Ha valaki véletlenül még nem tudná, akkor közlöm mindenkivel akit érdekel. A Szolnoki Járműjavítóból átállítottak két gépet Sl GF-re.
A27,2001 (kispupi!) és ABb 604. A tanműhely mögött vannak, vonatból inkább csak az ABb látszik. Mind a kettő szakadt, a további célok (jelenleg) ismeretlenek.
nohab: "Signatur" motorvonatok"
Szerintetek mi ösztökéli ezeket a nyugatiakat, hogy a vonatoknak ilyen idióta neveket adjanak (pl. ott ez a Talent is...)?
Gondolom a Fliegende Hamburger poénját már nem akarták mégegyszer lelőni.
"Talbot gyár"
Fent nevezett vállalat nekem (nem Toyota számban gyártott) személyautókról ismerős. Mióta foglalkoznak vasúti járművekkel, tudja valaki?
"A Szergej azért (is) volt olyan szar, mert kapkodni kellett vele; eszük ágában sem volt még akkor szállítani, amikor nekünk már kellettek a gépek. "
Na de nohab!!!
Magad is jól tudod, hogy a MÁVnak NEM AZOK a gépek kellettek. A MÁV kezében volt már egy ajánlat 30 új NOHABról!!! Luganszkban ill. Kolomnában NEM a MÁV türelmetlensége miatt volt kapkodás!
mdbz,
1/ Láttál (fényképeztél) TE3-at?
2/ Szerinted miért van Dombóvárról Szergej szórás mindenfelé? 116, 232, 261 is Bp-en járnak, sőt ez előbbi most Esztergomban lakik mint tartalék.
Manhattani:
"Vigyázzunk azzal az Einstein-féle relativitáselmélettel... "
Valóban jó lesz vigyázni, különösen amióta tudjuk hogy egyes afrikai országban az országos csúcs 100 m gyorson két perc...
> Én úgy tudom, azért lett felnémetig villamosítva a putnoki vonal, mert az egri vasútállomást
> meg akarták szüntetni. Igy a gyorsvonatok Felnémet állomásig jártak volna.
> Eger nagyállomása a rendezőre került volna. Ezt igazolhatja az a tény is, hogy Egervár
> megállóban a peront olyan hosszúra építették, hogy elfér ott legalább 6-7 kocsis vonat.
Ez egesz plauzibilisnek hangzik, mert:
- Egerben a szemelypu. eleg szuk helyen van,
- akkoriban epitettek uj allomasepuletet Felnemeten, es az igencsak tulmeretezett a jelenlegi forgalomhoz kepest,
- raadasul Felnemeten van hely böven az allomas körul.
Erdekes lenne tudni, vajon miert nem csinaltak meg vegul. Gondolom egyreszt az egri forgalom nem indokolt komoly fejlesztest (4-5 kocsis ingavonatokkal elboldogulnak ott is), masreszt a rendezöhöz helyi tömegközlekedest, utakat vinni mocsok draga lett volna.
Azota valamennyire rendbetettek az egri allomasepuletet, meg epitettek rendes peronokat, szoval lathatoan lemondtak a dologrol. Jobb is igy, szerintem.
"A MÁV Szegedi Igazgatóság nem tudja garantálni, hogy az utóbbi 3-4 évben kezdődött minőségromlás a 140-es vonalon megáll és nem fog tovább nőni az IC-k és a gyorsok menetideje."
Ezexerint lehet, hogy a Bp-Szegeden vonalon az vonatok menetideje eleri a Zalaegerszeg-Bp vonalet?
En ´94-ben jartam arra, Nagyszölös es Tekehaza között, a Tisza-parton volt a taborunk, es elmentunk a közuti es a vasuti hidhoz (ez utobbi megy Kiralyhaza fele), azok (es altalaban az összes hid amit lattunk) tenyleg borzaszto allapotban voltak. Ugy neztek ki, mintha a II. vh. ota nem nyultak volna hozzajuk. A közuti hid közepen az utpalyan volt egy meterszer meteres lyuk, egy lejaro, aminek nem volt fedele.
Viszont a taj gyönyöru, föleg ahol a ket hegylanc között megy at a Tisza.
-édesapja Zalalövo állomás fönöke volt, s Ö ott nött fel. (édesapját késöbb áthelyezték Bobára ??)
Ja jol emlekszem az eletrajzara, Zalaszentivanra helyeztek at az edesapjat. Bar a zalaiak szempontjabol teljesen mindegy, hiszen Ukkal egyutt ezen 3 allomas ismerete minden zalaegerszegi kornyeki ember altalanos muveltsegehez hozzatartozik, hacsak egyszer is vonatra ult, ugyanis ezek valamelyiken biztos, hogy vagy atszallt, vagy visszafordult a vonata :)
------------------------------
Aki kert a palyazatombol, azoknak tegnap elkuldtem. Ha valaki kert, de nem kapott, az kerem jelezze. Ha valaki nem is kert, de megis kapni szeretne, az is jelezze. Akik pedig kaptak, azok kerem irjanak velemenyt!
