Jó kérdés. Radis-Rüegg emlegeti folyton mint valami über alles teknolodzsit. :-) Biztos van értelme is,biztos van előnye is. Nem olvastam utána,de hozzáértőnek tűnt a jóember így elhiszem neki hogy egy átlag öntvény tűztér 3-5x-ös áráért valami különlegeset árulnak. :-)
Meg még annyit aztán télleg hanyagolom a sajátom reklámpzását: a tavalyi tél valóban nem volt különösebben durva,az az előtti viszont már keményebb volt. Akkor is ez a rendszer üzemelt,csak akkor még igencsak nyres fával amiből egyrészt többet kért,másrészt a kazán éjszaka be-bekapcsolt,mert a fűtés hatásfoka se volt valami hűdehajde. no meg novemberben lett rakva a kandalló és bizony nem egy hét kitapasztalni hogy kell benne tüzet rakni és fűteni hogy hamar adjon meleget,viszonylag keveset kérjen enni,mégis jó meleget nyomjon lehetőleg folyamatosan. Kollégám kis öntvényese már más begyújtást igényel. Nála nem működik a beteszek 6-7 darab 30 centis fenyődeszkát az élére állítva alá meg papír és meggyújtom módszer,kis kéménye van kis huzattal. Nálam így max 5 perc és már tolja is a melegedő füstcső miatt a langyos levegőt kifelé a felső nyíláson. Kb 20-30 perc és már közel üzemi hőfokú levegőt nyom. Most egy füstcsőhosszabbítási projekt van folyamatban egy folytó beépítéssel egybekötve,a csövek pedig nem függőlegesen hanem szöget bezáróan vagy közel vízszintesen lesznek elhelyezve. Állítólag ez is sokat számít.
Így van. Szerencsém volt. Szerencsém volt hogy hozzáértés nélkül is a legjobb helyre (véletlenszerűen) és viszonylag jó hatásfokú valamit sikerült összehozni. ha valaki hozzáértő meglátná lehet eldobná az agyát,de mivel működik és jól így ez nem izgat. Hozzáértő lehet még jobbat tudna csinálni. Csak azt akkor nem volt kedvem megfizetni. :-) Mivel az egész csak rásegítésre épült nem pedig főfűtésre (de ezt is leírtam) viszont mákom van és annak is bevált. lehet picit több fát kajál mint egy kályha (gatásfokjavítás folyamatban) de nem is került annyiba. Mindössze azt próbálom elmondani hogy egy kandallóbetéttel is lehet fűteni akár főfűtésként is. Aki nem akarja a véletlenre bízni az építtesse kandallóépítóvel és csöveztesse be a lakást vagy terveztesse eleve becsövezettre és simán lehet fűteni légfűtéssel az egészet. Nemrégiben úgy volt hogy költözünk és nézegettem házakat. Az egyikben bár lehet hihetetlen,de egy légfűtő kazán!!! volt a pincében csak nem használták mert egy kicsit elbszott volt a konstrukció. A pince hideg levegőjét nyomta felmelegítve a lakásba ahonnan távoznia kellett a levegőnek hogy a következő adag meleg felmehessen. Nem volt megoldva a keringetés,de a meleget aszonygák nagyon nyomta ha működött csak huzatos volt miatta a lakás egy cseppet. A vizesről nem tudok nyilatkozni olyat még nem láttam működni. Igaz lövésem sincs róla hogy működhet. Vizesként max mint egy kazán,de a levegőn nem sok mindent fűthet az aránylag alacsony köpenyhőmérséklet miatt.
Nem lehet hogy a régi tulaj nem egészen úgy fűtötte ahogy kellett volna aztán azért nem okádta a meleget? Minden fűtőkészülék más. Másképp is kell benne begyújtani és tüzelni. Mindet ki kell tapasztalni. Azon se csodálkoznék ha most előírásszerűen begyújtanál a kályhádba (így ahogy van) előírásszerűen tüzelnél benne és meleget adna. :-) Ha jól vettem ki a cserépkályhások írásából a kályhában nem elég ha csak két-három fadarab ad némi meleget,azt jól be kell durrantani (persze csak miután a kémény jól bemelegedett,jó a huzat) nem úgy mint egy kandallót vagy sparheltet vagy kályhát,hogy szépen lassú tüzet tartani benne hogy mindíg meleg legyen de ne tűzforró és utána meg semmilyen. Mi lenne ha begyújtanál? csak próbaképp? :-)
Köszönöm, szépnek szép, de jelen állapotában teljesen haszontalan.
