Ha mar igy korbediscertetek... :))) akkor had ragadjam meg a szot es beszeljek kicsit a kulfoldrol.
Legyen mondjuk az USA.
Az ok. Ott elek immar masfel eve es kizarolag zenei indittatasbol.
Eloszor is masfel 3 eve ugy gondoltam, hogy ugyan kishazankban meg nem ertem el a csucsot, de a jelenlegi zenei hozzaallas a kiadok reszerol (errol kesobb , ha erdekel) es ugy egy atlag embertol, akibe kizarolag a Darido-t sulykoltak, akinek az izleset a korlatolt disco alapu tomegtermek iranyitja (mivel egy atlagember nem szelektal azt tetszik amit kap) (szol a radiobol vagy Szecsi Pali napi 5x, nem szecsi Palival van bajom, ha nem lenne ertheto).
Szoval elhataroztam, hogy veszem a batorsagot, hogy atlagon feluli tehetseges gitarosnak tartsam magam es, hogy ne csak pofazzak, hogy mashol igy lenne meg ugy lenne, hat nosza rajta irany Amerika.
Eloszor florida 7 honap.
Elso benyomasok Amerikarol zenei szempontbol:
Alapvetoen mindenhol elozene van es csak a techno ra epulo szorakozohelyeken szol geprol a talpalavalo.
alapvetoen szinte minden ember tud gitarozni alapszinten, de a hangszerboltokban rendeszeren jatszottak kamionosok es nyakig festekes emberek zsenialis feeling-el, akik a budos eletben nem ertek es mivel mar 40-50 en is tul vannak nem is fognak semmit.
Ettol fuggetlenul Floridaban nem talaltam egy olyan jellenu helyet mint a Wigwam, ahol a metalos, glam-es hangulat is jelen van.
Aki esetleg nem tudja Floridaban kb 7-10 evvel ezelott (-ig) nagyon komoly Metal elet folyt. Foleg a Death metal mufajban. Ez mara mondhatjuk kihalt.
Egyertelmu volt itt nincs ertelme tovabb lenni.
Irany California.
Miutan atautoztam Amerikan es megneztem tobbekkozott a hires New Oearlens-t (soha tobbet, ilyen pocsek zenei elet meg m.o-on sincs, az itteni zenei szinvonal is kihalt allitolag 5-7 eve), megerkeztem Californiaba.
California teljesen mas teszta. Itt sem a regi a zenei szinvonal, mar nem lepnek fel GNR -ek es Skid Row-k es Van Halen-ek midnen utcasarkon, de nagysagrendekkel a legmagasabb az aktiv rockzenei kultura.
Ahol eltem, ott kis korzetben 3 klubban is volt Jam night egy-egy este. Persze, hogy mentem.
Hihetelen tudasu emberekkel talalkoztam, olyanokkkal, aki masodmezonyben voltak mondjuk egy GNR vagy Van Halen-hez kepest, csak nekik nem jott ossze.
Rendkivul baratsagosak es segitokeszek, ha van egy tok amator aki fellep nem a fikazas megy, hanem megdicserik, gratulalnak neki, hogy felment a szinpadre, elmondjak neki, hogy ez meg ez milyen klasz volt, erre meg erre kicsit oda kene figyelni.
En csak a gitaromat vittem magammal (mivel mas nem volt) emiatt az eppen a szinpadon levo erositovel kellett jatszanom.
7 honapig laktam ott es sokat Jammeltem igy estenkent igy azthiszem elmondhatom, hogy szert tettem kisebb rutinra az erositok gyanant.
(Mivel kozben hangszerboltban sem dolgoztam igy ott is felszettem nemi tapasztalatot...eeerted?)
A legvacakabb cuccokon keresztul a legdragabbakig jatszottam midenen.
Elmondok egy titkot, amit sokan nem ertettek. Miert van, hogy amikor en mentem a szinpadra, akkor az ugyanaz a cucc sokkal jobban szolt mint elotte meg utana.
Eloszor is tudom milyen hangzast szeretek, hogy mikor erzem magam komfortosan jatek kozben, ugy ertem, hogy mas mas hangzinen vagy torzitasi szinten, adott hangeron, milyen erzes jatszani a hurokon, a gitaron, stb.
Ezekkel en nagyjabol tisztaban vagyok magammal. Tudom milyen hangszint szeretnek es az erosito beallitasa soran azt probalom kikeverni, ami elegnagy altalanossagban sikerul is. Ha vegul nem tudom kikeverni az ahitott hangszint, akkor arra torekszem, hogy maximalis jatekerzetkomfortot allitsam be.
En speciel nem szeretem az 5150-est, pedig sokat vacakoltam vele.
A Mesa Rectifier sem jott be annyira mint vartam tole, pedig nagyon vartam hidd el.
A legnagyobb pozitiv elmenyem ami mint egy orgazmus ert, hogy bedugod az erositobe a gitarod es ugy szol, hogy sirvafakadsz es a tiszta hangszintul a Blues -on at aBrutal Metal ig mident kikeversz belole par perc alatt ugy, hogy nem is ismered, az a marka:
BADCAT
2x volt alkalmam eljutni a NAMM Show -ra, ami a vilag legnagyobb zenei tradeshow-ja. Minden ismert es ismeretlen marka jelen van.
Itt volt alkalmam kiproblalni eloszor a Peavey XXX erositejet es elmondhatom, hogy rendkivul pozitiv elmeny volt rajta jatszani. Tekeregetheted a potit, hogy milyen karaktert akarsz, de mindig jo jatszani rajta. Ezt sajnos nem tapasztaltam sem az 5150-nel es a Mesa Boogie nal sem.
Most csak igy felbeszakitva e ropke gondolatsort, meg azt hozzatennem, hogy nekem nem jonnek be pl. a 10-es es vastagabb hurkeszletek, de van akinek ez a legkomfortosabb es olyan is elofordul, hogy elottem a szinpadon fantasztikusan jol szolt a gitaros es nagyon orultem, hogy nem kell vacakolnom a hangszinnel. AMikor viszont kiprobaltam, sehogy sem allt ra a kezem arra hangzasra.
Szoval kulonbozo stilussal, pengetesi erovel, belso erzesekkel technikai felkeszultseggel, rendelkezunk mindannyian.
alapvetoen ez hatarozza meg a hangzast.
Ja megegy: Nagyon erdekes szamomra, hogy a gitarozasbol es a zenei vilagbol kiderul, hogy milyen ember az illeto. Nem is kell beszelni vele es mar tutod, hogy 'ki' is az illeto.
Koszonom, hogy vegigolvastad,
Mr. Levi