A Molnár Feri egyszer orrba vágta a kancáját. A csacsi nem felejtett, 10 hónap múlva - a részletekre nem emlékszem - bosszút állt: a Ferit vittem a balesetire, mert ki volt fordulva a válla, ott helyrerakták neki.
Ne haragudjatok, hogy mégegyszer megkérdezem, de számomra fontos lenne egy megközelítő-saccoló válasz egy segítőkész kecsketartótól.
Szeretném megkérdezni, hogy előhasi kecskének mennyi ideje lehet hátra az ellésig, ha a nagyon pici tőgyben és pici bimbóban már van 1-2 csepp sűrű sárga tej???
köszi a tanácsokat,nagyon rendesek vagytok.Egyébként azért adják el őket mert megunta a csávó,hogy nincs szabadideje mellettük.A hat dbbol1van ami sánta,de gyárilag(kiskorában eltörte a lábát)...Hozzáteszem,hogy3lábbal gyorsabban vágtat,mint a többi:-)Akkor sz.tem igy közösen eldöntöttük,hogy kellenek nekem ezek a kecsók,ugye?:-)Amint az enyémek lesznek,csinálok képeket és felrakom majd ide őket...
A 7 éves kecske nem öreg,még középkorú sem.Akár 30 ! évig is elélhet megfelelő tartás mellett. 28 éveset én is ismertem, 25 évesen még nyomta a 2 litert naponta, pedig sokkal erősebb tejelő sosem volt.. A Molnár könyvben van olyan kecske is aki 30 évesen is még ellett.
Kedves Zoli ! Tegyük fel, hogy a hat kecske együtt sem ad 1 csepp tejet sem . Lássuk be ez azért merész feltételezés.Akkor vegyünk 6 anyát. tételezzünk fel 12 babát. az mondjuk 8 hetesen alsó hangon 84000 ft
/ha 7000-ért adod a babákat , ennyiért hamar elviszik/Ez esetben van 14000 forintod és hat anyád ingyen . Megéri? Tételezzünk fel 10 babát. Ez esetben van hat anyád ingyen! Tételezzük fel,hogy tejelnek is . A hat kecske legkevesebb 1,5 litert . Ha el tudod adni a tejet 300-ért ( piacon 500) akkor 23,3333 nap alatt újra visszahozzák az árukat. Persze mínusz a takarmány. Megéri? szerintem meg
A hasas kecskéket 14-17 e Ft.-ért kínálták mostanában az expresszen. Ezért az árért persze ne számíts kimagaslóan tejelő állományra... Abból indulj ki, hogy az árat az eladó úgy határozza meg hogy ő is jól járjon.
Szia mindenkinek .Hude rég jártam it jajjaj .Nálam hála az égnek minden rendben 6 anya kecskét tartok most és eböl má 4 sikeresenn megis ellet!8db gidánk let szerencsésen bár aztaz egyik a másnapra elment valami miadt igy maradt 7 gidaovisunk!Fehér let 2 bak 2anya,2 fekete fehér és mindkettö bak ,na atz a tuti az egy korom fekete aminek egy fehér pomponja let a buksiján tökcuki!szarvuk mind nek van a leg szebbek a bakok é mer törpék de viszont a szarvuk 4 centit elérik má jó nagylesz nekik az tuti.Szerencsére aki e vite az apjukat tölem 700 km re lakik de má amikor meg láta a képeket a törpékröl és ut élöbe is meg is foglalta öket !De természetesen a fekete cajt nem adom nincs az a pinzz!!Bár az apjuk nagyonsajnálom mert amekkora böszme nagy volt meg kezes el kellet válnunk egymástol mert szó szerint ha le eset egy papir zspi még azt is meg akarta hágni !na enyi a mai il ide menetünk és amit mst is vártatok !A fiunk is meg születet most má egészséges és ojan fit és üde hogyhuu !A neve Bence Ádám és hogy mért is vártam hogy be irjam mert voltak gondok a születése körül de mnt montam má jol van én nagyon szépen ösze szedte magát!!Na mek is szia mindenki azé ha ritkán is jutok de azé ovasgatozom is közbe itt.Sok sikert mindenkinek erre az évben is!!SZIASZTOK
Persze.!Kb 7-10 naposan lesz jó, ha melegítésnél nem megy össze. Ne forrald fel a tejet mert elforralod a lényeget. melegítsd 70 fokra(amikor éppen csak gőzölög! Akkor minden baci elpusztul,de a hasznos anyagok nem károsodnak.
Őt ahogy írtam agyontaposta a többi. Kétszer volt ilyen,hogy amikor már rendesen tudott menni visszaraktam az oviba és agyonnyomták. Mostmár csak akkor rakom vissza, ha ugyanolyan erős.Nagyon erőszakosan játszanak.A tesók meg hajlamosak agyengén aludni aki nem tud ettől levegőtvenni.Kettőt sikerült eddig felnevelnem, kettőt három-négy napig tudtam életben tartani, kettőt meg a gidakollégák agyontapostak két hetesen amikor már azt hittem rendben vannak.
Nem akarok huhogni,de szerintem kezd mindjárt úgy, ha Ronjácska vállalja! Amikor már látszik,hogy nem elég akkor már nem biztos,hogy van visszaút. Az ilyen kis gyengék nálam nem sírtak első jelként,hogy kevés nekik a kaja, hanem pikk-pakk kiszáradtak és elhunytak.Nem lehet úgy teletömni, hogy ilyen hosszú ideig ellegyen tejcsi nélkül.Rakd cicire amennyit tudod, akkor a mami tud majd rá vigyázni később. Tavaly nekem volt egy nagyon gyenge. Ő sem tudott egyedül állni. Négy óránként felemeltem a cicihez. Két hetes korára tanult meg járni. Akkor a többi vele egyidős kecske már nagyon kerge volt. Ő is akart volna játszani velük de eltaposták.Nem egy sikersztori.
Ön megingathatatlan ! ( így már le is kanyult az árvalányhaj- hajjaj fekete vonat !:)
Fogadást ajánlok Önnek, hogy a 6 ( hat :) meglocsolandó lányból, lehet szervezni egy akció csoportot, aki a lyúkasidőben eccő de. és eccő du. megeteti "Árvácskát" ! A félreértések elkerülése miatt Árvácska = Kajla kecske kistarkája.
( Ha nem, Árvácska a csomagtartóba és írány az ovóda ! ( a kiscsoportba !:)
Szeretném megkérdezni tőletek, hogy nincs e valakinek olyan anyakecskéje , amit szívesen adna , ajándékba.Egyenlőre az anyagi helyzetünk még ezt sem engedi meg, hogy ilyesmit vegyünk.Békés megyében élünk és van egy allergiás kislányunk,és egy hasnyálmirigy cicsztás nagyfiunk nekik gondoltuk, hogy jó lenne a kecsketej.Na, meg természetesen nekünk a családnak is megérné, már csak a tej miatt, amiből uye elég sok mindent elő lehet állítani.Ez a szűkös időben amit jelenleg sajnos élünk, megoldaná egy részt az élelmiszer elátást is a családnak.
Vagy kisgidaárt is elfogadnánkl, majd csak menő rohamosan.
Szükségünk lenne segítségre, mert jelenleg elveszítettük az állásunkat.
Kérlek, ha valaki ebben tudna segíteni hálásan megköszönném.Esetleg jelképes térítés esetében is ha valaki tudna segíteni, nagyon hálás lennék!!!!!!üdv.Sanyitel.70/352-9059
:) Na-na...gondolj csak bele a pirostojás elfogyott, amikor megjelenik két szimpatikus árvalányhajas kalapos locsoló...valamit csak fel kellene kapnod !( Szép napot, itt a tavasz !:)
Gratulálok a négyesekhez! a kis gyengécske is rendbe fog jönni, lehet kicsit oxigéhiányos lett, de néhány nap alatt rendbe jön. Az én kis árva gödölyém ugyanilyen volt, kellett neki 3-4 nap mire rendesen járni tudott. Puszi, S
Kedves Tejszínhaboscsokoládé Simika! Gratulálok a kis jövevényekhez, nem sámli!!! Remélem a kis tarkát is sikerül felerősíteni, nem csak az ő érdekében, hanem a Tiédben is. (Amennyire a hozzászólásaidból képet alkottam rólad, egy picit biztos belehalnál, ha elveszítenéd). Szurkolok Nektek!
Szia Kriszta! Tudom,hogy most ez a legkissebb gondod,de azért majd kapunk képeket?Hátha beleszeretek v.kibe.A csajok jól vannak, nőnek szépen.Ha van v.ki aki nem kell,gondolj már rám.
Remélem nyár végére helyszűkében leszünk ami a kecskeóla(ka)t illeti és tervezem hogy építek egy kb 30m2 -est, hogy idővel 15-20 kecske csoportosan egy helyen legyen elszállásolva. Mi a véleményetek az ehhez hasonló padló megoldásról? Túl hideg van nálunk ehhez télen? És ha zárt az alja is oldalt? Pl. felnyitható 40-50 cm és ki lehet húzni a trágyát? A képeken láthatónál alacsonyabban képzelem a padlót.
Szénától nem nagyon várható nagy tejhozam.Lucernázd! De lehet,hogy már elkéstél vele. Andrejja azt írta egyszer,hogy a laktáció a vemhesség alatti táplálástól is függ, (vagy nagy részben attól,már nem emlékszem pontosan)
Fajo szivvel meg kell valnom kecskeimtöl, akiket eddig hobbybol tartottam. Harom a szamuk, ebböl kettö ket eves gödölye (egyik most ellett, sajnos a kicsi nem elte tul, a masik a napokban ellik, mindkettö nagyon szelid) es egy masfeleves bak. A bak parlagi tincses (jol vgzi a dolgat, de nem kezhez szokott), a ket anya olyan beazonosithatatlan.
A lenyeg, hogy jo helyre kerüljenek, az arat megbeszeljük. Helyileg Somogy megye, mailcim: gsinfo@freemail.hu
A kepeket telefonnal csinaltam ezert nem olyan elesek:
Lánya tavaly 3at ellett sok teje lett. Idén egyet ellett és nincsen semennyi teje. Másik anyától kell lopni, mert annyira nincsen. Pedig szegény gida enne, ha volna...
Mivel magyarázható ez? Együtt van az összes kecs. Naponta 2X abrak egész nap széna. Van kifutó is, viszonylag nagy, vadi új építésű állás is. Olyan, hogy mindenki kényelmesen elfér.
Sacili! Ne izgulj értük ennyire, ők pontosan tudják, mennyi kajára van szükségük. A felfújódást igazából nem is értem, nálunk soha még nem volt ilyen. Tiszta szívemből kívánom, hogy sikerüljön őket felnevelni.
Merthogy a négyes nem is olyan nagy dolog. Pedig nagy, nem születik úton-útfélen. Mint ahogy a lottón sem. A Búzás Attiláról pedig már tudsz mindent, időnként látom a TV-ben, mint az ország legjobb sajtkészítőjét. A CAE-ról pedig mélyen hallgat. Meg az 5000-es állománymegtekintésekről is. Igaz, én sem lennék magamra büszke...