Az átrakással kapcsolatosan viszont annyi ötlet és tanács érkezett, hogy nemigen tudok eligazodni közöttük, légfűtéses legye, kettő legyen belőle, központi fűtésként működjön, patkót bele...
Ez a kályha kisebbik része, a másik szobában van a szélesebb része, sajnos elöl meg van előtte egy tálaló szekrény, így azt most nem tudom prezentálni.
Vopnatkoztass már el egy pillanatra a feszített lemezkandallótól légyszike! Gondolom a barkácsáruházas 60 pénzesek marhára nem ilyenek! Az emberek 99%-a ilyenekkel találkozik nap mint nap. Azoknál a 3-4mm-es acélból hegesztett szaroknál a samottozás ellenére ha rendesen fűtenek velük 5-8 év alatt az acélból kiégő szén miatt az anyag rideggé válik és szépen megrepedezik az egész. A tűzrács pedig ami a parázzsal állandóan érintkezik még hamarabb tönkre is mehet. Azoknál egy öntöttvas amennyiben az egy jól eltalált konstrukció,100x jobb. Az öntöttvas széntartalma sokkal magasabb,ergo nehezebben ég ki így tovább is tart. Persze nem 2 évvel... Nem véletlen hogy több öntöttvasból készült század eleji vagy az előtti hengerkályhát láttam még a mai napig üzemelni. Az is igaz hogy csak azok élik meg ezt a magas kort amelyikben anno nem fűtöttek szénnel ész nélkül. Szal bár én nem ismerem a feszített acél kandallókat,tételezzük fel igazad van. Akkor a sorrend: barkácsos lemezkandalló-öntöttvas kandalló-feszített acél kandalló.
Ez az egyik szobában látszik. az elejénél és a másik szobában szekrények takarják.
Mielőtt még valaki feltételezné, gyorsan válaszolok, hogy nem azért nem fűtött eléggé mert előtte voltak a szekrények, azok már azért kerültek elé, mert öt éve nincs használva.
Jó. Akkor várom, hogy keresd vissza az ominózus hozzászólásomat! Mert hogy azt nem én írtam....
Szóval???
Az, hogy megpróbálták komplexen kezelni a problémádat, az miért baj? Miután elárultál magadról többet, mindenki előtt világossá vált, hogy miért nem tudod racionalizálni az életkörülményedt.
Az, hogy utána más is felveti ezt, az pedig a fórum sajátossága. Van aki nem olvas vissza, kimarad egy-egy hozzászólás, stb...
Mindenki segítő szándékkal fordult feléd.
Az, hogy te nem fogtad fel egyből, hogy 2+2 az nem 5, az nem a mi hibánk.
Továbbra is tartom, hogy födém és nyílászáró szigetelésel kell kezdened, az rögtön megtérül. És a cserép, vagy bármilyen kályhával ráérsz akkor foglalkozni, ha összegyűlik rá a fedezet. A cserépkályhát pár nap alatt újjá lehet építeni. Persze a felmérését, tervezését, kalkulációk bekérését elkezdheted már most. Szigetelt házzal addig sem az eddigi csillagászati gázszámlát fogod fizetni. Decemberi-januári átrakással pedig onnantól eltüzelheted a felhalmozott fádat...
Kezdem azzal az emberi hülyeség határtalan - nem a jelenlévőkre értem ők kivételek !
Tehát volt egy nagynéném, aki még az "ókorban" pontosabban '944 .ben ment férjhez egy pestkörnyéki családhoz, annak egyik fiához. Oda költöztek. Viszonylag nagy volt a ház olyan 110 -120 m2. A konyhába sporhelt, a szobákban cserép és vaskályha. Általában csak a konyhába fűtöttek, meg hetente egyszer a fürdőszobába a rézhengerbe. Jó tán a tél keményebb napjaiban a szobákba is.
No szegény fiatalasszony megszenvedett a házasságért.
Lassan az övék lett a fél ház, az öregek kihaltak, az egyik sógorral hadakoztak egy évtizedig, majd szétválasztották a házat. Még a nagynéni jól is járt, neki és a férjének jutott 76 m2 - kettő szoba + a hozzátartozó mellékhelyiségek. A konyhában a sporhelt, a két szobákban egy- egy cserépkályha. Már jóval a hetvenes évek után, vagy 82 - 83 -ban hallom a nénitől - a fiatal asszonyból az lett, hogy télen sokat szenvednek.
Nocsak rákérdezek mint tüzeléstechnikával is foglalkozó foszer - mi a probléma.
