Kézzel-lábbal próbáltok lebeszélni egy olyan dologról...
Kézzel-lábbal max. te kapálózol egy olyan megoldás mellett, ami az általad elvárt igényeknek vélhetően nem felel meg.
A többiek inkább segíteni szerettek volna abban, hogy ezt észre vedd. Viszont úgy látom, Te tkp. nem is segítségért jöttél ide, hanem már előre eldöntötted -saját bevallásod szerint, hozzánemértésed ellenére-, hogy mit fogsz csinálni, itt pedig már csak az alapvetően helytelen és értelmetlen elképzelésedre vársz valakitől megerősítést, talán azért, hogy megnyugodj.
A kérdésedre -miért drágább...?- én is, mások is leírtuk a választ. Ennél pontosabb okot az árkülönbözetre senki nem fog neked adni, mert nem ismerjük sem az általad mindössze összegszerűen megjelölt betéteket, sem a kályhákat.
Tulajdonképpen akkor most mit is akarsz?
Tán mondja neked valaki végre azt, hogy vegyél csak bátran egy 80ezres, 6kW-os, lemezes, vízteres viccet, a 100nm-es huzatos házadba, és nyugtasson meg, hogy nem az utcát fogod majd fűteni, a gázkazánod pedig innentől alig fog bekapcsolni?
én tatabányai vagyok és az itteni haverom 6-7 éve egy herceghalmi öreggel rakatott kályhát ha jól emlékszem ... nna mindegy én velük: http://members.upclive.hu/simon.andras7/ csináltattam még németországba is építenek úgy hogy az a fél óra kocsikázás belefér nekik szerintem ingyen is és igen a két kisebb az azt jelenti hogy a magasság marad csak derékban keskenyebb lesz igaz nem lesz mackós :D de legalább kettő lesz belőle
Biztos nem tökéletes a kályha - nem tudom, hogy füstizé gondja van-e vagy más - de ez még fénykorában sem csinált túl nagy meleget. Tudom, tudom a szigetelés, nnnna de attól még a kályha közelében melegnek kellett volna lenni, de ez nem volt jellemző.
Esetleg valaki tudna ajánlani egy cserépkályhást a környéken - Biatorbágy, Bicske, Érd, Diósd környéken - aki esetleg megnézné és mondana valamit??
A cserépkályha akkora és isten az atyám holnap lefényképezem és felteszem, hogy lásd, termosztát van, de a nappaliban, és hiába van a két szobában meleg - ami a jelen felállásban már korábban említett pótradiátoros dolog mellett a gyerekek szobájában amúgy is szinte lehetetlen - a többi három - viszonylag nagy részen még mindig hideg van. (háló, fürdő, nappali-konyha-étkező.) ezeket nem fűti a kályha, ha a fejem tetejére állok akkor sem. Ha a nagy kályhát elbontják a helyén falazni kell. Milyen két kis kályhára gondolsz?
pont ezt hagytam ki a hsz-emből amúgy meg nem a dedóban vagyunk hogy heJesírásért vonjuk kérdőre egymást különben is nekem a böngésző a " fűtés levegő kémény" szavakat húzta alá dupla ződ csíkka nem pedig azt hogy teavaj :P
A gyerekeimhez így is csak mérsékelt módban jöhetnek barátok, mert a papa képes gatya nélkül kicammogni a fürdőszobába, és nem annyira érdekli, hogy ül a nappaliba még két-három-négy 10-12 éves, vagy képes nyitott ajtónál használni a WC-t, és nem is sorolom tovább, ne fájdítsd a szívemet azzal, hogy még ennél is primitívebb módon kelljen élnünk csak mert egyszerűen szarul építették meg a házat amit anno megvettünk és egy ártatlan kérdés után már megint az életem racionalizálásánál járunk ismeretlenül, holott nem ez volt a cél...
