Nem tudom, hogy az 511-et hogyan tudnám kikerülni?? Esetleg van rá ötleted??
Közbe agyaltam egy kicsit! Melyik rendszer lenne az ideális??
A 3.-al az a baj hogy a vegyes nem lenne leválasztva a kondis rendszerről!! Így félő, hogy sok kosz kerülne a rendszerbe, ami károsítaná a kondi kazán hőcserélőjét!
Ha, ez a probléma nem lenne, akkor egyértelműen a 3.-ot részesíteném előnybe!!
Itt a fórumon írta valaki, hogy a puffer az egyik legjobb szűrő, tehá tnem jut tovább semmi mocsok, mert leül az aljára! Ez mennyire igaz?? Esetleg a puffer fűtés előremenőjébe is be kellene építeni egy iszap leválasztót??
Igen elfelejtettem a rajzról a tágulásit.Annak ott a helye ahol az előző rajzon van!!Ez egy Sunsystem puffer tartály, acél hőcserélővel.Ez a hőcserélő 1 colos csőből, 3 m2-es felülettel rendelkezik. Gondolom, csak úgy tervezték, hogy elég legyen a felfűtéshez!!Jó lenne tudni, hogy lehet kiszámítani ezekből az adatokból, a csőkígyó teljesítményét!
A vegyes kazánom, nem rendelkezik adatlappal, mivel ez egy házilag épített lemez kazán, kb 35 KW-os.több éve üzemel egy nyilt rendszerben, eddig semmi baja nem volt.
Ha külön kör lesz a kazán, akkor oda is kell egy kisebb tágulási (lehet csak lefelejtetted az új rajzról). Tágulási véletlen kizárási lehetőségére gondolni kell, az a biztos ha a puffer és közte nincs elzárószerelvény.
A hőcserélőt vagy a gyártó adatai alapján, vagy számitással csak meg kéne méretezni, mert ha mégse lesz elég, akkor mit csinálsz?
A nagyobbik tágulási jó. A vegyes kazánra mi van írva? Mekkora a próbanyomás, mekkora a max üzemi nyomás, és köthető-e zárt rendszerbe? Automata huzatszabályzó van hozzá?
Ha a szivattyút szünetmentesítem, illetve beteszek egy 2,5 bar-os biztonsági szelepet akkor ezzel megoldva a probléma?!
Illetve , gondolom a puffer tartályhoz is jó lenne egy 2,5 bar-os biztonsági szelep!!A tervezett tágulási tartályok megfelelőek?? A rendszerbe kb 1300 liter víz van, a legmagasabb pont kb 5 méter!
A vegyeshez még kell biztonsági szelep, azt nem látok. Továbbá egy szünetmentes mindenképp kell mellé, mert ha ott megáll a szivattyú, az nagyon hamar felforr. Sőt, én a vegyest nyitottan hagynám, kétcolos gőzvezetékkel. A sima nyomásra kapcsoló biztonsági szelepnek az a hátránya, hogy nyitásnál a nyomáscsökkenés miatt mégjobban fog forrni.
A kondenzációs kazán akkor tud legjobban működni, ha minél hidegebb a visszatérő, tehát az előmelegített vízzel pont a pénztárcád ellen dolgozol, bármilyen furán hangzik elsőre. Ha van a pufferben meleg víz, akkor azzal fűtsd a lakást. Másik dolog, ha a pufferből épp csak annyi meleget vennél ki, hogy előmelegítsd a kondenzációs vizét, akkor sokkal lassabban fogyna a pufferből a víz, és a hűlési vesztesége is nagyobb lesz, megint rosszabbul járnál. A tágulási tartály méretét itt tudod meghatározni:
Még egy hozzáfűzés!! A puffer felfűtését csőkígyóval, a fórumból vettem!!Még a fórum indulása után nem sokkal, valaki így építette ki a rendszerét és elmondása szerint jól működik, tehát a csőkígyó teljesen feltudja fűteni a puffert akár 90 C fokra is!! Igazán én is a direkt felfűtést részesíteném előnybe, de féltem az új rendszert a régi kazántól, esetleg tele küldi mindenféle szennyeződéssel, ami a kondi kazánt tönkre tenné!!!!
A csőkígyó a puffer alján van, így nem hiszem, hogy kitudnám használni a puffer előnyét, a felső rétegben megmaradna a meleg víz miközben a lakast a hideg csőkígyóval fűteném. Gondolom a kondikazán visszatérőjébe lévő VTA-ra gondolsz!! Ezt a megoldást én ötlöttem ki , még pedig azért, hogy a kondi kazán visszatérőjét a puffer melegebb vizével előmelegíteném, így a kondi kazánnak a felfűtéshez kevesebb energiára lenne szüksége, gázt spórolnák meg vele!! Ha viszont a puffer nincs felfűtve akkor, ez az ág kimaradna, kézzel a csapokat átállítanám és működne a a kondi kazán hagyományos üzemmódban!!
Illetve , lenne még egy eset amikor a puffer fel van fűtve a kondi kazán lekapcsolnám és egy szobatermosztát és egy csőtermosztát segítségével indítanám a keringetőt így a puffer fűtené a lakást!!!Egy kis elektronikával ellehetne érni, hogy mikor lehül a puffer hőfoka átkapcsoljon kondi kazán üzemmódba!!Úgy mond egyszerű relé vezérlésről lenne szó(morze érintkező), vagy egyik vagy másik rendszer működjön!!! Ez csak egy elméleti megoldás a kivitelezés még várat magára!:)
Szia! A pufferben alul van a spirál? (bocs ha kérdezték már). Én a vegyessel a puffer vizét fűteném, a csőkígyóval meg a lakást. A jobb alsó VTA-t nem igazán értem, mi szerepe, azt hagyd ki. A radiátorokat 50W/légköbméterrel számold, hogy a kondenzációsat tudjad alacsony vízzel járatni.
Sziasztok! Köszönöm a hozzászólásokat!De nem igazán értem, miért teljesen rossz a terv?!
De, inkább olyan segítséget kérnék, az állatalam feltöltött tervhez (33419 hsz), hogy mit kell módosítni rajta, azokkal az anyagokkal amit tartalmaz!!
Pl a tágulási tartály mérete megfelelő-e?Vagy mi lenne a legegyszerűbb bekötés, a pufferes és a kondenzációs kazán használatához??
Igazából a puffert, azért fűteném a csőkígyón keresztül, hogy a régi kazán ne juttasson a rendszerbe mindenféle szennyeződést, ami eldugítaná a kondi kazán hőcsrélőjét!!
Velem is megvetették a háromjáratos váltószelepet motorral, utána tudtam meg, hogy 2 db. VCS is megtette volna. Biztos, hogy az kell? Nem olcsó mulatság.
Hibás az egész elképzelés, a működési is, de hidraulikailag se jó.
Valami ehhez hasonlóban kéne gondolkodni. Annyi a lényege, hogy a gázkános körbe egy háromjáratú válltószelep "teszi be" vagy "veszi ki" a puffert, attó attól függően, hogy hány fokos a víz a pufferbe. Egyszerű a szabályozása is, egy hőmérsékletkülönbség szabályozó irányítja a válltószelepet, a gázkazan meg magatól modulál.
Ma már nem lehetne engedélyt szerezni sem a gyártásához, sem a forgalmazásához. A gáz MOS-t meg éppen a mentő vinné el, ha ilyet próbálnánk áttolni az engedélyezésen.