Keresés

Részletes keresés

CSABI Creative Commons License 2000.09.12 0 0 16302
A Bz-n se volt mindig igy, sot szerintem az atepitetelen motorkocsik tobbsegen meg csak a rendes palyaszam van. Erre biztosan emlekszem a 303-as es a 304-es is 12 jegyu palyaszam nelkul jott ki Szombathelyrol. Egyebkent az elso magyar vontatojarmu, aminek az oldalan fel volt tuntetve a 12 jegyu palyaszam a BDVmot volt.

Csabi

Előzmény: Zolcsi67 (16300)
tom sawyer Creative Commons License 2000.09.12 0 0 16301
pallee!

Egy picit pontositanák.A fogantyú müködtetésével a befékezett állapotban maradt féket lehet feloldani.Ilyen ha üres a fovezeték,vagy ha túltöltés miatt a kormány szelep nem old fel.Tehát a vonat akkor nem fog fékezni ha a készlet lég tartályok üresek és nincs utántáplálás vagy ha egyszeruen el van zárva a fovezeték váltó a mozdony és az elso kocsi között.

De ha egy gramm levego sincs a mozdonyon akkor el se lehet indulni mert egy részt a védelem miatt más részt mert nem muködnek a pneumatikus dolgok(töltés vezérlés,kontaktorok stb.)

Előzmény: pallee (16293)
Zolcsi67 Creative Commons License 2000.09.12 0 0 16300
A Bzmotokon azt hiszem, mindig is rajta volt, azt nem értem, hogy a többi gépen miért nincs?
Ez nem szabvány? Más vasúttársaságok használják, csak mi nem?
Előzmény: GEORGIE (16296)
RadiX Creative Commons License 2000.09.12 0 0 16299
Figyelmetekbe ajanlom: Gyorsulo globalis felmelegedes
ifj. Kiss_László Creative Commons License 2000.09.12 0 0 16298
Véletlenül sikerült kitörölnöm a honlapom index file-át, így aki kíváncsi rá. most az összes vasutas támájú fotóm (ami beszkennelt) megtekinthető a www.cab.u-szeged.hu/~h633103
cím alatt. Várhatóan ma este nyolcig, a rendszergazda akkorra állítja helyre az indexet. Akkor pedig csak a már mexerkesztett oldalak lesznek elérhetők.
Hiába, nem értek én az ilyesmikhez.
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.12 0 0 16297
"Ukk-Jánosháza között holland kocsit gázolt a celli gyors (978?)"
8-as út? 84-es út?

A 20-as vonallal kapcsolatban: kinek vannak fényképei a villamosítás előtti korszakról, lehetőleg dupla dízelmozdonnyal?

Macibb

Előzmény: marslakó (16264)
GEORGIE Creative Commons License 2000.09.12 0 0 16296
"Sm-en tegnap kiesett a személy tartalék!(aláváltottak)Azt sajnos nem tudom hogy hány tengellyel siklott,de M43 volt ugyhogy nem kell sajnálni."

Hat erre egy olyan kifejezes jutott az eszembe, ami nem valo az indexbe. De vegul megvan a cenzurazott valtozat: TIPUSGYULOLO:-)))

Mas jellegu kerdes:
Miota van a Bzmotokon a 12 szamjegyu UIC palyaszam?
Csak azert batorkodom ilyesmit kerdezni, mert eddig csak a papagajokon lattam, a klasszikus vorosokon nem.

Előzmény: Bz forever (16295)
Bz forever Creative Commons License 2000.09.12 0 0 16295
Sm-en tegnap kiesett a személy tartalék!(aláváltottak)Azt sajnos nem tudom hogy hány tengellyel siklott,de M43 volt ugyhogy nem kell sajnálni.

A 2193-as Csörgö gázolt tegnap.Vas Népében kép is van.

Ezen a héten Ják-Balogunyom és Egyházasrádóc között vágányzár van és a 203-as Púpos meg a 233-as is ott dolgozik.Nagyon állat!!!

Zolcsi67 Creative Commons License 2000.09.12 0 0 16294
"A tisztasági kampányról annyit, hogy kb. két hete úgy 80-100 ember dolgozik Nyugati és Vasgyár (KöKi) között. Irtanak mindent ami zöld, és szedik a szemetet. Ha valaki arra jár nézze meg milyen szépen összetakarították a szemetet."
Ahha, akkor ezt láttam! Tegnap du. bámészkodtam egy órácskát Kőbánya-alsón, ott turkáltak a töltésoldalban.
Előzmény: pallee (16291)
pallee Creative Commons License 2000.09.12 0 0 16293
plebejus

"1. Ha veletlenul minden levego elmegy, akkor nincs fek?"

Ahogy írod. Ha ki van levegoztetve a kocsi, akkor annak nem fog a (lég)fékje. A kilevegoztetéshez van egy fogantyú, esetenként AUTOMAT felírattal, azt kell meghúzni.

