Egyre elterjedtebbé válnak a zárt égésterű kazánok körében a kondenzációs elven működő berendezések, ami számos kérdést vet fel egyrészről a 100% feletti hatásfokról, másrészről a hozzá tartozó legoptimálisabb rendszer tervezéséről, kiépítéséről, beállításáról…
Ezúton megkérek minden látogatót, hogy kerüljék a direkt vagy indirekt reklámozást – különös tekintettel gondolok itt forgalmazókra, kivitelezőkre.
Összegyűjtöttük a leghasznosabb információkat egy kondis oldalon. http://statisztikus.hu/kondis/
Ugy hulyeseg ahogy van, marmint egy ilyet kotelezove tenni. Mi mas celja lenne, mint a biztonsag? Energiatakarekossagra se jo, mert meg azt se kell vallalniuk, hogy beszabalyozzak a keszuleket (magnes nelkul...). Hogy a radiatorokhoz mi koze, vegkepp rejtely, nem beszelve arrol, hogy a padlofutesnel kopogtatni fogja a taposot? A legjobb az egeszben, hogy ket datum van, az egyik a 15 evesnel oregebbekre, a masik a 2 evesekre, koztuk mi van?
Hát elmélkedni lehet rajta, de ennek a fele sem igaz !
Nagyon sok házba még ma is beraknak egy 24kw-os kazánt, hát még régebben ! Szinte ez volt a legkisebb méret... 15kw-os kondenzációs kazánt meg csak lasszóval lehet a piacon fogni, abból is a 22-24kw-os terjedt el a forgalmazók között, mert a HMV teljesítmény miatt kell ekkora kazán. :(
Hogyan sípol? Egy kis hangszóró ad hibajelet, vagy a víz mozgásától keletkező hang, esetleg szivattyú tengelyének hangja, avagy az áramló levegő sípol valahol? (No meg ha egyszerre három helyen is kérdezed, attól nem biztos, hogy előbb kapsz választ. Jó eséllyel ugyanazokat az embereket találod itt is ott is.)
Tanácsot szeretnék kérni, mivel tavaj nyáron házfelujításnál belett építve egy Ferroli kondenzációs kazán ami tél óta elkezdett sipolni időközönként. A kazánt a szervízesek 1hónapja kitísztitották s ugyanugy sipól. Felhívtuk a szervízeseket és felvették a kapcsolatot a gyárral és arra a döntésre jutottak hogy a vízkötől lehetséges, de nem bíztos. Önök szerint mitől lehet ez? Előre is köszönöm válaszukat
Az elejétől végigolvastam a topicot és sokat tanultam belőle, sok kérdésemre választ is kaptam, de meg is mozgatta egy-két dolog a fantáziámat.
Konkrétan a termokondenzor használata, használhatósága és ezzel együtt, hogy melyik jobb megoldás:
Gyárilag kondenzációs kazán vs. turbós kazán termokondenzorral?
Arra gondolok, hogy egy ilyen jó minőségű termondenzor (a jobb anyagminőségével és nagyobb hőcserélő teljesítményével) kompenzálhatja-e a rosszabb hatásokát egy turbós kazánnak a kondenzációs kazánhoz képest? Ilyen termokendenzort csak turbós kazánhoz lehet használni, vagy nyílt égésterű kazánhoz is alkalmazható ?
Én a meglévő nyílt égésterű kazánt szeretném lecserélni több szempont miatt is:
-Nincsen külön kazánház, így a lépcsőházon keresztül bejuthat az esetleges CO és ez engem nyugtalanít, ezért egy zárt égésterű kazánban gondolkodom.
-a 100nm lakáshoz és az 50nm-es temperált pincéhez összeségében soknak tartom a 24kW-os kazánt még HMV-vel együtt is ezért arra gondoltam, ha egy optimálisabb méretű kazánt vennénk még csökkene a gázfogyasztásunk is.
Sajnos pontsan nem tudtam még kiszámolni a hőigényt, de becslések és az itt olvasottak alapján egy 12-14kW-os készülék elgendő lenne.
Amik a látóterembe kerültek azok a Junkers kazánok. Mivel nekik is van 14kW-os kondenzációs kazánjuk és nagyjából annyiba kerül, mint a turbós 24kW-os egy kicsit elbizonytalanodtam, hogy melyik lenne jobb választás, a fent említett okokat figyelmbe véve. Természetesen van olcsóbb turbós is csak a példa kedvéért írtam ezeket.
