"A menetrend alapján Félegyházáról 9.45 körül fognak indulni, míg vissza Lakitelekről 16.10-kor. Érkezés Félegyházára visszaútban kb. 16.45-kor. (A 16.40-kor Félegyházáról Szolnokra induló menetrend szerinti vonat szerintem késve fog indulni…)"
Sziasztok, srácok és lányok!
Szombaton újfenn kilátogattam a Füstibe. Nos a megnyitónapi látogatás után merő csalódás.
A kiállitott jármúvek csak kivülról láthatók, ugyanis minden leláncolva. A gépek fele hiányzott... Viszont a 001-es mellett állt a 002-es Nohab is. A Nosztalgia kinálat (könyvek, videók, stb) csillagászati árak mellett is szegényes. Remélem, ha egyszer együtt kilátogatunk, akkor legalább nekünk megmutatják BELÜLRŐL is a mozdonyokat és vagonokat.
Más!
Az egyik rádióadón tegnap hirdetést hallottam fél füllel: 23-án Szobra Dizel nosztalgiavonat megy. Esetleg Bbmot 640? (szivesen kipróbálnám). Aki tud infót, ossza meg! Köszi, helló mindenkinek. Maczko.
Szombaton délelőtt mentem az S5609-cel Fonyódra, mielőtt kb. negyed óra késéssel elindultunk (~1019), akkor érkezett az általad leírt szerelvény a 8-ra (a 6-ról mi indultunk). Tényleg gyönyörű volt a szerelvény és "snassz" a Szili hozzá. Olyan feliratot láttam még, hogy "Brenner& Brenner Dampflokomotiven Geselschaft m.b.h." , meg valami osztrák nosztalgia akármi... Salon Blue, Salon Rouge... az első(?) kocsin a fekete festésen gyönyörű arany színű sasos címer, sajnos az én szememnek mesze voltak a részletek. Sokat nem nézegethettem, mert kisvártatva elindultunk, többen nem értették miért csapkodom a fejemaz ablakhoz, pedi csak arról volt szó, hogy az utolsó pillanatban mégis úgy döntöttem nem viszem a fotomasinát. :) Pedig let volna ezen kívül is mit fotózni. (Induláskor kicsivel elődtünk haladt a kanyarban egy Gorilla egy másik vonattal, szép látvány voltak, ami Gigantunkkal együtt.)
Örülök, hogy immár nem csak olvasol... Hál' istennek most már nem csak én tudok válaszolni, ha NoHABos technikáról érdeklődik valaki, sőt! A + 1x év tapasztalatát már nem lesz lehetőségem behozni, sajnos :-((
Mai érdekességek: a reggeli 710-es gyorsot V43 2318 hozta. Ha jól tudom, a Rendező bejáratától a Rendező főépületéig 60-as, utána valahonnan 40-es lassújel van. Nos, a vonat a hattyasi átjárónál (ami a fenti kettő között van) legalább 80-nal döngetett el, a kukkerral alig bírtam kivenni a mozdony számát...
7712 M41 2136 volt, IC 703 V43 2318. Ma is volt egy csomó csabai gép, de a számokat nem jegyeztem meg.
Az esti gyulai sebes a múlt heti 5 kocsival ellentétben ma 9 (!) kocsival érkezett!
Amennyire jól én tudom, ezt a vonatot egy svájci utazási iroda tulajdona, ő üzemelteti és részben buherálja - sajnos. Közelről inkább elszomorító és rögtön kiderül a csalás, nem minden eredeti, ami fénylik. Ez pl. a forgóvázak esetében egészen egyértelmű és az egységes festés is sokat elfed. Nagyobb a füstje mint a lángja. Néha a MÁV-Nosztalgia kft. hozzácsapja a Közlekedési múzeum elől elemelt régi Orient-étkezőkocsit, de tényleg ez minden.
Az egyik ok lehet a BDV-motorvonatok állapota: vannak úgynevezett egymotoros motorvonatok, ahol az egyik vontatómotor (a kettöböl) ki van kapcsolva, kikötve, így az amúgy is gyenge motorvonat (1520 kW lenne 2 motorral) még gyengébb. Ilyenkor egyébként nagyon lassan gyorsul, de ha van ideje (pl: Szödliget - Vác-alsó), akkor azért elérheti a 100 km/h sebességet (kis hátszéllel).
