Keresés

Részletes keresés

Jokerit5000 Creative Commons License 2020.07.02 0 0 26951

Én csináltam hasonlót, csak ott fél kiló vegyes erdei gyümi meg fél kiló málna ment az erjesztőbe, mirelit volt mindkettő és előtte nyakonöntöttem forró vízzel azért én is. Meadeket is szoktam mirelitekkel, ott nem forráztam még csak simán elsődlegesbe/másodlagosba bele fagyosan úgy sem volt baja...

Szerintem nem fog befertőződni tőle a söröd! De írnak olyat is hogy megbuggyantják meg pépesítik, lehet úgy jobban kimegy belőle az aroma, bár mirelitnél szerintem eléggé fel van lazítva és pépesítés nélkül is hatásos. 0.8 kg / 10 L alá ne menj szerintem az adagolással.

Előzmény: Jhonny03 (26948)
Jokerit5000 Creative Commons License 2020.07.02 0 0 26950

Köszi, mondjuk így vettem ki 15 litert összesen az üledék miatt... de nagy eltérés nem lehet.

Előzmény: Tótikám (26947)
uni-cum-laude Creative Commons License 2020.07.02 0 0 26949

Vettem, köszi! :D

Kb. 2 hét múlva "eksön".

Előzmény: Tótikám (26946)
Jhonny03 Creative Commons License 2020.07.02 0 0 26948

Sziasztok!

 

Málnás búzasört szeretnék készíteni. Néztem különböző videókat és recepteket. Volt olyan recept, ahol a fagyasztott málnát teszik a kész sörhöz, és volt olyan ahol felforralták előtte és visszahűtötték. Az lenne a kérdésem, hogy a fagyasztott málnás verzió is működik/működhet? Nem kap semmilyen felül fertőzést a söröm?  
Válaszokat előre is köszönöm! És köszönöm az eddigi segítséget és válaszokat, ezáltal már túl vagyok 3 sikeres főzésen!!

Tótikám Creative Commons License 2020.07.02 0 1 26947

Igen kb jó.A végén ABV kalkulátor ki is számolja.

Előzmény: Jokerit5000 (26945)
Tótikám Creative Commons License 2020.07.02 0 0 26946

Menni fog az, ha megakadsz írjál.

Előzmény: uni-cum-laude (26944)
Jokerit5000 Creative Commons License 2020.07.01 0 0 26945

Sziasztok, adott 15-16 liter 1.058 OG sörlé, erjedés végén 2 liter gyümölcslevet öntöttem bele, ami 18g/100 ml cukrot tartalmaz. mennyi lehet az abv % ? Felütöm 17 literre brewersfrienden, meg hozzáírok 0.36 kg cane sugart pl. a fermentablesbe, ez így működik kb?

uni-cum-laude Creative Commons License 2020.07.01 0 0 26944

Köszönöm szépen, igyekszem használni az ajánlott programot!

Előzmény: Tótikám (26943)
Tótikám Creative Commons License 2020.06.30 0 0 26943

A te barátod egy sörtervező program pl. brewesfriend. A receptedet be írod , majd látod százalékosan az össze tevőket,ibu-t  színt stb.Ezután kedvedre variálhatod, az arányokra ,és az IBU-ra figyelve.Amire érdemes figyelni,pl. a receptben szereplő komló alfa sav tartalma és a vásárolható között eltérésre, valamint a programba be kell írni a kihozatalt (effieciency) ,alapból 75% fel ajánl ezt érdemes kezdetben alacsonyabbra állítani,majd néhány főzéssel kitapasztalható a saját kihozatal.Ehhez célszerű mérő pálcát készíteni, és jegyzetelni (forralás előtti térfogat, fajsúly, párolgási veszteség, stb.)jegyzetelni...

Előzmény: uni-cum-laude (26942)
uni-cum-laude Creative Commons License 2020.06.29 0 0 26942

Ismét kérdezek, köszönök minden tanácsot, okítást!

 

Adott egy receptből kinyerhető sörmennyiség;

Ha a végső sörmennyiséget csökkenteni/növelni szeretném, akkor az egyes összetevőket

   1. "büntetlenül" arányosíthatom őket?

   2.  egyáltalán nem lehet arányosítani

   2.  van olyan összetevő amelyre kiemelten kell figyelni?

   2.  sörfajtája válogatja

   3.  próbálgatni kell

Tudom, nagyon általános a kérdésem, csak valami kiindulási pontot kérek. 

uni-cum-laude Creative Commons License 2020.06.25 0 0 26941

Köszi, bejött! :D

Előzmény: Tótikám (26936)
uni-cum-laude Creative Commons License 2020.06.25 0 0 26940

Tegnap volt a próba-nap.

