a tegnap feltett két kép is onnan van...
van még több is csak szkennelni kéne...
szerintem onnan bőven lenne mit skanzenba vinni...
jó lenne már valami infó, hogy mi célból gyűjtögetik ott őket egy rakásra, mert aggasztóan közel van az ócskavastelep...
"A szergej meg bírta, ha meggondoljuk, sik területen nem nehéz, főleg ha nem áll meg sehol. "
Azért tegyük hozzá: a pálya tele volt lassújelekkel, a vonatok pedig egymásba értek, úgyhogy lehetett így is fékezgetni-gyorsítgatni, bár a Szergejek még fiatalabbak voltak és jobban bírták a strapát.
Divi:
Keleti és Kőfelső között lehet csemegéket látni (itt régi személykocsikra gondolok), ott hevernek, nagy részük Pályafenntartás színűre mázolva, és többé-kevésbé szétverve :-(( Ezekre a kocsikra nek gondoltak a Skanzenesek? A Pft. szemmel láthatóan nem használja őket.
takilaci: "Megoldás az elektronikus jegyeladási, és vonaton végzett elektronikus jegyellenőrzési rendszer, helyi, régiós hatáskörben"
Hallani lehetett arrol, hogy ez meg is valosul, legalabbis valaha tervbe volt veve a jegykiadasi rendszer reformja, a cel eppen ey volt, hogy latsszon, ki hova utazik, ezzel egyreszt a kihasznalatlan vonatokat akartak megszuntetni, masreszt a tomeget mersekelni.
Arra nem emlexem, mennyibe kerult volna mindez? Gyanitom, hogy legalabb annyiba, mint a mellekvonalak vesztesege 15 evig. Ez olyan, mint amikor 10 eve kulonbozo bizottsagok vegeznek vizsgalatokat a mellekvonalakrol, es lehet, hogy tobbet fizetnek ki nekik, mint a veszteseg.
Szerintem meg igy is lehet latni az utazasi igenyeket, csak akarni kell.
takilaci: "A kocsikban símán megvolt a 80 ülő + 80 álló utas." Akkor most még nem is panaszkodhatunk, hogy egy gyorsvonaton csak 80 ülő + 20-30 álló van kocsinként. :-) Ebben fejlődtünk.
A szergej meg bírta, ha meggondoljuk, sik területen nem nehéz, főleg ha nem áll meg sehol.
Előbbmenesztés:
Tudomásom szerint minden nagyobb állomáson van óra.(Az a nagyméretű, a peronon felfüggesztve, vagy az előcsarnokban, esetleg a váróteremben.) Ezek, azt hiszem, hogy központi vezérlésűek. Ezeket kell kellene mindenhol pontosan beállítani, és etalonnak tekinteni, a vonatok indításakor.
Az alaprendelet valóban 68-as, de többször lett módosítva, legutóbb idén tavasszal, de engedelmetekkel most eltekintenék attól, hogy felsoroljam a módosításokat. Az ötezer ft egyébént tényleg elírás, most ha minden igaz éppen 30.000, de majd pulettkét megkérdezem ha végre hazajutok. Én csak az elméletet tanítom, az hogy mi mennyi az különösebben nem érdekel. (lásd Kelly hősei: "Én a tankot csak vezetem, de hogy mitől megy nem tudom.")
Azt hiszem ez nem a jogi esetek c. topic, de azért kicsit pontosítani kell a dolgot. Szabálysértési eljárás akkor indítható, ha az elkövetési magatartás nem ütközik az 1978. évi IV. tv. (Btk.) valamely különös részi tv-i tényállásába. Tehát lehet, hogy a cselekmény közlekedés biztonsága elleni bcs. Ha nem valósul meg súlyosabb cselekmény akkor lehet szabálysértés. Akit részletesebben érdekel a téma, szívesen segítek mail-ben, de gyanítom Kofy asztaltárs is szívesen ad infot ezzel kapcsolatban.
ha jól értettem, akkor ez egy 1968-as rendelet, akkor lehet, hogy többrt ért 5000 Ft...
egyébként ez ilyen büntetési tételeket miért nem valami infláció független módon adják meg?
" h) a pályatestre vagy a sínekre bármilyen tárgyat helyez,
ötezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható."
Ez egy kicsit túl laza. En mondjuk minimum félmillióra ill. 10 évig terjedő szabadságvesztésre javasolnám. A következmények között van veszélyeztetés, esetleg különösen nagy kárt okozó gondatlanság, legrosszabb esetben gondatlanságból elkövetett (tömeges) súlyos testi sértés és emberölés. Tehát ez a pont nem a szabálysértés, hanem a bűncselekmény kategóriába kell hogy essen szerintem.
"e) Igy hirtelen a WC, a kapcsolószekrény fülkéje (By) -bár ez elvileg zárva van, és a kocsik közti rész jut eszembe"
És a teteje! Gondolj csak Fantomasra!
"c) ablak? kocsi elején/végén levő ajtó?"
Most meg fogsz lepődni, de a nem peron felé eső ajtó is lehet akár!
A köbánya-kispesti állomáson lévő P+R őrzött, és csak 90Ft-ot kell fizetni érte. Szerintem mintapéldája lehetne az ilyen jellegű parkolóknak.
Beálláskor fénykép készül a kocsiról(rendszám) és a benne ülőkről, kilépéskor amint beteszik a mágneskártyát a monitoron megjelenik ez a kép.
A felújított Szilik pályaszámáról senki sem tud informálni? Egyéb anyagot a felújításról egyébként (lejjebb kérdezték) Kovács Sándor honlapján láttam.