Jelen pillanatban marad ez a ház, a maga 96 nm2-ével, az öt helységével - nappaliétkezőkonyha-gyerekek szobája-papaszoba-hálószoba-fürdő - amelyeket nem lehet leválasztani, sem felfüggeszteni, stb.
ha tényleg akkora cserépkályha amekkorának leírtad és a megfelelő füstjárattal van kialakítva akkor az olyan meleget csinál abban a két helységben mint a ...csa és mint előbb kérdezték a termosztátot hogy van-e abban az esetben a cserépkályha lenne a fő fűtés és ha lehűl a levegő akkor bekapcsol a gázkazán (persze a termosztátot a megfelelő helyre kell rakni hogy ne legyen túl ill. alulfűtési gond) nem tudom hogy itt van-e cserépkályhás a topikba de max. 200-ból újrarakják és neked annyi csempéd van hogy bőven futná ülőkére is de ha kijön a pénzből és van még kémény akkor lehetne két kisebb(normál) kályhát rakatni és akkor tényleg elfelejtheted a gázt
jó-jó van kazán is de ha azt vesszük hogy tavaj ugyanúgy nem volt tél mint tavaj előtt akkor megállapíthatjuk hogy nem jól választottál hanem szerencséd volt
Nem luxus a négy embernek a négy helyiség, a papa 83 éves, kit tegyek vele egy szobába? A kamaszodó, 13 éves lányomat, a 9 éves kisfiamat, vagy esetleg költözzek be én vele egyszobába és végigélvezheti amikor a kedvesemmel kufircolunk? Vagy tulajdonképpen élhetnénk egyetlen egy szobában is mindannyian.
Van neked 83 éves, közel 100 kg, özvegy férfiismerősöd? Tölts el vele egy órát, és megfogsz érteni.
Akkor nézzük a kályhát. Újrarakással, víztérrel mibe fáj? Mert a vízteres kandallóbetét is horibilis áron kapható, vagyis nem nagyon hiszem, hogy kijön a jelenleg rendelkezésre álló keretből. Van külön cserékályhába való víztér? Na ehhez meg végképp nem értek, bár olvastam, hogy vannak vízteres cserépkályhák.
Ehhhh..most sem lettem okosabb. Kézzel-lábbal próbáltok lebeszélni egy olyan dologról ami egyikőtöknek sincs. Jelen helyzetben ezt tudnám a leginkább megfinanszírozni, még ha a drágábbat is veszem meg. A baj az, hogy már elindult a fűtés szezon a hidegnek köszönhetően, nekem meg sürgős megoldás kellene.
itt baterfláj nem a tüzelőanyagon lovagol hanem szilárd meggyőződése hogy az általa újságban látott készülék teljesítménye az ő igényeit kielégíti és én erre céloztam a te múltkori hsz-re amikor azt állítottad hogy csak a kandallóval befűtöd a nem elég hogy nem egy légteres de még emeletes is házat ő mint lajikus azt gondolja hogy mit szenvedjen a cserépkályhával (annyira utálja hogy csak a olcsó fahozzáférhetőségét biztosító rokonát piszkáló kérdésem után nyögte be hogy ő rendelkezik ilyennel ráadásul hatalmassal) ha egy 80000-es kandallóval is ugyan azt eléri ezt a fűtési hatékonyságot
A 9 helyiséget is tételesen felsoroltam. Kazán december elejéig nincs bekapcsolva,két kicsi gyerek mellett kell a 22-24 fok mindenhol. Ha a kazán nincs bekapcsolva és a kandalló nem fűti ki a lakást akkor mégis mitől van meleg? Én gejzírt még nem láttam az udvaron attól nem lehet...
Idézd már léccike ezt hol is írtam! Köszönöm! A raklapos tma ebben a mostani nem különösebben hideg időben lehet hogy hihetetlen de igaz. Télen én is kemény féval nyomom,keményebb napokon úgy 40-50kg fogy,ebből könnyen kiszámítható hogy ha én mondjuk csak 90 napig fűtök kemény fával a többi napra jó a fenyő is akkor is kell . Ezt is leírtam. és nem az 50e-s kiskályhával nyomom. Azt is világosan leírtam hogy a vizes fa nem jó ide se mert sok kell belőle. Akkor ez a hsz mégis mire volt jó? TESSÉK???
