A jelenlegi kormányt a nép választotta , tehát ha ők lopják szét az államot , akkor miért vannak már olyan régen a vezető pozícióban ? Engem nem érdekel , hogy ki és mennyit lop ! Legyen olyan munkahelyem ( volt mindig , jelenleg mint nyugdíjas tevékenykedem a BYD-ben , kiváncsiságból , nem a pénz végett , még június végéig :-) ), ahol tisztességes munkával megkeresem a pénzem és nem kell nekem az államtól semmilyen támogatás . Idáig mindent modernizáltam és minden úgy működik , ahogyan kell , a rezsim minimális és ez volt a cél ezelőtt 19 éve , amikor elkezdtem . 6%-a a nyugdíjunknak a rezsi . :-)
Azért az éremnek két oldala van ! Ugyan én már 14 éve szigeteltem ,13 éve csináltam egy faelgáz rendszert ,4 éve van napelem, 2 éve elektromos autó ! Csakmondom az állam még propaganda szinten sem segített ,minden után csak kullogtak és sztem nem véletlen mivel nem akartak segítséget nyújtani, jobb volt a gáz-villany-víz árát betenni a zsákba mint segíteni tömegeknek . Nem azért lett kormány választva ,hogy szétlopja az országot (ahogy most történik )hanem az ország és a polgárok megsegítésére . Ez nyomokban sem valósult meg, tehát az ő felelősségük IS a mai gány !
Ma az internet világában nincs senki sem ráutalva , hogy az állam oldaláról szerezzen tudást arról , hogy hogyan csökkentheti a saját rezsijét .
Viszont az emberek hibája , hogy amikor olcsó volt a hőszigetelés megvalósítása és olcsó volt az energia ," soha sem térül meg " volt a jelszó . Inkább vettek drága telefonokat , utaztak a világban , új autót vettek , stb . Most , hogy fordult a kocka , drága a hőszigetelés és az energia , így kényelmes a kormányt ( államot ) szidni . :-(
Ideje lenne a saját szemükben a gerendát észrevenni a másik szemében lévő szálka helyett !
Az okot nem értem én sem, lehetne az 50%-os támogatási forma, és akkor az áfába nem kell belenyúlni (az macerás eu miatt).
Azt kellene limitálni hogy mire lehet költeni, és mekkora Ft/m2 árig támogatja. Ennyi.
Anno a NEP2008-ban szigeteltem, ott elég limitált volt, csak hőszigetelés és nyílászáró csere volt, és összeghatár limit is volt. Nem is basztam el másra a lóvét.
Döbbenetesen szörnyű belegondolni hogy a napelemes-nyílászárócserés-elektromos luxusautós baromságok helyett pl a szigetelőanyagok forgalmi adójának a csökkentése mennyivel célravezetőbb értelmesebb lenne.(természetesen kontrollálva hogy azt ne a kereskedők csapolják le)
Szomszédok- utcabeliek többen kaptak ilyen pályázati pénzeket de a kádárkockájuk padlásán sincs leterítve semmi hőszigetelőanyag és erre a javaslatomra is csak lesnek mint rozi a moziban, de sírnak hogy mennyibe van a fűtés.
...akkor kevesebb gáz fogyna ami gáz lenne a ner-nek (?)
Igen, sajnos a nagyot-mondó-juhászok újra betárazhattak nagy mondásokból.
A szaldós rendszert egy kis akarattal bárki megérthette, nagyjából 2 adat kellett hozzá (saját éves villamosfogyasztás, átlagos kwh/kWp/év termelési adatok) és könnyen becsülni lehetett. Itt az örökszaldó ígérete és a villanyfűtés belekombinálása emelte négyzetre a számítás nehézséget és vitt el az erdőbe sokakat.
A bruttó elszámolás + akkumulátor felállásnál a helyben, hálózat használata nélkül elfogyasztott napáram aránya lett a magic a képletben, most erre vagy ennek ismeretének hiányára lehet felfűzni az átveréseket + a pályázat 2/3-os támogatási intenzitása is nagyon kecsegtető első hallásra. Szerintem, most akár jobb módú, intelligensebb réteg is könnyebben meggyőzhető, annyira nem ismertek (közismertségről meg végképp nem érdemes beszélni) egyáltalán a megtérülést befolyásoló százalékok, árak, élettartamok mindezek hosszú távú változása. Az meg aztán végképp az egységsugarú felhasználó tudása fölött áll, hogy még ő önszántából optimalizáljon a helyben fogyasztási arany növelés, tehát a megtérülés gyorsítása érdekében.
Szóval, kíváncsian várom a partvonalon kívül, hogy mi sül ki ebből az egészből 1-2-3 éves távlatban.
Talán nem is gondolnak rá az emberek, de egy vállalkozás szolgáltatásának szereves része (és kötelezettsége is) a számlázás elszámolás, stb. Az, hogy ennek a leolvasási, beküldési részét a fogyasztókra testálják, szintén csak az ő profitjukat növeli, tehát extraprofit.
Rájár a rúd a napelem nepperekre most a bruttóval...
Azt hittem az agyam eldobom. Múlt héten Fatert a helyi gazdaboltban (ahol le szokott állni dumálni a boltossal) megtalálta egy napelemes manusz és felhomályosította hogy milyen jól járna ha most felrakatna napelemet meg 5kWh akkupakkot, mert akkor le tudna válni a hálózatról, nem kéne villanyszámlát fizetnie, és hogy keresse meg. Az öreg meg még hozta is a névjegykártyát mutogatva hogy milyen fülest kapott...
Mindezt látatlanban, felmérés, a fogyasztási szokások ismerete nélkül,
Faterom 73 éves, tanyán lakik, 3x60A betáp van és hegeszt-esztergál-mindent IS árammal hajt :-)
olyan ez az iromány, mint egy észak-koreai termelési jelentés, vagy hitler 45-ös berlini ellentámadási tervei :)
ha sok a megujuló a termelésben: ne éves adatokat nézz, hanem egy decemberi ködös, szélmentes (de ez nálunk mindegy) hetet. amikor nem tölt fel a napsütés feleslegből az a "rengeteg" akku.
ha a mostani pályázat akkujait nem a kispolgár kapta volna meg ajándékba, hanem a hálózatos, akkor sokkal jobban hasznosult volna.
évtizedekig lesz még itt bőven télen import (paks2 egyenlőre csak egy lyuk, jóváhagyott tervek nélkül)
Van olyan szervezet ma orbániában, ami maga alkotja a jogszabályokat. De maga a végrehajtás ellenőrzője is ő, ráadásul a bírságok egy része a saját költségvetésükbe folyik.
Megjegyzem, szerintem az Alaptörvény M cikkbe ütközik, hogy a céges HMKE-nak az MVM Next 1Ft-ot fizet, miközben saját maga csoportja a legnagyobb naperőmű üzemeltető.
Azaz piacvédelmi okokból ellehetetleníti a szabályzáson keresztül a konkurenciát, mely a tisztességes versenyt sérti.
És akkor meg fog szűnni az átalány? Hát az nem nyerő, mert ilyenkor többet fogyasztunk. Már így is van valami mert Decembertől legalább 5 e forinttal többet fizettünk.