Mennyivel jobb lenne, ha lenne tenyésztői szövetség vagy klub, ami fel tudná venni a kapcsolatot külföldi tenyésztői szervezetekkel, és lehetne közösen tenyészkant (esetleg csak spermát, azért a sertésmegtermékenyítés nem jár már olyan babacipőben, még szinkronivarzást is ki lehet váltani, h többen tudjunk összeállni) importálni, közösen átgondoltan különböző vonalakat tenyészteni. Tudom én, hogy bilibe lóg a kezem, kutyát kétszáz éve tenyésztenek Mo-on 'szt ide mán csak pont-pont-pont jön a mondat végére ............ ott tartunk, ahol.
(én meg ilyen hülye vagyok, hogy ha valami a kezem ügyébe esik, feszt mindent tenyészteni akarok, és kicsit magasabb szinten mint az egy lányt egy fiút összerakunk oszt jóvan, majd egyszer a fal lesz keményebb, mint a fejem, tudom)
Szomszédomat megvédve, ő csak hamar felmérte, hogy ehhez az ő képessége és tudása kevés (kézből almot nevelni, szükség esetén gyomorszondázni, közben ügyelni, hogy a szopási reflex azért mégiscsak maradjon meg, tápszeres gyomrot más táplálék elfogadására átvezetni - köszönöm szépen a tápos tanácsodat! - szóval azért kell ide kis tudás és elhivatottság, ami már túlmutat a minden nap adunk enni a jószágnak szinten). Nem véletlen, hogy ott, ahol magasabb állattenyésztési kultúra van (írek, hollandok, németek, angolok) az állattartó és az állattenyésztő ilyen jól elkülönült mondjuk a birkáknál vagy a szarvasmarháknál.
Sajnálom, hogy a szomszédod csakis haszonállatként tekintett rájuk, de nálad biztosan jó helyen vannak. A 9-11 hónapos kor az a tenyészérett állapot, de az ivarérés sokkal korábban következik be. Amit pedig a kanok korai éréséről mondtam, azt saját tapasztalatból tudom, mert nálunk anno itt maradt Rudolt, akit 6 hónaposan heréltettünk, remélve, hogy még idejében, de tévedtünk, mert pár héttel később az anyja, aki mellett nincs más kan, egy életképtelen kis utódot hozott a világra, amit a sertések vemhességi idejével számolva alig több, mint két hónaposan hozhatott össze:-( Abban is biztosan igazad van, hogy a hazai állomány meglehetősen belterjes:-( Mi, amikor eladtuk Tádét, a foltos kant, aki megvette, vett hozzá egy emsét. Szándékosan messzebbre ment a kicsiért, de amint elárulta, hogy honnan hozta, sajnos fel kellett világosítanom, hogy így is a féltestvérét sikerült megvásárolnia, mert a veszprémi illetőségű hölgy, akitől vette, szintén Mártival fedeztette a disznóját:-( A dúrva csak az volt, hogy az eladónak is tudnia kellett, hogy rokonok:-( A többi disznónál is nagy az esélye annak, hogy közeli rokonságban állnak, hisz akkoriban még az a szombathelyi cég volt talán az egyetlen, akiktől ilyen röffencseket lehetett venni, ahonnan a mieink is származnak. Ők hozták be az állatokat rendelésre Belgiumból, és egész almokat vásároltak fel.
Mami a szomszédban lakott, sajnos a tulajdonos úgy döntött, hogy eladja a párt, mert ugye a mama nem szoptatta a piciket, és ő ezzel elégedetlen volt, így már nincs szemem előtt. Babe és Böbe most még együtt laknak, de jövő héten Böbe költözik egy másik fiúhoz, hozzánk pedig annak a fiúcskának a testvére jön. Babe és Böbe szülei két különböző helyről származnak, a testvérpár egy harmadikról, így remélem, hogy nem lesz túl szoros a rokonság, bár úgy sejtem, azért a Mo-i állomány genom szempontjából elég szűk lehet, sok lehet a közös őstől származó.
