Keresés

Részletes keresés

nj Creative Commons License 2007.06.13 0 0 2256

VIII. Quanah Parker és 6 felesége! :-)

 

Azért jó, hogy ő nem fejeztette le azokat, akikre már nem volt szüksége! :-)

Előzmény: annie99 (2241)
annie99 Creative Commons License 2007.06.13 0 0 2255

"Én az ilyen cikkeken nagyon el szoktam gondolkozni, erről meg végképp vegyesek az érzelmeim."

 

Igen nehéz dolgok ezek szerintem is. Igazából mind a két helyzetet abszurdnak érzem. Azt is, hogy éppen a kaszinók válhattak a nyomorból való kilábalás eszközeivé, hiszen így eleve borítékolva voltak ezek a következmények. Azt is, hogy kifosztott és nyomorgó népeket akarnak "kártalanítani" olyan módon, amit belső meggyőződésük alapján soha el nem fogadhatnak. Most legalább haragudhatnak egymásra...

 

A méltósággal viselt szegénység egy nagyon érdekes dolog. Nagyon kíváncsi lennék a részletekre. (Alkohol, drog, erőszak, stb. feletti győzelem szempontjából pl.)

Azért is édekel, mert a szociológia jól ismeri a szegénységnek az összetartó, egymás segítésére épülő életközösségeket létrehívó erejét. És ismeri azt is, hogy ezekből a közösségekből egyénileg "kiemelkedni" csak a kapcsolatok megszakításának árán lehet. Ezt főleg azért írom le, mert a számtalan igaztalan elvárás közül talán ez a leggyakoribb: az egyének hagyjanak fel igénytelen életmódjukkal, emelkedjenek fel egyénileg és ezzel mutassanak jó példát a többieknek... Na ez az, ami lehetetlen az egymásra támaszkodó közösségekben.

Amennyiben ezek az őslakos közösségek másképp működnek, mint az átlag, tehát a szegénység nem jár együtt az emberi méltóság sérülésével, az nagyon érdekes és örvendetes dolog.

Előzmény: sher99 (2251)
annie99 Creative Commons License 2007.06.13 0 0 2254

Nem nagyon szoktam rádiózni, se tévézni, de majd belehallgatok :)

Átérzem azt, amit a kertbe szaladásról írsz, néha én is úgy vagyok vele. Azért az igazsághoz tartozik, hogy a háborúk történetének olvasásakor mindkét oldal ki tud kergetni levegőzni. :(

  

Előzmény: sher99 (2250)
annie99 Creative Commons License 2007.06.13 0 0 2253
A beszúrásra is rá kell kattintani, akkor fent is megjelenik a kép.
Előzmény: druidani (2248)
Wazull Creative Commons License 2007.06.13 0 0 2252
Szerintem nem kell szabadkoznod, jol forditottad. Egyetlen eszrevetelem lenne: a billion-t magyarul milliardnak forditjuk, a billio magyarul a milliard ezerszereset jelenti.
Előzmény: sher99 (2251)
sher99 Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2251

 

 

  Sziasztok !

 

 

  A kaszinókról, illetve a törzsek életszinvolnala közötti különbségről van itt egy cikk, ami jól mutatja, hogy éreznek azok, akik továbbra is iszonyú szegénységben élnek :

 

 A cikk : http://www.indianz.com/News/2007/003354.asp

 

 Tim Giago, egy oglala lakota újságíró tollából származik.

 Ha estleg nincs kedvetek belemenni, azt írja, hogy bár az indián kaszinók 25 billió dollárt hoztak a múlt évben, a Navajo, Rosebud, Pine Ridge, Crow Creek, Blackfeet és Crow rezervátumokban továbbra is 50-80 %-os a munkanélküliség, 55 év az átlag életkor, a csecsemőhalandóság pedig háromszoros mint a nemzeti átlag.

 

 És bocsánat, ezt nem tudtam rendesen lefordítani, de szerintem érzékletesebb ez is, mint ha én fordítom , esetleg falsul

"

In the Lakota language there is a word one hears quite often these days and that word is “onsika” (pronounced oon-she-ka) and it means poor, destitute or miserable, but as with many words in the Lakota language it also can mean to humble oneself to another, to act in a humble way, or to have mercy on those who have nothing. All of these definitions could describe the present conditions of the Lakota people. ",,

 

 

Aztán folytatja :a gazdag törzsek feladata, vagy kötelessége hogy segítse azokat, akiknek "kevesebb" van .

