Keresés

Részletes keresés

agicza Creative Commons License 2010.10.04 0 0 29
Tudom, észérvekkel Neked van igazad, de mégis... :-P

Próbálom memóriából elővakarni azt a weboldalt, amit a parlagon heverő területek kiskertként való hasznosításáról láttam hónapokkal ezelőtt, ha megvan, feltolom ide...
Előzmény: RCTiv (18)
agicza Creative Commons License 2010.10.04 0 0 28
Némileg elvont így a megközelítés, és jó lenne, ha nem csak a következő generáció profitálna abból a potenciálból, ami közvetlen környezetünk, lakókörnyezetünk felvirágoztatásában rejlik... De ez a gerilla-dolog inkább bosszant.

Kis lépésekben, de valahogy el kellene kezdeni legalább araszolni az áhított cél felé, és azt hiszem, ha személyes példával már előre járunk a portánk körül való rendcsinálással, akkor a gyermekeink nem a slum mocskába nőnek bele és az igénytelenségbe, ami felüti a fejét, mint a disznóparéj a trágyadombon...
Előzmény: ZsuR (21)
kisidi Creative Commons License 2010.10.03 0 0 27
Ez de jó!:)
Előzmény: sz_attila (26)
sz_attila Creative Commons License 2010.10.03 0 0 26

És képzeld, az első kocsi elejére egy fűnyírót is fel lehetne szerelni :)

Előzmény: kisidi (25)
kisidi Creative Commons License 2010.10.03 0 0 25
Ez vajon működne itthon? Nizzában igen:)
Kizárólag akkor, ha locsolnák is, meg nyírnák, meg tápoznák, stb. de üdítő látvány lenne, ha nem csikkekkel lenne tele. Vagy már buszmegállóban sem lehet cigizni?
krisztababa Creative Commons License 2010.10.03 0 0 24
Nekem is ezen kattog az agyam :))
Előzmény: RCTiv (20)
kisidi Creative Commons License 2010.10.03 0 0 23
Én is itt vagyok, olvasok, figyelek:)
ZsuR Creative Commons License 2010.10.03 0 0 22
Az en szivem igazan akkor verzik, amikor latom az aszfalttal korulvett fakat, a port az ut szelen amiben nincs elet... az eldobalt szemetet. :((
Előzmény: RCTiv (18)
ZsuR Creative Commons License 2010.10.03 0 0 21
Akkor jon az ordog ugyvedje... hat a gyerekeink elete nem eri meg, hogy akar novenyek eletenek felaldozasaval segitsuk oket valami jobbhoz?
Előzmény: agicza (16)
RCTiv Creative Commons License 2010.10.03 0 0 20
na mondjuk ez klassz, így még ezt a süllyesztett dolgot is el tudom viselni :) most megint kattoghatok hová rakjak egy ilyet :D
Előzmény: agicza (17)
ZsuR Creative Commons License 2010.10.03 0 0 19
Nehez valamit ugy teremteni, hogy tudod, aldozat lesz. De... nem itelem el 100%-ban, mert lehet figyelemfelkeltesen kivul epito ereje is. Lehet kerdezni, hogy van-e mas modszer a figyelem felkeltesre, mert hiszem, hogy van - de... sokszor az emberek annyira fasultak, hogy nem nagyon mukodik a finomabb modszer.

(Bar nem hiszem, hogy ott, ahol minden masnak a kotelessege, dolga, sokat szamitana a gyengebb modszer...)
Előzmény: agicza (15)
RCTiv Creative Commons License 2010.10.03 0 0 18
hát igen lassan vénlányok lesztek :)) szerintem meg egy egynyári növénynek ha sanyarúbb is a sorsa, ne legyen már veszteség. Ennyire nem lehettek zöldek :) persze megértem, sőt el is fogadom, és én is úgy gondolom, hogy aki kitesz egy betonkocka részébe egy büdöskét az utána gondozza is, de ha ki kell cserélni akkor van még mag abban a zacskóban, úgy gondolom :)
agicza Creative Commons License 2010.10.03 0 0 17
Van benne annyi potenciál a meghökkentésre, hogy a show gardenekbe is felhasználják, igaz, feltuningolt módon, tükör-kalitkába téve a növényeket:

Előzmény: ZsuR (9)
agicza Creative Commons License 2010.10.03 0 0 16
"ortodoxabb leszek az ilyesmiben: kevés cél éri meg, hogy élettel játsszunk"