Esetleg kérdezd meg a mozdonyvezetöt egy ilyen esetben, hátha kapsz egy korrekt választ.
Meg tudja valaki mondani, az átépített, teljesen felújított Rp.Újpest-Vác szakaszon miért mennek egyes személyvonatok (hernyó) menetrendszerint 40-60 körül? A kalauz nem tudja, a váci forgalmistának még fel sem tűnt, hogy egyes vonatok menetrendszerint 8-10 perccel később érkeznek Vácra. Ha valaki felvilágosít, mérhetetlen - a"felsőbbrendű" dolgok nemtudásából származó - nyomást venne le a lelkemről. Köszi.
Ez tényleg meglepő! Ezt a számot viseli ui. az egykori DSA tulajdonú Csuka-kocsi is a MÁV Nosztalgia állagában. De az általad felsorolt 12jegyűek német és osztrák állagú kocsik.
Csuka-kocsi-jellegű volt a látott kocsi? (Csak azért, mivel a Caü 14821 psz. kocsi "édestestvérét", a 14822-est a '80-as években osztrák vasútbarátoknak adták át. Persze lehet, hogy ez egy teljesen más kocsi és semmi köze a hazaiakhoz.
Olvass visszafelé is, K_Sándor, itt egészen másról volt szó, nevezetesen arról, hogy mi történik, ha oly lassan megy el a levegö, hogy a kormányszelepek nem érzékelik.
Engedd meg , hogx hozzá fűzzek valamit a Vasút-Parkhoz.
Nos a gépek felújjítása elég érdekes , lásd 1-es gigant, a főáramköri kábelt elfűrészelték,a kiállított gőzösök nagy részében a réz alkatrészek helyett fa vagy fém lefestve réz színűre lettek beépítve. Jó mi?
mindenféle győnyörű szalonkocsi, étkezőkocsi, DANCING CAR,stb
legjobban a második kocsin lepődtem meg: CSÁRDA WAGOON volt ráírva! volt rajta egy Caü 14821 szám is...
kicsit nagyon snasz ehhez a vonathoz egy Szili :-(
a tájékoztató tábla szerint Különvonat Bécsbe, 20:00-kor indul
mit tudtok, mi ez a vonat?
és a kocsik eredete? különösen ez a CSÁRDA izgat, nem tűnik német (vagy angol) névnek...
Ma tettünk a fiammal egy kört az Alföldön, erről írnék röviden. S7007-tel mentünk Kecskemétig, 9.20-kor indultunk Szegedről. Még indulás előtt láttuk a beérkezett 710-es gyorsot (V43 2317), illetve a 11 óra után Aradra induló 7712 sz. vonatot M41 2127-tel. Vonatunkat V43 1193 vitte, amely irtózatosa ütött-kopott állapotban van. Csomó ideje nem láttam, azt hittem, hogy épp’ újul valahol, úgyhogy számomra elég nagy volt a meglepetés. A Rendezőn M62 231 készült Algyőre (Ifjuindy féltette már szegényt…). Dorozsmán volt a kereszt az IC-vel, szokás szerint az IC-t rakták félre (minden belefér a menetidejébe), mi mentünk a fővágányon. Az IC-t V43 1113 hozta. Dorozsma átmenő 60-as, utána kb. Balástyáig 80-as a pálya. Balástyától Városföldig 100-as, majd ismét 80. Balástyán kereszt volt V43 1010-zel (kb. 8 kocsis teherrel). Aki mostanában nem látta 1010-et, érdemes „becserkésznie”: a két ütköző között sárgára festették, és minta egy dőlt vonalkód lenne ott. Érdekes látvány.