Igazad van, en csak a Fustinel azt nem ertem, hogy mitol virtualis?(Bocs, de a szorolapokon meg a menetrendben is igy reklamozzak!) Ha jol tudom, amit mi itt muvelunk, ez a virtualis. Lehet, hogy a nosztalicskasok ugy gondoltak, hogy majd a neten keresztul jo draga penzes password-del lehet bemenni es megnezett jarmuvekent szepen perkalni? Jut eszemben mult heten Raday musoraban volt nehany kep, de amit ott lattam, abbol kotve hiszem, hogy a vasutasnapra lesz is valami. Aki nem latta: az egesz futohaz ugy nezett ki, mint a Baross ter cca. a 2-es metro epitese idejen...Magyaran irto nagy kupi volt, nehol volt vagany lepakolva nehol nem, egy 424-es viszont mar a helyen volt. A pszamat sajna nem lattam, mert csak egy pillanatra kapcsoltam be a TV-t (OFF: EB-Hajra Balkaniak!)...
Mas. Mindenki figyelmebe ajanlom a Mercurio lengyel es cseh oldalait: a lengyelek megkaptak az elso "Brenner-lokot"
http://mercurio.iet.unipi.it/pix/picmonth/picmonth.html (Sajnos meg nem tudom, hogyan kell egy ilyen linket elove tenni. Segitsetek!)
(junius honap fotoja), a csehek meg nagyon brutalis EC-kocsikat vettek!Naluk TENYLEG kell a vasut Europaba!
A töltés oldala nem, bár ha jól tudom az minden esetben a vasút területe. A szabálysértést az valósítja meg ez esetben aki a töltés koronájára lép engedély nélkül. Még annyit, hogy a HÉV-re is kiterjed a tv-i tényállás hatálya.
Régóta olvasgatom a topicot,de eddig még nem tudtam hozzászólni a dolgokhoz.Most viszont olvastam,hogy különvonatozást terveztek Dombóvár környékén, érintve esetleg a kaposvár-siófoki vasutat is.Engem is érdekelne ez a vonatozás,mert a kedvenc vasútvonalamról lenne szó,ebből írtam a diplomamunkámat is.
Lehoczki Gábor kérdésére:
Vonatkeresztre a kaposvár-siófokin a következő helyek lennének alkalmasak (szerintem): Mernye,Tab,Ádánd. Ezenkívűl szóba jöhet még Felsőmocsolád és Karád is. Ez előbbinél lehet, hogy már nincs szolgálat,nagyon bizonytalan. Karádban sem vagyok biztos,de ott nagyobb az esélye. A fent említett állomások mindegyike rendelkezik kitérővágánnyal.
Én még csütörtökön és pénteken olvasgatom majd a topicot, utánna viszont lehet, hogy hoszú időre távol kerülök az internettől, mert a diplomás munkanélküliek számát gyarapítom egy ideig.Ha bármi érdekel benneteket a kaposvár-siófoki vasútvonallal kapcsolatban,írjatok.
FOMA: mi a pályatest definíciója? A töltés oldala már pályatest? Vagy csak ahol ágyazat van? Pl. Balatonalmádiban a strand előtti nagy kanyarban mi a helyzet?
Bocs, de én csak tanítok, nem értek hozzá!:))
A kérdésekre valszeg egy jegyvizsgáló vbagy egy vonatvezető tudna válaszolni. Ígérem, hogy utánanézek fővizsgálói vonalon, hogy milyen esetekben tesz feljelentést a vasút.
Igen, ez valószínűleg a Hargita 4. kocsija lesz... hacsak nem MÉG EGY megmaradt Hargita-kocsiról van szó, mert ugye a 3 kocsi (2M+P) állt az Északiban, a 4. meg előbb a Ketyóban, majd Istvántelken, csak az relative másképp nézett ki/volt fényezve!
Látjátok vasútbaráraim, ezért kéne inkább összefogni, nem a Nohabokért... mert ami a Füstiben lesz, arról inkább nem mondok semmit, mert nagyon bicsaknyitogató dolgok jönnek elő...
Szerencséd, hogy a magyar jogrendszer egyik alapelve a kumuláció tilalma.:))
Azért, ha utánanéznék a statisztikának, nem hiszem, hogy a Pénzügyminisztériumnak nagyon sok bevétele lenne a vasúti szabálysértésekből.
Ja igen, van még olyan is, hogy "tömegközlekedési eszköz rongálása".
"c) a vasúti kocsiba nem a felszállásra szolgáló helyen száll be, vagy onnan nem a leszállásra szolgáló helyen távozik
e) vasúti kocsinak nem az utazásra kijelölt részén utazik"
Pontosan melyek ezek?
c) ablak? Ki akarna ott fel/leszállni? (Napfogyit kivéve :) ) kocsi elején/végén levő ajtó? ott meg elégé akrobatikázni kell.
e) Igy hirtelen a WC, a kapcsolószekrény fülkéje (By) -bár ez elvileg zárva van, és a kocsik közti rész jut eszembe
Parancsolj:
17/1968. Korm. r. 52. §:
"Aki
a) vasúti pályaudvarnak a közönség használatára meg nem nyitott részébe engedély nélkül belép, vasúti pályaudvaron a vágányokon átjár, kivéve, ha ezt a vonat megközelítése vagy elhagyása teszi szükségessé,
b) a vasút területének közúti járműforgalomra meg nem nyitott részén kerékpárral vagy egyéb járművel közlekedik,
c) a vasúti kocsiba nem a felszállásra szolgáló helyen száll be, vagy onnan nem a leszállásra szolgáló helyen távozik,
d) mozgó vonatra fel-, illetőleg mozgó vonatról leugrik,
e) vasúti kocsinak nem az utazásra kijelölt részén utazik,
f) nyílt vasúti pályán engedély nélkül vagy az átjárásra ki nem jelölt helyen a pályatestre lép,
g) a vasúti pálya közvetlen közelében jogosulatlanul vagy az állatot őrizetlenül vagy szabadon hagyva legeltet,
h) a pályatestre vagy a sínekre bármilyen tárgyat helyez,
ötezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
NOHAB: Jelenleg 8807/8806, 9705/9714, 19703/9718 vonatpárokkal járnak. Attól változhat a helyzet, ha a madzagot Smig átadják. Ekkor elvileg két Csörgő felszabadul még. Nem számoltam bele, hogy meddig bírják a csörik a 29-esen a 10-12 kocsis vonatok cibálását.