Én is gondolkodtam rajta, hogy Babe már az ivarérett kor felé tarthat, de olyan picurik még, hogy el nem tudom képzelni, hogy Böbe kihordjon egy vemhességet. Szoktam vizsgálni a Böbe popsiját (kutyáknál pérának hívjuk, malacnál nem tudom) de még nem láttam ivarzásra utaló jelet. Találtam a padláson egy malacneveléssel foglalkozó könyvet (1959-es kiadás, megvan a maga bája :))), abból okulgatok, de most nincs előttem. Nagytestű malacok 9-11 hónaposan ivarosak, gondolom törpéknél ez előrébb jön. A kecskékről tudom, hogy már a két-három hónapos kis bak is tud "csudát" művelni a saját mamijával.
Látom, sikerült szépen felnevelned a kis csapatot!:-) Nagyon édes a kis Babe!:-) Amire viszont vigyázni kell, hogy a kanok ebben a korban már ivarérettek, és a kocát meg is tudják termékenyíteni! Ha esetleg együtt vannak még az anyjukkal, akkor mindenképp különítsd el őket egymástól, és ajánlott volna az emse alomtesóktól is elválasztani, ha még nálatok vannak!
Hát visszatértem. Malackákról kiderült, hogy biza törpemelacok. Most három és fél hónaposak, tündériek, érdeklődőek, komolyak, követelőzőek és haláliak. Imádom őket, ők is engem, Babe három hónaposan már tanújelét adta szerelmének, hasisimi közben megmutatta nekem a bornyitóját :):):) Nagyon aranyosak, ha simogatjuk a hasukat oldalra vágják magukat és behúnyt szemmel élvezik. Most három és fél hónaposak, nagyjából harmincöt-negyven centi hosszúak és tizenöt centi magasak. Kevés kivétellel minden kutyámat szeretik, akit nem, azzal iszonyat acsarkodócsatákat szoktak vívni a kerítésnél, Babe szőre az egeknek áll, teljesen felfújja magát és harcra készen pattog. Nincs nekik akadály, bármire felmásznak. Ha megjelenek náluk (saját kifutójuk van, ami eredetileg német dog kennel lett volna), akkor nekiállnak dúrni a bokámat, amíg végre nem teljesítem az óhajukat és nem kezdem el vakargatni őket.
Kedves zsebpiszok0510. A kutya is ehető, meg a macska is, sőt sok fűszerrel biztosan te is. de itt nem tudom feltünt-e hogy háziállatokról beszélünk. Olyanokról amik az embernek társai, nem pedig a fazékba való...
Ő mangalicákat tenyészt, és nagyon érti, hogy mitől döglik a légy! Én, amikor a törpemalacozásba kezdtem, felvettem vele a kapcsolatot, mert ebben a témában sem találtam senkit, aki segíthetett volna, de ő nagyon készséges volt!
Azt szeretném megkérdezni, hogy nincs-e vmi központi "disznós" topic? Én sajnos nem nyithatok új témát (nem tudom, miért nem - lehet, hogy azért, mert új vagyok).
Kifejezetten a háztáji sertéstartásra gondolok. Nem, nem a levágásra, hanem arra, hogy hogyan kell tartani egy nagy disznót, ki mivel etetni, milyen takarmánnyal, hogyan neveli fel anyakocának, stb...
Érdekelne, mert nekem is van egy "csöppségem", 120kg, és remélhetőleg vemhes. Kíváncsi vagyok a többiek tapasztalataira is. Bár régóta falun lakunk, de sertésünk talán 14 éve volt utoljára, az is a szüleimnek... Én meg most vágtam bele a háztáji "tenyésztésbe".
A fogyasztásra nincs jobb ötletem nekem sem, mint hogy csökkenteni a bevitt mennyiséget. Esetleg, ha nyáron kinnt legelészik, akkor csak este egy maréknyi kaját adj neki, ne többet!
