Keresés

Részletes keresés

Figyelget Creative Commons License 2017.07.02 0 0 139291

Áááá, olyan nincs, hogy a finom pálinkával ne lehessen mit kezdeni! 😁

Vagyunk itt jó páran, akik nem feltétlen a pálinkáért főznek. A főzésért és a minél jobb minőségért. 

Persze ennek velejárója egy bizonyos mennyiség is, de biztos nem ismeretlen számodra sem a következő (vagy ehhez hasonlók) :

"Van még egy fél liternyi abból a jóféléből? Naa, aggyááá máá!!" ☺

Előzmény: pacsepa (139290)
pacsepa Creative Commons License 2017.07.01 0 0 139290

Köszi neked is és "Figyelget"-nek is a tanácsot.

Megfontolom a dolgot. Igazából egy dolgot kell mérlegelnem, hogy nem tudok majd mit csinálni a pálesszal! :-)

Ha nagyobb a főzőm, még több cefrét csinálok, akkor már most látom, az 50 literes főző megint kicsi lesz. Nincs megállás? :-)

60 literes cefrés hordót használok a barackhoz és 30 litereseket a cseresznyéhez, meggyhez.

Ha a szilvafám termőre fordul, akkor az is belép. Lesz évente 25-30 liter pálinkám. Na most vagy alkoholista leszek, vagy elosztogatom...

Előzmény: kopasz szuzukis (139280)
pacsepa Creative Commons License 2017.07.01 0 0 139289

Igen, a tisztázáshoz használom.

Előzmény: ksanyi52 (139274)
körte51 Creative Commons License 2017.07.01 0 0 139288

Beecetesedett a meggyem rászórtam a szódabikarbónát, szépen visszahozta a pH-t. Jól vettem észre, hogy az aroma is elpezsgett? 

Előzmény: öreg_néne_b (139278)
körte51 Creative Commons License 2017.07.01 0 0 139287

Enyém már  jó két hete ázik, meddig kell áztatni? Nem bírtam lemosni a kezemről, piszokul fog!

Előzmény: KGPista (139284)
KGPista Creative Commons License 2017.07.01 0 0 139286

Volt egy hete egy vita a savazásról. Eddig még nem savaztam. (szégyen, nem szégyen) . Ma hallottam egy sztorit. A hely HB-Megye. Xy sósavval savaz... :D  No Comment...  :)

KGPista Creative Commons License 2017.07.01 0 0 139285

Okés. :)

Előzmény: ksanyi52 (139283)
KGPista Creative Commons License 2017.07.01 0 0 139284

Ezt is megosztom veletek.  Ma tettem el a diólikőrömet. 220 db "zöld" diót vételeztem a fáról. :D Egy élmény volt. De az összevágása még jobb volt. :) Aki még akar csinálni annak azt javaslom, hogy minél előbb tegye meg. K... kemény már nálam a zöld dió. (Két nagy fám van). Szóval hajrá! :)

ksanyi52 Creative Commons License 2017.07.01 0 0 139283

Nincs ott semmi, csak bakizott a gépem.

Előzmény: KGPista (139281)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.07.01 0 0 139282

Van fúród? Annyi lyukat csinálsz rá, amennyit csak akarsz...

Előzmény: kri87 (139279)
KGPista Creative Commons License 2017.07.01 0 0 139281

Sajnos nem engedi megnyitni azt amit hivatkozásnak adtál... :( Nincs  semmi gond. :D :) Az ótvart kiszedem. :D 

Előzmény: ksanyi52 (139273)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.07.01 0 0 139280

Szerintem is inkább egy 50 literesben gondolkozz. Abba lehet lefőzni 40 liter cefrét. A 17 literes meg finomító lehet, így egyszerre lehet a 2. cefre mellett, az 1. finomítást csinálni.

Előzmény: pacsepa (139261)
kri87 Creative Commons License 2017.07.01 0 0 139279

Nem jol fotoztam. Ez egy aromatorony lenne, ezen keresztul megy az ustbol a para a sisakba es azon at a paracsobe. Kikerulni nem tudja... Azert gondolom, hogy keves. 100l-es az ust.

Előzmény: öreg_néne_b (139272)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.07.01 0 1 139278

Az elején kellett volna leállítanod a finomítást. Ecetes volt a cefréd, és ettől az alszeszed is. Ilyenkor a (nem forró) alszeszt kell szódabikarbónával semlegesíteni (amíg pezseg).

Előzmény: pálinkás-doszi (139275)
Figyelget Creative Commons License 2017.07.01 0 0 139277

Fontos kérdés a miért. Miért volt végig zöldes? 

Ezt csak azért kellene megtudni , hogy érdemes-e lefőzni mégegyszer. 

Előzmény: pálinkás-doszi (139275)
Figyelget Creative Commons License 2017.07.01 0 0 139276

Ha váltani akarsz, ötvenesre tedd. 

A harmincas ilyenkor, dömpingben kevés. 