A 29-esen a menetrendszerkesztéssel megint átugrották a lovat, mert a 80/80-as 9714 pl. Balatonudvari és Örvényes között 20 km/h-val tartja a menetrendet. A mozdony kímélődik, de aki távolsági utazik, annak egy örökkévalóság.
mdbz: "Tudok, jelenleg kettőt is."
És mi a különbség a celliekhez képest?
Egyébként a 2158 is jó erőben van jelenleg, bár induláskor a tapolcai állomást jól beborítja korommal. A túlszabályozással aztán hamar felrántja a 4 kocsit 60-ra a kitérőkig.
Georgie:
"Ha erdekelnenek, akkor a reszleteket is megbeszelhetjuk."
Hogyne érdekelnének! Tunéziában egy haverom tavaly fotózott használatban levő Csörgőt is.
"- kideríteni, hogy mi jár Tornanádaskára"
Van M41+ 140-es RICes kocsi is... Azért többnyire Bz...
Azert azt nagyra becsulom Benned, hogy nem azt irtad ide, hogy gurul 80 tonna vas 12 kereken, fustol, zajos, razkodik: mi ebben a jo? :)))
Foma!
Igazan nagyszeru, hogy itt a topicban tenyleg minden szakterulet kepviseltetve van. Talan a profi futballistakat kiveve...
Leo!
Nem voltal felreertheto! A kulonvonat OK! Foleg a Tabot-Enyinget erinto terved tetszett. Borgon-Batyi kozott mar utaztam kb 20 eve a miskolc-Keszthely gyorssal... :)
chrta!
Reszletesen erdekelne, hogy mikor cseszegettek a reszvonalra igenybevett hazautazasi kedvezmeny miatt. szeretnem kideriteni, hogy melyik okos talalta ki az egeszet.
P+R parkolo elvileg Park+Ride, Parkolj es utazz jelentessel bir. Lenyege, hogy a vasutallomasig kocsival menjen a delikvens, ott meg szalljon vonatra. Mar van nehany ilyen jellegu parkolo, pl Kobanya-Kispestem, de csak akkor mukodik igazan a rendszer, ha orzott, es nem kell erte, vagy csak keveset fizetni. Hasonlokeppen a B+R Bike and Ride, biciklizz es utazz rendszer is mukodik, sok helyutt jobban is, mint a P+R, ugyanis a biciklitarolotol kevesebbet kell gyalogolni a vonatig. Dimbes-dombos teruleten csak mazochistaknak ajanlott, csongrad megyebe tokeletes, kiveve, ha valaki atkel a gaton :)))
Off kerdes: a bisztro-tolokocsistol fuvet vettel, vagy belyeget? :))Csomagoltattad, vagy helyben fogyasztottad? :))
Én a piálást és a dohányzást nem értem, és hasonlovakat gondolok róla: vajon mit lehet szeretni azon a büdös, poshadt vizeleten, amit egyesek sörnek neveznek? :-)
off
ez ugye csak vicc??? mármint, ez az egész foci-őrület.. könyörgöm, huszonkét játékos kerget egy labdát, aztán ha megszerzi, egyből tovább is rúgja... mi ebben a szép??
sokat gondolkodtam már rajta, vajon mivel lehet ilyenkor kirobbantani titeket a tv elől.. ki lehet egyáltalán valamivel? bőgő gyerek, nagy(obb) képernyős tv a szomszéd szobában? vagy pl szemet vetek a sörötökre??
egyébként hajrá franciák! :))
Az a bizonyos kék színű igazolvány a letelepedési engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok személyi igazolványa, ami belül ua. mint a magyar áp-k igazolványa. A tartózkodási engedélyesek igazolványa zöld, a menekülteké fehér. A kedvezmények alapvetően csak a magyar állampolgárokat illetik meg, ez alól kivételt jelentenek a nemzetközi kedvezmények. Tehát pl. 65 éven felüli ingyenes utazás nem jár a külföldieknek, de a külföldi áp. magyarok a Volánnál rendszeresen próbálkoznak vele.
Carpy, az ötlet nem rossz. Viszont lehet, hogy félreérthető voltam: ezt a dombóvári vonatozást különvonatként képzeltem el, ezért írtam útvonal terveket, és várom a visszajelzéseket, hogy kit érdekelne? Mert ha van érdeklődő, akkor kidolgozom a tervet, mdbz jóváhagyatja és szerez rá árajánlatot (mivel nyilván a zsebünkbe kell nyúlni).
Meg lehetne úgy csinálni (csak javaslat, kapcsolódva a városi közlekedés topichoz), hogy:
pénteki napon találkoznánk Szegeden, reggel, nsozatlgia villamosozás, remizlátogatás, troliüzem, trolizás stb., aztán du 3-ra beszerveznénk (pénzért) egy Tisza Volán gázbuszt, amivel kirobognánk a röszkei vasút állomásra. onnan az ezüst nyíllal vissza Szegedre, egy-két kör még az egyesen, majd este (bp-i átszállással) postavonattal dombóvárig. Itt lehetne aludni, sörözni, jóka beszélgetni. Szombaton pedig jöhetne a vonat. Mit szóltok?
26 éven aluli kedvezménynél személyit szoktak kérni tőlem, igaz eddigcsak egyszer kérte el a kalaj, egyszer pedig megelégedett azzal, hogy azt mondtam van nálam személyi, pedig átlag minden második hétvégén utazok a 29-es vonalon.
Más:
Jelvényterevek közül nekem a 3-as család tetszik legjobban utána az 1-es.
