A nagy utasforgalomra való tekintettel
a hétvégeken mentesítô gyorsvonat köz-
lekedik Budapest és Nyíregyháza között.
A gyorsvonat Budapestrôl, a Nyugati
pályaudvarról indul szombatonként, reg-
gel 7 óra 15 perckor.
Az Elvira meg hallgat róla mint a sír...
Remélem azért tényleg fog járni, mert nagyon hiányzik a megszüntetett 1632-es, főleg azoknak akik Mátészalka felé járnak... Mondjuk azoknak még most is hiányozni fog, mert a 7:15-ös indulással Debrecenben nem éri el a 6322-es szalkai személyt... Ahhoz 7:05-kor kellene indulni és csak kevés helyen kellene megállnia.
Dunakeszi? Gondolom ujabb tablacsere. Konkret infom nincs. De bezarni biztosan nem fogjak. Es eleg jok kezdenek lenni kisebb nyugati rendeleseknel, lsd. 20 db DB kusett atalakitasa, OBB halokocsik, stb. Asszem a nagy gorog kocsirendelesbol is kijutott nekik, tud valaki pontosabb adatot? Meg hat ott vannak a MAV-os kocsik javitgatasai is.
"Mi a lényege a C-sinus-motornak?
(A 6/2000 MIBA szerint a Marklin most próbálja ki H0-ban: valószínűleg a töredékes német-tudásom az oka, de nem jöttem rá, mi az új benne...)"
Újnak nem új, és főleg nem nagyvasuti. A cikkből annyi derül ki, hogy a 9 pólusú állórész tekercseivel egy bonyolult elektronika segítségével létrehozzák a forgó mágneses mezőt, amely a forgórész 12 pólusú állandó mágnesével kölcsönhatásba kerülve, forgásra kényszeríti a forgórészt. Előnye a kis méret, nagy nyomaték, hátránya hogy drága, és a bonyolult elektronika nagy helyet igényel.
Egyébként mint mondtam nem igazán a mi (vasútgépészek) asztalunk. Viszont az "ámítástechnikában" régóta használják pl a lemezegység meghajtójaként.
A "valami export mozdony":
A Ganz-MÁVAG DVM-11-ese készült egyiptomi exportra készült; a DVM-8 (M40) száraz trópusi klímára készült változata. Ez többek között azt takarja, hogy túlnyomás alatt van a géptér, és minden beszívott levegő dinamikus szűrőrendszeren halad keresztül. Ha minden igaz 3551-3580 pályaszámcsoporttal 1972-1973-ban készültek.
OFF ON
Tisztelt topic-lakók! Lenne egy technikai kérdésem az Index használatához:
Megoldható-e, hogy akár 18-20 topicot is betegyek a kedvencek közé? Ma próbáltam, de csak bizonyos számú (kb. 6-8) kedvencem lehetett :(( Vagy tárol ő többet is, de csak a legutóbb frissülteket mutatja korlátozott számban? Aki tud, lszi válaszoljon! Köszönöm.
OFF OFF
BTW, a Déli pu-on is van ingyenes Net, de általában megrohamozzák cél nélkül szörfölő fiatalkorúak. Zürich HB-n pontosan hol? Én csak a fizetős Internyet cafét találtam :(
werner:
Valoban, 158-at akartam irni, csak mellenyultam.
rm40:
Megszunik nehany gyar, mert osszevonjak oket, egysegesitik a gyartott jarmuveket, de leginkabb piacot vasaroltak. Mert a Bombardier szerintem foleg a szemelykocsi gyartasban, es keisebb reszben a varosi vasuti jarmuvek gyartasaban volt eddig aktiv. Ha jol tudom, a mozdonygyartast mustanaban kevesbe muvelte. Es mindezt -selytesem szerint- foleg az USA-ban, Kanadaban, Europaban kevesbe ervenyesult. Es hozzajut egy sor mar meglevo konstrukciohoz is. Aztan valoszinu, hogy meg egy sor masik aprosag is tortenik majd. Az Adtranz Portugaliaban es Svajcban vasarolt erdekeltsegeit nem tudta jol hasznalni, mert a konkurrens gyarakat be akartak zarni, amire a helyiek egy sor megrendelessel valaszoltak, de foldrajzilag specifikusan meghatarva, magyarul a gyarak maradtak.
Szereztem egy pár igen dögös fényképet(M40 prototipus,Görög"41"es a ganzban,valami exort mozdony,+két ismeros kép a Nagy vasúti vontatójármuvek...c.könyvbol)
Gyorsan felgórtam a tárra ne csak én élvezkedjek...
http://kep.tar.hu/tomsawyer
Valaki lécci írja má le a hívó jelzés célját(mikor kell alkalmazni,stb).