Azt végképp nem tudom, hogy ha nekem nagy hideg esetén kell pl.12kW hőenergia akkor a 14kW-os kondenzációs nem tud már kondenzációs üzemmódban üzemelni? Ellenben egy pl.18kW-os turbós termokondenzorral jobb hatásfokot érhet el szvsz.
Valószínű ugyanaz a hőcserélő a két készülékben, és a gázégő nagyobb a 21 kW-os készülékben.
"Szerinted mennyire sikerül ezt a feltételt teljesíteniük, amikor a hőcserélőn áthaladva, a készüléket elhagyva még mindig 69/49-94/60C-os az égéstermék?"
nyilván úgy kell a fűtést méretezni, illetve olyan fűtést kell alkalmazni (padlófűtés, falfűtés) hogy a 40/30 fokos hőmérséklethez közelítve üzemeljen a rendszer, és ne a 80/60-ashoz, mert akkor hagyományos kazánként működik a kondenzációs kazán is.
És ekkor lehet hasznát venni a külső-hőmérséklet szabályozónak, mert azzal le lehet korlátozni az előremenő vízhőfokot. Pl. max. 50fok -20fok külső esetén. Legfeljebb lassabban fűti fel, miután mondjuk egy hétre elmegy a család síelni, de gazdaságosabb, mivel kihasználja a kondenzációs kazán nyújtotta előnyöket. Aki meg nem bír várni mert fázós, az átprogramozza a kazánt 80 fok előremenőre :) vagy egy nappal korábban hazatelefonál a kazánnak :) vagy az anyósnak :) hogy tekerje fel a termosztátot
"de ha valami 60%-ot tud a másik meg 40%-ot, a különbség akkor is 20%, mintha 100%-ról és 120%-ról beszélnénk."
Abban vagy tévedésben, hogy nem gázszámlában, hanem csak a hagyományos készülékhez képest tudhat 20%-al többet.
Tételezzünk fel egy 20.000Ft-os gázszámlát. 20ezernek 4000Ft a 20%a, sokan ezzel számolják a kondi kazán megtérülését. viszont a 70%-os hagyományos kazánhoz (mert ők ezt veszik, hazudják 100%nak) viszonyitott +20% meg csak 2800Ft 60%-hoz viszonyitva csak 2400Ft/hó és ugye nem állandóan tudja a 20%ot hozni.
Ezért nem mind1 a 94-98% meg a 108%-os hazugság pl., de ezt ők nagyon jól tudják. Kezded már rebesgetni, hogy miért irkálom, hogy nem a katalógus hazugságok adatai szerint kell számolni a megtérülést?
""de ha valami 60%-ot tud a másik meg 40%-ot, a különbség akkor is 20%, mintha 100%-ról és 120%-ról beszélnénk.""
Agyas!
A veszteségi oldalról is ugyan az a helyzet???
neked 100 nak meg ezernek is ugyan annyi a 20%, de ettől függetlenül szerintem nem mind1, hogy a pl. 20ezres gázszámlának 40-60% távozik a kéményen vagy 0 - +20% (120)-a.
Látom, hogy a gázos topikban már megint osztod azt észt olyannal amiért engem basztattatok 1-2éve, amikor mondtam, hogy dobjátok ki a programozható termosztátokat, mert nem hoz hasznot ha ejtegetitek a hőmérsékletet. Emléxel mit kaptam tőletek a programozható termosztátok miatt?
Kondenzációs kazánnal, csak azért mert kondenzációs a maximális elérhető nyereség 10-12% lehetne, egyébbb okok(*) miatt ez felkúszhat 20%-ra is csak a kondenzátum lecsapódása miatt, meg ennek a feltétele is simán hozhat simám +10-20% nyereséget, de ezek a mostani kondenzációs készülékek messze nem hozzák ezt a szintet, ezért tartom butaságnak azt reklámozni, hogy garantált 20% a megtakarítás és így számolja mindenki a megtérülést simán attól, hogy kazánt cserél kondenzációsra. Egy valóban állandóan 100%-os üzemben működő fűtési rendszer (magával hozza a kondenzációt) tényleg tudná akár a 30-40%-os megtakarítást is az egész szezonra, de ilyen tudású készüléket még nem gyártanak. Maga a technika valóban magában hordozza a lehetőséget és ennek maximumát reklámozzák is, de ezek a készülékek még nem fedik a valóságot a maguk 94C-os füstgázukkal. Ezekkel a készülékekkel 20% is csak extrém esetekben és kevés időre lehetne igaz, a fűtési szezon elhanyagolható időszakában. Ez kb. a maximum ami összetetten elérhető lenne a mai készülékekkkel, de nem csak a kondenzáció miatt. Mint már írtam a kondenzáció csak egy folyamat része, nem egy varázslatos fogalom és nem tud rejtetthő (latens) többletet okozni, mert ilyen nem létezik magától (leírtam, hogy honnan jön a rejtett hő, és a hozzád hasonló okoskodók ellenére nagyon is számit a készülékbe bekerülő levegő hőmérséklete a páratartalma miatt is, de nektek csak az urbancsok.hu 20%-a mérvadó, mert fogalmatok sincs a fizikáról, csak urbancsok.hu-t tudtok olvasni).
