Keresés

Részletes keresés

bnorci71 Creative Commons License 2018.04.26 0 0 33456

én csak halkan kérdem

hogy fog rétegződni egy puffer aminek az alját fűtöm egy 80-90 fokos csőkígyóval?

mikorra lesz fűtésre használható víz a puffer tetején?

Kapocska Creative Commons License 2018.04.26 0 0 33455

Nehéz dió,mert nem könnyíti a helyzetet az a 30m nem rozsdamentes

csőkígyó hőcserélő.

Persze   zárt rendszerben sokkal kisebb az esély a korrózióra.

A mai korszerű állandó mágnesű  szivattyúkhoz illik tenni mágneses iszapleválasztót,

mindegyikhez.

A puffer jó ülepítő,mert a csőhöz képest jóval kisebb az áramlási sebesség,de

mivel a bekötő csövek a fenékre vannak irányítva nem zárható ki  a szivattyúval való

elszállítás.

A 30m cső korróziója meg nem ülepedik a pufiba,tehát szűrni minden esetben kéne.

Én azt tartanám biztonságosabbnak ,ha a pufi 1000liter vize lenne kapcsolatban a

vegyi kazánnal (esetleg zártan,de nagyobb tágulásival(számolni),mert   nixon70

olvtárs jó meglátása szerint  a nyitott rendszer miatt biztos,hogy korrodált

és nem tudni milyen nyomást viselne el).

Ezért kell a nagy tágulási,hogy alacsony nyomáson legyen tartható (kazán + pufi korrózió).

pl.  Csak a kerülőt figyeld

Előzmény: meclarenm (33454)
meclarenm Creative Commons License 2018.04.26 0 0 33454

Nem tudom, hogy az 511-et hogyan tudnám kikerülni?? Esetleg van rá ötleted??

Közbe agyaltam egy kicsit! Melyik rendszer lenne az ideális??

A 3.-al az a baj hogy a vegyes nem lenne leválasztva a kondis rendszerről!! Így félő, hogy sok kosz kerülne a rendszerbe, ami károsítaná a kondi kazán hőcserélőjét!

Ha, ez a probléma nem lenne, akkor egyértelműen a 3.-ot részesíteném előnybe!!

Itt a fórumon írta valaki, hogy a puffer az egyik legjobb szűrő, tehá tnem jut tovább semmi mocsok, mert leül az aljára! Ez mennyire igaz?? Esetleg a puffer fűtés előremenőjébe is be kellene építeni egy iszap leválasztót??

Előzmény: Kapocska (33452)
nixon70 Creative Commons License 2018.04.25 0 0 33453

Ha nyitottan volt a kazán, nyitottra csinálnám mindenféleképpen.

Előzmény: meclarenm (33450)
Kapocska Creative Commons License 2018.04.25 0 0 33452

Mire gondolsz? A szivattyú visszacsapóra?

„Igen ezen én is gondolkodtam, valószínűleg ki is lesz hagyva, hisz gravitációval úgy se műkedne a rendszer!”

Mert én arra.

A kerülő ág azért kerülő,hogy azt a VTC511-et kikerülje gravis működésnél.

Én nyugodtabb lennék,ha nem 18l-re lenne bízva egy 35kW-os kazán.

Igaz,hogy jónak tűnik az 3m2 ,de az igazán akkor hatékony,ha a másik oldalon

vele egy időben van intenzív hőelvonás és nem csak gravitációs.

Én megfordítanám azt a tartályt.

De ,ha így marad akkor nem elég 1 szünetmentes,ettől több lábon kell állnia

a kazánbiztonságnak.

Előzmény: meclarenm (33451)
meclarenm Creative Commons License 2018.04.25 0 0 33451

Mire gondolsz? Mi van rossz helyen? Szerinted, hogy lenne a jó bekötés??

Előzmény: Kapocska (33448)
meclarenm Creative Commons License 2018.04.25 0 0 33450

Igen elfelejtettem a rajzról a tágulásit.Annak ott a helye ahol az előző rajzon van!!Ez egy Sunsystem puffer tartály, acél hőcserélővel.Ez a hőcserélő 1 colos csőből, 3 m2-es felülettel rendelkezik. Gondolom, csak úgy tervezték, hogy elég legyen a felfűtéshez!!Jó lenne tudni, hogy lehet kiszámítani ezekből az adatokból, a csőkígyó teljesítményét!

A vegyes kazánom, nem rendelkezik adatlappal, mivel ez egy házilag épített lemez kazán, kb 35 KW-os.több éve üzemel egy nyilt rendszerben, eddig semmi baja nem volt.

Előzmény: jano5691 (33449)
jano5691 Creative Commons License 2018.04.25 0 0 33449

Ha külön kör lesz a kazán, akkor oda is kell egy kisebb tágulási (lehet csak lefelejtetted az új rajzról). Tágulási véletlen kizárási lehetőségére gondolni kell, az a biztos ha a puffer és közte nincs elzárószerelvény.