Kiskunfélegyházán kb. 3 percet várnunk kellett a keresztre (S7502, V43 1123-mal). A félegyházi tolatós tartalék M44 072 volt. Kiskunhalas felé V43 1194 készült. Kecskemétre 1 perc késéssel futottunk be. Annak ellenére, hogy itt nincs elvileg kereszt, kiraktak az 5. vágányra. Leszálltunk, mentük a pénztár felé, amikor hatalmas dudálás: V43 1007 döngetett át 80-nal Szeged felé ROLA szerelvénnyel. Számomra egy kicsit furcsa és félelmetes volt: amikor éppen beérkezik egy távolsági sebesvonat, másik kettő indulni készül (Lajosmizsére Bzmot 137, Lakitelek felé MDmot 3030), szóval csomó ember az állomáson, akkor keresztülengedik a ROLÁ-t… Kéregjegy-bélyegeztetés után a lakitelki (szolnoki) szerelvényt céloztuk meg: MDmot 3030 volt egy 2000.08.30-i fővizsgás MD szerelvénnyel, elől a 019 Btx vezérlő!!! (már hiányoltam… Viszony egy kérdés: vannak olyan mozdonyok, vezérlők, amelyekre egy nagyobb méretű, szerintem fűthető visszapillantó kerül – ilyen van a Papagájokon, illetve minden pécsi MD-n, de pl. ezen a frissen felújított Btx-en a hagyományos, igénytelenebb változat volt. Ha jól tudom, minden MD és Btx Szolnokon újul. Hogy-hogy másfajta visszapillantó kerül a pécsi és megint másfajta a szentesi MD-kre?)
Indulás után egy hátsó vágányon még láttam a dombóvári szerelvényt MDmot 3024, Bx, Ax, Bx, Btx 005. (Tudna valaki infóval szolgálni arról, hogy most, a Mőcsény-HidasBonyhád közötti vágányzár idején hogy közlekednek a vonatok az 50-es vonalon, milyen szerelvények járnak, mi a forda? Elvileg Mőcsényben lehetne fotózni, eléggé jó hely.)
Már korábban írtam arról, hogy a 146-os vonal Kecskemét-Lakitelek szakaszán túl laza a menetrend, és sokszor hamarabb elmegy a vonat a megállóhelyről. Most megismétlődött a szituáció: annak ellenére, hogy a vezér igen gazdaságos tempóban ment (gyorsítás 40-is, majd gurulás), egyre nagyobb idővel (előztük” meg a menetrendet. A csúcs Nyárjas megállóhely volt, innen 3 (!) perccel hamarabb elmentünk. És még egy durva dolog: A kaller Nyárlőrinc alsónál bement a vezérállásba. Amikor bal oldalon volt a megálló, kinézett, de amikor jobb oldalon, akkor a vezér csak a visszapillantó tükörben leste, hogy mehet-e, azaz nem volt jegyvizsgálói menesztés!!! Lakitelekre 2 perccel korábban értünk. Azért csökkent le előnyünk 2 percre, mert Árpádszálláson egy kb. 30 fős gyermekcsoport szállt le.
Lakitelken 4-es kereszt: MDmot 3030 Szolnokra, MDmot 3004 (gyönyörű!!!) Kecskemétre, Bzmot 285 Kunszentmártonba, Bzmot 291 Kiskunfélegyházára. A menetrend ellenére a fenti első 3 vonatot 11.40-kor menesztették, és egyszerre indultak, míg minket (Bzmot 291 Kiskunfélegyházára) valamilyen oknál fogva még 6 percet várakoztattak. Nem értem, miért. A kecskeméti másik sínen megy, tehát a 2 vonat nem zavarja egymást, de ha zavarná is, akkor sincs semmiféle jelző (szerintem), ami jelezné, hogy mikor hagyta el a kecskeméti Árpádszállást. Mindegy. 6 perccel később indultunk, ennek ellenére pontosan értünk Félegyházára… Beérkezéskor már megértettem, miért nem izgatta a vasutasokat a pontos indulás Lakitelekről…
A Ceglédről érkező személlyel mentünk Szegedig, amelyen szokatlanul sokan voltak. Az ok: az új menetrend szerinti IC nem áll meg Cegléden, így aki Debrecen felől jön Szegedre, annak marad a személy… A vonatot V43 1218 hozta, kb. 9 kocsi volt a szerelvényen. Végig pontosak voltunk Szegedig. Csengelén kereszt a másik személlyel (V43 1010), Kiskundorozsmán 713-mal (V43 1113). Szegedre érkezés után még egy kicsit szétnéztünk: 7734 MDmot 3035 volt, IC 703 pedig V43 2243 (ez számomra megint új…). És még egy újdonság: Szegeden kezdik kicserélni a vonatok tábláját egy új verzióra, amelyen a viszonylaton túl szerepelnek azok a vonatszámok is, melyekhez a tábla tartozik. Pl. a délutáni 15.20-as miskolci kocsikon igen szép számban volt az új táblából, a bal felső sarokban „S7503, S7509” megjelöléssel. Nekem tetszik! A táblákról jut eszembe: amikor Pécsen jártam, akkor vettem észre, hogy Pécsen nem „akasztják” a viszonylatjelző táblát, hanem beleteszik egy szegéllyel ellátott tartóba. Mi ennek az oka? Már ez is igazgatóság-függő?