Én is elismerem, hogy a kondenzációs kazán a fűtéstechnika csúcsa lehetne, de ma még messze nem az. Egy normál készülékkel simán kihozom azt, amit egy csúcs kondenzációsból. Ezek a mai kondenzációs készülékek anyag és hely spórólás miatt messze nem hozzák azokat a paramétereket, amiket egy kondenzációs készüléknek hoznia kellene/lehetne.
(*)= ebbe a te szinteden nem mennék bele, urbancsok.hu
Szar ügy, de nem vagyok Urbancsok ! Mintha neked viszont lett volna klónod nem is oly rég, aztán hirtelen elhalgattatok... Katonalajos ismer, tudja a neven, sőt egyéb adatokat is rólam. Jó hogy nevetségessé teszed magad ilyenekkel, nem kell nekem semmit írnom rólad, próbálj csak még befeketíteni ! :))
Most kérlek utoljára hogy ha ne add a számba más szavait, itt mindenki saját nevében ír, ne beszélj többes számban - illetve csináld, legalább hiteltelen leszel azok előtt akik olvasnak ! :)
Már megint a %-kon lovagolsz ? Hát nem értem... Én tudom hogy nem találták még fel a perpetum mobilét (aki elhiszi vessen magára), de ha valami 60%-ot tud a másik meg 40%-ot, a különbség akkor is 20%, mintha 100%-ról és 120%-ról beszélnénk. Tudom hogy kár ragozni, mert nem AKAROD megérteni. A másik meg hogy senkire nem erőltetem a kondenzációs kazánt ! Sőt ! Mindenkinek javaslom, hogy gépész segítségével dologztassa ki a rendszerét, ami neki jó - ha olvasod a hsz-mat ezt is láthatod. Amúgy megint elkezdtél személyeskedni, kapcsolatba hozni valakivel, mintha kvázi kapcsolatban lennék egy céggel. Megsúgom neked, hogy Urbancsokkal még talán mailt sem váltottam (veled ellentétben, akitől kértem tanácsot és adtál is), találkozni nem találkoztam, egy egész országnyi távolságra vagyunk egymástól...
"Enginer véleményével sokan nem értettek egyet régen sem, pl. Urbancsok (akit én nagyra tartok szakemberként) "
1 alkallomra emléxem amikor (1-2 éve) volt egy kissebb villám vitám az "istenn"el. :D
Amennyire beugrik pont én győzködtem, hogy a kondenzációs kazán normál üzemmódban is gazdaságossabb is lehetne a hőcserélője miatt, szerinte nem, mert azt olvasta a prospektusból, hogy HMV készitésnél pont úgy működik, mint egy hagyományos turbós készülék. Eleinte erősködött az általad is szajkózott garantált 20-40% nyereséggel aztán belátta, hogy igazam van. Erre az 1 villanásnyi vélemény vitára emléxem vele, de a végén kiegyeztünk, abban, hogy nekem van igazam. :D Ő legalább betudja látni, ha nincs igaza, nem úgy mint Te.
Neked gondolom a sűrű nyelvcsapások közepette arra is marad időd, hogy pontos statisztikát készits az "isten" HSZeire érkezett reakációkról, de azt sem fogod fel, mert még is csak az istenről van szó. :D
"Enginer véleményével sokan nem értettek egyet régen sem"
Régen ott szerepelsz a fűtéses topikban. Emléxel, hogy ki volt az aki behozott oda olyan felháborodást okozó fogalmakat, amiket ma már mind okítás képpen szajkóztok a mostani kérdezőknek? Emléxel, hogy milyen hülyézéseket kaptam én akkor is tőletek, azokért a fogalmakért, tényekért amivel ma már osztjátok az észt??? Moduláció, ki-be kapcsólgatós üzemmód, analógtermosztátok, stb, stb Egyszer is reklámoztam magamat, hogy "www.urbancsok.hu" (pedig többször volt felkérés is)? Én elmondhatom magamról, hogy nem azért írkálok ide, mert elakarom magamat (munkámat, pénzt akarok keresni) adni a tudatlan fórumozóknak.