:) Kedves Mestertenyésztő ! ( gratulálok a bőséges kecskeáldáshoz :)
...azért jó, hogy itthon estél, mert Új-Zélandon sokkal keményebb ám a talaj. Mi ott a rf..ú
bagokkal úgy csináltuk, hogy ők láttak a sötétben nekem pedig vettek egy fejre rögzithető "barlangász elemlámpát" Magyarországon is kapni, nem is olyan drága. Tehát ha elfogadnál tőlem egy javaslatot- nemcsak Andrejától- szerezz be egy ilyet, látsz a sötétben és mind a két kezedet szabadon használhatod ! ( Ha közelebb lenne a húsvét elintézném ajándékként a nyúllal !:)
:)... kérlek szépen, ha a kecskés topicon megismert Tenyésztőktől vásárolsz, kezességet vállalok értük ! ( Lelked megnyugtatására olvasd el a 20096-os alaptételt, ennek felhatalmaztásával merek én is csak megszólalni ! ( Üdv. és jó választást, kecskéből !:)
Nálunk tegnap sokan születtek, többek között még egy négyes. Este pedig csak bolyongtam az istállóban néhány cumisüveggel, csak azt figyeltem, ki az aki szarul néz ki, ki sír. Szerencsére átvészelték az éjszakát, most jön a folytatás. Te is csak ezt tudod csinálni. Ja, és este még a vaksötétben akkorát estem mint az ólajtó, bele abba a sáros trágyába, nagyon jó volt.
Kérem engedje meg, hogy felhívjam szíves figyelmét, hogy aki képes volt egy nyeszlett újszülött kiskutyát felnevelni, annak a négy kiskecsó sem okozhat gondot ! ( Bravó !:)
Remélem megmarad mind! Én is hajszárítóztam az egyiket amikor hideg volt, de mondjuk erre a Szigetközben most jó idő volt, csak a szél fújt. Ma már kint legeltek a lányok a villanypásztorral elkerített területen. Olyanok lettek mint a duda.
Nálunk elég hideg van .iIlyenkor én megszárítom benn amelyik bénáskodik,mert elgémberedik a lába és nem fog felállni.Ha már áll és szopik aki oké lesz.
3. Világhíres madzseri kecsketenyésztő, aki anno 5000 Ft-ért volt csak hajlandó megmutatni a telepét az érdeklődőknek (urbánlegend).
Mottó: "Így hát egy se ment oda, meg is szűnt az iskola. (W.S)"
Arról is híres, amint az a tudományos kutatások (CAE program, Herceghalom) rekonstruálták, hogy az ő nyugat-európai importjai igen jelentős befolyást gyakoroltak a CAE fertőzés hazai elterjedésében.
Simika, engem néhány évvel ezelőtt itt lefikáztak egy 4-esért, a Búzás Attila pedig a mellét verte velük a Híradóban. Nekem is ma született egy 4-es, hidd el, nem szokványos. Nálam az anyuka ellés közben megszeretett egy ikerpárt, az övéi pedig rám maradtak. Vigyázz nagyon rájuk, készítsd a tápszert, szükséged lehet rá. Sok sikert!
Tényleg nagyon picurkák próbálom magam edzeni a dologhoz én még a keltetést is végigaggódom pedig sokszor keltettem már. De a kecskéknél nem a ma 500 Ft -os pipi veszhet oda hanem az anya állat is.
:) Teljesen egyetértek Veled, vannak maguktól érthetödő dolgok is. Például, ott van az a kifejezés : "Ásó, kapa és a nagyharang válasszon el egymástól..." Szakkönyv nélkül is mindenki tudja : az ásó a fiú, a kapa a lány, a nagyharang meg az anyós...( Üdv. :)
Nem okoskodás a szándékom, de idéznék a Molnár féle Kecsketenyésztés című könyv 21. oldal kecske elnevezések fejezetéből: A kecske általános elnevezése mellet ivar- és kor szerint is megkülöböztették az állatokat. A hím állatot bak-nak nevezték, mig a
kifejlett nőstényeknek anya volt a neve. Később a kifejlett nőstényt anyakecskének, tejelőkecskének nevezték. A fiatal állatokat
általánosan 6 hónapos korig ollónak hívták. Ezt az elnevezést nemcsak a régi magyar nyelvben találjuk meg, hanem ma is él a
székelységben. A fiatal állatok általános elnevezése mellett ugyancsak honfoglalás előtti az ivar szerinti megkülönböztetésük is.
A fiatal hímivarú állatot gidának, gidónak esetenlént gedőnek, Palóc földön gedének nevezik. A fiatal nőivarú állat neve régen és ma is
gödölye.
Sokan hibásan jerke néven nevezik a fiatal nőivarú kecskét, noha a jerke szó egyértelműen fiatal nőivarú juhot jelent.
A herélt kecskebakot cap, caf és esetenként capf névvel illeték.
Az erdélyi román és a felvidéki szlovákok körében cap-nak nevezik a bakkecskét.
Érteni én is értettem,csak reménykedtem. Monoron láttam egy apró valamit kecskére hasonlított azt mondta az eladó,hogy nem kecske,hanem kameruni törpebirka jerke. Azt hittem ez is olyan.
Azért e kurtán furcsa egyszavas kérdés, mert a fiatal anyakecskét nem hívák jerkének. Az birka szokás:)) de mindenki érti miről van szó. Sőt még azt is értenénk, ha bakot kandúrnak hívnád:))
Az immunanyagokat az első három napban,különösen az első órákban veszik fel a kicsik, utána szerintem olyan nagy értelme már nincs. A malac pl három nap után már semmit nem tud kezdeni a kolosztrummal mint immunanyaggal, ha addig nem kapott. Már azon kívül,hogy jól lakik. Kecskénél nem tudom a pontos időket, de nála sem sokkal hosszabb az az idő amig hasznosítani tudja az immunrendszer kialakításában úgy rémlik. Majd Andrejja leírja.
holnap készítek róluk fotót 2 fehér és egy fekete van a fekete fiú és a jobb hátsó lába fehér a többi körme fehér. olyanok ezek a rövidfülüek mint az ördögök!:-)
nálam az anyák bugák voltak . szarvaltan jól néznek ki.az anyjuk nem szoptatta őket reggel lettek meg ma, 12 kor 1.5 litert fejtem le tőle , és itatttam meg velük és másik 3 visszamaradottal, a kolosztrum miat., azt vettem észre hogy a pár napos visszamaradt kicsiket így helyrebillenthetem ?! már ha az anyának van annyi teje ?
Van képed a rövidfülűekről? A lányom megőrül az ilyen kecskékért. Nekünk is van most két ilyen anya. Már előre félek mi lesz ha megellenek: tavaly egy kis bak lett rövidfülű tőle és azt is meg kellett tartani, addig menedzselte az "évszázad"bakját. Itt még kicsik az anyák.
Itt vannak a kis árváim. Most 3 hetesek. A világosabb a kislány, a sötétebb a a kisfiú.
A pingvintejet nem akarják 1:1-ben meginni, ezért 1/2:1/2 arányban tehéntejjel higitom. 3x is volt olyan, hogy a pingvintejtől felfújódtak, iszonyúan megijedtem akkor. 2x 3 szem széntablettával, és 2,5 ml Normaflor-al sikerült visszahozni őket. Most úgy tűnik, hogy rendben vannak, még mindig 4-5 alkalommal cumiznak, ma volt az első nap, hogy egy evésre 4 dl-t ittak, nem tűnik úgy mintha sok lenne a napi adag. Szerinted? Csók sacili
Szia! Nekem tavaly volt olyan, hogy előhasi kecske 3at ellett, de az egyiket nem fogadta, mondjuk etetni se tudta volna mivel.
A nagyapám azt mondta, hogy régen ők tehéntejet kb fél litert egy kanál mézet és egy tojás sárgáját kevertek össze és ezzel etették a gidákat bárányokat. Nekünk bevált szép nagyra nőtt. Bár azt hozzá kell tennem, hogy az első napokban lefogtuk az anyját, hogy egy kis immunerősítőhöz jusson :)
Sziasztok! Régen irtam már, de figyelemmel kisérem az eseményeket. Közben elolvastam 2001 szeptembertől az összes hozzászólást. Azt hittem, hogy már mindent tudok, de most mégis segitségre szorulnék. Vettem két R1 nubi bakot, ma 12 naposak, tehát cumiztatni kell őket. Illetve kellene, merthogy nem akarnak enni. 2 napja vannak itt, háromszor próbálom etetni naponta, és igy csak összesen naponta kb másfél decit tudok beléjük diktálni fejenként. Sajnos kecsketejet nem tudok szerezni, az én anyáim csak 28.-tól ellenek. Borjútápszert adok nekik, nem sok sikerrel. Egyébként nagyon élénkek, csak sokat kiabálnak, gondolom éhesek. De akkor miért nem esznek? Várjak nyugodtan amig megéheznek? Meddig birják igy?Vagy túlaggódom? Ha van tanács, megköszönöm.
nekem is van egy házikedvenc-örökkenyeres törpe cocám, viszont a kölykeit én is olyannyira szobába szánom, hogy a spájzba/kamrába/-20C' karámba szánom tartani . . . . ha összejön.
Párom amúgy hasonló viccel ugratja a malacunkat, é én meg, ha rosszat csinált, akkor a : mész a füstre büdös disznó!-kifejezéssel teszem helyre.
vagyis nyugodtan legyetek mint a kotlós aminek varrják a szemit!:-))
ilyenkor tavasszal a szervezetnek sokkal több vitaminra van szüksége ! , vagy egyetek sok gyümölcsöt!
r off
az egyik ismerőstől nyáron kaptam tartozás fejében egy szép minicocát,nagyon birtam ,de mivel kellett a hely , a kecskéimnek odaadtam egy ismerősömnek kizárólag továbbtartásra ,mivel állítólag vemhes volt , ezért egy jövendőbeli csemetét majd visszakapok, addigra lesz helye is neki . januárba kérdem na mekkorák a picik ? ja hát üres volt azt levágtuk szilveszterkor. finom volt!
az állatoknak ez a sorsuk . nem egy szépségkirálynőválasztás ez és nem is a világbékéről szól !!!!ez az É L E T !!
hya meg azt is szokták mondani hogy bolond a ki írogat a topikokba:-))
de a legbolondabb aki ezeket olvasva fel is húzza magát!!
én azért tartok állatokat , mert nem basz le , nem hivogat telefonon ,és ha netán belerugnék a seggébe ,nem adja vissza ,sőt még hizelegve odajön .
még hogy érdekesek az állatok ? hmmm...mi vagyunk érdekesek .. mi emberek.
Már látom, ahogy a "visít, mint akit először baszni visznek" c. szólást ezentúl a "először böfög bele, mint malacos a kecskéstopikba" címűre cserélik nemsokára.
Szép estét.Ide én még nem írtam,a malacos fórumba szoktam,mivel boldog tulaja vagyok én is egy tünemény kismalacnak!
Most azért teszem,mert nem bírom ki,hogy ne tegyem szóvá,hogy ez egy hülye,és izléstelen,és mostmár módfelett unalmas hozzászólás-poén-volt.....Kriszta már írta,hogy a törpecocát kedvencnek,hobbi állatnak tartják/tartjuk,ezért nem nagyon képzeljük a sütőbe például...Igazán sajnálom,hogy Kanga fényképéről neked egyből ez ugrott be....
sziasztok,hogyan lehet ilyen lepketarka fekete -fehér gidákat csinálni kedves gazda?nekem nagyon tetszenek!!!!!!van feketém is fehérem is de ilyen pepita nem született még eddig.
sziasztok, azt szeretném kérdezni hogy van egy közelellős dupla csecsbimbókkal rendelkező kecsóm , de nincs abszolút semmi kitőgyellése , sem egy centinyi mirigyesedése sem ?! mi lesz ebből ?
a rövidfülü anyáimtól mind rövidfülüek lettek és mind kislány . a 26 kicsikecsóból 15 lány 11 fiú
. kész kabaré ahogy a talajtól kiemelkedő 10 cm -es magaslatokért komplett offenzívát indítanak a maguk bohókás módján . ahogy a rokonság és a barátok egy szóval jellemzik tetszésüket : " beszarás""
Na igen. A törpemalac az hobbiállat. Hihetetlenül agyas, kedves és aranyos. Én biztosan szegényebb lennék most nélküle. Kanga, ez itt a reklám helye, én mindenkinek ajánlanám.