>>>OFF Annak aki Zurichben jar: van ingyenes internet cafe a repteren. :))
OFF Ezek szerint útban hazafelé...
Nos, akkor egy kb. egy hónapja elhangzott felhívás ismétlése:
"menetrendes" topiclakók találkozója kit érdekel? A legutóbbi felhíváskor 5-en, 6-an már voltunk... Nekem V-Cs-ig szinte bármelyik késő délután, este jó. Van valaki aki esetleg megszervezi a talit?
(félig??) OFF
a hétvégén gyermekvasutazni megyek egy baráti csoporttal. Tud valaki egy normális éttermet valamelyik állomás közelében? Nem mondom, hogy az ár nem számít, de inkább igényesebb legyen. Magánba írjatok, köszi.
Japanban sok vonalon ugy van beallitva a sorompo zarodasa kozvetlenul a megallohelyek vegen,. hogy bele van szamitva, hogy minden vonat megall a a mh-en. Bejar a vonat, eppenhogy megall 2 meterre az utatjarotol es a sorompo akkor kezd el lecsukodni, ami onmagaban legalabb 15 mp-es akcio a bimbammtol a mindket kar lezarodasaig. Utascsere 20 mp, vonat meg lazan elindul, es 1 percig sem volt csukva a sorompo. Ennelfogva a szolgalati menetek, ejszakai karbantaro vonatok is megallnak a megallohelyeken.
OFF Annak aki Zurichben jar: van ingyenes internet cafe a repteren. :))
Egy óriásvállalttal kevesebb? A DaimlerChrysler megválik a vasútijármű-ágtól; az ADtranz-t eladja egy másik óriásnak, a Bombardiernek. cikk.
Szerintetek mi lesz ennek a következménye?
A Szöcske a 054-es (mióta elkészült Kméten van), Bobó leggyakrabban a 118, 152, 201 és talán 156 szokott lenni. Ezenkívül van még 1002-es Mazsola is, régebben gyakran feltűnt a nagykőrösi 2050-es Gokart. Csörgők közül gyakran lehetett látni 2102, 2103, 2109, 2110... Sajnos az utóbbi évben rendkívül keveset vonatoztam, az idő szűkössége autóba kényszerített, s lehet, egy-két gép cserélődött. Mint ahogy a Bz-knek is csak a régi számait tudom, a felújítottakat még nem.
Van egy érdekesség Kméten: a fordítókorong mellett van vágányról leemelt zöld tartálykocsi: az az üzemanyagkút. Elég bonyolult a beállás: állomási vágányról vagy vonalira vagy kihúzóra, onnan 11. vágány, onnan fűtőházi, és arról tud beállni a kúthoz.
Szeretném megalapítani a (tömeg)közlekedők érdekvédelmi szervezetét. Más országokban jól beváltak ezek és sok befolyásuk van. Magyarországon a KöViM, a BKV, a MÁV, a VOLÁN-ok, stb. működésébe szinte semmilyen beleszólási lehetősége nincs a lakosságnak, a közlekedési szolgáltatásokat használóknak.
Szeretnék mindenkit invitálni egy eszmecserére és a kezdő lépések megtételében való segédkezésre (pl. jogi tanácsok) a most útjára indított "Tömegközlekedők Érdekképviselete" topicba. (Belinkelni sajnos így fejből nem tudom, de ha valaki kisegít, azt megköszönöm.)
Tudom, hogy manapság már divatosabb kifejezés a "közösségi közlekedés", ennek érvényt talán majd a szervezet nevének megállapításakor lehetne adni. Köszönöm figyelmeteket.
V43+3 Bzx-es fotóm van, ha érdekel.
Tekerős sorompók Balassagyarmat környékén:
75: Nógrád, Diósjenő, Drégely, Drégelypalánk, Balassagyarmat
76: Diósjenő
78: Balassagyarmat, Szécsény, Ráróspuszta, Ipolytarnóc
(Drégely és Ráróspuszta mh, itt a Közútkezelő nem engedi felszerelni a fénysorompót, mert nincs meg a megfelelő rálátás, a MÁV-nak meg nincs pénze eltűntetni a környező dombokat)
(Ez csak úgy eszembe jutott az előző hozzászólás kapcsán, ha senkit sem érdekel, akkor bocs.)
Épp a múlt héten nyaraltam Tiszakécskén. Tekeros sorompó van. A lakitelki négyes kereszt érdekes volt odafelé 29-én: 2 Bzmot, MD3003, és mi egy Csöresszel (a számára most nem emlékszem; ha lesz kép, könnyebb dolgom lesz...) Kecskemét felol.
