"Na azt még megvárom, amig a MIG iroda a magyaroknak fog fizetni"
Ráadásul úgy, hogy gyakorlatilag kirúgtuk őket mint szállítókat, hiszen az új gépeket a konkurenciától vettük.
Viszont ezen az alapon lehet, hogy pár év múlva a magyar Gripenek külföldi szereplését viszont a svédek fizetni fogják. Bár azzal abszilút kategórát nyerni nem lehet, gondolom.
A repülőnapok jegyeladásából és a kufárok megsarcolásából származó pénz a rendezéssel megbízott cég zsebébe megy, aki a tenderen megajánlott fix pénzt fizeti be a HM kasszájába. Mennél több a látogató, annál jobban keres a rendező, a HM-nek jutó pénz pedig a költségek (kerozin, koszt-kvártély, stb.) töredékére elegendő, tehát mindenképpen nagy állami szerepvállalást igényel. Az állami költség akkor térülne meg valamelyest, ha a magyarok sokat járnának külföldre, mert a koszt-kvártély-vissza kero a viszonosság alapján jár. De ha Kecsóra jön 20 csapat, akkor a magyaroknak 20 helyre kellene menni (azonos létszámok mellett), annak pedig az itthoni költségrésze (felkészülő repülés, kiutazás) is horribilis, a kiképzésből levághatatlan pénz.
A külföldi résztvevők egyrésze gazdagabb helyről jön, más részüket meg a gépeinek a gyártója delegálja. Na azt még megvárom, amig a MIG iroda a magyaroknak fog fizetni.
A helyzetet ennél rosszabbnak látom, ez nem egyszerűen pénztelenség/csóróság, ez hülyeség.
Javítson ki valaki, ha rosszul tudom, de a repülőnapokon elhasznált kerót a repülőnap szervezői, azaz áttételesen a nézők biztosítják, ugyanúgy, mint a hazautat is. (Magyarul, amit ott tankolnak, azt ők fizetik, amit idehaza -odaút-, azt meg mi.) Ez magyarul azt jelentené, hogy a repülőnapokon résztvétel nemhogy viszi, de hozza a pénzt, elsősorban az intenzív résztvétel, mert a programot egyszer tanulják be egy évben, és az egy tudással repülik körbe Európát. Gyakorlatilag bemutató és a hazarepülés ingyen megszerzett repült óra, az egyik fele a műrepülés, amire, gondolom, egyébként kevés keró jut, a másik fele meg navigáció és útvonalrepülés nemzetközi légtérben, amire a mi vadászpilótáinknak abszolút nincs lehetőségük.
Asszem, hogy ugyanez van a Légierő Napjával: 2004 augusztus tizenvalahanyadikán csinálnak maguknak egy jó kis repülőnapot, szopják a saját f*szukat, ahova minket, adófizetőkat, miért is engednének be, közünk nincsen hozzájuk, csak eltartjuk őket, majd egy hét múlva, huszadikán behívnak egy multit, hogy fizesse a számlát, és csináljon már valami showműsort a nemzeti ünnepünkre.
Olyan "szép" dolgokat olvastam a mai Népszabadságban, hogy az már megér egy pár sorors hozzászólást. Itt a cikk amiről szó lesz, érdemes elolvasni.
Nem lesz magyar légi kunszt Angliában - Nem vesz részt magyar pilóta a világ legnagyobb légi bemutatóján - a katonai feladatok ellátása fontosabb.
Hűha... :))
A hadrafoghatósági problémák idén már javultak, és Szabó bemutathatja tudását Ausztriában, de Angliában nem.
Ez viszont újdonság, ezek szerint megy 29-es a Zeltweg-i repülőnapra?
Harnócz megjegyezte azt is, hogy idén Kecskeméten a légierő rendez légi bemutatót, amire elvárják a külföldieket.
Ebből az egyetlen mondatból rögtön két dolgot is megtudunk:
- Ezek szerint már megvan a hivatalos jóváhagyás a kecskeméti repülőnapra. Éljen!
- Elvárják a külföldieket??? Mi nem megyünk ki csak 4 helyre, de azt persze elvárjuk, hogy aki él és mozog, az iderepüljön augusztusban...szép kis hozzáállás, mondhatom.
Már kezdek attól félni, hogy ha legközelebb kijut a 29-es Fairfordba, akkor kint lesz a gépek előtt egy persely az alábbi felirattal: Tetszett a bemutatónk? Ha szeretné, hogy jöjjünk jövőre is, kérjük dobjon be pár fontot! Köszönjük támogatását!
