Volt egy hete egy vita a savazásról. Eddig még nem savaztam. (szégyen, nem szégyen) . Ma hallottam egy sztorit. A hely HB-Megye. Xy sósavval savaz... :D No Comment... :)
Ezt is megosztom veletek. Ma tettem el a diólikőrömet. 220 db "zöld" diót vételeztem a fáról. :D Egy élmény volt. De az összevágása még jobb volt. :) Aki még akar csinálni annak azt javaslom, hogy minél előbb tegye meg. K... kemény már nálam a zöld dió. (Két nagy fám van). Szóval hajrá! :)
Szerintem is inkább egy 50 literesben gondolkozz. Abba lehet lefőzni 40 liter cefrét. A 17 literes meg finomító lehet, így egyszerre lehet a 2. cefre mellett, az 1. finomítást csinálni.
Nem jol fotoztam. Ez egy aromatorony lenne, ezen keresztul megy az ustbol a para a sisakba es azon at a paracsobe. Kikerulni nem tudja... Azert gondolom, hogy keves. 100l-es az ust.
Az elején kellett volna leállítanod a finomítást. Ecetes volt a cefréd, és ettől az alszeszed is. Ilyenkor a (nem forró) alszeszt kell szódabikarbónával semlegesíteni (amíg pezseg).
A cseresznye párlatom, finomítás alatt végig egy nagyon halvány zöld (rezes) töréssel folyt. Olvastam itt is, illetve snapszmester oldalán is, ott erre a problémára teljes derítést ír tejjel, illetve műgyantán szűrést. Műgyantám nincs, fejezni nem akarok egyenlőre. Egy újra finomítás megoldhatja ezt a problémát? Természetesen a főző mindenhol el lesz (illetve volt is) pucolva. Ilyenkor ugyan úgy 25 re higitva rakom vissza, vagy mehet erősebben is? Itt kell valamit elvenni, vagy mehet az egész bele?
Nem, nem. A cefre nem rohadt, nem gernya, stb... Nagyon finom illata van. Ez eddig nálam nem fordult elő. Faeper. Frissen szedve. Zsebkendővel az alszeszbe cseppent részt felszedtem, szóval az is fasza. Az illata király, csak hát ez a buziság kijött belőle... És nem is értem, hogy miért... :(
Akár hiszed akár nem nem kozmált le! :) Én fával fűtök, de ez az eper olyan, hogy közben borotválkoztam a kb 100 m-re levő házamban. Minden fasza volt. Volt, hogy 20 percig ki sem mentem. Semmi leégés nem volt.
Amiket eddig lattam, szinte mint a szita, annyi furattal, esetleg raccsal rendelkeztek. Ez nekem viszont elsore olyan, ami rengeteg parat nem enged at magan. Bocsanat a zoldfulu kerdesert :)
Faeper pálinkát kotyvasztok éppen. Észrevettem, hogy kb. 30 foktól ez a barna trutyi jön ki a szerkezetből. Nem sok, de ahhoz éppen elég, hogy megrökönyödjek. Megfogtam, olajos. Azt gyanítom, hogy kozma olaj. De furán barna... Szerintetek parányi rézszemecskéket vonzott magához? Vagy mi lehet az oka ennek? Nem szokott más gyümölcsnél előfordulni... Fotót mellékelem. "