A hőcserélőt vagy a gyártó adatai alapján, vagy számitással csak meg kéne méretezni, mert ha mégse lesz elég, akkor mit csinálsz?

Előzmény: meclarenm (33442)
Kapocska Creative Commons License 2018.04.25 0 0 33448

Ha működne akkor sem oda kellene tenni.

Mi a tartály neve, típusa,hőcserélő rozsdamentes?

Előzmény: meclarenm (33446)
BJaca Creative Commons License 2018.04.25 0 0 33447

A nagyobbik tágulási jó. A vegyes kazánra mi van írva? Mekkora a próbanyomás, mekkora a max üzemi nyomás, és köthető-e zárt rendszerbe? Automata huzatszabályzó van hozzá? 

Előzmény: meclarenm (33445)
meclarenm Creative Commons License 2018.04.25 0 0 33446

Szia!

Igen ezen én is gondolkodtam, valószínűleg ki is lesz hagyva, hisz gravitációval úgy se műkedne a rendszer!

A puffer csőkígyóba, 18 liter víz fér , a felület 3 m3! Igazán nem tudom ez mire elég, de bízom benne, hogy fel tudom fűteni így a puffert:

Előzmény: Kapocska (33444)
meclarenm Creative Commons License 2018.04.25 0 0 33445

Ha a szivattyút szünetmentesítem, illetve beteszek egy 2,5 bar-os biztonsági szelepet akkor ezzel megoldva a probléma?!

Illetve , gondolom a puffer tartályhoz is jó lenne egy 2,5 bar-os biztonsági szelep!!A tervezett tágulási tartályok megfelelőek?? A rendszerbe kb 1300 liter víz van, a legmagasabb pont kb 5 méter!

Előzmény: BJaca (33443)
Kapocska Creative Commons License 2018.04.25 0 0 33444

Már meg van a pufi?

Hány kW-os a hőcserélő benne?

Ebben a felállásban nincs értelme a kazánköri szivattyút

megkerülni vcs. –vel.

Előzmény: meclarenm (33442)
BJaca Creative Commons License 2018.04.25 0 0 33443

A vegyeshez még kell biztonsági szelep, azt nem látok. Továbbá egy szünetmentes mindenképp kell mellé, mert ha ott megáll a szivattyú, az nagyon hamar felforr. Sőt, én a vegyest nyitottan hagynám, kétcolos gőzvezetékkel. A sima nyomásra kapcsoló biztonsági szelepnek az a hátránya, hogy nyitásnál a nyomáscsökkenés miatt mégjobban fog forrni.

Előzmény: meclarenm (33441)
meclarenm Creative Commons License 2018.04.25 0 0 33442

Itt az új terv!!

Ez mennyire életképes??

Esetleg valami változtatást igényel még??

meclarenm Creative Commons License 2018.04.25 0 0 33441

Köszi a választ!

Akkor a kondi kazán visszatérőjének melegítését kihagyom a rendszerből!!

De végül is, nagyából jó a terv??? Készítek egy új rajzot véleményezésre!!

Előzmény: BJaca (33440)
BJaca Creative Commons License 2018.04.25 0 0 33440

A kondenzációs kazán akkor tud legjobban működni, ha minél hidegebb a visszatérő, tehát az előmelegített vízzel pont a pénztárcád ellen dolgozol, bármilyen furán hangzik elsőre. Ha van a pufferben meleg víz, akkor azzal fűtsd a lakást. Másik dolog, ha a pufferből épp csak annyi meleget vennél ki, hogy előmelegítsd a kondenzációs vizét, akkor sokkal lassabban fogyna a pufferből a víz, és a hűlési vesztesége is nagyobb lesz, megint rosszabbul járnál.
A tágulási tartály méretét itt tudod meghatározni:

http://vizfarago.hu/zart-tagulasi-tartalyok-meretezese/

Előzmény: meclarenm (33438)
meclarenm Creative Commons License 2018.04.25 0 0 33439

Még egy hozzáfűzés!! A puffer felfűtését csőkígyóval, a fórumból vettem!!Még a fórum indulása után nem sokkal, valaki így építette ki a rendszerét és elmondása szerint jól működik, tehát a csőkígyó teljesen feltudja fűteni a puffert akár 90 C fokra is!! Igazán én is a direkt felfűtést részesíteném előnybe, de féltem az új rendszert a régi kazántól, esetleg tele küldi mindenféle szennyeződéssel, ami a kondi kazánt tönkre tenné!!!!

Előzmény: BJaca (33437)
meclarenm Creative Commons License 2018.04.25 0 0 33438

Szia!