Monorra már malaccal nem mehetek, csak ha hajlandó vagyok 5 cm-es sertéskrotáliát tetetni a négy cm-es malackafülekbe. De nem vagyok hajlandó. Ha nem vagyunk messze neked bármikor eljöhetsz malackát nézni!
Na igen, évek óta beszélünk már róla, ideje megvalósítani. Az idő nem sürget, egyéb dolgok miatt tavasz végétől lesz aktuális a kecske-projekt, de persze várok is ha kell az "igazira", pár hónap már nem befolyásol semmit. Addig is szeretnék felkészültebb lenni, meg előkészülni az akcióra.
Szia Marianna! Amíg a többiektől nem érkezik válasz, addig megpróbálok segíteni. Tiszta lucernésba valóban nem szabad kiengedni őket a felfúódás miatt. Nálam pl. volt a kertben csomókban itt-ott lucerna. Amikor odakerültek a kecskék, akkor lesarlóztam tövig, és akkor nem tudták telezabálni magukat lucernával. Ahogy nőtt a zöld, úgy válogatták be az étlapjukba a zsenge lucernát is. Ha legeltetni szertnél, akkor az vegyes legelő legyen. Ha nincs rá mód, akkor jó minőségű réti széna mindig legyen előttük. Abrakkeveréket is adhatsz nekik, amiben legyen zab, kukorica, búza, árpa, tritikálé... max30-40 dekát. Kerti zöldségek szára-gyökere, konyhai zöldhulladék, krumplihéj, kukoricaszár, csicsóka, alma... fenyődeszka, kabátujj, rendszámtábla... a sor végtelen. DE! Ahogy az előzőekben olvashattad, ne csak egy kecskét vegyél! Kettőt, de inkább hármat.
Úgy érzem, ez a hobbikecske vásárlás már rég el van döntve a fejedben:) Senki nem tudott számodra elég elrettentő példával előrukkolni. Nézd ki magadnak azt a két-három kecskét, amelyik igazán tetszik, aztán GO! Ha kaját adsz elé, és tisztán tartod őket, akkor már jó gazdi leszel. A többi jön magától. És ha segítség kell, itt mindig lesz valaki...
Szia nekem vadhálóval van körbekerítve a területük, és belül van felhúzva két sorosan a pásztor. Így nem mennek a kerítéshez dörgölőzni és rá sem állnak. :) átugrani sem akarják vagy bújni, mert nem tudna hová érkezni.
Egy kalauz egyenruhás-kimondottan jóképű- férfi és egy másik nem kalauz egyenruhás, de szintén markáns arcélű férfi egy üveg konyak kiséretében szállt fel a vonatra. Úticéljuk "Emese kecske kertje" volt, hogy igéretükhöz híven hármasban megünnepeljék a Nagyrabecsült jelzőt !! A kecskekert Úrnője a vendéglátás előkészületeivel volt elfoglalva és így Szandrácskát kérte meg, hogy autójával és friss jogositványával menjen ki a vendégek elé az állomásra. Szandrácska eleget is tett a felkérésnek és kiváncsi várakozással tekintett a begördülő szerelvény felé. Eközben nagy levegőt vett, melynek következtében a rajta lévő marco polója olyan domborulatot vett fel, hogy nemcsak az ablaknál lévők füttyentettek, de még maga a mozdony is... Szandrácska csodálkozva csapta össze a kezét, mikor meglátta, hogy-szinte kiköpött-a két korzikai fivér közeledik feléje ( megjegyzés : Alan Delon játszotta a főszerepet :). Kölcsönös bemutatkozás, örömkönnyek, cupp-cupp...majd be az autóba és Szandrácska bravúros vezetésével írány a cél ! Megérkezés után kiszállva, először ünnepélyesen helyreállitották a lendületes bal ív következtében kidöntött kapuoszlopot, majd beléptek a kecskekertbe. Ahol Szaffi igencsak harciasan tekintett a konyakos üveget fogókra...de az egyikük a fülébe súgta: jó lesz ha barátságosabb leszel, mert esetleg úgy járhatsz a pónival, mint Kanga kecskéje a pöttyös udvarlójával, no ez hatott és Szaffi barátságos mekegéssel terelte befelé a "Nagyrabecsülteket"...
...hogy bent mi történt már nem illik kiírni az újságba, elég az hozzá, hogy hármasban :
BS'74 , "G" és Ben megitták a konyakot, Szandrácska és Ronnja pedig jól elbeszélgetett...:)
" Egy kalauz egyenruhás férfi fülig érő szájjal, vigyorogva, kezében két rekesz fonnyadt zöldséggel, gyümölccsel ment tegnap az autójához a Tihanyi úton."
Beton alap, beton oszlopok közte fém (vas?) kerítéselemek sűrűn, 2 m magas. Ránézésre biztosnak tűnik, aztán persze majd használatnál kiderül. Ha már itt van a kecske ugyse adjuk fel, aki bekerül a családba az marad..:))) (Egyik kutyám talált gyermek, szétrágta a kerti bútort (új volt!) na és a drótkerítés neki sem volt akadály (szomszéd szabadtartásban nevelte nyulait, amelyek túl vonzók voltak számára). Sokszor lilult a fejünk miatta de maradt.
Mert nálam a drótkerítésen úgy keresztül mennek a Paraszt (legrosszabb, de a legkedvesebb) nevű felvezető kecskémmel mint a szél! Ha csíntevésről van szó csak ő követi el először, a többi csak őt követi! Remélem lesz egy ilyenhez szerencséd neked is! A kerítéshez vagy betonhálót ajánlok, vagy drótkerítés és villanypásztor mint nálam!
Kriszta nálam Manócska 13 évig élt hobbyból. Soha nem volt gidája és nem is akartam tőle. Egyszerűen volt, mert kedves volt és szerettem. Lajoska most már elmúlt 3 éves és herélt bak. Ő is csak kedvencnek van, nem sok értelme van azon kívül hogy kedves a szívemnek, nem igazán akarnám őt levágatni, pedig ezzel az erővel tarhatnék olyan kecskét is aminek "van értelme" Mégis ragaszkodom hozzá. Az biztos hogy a kecske más mint a kutya és kedvencnek csak nagyon elvetemült tartson. Manó nálam először a rózsákat írtotta ki, aztán a szőlőt és így tovább. Sokszor a határon volt hogy az Imi kivágja a kertből, de szerencsére mindig meggondolta magát, na meg én is bőgtem Manóért. Nagy csata volt mikor Manó feltépte az frissen vásárolt kocsi oldalát és arra mentem haza hogy Imi tombol. Manó persze a végén ezt is megúszta, de valóban át kell gondolni azt hogy akinek kecske kell kedvencnek az valóban nagy kecskét tart vagy esetleg egy törpét aki "talán" nem csinál annyi kárt.
Mennyire Nógrád? és mennyire kicsi? Nálam van most 2 szabad kislány, és egy kisbak, a többit már lekötötték, de csak 2 hóhaposan adom ki. Ha érdekel küldök képet, parlagi búr keverékek, 6-7 hetesek.
Nem akarok ellentmondani a nagyoknak (Kriszta), de amikor én elkezdtem kecskézni, a pénzkeresetet láttam bennük és ma már közel nem ez a helyzet. Ha szomorú vagyok és fel szeretnék töltődni, kimegyek közéjük. Körbevesznek, hozzám dörgölőznek, elbíbelődnek a hajtincseimmel, körbenyalogatnak, mint a picinyeiket. Nagyon kedvesek és mindegyik más-más fazon. Semmit nem tudtam róluk, amikor belevágtam. Most állíthatom, hogy nagyon tiszták, érzékenyek és végtelenül firnyákos (okos) állatok. Ne ringasd magad, úgyis túljárnak az eszeden, és amit a fejükbe vesznek, azt a legmesszebbmenőkig szeretik kivitelezni. Én ezen jókat szoktam derülni, és amikor megfejtem a motivációjukat, csak még nagyobbra nőnek a szememben. A legtöbben azonban bosszantónak tartják, hogy nem lehet őket megregulázni. Szerintem ha van kellő és neki való élettere, csak örömöt fognak okozni. Ha ez azonban nincs meg a számára, biztos, hogy sok bosszúságot fog okozni, mert azon lesz, hogy megszerezze magának. Tudod van egy mondás: a kecskét csak a jószándéka tartja a helyén. Kíváncsi, érdeklődő és utál unatkozni. Egyedül semmiképpen ne tartsd! ...és igenis tanulékonyak, ezért olyan könnyű dolgozni velük.
Tudna nekem segíteni valaki?Szeretnénk egy kecskét venni.A kertünk üres és elég nagy a területe.Viszont zöld lucerna van benne, vagyis tele van vele a kert.
Tavaly kaszálta egy ismerős.Ma azt hallottuk, hogy olyan helyre nem lehet kitenni legelni a kecskét, mert felfúvódik.Még nagyon újak vagyunk a kecske tartás terén, de megpróbálnánk.
Valaki tud ebben segíteni, hogy akkor mit is ehet az a szegény jószág???Előre is köszönöm!!
...nem feledkeztem meg, mert akkor azt mondtam volna, mint anno Pepin bácsi a Sörgyári capriccóban : " Unatkozik ? Vásároljon mosómedvét ! "
Tavaszias, kiskecskékben bővelkedő szép napokat kivánok és ha találkozol drága Barátosnéddal a részére is továbbitsd jókivánságaimat ! ( 3 a konyak , a vadas és krumpligombóc előtt is !:)
Mi is csak hobbiállatként tartjuk a kecskéinket(3 törpe) de mostanában ,főleg a sok szép kiskecske láttán,elgondolkodtam,hogy kellene venni egy választási parlagi jerkét.Aztán jövőre lenne legalább tejcsi is.:)
Nálam a 3 kecsó meglepően problémamentes.A birkáink rosszabbak.:)
" Évek óta dédelgetett álmunk, hogy kecskét tartsunk hobbyból..." Akkor mese nincs, mindent bele, valósuljon meg az az álom ! Olvasd át a topicot az már kellő felkészültséget nyújthat az induláshoz és az első két kecskéddel pedig máris belépsz a HT-k szimpatikus táborába. Kecskét csak a topicon megismert POGI, HT, AHT, DHT tenyésztőktől vásárolj, mert azok már kellő referenciával rendelkeznek !
Választási kiskecsókkal kezdj ( Andrejával viszont ne kezdj ki :) mondom jótanácsként, mert azokat olyanná neveled, amilyennek szeretnéd, vagy fordítva!:)
Aztán ha végül mégse jönne össze a dolog- ami szinte kizárt- akkor még ott van az ízletes "Krézi"-féle kolbász recept, ami mindenképpen nyereségessé teszi a vállalkozást !
Pénz...távolság... ilyen esetben másodrendű ... csak bátran !:)
Az egyik anyám most ellett harmadszor.Elsőre egyet,másodjára kettőt,harmadjára kettő lett volna,de egyik elpusztult.Valami fertőzést kaphatott az anya,azt mondta a doki.
