Oké, és mi van akkor amikor jön az amerikai banda, hozza a motyóját ide a kis kommunista országunkba, és itt is úgy szól a cucc hogy húbazmeg! ;)
na ezt fejtse meg valaki..
Ez nem igaz. Azt a hangot, amit a rockabillyhez hasznalok, evek ota keresem, es hidd el, sokat gorcsoltem. En csinaltam par lemezt, es studioban sem siekrult hosszu evek alatt egyszer sem elernem azt a hangot, amit itt sikerult. Itt nem arrol van szo, hogy jobbnak hallom, hanem arrol, hogy jobb. Jatszottam sokat Nemetorszagban, es altalaban ottani alapcuccon, amik a legkulonbozobbek voltak, es ott sem sikerult egyetlen egyszer ezt megcsinalni. En ezt a kulonbseget egeszen addig a pontig nem hittem el, amig a sajat fulemmel nem hallottam szobakorulmenyek kozott. A studioalbumok masok, de amikor az ember kis sorozoben, vagy probateremben hall gitarokat megszolalni, akkor valoban erzodik a kulonbseg. En igazan senki sem vagyok a zenei eletben, de azert ahhoz tulzottan regota csinalom, hogy a pszichologiai felrehallast meg tudjam kulonboztetni a valos hangzaskulonbsegtol. Egyebkent ha mar elotte elvartam volna a jobb hangzast Eszak-amerikaban, es amikor meghallom akkor igazolva latom az mas, mert akkor az ember elvarja, es kepes belehallani. De nekem fogalmam sem volt errol a jelensegrol, hanem egyszeruen csak vettem egy kis erositot, hazahoztam, kiprobaltam, es egybol megallapitottam, hogy valami miatt olyan hangja van, amit 14 eves korabbi palyafutasom alatt nem tudtam egyszer sem produkalni, akarmilyen profi cuccon volt lehetosegem jatszani.
Szoval van kulonbseg, meg ha nehez is elhinni. A magyarazatban persze nem vagyok biztos, de a jelenseg az teny.
A gitároknak semmi közük a 60hz-hez, mert nem megy beléjük semmilyen 60Hz-es váltófesz. (kivéve, ha feedback). Az erősítőkben meg egyenfeszültségről mennek a dolgok.
Tehát valahogy így, 110v/60Hz>Dióda egyenirányító>előerősítő>hangszín>effektút>végerősítő>hangszóró.
A gitár galvanikusan leválasztottan meg az előfokba. egyen és váltófesz nem mehet kifelé, csak befelé.
egyenirányító után meg nincsen és nem is szabad lennie 60Hz-nek se 50-nek mert az BRUMM-ként jelentkezik a hangszórókon.
Még valami ?
(Ui: ez a 60Hz-es téma szerintem kb. olyan misztifikáció, mint a Hi-Fi-sták körében, hogy hogyan dugjam a hálózati aljzatba a dugó, mert ha megfordítom akkor máshogy szól, stb....)
Hogy mennyivel szol maskeppen azt nem tudom, mert Magyarorszagon mas erositoim voltak. Ahogy korabban irtam, van techikai magyarazata is a kulonbsegnek, ami az erositok es gitarok 110 voltra valo tervezeset jelenti, de ugyanakkor nem tudom elkepzelni, hogy csak ez a kulonbseg. Mert valoban nagyon szembetuno a kulonbseg.
En sokat jatszottam nemetorszagban, es azert van ott gazdag gyerek rendesen. Ott a fesztivalokon elokerultek am a komoly Gibsonok, fenderek, Gretschek, es a cifrabbnal cifrabb erositok, es szerintem az amerikaiaknak sincs tobb ideje probalni, megsem hallottam ugy a nemeteket sem szolni. Amit azok a profi cuccaikbol elohoztak, az is igen harmatos volt
Hátha nálad is másképp szól az ugyan úgy beállított ugyan olyan cucc, akkor vagy te játszol rajta másképp, vagy akkor itt mindenkinek úgy szól, ott meg másképp. Nem?