Szívmelengető látni, írja, hogy a nagyon szegény rezervátumokban még mindig méltósággal viselik a szegénységet.

És ha jól fordítom, azt írja, hogy az extrém szegénységgel és sok betegséggel súlytott törzsek még így is visszautasítják a támogatást.

 

Akinek van kedve, ajánlom, olvassa végig a cikket.Érdekes, mit gondol és hogyan látja egy vérbeli lakota.

 

 (Annál is érdekesebb, mert Sánta Őz is ír hasonló dolgokról, hogy az indiánok számára egy ház, vagy az anyagiak nem jelentenek "örömet ".) Sőt, az ajándékosztó ünnepség után szinte semmilyük sem maradt. Érdekes hogy megmaradt a tradicionális szemlélet a szegényebb törzsek között.Sőt, én olvastam azt is valahol, hogy egyesek szerint a gazdag törzsek elvesztik identitásukat, és múlhoz fűződő kapcsolatukat.

 

 

Mivel rosszul fordítok, és inkább csak magamnak szoktam, elnézést kérek ha akadt benne pontatlanság.

Én az ilyen cikkeken nagyon el szoktam gondolkozni, erről meg végképp vegyesek az érzelmeim.

 

Remélem, nem untattam senkit.Szerettem volna én is hozni valami érdekeset a fórumra.

 

További szép napot mindenkinek.

 

Üdv.

Sher

 

 

 

Előzmény: annie99 (2244)
sher99 Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2250

 

 

  Szia Annie !

 

  Köszönöm szépen ! Az eredetit elmentem. Nagyon szeretnék valami tényleg jó könyvet róla. Minnél többet szeretnék róla tudni.

Annyire megrázott ez az idézet, hogy nem bírtam egy helyben megmaradni, kirohantam a kertbe szellőzni egy kicsit. Ez a baj a háborúkkal is, nem bírom őket végig olvasni, annyira fáj a szívem értük.  Azért érdekes, hogy teljesen más kultúra, és mégis milyen hasonlóan tudnak érezni, mint bárki más. Ezek az idézetek megmutatják,milyen emberi értékek vannak bennük. Én igazán tisztelem őket.

 

 Köszönöm szépen a jó tanácsot is !

 

 Egyébként szeretném megkérdezni, Te szoktál hallgatni Neten rádiót ?

 Ha tehetem, - és ha nincs benn a párom- én a KILI-t szoktam hallgatni.

 

 Itt a címe : http://www.live365.com/stations/lakotacom?site=lakotacom  

 ez már az, ahol hallgatni lehet. Egyébként a Pine Ridge rezervátum rádiója.

 

 

 ÜDv.

 Sher

 

 

Előzmény: annie99 (2245)
druidani Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2249
megtaláltam www.firstpeople.us  vagy google-ban susan terpning-re rákeresni
druidani Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2248

ha most sem sikerül vki leírja, hogy h tok feltenni képet, mert tallóztam, meg feltöltöttem és itt megjelent alul, aztán emg mehet...

druidani Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2247
na nem sikerült megpróbálom mégegyszer:
druidani Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2246
nem arra gondoltam, az a honlap cím megvan :) hanme ahol ilyen festmények vannak:
annie99 Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2245

Ki is másolom ide, hogy az is olvashassa, akit a teljes anyag nem érdekel. Lefordítani nincs értelme, ez így üt igazán.

 

“ My mother. She fed me. She held me. She carried me in her arms. Her boy. She see me, she happy. I play she happy. I cry she sad. I laugh her eyes shine. I sleepy she roll my blanket she pat me. I sick she awake. I thirsty she get water, she not tired not deep sleeping not cross her boy. He want she get. Laugh with boy cry with boy. Love boy. My mother, love mother. Don’t say Indian say boy. They took my mother away. They kept her. They would not let me see her. Now she dead. Her boy wants to bury her. Sit by her mound. My people her people. Our people. We now one all our people. Comanche had much land. Sunshine and sunset broad grasslands, buffalo, deer, wild horses, now little land. No more Texas. Few Indians. Little land. Lonesome. White boy you bury your mother. My mother. She mine. Me bury her. You keep her, she mine. Her dust, my dust. White brothers your mother you bury. My mother, I boy. Her dust I bury. I set on her mound. Love mother Boy plead. My Mother.”
(Quanah Parker)

Előzmény: annie99 (2241)
annie99 Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2244
Ezzel egyetértek, de ha egyszer ezt a lehetőséget kapták, ezzel élnek. Nekem egyéb fenntartásaim is vannak, de mit tehetnék? :))
Előzmény: Galgadio (2242)
Galgadio Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2243

OFF:

 

Szia Tibb!

