Mert "mindenki" baszik kiviteli tervet csináltatni és/vagy megnézni a statikus mit számolt és irt le.
A 8-as vagy 10-es háló azért is jó, mert a válaszfalakat szabadon lehet rakosgatni. 4.2-es háló esetén előre tudni kell hová kerülnek a válaszfalak, és azok alá berakni pár szál vasat erősitésnek+szerelőbeton vastagitás.
Évek óta kevés a 4.2-es háló a szerelőbetonba egyrétegben, ez nem új dolog. Csak a hülye kőművesek megint 10 évvel ezelőtti megszokásból dolgoznak.
Olvass pár hozzászólást vissza, hogy hogyan járt az egyik fórumtárs az elbaszott szerelőbetonjával.
1. Az alápincézetlen rész túl széles ahhoz, hogy a szerelőbeton önmagában teherbiró legyen igy, hogy a födémmel nincs összebetonozva.
2. Egybe kellett volna önteni a födém felbetonját a szerelőbetonnal, és a vasakat is összeengedni.
3. A tömörités nem megfelelő.
Ezt most már csak úgy lehet javitani, ha a feltöltést utólag pótolni kell injektálással. Mocskosul drága lesz... viszont a felelősség megoszlik a tervező, a femü és a kivitelező között, a kárt nekik kell állniuk.
Kezdésnek kellene egy statikai szakvélemény (~60-80e Ft), amiben le van irva a probléma, és az orvosolására javaslatok. Ez alapján kell kérni árajánlatokat, és utána ezt a fent emlitett 3 ember elé tenni.
(egyik fórumzársnak idén terveztem ilyen részben alápincézéses házat, már el is készült. Mondanom sem kell, hogy már az engterven is megfelelően volt lerajzolva/leirva, de készült kiviteli terv is, konkrét csomóponttal az adott részről. A kivitelezéskor ellenőrizve lett a vasalás, mielőtt beöntötték)
Kedves vundergraf! A pillérekhez mekkora pillérzsaluzót használtál, illetve ebből az EPAG F20-ból létezik feles elem is, vagy flexel simán félbevágtad a 40 cm hosszú elemeket?
Basszus... kell neki FMV neked akkor kell EME ha a szakmunkákat nem egy generálkivitelezőtől rendeled meg (dágább és nem jobb mint sk szervezés).
Az e-napló vezetése hát itt még vannak fehér foltok pont a te eseteted mert elvileg nem kéne de gyakorlatban kérik, a helyi építési hatóság megtudja mondani úgyis az ő szavuk a mérvadó, de vezetni kell és megnyítni amit egy EME tud ő kap majd hozzá kódot meg egyéb "szarságokat".
3., csinálhatja ha egyedül dolgozik segítség nélkül (alkalmazott) FMV akkor kell ha új építés és valami x összeg felett. De akkor kell EME a te részedről az egész kivitelezésre.
Nos vagy 13 -14 éve az egyik nénikémnél ( Külső - Lőrinc ) volt egy kb. 22 m-es utcafronti kerítés és annak egy kb. 20 x 35 cm es es lábazata, ami még a' boldog békeidőkben' készült úgy 1953 körül.
Ez a beton szép lassan errodálódott, mivel már újkorában is szar volt ( agyagos kavics, kevés cement, sok víz ) Végül már a kutya is kikaparta. Mikor a vállalkozók megszagolták a lábazat cserét, jöttek az ajánlataikkal. Röpködtek a százezrek.
Előálltam a nénikének az ajánlatommal. Mi lenne ha én csinálnám ? Azt nem, de a pénz csak megtette a hatását. Mondtam pont a fele, mint amit az útólsó vállakózó ajánlott. Nos az a lábazat mállot, de eltörve megrepedve sehol sem volt. Az alapozás valószinű jó.
Volt akkor még egy csómó pallóm, volt betonkeverőm. Megrendeltük a mosott sódert, a cementet. 2 db. pallóból csináltam zsalut 2 a belső 2 a külső oldalra 6 m hosszan, 5-5 -cm oldalt felül pont volt még 5cm sőt szűkösen a lehúzó léc is elfért. Mikor készülődök kérdezik a kibicek hol a konténer , Vissza kérdezek, hogy minek ? Hát el kell bontani a régi betont. Nem értették, mert akőmivesek mind kétfordulós konténer használattal számolt. Végül a sok értetlenkedőnek /kibicek a családból / azt mondtam csővet gyártok. Megértették, hogy a csőben levegő van, az én csövemben meg a régi beton.
Régi méret 20 szélesség 35 cm magasság, új 30 x 40 cm, még ráadásnak 2 szál betonacélt is kapott a teteje.
Kizsalúzás után legletteltem cementes glettel, majd cementes szórómasszával felület képeztem.
Rá egy évre a tető kapott valami diszborítást valami vékony fagyálló lappal.
Egyenlőre nem esett le a betontakarás.
A másik variáció - vállakozó konténer rendel .... és a végén fizetni mint a katonatiszt.