Egy bak,és egy anya sorsáról tudok,ami tőle származik,ott volt már szaporulat.
A másik anyám most ellett előszőr,ott még nem tudom mi várható,de a gödölyét megtartom továbbtenyésztésre.
Igen, szeretnék felkészültebb lenni, nem akarok tudatlanul belevágni. Én azért már halottam hogy valaki hobbiból tart kecskét, aztán az is lehet, hogy idővel változik a mentalitásom és mást is akarok kihozni belőle, de kezdetnek szerintem elég ha csak ennyit tűzök ki célnak. Mindenképp kinti állatot akarunk, elkerített rész van számára, a kecske tűnt a legszimpatikusabbnak, de persze várom az ellenérveket is.
Ha majd felkészültebb leszel, rá fogsz jönni, hogy a kecske nem hobbiállat. Teljesen másképp jár az agya mint egy kutyának, sivatagot csinál mindenből, egy normális kertbe sosem engedheted ki. Persze, nagyon jópofa tud lenni, de olyat én még nem hallottam, hogy valaki herélt bakokat tartson magának simogatni. Minek? Én biztosan lebeszélnélek róla, rengeteg olyan állat van, amit hobbiból lehet tartani, ez nem az.
Nekem ma üződött végre a kecském. Nem mekeg csak a farkát csóválta és a bakkal együtt sétáltak egész nap egyszer láttam is ,hogy megugorotta. Akkor elvileg augusztus közepén lesz saját itt készült kiskecském. Ha nincs itt a bak észre sem vettem volna semmit ez tényleg csendes ivarzás.
Ez nagyon jó gondolkodás! Én ugyanígy kezdtem el 10 éve. Bár én birkákat akartam, de kecske lett belőle. Egy adag kölcsönkapott szakirodalmat elolvastam, ami nagyban hozzájárult, hogy ne teljesen tudatlanul fussak neki az állattartásnak, de - ahogy andreja is írta - a szakkönyvek jók, de nem lehet adaptálni egy bizonyos kecskére a könyvben foglaltakat. Én is állatsimogatás (titkon fűnyírás) miatt vettem az első két kecskémet. Nem telt bele egy év sem, és már azon gondolkodtam, hogy mennyi tejem lesz, ha születnek kiskecskék is. Ezzel csak azt szeretném mondani, hogy beléjük lehet habarodni, és nem jelentheted ki katagorikusan, hogy csak simogatás miatt, házi kedvencnek kell kecske:)) bár Te tudod, hogy mik a lehetőségeid. Évente egy-két kis gida akkora öröm, amit kár lenne kihagynod! Leld kedved bennük!
Nem szeretném elkapkodni a vásárlást, előbb információkra lenne szükségem, mert nem lenne jó, ha a kecske inná meg a levét, hogy a gazdája milyen szerencsétlen. Eddig összesen az állatkertben simogattam kecskét (az nagyon jó volt...:)))
Szóval minden infot köszönök ami kecskével kapcsolatos, szeretnék felkészültebb lenni a témában mielőtt nekivágok.
Nekem van kettő igaz nem heréltek de szerintem ezek is megfelelnek hobbi állatnak ha gondolod én Fejérmegye Iszkaszentgyörgön lakom nem messze Mórtól 1fiu+1lány tel számom +36705885254
Ha nőstényt veszel előbb utóbb muszály lesz pároztatnod , mert meghülyülsz ivarzáskor. A heréltek a legalkalmasabbak hobbiállatnak. Nem büdösek semennyire és nincsenek hormonális allürjeik.
A helyedben pont fordítva csinálnám, az eddig használtat fejném ki, hogy kénytelen legyen az eddig nem használtat szopni. A tejelválasztás növelésének legjobb (és legtermészetesebb) módja a szopás.
Vannak kézhez szokott, szelíd (cumiból nevelt) herélt gidáim, ha érdekel. Eredetileg húsvétra készülnek. Most 6-8 hetesek, még nincsenek leválasztva. 700 Ft/kg
Az örömbe,egy kis üröm is vegyült,mert az egyik anyám korábban ellett,és az egyik gida halva jött ki belőle.Már kezdett bomlani.
De most már a kicsi bak is összeszedte magát,ő a legvirgoncabb.De csak az egyik csecset hajlandó szopizni,úgy néz ki elég neki annyi.Reggel-este fejem ezt a csecset,most pl.7 deci jött le róla.Tegnap este 6 deci.
Az előhasi anyámnál is ikrek lettek,ők is gyönyörűek!Hatalmas nagyok,és elevenek.Nagyon szépen,elrendezte őket,mire hazaértem.
Nekem szarvatlanok az anyák,és a bak is,de még soha nem fordult elő probléma ebből.Mindig szép,egészséges kicsik lettek.
Két bakocskát egy hónap múlva eladnék,ha valakit érdekel.Az anyjuk szánentáli x alpesi,az apa alpesi x valami.
Mindenképp csak simogatni, nem haszonállatnak és szaporítani sem akarom. Tudom, hogy okosak, ezért is szeretnénk, már évek óta gondolkodunk, hogy a 2 kutya 2 macska mellé még valamilyen állatot tartanánk. Ahogy utána olvastunk a kecske tűnt a legszimpatikusabbnak, kivált hogy mindenhol emlegették, hogy egyéniség. Helyünk van, egy kb. 10 x 10 méteres elzárt rész amely udvarból és fedett részből áll (jelenleg fáskamrának üzemel, de lassan elfogy a fánk), de nem gondolom, hogy éjjel-nappal be lesz oda zárva.
Ha két kecskét tartok, akkor 2 nőstényt? Illetve milyen fajta javasolt hobbiállatnak?
Most már értem,mire gondoltál a szomszédolás alatt.Nem ivarzott vissza az anya,de mivel olyan parlagi jellegű anyáról van szó,nem látni még rajta semmit.
A pulykákra és a gyöngyikre visszatérünk,nekem gigant gyöngyik vannak,ami csak annyiban térnek el a parlagitól hogy nem annyira repkedősek,de a hangjuk ..az megeggyezik .
Még nem tojnak,de ha elkezdenek,ha megkotlik valami nálad,vagy géppel keltetsz,szívesen küldök.Majd írj magánba és elbótoljuk a dógot:))
Erre Elefada tudja a választ,én csak azt tudom hogy egy jól b..szó bakot hoztunk Polgárdiból:))Remélem nálad is sikeres lesz az új bak,és lesznek kis gidák.
Hát most az egyiik(nagyiobbik) az szopik magától a kicsi is szpot egy picit (NEM SOKAT) nem sok teje van az enyának kb 1 dl fejtem belőle és azt megcumisztattam a kicsivel(ő ne mis annira akar szopni az anyából) nem nyiassa ki a szájját de próbálom most este is kapot kb 1 dl az megitta ez már tehén tej volt de most még reggel próbálom majd meg próbálom ha nem ,nem marad a tej meg egypici anya tejcsi
Az enyémnek ez lesz vagy lenne a 2. ellése. Novemberben vettünk bakkecskét és az " akciót" nem láttuk. :( De már arra is gondolok hogy lehet nem jól működik a bak. :( Semmi nem látszik az anyákon ( 2 van) . A baknak semmi szaga és 1 éves múlt.
Nincs hideg, ha van valamennyi teje az anyának nem fog elfogyni a gyerek. Egy fosás lehet, hogy jobban megrázza, mint a kevés tej. Inkább az anyát told meg, és/vagy segíts a kisebbnek a nagyobbik rovására szopni, amíg eljön a szebbjövő.
Sziasztok!Látom ellenek nállatok is a kecskék.Nállam lehet hogy ma éjjel lessz az első gida remélem.Még most 2 hét múlva ellik 2db majd 3 db csak később mert nemrég űződtek be sajna még kicsik ugye.de 3 db most tuti megellik már szép nagy a hasuk és a tőgyük is.
Attól függ, hogy mit akarsz, simogatni, vagy tejet, akarsz e utódokat, vagy csak tartani.... ezt el kell döntened, de mindenképpen min. kettő legyen, mert nem bírnak egyedül lenni.Én 5 éve tartok kecskét, és idén tudom biztosan, hogy mit kell csinálni velük. Hát a kecske nem egy szobadísz típus....:) Okos, ravasz, ha nem vigyázol betesz a nemlétező zsebébe..:)))
Évek óta dédelgetett álmunk, hogy kecskét tartunk hobbiból, megvalósulni látszik. Ehhez kérném segítségeteket (gondolom volt már ilyen írás, de nem tudok ennyit visszaolvasni). Először is ha tudnátok valami könyvet, oldalt ajánlani hozzá, mert nem igazán találtam, inkább csak a tenyésztésről. Szerintetek milyen fajta legyen, illetve 1 vagy 2 darab (lehet, hogy az én hülye fantáziám, hogy magányos egyedül...). Szigorúan hobbiállat lesz, családunk teljes jogú tagja. Bárki tanácsait szívesen fogadom, előre is köszönöm! Zsuzsa
Én Gödöllőről hoztam el, de oda is csak úgy került, ha minden igaz Pécs környéki alpesi tenyészetből. Elég vadóc még mindig. Szabadtartásban volt egy nagy nyájban. Ismerős?
Van egy alig használt benzines fűkaszám eladó kihasználtság miatt adom el esetleg ha van valaki akit érdekelne,gondoltam itt vannak akik sokkal többet tudják használni minden tartozéka megvan hozzá hám,kés,kulcs,fej,meg van hozzá +damil is.
Az egy dolog hogy nagy a hasa az még nem azt jelenti hogy hasas , a hasasságát kb a 4. hónap tól tudod megállapítani a tőgye alapján .(5 hónapig vemhes a kecske ) Nekem március végén ellik egy kecském és már 2 ökölnyi tőgye van ( most ellik először ) .
Szia! Január végén ellett egy anyám most 5 éves,félig sem volt kitőgyelve, 152 napra ikreket.Kb egy hét múlva nőtt egy kicsit a tőgy,nem nagyon lehetett észrevenni,mert a gidák állandóan szopták,nőttek is rendesen.Ellés előtt csak egy kis kukoricát kapott,meg gyepszénát,meg csutkát.Ellés után korpás-szójásdara keverék vizesen,meg lucerna széna és 2 liternél nem ad többet.Tavaly 3,5 litert adott amikor legelt is.
Hát egy 150mázsa biztos volt még az öregnél. (kukorica) Ő azt mondta nekem, hogy tart vissza mindig a falubelijeinek, hogy ne keljen máshova menniük! Szerintem nem adta drágán.
Ő meg ugyanolyan mint az én Parasztom! Az enyémnek is inkább lefele nagy a hasa, de amikor bekajál akkor oldalra is. Még ő sem ellett meg, de már tőgyel szépen. Remélem lesz benne két szép gödölye, és nem bak. :))
Mi még 2 hónapja vettünk egy illetőnél 6000-ért, örültünk is neki nagyon, de aztán eladta mindet. Mostanában 8000-ret hallok mindenkitől. Remélem, tudtam segíteni :)
Sziasztok, ma hazahívtak, hogy megvannak a kicsitk, nemtudom érdekel e kép, de rakok fel, szarvatlanok lesznek, és mind kettő bak..olyan családból származnak, ahol elsőre egy nagy gidát ellik az anya, másokjára, meg uttá már kettessével jönnek a kicsik :)
a ginák nagyban örökölték a szánentáli jelleget, az anya apja is az volt, a bakban is félig azvan. na mindegy itt a legelső kép. de nagyon aktívak :) ma reggeiek:)
Köszönöm szépen a válaszodat! Érdekelne a tanfolyam, de nagyon messze van és így egy kicsit elgondolkodtató, jó lenne ha jönne még vki innen Nógrád megyéből, vagy innen a fórumról!