 

Nem tudom, hogy olvasod-e még a topikot, de írtam neked egy mailt az eamindianok címedre!

Galgadio Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2242

"Napjainkban a legtöbbet üzleti sikereikről hallhatunk, a kaszinó-üzemeltetés igazi nyertesei közé tartoznak, s egyre komolyabb üzleti vállalkozásokba fognak. Egy szállóige szerint: "Őseink csecsebecsékért elkótyavetyélték Manhattan szigetét, mi viszont hamburgerekért visszavásároljuk!" :)"

 

Ez mind szép és jó, csakhogy a legtöbb indián bölcs és ún. "szent ember" szerint a kaszinóüzemeltetés és más hasonló vállalkozások nagyon messze állnak az ősi é-am. indián szellemiségtől.

Mellesleg a legtöbb indián csapnivalóan rossz üzletember, a kaszinózásban csak azért van sikerük, mert az a fehérek részére tiltva van.

Persze még mindig százszor jobb, ha kaszinót üzemeltetnek, mintha a kormány alamizsnáján tengődnének:-)

Előzmény: annie99 (2233)
annie99 Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2241

QP családfája a következőképp alakult az általam ismert  leghivatalosabb :) feltevés szerint:

 

Quanah first married Wec-Keah. 1stThey had five children; Nau - Nocca born December of 1873 in IndianTerritory, Wer-Yoh-Ti born 1879, Woonardy, Mary Pooche, and Alice Parkerborn 1878.

Quanah then married Chony 2nd and they had three children;Baldwin Parker, Honnie "Honey" Parker, and Harold Parker.

Quanah thenmarried his third wife: Mah-Cheeta-Wookey 3rd and they had a child namedFrancis Parker who died at the Carlisle Indian School in Pennsylvania.Two other children were; Rev. White Parker, and Bessie Parker.

Quanah'sfourth wife was Ah-Uh-Wuth-Takum 4th and they had four children; LauraNeeda Parker, Esther Parker, Len Parker, and Thomas Titah Parker.

Quanah's fifth wife was Coby 5th and they had one son; John "Johnny"Parker.

The sixth wive of Quanah was Toe-Pay 6th and they had fourchildren; Kelsey Parker, Chee Parker, and two infants who died at birth.

Quanah's seventh and last wife was Tonarcy or "Too Nicey".

 

Történetként egy néhány nappal ezelőtt talált életrajzot szeretnék mutatni, egy leszármazottjának tollából. Sajnos lefordítani nincs időm. Az érdekessége számomra az, hogy nagyjából úgy láttatja őt, ahogyan én is látom. Arra gondolok, hogy a személyiségének magja édesanyja elvesztésének traumája volt. Különösen megrázó rész az, ahol szinte koldulja a lehetőségét annak, hogy eltemethesse. Jól mutatja, milyen is volt az ő valóságos helyzete a fehérek társadalmában és a családban. Nagyon szép írás.

 

http://www.truewestmagazine.com/cgi/Blah/Blah.pl?v-print/m-1170125270/

Előzmény: sher99 (2236)
annie99 Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2240

Szia Sher!

 

A könyvrendelésről: azt nem mondhatom, hogy "szoktunk", de néhányszor már rendeltünk az USA-ból. A férjem szokta intézni, interneten rendeli meg és PayPal-es fizetést választ. Kell hozzá egy virtuális bankkártya, amit a számlavezető banknál csináltattunk. Arra tudunk áttenni annyi pénzt, amennyi kell, megadjuk a számát a rendeléskor, és onnan hívják le az összeget. A részleteket a neten meg lehet nézni. A közelmúltban változtattak valamit, kaptunk róla mélt, de azóta még nem használtuk, úgyhogy nem is böngésztük át. Vannak könyvesboltok is, ahol rendelni lehet, de én sem tudok közelebbit.

 

Köszi a linkeket, este átnézem őket.

 

Előzmény: sher99 (2236)
annie99 Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2239

Szia Barátocska!