Kb. 120%-ban így... Lehet, én is vénülök? *csekkolja a szarkalábakat*
Előzmény: Dogfüggő (8)
agicza Creative Commons License 2010.10.03 0 0 15
Valahogy olyan érzésem van, hogy ezek a növények mintha valami kifacsart 'poénból' kerültek volna oda, figyelemfelkeltésnek okés, mint a greenpeace, de ott pusztulnak, önhibájukon kívül, ha nem törődnek vele... Egy városrész felvirágoztatására talán nem a legcélravezetőbb módszer; ha pl. a belvárosban minden ablakból növény lógna ki, mondjuk a belső körúton, AZ már lenne valami, meg végig növénytartózni térdmagasságban a járdát, nem cska a sétálóutcában úgy, hogy meglássák az emberek, mi kéékellik-sárgáll-zöldül a flaszteron, és nem csak a villanyoszlopról lógatni a függőkosarakat...

A kátyúkertészet meg: minden pillanatban azt várom, mikor megy át a kis kertrészleten egy hernyótalpas... Ettől függetlenül leginkább a növényektől elvett lehetőség a megmaradásra és fejlődésre az, ami zavar a leginkább, ha ugyanezt műmuskátlikkal csinálnák, semmi kifogásom nem lenne elllene: némelyik művirághoz mostanában már oda kell menni megfogdosni, hogy valóban eldöntsd: a szemed csal-e....
Előzmény: ZsuR (9)
ZsuR Creative Commons License 2010.10.03 0 0 14
Orulok, de... ez gerilla, vagy csak egy mezei, bolond oregasszony kerteszkedik?
Előzmény: Dogfüggő (13)
Dogfüggő Creative Commons License 2010.10.03 0 0 13

Na, így már tetszik.

 

: )

Előzmény: ZsuR (12)
ZsuR Creative Commons License 2010.10.03 0 0 12
En is ugy csinalnam. Ha valahova odalopok egy par to viragot - a kovetkezo lepes, hogy rendszeresen gondoskodok rola. Attol meg lehet gerilla. A cserbenhagyasos gerillakat en sem szeretem.

Olyan mozgalom kellene, ahol a lehetoseget kihasznalnak - onkentesen, osszefogva, felelosseggel. Azt nem tudom, hogy ez meg gerilla kategoria, vagy csak az ami meghokkento es nincs jovoje...
Előzmény: Dogfüggő (11)
Dogfüggő Creative Commons License 2010.10.03 0 0 11

Értelek.. de..

akkor már legalább úgy csinálnám, hogy ezeknek is legyen esélye.

 

(Nem akarok túl drámai lenni, de képzeld el ugyanezt állatokkal... Tudom, persze, nem ugyanaz, de én mégis utálom az érzést, hogy szándékosan kiteszik oda azokat a nyomorult növényeket.)

Előzmény: ZsuR (9)
ZsuR Creative Commons License 2010.10.03 0 0 10
Jovore ultetek napraforgot... evek ota nem volt!

Meg meg tobb levendualt. Szeretem.
ZsuR Creative Commons License 2010.10.03 0 0 9
Ertelek... de...

Ha valaki racsodalkozik... es rajon, hogy igy ertelmetlen es veszteseg lesz belole... es olyan korulmenyt teremt, hogy megmaradjon a kovetkezo noveny. Aldozat. Gyozelem :)).

Az a kanalisban novo napraforgo dramatikus!!!
Előzmény: Dogfüggő (8)
Dogfüggő Creative Commons License 2010.10.03 0 0 8

Sziasztok!

Gerillakertészet: értem én, hogy mi a szándék, de bizony ha az a növény olyan helyre kerül, ahol eleve semmi esélye az életben maradásának, akkor nekem nem szerez vidám pillanatokat, sőt...

 

(Sosem voltam az a kimondottan vérszomjas típus, de úgy néz ki, ahogy vénülök, egyre.. izé.. ortodoxabb leszek az ilyesmiben: kevés cél éri meg, hogy élettel játsszunk.)

