Ez itt az ősrégi Volvo Topik, a néhai Volvo Baráti Társaság, az első hazai Volvo klub melegágya és kemény magja.
A topikot klubtopikká alakítottuk, arra a többitől kissé eltérő szabályok vonatkoznak:
¤ Itt nincs off-topik, alkalomadtán POLITIKÁRÓL is beszélgetünk, természetesen kulturált keretek között.
¤ Ha éppen parázs vitát látsz, az nem jelent mást, mint hogy az egymást személyesen is ismerő kollégák beszélgetnek.
¤ Szeretettel látunk, akkor is ha nincs Volvo a birtokodban. Kérdezz bátran, figyelünk :)
¤ Légy türelmes ha nem jön azonnal válasz, a legénység extra segítőkész.
¤ A trollokat, a kekeckedőket, a kéretlen reklámokat rövid úton eltávolítjuk.
Most viszont vitatkozom. Nem a kerekeket rugóztatod és a kilengését csillapítod, hanem a fölötte található tömeget és az a kaszni. A kerekek "rugózásában" csak a gumik játszanak szerepet, ha egyáltalán erre lehet használni ezt a kifejezést. Mindannyian tudjuk, hogy egy jármű annál biztonságosabb minél több kereket hajtasz és ebből is az az optimális ha mind a négyet külön hajtással, mert így a négy kerék forgatása és fékezése vezérelhető úgy, ahogyan egy motorral és hagyományos hajtáslánccal sosem. Azt is tudjuk hogy minél kevesebb az alakatrész annál könnyebb a vas (fogj a puszta kezedbe egy váltóművet vagy ledkereket ha nem hiszed :D).
A villanyautót nem a fék állítja meg, hanem a retarder módjára működő villanymotor. A fék csak azokra az esetekre van amikor az előbbi már nem képes kifejteni elegendő hatást. Éppen ezért a műszaki leírásban is 450 v. 500 eKm a féktárcsa és betétcsere ciklusa.
Nem muszáj Teslát venni. Főleg rövid távú használatra marhaság. Városba tök jó a mi kis Springünk, két év alatt mentünk vele kicsit több mint 40e km-t, csak sima 220-as konnektorról töltöttük. Kb. 150e ft volt az "üzemanyag" meg 80e ft kötelező "szerviz".
Ahogy Pirate olvtárs is mondta, vagy a Hősük tere környéke vagy a Lánchíd-Vár környéke. A 2-3 órába csak az egyik fér bele. Mondjuk a Városliget - Hősök tere - Andrássy útvonalon végig lehet kocsikázni és csak a Lánchídnál állni meg, amin átgyalogolva fel lehet siklózni a várba. Szerintem ez Bp legszebb, legismertebb arca. Bár a külső Maglódi út is Bp része.... Mindegy, viszont beülni bárhova lehet, az szerintem helyfüggetlen.
A múltkor néztem olyan szerelős videót, ahol 40 50éves vasakat támasztanak fel meg javítanak.
A fickó szétszedett egy porlasztót, vagy mit, mindegy. Egy 50 éves gumimembrán volt benne, tökéletes állapotban. Na ez környezetvédelem. Nem az, hogy két évente cserélni kell, mert elmorzsolódik.
Ugyanez igaz az összes mai kapható dologra, cseréld 3 évente, nem érdekes, hogy pénzbe kerül, meg tönkremegy és szennyez.
A pongyola cikk szerzőjének azonban vannak igen jó megállapításai, azok kikezdhetetlenek. Üzletről beszélünk elsősorban, aztán jön az ökolábnyom és az egyéb zöld maszlag. Meg kellene gondolni, hol és hogy élünk, mennyit autózunk és mivel. Lehet, hogy ad absurdium a 6 hengeres 30. éves 960-asom zöldebb, mint az utolsó generációs elektronyos SUV...
Azt mondja a mélybe zuhant a Forint Orbán bejelentése után. Majd a cikkben leírja, hogy 399-ről 402-re gyengült, aztán a cikk legvégén egy mondatban elintézi annyival, hogy délutánra erősödött valamennyit, de nem írja le konkrétan mennyit. Nos az MNB szerint 400 Forinton állt meg végül. Szóval összeségeben 1 Forintot gyengült.