Akkor fordul elő, ha mindkét szülő szarvatlan. Tehát nem apai- vagy anyai ág függő. Ha lányként születik külső nemi jellegre, akkor a pérájánál egy búzától a borsóig terjedő méretű rózsaszín kitüremkedés látható. Ha fiú, akkor nem tudom, hogyan lehet megállapítani.
Van egy alig használt benzines fűkaszám eladó kihasználtság miatt adom el esetleg ha van valaki akit érdekelne,gondoltam itt vannak akik sokkal többet tudják használni minden tartozéka megvan hozzá hám,kés,kulcs,fej,meg van hozzá +damil is.
Nekem a bakom elintézett egy kis gödölyémet és utána félrezártam! Néha ki szoktam engedni közéjük, de ha kajáról van szó csak úgy repülnek a kicsik a levegőben. Próbáld meg etetésnél abrakolásnál, hogy a közelében van a kicsi a baknak akkor mit csinál.
Különben itt mindenki azt ajánlotta nekem, hogy zárjam el!
szerintem különítsd el, akármilyen kis hely is elég, csak ne kelljen állandóan figyelni a frissen ellett anyának. Az én bakom nem bántja a kicsiket, de jobb az óvatosság, nem baj ha szűk, kicsi a fedett hely, napközben kimehetnek, már jön a jó idő. a pihenés neki is kell.
Érdekelnek-e valakit 2 hét múlva választási herélt kis bakok, vagy Dunára kínálok vizet? Lenne még eladó egy nagyon hosszú laktációjú (alig bírom elapasztani minden évben) és jól tejelő parlagi anyától származó 2 éves szelíd, jó természetű, nemzőképességéről bizonyságot adó bak. Ő volt az én pótbakom, ha a törzskönyves alfahímmel történne valami. Helyette keresek bármilyen papír nélküli, (vagy papíros) elsősorban núbiai bakot, a lényeg, hogy tejhozamra javítson. Tehát a tejre való örökítés tekintetében ígéretes leendő apaállatot keresek. Nagyon sürgető az idén a vérfrissítés.
Néha én is fájó szívvel gyűrűzök el egy-egy kisbakot, mert tudom, hogy nagyon jó genetikával bír, de belefáradtam a marketingbe. Ha valakinek van hasonló érzése egy fiú utóddal kapcsolatban, szívesen fogadnám, ha jelezné. E-mailem nyilvános.
Csodaszépek gratulálok visszakerestem a bakodról a képet nagyon tetszik majd ha már egy kicsit jobb leszek kecske tartásban akkor én is szeretnék egy "komolyabb" kecskebakot. Most csak annyira vagyok kezdő hogy még kecske tejet sem ittam soha :)
Én is azt hittem és csak kettő nagy lett benne. De viszont azok nagyon szépek, majd teszek fel róluk képet egy nagyon szép nagy testű anyától lettek. Lehet ezek közül hagyok bakot, még nem tudom. Az jó lenne, ha beszélnél vele és belemennének. Most jelenleg, már van 3db kisbak 5-4-3 hetesek amit cserélnék. Azt még ellik nekem 2 meg a bátyámnak 1! 3db anya van nálam ami a bátyámé, csak még nem csinált nekik helyet, addig nálam vannak megörzésen.
Érdeklődnék volt-e már vki közületek Csermajorban sajtkészítő tanfolyamon, érdekelne a véleményetek, hogy milyen volt. Márc.18-19-20-án is indítanak tanfolyamot, megy vki a fórumozók közül?
Mi is Nógrádban lakunk, április végén lesznek elvihető alpesi gidák és gödölyék.
Szia kedves BuszosJozsi! Nekem lenne egy jó kiállásu kisbak,és szivesen cserélnék veled kislányra.A hejség neve Madocsa (Tolna megyében) van ,és képet is teszek fel .
Jót nevettem! De igy van, az igazi anya ellenőrzi,hogy a sajátjait szoptatja-e de én csak mostoha vagyok.Még nem szimatoltam meg őket, de a szemüvegemet felteszem! :))))))
Sacili, a 13 napos gidáknak nem kell napi 7x kaja. Éppen elég 4x, különben bedilizel. A reggeli után tedd ki őket, holnap már jó idő lesz. Rá fognak szokni, hogy egyszerre 2.5 dl-t egyenek, észre fogod venni, ha annál több kell nekik. Ne izgulj, szépen fel fognak nőni!
Hűha, kedves ferdor! Tájékozottságod igen imponáló, én azonban nem tudok vele mit kezdeni. Ugyanis nem értem. Mármint az utolsó mondatot. Ezek után pedig teljesen mindegy, hogy én mit kérek ki magamnak.
Hát ki tudna ellenállni nekik? Mikor elfáradnak az ugra-bugrában, hol az egyik, hol a másik addig ügyeskedik, mig fel nem kucorodik az ölembe. Ebéd után aludni is szoktunk így a fotelban, gida, kiskutya, macska, lábam a dohányzóasztalon, így mindenki kényelmesen elfér.Takaró már nem is nagyon kell, egymást melegítjük. De nagyon jó érzés, amikor így ellazul, és elalszik.
Ma 13 naposak a kicsik, a kislány délután 5 óráig 1 litert (5 alkalom), a kistökös pedig 1,1 litert ivott meg. Ez 5 etetés volt, és még kapnak este nyolckor, és 10-11 óra körül, mielőtt lefekszem. A kislány időnként jobban elfogadja a cumit, ha egy pici tehéntejet keverek hozzá. Érdekes, hogy a széklete kezd bogyóssá alakulni.(Mostanáig kenőcsös volt, mint az anyatejes csecsemőké). A bakocska még mindig lepényt kakil, pisilni már kijárunk a kertbe. Amikor felébrednek, és hangosan mekegnek, gyorsan kiviszem őket, és rendszerint ott intézik a folyó ügyeket. Iszonyú, hogy mennyit tudnak pisilni. Remélem most már legalább napközben jó idő lesz, mert jópofák ugyan hogy a kanapén ugrálnak (tetszik nekik a rugózás), de állati sokat kell takarítani.
Na, hogy a lényegre térjek, szerinted kezdjem el óvatosan emelni az adagot, és ritkítsam az etetések számát? Tudod kicsit félek a múltkori felfújódástól, az borzasztó volt. Puszi, sacili
És azt próbáltad hogy mikor jól lakott és Te leülsz egy kicsit tévét nézni, közben persze a kisgida az öledben alszik, akkor egy takaróval őt is betakarod? Nálam imád a takaró alatt aludni, eldobja magát és elégedetten szuszog. :-DDDD
Először is, ha a buszosjózsi azt írja, hogy menjek a p....@, akkor ez még teljesen érthető is lenne, de Te most mit kérsz ki magadnak?
A magyarázattal kapcsolatban: A neten lévő hasonló témájú fórumokat kontrollcsoportnak használni feltétlenül ésszerű, de primer információgyűjtő területnek, nem gyakorlatias eljárás.
Ha nembánjátok kicsit olvasgattam 1-2 oldalt. Mivel már régebben írtam ide, csak mostanában elmaradt, gondoltam csatlakozok, ha netán problémám akad. Csongrád emgyei vagyok. Már csak 3 kecském van..és a várható kicsik. Ha valakit eseleg érdekelnek, képeket rakok fel, de ők nem fajtatiszták.Bakom szarvatlan, búr jellegű.
(remélem, nem kétszer küldtem ela hozzászólást, ha igen akor bocsánat)
Tudod aznap születtek amikor írtam, és nem nagyon szoktam addig nézegetni amíg nincsenek teljesen leápolva az anyjuk által, a másik meg hogy napközben dolgozni járok....
Nógrád és Pest megye határánál vagyok, van 1 gidám, és 3 gödölyém, április elején lesznek 2 hónaposak, de még van egy ellőm. Búr apa- parlagi anya, ha kell küldök képet.
Nekem pár évvel ezelőtt ráment egy anyám,mert törpe bakkal lett párosítva.Az ellésbe belepusztult az anya,mert sok apró kicsi volt benne-ha jól emlékszem kettőt vagy hármat halva ellett és kettő még benne maradt a hasába.
Csak azért mondtam ezt el,hogy legyél óvatos az ilyen párosítással mert nem illenek össze a fajták.
Első ellős anyáknál előfordul, hogy nem tudják mit kell csinálni, ezért ezeket meg kell tanítani, hogy mit kell tenniük. Néha elég erőszakosnak kell lenni, ne félj, beletanul.
A mamája kell hogy szoptassa, mert a kicsi számára fontos immun anyagokat a föcstejből (kolosztrum) veszi magához. Az első három nap a legfontosabb, idegen anya általában nem fogadja el kicsit. Birkózz vele, ha meg akarod tartani. Sok sikert! :))))))
Elsőre 1,5 liter,jó tőghyállomány,alig bimbó.Másodikra 3 liter jó tőgyállomány jól fejhető bimbó.A harmadik volt a tavalyi a képen a kicsik leválasztása után 4 literrel indult.Két hónap után visszament háromra.
Papírja csak akkor van,ha megeszi a Tesco újságot a postaládából. Teljességgel ismeretlen eredetű a drágám.A fia,ha van neki meg még a hasában van.Törpe apától kísérletileg. Bejönnek neki az alacsony csávók!
Vigyél ki régi frottir törölközőt, és törölgesd meg legalább az orrát, fejét, és tedd az anya elé.
Indítsd el a tejet (1-2 sugár a tőgyből elég lesz), és segíts a kicsinek, hogy elkezdjen szopni. Bal kézzel nyúlj alá, a jobb kezeddel meg fejj egy kis tejet a szájába. Vigyázz, hogy ne menjen az orrába tej!
Az előző képeken úgy néztem, mintha két gida lenne benne. A te helyedben még várnék egy kicsit, hátha lesz még egy.
Ha kilóg valami hosszú az anyából, az valszeg a méhlepény, akkor már nincs benne több gida.A kilógó valamit nem szabad huzigálni, ha leér a földig, akkor ollóval vágj le belőle annyit, hogy ne lépjen rá.
A kicsi köldökcsonkját le kell fertőtleníteni Betadinnal, nehogy elfertőződjön (még most frissen!)
Ha az anya nem tisztogatja a kicsinyét, akkor ezt neked kell megtenni, a magzatmázt letörölni, és megszárítani. Sokan sikitani fognak most, de én azt szoktam csinálni, hogy beviszem a kicsit a lakásba, és hajszárítóval kb 10 perc alatt megszáritom, betakarom egy törölközővel, és visszaviszem a mamához.
Most már csak annyi a dolgod, hogy az ellés utáni lucskos almot kiviszed az ólból, friss szalmát raksz alá (ne sajnáld), az anyát megkínálod langyos vízzel, tegyél elé szénát, és mehetsz aludni.
Öreg pásztoroktól hallottam, hogy ilyenkor be szokták egy kicsit sózni a gida hátát.
Adj friss langyos vizet az anyjának, és próbáld rátenni a kölköt a tőgyre.
Ha kell segits neki szopni, fejj egy kis tejet a szájába.
Lehet meg kell fogni az anyát, ilyenkor elkél a segitség. A szoptatástól talán beindulnak az anyai ösztönök. Első ellősnél ez nem mindig megy zökkenőmentesen.