Miért ne lehetne IP? Ha BDt vagy B lehet..:) Akinek ez tetszik, igy legalább lehet választani, ha nem egységes lesz a jármű tipusa.
gödény, plebejus, meg mindenki, akit illet:
nagyon jók a jelvények, nekem majdnem mind nagyon tetszik! (De azé' nehogy mán InterPici...)
Nehéz választani, de nekem az 1. család tetszik a legjobban.
Nagyon kösz a fáradozásaitokat!
manhattani
ezt velem is eljátszották, a szeged-bp-kterenye dicső útvonalon, gyors egymásutánban kétszer is.
aztán beüttettem még két pecsétet a diákba, és onnan kezdve csend és béke vala...
mááss..
tegnapelőtt egy telefonszámot kerestem a jegyzeteim között, és közben ráakadtam csongrád megye területfejlesztési koncepciójára.. és találtam benne egy nagyon érdekes mondatot.. "a máv kijelölt állomásain p+r parkolj és utazz) rendszer működik"
--kérdésem: az meg micsoda????
és van még valami.. nem tudom megállni, hogy ne meséljem el..
szeged-bp gyors, a fülkében hatvan fok, mindenki kókadozik. jön a gördülő vendéglátóipari egység, nagy kerekeskocsi, tömve csokival és finom kávéval. a srác már halálosan unja, hogy senki nem figyel rá, ezért újít a régi szövegen (kávét, üdítőt, sört, szendvicset). az új így hangzik:
"kávét, üdítőt, füvet, bélyeget..""
:))
K.
Egy szoval sem irtam, hogy a 26 even aluliaknak 67,5%-uk lenne. Azert hoztam a 26 even aluliak peldajat, mert valaki lentebb irta, hogy igazgatosagonkent valtozo modon biraljak el az erre valo jogosultsagot valamilyen speci igazolvany (talan menekult) alapjan. Az altalam irt esetben termeszetesen diakigazolvanyrol volt szo. Bocsanat, ha felreertheto volt.
Leo!
Augusztus vegi dombovar kornyeki vonatozas remek otlet. mi lenne, ha osszedobnank a szegedi villamosozassal, es lenne egy igazan gorbe kozlekedesi hetvege!
Mivel megvan a gépem, tegnap negyed 6 felé kinéztem a Nagyállomásra. A 17.20-kor Bp-re induló gyorsot V43 1217 vitte, a 17.25-kor induló békéscsabai személy MDmot 3041 volt. Szinte minden vonat késett. Az IP 10 percet, ezért a békéscsabai szeméyl is késéssel indult. A szabadkai ezüst nyíl 17.30-kor futott be (16.05 helyett), és 17.50-kor indult vissza (16.20 helyett). IC706/701 V43 1292 volt, teherrel kaptam még le V43 1222-t (vadi új festéssel gyönyörű napsütésben), valamint szintén teherrel M62 096-ot. Ahogy írtam, az IC-t V43 1292 vitte, majd rá 10 percre a személyt V43 1225. Az este 7-kor Békéscsabáról érkező majd 19.25-kor visszainduló személy M41 2127 volt MD szerelvénnyel.
Csak tippelni tudok, mert nincs keznel az 1967-es MAV kocsialbumom!
Szerintem ez egy eredetileg kettengelyes kocsi, amit a Ganz meg Kistarcsa is gyartott cca. 1912 magasagaban. A hossza kb 16-18m.
Pontos adatokkal max. csak a jovo heten tudok szolgalni, de akinek keznel van esetleg a fennt emlitett Biblia, az legyen szives pontositani!
Tegnap este belekezdtem a részletes menetrend kidolgozásába, de aztán a két meccs elvette a figyelmemet... Odáig jutottam, hogy az eredeti terven valamit rövidíteni kell, mertkülönben nagyon szoros lesz, illetve élvezhetetlen rohanás és kapkodás. Elkezdtem csinálni egy olyan verziót, hogy:
Továbbra is érdekelne, hogy a 35,46 vonalakon hol nem lehet (kivitelezhetetlen) illetve egyszemélyes szolgálat miatt hol nem ajánlatos keresztezni. Pista, ha mailban meg tudnád küldeni, nagy segítség lenne.
Még egy fontos kérdés: aug. végén valamelyik szombaton kit érdekelne egy kis vonatozás Dombóvár környékén? :-))
én is csak fótozgattam a 75-ös trolit a Népligetben, amikor nézem, hogy mi a fene jön ott az úton...
aztán itt a topicban meg a mercurion derítettük ki, hogy mik is ezek...
Erdekes tema, hogy egyes igazgatosagoknal mennyire veszik komolyan ugyanazokat a rendelkezeseket, mint pl a 26 even aluliak emlitett kedvezmenyet.
Egy ismerosom Gyor-Nyiregyhaza kozott utazhatott diakkent 67,5%-os kedvezmennyel, de Gyor-Bp kozott busszal jart, csak onnan vonatozott. 1997 nyaran egyszer ment hazafele, semmi baja nem volt (debreceni kalauz), visszafele viszont kifogott egy miskolci kalauzt, aki nem csak ot, hanem az egesz kocsit vegigbuntette, mar akinek nem volt tetelesen beirva a diakjaba, hogy Gyor-Nyiregyhaza, Budapest-Nyiregyhaza, stb. Hiaba lobogtatta utasunk a szorolapot, hogy a 67,5%-os kedvezmeny reszvonalra is igenybeveheto.
Nem tudja valaki, hogy milyen korulmenyek kozott szuletett ez a rendelkezes? A kaller ugyanis megmutatta neki, hogy mikeppen kell kitolteni egy diakot. A miskolci igazgatosag heppje volt az egesz, talan meg Szegeden is alkalmaztak a dolgot, de a Dunantulon tudtommal sehol. Az ominozus helyesen kitoltott diakigazolvany tulajdonosa a Miskolci Egyetemre jarta, es szemmel lathatoan valaki ertesitette rola, hogy ennek ez a modja. Aki viszont nem oda jart, azt lehuzta a kaller egytol egyig 50%-67,5% kulonbozetre + 200 potdijra. Szeretnem tudni, hogy ki talalta ki ezt a dolgot.
