Ide várom azokat a szabadidős vitorlázást kedvelő kalandorokat, akik az "ultrakönnyű" - azaz tőkesúly nélküli - vitorlázás gyakorlói, szerelmesei, megszállottai... :o)
Ebben mindenki saját maga dönti el mit lát helyesnek.
Alapvető kérdés, jó és kell a nád,vagy sem?
Nem akarok senkivel kötözködni, de egy két nézőpontot azért leírok:
A nádast mederkezelő (VIZIG) kezeli, télen parttisztítás keretében levágatja. Ez jót is tesz a nádnak.
A Velencei-tó teljes területe ex-lege védett. Az élővilág károsítása védett területen nem túl szerencsés.
Régen a teljes tavat nád borította, ezt kotrással és partvédő művekkel alakították a mai formára. Ahol tud a nád megpróbál előre törni.
A tó belsejében a nádszigetek (körülkotrás miatt) pusztulnak, kotrás miatt terjeszkedni nem tudnak, belsejük kipusztul. Ezt minden vizen járó láthatja (babásodik a nád, nádszigetek belseje kiszárad, szikesedik).
A partvédőművek (KÖRÜLBETONOZTÁK A TAVAT A SZEMETEK) helyett kezd megjelenni a parti nádsáv, mely szűri a vizet, csillapítja a hullámzást.
A kikötők jelentős része pang az ürességtől.
Az irtási szándékkal zölden levágott nád kipusztul, sőt a környező nád is pusztulni kezd (egy rizóma az egész nádfolt).
Ha lehet, akkor próbáljuk óvni a tavat, mely oly sok embernek okoz örömet akár az egész évben!
Térjünk vissza a vitorlázásra!
Gondolt már valaki arra, hogy a jolle vitorlázatából jégvitorlást csináljon?
No látod, milyen jó hogy különbözőek vagyunk :o) Nekem pl. eszem ágában sincs vizen tartani a hajót. Még a leponyvázás is macerásabb a vizen :o) Nem mellesleg többe is kerülne.
Még Kisaranyost sem nagy művészet kikapni a vízből. Én azért is szeretem a kikötőt, mert marha rendes a csapat. Ha vihar jön szélárnyékba húzgálják a hajót, felpumpálják a sólyakocsi kerekét, ha netán leeresztene stb. ekem ugyebár nincs módom folyton leszaladgálni.
Nem vagyok milliomos, de a nyugalmam érdekében inkább kiköhögöm a kikötői díjat.
A Velencei-tó csónakkikötőiben általában 4,50m hosszig és 1,50m szélességig csónaknak tekintik a vitorlást is.
Ennél nagyobb hajó esetében esetleg két helynek az árát kérik el.
A dinnyési kikötőben van sólya, csak egy kicsit nehézkes a használata.
Az istenér nem akar a víz alá süllyedni, nem tudom a sólyakocsival kivenni a hajót.
Én amikor kérdeztem, a kalóz méretű csodámat csónakként tudtam volna tárolni.
(sajna én nem szeretem vizen hagyni, így mindig sólyakocsit vonszolok)
A velencei kikötőt a Velencetours üzemelteti.
Tavaly kérdeztem, de ha mindig sólyázok, akkor is teljes bérleti díjat kell fizetni.
Ha vizen tárolja valaki a hajóját, és nem akar sólyázni, és nem félti a hajót, esetleg le is tudja zárni, akkor szinte mindegyik csónakkikötő használható. (szinte mindenhol van egy két kalóz méretű jolle)
A velencei részen található kikötőknél (Csontréti kikötő, Északi strandi kikötő) még annyiban macerás a helyzet, hogy idényban a parkolásért is fizetni kell.
"(egy árboc talán nagyobb biztonságban van, mint egy full-alu csónak...)"
Bakker, az én hajómon közel 30 kiló színtiszta aluminium van - csont nélkül :-)))
Mindent, amit utólag építettem rá - az mind aluból van.
Csak a "tárcsafékes" kormányművem több mint 10 kiló, mindenestül - de a motorbak is megvan pár kiló, mert a héj-szerkezetes fartükrömre csak gondos tehermentesítéssel alkothattam rá egy megbízható bakot.
Jaa, és még a spriccdekni alatt is van pár kiló merevítés - de szerencsére az nem látszik :-)))
Ez alapján a Dinnyés MOHOSZ is lehet nyerő: ott van porta, kamera és tényleg mindig van egy kis mozgás.
Hátránya, hogy az ősellenség táborában van... :o/
Továbbá emlékeim szerint nem tárolhattam volna vízen a hajót, minden este ki kellett volna sólyázni és aparton hagyni vagy elvinni. De lehet, hogy az emlékezetem csal...