Egyértelmű hogy elvinném őket a budai várba (de csak tömegközzel*). Ez önmagában nézve is legalább 1 napos program (ha nem négy). Aztán két lehetséges verzió van. Egyik része mindenképpen a várba akar menni, a másik meg fürdőbe (és persze mindenki látni akarja majd a Hősök Terét, de ezt majd megfejted, hogyan legyen, szerintem már nem fog beleférni a napba). Azt a hét hülyét akik inkább a fürdőket kultiválják azokat beterelném a Milleniumi sárga vonalra a Deákon és a lelkükre kötném, hogy a Széchenyi fürdőhöz csak az azonos nevű megállóban szálljanak le és ne felejtsenek el leszállás után kimenni a felszínre, mert csak ott látják meg, hogy hova kell valójában menni :) - aztán ezeket ott hagynám a kisföldalattinál gondosan ügyelve arra hogy a jó irány bejáratánál válljatok szét (ezek programja kipipálva). Hidd el nekem, majd úgyis feltalálják magukat és én inkább azokkal tartanék akik a várba mennek. :) Aztán a ketté vált csoporttal Deákon megbeszélt esti talit a Terminálhoz(ba) szervezném és aki akar ott felülhet az óriáskerékre. Nyugi. A piát, kaját maguktól is megtalálják egész úton úgyhogy ahhoz nem kell megeröltetni magadat. :D Egy ilyen nap után egész hátralevő életükben arról fognak beszélni, hogy milyen jó volt itt Budapesten és mekkora arc vagy, hogy leszervezted nekik ezt a dolgot. Sőt! Szorgalmazni fogják hogy legyen jövőre is itt tali.
Ha nagyon entellektüell a csapat várlátogatós része akkor túrnék nekik a neten még egy angol nyelvű idegenvezetést is. Így egyrészt tehermentesítve lennél, másrészt egy ilyen idegenvezető talán képzettebb a fenti témában. A vár pedig tele van szinte jónak mondható kajáldákkal ahol a világ összes nyelvét beszélik a pinszérek (..és ez még egy tehermenetsítés a kényeskedő kajavászatós hülyeségeiktől). :) A várban a Dísz tér (ez az a Castle, amelyet úgyis mind majd látni akar) lenne az első hely ahova vinném őket, ez minimum 3 óra elfoglaltság, majd onnan 200-300 méternyi átsétálás a Szentháromság térre (útközben zabálás-ivás-stb.), majd ott táthatják utána a szájukat a Matyi templomra, meg a Fisheman"s Bastion-ról nézhetik a várost, miközben folyton arra a minőségi barack pálinkára gondolnak, amelyből úgyis szükséges lesz még legalább hármat meginni gyorsba, mert olyan izgi. :D
*Már jó előre megdumálnám velük hogy a mobilon adatkapcsolatuk amikor jönnek mindenképpen legyen, és a BudalestGo-t töltsék le még otthon a store-ból és a beállltásokban a "nyelv" a lengvidzs' és amikor ezt beállították onnan már minden jó lesz és még olcsó is, mert egyrészt egyből eltalálnak így majd mindenhova tömegköz-gyalog kombót alkalmazva, másrészt az online jegyek ezen keresztül a járműveken található QR kódok használatával egyszerűen logikusan elérhetők és olcsók.
Egészen pontosan ez úgy van, hogy a villanyvas azoknak jó, akik napi maximum 50-80 km-t mennek*. ..és ez a belföldi autós társadalom évtizedek óta mért staisztikai átlagánbelüli futásteljesítmény. :D
Az akkumulátorokkal az a fő probléma, hogy egyelőre még alacsony a töltési ciklusok száma és ezért úgy praktikus, ha 50-60 kWh a sztenderd akkupakk mérete és ez bizony fölös súly. Viszont amint ez a ciklus a technológiai fejlődés következtében kitolódik - mondjuk 10000 ciklusról 40000-re - elegendő lesz egy 10-15 kWh-s pakkal legyártani az autókat és már ott is vagyunk újra az 1500 kg alatti vasaknál. A töltés pedig nem kihívás, mert akinek van garázsa az amikor este kiszáll a vasból töltőre rakja, aztán amikor reggel beül előtte lehúzza a hálózatról (éppen úgy ahogyan most ezt a mobiljaitokkal, tableteitekkel, notebookjaitokkal teszitek. ..és akkor a vezeték nélküli (akár utcai parkolóhelyekbe beépíthető) töltők fejlesztéséről még nem is beszéltem, amely fejlődés szintén egy jól behatárolható állandó.