RCTiv Creative Commons License 2010.10.02 0 0 7
ez a gerillakertészkedés mindig felveti a kérdést, hogy érett-e egyáltalán erre a "közönség". Sokszor jön a hurrogás,meg úgyis ellopják ésatöbbi. De én azt mondom, hogy két dologgal lehet egy befogadott ötletet agyonvágni, az egyik az adaptáció hiánya,a másik pedig az "úgysem sikerül" pesszimizmus. én támogatom, sőt gonosz leszek, még a növényeket sem sajnálom, mert funkciójuk van, az örömszerzés, a vidám pillanatok. ez szerintem nagyobb hozzáadott mérték,mintsem amiatt aggódni, hogy kimegy-e a muskátli.
Előzmény: agicza (-)
ZsuR Creative Commons License 2010.10.02 0 0 6
Be kellett jonnom dolgozni - ha elfaradok a robotban, leulok ide, csak nezelodni, figyelni, lki mit beszel...
krisztababa Creative Commons License 2010.10.02 0 0 5
Teljesen egyetértek, óriási ötlet. Az önkéntes munka összehozza az embereket. Én kicsiben csinálom ugyanezt. Akár apukámnál, akár keresztanyukámnál, vagy a húgomnál, ahogy belépek kapun, mániákusan hajolgatok, gazolgatok, metszegetek (kézzel persze, nincs a zsebemben olló), miközben beszélgetünk a ház felé haladtunkban. Már megszokták. :) Pikk-pakk rendet lehet tenni. Ha egyszer rendesen meg van csinálva, akkor nekik is több kedvük van karbantartani. :)
Előzmény: Törölt nick (3)
krisztababa Creative Commons License 2010.10.02 0 0 4

 

Kertkultúra mindenkinek (1)

 

Egy kis design külföldről. Nézzük meg, mi a titka?

 

 

1. tiszta vonalak, semleges színű háttér

2. kevés növény, de az alaknövény, ismétlődik és tömegesen van ültetve

3. fókuszpont - két piros fotel

 

Tökéletesen utánozható, akár yuccával, akár íriszekkel. Hátra díszfüvekkel, bambusszal. A hátfó fal jobb oldala elbírna egy sötétebb gömbkoronájú kis fát (gömb csepleszmeggy vagy gömbszivarfa - ez oldaná a ház szigorú mértani vonalait).

 

 

Ugyanannak a hátnak a hátsó terasza.

1. tiszta vízszintes és függőleges

2. a vízszintesekhez előre függőleges (erectus habitusú) növények kerültek

3. hátra, a hangsúlyos függőleges oszlopokhoz gömbölydedebb habitusú növényt ültettek

4. korlátozott színhasználat = elegáns, tiszta hatás

 

Szintén egyszerűen utánozható. :)

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2010.10.02 0 0 3
Múltkor láttam egy német csatornán, hogy a spanyolok azzal szórakoznak, hogy a város közepén, elhagyatott, szemetes területekből, lakótelep melletti kis parcellákból konyhakertet csinálnak, egész jól néz ki, sokat javított a város képén. Eleinte a rendőrök nem tudták, hogy mit kezdjenek vele, hol tiltották, hol megtűrték, de lassan úgy fest, hogy a kormány engedélyezni fogja.
Ugyanígy, ha valakinek van egy megműveletlen kertje van, azzal megegyeznek a hobbikertészek, és ingyen bérbe veszik, cserébe pedig rendbe teszik az egészet.

(Mellékesen jegyzem meg, sok volt köztük a munkanélküli is, akik azért örültek, hogy van mivel eltölteniük az idejüket, és haszna is van a dolognak!)
krisztababa Creative Commons License 2010.10.02 0 0 2

Jelen Topikanya! :)

 

 

"A kertészkedés részben az ösztöneinkben rejlik, de sajnos, a technika korában oly sokan elvesztették kapcsolatukat énjüknek ehhez a földhöz kötődő felével. Már nem hagyatkoznak megérzéseikre és ösztöneikre, ami nagy baj, hiszen gyakran pontosan ezek lennének a mesterség alapjai."

(Alan Titchmarsh, a "Kertész leszek" c. könyvek szerzője)

sz_attila Creative Commons License 2010.10.02 0 0 1

Akkor én is leülhetek? :)

Gerrila kertészet? Figyelemfelkeltés. Amúgy meg sajnálom a halálra ítélt növényeket.

Előzmény: agicza (-)
janijani Creative Commons License 2010.10.02 0 0 0
Virág0skert?
Előzmény: agicza (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!