Még egy infó: A lányomék iskolája hétfőn, azaz 18-án kirándulást szervez különvonattal Szegedről Tőserdőre és vissza. Kb 7-8 kocsi lesz a vonaton, mivel a suliban 515 diák van (+ tanárok, szülők). FOMA kiderítette, hogy Félegyháza-Lakitelek-Félegyháza között szentesi Csörgő fogja vinni a vonatot. Tiszaalpárnál már régen járhatott ekkora szerelvény… A menetrend alapján Félegyházáról 9.45 körül fognak indulni, míg vissza Lakitelekről 16.10-kor. Érkezés Félegyházára visszaútban kb. 16.45-kor. (A 16.40-kor Félegyházáról Szolnokra induló menetrend szerinti vonat szerintem késve fog indulni…)
marslakó szeme most Portugal Alco-kban gyonyorkodik. Meglepoen mind a 6 megmaradt szemelyszallitos most jo allapotban van es mukodik. Emellett 3 van meg magantarsasagoknak (Pft, ipari gep). Az ominozus gyori mazsola lehet, hogy a novenyolajgyare, mert nekik van 2.
Utazasom tovabbi reszletei: Becsig OBB 1016.010, onnan DB 101.129 Stuttgartig - asszem ez kerek 701 km. Tovabb DB 181.208 Strasbourgig es onnan SNCF 15054 (ezzel mar korabban is mentem).
Parizsban megmutatta a francia vasut, hogy o is mit tud. Az Irun-ba kozlekedo TGV-re nem volt mar hely. Nagyszeru, fel oraval korabban megy a bordeaux-i TGV, igaz nem megallas nelkul, akkor miert az iruni vonatra adjak ki a bordeaux-i utasok jegyet? Csak azert mergelodom emiatt, mert en ezzel az elozo TGV-vel mentem Bordeaux-ig, amin termeszetesen boven volt hely. De mivel csak a vonatindulas elott 2 perccel derult ki, hogy a masikra mar nincs hely, erre sem tudtam venni, igy a kalauznal duplan kellett kifizetnem a potdijat, vonaton megveve tobbe kerul. Es a dolog szepsege, hogy Bordeaux-ban kiderult, az iruni vonaton Bordeaux utan sincs szabad hely, tehat kenytelen voltam ide is helyjegy nelkul felszallni, es a vonaton duplan fizetni. Azaz osszesen 80 FFR a 20 helyett. Koszonom, SNCF! Meg persze ugye a MAV sem tudja kiadni a TGV-re a helyjegyeket, mert kulonben idehaza megvettem volna olcsoer...
Es a dolog folytatasa spanyoleknal: a csatlakozo madridi es lisszaboni halovonatra csak a hataron lehet helyet foglalni. Pontosabban lehet Parizsban is, de ok 0 penzert adjak ki a helyfoglalast, es ilyen esetben a vonaton kell megfizetned az arat, de ez akkor mar ott is tobbe kerul (500 Peseta helyett 800). Egyszoval eljen az europai integracio, az egyseges europai vasut :(((
Vajjon miert nem lehet ilyen frekventalt vonalakon ket szerelvenyt inditani? Pl. nem delutan 4-kor, hanem a Parizsba reggel erkezo ejszakai vonatokhoz csatlakozva 10-11 korul? Akkor talan az ember vegceljahoz is hamarabb eljuthatna. En egyaltalan nem lennek megsertodve, ha 11 helyett mar 7-re Lisszabonba erhetnek. Ilyen utasbarat uzletpolitika mellett nem csoda, hogy annyira terjed az autozas, benzin ar ide vagy oda.