A gidát töröld szárazra, ha az anyja mégse foglalkozik vele.
Végső megoldás a cumisüveg, de amelyiket egyszer elkezdesz cumiztatni, azt már nemigen fogod tőgyre szoktatni.
nekem volt egy kecském amelyik így válladékozott és a tőgye sem volt sokkal nagyobb majd 4 nappal később leellett és addigra elég szép tőgye lett szerintem még nem fog elleni aztán ki tudja
Ha a hasa eléggé be van esve és eléggé hosszú az a válladék akkor lehet elleni fog de álltalában ha a kecske először ellik akkor ez a válladék csak az ellés előjele lehet hogy pár napig még így fog válladékozni és majd csak utána ellik. A tej ha minimális van nála akkor nem lesz vele gond csak legyen.
Az előbbi képen lévő anyának az első ellése után annyira kicsi volt a bimbója,hogy alig tudtam fejni. Aztán kialakult. Most sem egy tehéntőgy,de kényelmesen fejhető és nagyon jól tejel.
Megtisztelő, hogy felfigyeltél gyönyörű kecskéimre, de nem eladók. Biztosan hirdetnek valahol olyanokat, amilyeneket szeretnél. Próbáltad már a mezőgazdasági újságokat, vagy az expresszt, vagy tenyésztőknél?
...hát azt kértél Te is:) Egyébként én is beszéltem egyszer vele, és azt mondta, hogy a szomszéd faluban az cimborájának is vannak hasonló paraméterekkel kecskéi. Neked nem mondta?
Kitűnő szülőktől, alpesi, núbiai, szánentáli F1-es gidák korlátozott számban kaphatók illetve előjegyezhetők, márciusi elvitellel.7000 Ft/ db Kecskemét melett.Tel.: 20/334-9375
Nekem is ez volt az egyiknél! Fogtam és lefejtem mind a kettőt csontra úgy, hogy semmi nem maradt benne egyikben sem! Így amikor mentek szopni a kicsik, akkor nem volt benne semmi és felváltva mind a két tőgyet szivogatták. Azóta semmi gond az egyik az egyiket a másik a másikat szívja! Ne próbálkozz ilyen hülyeségekkel mint a sebtapasz!
Hát, ezt a sebtapaszos kényszerítést nem ismerem. Mi van ha leszopja a ragtapaszt is a kiskecske? Vagy ha nem, akkor szegény anyának legyantázod a tőgyét amikor leszeded. Inkább fejd ki, ahogy Simika is ajánlotta!
Visszatérve a JKSZ-re. A vita egy olyan hirdetésből indult ki, aminek a feldója szeretne venni egy 3-4 literes kecskét 10ezer pénzért (mondjuk ez tényleg nonszensz). Ahogy az előzőekben írtam, én most tartok a harmadik kecskémnél. Hárman együtt 2-2,5 literes átlaggal rendelkeznek, és 23ezer Forintnál tartok. Nem lehetetlen jó kecskéhez jutni olcsón, csak ki kell bekkelni. Nekem fél évembe telt.
Ez nem Neked szól Krézi, csak ide írtam az én példámat és nem a JKSZ-re...:)
Teljesen igazad van, én is már gondoltam erre. Közel fél éve kutatom az "alkalmas" egyedeket, amelyek egymáshoz, és a pénztárcámhoz is jól viszonyulnak. Jelenleg három anya várja, hogy elhozzam őket, eddig 23ezer Forintnál tartok. Mind a három jó anya, jámbor, nyugodt, kellő mennyiségű tejjel. Most jött be a képbe ez a kisbimbós negyediknek (ingyé). Kíváncsi leszek, mit mutat majd a gyakorlat.
Ha már a vásárlásnál tartasz akkor én azt javaslom, hogy ne egyesével vásárold össze őket. Bár nem tudom mennyit akarsz, de gondolom nem egyet. Ha már nagyok és úgy kerülnek össze, akkor megállás nélkül verik egymást. Én az egyet külön vettem elsőként, és utána négy hasast egy helyről. Ők négyen egy-két éve voltak együtt az előző gazdánál de így sem zökkenőmentes a kapcsolatuk... Ha nem szereted a kecskeviadalt akkor azt most ezzel megelőzheted. :)
Annyira jó árban van, hogy szeretnék neki adni egy évet. Természetesen én sem akarok kínlódni vele, ha nem jön be. Hogy hány litert fog adni, azt valszeg csak akkor fogom megtudni, ha már a kicsi nem szopja üresre:)
Egyébként igen, a JKSZ-en minősíthetelen a magatartás! Oldalanként lehet olvasni egy hirdetést, a többi egymás kalapálása.
Sajnos nem tudom mennyi tejet ad. Most nevelte fel a gidáját. Ki lehet ebből indulni? Mikor legutóbb ott voltam, a gazda megpróbált "lopni" egy kis tejet tőle a délutáni órákban. Akkor 4-5 tejsugarat fejt belőle bimbónként, de ugyanennyit fejt a már bejáratott, jól tejelő kecskékből is, akik gidákat nevelnek. Még tuti, hogy a kicsik eszik meg a tej nagy részét.
Ez megnyugtató. Azért kérdeztem, mert van egy kecsi, akit ez miatt akarnak kiszanálni. Mondtam a fószernak, hogy én tennék vele egy próbát, ha jó árban megszámítja.
Fejéssel, tőggyel kapcsolatos kérdés: egy első ellésű kecske tőgyének kicsi a bimbója, de fejni lehet, bár eléggé nehézkesen. Az idő előrehaladtával a tőgybimbó mérete megnő, kicsivel nagyobb lesz? Tudom, hogy maga a tőgy megnő, de vele együtt nő-e a bimbó is? Könnyebb lesz fejni?
Én is odavagyok a logófülűekért! A világért sem adnám el őket. Inkább szeretnék még többet belőlük. Öröm rájuk nézni. Imádom őket és a többieket is. A Betti a szürke színű? Mert nálunk is egy szürke a főnök és ő is aggresszív egy kicsit.
Méghogy tavasz! Ja! Itt mindent elborít a hó, engem meg a téli depi. S.O.S.! Jácintot akarok látni kibújni a földből, meg nárciszt. És beszívni a jégtől kiengedő föld, és a zsendülő zöld fű semmihez sem fogható illatát. Ehhez képest nem nagyon vígasztal, hogy vedlik a kecske. :-((((
A második csajok meg irtóra tetszenek,nagyon az eseteim! Ha nem lenne kecske-létszámstop itthon (meg ha nem ismerném a Bettim idegen-befogadóképességét) biztosan elkezdenék rájuk alkudni!
A Szaffi egyedül a póni csődörünket nem hajtotta teljes mértékben az uralma alá. Olykor megkergeti a póni, meg kajánál van némi civakodásuk, de aztán a póni feladja. De amikor a kutyatámadás volt nálunk naná, hogy a nassasszony úszta meg egyetlen karc nélkül, pedig mindegyik szarvalt. De azóta edzem őket. Ami most ideszegődött kiskutya azt hamar lerendezték..tanulnak...még a cselédsorban levő legkisebb/mujább anyám is úgy földhöz vágta, hogy csak lestem!
Szerencsémre most rend és fegyelem van az udvarban...egyedül a malac csinálja esti etetésnél a fesztivált.
VISZONT ITT A TAVASZ, MERT(nálunk legalább is) VEDLENEK AZ ÁLLATOK!!!!!!! csak nem átverésből csinálják :)
Amúgy coursing versenyen voltam én is hasonlót tapasztaltam az enyémeknél.
Persze én nem vadászom velük direktbe, de előfordult, hogy legnagyobb körültekintésem ellenére elkaptak ezt-azt. Otthon sajnos a sünöket pusztítják, meg a betévedő macskákat, átjárkáló nyulakat.
Coursingen meg szépen elmentek a műnyúl (csíkokra vágott tasco-s zacskó) után, egyszer sem tévesztették szem elől. Viszont amikor az egyik ráfogott a zacskóra, rám nézett, kiköpte és azzal a lendülettel elhúzott a határba igazi vadat keresni, alig bírtam megfogni :)
Köszönöm szépen a gyors és tartalmas válaszodat! Tegnap tervezgettem és szerintem úgy fogom megoldani, hogy a lovak beállója mellé építek a kecskének (vagy később kecskéknek) egy nagyobb ólat egy vadhálóval vagy kerítéssel körbevett kifutóval. Így együtt is lesz a kecske a lovakkal, meg mégsem, szóval nem tud bekeveredni a lábuk alá (egyik lóállatom felettébb szeret kisebb állatokra rugdosódni, hátsó vassal persze és hát khmm.. igencsak bunkócska kaja közben). Ha pedig kimennek legelni a kecskék, akkor megkötöm a kutyákat.
Agarak... hmmm :) abban biztos vagyok, hogy nem fognak mindenáron bejutni a kecskékhez, mert a szomszédban nyulak vannak, néha egészen közel a kerítéshez és sosem ástak még át, meg nem őrjöngenek, csak meredten nézik őket. Esetleg leülnek és szuggerálják azokat, hátha áttévednek. (olyan már volt, hogy átjött egy-egy, hát, azoknak sajnos csúnya vége lett egy szempillantás alatt...)
Egyébként az agár nálam a legeslegjobb társ, direkt nem kutyát írok, mert az agár nem az :). Magyar agaraim vannak amúgy. Persze vannak "érdekes" dolgaik, meg szabadon csak nagyon körültekintően, sűrű erdős helyen tudom őket sétáltatni. A földek mellett csak pórázon, pláne ilyenkor már nehéz vemhesek az őzsuták, vigyázni kell rájuk. Persze mennek az agaraim mindenre, ami mozog, még a holló, ölyv, varjú stb.-t is megkergetik.
De hogy ne offojak, beszéltem egy ismerősömmel, aki a szánentáli fajtát ajánlotta, mint legjobb tejelőt. Másik ismerősömnek viszont a kis parlagi kecskéje ellett nemrég le, a kicsiket eladták, viszont az anya napi 3l tejet ad le.
Babázni nem szeretnék egyenlőre, inkább felnőtt kecskét fogok beszerezni. Lehet vemheset :)
Ez egy jó hír, hogy mehet neki minden, ami a lovaknak. Igen, a lovak előtt is van mindig széna (meg reggel és este abrak, illetve nyáron a legelő és mellé kaszált friss fű), akkor a kecske szinte semmivel sem jelent nagyobb odafigyelést. Meg a második szomszéd egy hatalmas, füves-gazos-bokros üres telek (azt is szoktam kaszálni nyáron), oda kiköthetem a kecskét reggeltől estig legelni is.
A barátom egyszer elment otthonról, mire hazaért a kecske az oldalán feküdt, felfújódott, még sóhajtozott, az agár meg tépte a hasát.
Agáros történet:
Markotabödögéről hozott a cimborám két magyar agarat, amivel szép-nem szép vadászni szoktak.
Rábapatona, agárverseny:
Műnyúl elmotorozik, rajtgép nyílik, hát a Gróf csak fekszik.
Pályabírók egymás közt:
- Hát ennek meg mi baja?
- Semmi. Látott már nyulat.
A VÉGE AZ LETT A VADÁSZATNAK, HOGY EGYSZER EGY VADÁSZ DZSIPPEL EGY RENDŐR MEG OCTÁVIÁVAL ÁLLT MEG A HÁZ ELŐTT, AZTÁN MONDTÁK, HOGY VAGY A KUTYÁKAT VISZIK, VAGY A CIMBORÁMAT. LEHETETT VÁLASZTANI.