Az esetnek annyi nyoma lett, hogy az illeto nem ult tobbe vonatra. En neztem ki neki, hogy mikeppen tud eljutni Nyiregyhazara Budapestrol busszal. Akkor meg nem volt kozvetlen jarat, igy sokszor ket-haromszor annyi idobe tellett neki hazajutni, mint azelott, de megfogadta, es megtartotta, hogy ez a - hadd ne idezzem mennyire - paraszt ceg egy fityinget nem fog tole kapni.
Elgondolkoztato, hogy megeri-e ilyen gusztustalan es mondvacsinalt modon cseszegetni az utasokat, belekotni az elo faba is, kulonosen akkor, ha szocpol kedvezmenyrol van szo.
Vazzeg, Skociahoz kulonosen kotodik, a csaladom fele ott el, es en meg csak nem is tudtam arrol, hogy a Ganz ilyenen dolgozik!!! Ha legkozelebb lesz hasonlo szallitas es tudomast szerzel rola elozetesen, akkor legyszi nyomassal egy e-mailt! Koszi. Egyebkent mit lehet tudni: ezek mennyire csak kasztnik, es hanyat keszitenek belole? HOva viszi a treler?
marslako
"Esetleg a kolléga finoman fogalmazva csúsztatott! Erre utal a következő mondat:"mert azt nem lehet ott hagyni, a kocsikon rajta kell legyen a fűtés, hogy este indulni bírjanak. " Ez rizsa! "
Honnan venném a bátorságot megkérdőjelezni, amit állítasz, de az tény, hogy a kocsikban ment a légkondicionálás. Az, hogy az akkumulátortöltésnek miért feltétlen muszáj 7 óra hosszat menni, azt nem tudom, de ha a jóember lódított, akkor egyben gügye is, mert, ahelyett, hogy elment volna strandolni, ott vigyázta a mozdonyt feleresztett áramszedővel. De nem csak nekem panaszkodott a váltás hiányáról, hanem a vonatvezetőnek is többek között. Bár - ismétlem - engem, mint járatlant akár meg is vezethetett. Kérdés mi oka volt rá...
Akkor szerintem az lenne a legjobb, ha azt is elvinnék a Tatai útra (gy.k.: kiállítás a volt Északi, még régebben Hámán Kató fűzőház, tényleg, mikor nyílik meg az a kiállítás?).
A csapágyvezetés és a csapágyrugózása olyan, mint a BhV-k KALÁKA forgóvázaiban (még jobban hasonlít a Bam/Bf kocsik KALÁKA-I forgóvázainál). A fő eltérés a nagyobb tengelytáv és az, hogy a forgóvázkeret a két kerék között kiszélesedik és ennek az üregében egy hosszanti laprugó látható (nagyon szép vonalvezetésű forgóváz) Egyébként a Süsük egy részét is ilyen forgóvázakra építették.
Nem lehet a kormányzati Hargita-motorvonat második pótkocsija? (talán 57 vagy 58 psz?)
Bár a szoknya hiányzik (viszont a lépcsőtők kifelé lévő kis darab megvan), a kocsivégi rövid túlnyúlás hasonlít rá. A kocsivégek nincsenek egyáltalán behúzva.A fváztengelytávolság alapján is Ganz-Rónai-forgóváznak tűnik. A festés is hasonló de ez messze nem perdöntő. Az ablakok alatti szegélyléc is hasonló, továbbá látható a kazáén kéménye is. Ezt ugyan utólag is beleépíthették.... Az ablakkiosztás is zavaros ez az 1.o.+étkezős eredetű pótkocsiéhoz közel hasonlít. Az ütköző-vonó készülék sem az eredeti, ha igazam van.
Persze könnyen lehet, hogy tévedek, de az említett túlnyúlás számomra a Hargitára utal.
Kíváncsian várom a többiek véleményét is.
Igazad van. Itt pöfögnek éjjel-nappal előttem több mint húsz éve, és nem vettem észre a kölönbséget! Fától az erdőt?
Valószinöleg évjárat függő a dolog, honap érdeklődni fogok Dáciás kollégámnál. csak nehogy Ő is meglepődjön mint én!
személykocsi szakértők!
erről a kocsiról mit tudtok nekem mondani? nem emlékszem, hogy láttam volna még egy ilyet...
én úgy gondolnám, hogy egy ilyen régi, elégé egyedi darabanak a skanzenba kéne kerülni...
úgy emlékszem régebben valahol Érd környékén volt félreállítva, április végén került át Kőbánya felsőre, ekkor mint a képen is látható, az egyik oldalát borító grafitiktől eltekintve tökéletes állapotban volt, minden ablak sértetlen volt...
mára már az ÖSSZES ablakot kiverték, a függönyöket letépték,a belsejét feldulták a vandál állatok!!! ráadásul mindezt úgy, hogy a forgalmi iroda elött áll...
a túl oldalán nincs (még) grafiti, ott olvasható a pályaszám: 30 55 1177 324-7
>Melyiken nem láttál, mert elvben mindegyiken kell lenni hőntartónak, így kéménynek is. Én eddig csak a 47-2xxx-nél láttam hogy a hőntartó kéménye a burkolat alatt van elvezetve a kipuffogó mellé
Például az M43 1082-esen , de a Gigant Club képei szerint a többi magasabb psz-úak (1100-hoz közelitve és afölött) is mintha mind ilyenek lennének .
Egyébként valaki irta, hogy az M43-M47 sorozat kivülről megkülönböztethetetlen. Szerint látható különbség, méghozzá a kipufogó előtti nyereg, amely csak az M47-esekre jellemző (gondolom a turbó helyzete és a kipugócsövezés mássága miatt.