Na, eleg a morgolodasbol, hiszen most mar a CP kenyelmet elvezhetem, mult ejjel pl. a zold 1501-es AlCO-val mentem Bejaig es onnan a 1512-essel vissza. Nagyon jo hangjuk van! Hetfon irany Porto es a Duoro volgye, ahol a finom portoi bor terem! Majd kesobb, ha tudok, meg jelentkezem. Udv,
hát legegyszerübben ha ellátogatsz a Füstibe, ott egy 375-ös gőzmozdonyt ki is próbálhatnak a látogatók, azonkivűl több tucat másik gépet is meg lehet csodálni...
Minden vágyam az lenne, hogy utazhassak egy kicsit egy mozdonyban, megnézném közelebbről, esetleg egy kicsit vezetném is..ha lehet, :-)
Gyerekkorom óta szeretném, plíz segítsetek, hol merre, kihez forduljak!!
Ja most jut eszembe, hogy gozös is van ami nincs felszerelve légfékkel.
Melyik/melyek????
PL: a 269 (335,095) és a 1026 (341,012)psz. két őskori gőzös csak kézifékes. Nem tudom emlékszel -e az osztrák Licaon nevü mozdonyra? '93-ban és talán '96-ban is (akkor én nem voltam) itt volt a parádén Angyalföldön. Az a gép is eredetileg csak kézifékes de, hogy a külalakja ne változzon és mégis közlekedhessen légfékes vonatokkal, az állandóan hozzá kapcsolt teherkocsiban helyeztek el egy légsűrítőt.
czzf50
marslakó szeme.....
Az a Mazsola Györ GF M28 1007 zöld festésü tolató mozdonykája.
Nem. Az általad említett gép mögött 10-én Sopronból jövet én is láttam egy zöld A21-t, de a pályaszámát sajnos nem tudtam elolvasni.
Csak épp nem most kellene irtani a parlagfüvet, hanem tavasszal, amikor még nem virágzik. Talán én is megspórolhattam volna pár ezer papírzsebkendőt.
Lehet, hogy OFF volt? Van Allergia topic is...
akkor ezért kezdtek hatalmas gyomírtásba mindenfelé? a héten láttam pl Rákosrendezőn, meg Zugló felé vezető töltés mentén ilyesmivel foglalkozó munkásokat...
amúgy én is az alergiások népes táborába tartozom :-(((
idén két nagyon-nagyon erős rohamom, mindkettő Budapest-Szeged vonatozással esett egybe... a tripla adag gyógyszer ellenére is vagy 2 napig tartott mire elmúlt...
volt pl Budapest-Pécs utazásom is, azt szimpla adaggal és 1-2 óra tüsszögéssel megúsztam...
Mit hallottatok arról, hogy a MÁV súlyos környezetvédelmi bírságot fog kifizetni, mivel a állomások rendező pályaudvarain az allergiát okozó növények, parlagfű és sok egyébb más növény nincs eltávolítva, sem vegyszerzve.
Állítólag a környezetvédelmi szakemberek vizsgállják?
Hallott a hírről valaki?
Ja, 13-án sikerült lefotózni az M61,001-es amint Komáromból kihaladt.. :-)
KS
Udv mindenkinek!
"V43 -as a túláramvédelmi relé gondoskodik a vontatás megszüntetéséről.. "
??? Ha elment a levegö??? Ezt fejtsd ki egy kicsit!
Amikor a vonat befékez a motorok árama megnő,(mivel vontatnának tovább, de egyre nehezebb..) és egy bizonyos érték felett, (1700 A) a túláram védelem kikapcsolja a főmegszakítót.
KS