Maradjunk annyiban, hogy más a motívációnk Tisztelt "monyesz(urbancsok.hu"!
Azért idéznék egy részletet az általad istenített urbancsok.hu neked írott HSZéből:
"Úgy gondolom, a párbeszédhez két fél kell, ahol legalább annyi elvárható a másik féltől, hogy tud számolni. Vagy legalább belegondoljon abba, hogy .... Nem gondolom, hogy nekem bárkit is jobb belátásra kellene bírnom. Nem akarok semmit eladni, csak - mint a többiek is - leírom a véleményem."
Ez a "Nem akarok semmit eladni", mint később kiderül kicsit erős volt tőle. Egy párpercre kiszakadsz az index-es fórumbol és gugliban rákeresel urbancsokra, akkor láthatod, hogy rengeteg fórumon reklámozza magát (aki annyira nagy szaki annak nincs ilyenre szüksége szerintem), ahonnan általában igen gyorsan kiutálják, mert semmi érdemleges segitséget, inkább csak önreklámot írkál. "az úgy szar! www.urbancsok.hu vegyél tőlem komplett rendszert www.urbancsok.hu, mert nálam csak tuti www.urbancsok.hu wolf meg www.urbancsok.hu buderus van www.urbancsok.hu, én nem foglalkozom gagyival, www.urbancsok.hu"
De, ha nem erősséged a googlezás, akkor a Viz-, Gaz-, Futesszereles topik keresőjébe beírva a urbancsok.hu-t is szépszámmal kapsz találatot (mondjuk ezeknek min. 50%-át te írtad, a másik 47-et meg Ő, a maradék meg a ti reklámotok miatt megnézte az oldalatokat :D)
Tudnék neked olyan szakit (céget) mutatni akinek olyan web oldala van, hogy megfeküdnél a röhögéstől (unokaöccse gányolt neki valamit), de ennek ellenére a szakmában mindenki elismeri, legyen az bármelyik kazángyártó embere/szervizese, fűtésszerelő. Ő nem is reklámozza magát erőszakkal, fórumokon, így is napi 24 órában csörög a telefonja. :D
"Esetleg túl alacsonynak találod a megadott égéstermék hőmérsékleteket? nem vagyok ebben járatos."
Elsőre ami nekem gyanús, az az, hogy a 2 készüléknek ugyan az a hőcserélője lehet (gyártósor spórolás miatt) Ha jobban megfigyeled az adatokat, akkor láthatod, hogy a 14kW-os készülék jobban lehűti az égésterméket, (ha igazak a közölt adatok), vagyis jobb a hatásfoka.
14kW: Égéstermék-hõmérséklet 80/60 °C max./min. hõt. °C 69/58 Égéstermék-hõmérséklet 40/30 °C max./min. hõt. °C 49/30
21kW: Égéstermék-hõmérséklet 80/60 °C max./min. hõt. °C 94/61 Égéstermék-hõmérséklet 40/30 °C max./min. hõt. °C 60/32
És, ha még ezt is hozzá vesszük, akkor még nagyobb az eltérés:
Arra azért kiváncsi lennék, hogy a 2 készüléknél kiírják e a hatásfok különbséget vagy mind 2-t a "szabványos" csodálatos 108%-os dumával reklámozzák? :D
Másik: Az addig megvan, hogy az égésterméket 50-52C alá hűtve megindul a kondenzáció, de messze nem 100%-os, csak megindul? Szerinted mennyire sikerül ezt a feltételt teljesíteniük, amikor a hőcserélőn áthaladva, a készüléket elhagyva még mindig 69/49-94/60C-os az égéstermék? :)
"vele felvenni a kapcsolatot, de nem megy. Kreált egy "katonalajos07" email címet viccből, és onnan "írt". Picit bujkálós fiú. :-)"
Neked valami bajod van. Azt kérted, hogy küldjek neked egy emilt, hogy arra a címre tudjál nekem írni valamit.
Küldtem neked 2db emilt, másodikat a kért "hello world" tartalommal, amit jeleztél is hogy megkaptad, de Te nem írtál semmit sem. Akkor most fejtsd ki légyszives, hogy mitől is vagyok "Picit bujkálós fiú. :-)"
katonalajos07-el van a gondod? Azért csináltam ezt a cimet, mert ez csak neked szól. :)
Igazából nem baj hogy nem tudjuk egymást meggyőzni, Enginer véleményével sokan nem értettek egyet régen sem, pl. Urbancsok (akit én nagyra tartok szakemberként) - de ezért majd megint kapok, ha visszatért a pecázásból. A www.urbancsok.hu oldalt nem tudom nézted-e már ?