"Kiszámolta, hogy mire mindennel végez Fradiban, aznapra meglesz a 17 órája.
Erre most mit lehet mondani? :( "
Azt hogy törvénytelen! Esetleg a kolléga finoman fogalmazva csúsztatott! Erre utal a következő mondat:"mert azt nem lehet ott hagyni, a kocsikon rajta kell legyen a fűtés, hogy este indulni bírjanak. " Ez rizsa!
Mivel az általad leírtak konkrét dolgokat tartalmaznak, elrendelnék az eset kivizsgálását, utánna aki a sor végén van (Vágó Imre szisztéma: az hazamehet és belerughat a macskába!) jól megbüntetnék. Írnának egy udvarias hangu levelet, amelyben elnézést kérbnének a kellemetlenségért, leírnák hogy XY dolgozót (dolgozókat) fegyelmileg felelőségre vonták.
Valószínüleg sok kollégám nem ért vele egyet, de szerintem ránk férne egy kis macera! Persze többszöri ismétlődés esetén elterjedne a neved a végrehajtó szolgálatban, és egy idő után nem lenne mozdonyvezető aki szóba állna Veled! Ezzel nem lebeszélni akarlak a levél írásáról, mert számomra egyértelmű hogy igazad van, csak felhívom a figyelmed hogy ez is benne van a pakliban.
Egy kis kitekintés a valódi álhírek topicra, szerző http:
"Miután a soproni intercity vonatot (Budapest Keleti pu. - Csorna 21.22 -Sopron 21.55) a GYESEV kiváló PR-szakemberei lakonikus egyszerűséggel Soproni Ászok-ra keresztelték, a MÁV is keretszerződést kötött a kissé túlzsúfolt szegedi járatára. Ezt a jövőben Szegedi Szalámi-nak hívják.
SICCPRESS"
Ja, még annyi, hogy hétfőn reggel a biztonság kedvéért hozzánéztem az órámat a Kossuth 7 órás sípjához: 23 másodpercet SIET!!! (Egyéb bizonyíték: a kaller órája még akkor is 11:17-et mutatott, amikor már több mint fél perce elhagytuk Klábertelep mh-t...)
Szerinted a MÁV mit reagálna egy ilyen levélre? Mert a pécsi ig-re vonatkozó eset is lenne benne... Lenne foganatja? Nem azt akarom, hogy fegyelmi meg kirúgás legyen a vége, csak valaki foglalkozzon már azzal érdemben, hogy a vonat ne menjen el hamarabb... Emlékeztek még Moldova könyvére, amikor a Sárvás-Zalabér-Batyk vonal utolsó óráiról írt? Mivel indokolták az emberek, hogy a vasutat szeretik jobban? Azzal, hogy az mindig pontos: a vonat nem megy el hamarabb...
"Termeszetesen abban igazad van, hogy nem a vezer tehet arrol, hogy nem ellenorzik"
Ellenőrzik, méghozzá folyamatosan! A TELOC órában levő szalagra kerülő regisztrátum folyamatosan jegyzi a mozdonyvezető számos ténykedését. Az indulás és megállás idejét minden esetben. Persze ezeket a szalagokat csak szúrópróba szerűen ellenőrzik, de két évig meg kell őket őrizni, és bármikor elővehetők!
Gábor!
A korábbi indulás természetesen helytelen (szabálytalan) dolog. A MÁV ebben a témában leggyakrabban adott válasza (védendő a mundér becsületét), hogy a vonatok nem az utasok órái szerint közlekednek. Az utasítás szerint a mozdonyvezető köteles jól járó órával rendelkezni.(valamikor kaptak is ilyeneket a cégtől)Az óráját köteles egyeztetni a forgalmi szolgálattevővel. Eltérő eredmény esetén a forgalmistáé jár jól! Elfogadható még a Kossuth rádió 7 órai pontosidő jelzése.
Sajnos a mozdony vezetők egy részét csak a pontos érkezés a végállomásra érdekli, (a többieket az sem)az általános felfogás 1-2 perc ide vagy oda nem számít. Ez nagyon rossz dolog, de egyenes következménye az általános munkamorál romlásának.
A hetvenes évek elején egy kaposvári mozdonyvezető, aki Hencséből vonattal járt be dolgozni, avval "szivatta" a kollégáit, hogy rendszeresen 1/2 percel a menetrendszerinti indulás előtt jelent meg az állomáson. Persze számtalan esetben lemaradt, aminek az lett a következménye, hogy az Ő vonatához mást kellett vezényelni, a vétkest pedig jól megbüntették.
Ez a 100 éves vonat csak az lehetett, hogy vitték le a rendszert Keszthelyre a szokásos nyári cirkuszoláshoz - a zöld kocsi a személyzeti kocsi az Északisoknak
Leo, Nádaskára Bz vagy M41 megy, de soxor van döglés, így szerencsés esetben M62-vel is lehet találkozni, meg szerencsétlen esetben M43/M47-tel is. Amikor jöttem vissza Szlovákiából az IP-kel, akkor M43 volt, de egyszer áprilisban ment 072-es Szergej is. Volt olyan is, hogy nemtom milyen okból V46 előfogattal érkezett a Bz Miskolcra, 13 perc késéssel, tehát valszeg csak a villanyosított részenés trassz megspórolása céljából tették ezt vele.
NOHAB hír, hogy a Csörgő felújítások késlekedése (Eurofima hitel kormánygarancia alá nem írása) miatt nem tudták őket kiváltani, de augusztus végén mindenféleképpen szeretnék leállítani a személyforgalomban őket.
