Feltettem a vasúti vonatkozású képeimet a Tárra.
Van néhány érdekesség(pl.a soha nem publikált balesetes képek az M41 2178-ról,GYENGÉBB IDEGZETUEKNEK NEM AJÁNLOTT).
http://kep.tar.hu/tomsawyer
EISENBAHN MAGAZIN 8/2000, témák:
A Lipcse-Drezda fővonal újjáépítése
A Jöhstadt-Steinbach vonal története és múzeumvasúttá válása mostantól
A Dánia-Svédország-híd és vasúti forgalma
Az ötvenes évek vasúti fellegvára északon: Lehrte pályaudvara
Vasút a katonaság szolgálatában (I. vh.)
A V 29-es tolatómozdony (jellegrajzzal)
A mariazelli vasút terepasztalon (H0e, 70 m2)
Schwarzwald (1. rész) valóságban és terepasztalon (H0/H0m)
Terepasztali kiegészítők (mellékvonali váróterem és poggyászraktár, fémlemezszállítmányok pőrekocsira, vágány-mérlegház)
Magánvasutak MAN-motorkocsija (1955) - összerakható modell (Günther)
P 8 (BR 38) gőzmozdony 0-méretű összerakható modellje
Áramátvezetés a modellvasúti kapcsolón
Nemzetközi I-nyomtávú (1:32) találkozó Sinsheimben
...valamint sok-sok érdekesség a "rövidhírek" és az "újdonságok" rovatban...
Felénk a télen gyakran volt ilyesmi: piros jelzés, autók állnak. Sehol semmi.Aztán egyszer csak kialudtak a jelző lámpái, kész. Az autósok meg átmentek (nem volt félsorompó).
Üllőn viszont másért kell sokat várni: megértünk olyat, hogy 9 (azaz kilenc) vonat haladt keresztül, miközben várakoztunk. Röpke 30-35 perc alatt. Itt az állomás személyzete kezeli a sorompót, és előfordult már olyan, hogy bementek szólni nekik, hogy nyissák már fel, sehol egy vonat 10 kilométeres körzetben....
Még egy kicsi a tabi vonalról:
Amikor volt a vasutassztrájk, csak a Balaton felé tudtam hazamenni. Volt egy 4 perces átszállással vonat siófokon, és egy 30-40 perces átszállás Fonyódon. Én a fonyódi átszállást választottam, azt hiszem 5-10 perccel később értem haza, de legalább átmentem Somogyváron.
Te is Kaposvári vagy?!
Nekem akkor az Ady utcából kicsit könnyebben megy. Bár kiskoromban legalább volt mit nézni, most meg szinte semmi.
A siófoki vonalon virágszedést anyu is mesélte, úgyhogy igaz lehet. Ja és akkor még gőzösök és a régi motorvonatok pöfögtek arrafele, meg volt valami marha nagy kanyar is, azt vágták le.
Simonfa és Bőszénfa között még valahol elég hosszú szakaszon látszik a volt vasúti töltés, kár, hogy megszűnt az a vonal, szívesen utaznék rajta.
A fénysorompók úgy vannak beállítva, hogy tíz perc után zavarba esnek, magyarán nem adnak simmilyen jelzést a közút felé, az állomási berendezésem pedig zavart jeleznek. Ezért tíz percnél tovább nem tud vöröset adni, csak akkor ha a sorompót kézzel zárják le. Erre pedig egy személyvonatnál nem sok esély van.
Nekem a háztetőre kellett másznom annak idején hogy lássam a vonatokat, pedig a Hársfa utca igazán nincs messze az állomástól.
A dátum április 12. egyszeri, kivételes alkalom volt, ezért készültek a képek.
A Bz 40-60 km/h sebességgel közlkedik a vonalon, tehát nyitott ajtók esetén is egészségtelen volna a virágszedés. De a legenda igaz is lehetne, csak a Kaposvár-Szigetvár vonalra jobban passzol. A bőszénfai emelkedőn egy barátom valóban leszált gombát szedni, és vissza is tudott szállni. M28 + 5 Bz (24-22).
Amúgy a Kvár-Siófok útvonalról azt beszélik, hogy régebben az utasok leszálltak a vonatról, virágot szedtek, sétáltak kicsit, és amikor utolérte őket a vonat, akkor visszaszálltak. :-))
Állítólag pár helyen még most is ilyen gyors a BZ, csak arról nem lehet leszállni.:-(
A villamosvontatással kapcsolatban kiderült, milyen sokan értenek a témához. Ezért itt szeretném megkérdezni (bár modellvasúti):
Mi a lényege a C-sinus-motornak?
(A 6/2000 MIBA szerint a Marklin most próbálja ki H0-ban: valószínűleg a töredékes német-tudásom az oka, de nem jöttem rá, mi az új benne...)
A leírt jelenségnek, sajnos, műszaki oka van. A fény- vagy félsorompó automatikusan működik, a vonatot érzékeli, úgy vált vörösre vagy zár le, ez megbízhatóbb, mintha ember vezérelné (már ha egyáltalán van ott szolgálat). A vonatot érzékelőt olyan távolságra kell elhelyezni az útátjárótól, hogy akkor is hagyjon időt neked elhagyni a sínt, ha a vonat 100 vagy 120 km/h-s sebességgel jön. Ezért van, hogy az érzékelő és az útátjáró közé bekerül egy állomás vagy megállóhely. Sajnos az érzékelőnek fogalma sincs, hogy a vonat ott majd megáll, ezért elküldi az útátjárót lezárni parancsot. Ezután a vonat megáll még az útátjáró előtt, alkalmat adva neked hülyézésre (csak emlékeztetőül, a hülyét ly-nal írják).
Nem tudom, vígasztal-e, hogy ez a mienkénél sokkal fejlettebb és korszerűbb angol vasútnál is gond, újságokban panaszkodnak erre autósok. Természetesen műszakilag megoldható, hogy a rendszer figyelje, megáll-e a vonat és csak az indulása előtt zárja le az útátjárót, de ez bonyolultabb és drágább berendezést igényel. Ha gondolod, jelezd a képviselődnek, hogy a költségvetési vitában javasoljon a MÁV-nak 8-10 milliárddal többet (nagyon durva becslés) erre a célra, így ez a gond fél éven belül megoldódhat.
manhattani
Szerintem az a hülye aki át megy a vonat elott(mint a példák mutatják nem mindig sikerül).
Én minden esetre kötelezové tenném az autós iskoláknak a vasúti fékezés technika oktatását.:-)))))))))
üdv mindenkinek újra! visszatértem és olvasom az eltelt 2 hét hozzászólásait.
Macibb
PS: amerre jártam, villamost nem láttam, de közlekednek azért sok mindennel, még vaporettóval is. ha összeszedem magam és van iránta érdeklődés, közzéteszem az élménybeszámolóm. talán még fényképek is hívódnak elő és scannelődnek.