A hobbyzenesz talan rossz kifejezes, mert nyilvan penzert csinaljak, es jatszanak minden masodik este, de az latszott, hogy nem ez a fo foglalkozasuk.
"Hát ez az! + van idejük próbálni mert nem kell állanóan zenélés helyett pénztkeresni, + van lé cuccra. SF"
En a magyarok kozul olyan neveket hoztam fel, akiknek van ideje probalni, van penze cuccra, megis szar. A Tatrai, Torok Adam es csapata, meg Ferenczy Gyorgy, Takats Tamas stb. Nekik van idejuk probalni, es errol szol az eletuk. De ennek ellenere sem tudnak ugy megszolalni mint az ameriaki amatorok, akik munka mellett jatszogatnak. Lehet hogy sok magyarnak kulonb cucca es tobb ideje van, megsem szol ugy
"múgy ha ugyan úgy beállítasz egy cuccot mint akikről itt regélsz, az másképp szól nálad?"
Az otthoni zenei elet egyik ismert oregje eleg jo baratom, es nemreg New Yorkban es Torontoban lepett fel az itteni magyar kozosseg tagjainak. De a ket koncert kozott volt ket hete, es lement Nashvillebe. Ott bement valami kis pubba, ahol jatszott egy country-blues banda. A gitaros olyan volt, hogy latszott rajta, hogy napkozben az autoszerelonen o csinalja az olajcsereket, es egesz nap a szarba turkal. Viszont ugy gitarozott, es az egesz zenekar annyira profi volt, hogy az ismerosom lelegzete elallt. A dobos egy 25 ev koruli csaj volt,de ugy dobolt, hogy az olyat magyarorszagon nem latni. Annyira egyutt volt a zenekar hangzasban, zenei tudasban, eloadasmodban, hogy az pelda erteku. Es ezek csak valami hobby alkalmi zeneszek voltak.
Úgy értem, idén Norah Jones az egyik esélyes a Grammyre (még nem kapta meg, de remélem, neki ítélik).
Egyébként az oktatás környékén is lehet valami. Múltkorában elszédültem a László Attila Band koncertjére (ha jól tévedek, ő a jazzkonziban a gitártanszék vezetője), hát olyan igénytelen sz@r volt, hogy alig győztünk elfutni, valahányan csak voltunk (leginkább csak a nyakkendős helyi elit tagjai maradtak, mert ugye ők azért mentek, hogy felszívják maguk magaskulturával, nem pedig azért, mert zenét akartak hallani). És nem csak a gitározás/ gitárhangzás volt csapnivaló, hanem az egész. Rémálom.
Odakint pedig beszédülsz egy rendes bárba, sarokban a zongorista jazz-sztenderdeket meg swinget merg Gershwint játszik, vagy találomra bemész egy blues-pubba, és jó eséllyel kifogsz egy olyan zenekart, ami százszor jobb, mint az itthoni "elit". Vagy lemész New Orleansba, és akkor......