Egyebek: Kecskeméten fotóztam egy Szöcskét, ami lehúzott áramszedovel álldogál a sokadik vágányon, néhány teherkocsi mögött. Emellett ilyet is láttam: tartálykocsi-Studenka-tartálykocsi-Studenka. Itt láttam eloször fordítókorongot muködés közben... Lefényképeztem még vagy három Bobót is. (Tudom, tudom, a számok, de a fényképekrol majd azonosítom oket...)
"9711 8k, M62,140 füstölt egész szépen,"
Korrigálom magamat, ne keltsük szegény 140 rossz hírét, a 9711-esen a 141 volt és az füstölgött. 140 egész jól bírta a 11 kocsit a 9735-ön.
marslakó:
"M62 140/141/157/180"
a 157 gondolom a 158-at jelenti.
"Egyébként péntek óta M62-es jár S 8801/8802-vel: először a 116-os, aztán kétszer is a 181-es gép. "
116-ost már piszok régen nem láttam. Na, Fonyódra is el kellene menni...
"Hétvégén kevesebb a tehervonat Szombathelyen,"
Szerintem inkább a rapszódikus jelző illik a teherjárásra. Elvileg pénteken azért kellene lennie elég tehernek, ez nem hétvége... Az is lehet, hogy Sopronnál már nem volt anyagolás.
Rákosrendezőn a fénysorompót a VI-os őrhelyről nyitják-csukják,mert innen rá lehet látni a sorompóra, másrészt kocsma lett a régi VIII. sorompókezelő-őrhely. A sorompó a bizt. ber.-rel szerkezeti függésben van. A lezárásra-felnyitásra a IV. torony térfelvigyázója ad utasítást, mert ő látja a forgalmi helyzetet, a VI.-os nem. (Ez az az őrhely, amely a BVSC- felöli oldalon van.) A VI-os kezeli a többi szakállas sorompót is.
Még egy érdekesség:
Az idén nyáron találkoztam (ismerős) táborozókkal, akik belső forgalomban is használták a vasutat!! A mintegy 30 fős gyereksereg a táborvezetőkkel együtt egy Tisza-parti csónakházban ill. mellette sátorban lakott. Egyik nap kedvük szottyant a holtági strandon fürdőzni. Erre szépen kisétáltak a hídhoz (200 m), felszálltak Tiszaug-Tiszahídfő mh-n a vonatra, mentek vele 3 km-t, leszálltak Tiszaug állomáson, gyalogoltak 100 m-t, és már a strandon is voltak. Este ugyanez visszafelé. Mit mondja, régen volt ott ekkora forgalom a vonaton...
Utoljára július 31-én (és előtte két hétig) voltam ott, a vonatközlekedés a megszokott módon zajlik: Lakitelek felől 4, Kunszentmárton felől 5 vonat naponta (hurokfordák is vannak, azért nem egyforma!). A szerelvények közt minden előfordul: Bz régi és felújított pótokkal, MD piros és kék kocsikkal, olykor Csörgő piros kocsikkal. Teherforgalom esetleges (ritka). A fű és a gyom persze nő rendesen - de a vsút megy!
jelenleg kb akkor ad szabadot Rákosrendezőn a fénysorompó, amikor kb negyed óráig nincs vonatmozgás, ha csak 5 percig nem mozdul semmi, akkor még marad tilos...
A régi híd csak vasúti forgalom számára lesz fenntartva - amíg a Lakitelek-Kunszentmártoni vonalszakasz él. Remélhetőleg még nagyon soká!!!!!!!!
A 145 és 146 vonal azon kevesek közé tartozik, amelyek a "koncepció" ellenére is megmaradtak. Sajnos a mai forgalom épp Lakitelek és Kunszentmárton között a leggyengébb, a többi viszonylag népesebb. Viszont erősen fellendülőben van az üdülőforgalom, főleg mióta a holtág megszűnt halastó lenni, és parcelláztak a környékén. Szóval én reménykedem a megmaradásban!!
Tiszaugi híd:
Legutóbb, amikor arra jártam (május vége), az új híd parti pilléreit betonozták és az ártéri erdot irtották. A régi hídtól északra épül egy valószínuleg 2x1 sáv + kerékpárút tisztán közúti híd, legalábbis a szélességi méretekbol ez adódott. Vasúti témájú építkezésnek semmi nyoma, azt nem tudni, a régi hidat megtartják-e, ha igen akkor maradnak-e rajta a sínek.