A csőkígyó a puffer alján van, így nem hiszem, hogy kitudnám használni a puffer előnyét, a felső rétegben megmaradna  a meleg víz miközben a lakast a hideg csőkígyóval fűteném. Gondolom a kondikazán visszatérőjébe lévő VTA-ra gondolsz!! Ezt a megoldást én ötlöttem ki , még pedig azért, hogy a kondi kazán visszatérőjét a puffer melegebb vizével előmelegíteném, így a kondi kazánnak a felfűtéshez kevesebb energiára lenne szüksége, gázt spórolnák meg vele!! Ha viszont a puffer nincs felfűtve akkor, ez az ág kimaradna, kézzel a csapokat átállítanám és működne a a kondi kazán hagyományos üzemmódban!!

Illetve , lenne még egy eset amikor a puffer fel van fűtve a kondi kazán lekapcsolnám és egy szobatermosztát és egy csőtermosztát segítségével indítanám a keringetőt így a puffer fűtené a lakást!!!Egy kis elektronikával ellehetne érni, hogy mikor lehül a puffer hőfoka átkapcsoljon kondi kazán üzemmódba!!Úgy mond egyszerű relé vezérlésről lenne szó(morze érintkező), vagy egyik vagy másik rendszer működjön!!! Ez csak egy elméleti megoldás a kivitelezés még várat magára!:)

Előzmény: BJaca (33437)
BJaca Creative Commons License 2018.04.24 0 0 33437

Szia!
A pufferben alul van a spirál? (bocs ha kérdezték már). Én a vegyessel a puffer vizét fűteném, a csőkígyóval meg a lakást. A jobb alsó VTA-t nem igazán értem, mi szerepe, azt hagyd ki. A radiátorokat 50W/légköbméterrel számold, hogy a kondenzációsat tudjad alacsony vízzel járatni.

Előzmény: meclarenm (33436)
meclarenm Creative Commons License 2018.04.24 0 0 33436

Sziasztok! Köszönöm a hozzászólásokat!De nem igazán értem, miért teljesen rossz a terv?!

De, inkább olyan segítséget kérnék,  az állatalam feltöltött tervhez (33419 hsz), hogy mit kell módosítni rajta, azokkal az anyagokkal amit tartalmaz!!

Pl a tágulási tartály mérete megfelelő-e?Vagy mi lenne a legegyszerűbb bekötés, a pufferes és a kondenzációs kazán használatához??

Igazából a puffert, azért fűteném a csőkígyón keresztül, hogy a régi kazán ne juttasson a rendszerbe mindenféle szennyeződést, ami eldugítaná a kondi kazán hőcsrélőjét!!

Kapocska Creative Commons License 2018.04.23 0 0 33435

Mivel abban az elbaltázott fűtési rendszerben 1 szivattyú van a lakás,

HMV , pufi felé ezért nem elég az irányításhoz a visszacsapó.

Előzmény: mislenyi (33434)
mislenyi Creative Commons License 2018.04.22 0 0 33434

Velem is megvetették a háromjáratos váltószelepet motorral, utána tudtam meg, hogy 2 db. VCS is megtette volna. Biztos, hogy az kell? Nem olcsó mulatság.

Előzmény: PetiCsokvaomány (33433)
PetiCsokvaomány Creative Commons License 2018.04.22 0 0 33433

Hibás az egész elképzelés, a működési is, de hidraulikailag se jó. 

Valami ehhez hasonlóban kéne gondolkodni. Annyi a lényege, hogy a gázkános körbe egy háromjáratú válltószelep "teszi be" vagy "veszi ki" a puffert, attó attól függően, hogy hány fokos a víz a pufferbe. Egyszerű a szabályozása is, egy hőmérsékletkülönbség szabályozó irányítja a válltószelepet, a gázkazan meg magatól modulál.

Előzmény: meclarenm (33419)
bnorci71 Creative Commons License 2018.04.21 0 0 33432

mert?

ma is van forgalomba és ugye a jelenlegi szabályozás alapján fel is szerelhető ha eredetileg az volt fent

Előzmény: gm-kiev (33430)
Kapocska Creative Commons License 2018.04.21 0 0 33431

:-)

Előzmény: bnorci71 (33429)
gm-kiev Creative Commons License 2018.04.21 0 0 33430

Nem a csőkígyó miatt, hanem a nyílt gáz égőtér miatt.

Előzmény: bnorci71 (33429)
bnorci71 Creative Commons License 2018.04.21 0 0 33429

miért?

azért mert van benne egy csőkígyő hőcserélőnek?

Előzmény: gm-kiev (33428)
gm-kiev Creative Commons License 2018.04.21 0 0 33428

Ma már nem lehetne engedélyt szerezni sem a gyártásához, sem a forgalmazásához. A gáz MOS-t meg éppen a mentő vinné el, ha ilyet próbálnánk áttolni az engedélyezésen.

Előzmény: bnorci71 (33427)
bnorci71 Creative Commons License 2018.04.21 0 0 33427

na azért az megnyugtat, hogy nem én vagyok a bolond, hogy ilyenre lenne szükségem :)))

pedig mennyiből tartana egy sima tárolós vízmelegítőbe belerakni a csőkígyót? semmiből

Előzmény: gm-kiev (33426)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!