Én pl most főzöm a mai negyedik felöntést és csak kb 100 liter cefréről van szó. És akkor még hol a finomítás. :)

Előzmény: pacsepa (139261)
pálinkás-doszi Creative Commons License 2017.07.01 0 0 139275

Sziasztok!

Az alábbi dologban kérném ki a véleményeteket:

A cseresznye párlatom, finomítás alatt végig egy nagyon halvány zöld (rezes) töréssel folyt. Olvastam itt is, illetve snapszmester oldalán is, ott erre a problémára teljes derítést ír tejjel, illetve műgyantán szűrést. Műgyantám nincs, fejezni nem akarok egyenlőre. Egy újra finomítás megoldhatja ezt a problémát? Természetesen a főző mindenhol el lesz (illetve volt is) pucolva. Ilyenkor ugyan úgy 25 re higitva rakom vissza, vagy mehet erősebben is? Itt kell valamit elvenni, vagy mehet az egész bele?

Üdv

ksanyi52 Creative Commons License 2017.07.01 0 0 139274

Szia pacsepa! Korábban nem neked volt olyan tisztító gömb a főződön?

Előzmény: pacsepa (139261)
ksanyi52 Creative Commons License 2017.07.01 0 0 139273

Elhiszem! Én azt írtam hogy " nekem" akkor volt ilyen..... De  az is lehet hogy egy kissé erős volt a tűzés bele vitte a habot a páracsőbe.

Előzmény: KGPista (139270)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.07.01 0 2 139272

A pára megy jobbról-balról, nem csak a lyukakon. Akkor is működne, ha egy tálcára tennéd.

(Sőt, akár az alszeszbe tett gyümölcs is működik.)

Előzmény: kri87 (139268)
KGPista Creative Commons License 2017.07.01 0 0 139271

Nem, nem. A cefre nem rohadt, nem gernya, stb... Nagyon finom illata van. Ez eddig nálam nem fordult elő. Faeper. Frissen szedve. Zsebkendővel az alszeszbe cseppent részt felszedtem, szóval az is fasza. Az illata király, csak hát ez a buziság kijött belőle... És nem is értem, hogy miért... :(

Előzmény: Törölt nick (139236)
KGPista Creative Commons License 2017.07.01 0 0 139270

Akár hiszed akár nem nem kozmált le! :) Én fával fűtök, de ez az eper olyan, hogy közben borotválkoztam a kb 100 m-re levő házamban. Minden fasza volt. Volt, hogy 20 percig ki sem mentem. Semmi leégés nem volt.

Előzmény: ksanyi52 (139235)
kupeci Creative Commons License 2017.07.01 0 0 139269

...30 L-es? ...gondold át még egyszer !:)

Előzmény: pacsepa (139261)
kri87 Creative Commons License 2017.07.01 0 0 139268

Amiket eddig lattam, szinte mint a szita, annyi furattal, esetleg raccsal rendelkeztek. Ez nekem viszont elsore olyan, ami rengeteg parat nem enged at magan. Bocsanat a zoldfulu kerdesert :)

Előzmény: öreg_néne_b (139267)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.07.01 0 0 139267

Miért lenne kevés?

Előzmény: kri87 (139266)
kri87 Creative Commons License 2017.07.01 0 0 139266

Kedves Forumtarsak,

Velemenyetekre, tapasztalatotokra lenne szuksegem...

Szerintetek is keves ennyi furat egy aromakosaron?

raczno Creative Commons License 2017.07.01 0 0 139265

😀 üdv a klubban...

És jövőre majd úgy gondolod, de jó volna egy kicsit nagyobb...

Én is így voltam, csak én 30-ról indultam, és most itt ücsörgök az új 100-as mellett, és finomítom a cserkót...

Előzmény: pacsepa (139261)
vick_1899 Creative Commons License 2017.07.01 0 0 139264

Nálam akkor fordult elő ilyen ha kicsit túlhevület a rendszer, és túl erősen folyott az anyag.. 

Előzmény: Törölt nick (139263)
Törölt nick Creative Commons License 2017.07.01 0 0 139263

A faeperre reagáltam. Nem az almára.

 

,,Másik dolog...

Faeper pálinkát kotyvasztok éppen. Észrevettem, hogy kb. 30 foktól ez a barna trutyi jön ki a szerkezetből. Nem sok, de ahhoz éppen elég, hogy megrökönyödjek. Megfogtam, olajos. Azt gyanítom, hogy kozma olaj. De furán barna... Szerintetek parányi rézszemecskéket vonzott magához? Vagy mi lehet az oka ennek? Nem szokott más gyümölcsnél előfordulni...  Fotót mellékelem. "

Előzmény: körte51 (139248)
Bárk_i Creative Commons License 2017.07.01 0 0 139262

50 literesben meg igazán jobb.

Bár ez az Én véleményem.Annak idején magam is hezitáltam ,végűl egy 50-es sörös lett .Elégedett vagyok vele.

Előzmény: pacsepa (139261)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!