Annak, aki még nem ismerné, itt megtalál minden infót róla: http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-taplalkozas.htm
Várom szeretettel mindazokat, akik részben vagy egészben áttértek erre a táplálkozásra és már tapasztalják jótékony hatásait, de azokat is, akik még csak ízlelgetik, és mások tapasztalataira, tanácsaira van szükségük. Természetesen bevált ételreceptek is jöhetnek.
A fentiekből is látszik, hogy ez NEM a paleo táplálkozás megvitatásának tere, ezért kérem a kételkedőket és vitatkozós kedvűeket, nem beszélve a provokatőrökről, keressék fel a másik "szendigáboros" topikot e célból.
A tejfölt nem tudom, de tejszín helyett Cocomas kókusztejsűrítményt szoktak használni, túrót pedig lehet főzni tojásfehérjéből citromos vízben, egész megtévesztő minőségben.
A tej helyett én zsírtejet készítek rendszeresen, a család imádja. Nem drága egyáltalán, csak egy kis pepecs van vele. Tojássárgájából, kókuszzsírból és langyos vízből kell turmixolni, én rakok hozzá eritritet és kicsi vaníliaaromát is.
Nem viccnek szántam!Nem csak káposzta sárgarépa cékla tök és sóska van szerintem.Egészséges táplálkozásról beszlünk és nem egyoldaluról.Ha mindig ezt a párat eszem még annyi kedvem sem lesz enni mint eddig volt!
Köszi szépen a válaszokat!Még annyit, hogy van köztetek olyan aki ndó miatt kezdte el azt a diétát?Éereztek valami változást amióta csináljátok?
Annyi fenntartásom van a dologgal, hogy ilyenkor nyáron oké van sok zöldség, de télen egy vagyon beazerezni őket.Ill az, hogy lemondok a tejről az egy dolog, de mi van a tejfől, túró, tejszín.
Egy csomó ételbe kell, ti ezt hogyan helyettesítitek?
A kenyér nálam is probléma volt főleg reggel, de nem mondtam le róla teljesen, maglisztekből sütök, sőt, van már készem paleo kenyér liszt is. Egy kenyerkét megsütök és abból van 10 szeletem, kettesével csomagolva berakom a fagyasztóba, és a mikróba megmelegítek egy szeletet a reggelimhez. Pont olyan lesz mint mikor megsütöttem.
Napi egy szelet!
A cukrot és a tejes dolgokat simán el lehet hagyni.
Sok helyettesítője van már a cukornak, meg lehet ezt szokni, hidd el.
ha mást nem is 100%-ban, de a cukor-, glutén- és tejtilalmat mindenki betartja, mármint ha bármi javulást akar.... lényegében erről szól a paleó. ha annyira hiányzik a kenyér, csinálj maglisztekből, esetleg zab- vagy rizslisztből. és nyilván nem egy az egyben, ugyanannyit egyél belőle, mint régen, mert ugyanúgy hizlal és majdnem pont ugyanannyira árt az egészségednek!
egyébként simán le lehet szokni róla, csak 1 kis akaraterő kell. pontosabban motiváció ahhoz, hogy meggyógyulj. te döntesz, mit ér meg az egészséged...
helyettesítsd zöldséggel, egy kis salátát, uborkát bárhová magaddal is vihetsz.
Most találtalak Titeket!Érdekelne, hogy itt mindenki szigorúan betartja a paleo étrendet?Tehát semmi glutén, egyáltalán?Én is gondolkodom rajta,mert endometriózissal műtöttek és állítólag jó rá!
Hogyan oldjátok meg a kenyeret pl.Nekem az kell, nem tudok állandóan húst enni zöldséggel.3 műszakban dolgozom és reggel kell a kenyér!Most ott tartok, hogy nem iszom tejet és mellőzöm a cukrot amennyire lehet, de tej nélkűl nagyon nehéz számomra!
Bármilyen tanácsot, ötletet szívesen elfogadok, meghallgatok!
"Mivel nyersen nem fogyasztjuk, igazából nagy baj nem lehet vele, "
Nézz utána és meg fogsz lepődni: a nyers krumpli semmivel sem egészségtelenebb a főttnél, semmi olyan mérgező nincs benne, ami hőtől elbomlana! Ez régi babona, lexikonokban is megtalálható, de sohasem érvekkel alátámasztva. Ellenkezőleg, a nyers a "resident" keményítőnek az egyik legjobb forrása -- könnyebben beszerezhető, mint a manióka és főzőbanán --, újabban nem kevesen fogyasztják. (Finomnak kétségtelenül nem finom.) Ami egészségtelenebb az átlag-krumplinál, az a héj, a csírák és legfőképp az elzöldült részek. Ezek viszont akár nyersen, akár főzve.
