Miután mindenféle rendszámmal foglalkozó topic-kal találkoztam, de olyannal nem ami az 1990 előtt kiadott rendszámokkal, azok történetével foglalkozik, vettem a bátorságot, egy ilyent nyitni.
Arra kérem az ide írókat, az általuk feltett rendszámokkal kapcsolatban a lehető legtöbb információt, képet, évjáratot tegyék fel.
A 70-es évek első felében az ügyefogyott (nem hülyék, hanem a munkakörük szűnt meg) kalauzok közül az értelmesebbek járművezetők, vagy menetirányítók lettek, a maradék, meg jegyellenőr.
Naccságod túl fiatal még, hogy tuggya mi volt akkoriban?
1978-ban az Andor utcai autóbusz garázs, a buszvezetők közül - szükség esetén - 24 óra alatt helyettesíthette volna, egy kisebb (mondjuk 200 tanulós) általános iskola teljes tanári karát, annyi tanár dolgozott buszvezetőként.
A BKV ellenőrök pedig megbecsült, kulturált munkavállalók voltak, nem mint a maiak.
Egy mai ellenőr (aki ráadásul nem is békávés) úgy néz ki mint egy árvízkárosult hadifogoly.
Az akkori ellenőrök (90% hölgy volt) nettek, csinosak, tiszták, udvariasak voltak.
Ugyanis ezen a képen az látszik, hogy a mai Dunakeszi állomás épületén van a Dunakeszi-Alag felirat.
Itt van három menetrend-részlet:
Ebből az jön le nekem, hogy a Rákospalota-Újpest állomástól eleinte 8, majd 7 km-re levő állomás volt Dunakeszi-Alag és ez ma Dunakeszi állomás. A mára már megszűnt Dunakeszi megálló pedig a mai állomás és a Dunakeszi gyártelep megálló között volt.
Tehát az előbb berakott térképre rossz feliratot tettem, mert az így helyes:
Dunakeszi-Alag és Dunakeszi-Alsó nem azonos - bár a lóversenypálya déli része ma már összeér Dk-Alsóval, de az alagi rész az Dunakeszi Fót félé eső részén van a pálya észak-keleti részén....
Alighanem Csehszlovákiába. Még szerencse, hogy a hajtásáttétel jó volt hozzá. Az NDK-n belül ugyan ez egységes volt, ezért rakott J. barátom egy IFA-órát a Wartburgjába, hogy megtoldja egy kicsit a garanciát vele.