Nálunk ezzel addig nincs is gond, míg a gyümölfák termése be nem érik. Olyankor aztán, hacsak lehet, kiszolgálják magukat, de nem csak ők, még a kutyáim is:-))
Cucukám már 8 éves emse. Neki sohasem születtek kicsinyei (pedig próbáltuk egy alkalommal) és tényleg nagyon jámbor! Ezek a bestiák meg visszaélnek a jóságával, és mindig elzavarják:-(( Bezzeg, mikor ők voltak csöppek, akkor élvezték, hogy hatalmas testével védelmezte őket. Mikor a kismalacokért eljöttek a vevők, el kellett őt zárnom, mert nekiment bárkinek, aki Malacka kicsinyeihez közelített. Ezzel szemben Malacka békésen csámcsogott, és ügyet sem vetett rájuk:-(
Itt egy kép 2003-ból , amin Cucukám van az ő pótmamájával, Tinával, az öreg Basettel, aki épp álvemhes volt, mikor Cucu hozzánk került, és szoptatta, védelmezte őt:-)))
Teszek fel neked olyan képet, ahol Rudolf egy éves volt....csak sajnos nincs mihez viszonyítani, mert egyedül látszik a felvételen.
Találtam viszont olyan képet, ahol Malacka olyan 15 hónapos, és éppen szoptat, viszont a háttérben kiváncsiskodó kutyákhoz képest talán látszik a mérete!
Nagyon aranyosak, főleg Cucu (balszélén). Itt egy évesek, és ma túlnötték... Az durva. De egy kicsit másmilyenek mint az enyém. A fejformájuk, meg az orruk... Bocs ha már írtad, de Cucu mennyi idős?. Olyan jámbornak tűnik:):)
Nagyobbak mint a vietnámi? Én Majosházán vettem a Timitől. Úgy emlékszem az anya malac nem volt sokkal nagyobb mint most az enyém, csak a kan. De azért remélem nem lesz nagyobb, most próbálom kicsit lefogyasztani, de eddig sikertelenül. Ötletek?:):) Most nyáron többet van kint, hátha valami lemegy róla. A kaját alig tudom lecsökkenteni. Még feltudom emelni, de már érzem hogy mindjárt megszakadok. Itt lakik a környéken egy teljesen fekete törpemalac, akiről azt mondták hogy ő is belgiumból származik. Egy éves, és kisebb mint ez enyém. A tied is ekkora volt egy évesen?
Ja, még a méretről. A te malackád még csak egy éves. Ő is növésben van még, és ahogy elnézem, hogy mekkora most a macskához képest, ő is simán ekkora lesz, mint a mieink. Rudolfom most lesz 2 éves, és még ő sem érte el az anyja méretét.
Igen, én is csak bébikori képeket látok mindenütt, ahol azt állítják, hogy ezek azok az igazán törpék:-( Én sem láttam még egyetlen felnőttkori fotót sem:-( Lehet, hogy az egész csak mende-monda? :-)
Az enyémek súlyával én is úgy vagyok, mint a srác. Amíg fel tudtam emelni, addig nagyjából képben voltunk, de ma már meg sem próbálnám. Esetleg, ha átvinném a szomszédba, ahol van mázsa:-))) Egy biztos! Malacka, az anyakoca nagyobb lett, mint Cucu, a vietnámi. Ehhez az is hozzájárult, hogy Cucu viszont összement:-( De tényleg. Fénykorában ő sokkal nagyobb volt. Korábban tettem fel róla homokban hempergő képet...az volt az igazi súlya, de mostanra ebből rendesen leadott. Ez egyrészt azért is történt, mert a másik kettő sokkal erőszakosabb, és mindent fölfalnak, amit csak eléjük teszek. Tegnap is már egy másik területre zártam őket, hogy Cucunak jusson a jobbik legelő terület, de teljesen nem különíthetem el őket egymástól.
Másrészt viszont az orvos korábban hormonproblémát állapított meg nála, és attól is fogyhat:-(
Az a kis törpe amelyik tényleg kicsi, az valóban egy vadon élő, és mellesleg kihalás veszlyeztetett fajta.
Fél millió forintot soha nem adnék ki:) az nagyon durva... Bár felnött állatot kéne megnézni valójában mekkora is. Mert én oroszt és kínait is (neten) csak kölyköt láttam.
Rőfiről meg hát igen szinte csak nasst kapott enni. De egy 30 m2 es lakásban mondjuk nem csoda hogy egész nap evett.... eléggé unatkozhatott.