Egyre elterjedtebbé válnak a zárt égésterű kazánok körében a kondenzációs elven működő berendezések, ami számos kérdést vet fel egyrészről a 100% feletti hatásfokról, másrészről a hozzá tartozó legoptimálisabb rendszer tervezéséről, kiépítéséről, beállításáról…
Ezúton megkérek minden látogatót, hogy kerüljék a direkt vagy indirekt reklámozást – különös tekintettel gondolok itt forgalmazókra, kivitelezőkre.
Összegyűjtöttük a leghasznosabb információkat egy kondis oldalon. http://statisztikus.hu/kondis/
Igazatok van, azt hiszem, először is kellene egy korrekt számítás a hőigényre vonatkozóan. Ezt hamarosan meg is csináltatom. Amúgy valóban kombira gondoltam, és arra, hogy így olcsóbban és egyszerűbben megúszhatom a dolgot.
Igazad van ! Csak azt nem értem akkor hogy mi ez a teljesítmény mizéria.
Lajosnak igazsága van, hogy fontosabb lenne a pontos hőveszteség számítás. Ennek ismeretében, meg hogy nminél kisebb teljesítményre tudjon modulálni a kazán, lehetne konkrét típusban gondolkodni. Lehet hogy a HMV kérdés is könnyebben megoldódna.
Sokkal fontosabbnak tartom azt, hogy inkább tudja meg, milyen a ház hőigénye. Először 10KW-ot írt, utána már felmerült, hogy valaki 5KW-ot számolt ki neki -15 fokra. Én másodlagos szempontnak tartom a melegvizet, sokkal több lóvé megy el fűtésre.
"Úgy érzem, igen ritkán várható ilyen probléma, nem éri meg a két berendezést."
Milyen két berendezésről van szó tárolós esetén ? Egy kazán van és vele egybe (alá) vagy mellé elhelyezve a tároló. Ha külön akarsz átfolyóst, akkor annak viszont kell külön kémény, métere 10ezres nagyságrend, azaz könnyen lehet hogy árban sincs difi. Persze ugyanúgy foglal helyet a lakótérből mint a tároló.
Bocs, nem voltam gépközelben. Valóban, több, mint 40 nm ablakom lesz, de volt aki így is csak 5 kw-ra becsülte a hőigényt. Ami az alapkérdést illeti, azt hiszem, mégis az átfolyóst választanám, mert egyszerűbb és olcsóbb megoldásnak látszik. Mosogatni a gép fog, a lányok pedig majd összehangolják a fürdést-fürdetést. Úgy érzem, igen ritkán várható ilyen probléma, nem éri meg a két berendezést. Kérdezném, h az átfolyós esetében is elég a kis teljesítményű kazán, ugye?
Két fűtési kör van tervezve. Egy padlófűtés és a radiátoros fűtés. A 130 m2 alapterületből kb 80 m2 fűtését oldjuk majd meg padlófűtéssel. Radiátoros fűtést pedig csak a szobákba tervezünk. A használati melegvizet egy 120 literes puffertartállyal tervezzük biztosítani.
Várom tapasztalataitokat a fenti kazánnal kapcsolatban.
"Mekkora probléma, mosogatni és fürdeni nem lehet egy időben..." Ezért rá is van írva minden átfolyós vízmelegítőre: Figyelem! Kizárólag egyedül élőknek!
Sajnos ez ügyben nem tudok információval szolgálni. Teljes titok és homály fedi a régmúltat. Nem lenne etikus leírnom, hogy a kondenzációs kazánnal magasabb a fogyasztásom. Na jó, ezért elárulom mégis. Májusban költöztünk be a lakásba, amit egy fél évig tartó totális felújítás előzött meg. És szóval mi eleve május óta lakjuk ezt a lakást. Az előző tulajnak konvektorai voltak. Annyit lehetne tenni, hogy veszek egy nem kondis turbós vagy atmoszférikus kazánt, és a következő szezonban azzal fűtök. De hát nincs két egyforma szezon, így inkább kihagyom ezt a fordulatot. :-)
Ugyanmár miért gondolod hogy az hatalmas energiabefektetés ? Egy szigetelt tartály.
Probléma, ahol 6-8 ember fürdik egyszerre, ne adj isten két fürdő van, mert két család él egy házban. Amúgy meg ha egy napig nincs gáz (mondjuk gázszünet van, ami gyakorlatilag minden évben 1 napot jelent), akkor is van melegvíz, ezt csináld meg átfolyóssal ! :)
Mekkora probléma, mosogatni és fürdeni nem lehet egy időben.....
Nekem mosogatógép van, tudok mosogatni zuhanyzás közben is, átfolyóval. Ha meg hagyományosan mosogatnék, hát teliengedném a mosogatótálcát meleg vízzel, és mosogatnék. Mennyi idő alatt menne tele, 1 perc? Utána lehetne zuhanyozni. A tárolónál azt is mondd el, hogy abban a 100-150-200 liter viz melegen tartása sem ingyen van. Átfolyónál meg annyit melegítessz, amit felhasználsz (Junkers kondisom van, 16 liter/perc, és ha nem ECO-n használom, olyan, mintha tárolóm lenne)
Felettünk is, meg alattunk is laknak (bár a 3 szobánkból az egyik szoba alatt most nem laknak, így akkor 20nm fűtetlen). Külső falak? Van rajta vicc szintű 5cm hungarocell, az ablakaink nagyon rosszul zárnak, így mindig friss a levegő a lakásban. :-) Szóval, 30m*3.2m=96nm.
Király, ha megvan a méretezés -15 fokra, s ez jött ki, akkor jöhet tényleg a kis kazán. Én csináltam egy régiót a honlapomon, ahová fel lehetne tenni bárkinek a kazánjával kapcsolatos tapasztalatait, de sajna nem nagyon élnek az emberek ezzel a lehetőséggel. Ez van.
Egy hozzáértő ismerős úgy becsülte (nem számolta) hogy 10 kw lehet a ház hőigénye ilyen szigetelés mellett, persze -15 fokban. Ezért is gondolom, hogy elég a kis teljesítmény. Másfelől igen ellentmondásos véleményeket ismerek a túlméretezés témájában is, és emiatt sem gondolkodom jelenleg a nagyobb teljesítményben.
160nm-nél már nem csak az alapján kéne választani, hogy melyiknek a legalacsonyabb a min. teljesítménye. Ugye egy 70-100nm esetén tényleg elsődlegesebb szempont, hogy mennyire tud lemodulálni, a max. rész szinte soha nem lesz kihasználva. Én elég megrögzötten azt tudom tanácsolni, hogy külön melegvíz, külön fűtés. Oszt majd úgyis mondják itt a nálam sokkal okosabbak - szerencsére.