Ami még jól kiszámítható fejlesztési tényező az agymotor. Ezekkel még hatékonyabbá lehet majd tenni a hajtást, mert a veszteségek lekorlátozódnak a sleep-re és ezen a módon a rugózott tömeg is jelentősen csökkenthető** illetve a hasznos terek mérete megnő. Mindezek mellett 4 egymástól függetlenül működő motorral sokkal hatékonyabbá lehet tenni a kerék és az út kapcsolatát is.
*meg amit hajtanak az nagyon erős és így nagyon gyors is. :D
**meg úgy egyáltalán a tömeg IS, mert nincs szükség féltengelyekre meg amivel ennek az alakatrésznek a beépítése jár. Apropó. Az ugye meg van, hogy a kerék rugózatlan tömeg, vagyis a futómű alkatrészeit (elemeit) nem terheli?
"De az erőmű alapvetően sokkal magasabb hatásfokkal tud dolgozni, mint bármelyik belsőégésű motor, illetve a kemények szűrését is hatékonyabbá lehet tenni."
Részigazságok. :) Ha azt nézem hogy a legkorszerűbb motorok 44%-os hatásfokon forgathatóak (állítólag kínai mérnököknek sikerült járműhajtásra ~53%-os hatásfokon működő belsőégésű motort fejleszteniük) és ezzel szemben az általánosan használt gőzturbina, amelynek segítségével előállítuk az áramot csak elméleti 35% (de valójában ez csak 32% körüli érték lehet) akkor máris bukik a logika. :) De amúgy alapértéken igazad van. Ha az emberiség valóban akarná akkor a Co2 kibocsátást az erőművekben ezerszer inkább képes lenne szabályozni (korlátozni) mint a járművekben, amely elv már a józan logika mentén is eleve ezer sebtől vérzik.
A legjobb hatásfok mechanizmus mindezek ellenére mégis csak turbinákkal érhető el, hiszen ha gázturbinaként alkalmazza az ember - és ebben a gázturbinában földgázt éget - majd a kiáramló égéshővel gőzt állít elő amely utána egy gőzturbinát hajt és a folyamat végén keletkező 70-80 fokos csapadékvizet a távfűtésbe tereli akkor az kb. >70%-os hatásfok. Csakhogy a bürokraták szerint a gáz róóóósz, mert olcsón csak a zoroszoktól lehet beszerezni és az milyen már, hiszen nem szexi. Sokkal fontosabb ennél a genderoktatás általános bevezetése a ziskolákban.
A Hősök tere, Vajdahunyad vára, városliget az ott egy kupacban van, ráadásnak ott a zállatkert, meg a Gundel, fürdők, múzeumok, még ha be sem mentek ezekbe, akkor is gyönyörű látványok. És a Hősök tere környékén esetleg még parkolni is tudtok. Az Andrássyn meg legfeljebb végig lehet gurulni, de hogy a Várba már nem mennék a Hősök tere környékéről az tuti. Vagy Buda, vagy Pest, a kettő együtt nem fog beleférni 3 órába.
És a városligetben vannak jó beülős helyek.
Ez sznob, de ne foglalkozz vele, elfogadták az én pénzemet is és nagyon hangulatos ha jó az idő.
Vagy a Gundel kerthelyisége, de azt hiszem ott dresszkód van. De ennek utána kell járnom, mert be szeretnék jutni oda egyszer, annyira szép és hangulatos.
Tegyük fel hogy van 2-3 órám Budapesten, meg egy minibusz tele küfffődi dobosokkal, akik városnézni akarnak Büdipesten. Ti mit mutatnátok meg nekik 2-3 óra alatt? Én felvetettem, hogy uzsgyi az M0-ra, hogy a városnak még a szagát is elkerüljem, oszt irány a Balaton, de ezek "városnézni" akarnak. Fogalmam sincs, hova vigyem őket. Kollégám felvetette, hogy lehetne egy rövid Hősök tere -- Andrássy út -- Várnegyed utat csapni, de kb ez ami nekem is eszembe jut. Ez is kva unalmas, de hát turisták, majd veszek nekik vattacukrot. Nyilván, ha van két-három napja a zembernek, akkor megnézhet kiállítást, koncertet, miazmást, de így, 2-3 óra alatt?