Megkaptam a szomszéd egy hektár ugart, amin rajta volt az évtizedes száraz fű, lián, bokor... Szélirányból uganez pepitába, attól balra a gondozatlan akácerdő föl a hegynek.
Bejelentés a tűzoltóknak:
Utca, házszám, száraz füvet égetünk, ha valaki jelezné őrizzük, kordában tartjuk, semmi gond.
Katarzis:
- Laci meggyújtom innen is, majd figyeljük.?
- Háááát?
Már égett is.
- Bazmeg! Fordult a szél! Tedd már le azt a qrva telefont! Még talán meg tudjuk fogni!
Hát, majdnem telefonáltam még egyet a 105-re. Olyan volt az adrenalin szintem, mintha kutya kergetett volna.
Miért van az hogy az az anya aki tavaly gyönyörűen felnevelte a gidáját, most nem foglalkozik vele? Tavaly előhasú volt akkor felnevelte a gidát, most még cumizni sem engedi. csak rúgja. Igaza gida sem akar tőle cumizni, pedig hatalmas erős gida. Teje van a mamának nem az a gond. Igaz én elvagyok a cumisüvegesekkel, most így legfeljebb kettő van bent a lakásban, csak nem értem hogy miért. Akiben meg nem bíztam az meg gyönyörűen neveli a gidát és nem is kell a giának a cumisüveg csak a mama.
Nem próbáltam a tápjukat,de biztosan nem rossz,csak az én pénztárcám sovány hozzá! :) Azt hiszem 40 kilós a zsák és 7-8 ezer körül volt amikor én érdeklődtem (nem mostanában,szóval azóta emelkedhetett...) Ennyiből pedig már veszek több mint egy mázsa szemest.
Én a kicsiknek is ugyanazt adom mint a mamiknak, kevert szemestakarmány és jó széna.
Írod ezt a Purinát. Én múltkor beszéltem velük, pont tejelőtáp-ügyben. A nő azt mondta, hogy csak kutya-macska kaját árulnak... Nem egészen értettem a dolgot, de kénytelen voltam beletörődni. Amúgy tejelő táp granulálva 8800/q, a közeli takarmánykeverőben. Én mondhatom meg, hogy mi kerüljön bele. Az eredményt pedig majd meglátjuk.
Ti a kicsiket etetitek starter granulált takarmánykeverékkel?
Én csak szóját, árpát, búzát és kukoricát tettem eléjük, keverve folyamatosan (meg persze tej). Nem daráltam a kukoricát sem, most lesznek 10 hetesek és már 2 hete a kukoricát is elpusztítják. Széna folyamatosan van előttük. Jól nőttek tőle és kifejezetten jó húsban vannak most is. A starternek mi az előnye? Utána még át kell szoktatni a szemesre nem?
Nyalósó tekintetében ez a legjobb, mi 30 km-t teszünk meg érte, mert sajnos nem lehet kapni úton útfélen, pedig nem kis város a miénk. Megéri, mert ennek a legkorrektebb az összetétele, és nem málik szét.
Dr. Molnár Andrea, Kecsketenyésztés című könyve mondja a szelénről :
A szelén élettani szzerepe többek közötta sejtmembrán védelmében van, továbbá antioxidáns és májvédő hatású. Segíti az E vitamint. A szelénhiány legfőbb tünete a fehér-izom betegség ami 2-8 hetes kor között lép fel. Szelényhiányos területen a gidákat születéskorm és 2 hetes korban kell kezelni . ..... ( itt leírja mi a kezelés azt nem másolom be)....
Szelénmérgezéskor a szzőr kihullik, a körmök érzékenyek és később leesnek. A szelén mérgező hatása függ a takarmány fehérje - és kéntartalmától. A szelén felhalmozódó méreg. A beteg állat szervezetéből gyorsan kiürül ha szelénmentes takarmányt kap.
No,hát ezt találtam,sokkal okosabbak nem lettünk. :)
Nálam a lovak és a kecskék is egyforma nyalósót kapnak. Pontosabban egy van kitéve közös használatra. :-) Piros és 10 kilós. Tartalmaz többek közt szelént és egy rakás mindent is még. Pesten a Nagylovasban lehet venni, ha érdekel akkor holnap megnézem a pontos nevét. Most már nem zavarnám a bandát az istállóban miatta. Egyébként a kecsik jól elvannak a lovakkal. Általában tudnak vigyázni magukra, nálam idáig "csak" két baleset volt a ló és a kecskék közt a 6 év alatt. Igaz nem lett annak jó vége. Volt mikor a ló (Tündi) rálépett egy egy figyelmetlen kecsinek a lábára, de a síráson és egy kb. 5 percnyi sántikáláson kívül nem lett semmi gond. Ezek is a kecsik szemtelensége miatt történt, mert mikor jönnek ki az istálóból a kecsik pofátlanul berohannak a ló lába elé és Tündi esetleg nem veszi őket észre. Érdekes hogy pl. újszülöttre vagy egész kicsi gidákra még soha nem lépett rá. Volt mikor Ő takarította le a kicsit, mert a mama ott hagyta az istállóban.
Megvallom őszintén,nálunk eddig az összes kecske olyan nyalósót evett,hogy bementem a tüzépre és kértem egy tömb nyalósót,mire kaptam egy csomagolás nélküli 5 kilós fehér tömböt. Hogy szelénes e?
A lovam viszont a Purina által gyártott piros 3 kilóst kapja,abban ennyi minden van :
Héj,egy sorstárs! :) Nekem 3 agaram van és 1 lovam! Írnál pár sort az agarakról ha megkérlek? Jöhet privátban is,bár szokott lenni a topicon coca,pulyka,ló is,szerintem más is szívesen olvasná!
Nálam teljesen el vannak zárva az agarak a kecskéktől 1,80as kerítéssel,néhol villanypásztorral,mivel igen gyorsan csúnya vége lenne a dolognak... A villanypásztort a kutyák és a kecskék is tisztelik,néha-néha összeszagolnak a réseken de semmi őrjöngés,kergetőzés,ezt az elejétől fogva tiltottam és tudják,hogy tilos. Minden szoktatás kérdése,kutya részről legalábbis. A kecske pedig 1,30on jól bevillanypásztorozva szerintem nem fog szórkozni az átmászással,pláne ha van mit legelnie,van társaság a lovak személyében valamint látja a ragadozókat a túloldalon.
Minden amit a lovakkal etetsz mehet a kecsónak is! A lent említett takarmánykeverék remek,akár fű akár lucernaszénával. Nyalósó is menjen,mint a lovaknak.
Az,hogy miylen korú állatot szeretnél rajtad múlik,szeretnél e babázni vagy egy szelíd,könnyen fejhető idősebb anyával tanulnál e bele a dolgokba. Esetleg a kettőt vegyítheted ha vemhes anyát veszel,így máris megoldott a tejtermelés is!
A gidák nagyon édesen játszanak a lovakkal! Nálunk még szoptak is a kancámtól a kis majmok . :D
Elvan a lovakkal is,de amit nagy nyájból hozol az biztosan keresni fogja a többieket. Érdemes szerintem oylan helyről venned akinél már láttak a mekik lovak,esetleg együtt is élnek vele (van ilyen fórumtársunk :) ).
Nincs sok táplálékra szüksége,nálam széna egész nap van előttük,azt úgyis adfnál a lovaknak is,valamint nem tudom hányszor abrakolsz egy nap de olyankor a kecsónak is illik adni valami abrakot vagy zöldség/gyümölcsöt mert képes elhajtani a lovat a kajájától,no meg mért pont ő ne egyen etetési időben. Amíg ropogtatja az abrakját kéynelmesen meg tudod fejni.
Totálisan kezdő vagyok kecske-téren. Illetve sok kecske volt már a környezetemben, sőt, fejni is fejtem már, de most érett meg bennem a gondolat, hogy talán kéne egy fejőskecske, a tej és az abból készítendő sajt végett.
Egy fél hektáros területem van, ennek nagy része legelő (spec. fűmagkeverékkel vetett). A telek aljában, egy nagyobb karámban elkerítve tartom a 3 lovamat. Jó idő esetén (száraz talaj), tavasztől őszig engedem őket a telek legelős részeire. Arra gondoltam, hogy a kecskét együtt tartanám a lovakkal a karámban, legelni is velük járna ki.
A problémám csupán az, hogy 4 agaram van és hát nem bízom abban, hogy nem ejtenék el szegénykét egy pillanat alatt. Ha a karámot belülről alaposan bevillanypásztorozom (így is van már 2 sor), akkor a kutyák biztosan nem mennek be, viszont a kecske nem mászik ki? (a karám felső rúdja kb. 1.30 magas)
A másik kérdés, hogy szénán és a legelésen (+ zöldésgek, háztartási zöldséghulladék) kívül mi kell még a kecskének, hogy jó tejet adjon? Lucerna? Szemestakarmányt esznek? (a lovak zab-árpa-kukorica keveréket kapnak) Mennyi táplálékra van szüksége egy kecskének?
Milyen fajtájú és korú kecskét érdemes választani? Ellesz egyedül a lovakkal, vagy kell neki kecske-társ is?
Elnézést a sok kérdésért, de tényleg nem sokat tudok a tartásukról :)
Szia! Nagyon tetszenek a kecsóid és a fotó is nagyon profi! 4en vannak vagy van még aki lemaradt a képről? :)
Sajnos pontos mennyiséget nem tudok megmondani mennyit adok a csajoknak,de napi fél-1 kiló között tippelem fejenként. Van egy nagyobb tálam,azt szeletelem teli nekik ,majd osztom ketté az ólban,így az a mértékegység,de tapasztalataim szerint a kétszeresét is simán megennék. :)
- a kecskék fertőzöttek olyan parazitákkal, amelyek az ivermectinre elpusztulnak
- a laktáció kezdete, de legalábbis a tej várható felhasználása a várakozási időt biztonságosan meghaladó messzeségben látszik
Ez praktikusan a szárazra állás kezdete. Ha a tartási körülmények miatt a fertőzöttség a legeltetési szezon vége felé már magas, de még tejelnek az állatok, akkor keresni kell más szert, mert a télbe nem célszerű ilyen állapotban belevinni őket.
Ha valamiért a legeltetési szezon elejére sem parazitamentesek, akkor megint csak kell valami más, hogy kihajtás előtt tiszták legyenek.
2 - a kecske egy tejtermelésre kitenyésztett állatfaj, az ember hozzá képest csak egy közönséges emlős, habár ez a körülmény sokkal jobban megviseli, de legalább verbálisan tudja kompenzálni. Kábé annyi értelme van a tárgykörben az összehasonlításnak, mintha a bak párzását vetnénk össze egy férfi hasonló tevékenységével.
Persze hogy fokozható a tejtermelés már ellés után is DE MINEK?
3-4 állategészségügyi történet, semmi köze az alapfelvetéshez.
Nem igaz, hogy ha nem fejjük ki a használaton kívüli tőgyet, akkor begyullad (ha így lenne, nem lehetne elapasztani őket) . BegyulladHAT (persze baktériumok is kellenek majd hozzá). Az pedig még ritkább, hogy gida mellett ennyire használaton kívül kerül egy tőgyfél. Eleve 20% körül van csak a szingli gidás anya, akiknél a gida általában fejlettebb az átlagosnál. Csak azért, mert annyira sok teje van, az anyának, hogy egy tőgyfélről is jól lakik a gida, az szinte sose fordul elő, emiatt nem kell gyulladástól tartani. Ha egy tőgyfél gida mellett érintetlen, ott mindig gyanús valami.