Hmmm. Ha van cserépkályha amit fel lehet újíttatni akkor ne egy kis kandallókályhába (se vizes se légfűtős) feccöld a pénzt. Szerintem. Ha mindenáron vizezni akarsz akkor bontasd el a kályhát tetess a helyére egy vizes betétet és építtesd körbe a kályhából bontott cseréppel ugyanolyan méretben,részben légfűtésűre (alul-felül szellőzők,valamnnyit fűt a vizes betét is a levegőn). A nagyapa otthon dekkol egész nap simán elpepecsel a kályha kezelésével,ezért nincs az ami például nálunk. Vagy vizeztesd be a kályhád. Az még tán a legnormálisabb megoldás,ha nem tüzelsz akkor még a kályha meleg és onnan tud pumpálni a szivattyú,nem kell akazánnak bekapcsolni,ez a kandallónál nem így van. Nincs tűz vagy parázs,nincs meleg. Kérdés hogy a rászánt összegből ez megoldható-e de erre a választ megadják majd neked azok akinek ilyen megoldású a kályhájuk. Az meg hogy mi a különbség két vizes kandalló vagy kandallókályha között? Látatlanban nehéz megmondani de még tán az eladók se tudják. Most hogy a kollégámnak vettük a kandallóját,elég vad számokat láttunk. Pölö sima lemez kiskandalló 8kW ráírva, 40e-ért. A mellette álló szintén 8kW-os ETNA úgy a duplája volt méretileg. :-D Végül egy 6kW-os öntényt vettünk amire 6kW volt írva de még az is nagyobb mint a 8kW-os 40e-s lemez. :-D Általánosságban ami eltérhet és növeli az árat: zsírkő vagy más értékesebb hőtároló anyag beépítése a burkolatba és/vagy a tűztérbe,valamint lemez helyett öntvény tűztér vagy csak öntvény elemek (ajtók,füstcsonk,etc). Az olcsó lemezkandallók gyengébbek mint egy öntvény,hamarabb tönkremennek,vetemednek,kiég belőle a szén és repedésre hajlamos lesz a rideggé váló anyag. Persze az öntvénynél biztos jobb egy feszített lemezes kandalló,de az nem a max 200e-s kategória.
Vettünk egy lakást, amiben van két cserépkályha, mindegyik hérával működik. Mivel lakásfelújítást tervezünk, és babával beköltözni már csak a készbe akarunk, most kell eldöntenünk, hogy mit tegyünk. Az eladó szerint a ház közös költségéből minden évben átnézetik a hérás szerkezetet, de arra nem tudott válaszolni, hogy a kályha mikor volt átrakva. Voltunk a BNV-n, ott egy mester azt mondta, hogy ideális esetben 10-12 évente át kell rakni, az kályhánként 120-130 ezer forint.
- Tudtok-e ajánlani valakit, aki felmérné, hogy mi a helyzet a kályhákkal, és normális áron jó munkát végez, ha kell.
- Az egyik kályha, éppen az, ami a nappali közepén áll, nem túl szép, gondoltunk arra, hogy ahelyett másik kellene, de egy új kályha állítólag 600 ezer forinttól indul. Érdemes bontott kályhát venni? Mire kell figyelni?
- Érdemes-e megtartani a hérát? (na nem, mintha cirkóra lenne pénzünk), de egy kicsit félek az egésztől, mert ugye minden évben hallani halálos balesetről...
flagstaff a hibás mert beírta hogy ő 9 helységet űt egy 50000ft-os kályhával napi két egyutasraklappal szaunát varázsol a házból és valljuk be ha valaki idetéved lajikusként és azt a tvshop szintű hsz-t elvassa b...szik majd 200-ért újrarakatni a meglévő hatalmas cserépkályhályát amikor megvan 50-ből és még az 50 mázsa fa is bőven elég lesz a télre arról nem is beszélve hogy a kandalló igénytelen és abba nem kell száraz fa elég benne az üres sprésdoboztó a higítósflakonon át a honvédségtől vasárba vett m-zárolt és hatástalanított kézigránt is ...