Persze, a hajtás mellett. Viszont az energiatárolás (akkupakk) az csapnivaló jelenleg. Nagy, nehéz, kis kapacitás.
Kicsit olyan mintha a világ legmodernebb 16K-s tévéjét megvennéd (ez a hajtásod) és fekete-fehér VHS filmeket néznél rajta (ez az akkumulátorod). Mondjuk azt hozzátenném, ha valaki rendszeresen és éveken keresztül rövidtávozik vele, abban jelenleg is verhetetlen. De "B" autónak, ekkora kompromisszumokkal nagyon drága technológiának találom. Tehát megint csak oda tudok kilyukadni, hogy ez egy üzlet, nem környezetvédelem.
Én meg úgy vagyok, hogy vén nyugger koromra be fogok újítani valami 40-50 éves borzalmas benzinfaló szörnyet, és pont lexarom hogy azon a 6-8 ezer kilométeren, amit évente megteszek majd, mennyit fog pöfögni. Bekaphatja mindenki, de legfőképpen a kapzsi multik. 260%-os árrés a tejfölön, mi? És még sír a szájuk? :-D
Ja, és fával fogok fűteni. Meg vízzel fogok főzni. És a kutyámat a faluban harácsoló milliárdos német faxparaxt manikűrözött gyepére fogom xaratni. Az is kapja be :-DDD
Juteszembe, a Volvo ugyi bejelentette anno, hogy 2030-tól csak vellanyautót fognak forgalmazni, teljesen kivezetik a belsőégésű motorokat. No, a múlt héten bejelentették, hogy felülvizsgálták ezt az álláspontjukat és nem fogják kivezetni a benzines motorokat. Ha esetleg visszatérnek valami 4-nél több hengeres motorhoz is, akkor lehet hogy tüzetesebben meg fogok vizslatni majd valami Volvot. Mondjuk addig nem, míg ilyen xappantartó xarokat forgalmaznak 48 misiért, mint a most bemutatott tosfalicskájuk...
Ami nekem a legjobb érv a villanyautó mellett, hogy a károsanyag kibocsátást áthelyezi máshova. Tehát nem a városban pöfögsz, kormolsz, hanem kint a világ végén egy erőmű füstölög. De az erőmű alapvetően sokkal magasabb hatásfokkal tud dolgozni, mint bármelyik belsőégésű motor, illetve a kemények szűrését is hatékonyabbá lehet tenni. Plusz a keletkező hőenergiát is hasznosítják a távfűtésben. Szóval nagyon sok érv szól mellette környezetvédelmi okokból.
Ez szerintem egy nagyon pongyola cikk. Nem értek vele egyet mindenben. Abban igen, hogy a jelenlegi helyzetben és formában, a villanyautózás nem zöld és még csak nem is környezetkímélő. Erről én is beszéltem, hogy amíg 2,5 tonnás vasak gurulgatnak, amik 3 másodperc alatt vannak százon, de cserébe csak 300 km a hatótáv télen, meg autópályán, arról azt gondolom, nem a megfelelő irány. De nem nevezném zsákutcának a technológiát.
Ugyanis egy villanymotor, sokkal hatékonyabb hajtás, mint bármelyik belsőégésű. Egységnyi energiát, hatékonyabban használ fel. Arról nem beszélve, hogy a mozgatására szánt energiát a fékezésnél nem kell teljes mértékben a kukába dobni, jó esetben alternatív energiaforrásból is lehet táplálni, akár otthon, akinek arra lehetősége van. Ami egyébként is világszinten igény, az a villamosenergiánk előállításának és tárolásának fejlesztése. Ha az szintet lép, máris tudja hasznosítani a villanyautó is. Egy belsőégésű nem fogja tudni.
Az ábrád tetején fent szerintem az oldalsemleges anarchisták vannak, oszt minél lejjebb csúszol valamelyik íven, annál radikálisabb irányba hajlanak a jobberek meg a ballerek. A mezei kommancs szerintem valahol nyolc óránál van. A liberálisból meg van jobber és baller is. Hú de teleettem magam, gondolkodni sem megy... :-D
Szolnokon dekkolok, nem szeretem ezt a várost valamiért.