Ugyan, dehogy! :-) Most is víztelenítünk, csak flotált iszapot. Tulajdonképpen ez is szennyvíziszap, csak nem kommunális, hanem ipari.
Tavaj Mostarban vettem egy muszlim sapkát, gondolom, hogy ezen a vidéken nem igazán értékelnék, ha viselném. Azt sem tudom, hogy horvát vagy szerb vidék ez?
Idén a sok munka miatt semmi esélye, hogy eljussunk a tengerig, de a sors huncut és jóindulatú akaratából mégis csak leszek idén Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában! :-)
A hétvégén diópálinka készítés a program és nagyon remélem, hogy jövőre a mi kis "édes boszorkánknál" (Slatka Vila) iszogatunk majd. A trebinjei szőlőpálinkának párja nincs! :-)))
-Montenegro felöl a bosnyák oldalon M18 Sarajevoig kifogástalan állapotban lévő élmény út, kis forgalommal.
-Sarjevo-Zenica M17 részben autópálya, egyébként kifogástalan jó nagy forgalommal.
-Zenica-Doboj M17 ill. azon túl a Derventa felé leágazásig, jellemzően jól járható , két helyen volt elterelés, a főútról betereltek a mellette lévő faluba-városba, neveket nem tudok nem emlékszem, pár helyen lassítani kellett mert az aszfalt helyett csak murvás út pár száz méteren , de a lényeg sehol sem kellett várni, jól haladtunk mindenütt. Az M17-rúl leágazó Salvonski Brod felé menő út széles, jó minőségű, a forgalom meglepően kicsi rajta, jól lehet haladni.
-Slavonski Brod határátlépő működik, csal rápillantottak a plasztik személyire és már mehettünk is. A horvát oldalon a fertőtlenítés jelképes, át kellett hajtani egy nagy szivacson, valamint a járművek kerekeit permetezőből lefújják valami izével.
Útitársammal stoppal szeretnénk bejárni a Balkánt (Horváto., Bosznia, Montenegró, Albánia). Június 20-án indulunk, Boszniába Horvátország felől szeretnénk érkezni és célunk a Kravica vízesés, Szarajevó, Mostar. Olvastam, hogy északról két átkelő le van zárva. Akik arra jártak, mi a véleményetek két hét múlva mennyire lesz járható ez a környék útvonal? Mire figyeljünk különösen?
Nem feltétlenül a belváros szájában akarok megállni ha nehéz. inkább legyen egy őrzött parkoló ahol kicsit nagyobb biztonságban tudhatom a telepakolt autót :)
Én azt mondom ha nem ismeritek az útszakaszt, akkor ott álljatok meg ahol szimpatikus. Nagyon kényelmetlen úgy vezetni, hogy folyamatosan arra figyelsz odaértél-e már a benzinkúthoz, biztos észreveszed-e stb...Ráadásul úgysem lehet megjegyezni ezeket a helyeket, kivéve ha jegyzetelsz szépen, de az számomra már el is rontja az utazás örömét. Ha pedig többen mentek akkor úgyis látjátok egy benzinkútnál egymást az út szélén, kajak a tetőn elég feltűnő. Az éttermeknél megállás esetén úgyis lesz olyan aki éppen akkor ott nem éhes majd csak 3 óra múlva. Persze ez csak magánvélemény.
De hogy én is írjak valamit: Bosanski Samac-nál a határnál Nestro benzinkút-kajálda; Jablanica - múzeumnál; Maglaj - belvárosban; Konjic - belvárosban öred hídnál.
Mostarban sok fizető parkoló van, az óvároshoz közel akaratlanul is belebotlasz néhányba, ne izgulj ezen. Főleg hogy nincsenek nagy távok gyalogosan sem.