Ha erre valaki aszongya, hogy márpedig nem igaz, mert ő mégis látott ilyet, akkor nincs egyedül, mert én is.
Az én kecskéim is köhögnek száraz, fuldokló köhögéssel. Élénkek, jó étvágyúak, de rázza őket egy-egy ilyen roham. Csütörtökön lesz 1 hete, hogy doki Cevamec 1% nevű -rákerestem:Ivermectin alapú- szerrel oltotta őket, de nemigen van változás.
A bélsárvizsgálat célszerűnek tűnik. Hol, ki végzi, mennyiért?
És mindenkinek, aki nem követte a threadet, csak beleböffentett.
A kérdés az volt, hogy a frissen ellett anyával mit kell csinálni, hogy a tejtermelését fokozzuk, illetve az elapasztást megakadályozzuk nála. Ennek tükrében lehet a választ újraértelmezni, de persze nem kötelező.
Nagyon sajnálom , hogy ilyen sok veszteség ért téged idén.
Remélem én legalább az elején szerencsésebb leszek már rezgett a léc mikor a két első kecském decemberben sem mutatta vemhesség jeleit ,hogy ez nem nekem való. De tovább próbálkozom velük :) Legalább Vehának is lesz jó hírem hogy már nekem is van bakkecském nem kell keresgélnie idén. Köszönöm a melegítős tippeket.
Régi villanykályhából kivettük a samot téglát,ezt a kazánban felmelegítjük,és osb lapból készült dobozba tesszük.Imádnak rajta feküdni,és meg is találják.Meg ha forró vizet teszel üres flakonba és körberakod az is jó.
Sajnos ez az év nem jól kezdődött.Már két gidát elvesztettünk,mindkettő kislány volt.És tegnap éjszaka elment az "ősanyánk".Visszaolvastam az oldaladon .Kisérteties hasonlóság történt mint nálad Zsaninál...és itt vele ment megint két kislány az égi mezőkre.
Hívtalak telefonon is,de aztán dokihoz fordultam.Sajnos mint mondtad,kecskét nem akarnak császározni.
Mit tudtok arról,meddig élnek a kecskék?Persze csak ha nem késtől pusztulnak el...
Akkor engem le kell lőkni a hegyről, mert én bizony ellés utáni naptól igény szerint tüpirozok, igazítok, fejek, ha féloldalas(mindíg az), addig , míg a kicsik nem szopják mindkettöt,
Nincs is tőgygyulladás, nem úgy mint a kezdetekkor.
Szia! Lehet,hogy egyszer majd ha olyan gidám születik akire illene ez a név,és eszembe jut majd, akkor lehet,hogy el "lopom" én is.Az szerintem hülyeség,hogy a tél lett a veszte.
Nekem is ajánlották már a piacon a zöldség hulladékot(amit egy kis válogatással akár még emberi fogyasztásra is alkalmassá lehet tenni) de a két gyerekkel nem tudom megoldani. Amíg a volán nem biztosít nekem különbuszjáratot, addig sajnos csak nézem. de te, ha autózol esetleg meg tudnád dumálni.
A tejtermelés normális esetben piaci elven működik. Ha nagyobb a kereslet, nagyobb a kínálat is. A cseperedő kiskecsók megnövekedett igényére nagyobb tejhozam a válasz. Éppen ezért a leválasztás után sosem volt még okom panaszra, mert addigra szépen fel is tornázzák azt a kicsik. Addig meg csak abban az esetben nyúlok a tőgyhöz, ha egy gida van, és az következetesen ugyanazt a cicit szopizza, vagy a kezdeti időszakban, ha a kimagaslóan termelő anyának belövel a tej, és a még tesze-tosza picik nem nőnek fel a feladathoz. De ebbe is csak a tőggyulladást elkerülendő mértékig. Most átlagosan 5 hetesek, és azt vettem észre, hogy már az egygidás anyáknál sem kell kiürítenem a tőgyet, mert a picik ügyesen kihasználva, hogy az anyák belefeledkeznek a kajálásba, hátulról onnan szopnak, ahonnan csak tudnak. Magyarán mindenki mindenkitől.
Vettem egy kis csapatot van köztük egy bak is aki 1 éves és nam barátkozik. Ezzel szemben a két első kecskémet le sem tudom vakarni magamról mióta itt a többi. Egy pár kép az első napról csak az újakról Zsuzsa és Bambi inkább elbújt tegnap.
Mi is megkapjuk a helyi zöldséges maradékait minden héten. Én nem válogatok,csak a rothadt vagy penészes részeket vágom ki,dobom el,a többi megy eléjük aprított formában (mikor aprítod fény derülhet még egy kis penészre a magházakban ami kívülről nem látszik,attól is jobb megszabadulni,valamint kevesebbet pocsékolnak aprítva). Nálunk még a déligyümölcsökből sem volt baj sosem,kimondottan rajonganak a banánért pl. Lentebb vannak képek a kecsóimról,szerintem nem tűnnek betegnek a sok zöldség-gyümölcs maradéktól :D
Ezzel indult nálunk is a dolog, igaz miután az egyik tőgyet fejéssel "hozzáigazítottuk" a másikhoz utána már abból is ittak.
Az igazításkor lejött 4-deci, de ettől még bőven telt volt még így is mindkét tőgy este. Ettől támadt a gondolat, meg attól hogy hallottam azt, hogy ha nem isszák meg a kicsik, akkor a jól tejelő visszaapad.
De akkor nem lesz basztatás, csak ha féloldalas és nagyon feszül.
Egy zöldséges ismerősünk felajánlotta, hogy elvihetjük a megmaradt áruját kecskekajának (paradicsom, paprika, uborka, répafélék, káposztafélék, banán, mandarin, narancs, hagyma, krumpli, fokhagyma, dinnye, tökfélék). Szabad ilyeneket enni a kecskének?
Itt most biztosan nagy lesz a felhördülés, de nem baj. Azért, mert még senki nem számolt utána, mennyibe is kerül egy gida felnevelése. Éppen tegnap beszélgettem egy kecskés barátnőmmel, aki aztán igazán profitorientált. Szóval, a gödölyéket születésük pillanatában elvesszük az anyáktól, a bakokat pedig ugyanabban a pillanatban - hmmm- fejbekólintjuk. Én ez utóbbit nem bírnám megcsinálni, de én jól el tudom adni a húst. Tehát ők kapnak 3 szép hetet. Első héten lefejt föcstej a kaja, akár szoptatós vödörből, akár itatva. Merthogy meg lehet őket tanítani inni, én még nem próbálkoztam vele. Utána megy a tápszer, ha megtartod, ha nem. Ha későn választod le az anyáról, nem biztos hogy rá tudod venni a cumizásra. Ha továbbtartásra meghagyod a csajokat, azok is tejpótlót kapnak. Külföldön ez bevált gyakorlat, szerintem a mi núbiai kecskéink soha nem ittak kecsketejet. Én még nem így csinálom, de haladok... Mert ugyebár van a szív és a zseb, én pedig a zsebemmel nem mehetek szembe, mert akkor éhenhalunk. Nyilván, a hobbizóknál más a helyzet. A núbiaiakról pedig csak annyit, hogy akik itt születnek, azok már bírják ezt a magyar gyűrődést. Csak ugyanannyira betegek mint a többiek, mindenki ugyanazt eszi, ugyanolyan helyen van, a többit meg már Neked kell eldönteni.
A frissen ellett anyákat nem kell basztatni, ha mégis, akkor tajgetosz+. A tejtermelést szárazonálláskor kell megalapozni, a laktációs görbe emelkedő ívét a gidák intézik az első hónapban. Ezután kell elkezdeni rágyúrni.
Bélsárvizsgálat gyorsan, és kiderül, hogy férgesek-e, ha igen, akkor azt is megmondják milyen hatóanyag kell hozzá, van az ivermectinen kívül is bőven élet.
Nekem is tetszett a Brutál név. Bevallom egy palotapincsijé volt eredetileg. :-DDD Onnan "loptam" el, ha tetszik használd nyugodtan. Nálam többet nem lesz használva. Soha nem adok két állatnak ugyanazt a nevet. Bruti állítólag a télre ment rá, amit nem igazán értek, hisz téglából van az fedett istálló, akkor mehetnek ki amikor akarnak, éjjel mindig zárva vannak a kecsik és a lovak is, két óránként vittük ki nekik a forró vizet amit a maradékra öntöttük, így lett nekik langyos, a szénánál önkiszolgálló van és mégis Brutál csak fogyott. Nem kellett hozzá két hét és a nagy búr bak teljesen összement. Persze nem akartam vágatni, csak mikor már muszály volt. Akkor mikor már csak "percei" voltak hátra. Volt viz a tüdőben és a lábakban is. Hogy miért azt nem tudom. A juhász aki vágta azt mondta hogy örüljek neki hogy csak ennyi a veszteségem. Állítólag máshol lényegesen nagyobb volt az elhullás. Persze ez engem nem vigasztal. Nem igazán értem, nem az első tele ami volt és éjjel nincs hideg az istállóban. Még a viz sem szokott befagyni. :-(((
Azt sem bánnám ha csak decemberre heverné ki,csak még ezt az egy anyát lökje be előtte.Kellene a tej is,meg a gida is.Szeretnék saját születésű kis kecsókat/R1-es núbi anyáról van szó/.Örülök,hogy ezt mondod,mert akkor tényleg nincs komoly baja.
Persze, értem én a statisztikát. :) Ti fejitek a jól tejelő frissen ellett anyákat, ha sok a tej az esti órákban, miközben még szoptatnak? Elősegítem ezzel a tejtermelés növekedését? Vagy másként kérdezve megelőzöm a visszaapasztást?
Az ivermectint tartalmazó injekciós doboz tájékoztatóján azt olvastam, hogy tejelő állatoknál nem alkalmazható! Ez azt jelenti, hogy nem adható nekik, vagy azt, hogy a kifejt tejet nem lehet fogyasztani hosszabb ideig? Úgy vettem észre a tünetekből, hogy egyre több kecském köhög nyújtottan meg hörögve veszik a levegőt. Az nem lenne gond ha a tejet nem tudnám meginni, csak legyenek valamivel kikezelve! Meg még a kicsik is fiatalok úgyis legelőbb 4hét múlva fejhetnék először. Az ehető szövetekre 33 nap várakozási időt ír.
Rosszul számoltál! Ne a 30kg-ot számold, hanem azt hogy abból lesz 300l "tej" !
És ha a 12375 Ft-ot elosztod a 300l-rel akkor kijön a 41ft-os liter ár! Majdnem a 10 szereséért adják a tejet. Ezért nem éri meg felitatni a kiskecskével!
Volt nekem is egy, a tiédhez hasonló vajszínű anyám. Az is, és gondolom a tiéd is jó anya (volt). Két hete hét végén elvittem a családot kecskenézőbe. A kisebbik lányom kinézett magának egy ilyen hógolyót... lehet, hogy négy anyám lesz??:)
Kriszta én nem azt mondtam hogy nem megyek Pestre. Akkor mikor beszéltünk előtte való nap volt Imi Pesten. Havonta egyszer mindig megyünk Anyuhoz és kutyakajáért. Hozzád viszont azonnal kellett volna menni. Erre mondtuk azt hogy az nem megy. A Pingvintej árát nem írtad el véletlenül? Nekem így a (ha jól értelek) 390 forinra jön ki a 30 kilós zsák. Azt viszont erősen keveslem.