 

Köszönjük. Szerintem a beszélgetés olyan irányba terelődött, ami szétoffolná ezt a topikot. De azért teszek fel mindjárt "kapcsolódó" anyagot :)

Előzmény: Barátocska :) (2238)
Barátocska :) Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2238
Hahó, én is olvasok itt néha :)) Nekem tetszett a beszélgetésetek, kár lenne, ha abbahagynátok. És Annie, külön köszönet a képekért, igazi kis gyöngyszemek :))
annie99 Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2237

Szia druidani!

 

Ha tibb honlapjára gondolsz:

 

http://www.freeweb.hu/tibb/

Előzmény: druidani (2235)
sher99 Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2236

 

 

  Szia Annie !

 

 

 Ideírtam, pontosabban írtam volna, többször is megpróbáltam, de egyik sem futott fel, aztán elkeseredtem és lemondtam róla. Aztán tegnap megpróbáltam belépni, és csodák csodája sikerült.

 

 Quanah PArker és történetei nagyon lenyűgöznek,van még történeted a többi feleségéről vagy gyermekeiről is ?

 

 Sokáig próbáltam keresgélni a neten, mert annak idején írtad hogy érdekelne egy bizonyos halotti szöveg és bőrfestmények, de sajnos nem találtam róla semmit, pedig ez engem is nagyon érdekelne.

 

 

Mostanában egyre inkább gondolkozom rajta, hogy kellene kintről könyveket és kazettákat venni, csak nem tudom, hogy hogyan lehetne ezt megoldani. Olvastam már róla, hogy itthon vannak könyvesboltok, akik beszereznek az USÁ-ból is könyveket. Neked erről nincs tapasztalatod ?

 

Bocsánat, hogy visszakanyarodok, de egyik nap írtátok, hogy nagyon kétszemélyes lett ez a fórum. De szerintem csodálatos, hogy ennyi mindent tudtok, én mindig nagyon örülök, ha Titeket olvasgatlak, vagy a képeket nézem. Szóval szerintem sokunknak megdobban a szíve egy egy szép kép, vagy írás láttán.

 

Végül láttam, hogy valaki képeket keresett, és gondoltam, én is felteszem - ha nem baj- amiről én tudok :

C.M.Russel Museum -     http://www.cmrussell.org/

 

Native American Culture Gallery http://www.art.com/asp/display-asp/_/ID--1911/PG--2/posters.htm?TNID=1&ui=BB9FAC1FF78B4FD7992AC5CF71666BC4

 

Prairie Edge   http://www.prairieedge.com/subcategory.asp?ID=4&subID=366

 

További szép napot Nektek!

Üdv.Sher

 

 

Előzmény: annie99 (2234)
druidani Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2235

sziasztok!

én azokból a festményekből sokat letöltöttem, de már nem emékszem a honlap címére, el tudná vki mondani?

annie99 Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2234

Szia Sher!

 

Örülök, hogy írtál, már hiányoztál !

(Ide nem jöttek fel az írásaid vagy magánba?) Mindenesetre örülök, hogy most sikerült.

QP-t mindig szívesen. Még a haláláról nem írtam, azt hiszem, pedig talán nem csak nekem érdekes. És tartozom egy békepipás történettel valakinek...  Lehet, hogy Neked? Na majdcsak lesz időm egyszer arra is.  Képeket felrakni gyorsabb. Örülök, ha tetszenek.

 

Üdv: Anni

Előzmény: sher99 (2231)
annie99 Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2233

A babákról jutott eszembe, hogy eddig kevés szó esett Florida indiánjairól, a szeminolákról (seminole) is. Leghíresebb vezetőjük Osceola volt. Ismertek három háborújukról, valamint arról, hogy az ültetvényekről szökött fekete rabszolgákat befogadták maguk közé. Napjainkban a legtöbbet üzleti sikereikről hallhatunk, a kaszinó-üzemeltetés igazi nyertesei közé tartoznak, s egyre komolyabb üzleti vállalkozásokba fognak. Egy szállóige szerint: "Őseink csecsebecsékért elkótyavetyélték Manhattan szigetét, mi viszont hamburgerekért visszavásároljuk!" :)

A fénykép 1926-ban készült. Aki történelmükről kicsit többet szeretne olvasni, megteheti például saját honlapjukon:

http://www.seminoletribe.com/history/brief.shtml

 

A tradicionális seminole viselet egy sajátos patchwork-technikával készült, melyet a törzsről neveztek el. A fenti képen látható, hogy a férfiak viselete is ezzel a színes technikával készült. Jellegzetes a vastag, szinte "kötegnyi" nyaklánc viselete is.