"2. Mikortol es miert szunt meg a fekezofulkes/emberes teherszallitas?"

Nem szunt meg! Csak a légfékes teherkocsik elterjedése miatt csak (igen) ritkán lehet ilyet látni. De elofordulhat. pl. a mozdony fékezoszelepe elromlik. A vonat sebessége max. 0 km/h, de ugyanúgy kell megfékezettséget számolni, mint légfékes vonatnál (tehát ha csak 20 km/h-ra van megfékezve a vonat, akkor persze csak annyival mehet).
Ja most jut eszembe, hogy gozös is van ami nincs felszerelve légfékkel (bár az nem teherszállítás).

Előzmény: plebejus (16290)
1014 Creative Commons License 2000.09.12 0 0 16292
Igen. Ha minden levegő mindenhonnan eltűnik, csak a kézifék marad, ami nem sok. Halovány emlékeim között szerepel a statikus és dinamikus kimerülés fogalma is (de szerettem a fék témát kb. 20 évvel ezelőtt!). Ha jól emlékszem, a mai kormányszelepek dinamikusan nem kimeríthetők, tehát sűrű fékezések -oldások után is meg lehet fogni a vonatot. A statikus kimeríthetőség is a régi, 2 nyomásos kormányszelepekre volt jellemző a nagy belső súrlódások miatt. Ez (ne feledd: ha jól emlékszem!) úgy történhetett, hogy szivárgás miatt csökkent a fővezeték nyomása, a kormányszelep viszont nem állt át, csak kiegyenlített.
------
A fékező (ember) szerepe szvsz a légfék fejlődésével párhuzamosan, lassan szűnt meg. A '70-es években még viszonylag gyakori volt a fékbódés kocsi, de én már nem láttam azokon dolgozót. Volt azonban fék nélküli kocsi, ami csak átmenő fővezetékkel volt ellátva.
Előzmény: plebejus (16290)
pallee Creative Commons License 2000.09.12 0 0 16291
István Gyuri
kalapácsos ember = krampácsoló

Inkább kocsivizsgáló, esetleg féklakatos.
Akire Te gondolsz az pályamunkás.
Ja és a krampács az inkább csákány!

A tisztasági kampányról annyit, hogy kb. két hete úgy 80-100 ember dolgozik Nyugati és Vasgyár (KöKi) között. Irtanak mindent ami zöld, és szedik a szemetet. Ha valaki arra jár nézze meg milyen szépen összetakarították a szemetet.
Ma reggel már Vasgyárban mosták a felüljárót, kerítést stb.

Előzmény: István Gyuri (16289)
plebejus Creative Commons License 2000.09.12 0 0 16290
manhattani, 1014, kosz.
De!
1. Ha veletlenul minden levego elmegy, akkor nincs fek?
2. Mikortol es miert szunt meg a fekezofulkes/emberes teherszallitas?
István Gyuri Creative Commons License 2000.09.12 0 0 16289
kalapácsos ember = krampácsoló
Előzmény: Grg (16288)
Grg Creative Commons License 2000.09.12 0 0 16288
Majdnem ilyesmi történt pénteken a Déliben, 9714-et betolták, gép rááll, indulás elött 15 perccel jön a "kalapácsos" ember (bocsi, de nem jut eszembe a rendes neve), végigjárja 9714-et és a mellette álló szerelvényt, én az első kocsi végében voltam, látom, hogy valamit nagyon néz a két kocsi közt, aztán beszól a rádión valamit, nemsokkal később jön egy másik vasutas, szól a vezérnek, hogy szedje le az áramszedőt, aztán bebújt a két kocsi közé, és összeakasztotta őket (vagy a fékvezetékeket)...ja, amikor feltöltötték vizzel akkor hajtották le az átjárólemezeket, úgy látszik ezt a kocsit utólag sorozhatták be. Igaz már betoláskor feltűnt, hogy szinte lépésben történt, iyg valószinű a fékvezetékek nem lettek összekötve...
Előzmény: nohab (16258)
1014 Creative Commons License 2000.09.12 0 0 16287
... tehát a kormányszelep "menet" állásban a fővezeték - segédlégtartály (készletlégtartály) és a fékhenger - szabad levegő kapcsolatot nyitja. Fékezéskor a segédlégtartály - fékhenger kapcsolatot. A féktuskót rugó távolítja el a keréktől oldáskor.
Előzmény: manhattani (16286)
manhattani Creative Commons License 2000.09.12 0 0 16286
Majdnem jól tudod, plebejus.
A vonat álló helyzetében a mozdony "feltermeli" a szerelvényt, a fékezési fővezetéken keresztül feltölti a kocsikon (és a mozdonyon is) lévő, úgynevezett készletlégtartályt. Míg a fékezési fővezeték és a készletlégtartály nyomása azonos, a fékpofák lazák, nem szorulnak a kerékre.
Ha a fővezeték nyomása csökken (a mozdonyvezető csökkenti a fékezőszeleppel, utas a vészfékkel, vagy mert a vezeték elszakadt), a készletlégtartályban lévő levegő nyomása a féktuskókat a kerékre szorítja. A tartály töltését, illetve a légnyomásnak a féktuskókra hatását a kocsikon lévő kormányszelep intézi.
Ez az elve az átmenő, automatikus légnyomásos fékrendszernek, melynek elveit Westinghouse fektette le a múlt század végén.