Szeretnék szerda este Báthoryval kimenni Lengyelországba, csütörtökön bejárni néhány olyan mellékvonalat Krakkó és Katowice környékén, amelyeket szombattól megszüntetnek, és végezetül a Chabówka – Nowy Sacz vonal bejárása után a cracoviával hazajönni. Nincs véletlenül valaki, aki szeretne hozzám csatlakozni? Indulás szerda este 20.55-kor, visszaérkezés pénteken reggel 10 előtt.
Egyébként a Lengyeleknél áprilisban 1000 km-nyi mellékvonalat már megszüntettek, most újabb 700-at szüntetnek meg, és függőben van további 5000 km sorsa, melyeket az év során bármikor megszüntethetnek. Másik disznoság, hogy vissza akarják vonni 20 magánvasút működési engedélyét (ezek főleg ipari és bányavasutak, egyesek többszáz km vonalhálózattal!)
Minőségbiztosítás örvén ismeretlenül is hadd legyen szabad ideszúrnom egy történetet:
Múlt szombaton Fonyódon császkáltam az állomás környékén, fotózgattam miegymás... A kikötői átjáró után ott állt egy győri Szili négy nemzetközi kocsival (pogyász, háló, miazmás). Látom a vezér benn kuksol. Odamentem, szóba elegyedtünk, felengedett, beszélgettünk.
Elmondta, hogy reggel indult a Keletiből (a 862 gyorssal, ami a Kálmán Imréből továbbít kocsikat Fonyódra), Fradiban a fordája úgy volt kiírva, hogy megérkezik Fonyódra, ott 7 óra laktanya, aztán újra átveszi a mozdonyt és 18.25-kor indul vissza. Eközben a mozdonyon leváltja őt valaki, mert azt nem lehet ott hagyni, a kocsikon rajta kell legyen a fűtés, hogy este indulni bírjanak. Nem jött senki, hogy leváltsa. Hétvége lévén az állomáson semmi tartalék személyzet. (Mivel a 862/861 járat csak szombatonként jár ez elég rosszul jön ki.) A csóró manus az egész napot ott töltötte a mozdonyban. Kiszámolta, hogy mire mindennel végez Fradiban, aznapra meglesz a 17 órája.
Erre most mit lehet mondani? :(
En is koszonom, hogy elolvastad a felveteseddel majdnem megegyezo hosszu valaszt.
Szerintem nem biztos, hogy a hossza miatt nem szoltak hozza, hanem mert tudtommal nincs olyan keresoprogram, amellyel a hozzaszolasok kozott tema, szerzo, nap, szam etc. alapjan lehetne "tallozni". (A Szamitogepek Uraitol szeretnek majd egy kozertheto felhomalyositast kapni ez ugyben!)
Negativ, vagy pozitiv visszacsatolas legyen-e egy munkatevekenyseg kapcsan? Szerintem mindkettonek parhuzamosan kellene leteznie! Termeszetesen abban igazad van, hogy nem a vezer tehet arrol, hogy nem ellenorzik, de ha jol emlekszem erre kitertem a "kutya", valamint a logisztika es controlling gyakorlati alkalmazasanak eseteben!
Köszönöm, hogy elolvastad írásomat. Lehet, hogy sokakat hossza tartott vissza ettől, bevallom, nagyobb vitára számítottam.
Az általad leírtakkal többnyire egyetértek, egy dolog kivételével: nem biztos, hogy a negatív visszacsatolás (szankciók alkalmazása) a leginkább motiváló. Szerintem alapvetően nem a mozdonyvezetőkben van a hiba, hanem hiányzik egy olyan működési folyamatba épített ellenőrzés, amely lehetetlenné tené, hogy hamarabb elmenjen a vonat. Alapetően vezetői hiba, ha egy beosztott folyamatosn kontroll nélkül marad. Ha a mozdonyvezető érzi, hogy ezt megcsinálhatja, meg is fogja, folyamatosan. Én azt mondom, hogy ne büntessünlk (szankcionáljunk) elsőre: ha valami bibi történt, nézzük meg annak kiváltó okát, tegyük rendbe folyamatainkat, hallgasuk meg a vétkest, biztos neki is sok jó ötlete, javaslata van. Ha mindezek rendben vannak, követeljük meg a szabályok betartását.
Bocs, ha OFF voltam egy kicsit.
Tatabánya-Oroszlány: én 94-ben jártam ara, akkor Szili ment, szerintem ma is.
Tegnap du volt csak idom a 4 oldalas szosszeneted elolvasasara. En az 1. es a 2. pontokhoz szeretnek hozzaszolni. Elnezest, de a szokasosan hosszu lesz!!
1. A szombati vonatelmennyel kapcsolatban megemlited a cikk irasat. Ismet ugyanazt mondom, hogy csak orszagos napilapoknal erdemes probalkozni, hogy legyen valamilyen hatasa.
A nemdohanyzokrol szolo torvenyt szerintem a MAV csak akkor fogja komolyan venni, ha valamilyen civil szervezet, vagy az allampolgari jogok biztosa vizsgalatot indit ez ugyben, illetve ha jo sajtokampannyal fuszrezve beperlik a MAV-ot, mondjuk 200 milkara.Ez szerintem nem megoldas, de amit az IC-n is lehet tapasztalni, szerintem itt csak akkor lesz valami fejlodes, ha nem a kutya farkaval, hanem a fejevel foglalkoznak.
Menetrend pontossagarol meg egyetertek Veled: egy szemelyszallito vonat PONTOSAN akkor induljon es erkezzen meg, ahogy a menetrendben elo van irva.
Szerintem a vezerek azert vehettek ilyen nagyvonaluan a menetrendet, mert nincs aki ellenorizze oket es megvonja a premiumot.
Pl. a jegyvizsgalok a Dunantulon elfogadjak az ideiglenesen itt tartozkodo, kek szemelyivel rendelkezo egyenek altal vasarolt 26 even aluliaknak jaro kedvezmenyes menetjegyet, de a szegedi ig. teruleten kemenyen megbirsagoljak az utast, mert itt ezt nem fogadhatjak el, mert ellenorzes eseten 3 honapra megvonjak a kaller premiumat! Szerintem a vezereket is igy kellene szankcionalni, valamint az indokolatlan keseseket okozo forgalmistakat is!!!