Talán azért, mert kicsit frankóbb hangzáskulturával bírnak, nem olyan silány minőségű zenei hatások érték/érik őket, mint itthon. Te magad említetted a TAkáts Tamás/Tátrai stb. kört. Na, aki Piramis meg Mini meg Edda koncerteken szerezte be a hozzávalókat (márpedig az öreg hangmérnökök meg zenészek többsége ezt az iskolát járta, erre esküszik), az az ember mindenből ezt a hangot akarja viszonthallani, és ennek érdekében munkál. Sajnos. A vintage cuccok minődégi világa (mert azért az általad használt hangzás is erősen vintage) felénk ilyen úri huncutság volt, és sajnos az is maradt. Azért amerikában a populáris zene/ rockzene kicsit magasabb szinten áll, mint itt. Ráadásul ott könnyen beleütközöl valami jazzbe meg rockabillybe meg delta-bluesba meg southern-rockba stb., itthon pedig finoman szólva sincsenek jelen ezek a műfajok a mainstreamben. Pl. ki is kapott ott Grammy-t az elmúlt években (ami nem kevés hírveréssel jár)? Kapott Tony Bennett, ha jól emlékszem ugyanebben az évben kapott Diana Krall, majd Casandra Wilson, idén talán Norah Jones. Itthon meg Cserháti Zsuzsára mondják azt, hogy jazz. Takáts Tamásra meg azt, hogy blues. Hát így megy ez. Elég siralmas. Kábé ilyesmi van gitárügyben is, szerintem. Az amatőr zenekarok többsége itthon a Tankcsapdát majmolja, ami aztán nem a hangzáskultura magasfoka, ha pedig nagyon meg akar felelni a vélt közönségízlésnek, akkor az Omegától nyomja azt a kib@szott petróleumlámpát.
Bocs, kicsit elkalandoztam.
De azt magyarazzatok meg, hogy miert van az, hogy amerikaban az egyszeru emberek is olyan hangokat hoznak elo szimpla hangszerekbol, hogy a hideg futkos a hatamon. Az ocsem azt mondja, hogy azert, mert van izlesuk, es mashogy gondolkodnak zeneileg.
...USA-ból hozatsz áramfejlesztő generátort (120V/60Hz) meg erősítőfejet és meg van oldva, csak benzin kell hozzá :))) még az utcára is kiálhattok és hullik a lóvé a gitártokba :))) Londonban ennek kultusza van...
z@kk (c)
A Made In Japannal nincs bajom, de azért az india/korea/pápuaújguineai gyártású dolgokat kihagyom az életemből ha tehetem..
az usa modellek meg akkoris egy kategóriával feljebb.. jap modellen elég ritka a grafika.. bár a DK2-re már van 2 féle opcionálisan... azért akarok azt szerezni...
Egyebkent en eloszor ertetlenul alltam azelott, hogy a gitarom, amit oly sokat hasznaltam Magyarorszagon es sokfele Europaban, miert szol sokkal jobban eszak-amerikaban. Vettem egy kis fender frontmant gyakorlashoz meg az elejen, es azon olyan hangja volt, ami meg soha. Es erre a hangszerboltos (aki egy legendas szaki a kornyeken), elmagyarazta, hogy az aram miatt van, meg 60 Hz van es nem 50, es az amerikai gitarokat erre tervezik, es az erositoket ugyszinten. Ezen adjak le a legnagyobb teljesitmenyt, es az europai atalakitott erositok kicsit mashogy szolnak, mint az eredeti amerikaiak. En ezt egeszen addig gyanakvassal fogadtam, mig vegul magam is meggyozodtem rola. Tavaly nyaron Magyarorszagon voltam, es volt egy kis klubkoncertunk, a gitar es az effektek ugyan azok voltak, mert azt hurcolaszom magammal, egy 10 as elocsoves fender volt, amit koclson kaptam, de ha megfeszultem, akkor sem tudtam megkozeliteni azt a hangot, amit Kanadaban tudok csinalni. Valamai tenyleg lehet a dolog mogott.