800 allomast es 2000 vasuti kocsit takarittat ki a MAV
Úgy mondták, hogy kitakarít? Nem úgy, hogy eltakarít? :-))

Előzmény: plebejus (16283)
manhattani Creative Commons License 2000.09.12 0 0 16285
Igen, OFF, ezért nagyon röviden, és ettől kezdve e-mailben.
> nem igazán nagy tétel a vasúti közlekedés
A közúti járművek motorjainak a korszerűsödésére is gondoltam, ami már nagy tétel. A világ kőolajfelhasználása globálisan csökken, ami a javulásra mutat.
>képtelenség, hogy a növényzet a több széndioxid MIATT többet használna fel
Többhöz fér a levele, és ez szabályozó tényező. Csak a rádióban hallottam, de tudományos műsorban.
Kéményfüstölés OK, itt a technológiaváltás, és az ipar csökkenő nyersanyag felhasználása számít.

Nohab, kösz!

GEORGIE Creative Commons License 2000.09.12 0 0 16284
Jol hallottad.
Csak az a baj, hogy egyszeri kampannyal semmit se ernek el. Ha vege a kampanynak, minden marad a regiben...
Előzmény: plebejus (16283)
plebejus Creative Commons License 2000.09.12 0 0 16283
Rosszul tudnam, hogy a fekrendszer ugy van megoldva, hogyha akar menetkozben szetszakad/kapcsolodik a szerelveny akkor elmegy a levego ami a fektuskokat tavoltartja a kerektol es a rugoero hatasara lefekezodik a vonat?

Mas:
jol hallottam reggel a Kossuthon, hogy 800 allomast es 2000 vasuti kocsit takarittat ki a MAV valamilyen projekt kereteben es erre 3 MILLIARD!? Ft-ot szan??? Jo nagy kosz lehet.

Előzmény: manhattani (16262)
M61010 Creative Commons License 2000.09.12 0 0 16282
Sziasztok!

nohab!, Te sokat jársz ugyan Tp-ra, de ha "úgy" bontják a Tizenkilenceskét, ahogy én gondolom, akkor nem is valószínű, hogy látni fogod sem magát a műveletet sem az eredményét. Ennek két oka is lehet: kifelé az, hogy nehogy már minden a Nosztalgiáé legyen, befelé pedig egy maszek ok, amit Te is tudsz, mely szorosan kapcsolódik egy bizonyos emberhez és annak meglehetősen negatív tulajdonságaihoz.

2585

Előzmény: nohab (16259)
marslakó Creative Commons License 2000.09.12 0 0 16281
Szerintem be lehet gepelni az utiranyt, ezert szerepel ott zarojelben Bsztgy. Az viszont nincsen rairva a jegyre, hogy marslakó utazott vele, nem egyedul voltam a vonaton :))

OFF
2010-ig az EU-ban a szgepjarmuvek CO2 kibocsatasa 25%-kal fog noni az elorejelzesek szerint. A repulesre valo igeny pedig 2015-ig megduplazodik. Ezzel szemben a Kyotoi protokoll 5-8% csokkenest ir elo minden szektorban. Ezek EU adatok.
ON

Előzmény: V42 515 (16271)
Adamis Gusztáv Creative Commons License 2000.09.12 0 0 16280
"Van alatta 4 TC és 6 vadiúj kerékpár. "

Én is azt láttam, hogy van benne TC (azt hittem, hogy a 006-ból tették át, mivelhogy az már megint áll), és hogy végre megcsinálják, hogy megint járjon. Ezért mentünk oda a fiaimmal érdeklődni, de aztán jól lehűtöttek, hogy ne reménykedjünk....
Pedig a nagyobbik fiam már majdnem ugrált örömében (én is, csak stikában)
G.

Előzmény: nohab (16259)
nohab Creative Commons License 2000.09.12 0 0 16279
manhattani 2000.09.11 22:27 (16235)

Az is lehet, hogy elszakadt a csavarkapocs. De ha le kellett inteni a mozdonyt, akkor a fék sem volt összekötve. Ezek után a szerelvény nekiütközött a leintett mozdonynak?