Hát kiderül a két szoba egyikében fűtenek csak , a kisebb 14 m2 -esben egy ahhoz illő cs. kályhával és az ajtó átnyitásával próbálják temperálni a másikat a 23 m2 -est. Hát ez nem ment . A kicsiban néha feltornázták 24 - 25 fokra, majd nyitották az ajtót - ömlött át a hideg - már ez is kiborította őket, és soha nem lett normál hőmérséklet se az egyikben se a másikban. No és rákérdezek : abban a nagyszobában miért nem fűtenek - hát nincs rá pénz- meg a kályha egyébként is rossz - fűstől. Szóval nem fütöttek továbbra sem abba a nagyobb szobában lévő kályhába, mivel rossz és sokba kerül. Végül a néni özvegy lett, akkor már azért se fűtött, majd ő is eltávozott. Mi meg mint örökösök a cuc széthordása közben meg az öröködsödési tárgyalások alkalmával egyszer, hogy ne fázzunk kipróbáltuk a 'bünös' kályhát.
Hát semmi baja nem volt, vigan égett a tűz benne - csak rakni kellett - sőt a nagyobb szobáról a kisebbet is lehetett fűteni (jó egy hőlépcső mindig maradt). Ez fordítva már nem megy.
Azután a kályhák el lettek bontva, az új tulaj azt csinál ott amit akar !
Szegény nagynénim majd 50 évet szenvedett a hülyesége miatt !
Nem, csupán Te megkérdőjelezted, látatlanban, hogy van-e létjogosultságom egy négytagú családdal egy három szobás házban élni, annyiból amennyi nekem van.
Lehet, hogy nem ekkora házban kéne élni, de ha visszaolvasol, akkor talán rálátnál, hogy ez van, jelen pillanatban nincs más ésszerű megoldás, pedig hidd el, éjjel-nappal azon töröm a fejem, hogy hogyan lehetne jobb. De momentán nincs megoldás, ezt kell megoldanom úgy, hogy hellyel-közzel jó legyen. Én lennék a legboldogabb ha elköltözhetnék innen egy barátságos, kicsi, kis költségű házba. DE NEM MEGY, mert az exférgem nem akarja, hogy eladjuk, nem fizeti ki a részem, és kész.
Segítséget kértem és bár nekem sokkal tetszetősebbnek és gyorsabban kivitelezhetőnek, kevesebb felfordulással járónak, na meg anyagilag is elérhetőbbnek tűnt a vizes kandallós megoldás, ez még nem ostobaság. Azért kötöttem az ebet a karóhoz mert ezidáig senki nem volt képes tapasztalatokkal alátámasztani a válaszát, hanem sokkal inkább igyekezett rábeszélni a saját maga által favorizált fűtésrendszerre. Nem kell szánakozni, nyílván nőként, és pesti királylányként nem könnyű a dolgom, amikor olyan témában kell kutakodnom és a legjobbat kihoznom valamiből amihez végképp nem értek, ráadásul csupa egyes személyi számú között, de ettől még nem vagyok ostoba. Csupán nincs tapasztalatom e téren, helyesebben a meglévő cserépkályhával kapcsolatosan nem igazán jó a tapasztalatom.
Valaki megnézte a kandallót, azt mondta jó megoldás, én elhittem és csupán két vízteres kandalló közül szerettem volna választani, hogy melyik a jó. A válaszok nyomán viszont már lassan lelkiismeretfurdalásom alakult ki, hogy miért is vettünk 13 évvel ezelőtt ekkora batár házat, és hogy merészelek három szobában élni az igencsak vegyes felhozatalú családommal.
Egy víz-gáz-központifűtés szerelő azt mondta megoldható, és tud segíteni. Ezért indultam el ezen a vonalon.
Mindezzel együttvéve remélem következő életemben férfi lehetek, ha másért nem is, de legalább porig alázhatok egy nőt, mert olyan dologban kér tanácsot amihez nem ért, és érveket próbál meg gyűjteni a korábban neki tanácsolt és számára tetszetős és elfogadható megoldás mellett.
Ha nekem is egyessel kezdődne a személyi számom, nyílván sok mindent más vonatkozásban látnék, de így nem megy.
Vízteres kandalló elvetve, akkor most a cserépkályhában gondolkodom, de nő vagyok és fogalmam sincs mi az a patkó, és mire jó?
A jelenlegi - eredetisrank szerint - hatalmas cserépkályha két szobában van, és a nappaliból lehet tüzelni. Ezt átrakják kisebbre, akkor is érdemes két szobát fűtsön? Vagy maradjon egy és az legyen vízteres? Az gondolom már nem jön ki 250 000,-Ft-ból.