Ez is ígéretes helynek tűnik, kellemes környezettel.
Hol lehet érdeklődni, fizetni? A velencei önkormányzatnál?
A gárdonyi vízügyinél a belógó légkábel megviccelt, döntenem kellett miatta a hajót. A Gruben árboca könnyebben fektethető és állítható, ha azt a kikötőt választom, csak a mólónál fogom beszerelni. A vitorlások egyébként a bejáratnál, hullámtól és a széltől viszonylag védett helyen kapnak helyet, a sólya viszont az öböl legmélyén van. Pádlizni kell, de ez a dingiknél nem gond. :O)
50-100'000-et nem fogok fizetni egy hajóhelyért, főleg hogy nem vagyok napi-heti rendszerességgel a hajóm közelében. Nekem a vitorlázás sajnos csak úgy jön össze, ha pár napra leugrok a tóhoz. Akkor azt a pár éjszakát meg merem kockáztatni, akár még hajóban- vagy kocsiban-alvással is. ;O)
(egy árboc talán nagyobb biztonságban van, mint egy full-alu csónak...)
Az én hajóm 2 évig lakott a velencei csónak kikötőben, évi 9900ft-ért. Hátul cölöp is van, mint a nagyoknak. Nem is bántotta senki.
Tavaly jött mellém egy spori, így voltunk ketten.
Védett helyen. Válogatni lehet, hová akarsz állni.
A szomszédom bólyán állt a belső nádasnál, és valakik egy éjell elvitték egy körre. A 70 kilós beton is vitték, mert ahoz volt kötve.
A vizirendőrök találták meg a szigeten. Azért evező nélkül odáig beteperni, aztán úszva vissza.... (mert a szigeten nem volt senki, csak a hajó) Sport man....
Minden kötélszakasz rövidül, ami a hajótest valamelyik pontja és a baum között mozog. Ez alól csak a baum mentén húzódó szakasz kivétel. Egyszerűen belátható: ha a baum mozgását nem a normál módon, hanem föggőlegesen képzeled el, akkor szemléletesebb mi rövidül és mi nem:
Ha kiugrasz a partra palacsintázni, valószínűleg nem ponyvázod le a hajót, közel menetkész állapotban van, tehát talán nem követsz el szabálysértést.
Azt hiszem, be kell szereznem egy "EBÉDSZÜNET" lobogót... ;o)
Az önkényesen lerakott bóják szerintem eddig is csak megtűrtek voltak, de nem legálisak. Ha viszont fizetsz a bója-használatért (úgy emléxem, vannak ilyen lehetőségek is éves szinten 70-80 ezerért), akkor az legális lehet.
Szerintem úgy lesz, hogy a Balatonon napközben lehet bóján állni, éjszaka viszont nem, tehát vagy kikötő, vagy sólyázás az alternatíva.
Én mindenesetre tervezem az éves kikötőhasználati díj kiperkálását... a gárdonyi Vízügyi Kikötőben... évi 7-8000 Ftért!... :O)
(az idei árakat még nem tudom, pár éve még 7000 Ft volt)
Persze a nagy álmom, hogy a Balatonon is nagyokat kalandozzak, de az egyik nem zárja ki a másikat. ;o)
Mert egy dolog, hogy összesen hány méter kötelet kell vegyünk a kötélboltban - mert akkor valóban 6:5,5 -hez az állás.
De gondolkodjunk egy picit: a teljes behúzáskor nem ennyi a megmozgatandó kötélhossz-különbség a két verzió között.
(pl. behúzáskor, nálam a harmadik kötél, elől, egyáltalán nem játszik (mint behúzó-hossz) - ugyanis annak csak fordító-szerepe van. Vagyis amennyit húzok rajta elől - annyi fogy hátulról is.)
Ja, a csigasoros rajzhoz: mivel a polémia a kötélhosszról szól, nem az erőről, az egységnyi erőt egyszerűsíthetjük a konstans tömeggel, leredukálva az egyenletet elmozdulások arányára, és megkapjuk az áttételt :o)
Szerintem meg annak a szűk rétegnek az érdekei érvényesülnek megint, akik szarér - húgyér kiprivatizálták a kikötők egy részét, és most kis rásegitéssel el akarják érni, hogy legyen is már tele a sok kikötő !!!
Nem tudom, hol lehet tiltakozni, de kellene, mert a balatoni látképhez HOZZÁ TARTOZNAK a bóján lévő hajók !
Szerintem a nádasban tartott hajók ellen találták ezt ki (én is sokszor ott tartottam a hajómat), tán csak nem a bójázást akarják megszűntetni. Merazé az kicsit erős lenne.