 

Seminole táska

 

 

 

 

"Fekete" seminole baba népviseletben

 

 

Baba-család. Ezekről a kézimunkákról is ismert a törzs.
annie99 Creative Commons License 2007.06.13 0 0 2232

 Sokat írtam már az apacsokról, viseletükről viszont kevés szó esett még. A képen csirikava lány látható, ruháját összehasonlíthatjuk a következő képpel, ahol egy White Mountain apacs ruha látható.

 Ezt a típusú viseletet Three-Hide Dress néven tartja nyilván a szakirodalom, mivel három állatbőr felhasználásával készült. Kettőből varrták össze a szoknyát, a harmadikból - félbehajtva - a felsőrészt. Eredeti formájában a poncsó+szoknya (mexikói viselet) utánzásaként két külön ruhadarab, nagy meleg esetén a felsőrészt levették. Később összekötötték a két részt, majd elterjedtek az összevarrt változatok is. A képen látható ruha 1905-ből való, a sárga szín festés eredménye. Jól megfigyelhetők a csilingelő óntölcsérkék. A lányok első menstruációjuk után vettek részt a "Napkelte Tánc" néven közismert négy napig tartó szertartáson, melyre "keresztanyjuk" öltöztette fel őket a rokonok által készített ruhába. A rítus az egyik legfontosabb esemény volt az apacsok életében. A ceremónia alatt a lánynak gyógyító erőt tulajdonítottak, a szertartás végén pedig a felnőtt nők sorába lépett. A szertartás napjainkban is nagyon fontos esemény az életükben.

 

 Összehasonlításképp: kiowa Three-Hide Dress 1880-ból. Érdekesség, hogy néha a ruha felső részén meghagytak két lógó lábat, ezzel tiszteletüket fejezték ki a bőrt "szolgáltató" állat felé.

 

 A tölcsérkék a kiegészítőkön is megjelentek.

 

 

 Mescalero mokaszin
sher99 Creative Commons License 2007.06.10 0 0 2231

 

 

 

  Szia Annie !

 

  ÉN is olvasom a fórumot, csak nem szoktam feljelentkezni.

 

 Régebben írtam Neked, de egyik üzenetem sem futott fel.

 

 Így utólag, köszönöm szépen  a Quanah PArker-ról szóló nagyon szép történetet.

 

 Üdv.

 Sher

 

 Igazi kincsek, amiket feltesztek.

Előzmény: annie99 (2221)
annie99 Creative Commons License 2007.06.09 0 0 2230

Két kiegészítés:

A festett teheneknél a közelmúltban kiállított budapesti köztéri alkotásokra gondoltam.

Új kedvencem van, a "Tatanka Christmas". :))

 

Előzmény: annie99 (2229)
annie99 Creative Commons License 2007.06.09 0 0 2229

Sziasztok! Nagyon köszönjük a visszajelzéseket, és külön szeretném üdvözölni azokat, akikkel most találkozunk először a topikon.

 

A kislányok mellett ne legyenek mostohák a kisfiúk sem :)

Susan Terpning: First Pony

 

A következő lófigurák között fétisek és gyermekjátékok is vannak, de csak ott írtam mellé, hogy mire szolgált, ahol az eredeti hivatkozás is tartalmazta. A többinél találgathatunk.

Gyönggyel varrt ló-fétis (Blackfoot)

 

Lakota

 

Zuni

 

 Arapaho játék

 

Akik a festett pónit, mint művészeti ágat még nem ismerik közelről, (bár a "festett tehén" önkifejezési eszközzel azt hiszem, már valamennyien találkozhattunk :), a következő honlapon csodálkozhatnak:

http://www.angelicdreamz.com/store/trail_of_painted_ponies_new.html

Az én kedvencem a mézeskalácsmintás.

tinygreenfairy Creative Commons License 2007.06.08 0 0 2228
Én is :-)) És szeretek itt járni, a magam csendes módján!
DrDGF Creative Commons License 2007.06.08 0 0 2227

Ha ez számít, én is olvaslak titeket :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!