A másik lehetőség a másik kémény a jelenlegi kályhától nem túl messze. Oda lehetne egy másik kályhát rakni. A hálószoba is azon a falon van, érdemes talán azt is úgy rakatni, hogy belógjon a szobába, és akkor azt is fűti. Vagy a kisebb, keskenyebb de magas kályhák nem alkalmasak már arra, hogy két szobát fűtsenek?
Tudom, megint egy csomó szőkenős kérdés, és tudom, tudom, tudom, a szigetelés mindenekelőtt, a födémet mindenképpen leszigetelem még a tél előtt azzal a leteríthető valamivel amit korábban javasolt itt valaki.
De, számolok, épp azért vagyok itt, és épp azért kértem tanácsot, segítséget, hogy tudjak dönteni, hogy érdemes-e vagy nem. Ehelyett viszont már valóban ott tartunk, hogy miért élek "luxus" körülmények között, csak mert nem élünk négyen egy szobában a nagypapával és a két kamaszodó gyerekkel.
Vízteres kandalló - hála a tegnapi némelyik már-már bántó hozzászólásnak - elvetve. Marad a cserépkályha variáció, de mert nem vagyok férfi, és a 83 éves nagypapit sem sorolnám annak, így rengeteg dolog maradt a cserépkályhával kapcsolatosan is, amit nem értek. Ettől még nem vagyok ostoba.
Na ez szép volt. Olcsó húsnak híg a leve! Köszönöm, persze hozzá teszem a kedves írok miatt rögtön, hogy nem mindegyik olcsó húsnak híg a leve! De általában szart szarért:-) ez azért nem meglepő.
Ugye ezt Te sem gondolod, komolyan... Feszített acél vázas, samott béléses tűztér vs öntöttvas. Sajnos most nem érek rá de majd írok Neked az öntött vas tűzterekről. Valami nem biztos, hogy azért jó mert kur....a nehéz, gondolok itt az öntött vasra:-)
Akkor most olyat is hallgass meg akinek van/ igaz nem használja és inkább egy öntvénykályhával fűt/ és ismer olyat aki fűt vele, sőt olyat is ismer akinek volt, de leszerelte /ilyen áruházas volt/ és most vett egy vegyestüzelésű kazánt.
Szóval a vízteres kandalló ahol működik ott kb. 400 ezer volt csak a betét / plusz a rákötéshez szükséges dolgok stb./ és állandóan raknia kell, hogy legyen meleg és külön kéményt kellett hozzá rakatni.
A "fűtésszerelőd" valószínűleg még nem látott ilyet sohasem, ha azt mondta, hogy csak pár méter cső és mehet is a fűtés. / persze ha még akarod a gázt is használni akkor hőcserélő, szivattyú stb. ami kell ahhoz, hogy biztonságosan üzemeljen.
Aki leszerelte /pedig új házban laknak/ neki sem volt megfelelő csak akkor volt meleg, ha állandóan rakta /kb.120 ezres vízteres kályha volt/ pár óra alatt leégett és kihűlt a rendszer. Most biztos jönnek a folyton égő kandallóval, de az nem 150 ezer.
Nekünk sem vált be - kókler volt a "kandalló építő". Nem megfelelő betétet használt a konvekciós fűtés sem úgy működött ahogy ígérte és a víztér sem. Gatyánk ráment a sok fára ahhoz, hogy legyen egy kis melegünk. Én voltam a hülye mikor hagytam magam lebeszélni általa a cserépkályháról. Elötte a másik házunkban 20 évig fűtöttünk vízteres cserépkályhával - annál jobb szerintem nincs.
Fogadd meg az itt kapott tanácsokat - ELFELEJTENI a vízteres kandallót / ennyi pénzből meg főleg./
Cserépkályhát átrakatni - patkót bele - vagy rakatni két kicsit - az egyikbe akkor is rakatnék patkót :-)
Óccsó lemezből készült tűztér, samottos béléssel nehogy azonnal szétégjen az egész...vs...komplett öntöttvas betét, netán "folytonégő", vagy egyéb technológiailag modern tűztér.
Mert a hasonlóan - tapasztalatokkal nem rendelkező, teljesen más fűtési rendszert istenítők lebeszéltek róla?
Ez kész. Nem istenít senki semmit. Mindenki a maga hülyeségének a kovácsa, ha Te holnaptól a beltéri tábortüzet fogod favorizálni, akkor azt raksz a nappalidban, a kutyát nem fogja érdekelni.
Csak van néhány ember, aki szánakozva nézi az ostobaságot, és próbálna segíteni, de egy bizonyos pont ALATT ez nyilván lehetetlen.
Valamiért mégis árulják.
Micsoda bájos naivitás. Manapság sz*rt sem érő termékből kb. 100x annyit árulnak, mint hasznosból.