Bár nem repülőnap, de azért ahhoz is van köze! 28 Jun-3 Jul 05 Battle of Trafalgar 200th Anniversary Spithead
Ilyen hordozóflotta maximum egy inváziókor gyülik össze :-)
Köszi, hogy beírtad; ez valóbban elég brutálisnak ígérkezik :)
Zeltwegbe szeretnék majd ellátogatni, mert eddig többnyire csak jókat hallottam róla. Továbbá reménykedem, hátha Kecskeméten valami igazán ütős programot sikerül összehozni :)
Sajnos van magyarázta, ami nagyon egyszerű. Az oroszok a legmegbízhatatlanabb vendégek egy repülőnapon. Mindig meghívják őket, ők pozitív választ adnak és nem jönnek vagy egy olyan horibilis összegért, amit utolsó pillanatban nem tud kifizetni a szervező.Ezt nem csak velünk teszik, nézd meg a tavalyelőtti Brno-i repülőnapot.Szerintem a kint lévő magyarok 50%-a az oroszokért ment volna. Radomban különben a gyári gép repült. Párizsban beszéltem a MiG elnökével, azért mentek Radomban, mert ott még van keresni valója a cégnek. Másutt Európában sajnos nincs, így meggondolják hova visznek repülő bemutatót. Ez van.
Nagyon érdekes ez a Radom...
Nem tudni hogyan, de a lengyelek ezelőtt pár éve, még épp nem EU-tagként, egyedül (vagy csak az osztrákokat kivéve, de erről még ennyi infóm sincs) meghívták (sikeresen) a MiG-29MRCA-t, ami a dinamikus programban is részt vett!
Pedig ez is állami tulajdonú gép, és ugyanúgy fenyegette a svájci vész, de a lengyeleknek (ősi, a mienknél joval durvább lengyel-orosz ellentétekkel a hátuk mögött is) sikerült!
Nálunk sehogyse nem fognak ilyen kommunista (már nem is kommunista, csak egyszereűen orosz és kész) masinák repkedni!
91-92 Taszárt még úgy-ahogy megértettem (érdekes, hogy a 92-es prágai bemutatón ott voltak a Szu-27-esek), hát ugye, nemrég mentek ki, meg mit fognak szólni az emberek, hogy itten kérem csillagos gépek repülnek, meg ötvenhat, meg lószar...
De az azóta orosz bemutatók nélkül eltelt időre nincs magyarázat!
Az Airpower idén is ünnepel csak nézd meg a weboldalukat, valamint aSvájctól kapott F-5-ök is érdekességnek számítanak. Kecskemét vendégeivel kapcsolatban csak május körül lesz tiszta kép. Aki keleti technikát szeretne látni az tervezze Radomot, ott általában megjelennek nem hazai MiG-ek. A MAKS véleményem szerint nagyon nagy szervezést és nagy anyagi befektetést jelent. Majdnem az összes európai repülőnapra el lehet menni azon a pénzen,de biztos hogy az élmény határtalan.
Jaja az olaszok engem is érdekelnek, ráadásul a környékemen minden második (na jó:tizedik) arc olaszul tanul, sza a népeket könnyű lesz rávenni egy kis kiruccanásra. A CIAF színvonala tényleg leesett, mióta oda járok, de azért egy átlag kecskemétet kényelmesen felülmúl, és Brno (300 km) azért kényelmesen belefér egy egynapos útba, én nem is alszom ott, mindkét nap jövök-megyek.
UI. én állandóan tervezgetek két másik napot, a Máltait szept végén és Axalpot (most okt közepén lesz). Máltán van négynapos fanatikus-jegy is, kb 15e Ft-ért az érkezési napon bemehetsz az aktív kifutó mellé, stb. Axalpról meg nézzétek meg a
Bár nem repülőnap, de azért ahhoz is van köze!
28 Jun-3 Jul 05 Battle of Trafalgar 200th Anniversary Spithead
HMS Invincible R 05 - hordozó Harrierekkel, és kopterekkel
HMS Illustrious R 06 - hordozó Harrierekkel és kopterekkel
HMS Exeter D 89 - romboló (könyűcirkáló)
HMS Scott H 131 - ?
RFA Argus A 135 - ?
RFA Fort George A 388 - ?
RFA Fort Victoria A 387 - ?
RFA Fort Austin A 386 - ?
RFA Wave Ruler A 390- ?
RFA Orangeleaf A 110 - ?
RFA Sir Galahad L 3005 - patraszálló hajó
RFA Sir Tristram L 3505 - partraszálló hajó
RFA Sir Bedivere L 3004 - partaszálló hajó
HMAS Anzac FFH 150 - romboló valamilyen kopterrel
ORP General Tadeusz Kosciuszko 273 - fregatt (szerintem Perry osztályú amit vettek a polákok az amcsiktól és van rajta valszeg Seasprite kopter
FS Charles de Gaulle R 91 - hordozó - Super Etendarte, Rafale, Hawkeye, kopterek
JDS TBA ?? - szerintem ezek japán hajók de még nem vagyok biztos
JDS TBA ??
