Szerintem egy esztergánál kb mindegy ,hogy milyen a motor fordulat.mondjuk 960vagy 1400. Főorsó fordulat váltható,előtolások válthatóak a menetvágásnál meg mindegy a kapcsolások aránya független a motor fordulattól. Mondjuk 1400 vagy 2800 az nem mindegy,de az a forgácsolás sebessége.
Köszönöm jótanácsod! Élnék is hasonló megoldással, de van némi "fogyatékosságom" számítógép ügyileg. (Most a Nejem gépét használom, és így meglehetősen szűk korlátok között...:-)) )
Géptipust sajnos nem fogok tudni mondani. A gépecske egy Vaterás vásárlás, valószínűleg idősebb a kora az én éveim számánál is.
Hárompofás cserélendő tokmányának átmérője 112 mm. Én ezt egy 125 mm.-es Danúbia tokmányra cserélném.
Az eredeti tokányalap a főorsóra menettel csatlakozik. 11menet/1" menetemelkedés van 30 mm.-es átmérőn. (29.7 mm, ha a legömbölyítést, avagy kopást is figyelembe veszem.) Ez a 30-as átmérőn 11 menet/1coll méret viszont semmilyen táblázatban nem lelhető fel. Hát ez miatt kellene a főórsót is az eszteráláskor elvinnem, hogy azt mint kalibert használni lehessen.
Meghajtó motorját is cserélem, viszont egy régebbi motoromat akarom felhasználni, aminek a fordulatszámát ismernem kellene!
Bábolna közeléből írok. Keresek olyan lehetőséget, hogy egy szerencsésen megvásárolt kisesztergához, annak felújításához, baráti áron, egy 125-ös tokmányalapot esztergáltathassak.
Azért írtam a Bábolnát, hogy pölö Győrbe mi sem természetesebb "ugrok"! :-)
Ezt láttam én is vaterán, elgondolkodtató. A kellemetlen tapasztalat végett jelen álláspontom az, hogy jobban körbejárom a témát, és a jövőre is gondolva tendálódok a cnc irányába. Fejest nem ugrom a dologba, előbb megfelelő ismeretanyagra próbálok szert tenni költség és ,,szivás" tekintetében. Üdv, &rash
Igen, igy volt, a témában kicsit elmélyűlve, mások javaslatára parkoló pályára tettem az e1n-t. Kivéve, ha nagyon jó vétel :) Privátban megirnád a részleteket?
Ez van, még lehet hoz másik gépet. Legrosszabb esetben még mindig belevethetem magam a hobbi cnc gép épitésébe. Bár ha jól sejtem, az igen költséges hobbi...
Megnéztem a gépet! Sajnos már elkelt virtuálisan, ma jönnek érte, de mivel majdhogynem a szomszédban van, biciglire pattantam, és megnéztem közelebbről. Ki nem próbáltam különösebben, a késszán kicsit ragadós, a keresztszán is. Három évig volt az udvaron. Rengeteg gép és alkatrész van még ott, kompresszorból is van vag 15-20db minimum, és nem barkácsgépek! Meg volt ott egy hatalmas eszterga, a tokmány alsó hangon 500mm átmérőjű volt. Kapcsolati tőkének mindenképpen jó lesz, köszönöm, hogy szóltál!
Hasonló gépem volt (több cég is gyártja, más színben de zömében ugyanaz), csendes.
A fűrészszalaggal volt problémám. A 0,65 túl vékony, emiatt a hegesztésnél (mivel kvázi síkba köszörülik, természetesen kézből) elpattant. A fűrészlap nem olcsó!
A kopott fűrészlap ferdén vág, mint minden hasonló esetben.