Egyebkent erdekes elmenyem volt par napja. Elhivott egy kanadai blues dobos meg egy szinten kanadai nagybogos, aki a stratfort festival big band bogose egyebkent, hogy kicsit jammeljuk rockabillyt meg bluest, a dobos hazanak a pince probatermeben. A 40 koruli dobos egyebknet valami szamitogepprogramozo, es mialatt jatszottunk, valami haverja egy kis muhelyben szamitogepeket javitott. A proba vegefele mondja a dobos, hogy az a haver is jo gitaros, es mielott szetoszlunk, jammeljunk vele is egy kicsit. AZ a csavo elojott, (egy vigyorgos szakallas ember volt baseballsapkaban), elohozta az erositojet, egy fender Hot Rod Deville erositot, es valami szamomra ismeretlen markaju (talan valami custom), de latszolag igen jo minosegu lapgitart. Bedugta, minden effekt nelkul, tekert ketto harmat az erositon, es megszolalt. Azt hittem, ott osszepisalom magam, attol a soundtol, amit az fel masodperc alatt produkalt a pincebe. SZoval akkor ertettem meg, hogy valami kulonbseg lehet technikailag es emberileg is, mert a Ferenczy Gyorgy, meg a Takats Tamas, meg a Torok Adam es az ossze sgitarosuk egyutt vert pisalna, ha akar studiokorulmenyek kozott is kepes lenne ilyen hangot eloalitani, mint ez az egyszeru ember a pinceben. Es jol is jatszott. Nem tudom, mi lehet a dolog mogott. Talan az, hogy ennek volt izlese, es pillanat alatt erezte, hol kell azt a potit megallitani. Es emellett meg nyilvan a technikai hatter is kozrejatszott. De amikor a Torok Adam gitarosai meg Tatrai a millios kotyuikkel szenvednek a tabanban, az ehhez kepest igencsak siralmas utanzat.
Azert annyira nem draga. Egy Setzer modell 2800 USD korul van szeriaaron. Egy baratom decemberben vett New Yorkban egy ujat 2600 USD dollarert. Torontoban 3500-600 kanadai dollar korul vannak. De egyebknet a Setzer modellek is japanban keszulnek. Nekem egy 1997 es 6120-as van, es vettem hozza most egy fender deluxe erositot.. Hat az a hang, amit ezek ketten egyutt produkalnak, az olyan, hogy sirvafakadok. Eddig sok erositot kiprobaltam mar, de az az igazi visito Gretsch hang az ebbol jon a legjobban.
Hát, szerintem még egy "rossz" Gretsch is lenyom szinte bármit. Egyszer volt kezemben egy igencsak lelakott amerikai példány, házilag és ocsmányul átpingálva, ilyesmi, de még így is akkora hangja volt... a szívem megszakadt. Világbajnok ez a hangszer.Csak iszonyú drágák. Nézegettem a Brian Setzer modelleket, kapásból 6300 USD. Jajj, jajj.
Hmm... alábbi kérdés elgondolkodtatott. Magyarországon forgalmaznak 20-25 gitármárkát, és benne van a köztudatban kb. kétszer ennyi. Kíváncsiságból megszámoltam hány különböz? márkáról van review a Harmony-centralon... hát, eltartott egy ideig, ugyanis kereken 920-ról, és ez gyártó, nem típus... hogy a fenébe lehet hogy olyan fullos választékkal rendelkez? nevek, mint a Dean vagy a Danelectro(mondtam 2 példát...) nem sokat mondanak a magyar átlaggitárosnak? Vagy csak én vagyok még fiatal és ti már játszottatok is ilyeneken?:) Volt ott extrém érdekesség is, Attila Balogh Odessey, made in Vancouver, Canada.10es meg 9.6os pontokkal(kivéve a Support, ami nem meglep?, tekintve hogy az arc '89-ben meghalt).
Az ujkori Gretscheket is Japanban keszitik, de beszeltem tobb szakertovel, es nemelyik meg is haladja az amerikai minoseget, de alapjaban minimum ugyan olyan jo.
beszeltem egy hangszerboltossal, aki azt mondta, hogy az amerikai szeriahangszerekkel az a baj, hogy letezik a hetfo reggeli, es a pentek delutani gitar, es nagyon hullamzoak a minosegek. A Japanban gyartott hangszerek minosege viszont teljesen megegyezik a sorozaton belul. A tobb azsiai orszag mar mas teszte, de Japanban ez van. Nagyon komoly szakemberek epitik a gitarokat, es a minosegellenorzes nagyon kemeny