Megfogadtam a jótanácsot, kivettem pár üveget, fölráztam és 5 napig hagytam szoba hőmérsékleten.

Vissza a hűtőbe egy napra és próba.

Nem mondom, hogy hű-ha mekkora pezsgés, habzás jött, de láthatóan - és élvezhetően - jobb lett.

Előzmény: Márton Gúnár (26939)
Márton Gúnár Creative Commons License 2020.06.24 0 0 26939

Hasonlóképp jártam két alsóssal nem rég. Kicsit túl jól sikerült a cold crash és alig maradt élesztő a lében. Kellett par hét mire megjött a bubi, de még mindig nem az igazi.( kb 10 hetesek) Mire összesimul a hűtőben, addigra tuti jó lesz!

Előzmény: uni-cum-laude (26934)
uni-cum-laude Creative Commons License 2020.06.18 0 0 26938

Köszönöm, okvetlenül kipróbálom!

(A palackozást követően még 8 hétig állt a hűtőben, akkor már folyamatosan 8 - 9 Celsius fokon.)

Előzmény: Tótikám (26936)
Hank Evans Creative Commons License 2020.06.18 0 1 26937

A SerPát nem ismerem. Nekem Grainfather van, a kisebbik, de tökéletesen működik. Ebből a nagyobb verzió - igaz, csak 70 literes a SerPa 80 literjéhez képest - kb. egy árban van, sőt az Olasznál most akciósan olcsóbb. 

 

https://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_171&products_id=2825&zenid=2856402880296f75dd6df0ceb810d3db

 

Ami emellett szól, hogy világszerte népszerű és kipróbált, nagyon precíz (cefrézés pl. tized C fokra pontos), ráadásul nem sima rézcsőből hajlított hűtő van hozzá, hanem szintén tökéletesen működő ellenáramoltató hűtő. Ráadásul az új modellben van sörlémennyiség-mérő is (a régebbiben elég nehéz bekukkantani a cefrézőkosár mellett). Viszont csak elektromos, nem gázos (is).

 

Amúgy valóban össze lehet hozni egyedi gépet innen-onnan alkatrészeket szerezve, szerelgetve olcsóbban - én is ezt csináltam az elején - de ha újra kezdeném, nem vennék mást. Igaz, ez már elég nagy összeg (én a kisebbet 200 körül vettem, de nem bántam meg). 

Előzmény: Anary11 (26930)
Tótikám Creative Commons License 2020.06.18 0 0 26936

Csak egy ötlet, ha alacsony hőmérsékleten tárolod akkor pár üveget jól rázzál össze, és tedd szoba hőre.  Meglátod van e változás kb. egy hét.

Előzmény: uni-cum-laude (26934)
macokk Creative Commons License 2020.06.17 0 1 26935

A serpa egy rendkívül alaposan kivitelezett speidel braumeister elvű készülék igen drágán. Hasonlóan használható saját készítésű cucc kihozható ( volt? mert újabban a kínából rendelt dolgok szállítási költsége emelkedett) kb. 70e- ből. Egyéni rendelésekkel, némi saját barkácsmunkával (flex, popszegecs, stb). Ha azonnal kell, akkor persze venni kell valamit. Ahhoz nem értek...

Előzmény: Anary11 (26930)
uni-cum-laude Creative Commons License 2020.06.17 0 0 26934

Segítséget, ötleteket kérek Tőletek.

Készítettem egy láger sört, gyakorlatilag minden főzési, erjesztési, érlelési szabályt, hőmérsékleteket, időtartamokat betartva.

"Ünnepélyesen" nyitogattam az üvegeket és: igazából nem habzik. Ízre kellemes, némi bubi látható, egy leheletnyi habréteg is keletkezik, de azután: annyi. Kínomban egy dologra tudtam (eddig) gondolni csak: rosszul, ügyetlenül zártam le koronazárral az üvegeket. Tanácsokat is köszönettel veszek.

lacci40 Creative Commons License 2020.06.17 0 1 26933

Hasonló építésén fáradozom ha a kínaiak elküldik lassan a hozzávalókat. 50 literes gőzfűtéses üstön gondolkodom elektromos és gáz fűtéssel. Ha lesz tapasztalatom akkor megosztom. 

Előzmény: Anary11 (26930)
Tótikám Creative Commons License 2020.06.17 0 1 26932

Ez már szinte üzemi. Keresgélj Csapon .hu podcastok , részletesen beszélnek .

Előzmény: Anary11 (26930)
Tótikám Creative Commons License 2020.06.17 0 0 26931

Még egy emlék 60% rozzsal készítettem két lépcső volt a terv , de már ki vétel macerás volt .Vége egy lépcső lett.Ezután következett szűrési rémálom.Nem az első dekokciós főzésem volt, de  emlékezetes.