Én nem szoktam megállni 2 - 2,5 óránként, ezért a megállóim általában a következők (egy-egy úton kb. 3-4 helyen):
Doboj (dél felé menet bal oldalon van több benzinkút étteremmel)
néha: Zenica és Szarejevó közötti autópályán Szarajevó felé jobb oldalon Petrol kút.
néha: Bradinánál a szerpentinek előtt az ócskásnál megnézzük, hogy éppen mi van eladó
mindig: Konjicnál Mosztár felőli oldalon korábban ÖMV, most Gazprom benzinkút. néha: a Neretva partján (északról jövet balra kell bekanyarodni a híd előtt) egy kis pihenés a kavicsos parton
néha: egy ebéd Jablanicán a Zdrava Vodánál, vagy valamelyik hasonló intézménynél
Mosztár (van néhány kedvenc burekes, vagy csak az északi bevezőtél levő INA kútnál állunk meg)
néha: Blagajba beugrunk és a Buna mellett eszünk halat
mindig: Ston-i lehajtónál INA kút tankolás és első fűszeres tengeri levegő beszippantása.
De talán nincs már olyan benzinkút, ahol még nem álltam volna meg, de ezek maradtak meg rendszeres megállóknak.
Igazán nincs mit :) Én is számtalan hasznos infót kaptam a fórumtársaktól, örülök, ha vissza tudok adni egy kicsit :)
Amúgy baromi jó fejek voltak a parkolóőrök. Megengedték, hogy ott hagyjuk ingyen a kocsit 10 percre, amíg szóltunk a szállásadónknak h megjöttünk, hová tegyük a kocsit.
Júliusban a tengerpartról hazafelé szeretnék elidőzni Mostar-ban. Mivel 2 kajak lesz a tetőn, mindenképpen őrzött parkolóban szeretném hagyni az autót.
Tudna valaki pontosabb infót adni, hol találok olyat?
Június 26-án átadják a Szarajevót elkerülő autópályaszakaszt! No persze, aki mindig megszáll Szarajevóban, annak ez nem lesz segítség :)
Én viszont már nagyon vártam.
A Tarcsinig tartó újabb 20 km-t szeptemberig adják át. Mármint az autópályát. Délről szintén nyáron készen lesz az ótópálya Medjugorjéig, és a Zenica melletti alagút is készen lesz július végén.
Azt azért nagyon fogom évezni, hogy felmegyek a pályára Zenicánál, és hopp, már majdnem Konjicnál vagyok (20 km-re Konjictól). Onnan már csak Jablanica, Mosztár és már a parton is vagyok.
Zenicáig nagyon nehezen bírom viszont. Főleg a Drávaszabolcs-Eszék közötti szakaszon szenvedek. Oda is, meg mikor jövök visszafelé, akkor is. Még 2018-ig kell várni, hogy ettől a szakasztól megszabaduljunk.
Ismerve Sarajevo parkirozási nehézségeit, nagy szerencse kell hozzá, hogy a belvárosba, közel a Bačarijához helyet találj. Ha nem megy a dolog, tedd azt amit Oleandro javasolt.
Azt szeretném kérdezni, hogy Sarajevoban hol érdemes parkolni, ha a belvárost szeretnénk megnézni gyalogosan? kb 3-4 órát szeretnénk eltölteni a belvárosban, esetleg enni egy ebédet. :)
Ma jöttünk motorral Pask-Banja Luka-Jajce-Jablanica-Mostar. 600 km pihenőkkel 10 óra.
Az útviszonyokkal kapcsolatos hírek erősen túl vannak lihegve, tök jó az utak, néhol látszanak takarítás nyomok, a forgalom teljesen normális, csak a nagyobb városok környékén van egy kis tumultus, az ország éli a normális életét. A határátkelés kb 2 perc volt mindenütt.
A plasztik szig. tökéletes. Pár hónaposan megcsináltatjuk a gyerkőcöknek a kártyát és három évig jó lesz. Igaz egy három éves gyerek nem nagyon hasonlít egy 2 hónapos gyerekről készült fénylépre, de a határon minidg csak mosolyognak, amikor átadjuk az igazolványt.