Nem! A villanycsatláson kívül semmi sem volt összerakva, tehát a szerelvény meg sem mozdult! Utána a mozdony visszatolt, és +10-zel elindult az IC. Szakadásról szó nincs. Egész egyszerűen professzionális hanyagság minden vonalon.

Nohab, mit csinált a 20-as Nohab Szombathelyen?

A 8806/8807-et, mint hagyományos NoHAB-fordulót.

Előzmény: manhattani (16262)
GEORGIE Creative Commons License 2000.09.12 0 0 16278
ifj. Kiss_László válasz erre | adatok | e-mail 2000.09.11 16:23 (16212)

Bajnai úr pedig azt nyilatkozta a Népszabiban, hogy nincs igazuk a szakszervezeteknek, amikor a géépark állapotáról beszélnek. Bajnai szerint ugyanis a magyar vasúti járművek átlagéletkora megfelel az EU-átlagnak, s a gépek üzembiztosak, balesetmentesen üzemeltethetők, amennyiben (az egyre terjedelmesebb) utasításokat betartják."

Tisztelt Topiclakok!
Kuldjunk mar nehany fotot a lepukkant MAV mozdonyokrol Bajnai urnak!
Elsosorban a gozosoket megszegyenito fusttengerben uszo Szergejekrol, vagy epp a 29-esen meghalt Csorgokrol...
Kivancsi lennek, hogy tobb szaz foto lattan is fenntartja-e a kijelenteset...

En nagyon orulnek annak, ha a MAV olyan "vacak" 30 eves jarmuvekkel rendelkezne, mint a DB!!

Előzmény: ifj. Kiss_László (16239)
Zolcsi67 Creative Commons License 2000.09.12 0 0 16277
Ki kell, hogy ábrándítsalak, kedves Gödény, de az a bizonyos egri sebes STANDARD 3 kocsi :-(((( Feszes vigyázzállás Pestig, hacsak nem mész ki már 6-ra a vonathoz.
Előzmény: Gödény (16227)
pg54 Creative Commons License 2000.09.12 0 0 16276
Ez már egy kissé OFF, ugyanis ebben a problémakörben nem igazán nagy tétel a vasúti közlekedés. A gőzmozdonyok (és a dízelmozdonyok) felváltása villamosítással elsősorban a vasút környékén lakóknak érdekes (és nem annyira a széndioxid, hanem a füst miatt!). Globális méretekben a gőz- és dízelmozdonyok széndioxid-kibocsátása az egyebekhez (ipar) képest édeskevés. Ráadásul a villamos vontatás energiája is tetemes százalékban hőerőművekből származik...
Nem hiszem, hogy a széndioxid-kibocsátás világméretekben lényegesen csökkent volna, de az is képtelenség, hogy a növényzet a több széndioxid MIATT többet használna fel, pláne a folytonosan csökkenő erdőségek!
Az is egy csalóka dolog, hogy a korszerűbb technikák miatt egyre kevesebb füstölgő kéményt látni az iparvidékeken - a széndioxid ugyanis NEM látszik (tisztábban jön ki)!
Azt hiszem ez a téma lassan más topic felé kanyarodik...
Előzmény: manhattani (16260)
GEORGIE Creative Commons License 2000.09.12 0 0 16275
Nem!! A DUNA TV hiradojaban volt igazan "cover story". Eloszor azt hittem, hogy rosszul hallok, vagy a firkaszok felrertettek a HUF-ot EUR-nak.
Kukely nyilatkozott is: 200 db elovarosi kocsi felujitasara kerul sor az iden, ebbol 19 kocsi hamarosan szolgalatba all, a K-i put 2004-ig befejezik.
Az osszeg meg relitive nagy, mert ugye korabban csak az EIB-tol 60 M eur-t kaptunk, addig a lengyelek 460 M, a csehek 400 M-t kaptak.
MOST ki adja a penzt?

Hateves vasutreform:-)))
Ha jol emlekszem a MAV 2000 tudomanyos-fantasztikus kiadvanyban is szerepelt ez a kereskedo-palyavasut szetvalasztasa, sot talan ha az 1993-as vasuti torvnyben is lett volna errol szo...
Ilyen szeduletes sebesseg mellett meg a Pato Pal emlekermet is megkapja a magyar vasutreform.:-)))

A tempot es az atalakulas nagysagat tekintve mar nem reformot, hanem vasuti forradalmat kellene csinalni!

Előzmény: István Gyuri (16243)
GEORGIE Creative Commons License 2000.09.12 0 0 16274
Hany km hosszu az osztrak 200-as palya?
Előzmény: marslakó (16264)
FOMA Creative Commons License 2000.09.12 0 0 16273
Ma reggeli hír a szegedi körzeti TV híradójából: ismét lesz Kötegyánon át Nagyváradra teherforgalom. (Már ha lesz mit szállítani.)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!