De ez szerintem csak a jeghegy csucsa, mert a MAV-nal talan hallottak a logisztikarol meg a kontrollingrol, amelyek kovetkezetes gyakorlati alkalmazasa egy nagyvallalatnal az eredmenyes mukodeshez alapkovetelmeny , de sajnos ez a MAV-nal a tapasztaltak alapjan csak papiron letezik! (Meg van egy csunya felvetesem is, elnezest kerek a kivetelektol: Lehet hogy a MAV-nal sok embernek szemelyes erdeke, hogy ez a rendszer ami most a MAV-nal van hosszabb tavon is igy maradjon!)
A villamositott vonalon is kozlekedo Kecskemet-Bataszek Md kapcsan felhivnam a figyelmedet arra, hogy a 80-as evekben a Szeged-Felegyhaza-Bataszek-Pecs, valamint az ezzel a motorvonattal egyesitve kozlekedo Szeged-Bataszek-Kaposvar-Fonyod-Bszentgyorgy gyorsvonatokat fokozatosan azert szuntettek meg, mert allitolag a MAV-nal volt egy olyan eloiras, hogy villamositott vonalon dizelvontatasu szerelveny - a rendkivuli esetektol eltekintve - nem kozlekedhetett. Allitolag ezert nem tudtak azt megcsinalni, hogy Felegyhaza-Szeged kozott Bz kozlekedjen az esti orakban...Mondjuk arra kivancsi lennek, hogy most pl. Tatabanya-Oroszlany kozott mivel jarnak? Kb. 5 eve lattam egy szemelyt, ami egy Szili+By volt!
Egyebkent a 140-en is a szemelyek szepen kezdenek elfogyni: 1990-ben meg 5 kocsis szemelyek kozlekedtek, majd 3 es napjainkban meg 2! Szerintem mar 3 kocsis szerelveny is indokolna, hogy a MAV ne csak a fovaroskornyeki forgalomba szerezzen be motorvonatot, hanem ilyen szerelvenyek kivaltasara is!(ALOM!)
A minosegi gyorsokkal kapcsolatban az meg a minositest kiado ceget is minositi, ha a MAV megkapja az ISO 9002 tanusitvanyt. Szerintem ezt nem nagy kunszt ugy megcsinalni, hogy Bp-Szeged viszonylatban a 9 par gyorsbol csinalnak 5 sebest meg 4 gyorsot, ez utobbiaknal gondosan ugyelve, nehogy kozvetlen kocsikat tovabbitson, vagy Cegleden varjon a csatlakozo vonatra 3 orat(Ez tavaly a hevesi ozonviz idejen velem megtortent!)
igy nem fog kesni. A sebeseket meg ott egye meg a fene! En ennel nagyobb "fakitast" meg nem lattam!
Operettvasutakrol: a szloven semmiseg lesz, ha a 150-est ketvaganyusitva 250-re megepitik...
2. az IC-potjegy es a 2001-es valtashoz: Az elkepzelesed brillians, csak attol tartok, hogy a volt allamvasut palyavasuta es a volt allamvasut kereskedo vasuta ossze fog jatszani azert, hogy ne a minoseget tukrozo keplet alapjan kerjenek palyahasznalati dijat, hanem a vallakozo vasut altalanyt fizessen. Ezt termeszetesen megteheteik, mert az EU 1991-es vasuti feher konyve csak a ket reszleg szetvalsztasat mondja ki, arrol tudtommal nincs kotelezo ervenyu EU hatarozat, hogy a palyavasut ne altalanyt kerjen, hanem keplettel szamoljon. (TakiLaci javits ki, ha tevedek!)
A masik bibi meg az, hogyha az un. 3 fel is megjelenik a vasuti kozlekedesben, attol mennyire mas tarifat szamitson fel az ex-allami palyavasut az ex-allami kereskedo vasuthoz kepest?
Masik problema: ha veletlenul egy ceg pl. szeretne Bp-Hamburg viszonylatban szolgaltatni, annak meg kell egyeznie, sot esetenkent be kell vennie a buliba az erintett orszagok ex-allami kereskedo vasutait!
En csak merem remelni, hogy az EU-ban a "tisztesseges szabad verseny" elvevel megegyezoen fog valtozni a helyzet, es majd ha mi is EU tagok leszunk, akkor mar sokkal tisztabb es minosegi szolgaltatasra kenyszerito szabalyok lesznek itthon is a palyahasznalattal kapcsolatban is.
Egyebkent mar 1995-tol szamvitelileg szet kellett valnia a palyavasutnak es a vallalkozo vasutnak. Az is egy jo kerdes, hogy mi tartott nalunk 6 evig a tenyleges szetvalasztasig?
A differencialt IC-potjegyet meg vasutja valtogatja. Pl. a franciak az SNCF-nel a TGV-re olyan potjegytarifat dolgoztak ki, hogy ha pl. 25 Fr a csucsidoben a potjegy, akkor a csucsidon kivul, a legjobban pango idoben meg kb. 5 Fr-t kernek, a szolgaltatasi szinvonal romlasa nelkul.
Igen ott! Nekem jó a 29, 30, szóval mehetünk! Te voltál már bent?
Egyébként abban az utcában laksz, amelyik a rampa után balra van? Ott sok új ház van! Nem rossz hely egy vasútbolondnak! :)
Van még működőképes Zetor 2035-ön kívül?
- Tátra fotózás az 1-esen
- fotózás Kilián-északon
Ha lesz időd légyszi' tégy közzé egy összesített listát a neten és e-mailben történt eddigi jelentkezésekről, mert az én maszek gyűjtésem alapján már túl vagyunk a 10-es számon.