JDS TBA ??
SPS Principe de Asturias Unconfirmed R 11 hordozó A8"Harrierek"
USS Carl Vinson Unconfirmed CVN 70 hordozó F-14,F-18,S-3, Hawkeye, kopterek
USCGC Eagle WIX 327
Nos az 5 hordozón és a rombolókon, fregattokon azért szép számmal vannak repülőgépek és kopterek is....
Ilyen hordozóflotta maximum egy inváziókor gyülik össze :-)
Nem csak a tavalyi volt gyenge. 3 eve kint voltam Hradec Kraloveban, a 2 evvel ezelottirol meg irtatok, hogy a beigert Russian Knight nem ment el, stb ... Airpower nem biztos, hogy megint olyan jo lesz, mint 2 eve, mert akkor volt valami evfordulo az osztrakoknal. Szerintem a legjobb az Olasz lesz a 45 eves Frecce Tricolori tiszteletere. Ha fele olyat osszehoznanak, mint a PdF 50. szuletesnapjan volt. Es csak 700 km.
Keleti gépeket a szlávoknál keress, szlovákok, csehek ebben nem rosszak, főleg, hogy tavaly Broban beülhettem Szu-27-esbe :)
Sliac valószínűleg lesz, és oda érdemes is elmenni. Egyébként Brno elég jó, azt leszámítva, hogy iszonyatos ellenfény van, de ezt egy elég nagy telével kompenzálni lehet (nem a nappal szemben, ahol a legközelebb vannak a gépek, kell fotózgatni, hanem lehet kicsit távolabb is...). A csehek arról nem tehetnek, hogy a svájciak ugyanakkorra szerveztek egy nagy banzájt. Azért kíváncsi vagyok, hogy Európában hányszor látni izraeli gépeket repnapokon, mert a cseheknek ezt tavaly sikerült összehozniuk.
Airpower meg olyan jó, hogy én valszeg kiveszek a környéken egy szobát, oszt ott alszom. Család is akar menni.
A moszkvai repülőnap izélgeti a fantáziámat, ki kéne menni fényképezni... A szuhojok mindig a kedvenceim voltak, elsősorban a Flanker família miatt mennék... Tud valaki olyan repnapot idén a moszkvai kivételével, ahol tutira lesznek flankerek és olcsóbb? MAKSsal kapcsolatban vannak valakinek tapasztalatai?
Moszkva "kicsit" korulmenyesebb, ha az anyagi kulonbseget nem is nezzuk. Parizs szinten draga, Brno valoszinuleg szinten gyenge lesz folytatva a tobb eves hagyomanyokat. Szerintem ertelmes repulonap a kornyeken jovore: Sliac(?) Airpower, Kecskemet. Kicsit messzebb, de bevallahato: Radom, Rialto. Foleg ez utobbi szeptember elejen a Frecce Tricolori 45 eves szuletesnapja.
És ha már itt tartunk...
Kéne egy site csak az 1986 Budaörs, 1990 Kecskemét, 1991-92 Taszár repnapoknak, mivel ezekről lehet a legkevesebb képet megtalálni a neten.
Az első kettőn még én sem voltam, a második kettőn igen, ezekről jó lenne nosztalgiázni...
Tehát hajrá!!!
hejj
Ha hazai is megfelel, akkor a Jetfly.hu oldalon ott van a kinálat különböző kecskeméti repülőnapokról. Ha ragaszkodsz a külföldihez, akkor nézz bele az Aranysas c. újságba (esetleg a www.aranysas.hu oldalra), mert szokták hírdetni a külföldi repülőnapok kazettáit/DVD-it.
A segítségeteket szeretném kérni. Szükségem lenne valamelyik kölföldi repülőnapról készült 1-2 óra videóra lehetőleg gyári DVD-n jó minőségben. Biztos lehet ilyet vásárolni valahol, vagy van valakinek a birtokában,amit valamelyik repülőnapon vásárolt, amit lemásolhatnék. Szóval hol tudok ilyet venni?
Payernne?
Nagyon jó repnap voltl különösen a dinamikus rész. A svájci Hunterek, a jövőre kivánásra kerülő Mirage IV, a ritkán látható finn F-18, a Superhornet káprázatos repülése, Rafale és Typhoon, imitált légiutántöltés egyszerre Mirage 2000C és F/A-18. és még lehetne sorolni.
néhány butitott képem fennt van a www.jetbirds.gportal.hu -n