Hogy pont a veszélyes részeket szerencsére nem esszük, az persze igaz. Kivétel a héj, amit nálunk nem hagyományos vele sütni a krumplival, de Nyugat-Európában többfelé igen. Ennek köszönhetően elit magyar gasztrobloggereknél ma már nem ritjaság a krumplihéjat tartalmazó recept.
Na, örülök, hogy ilyen jól bírod a glutént, nem annyira vág földhöz, mint gondoltuk, meg az enzim is használ. Már nem tart sokáig,aztán mehetsz is a vizsgálatra.
Ne bánd a kukoricát, nem sok hasznos van benne, csak a sok szénhidrát meg kalória.
Hú, majd meséld el, hogy sikerült, meg mennyi termett belőle, mert jövőre mi is szeretnénk ültetni anyósoméknál (van pár HA föld, valahova csak elfér :)).
Igen, a krumplinál én is ezt látom. Mivel nyersen nem fogyasztjuk, igazából nagy baj nem lehet vele, ráadásul ami érdekes lenne, az a magyar krumplifajták vizsgálata, esetleg területi elosztásban, mert hogy egy USA-ban mi van, abból nem feltétlenül kellene következtetéseket levonni.
Épp tegnap poharaztam be a batáta palánta-kezdeményeimet, gondolom kb. 2 hét múlva lesznek kiültethető állapotban.
:-)
Érdekes ez a burgonya - batáta vita.
A tények egyáltalán nem támasztják alá a burgonyafogyasztás káros voltát.
Sokkal inkább arról van szó, hogy a közelmúltban valakik publikáltak egy- egy jó "ütős" cikket a témában, néhányan pedig rácsimpaszkodtak és próbálják stresszelni azokat a szerencsétleneket, akik ilyen- olyan táplálkozási betegségben szenvednek.
Kortünet sajnos a tények ismerete nélküli vagdalkozás.
Lassan 10 nap telt el az enzim szedése óta. Azt kell, hogy mondjam, szerintem használ, a teli érzéses tünetek jelentősen lecsökkentek. Még omega3-at szedek napi 2x, illetve most kezdtem egy béres multivitamint. A kukorica az neccesnek tűnik, illetve mindenféle cukor, ezeket nem is fogyasztom,
ezzel sajnos a gluténmentes kenyérlisztek jó része is repült. A gluténes zsemléktől nem igazán
vagyok rosszabbul, vagy legalábbis drasztikusan nem romlott az állapotom (lekopogom)...
Kb. arról van szó, hogy figyelembe kell venni azt, hogy az étrend hatására elkezdenek meghalni a rosszfiúk. Igen ám, de punnyadt testük még dögszagot áraszt (elhalva is toxinokat
termelnek) amiket a szervezet nehezen tud feldolgozni, kitisztítani. Ez kandidás, de a témát itt is feszegetik:
Hű, de érdekes, amiket mondasz, ez tényleg új megközelítés nekem, köszi, mert eddig mindenhol olyasmiket olvastam, hogy a lektinek meg a glutén (meg még egy csomó minden) okozhatja az ÁBSZ-t, ill. ezek elhagyása, életmódbeli tényezők javítása (alvás, stresszkezelés, stb.) meg gyógyíthatja.
Köszönöm szépen a linket, el fogom olvasni, meg kutakodok én is. Ha tudsz még valami újat majd, ne fogd vissza magad :) Köszi!
Igen, igazad van, csak azt, hogy ne egyen glutént...
Meg a többiben is, igen. De valahogy úgy értettem, hogy egyszerűen elküldik az embert, ha nem "együttműködő", ha nem veti magát alá bizonyos vizsgálatoknak, vagy nem szedi be a cuccot, akkor "engedetlen beteg" felkiáltással képesek tovább nem foglalkozni vele.
Pedig úgy tűnik, nincs is neki klasszikus cöliákiája. Na mindegy, majd kiderül. Reméljük, nem lesz túl nehéz ez a pár hét.
Nem vagyok benne otthon, csak elkezdtem utánanézni. De a másik vége felől, a "hogyan működik" felől, nem a "mit ehetek" irányából.
Itt például azt mondják, hogy a cöliákiásban akkor is harmincszor annyi a zonulin, mint a kontrollcsoportban, ha két éve gluténmentes diétát tart. Tehát nem a glutén teszi szivárgóvá a belet, hanem valami harmadik tényező okozza a gluténérzékenységet is meg az ábsz-t is.