Nincs időm az összes elhangott dologról írni, de a lényeg, amire rákérdeztem:
A MÁV Szegedi Igazgatóság nem tudja garantálni, hogy az utóbbi 3-4 évben kezdődött minőségromlás a 140-es vonalon megáll és nem fog tovább nőni az IC-k és a gyorsok menetideje. A Cegléd-Kiskunfélegyháza közötti szakasz felújítása (Szabó Gyula szerint 140-esre, amit az ívek lehetővé tesznek - kivévepl. Kecskemét Cegléd felőli kirárata LG megjegyzés) legkorában 2003-ban kezdődik. Szabó úr szerint ezzel gyorsan fognak végezni, mivel az 1 vágányú pályát hosszú ideig nem zárhatják le. Az emelt szintű felújytásra csak Félegyházáig lesz lehetőség. Félegyháza-Szeged között a más fővonalakról kinyert anyagokból akarják megcsinálni a pályát 100-asra.
Elhagzott Szabó úrtól egy-két statisztika, amelyen igen jót kacagtunk: említett egy vasárnapi napot, szerinte azon a napon a szegedi ig. területén összesen 6 db. személyszállító vonat késett. Saját méréseim szerint ezt a 6-ot lefedik a Békéscsabáról Szegedre érkező vonatok, így megnyugodhatunk, hogy az Ig. területén máshol sehol nincs késés... :-))
Tegnap este a Royal Kávéházban a vasút jövője volt a téma. Bővebben majd Leó, az ő ötlete volt, hogy elmenjünk. Én a Taurusokra és az olasz gépekre kérdeztem rá. Az olaszokat nagyon meg akarja venni a MÁV, hamarosan jönnek próbázni. A Taurusukra annyit mondott az igazgató, hogy jönnek. Mármint az osztrákok és viszik majd a fuvart a MÁV elől.
Annyit sikerült még megtudnom, hogy a Bbmot szegedi hazalátogatása tartósnak ígérkezik. Pénteken nyugdíjas vezéreek találkozója lesz Szegeden, nekem valami azt súgja, hogy a Bb ki fog mozdulni egy körre.
Ja,és újságíró is volt velünk, majd ír egy szakszerű tudósítást.:))
Gyerekek, tudtátok, hogy Szentlörinc és Pécs között a 8066 és a 8946 együtt közlekedik? (mdbz biztos tudta) A múltkor láttam, hogy a Szilis vonat végére állt rá a barcsi MD és úgy mennek tovább. Fotótéma!
" a magyar vonatok TISZTÁK, KITŰNŐ A MŰSZAKI ÁLLASPOTUK ... A MAGYAR VASUTASOK SZORGALMASAK, HOZZÁÉRTŐEK!"
Egyik tasztaltársunk valószínűleg hamarosan Togóba (közép-nyugat-Afrikába) utazik. Onnan úgy jön majd haza, hogy a magyar vasutasok remekül keresnek, és elképesztően jó anyagi körülmények között élnek! Úgyhogy Borsik, Gaskó és Fiaskó, hátrébb az agarakkal!
Vigyázzunk azzal az Einstein-féle relativitáselmélettel...
A legújabb infók szerint az NSB Di3.619, 626, 633, 641 és 643 lesz a kosovói segélycsomag. A gépek a 626 kivételével igen jó állapotúak, 619 idén év elején volt fővizsgás és a 643 most van bent a műhelyben. A gépeket Kosovo ingyen kapja!
Akárhogy is nézzük, ez 5 darab villanyfűtéses NoHAB. A MÁV jó pár éve kézzel-lábbal tiltakozott, amikor az NSB felajánlotta a sorozat jó pár tagját jelképes áron megvételre. Kár.
Szeptember 25-30 között német vasútbarátok jönnek és az elözetes hír szerint 242, 324, 375, 424 mozdonyokkal különvonatoznak, illetve fotó-tehervonatoznak. Már ha kész lesz a 242-es addigra.... Tudja valaki a pontos programjukat?
Az önműködő légnyomásos fék Westinghause-féle elrendezése látható a következő képen:
1 főlégtartály; 2 fékezőszelep; 3 fővezeték; 4 kormányszelep; 5 fékhenger; 6 segédlégtartály; 7 fővezeték tömlőkapcsolat.
A felső ábra az oldást ábrázolja, a fékezőszelep a főlégtartóból levegőt enged a fővezetékbe. A növekvő fővezetéknyomás hatására a kormányszelep oldó állásba "kormányozódik", a fékhengert a szabaddal köti össze. Az alsó ábra a fékezés, a fékezőszelep a fővezetéket a szabaddal összekötve annak nyomását csökkenti, ennek hatására a kormányszelep fékező állásba "kormányozódik", és a segédlégtartályból a levegőt a fékhengerbe engedi. ez a folyamat addig tart, amig a fékhenger és a segédlégtartály nyomása ki nem egyenlítődik. A segédlégtartó és a fékhenger térfogata úgy van megválasztva, hogy a kiegyenlitődés 3,7 bar értéknél következik be.
A képek kicsit nagyra sikerültek, bocs.
Amit leírtam remélem érthető mindenki számára. Akit untattam attól elnézést kérek. a leckék nyogodtan átugorhatók.