Előzmény: Tótikám (26929)
Anary11 Creative Commons License 2020.06.17 0 0 26930

Sziasztok!

 

A segítségeteket szeretném kérni.

 

Valaki találkozott már a Serpa sörmester névre hallgató sörfőzővel? Megosztaná velem tapasztalatát?

 

https://www.sorfozes.com/sormester

 

Én sajnos egy bemutató youtube videón kívül nem sok mindent találtam róla. Szerintetek érdemes egy ilyenbe beruházni, vagy induljon el az ember a graintfather útvonalon?

 

Tudom, hogy van egyszerűbb és olcsóbb irány is, én mégis ilyen "egybemindent" gépen gondolkodom.

 

Segítségeteket, tanácsotokat előre is, Köszönöm!

Tótikám Creative Commons License 2020.06.17 0 0 26929

Ez igen,így tényleg hosszú főzés volt. Nekem is alá kellett melegíteni.

Előzmény: -Toti- (26928)
-Toti- Creative Commons License 2020.06.16 0 0 26928

Három lépcsős, de nem teljesen jött ki a matek, így alá kellett melegíteni párszor a teljes cefrének.

Előzmény: Tótikám (26927)
Tótikám Creative Commons License 2020.06.15 0 0 26927

Jól néz ki mind a két sör ,elismerés hogy bevállaltad a dekokciós cefrézést. Hány lépcsős volt. Carafa és pörkölt maláták esetén nálam a hideg áztatással(cold steeping) nem lett annyira karcos  , simább , hamarabb iható lett.

Előzmény: -Toti- (26925)
-Toti- Creative Commons License 2020.06.12 0 0 26926

A múltkori dekokciós eljárással készített sör is a célegyesbe ért, de szerintem még kicsit nyers, 1-2 hónap szerintem kell még neki, mindenesetre szép, és ami fontosabb, elég ízgazdag lett, ami megnyugtató, ha már annyi ideig tartott az elkészítése. Bizakodó vagyok.

-Toti- Creative Commons License 2020.06.12 0 0 26925

Hogy egy kis képes beszámoló is: még november elején főztem egy fekete lágert. Egy hónapig volt az erjesztőben 12-14 fokon, majd átfejtettem, és mivel lusta voltam palackozni, még ott is állt közel egy hónapot, míg végül december 30-án sikerült palackba zárni a "Salak" névre keresztelt sört, aminek viszonylag nagy rajongótábora lett, miután még 3-4 hónapot volt a hűvösben, illetve hidegben. A recept kb. 23 literhez:

3 kg pilseni

1,5 kg müncheni

0,5 kg caramünich II

0,3 kg carafa III

 

17 liter cefrézővíz

22 liter máslóvíz

 

40 gramm Saaz 75 percig

30 gramm Saaz 30 percig
30 gramm Saaz 10 percig

 

20 gramm MJ M84 Bohemian Lager

 

Keserű lett, de inkább a pörkölt maláták keserűsége dominált, mint a komlóé, de összességében szerintem jól kiegyensúlyozott sör született. Egyesek szerint kicsit több kávés ízt elbírt volna, talán legközelebb a carafából kicsit többet rakok bele, de talán csokimaláta is megteszi - egy korábbi verziójában az volt benne, az sem volt rossz, nem tudom, hogy mennyivel vinné más irányba.

Tótikám Creative Commons License 2020.06.12 0 0 26924

Meggyből az apró szemű régi fajták a legjobbak (paraszt meggy,stb.) Ha félted az erjesztődet a esetleges vad élesztőktől akkor inkább üveg edény. Ha édesítés mellett döntesz ,akkor hasznos poharanként adagolni és megkóstolni, nehogy túl édes legyen.Édesítő szereket érdemes tanulmányozni.  Mikor milyen édesítőszert válasszunk?

Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszsegedre/15637/mikor-milyen-edesitoszert-valasszunk

Előzmény: Jhonny03 (26922)
Tótikám Creative Commons License 2020.06.11 0 0 26923

15l búzába 2kg málna került , főerjedés után kb egy hétre.Érdemes cefréző zsákba rakni , az apró magok miatt. Mirelit málna volt. Friss gyümölcs esetén fertőzés ellen ,esetleg borkén, hő kezelés bár ez aroma vesztéssel jár. Szárazra fog erjedni. Lehet palackozáskor édesíteni ízlés szerint pl. eritritol és társai. Hasznos lehet Greg Hughess  Házi sörfőzde

Előzmény: Jhonny03 (26922)
Jhonny03 Creative Commons License 2020.06.11 0 0 26922

Sziasztok!

Valaki készített már gyümölcsös Ale vagy búzasört. Esetleg valakinek van valami jó bevált receptje?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!