a belinea nemet monitor (hehe, ez nem teljesen igy van, de legalabbis onnan hozzak), ezert a suse minden belinea monitorhoz tartalmazza az modline-okat. nekem is az volt, suse-val sosem volt gondom, sot, az ujabbak fel is ismertek.
udv.
gaboro
ahhoz, hogy segíteni tudjunk, meg kell mondanod, mit is szeretnél
nagy általánosságban elmondható, hogy a mount paranccsal vagy az /etc/fstabban megadott eszközöket fűzöd be az ott megadott helyre, vagy fstabos bejegyzés nélkül is fölfűzhetsz bármit a pontos definíciókkal. én pl. win és lin közötti adatcserére szolgáló kislemezt így mountolnék:
mount -t vfat /dev/fd0 /mnt/floppy
a -t vfat azt adja meg, hogy milyen típusú a formázott partíció, ez kislemez estén (hacsak nem kifejezetten linuxos használatra formázták) fat32, azaz linuxos terminológiában vfat
a /dev/fd0 az eszköz, amit csatolsz, kislemeznél ez fd[n], általában egy kislemez esetén fd0 (ne kérdezd, mi a logika abban, hogy a hard disk első partíciója nem hda0 hanem hda1, én sem értem ;-)
az uccsó bejegyzés pedig a cél, ahová fölfűzöd. vigyázz a jogokra, azaz hogy tényleg be tudsz-e oda lépni, írni stb.
a mountolásról tudni kell, hogy az eszközt egészen addig nem szabad fizikailag piszkálni (pl. lemezt kivenni), míg le nincs csatolva, de lecsatolni egészen addig nem tudod, míg használod (használat az is, ha csak egyetlen konzolon is éppen az adott eszköz az aktuális könyvtár. az aktuális könyvtárt a pwd parancs kiírja)
illetve fontos még, hogy egy célkönyvtárba akármit fölcsatolhatsz, a legutolsó mindig "fölülírja" az előző csatolást, ezért inkább érdemes a rendszeresen használt eszközöket az /etc/fstabba beletenni, ott úgyis rengeteg paraméter megadható
Lentebb írtam, hogy az otthoni gépen küzdök a linuxal, míg most a munkahelyemen vagyok, ezért kértem a segítséget a mountoláshoz. (lehet e-mailben is ha hosszadalmas)... :-)
Support (accelerated) for the 964 (revisions 0 and 1), 968, Trio32, Trio64, Trio64, Trio64V+, Trio64UV+, Aurora64V+, Trio64V2, and PLATO/PX is provided by the "s3" driver (however, only models using the IBM RGB 524, Texas Instruments 3025, or an internal TrioDAC RAMDAC chip are supported). Support (accelerated) for the ViRGE, ViRGE/VX, ViRGE/DX, ViRGE/GX, ViRGE/GX2, ViRGE/ MX, ViRGE/MX+, Trio3D and Trio3D/2X is provided by the "s3virge" driver. Support (accelerated) for the Savage3D, Savage3D/MV, Savage4, Savage2000, and SuperSavage, is provided by the "savage" driver. Support for the other S3 chipsets has not yet been ported.
Ja igen. Korábban volt egy Suse 7.0 fenn a gépemen (jött a koleszba a BSA) (arról a gépről már csak a monitor és az egér van meg, hisz a többi lecserélődött, de akkor ezek az eszközök működtek!!!)
Bocsi, elfelejtettem mondani (írni). A telepítés vesa üzemmódban ment, valamint az xf86conf fájlban, most így hortelen meg nem mondom melyik sorban, de valamelyik device-ban ott van a mód, hogy "vesa".
S3 probléma/nem probléma. PCI-os S3 Trio 64V2 (775/765?, vagy valami ilyesmi), Az AGP alatti buszon van.
Az összes javaslatodat becvittem a monitorral kapcsolatban az xf86config fájlba, de szarik felismerni, vagy használni a belineámat. (lekértem még a netről is a pontos paramétereket). Mellesleg odafigyeltem, hogy nehogy a Space-szel jobbra, vagy balra tolódjon a rendszer.
Emellett az egérrel kapcsolatban is befirkáltam a megjegyzésket, hát... egyenlőre csak konzolom van, de ott negatív az MC alatt. Nem csinál olyat az egér mint régen DOS alatt AZ NC vagy a DN
Kértétek, ha nem megy akkor küldjek el néhány fájlt. Hogyan tudom ezt a mountolást megoldani, mert ez számomra nem egészen volt egyértelmű (mondjuk a:\-ra és c:\ (NTFS), ill. el lehet e menteni valami txt fájlként (kell-e?), hogy könnyen feladhassam e-mailben?
Nagyon kezditek felpiszkálni a csőrömet azzal a Mandrake-el. Lehet hogy egy próbát megérne...
Helyem az van, az UHU max lekerül a gépről.
Ki tud egyet másolni nekem? Postán, vagy személyesen is jöhet (Pesten)-> a válaszokat inkább magánba, mert hamar ki leszünk moderálva az UHU fóruról :-) Címem az emilnél ott van.
Amúgy osztom a véleményed, én eddig a SuSÉ-t favorizáltam, valóban a 7.3 az eddigi legjobb. A 8.0-ban sokmindent fel kellett áldozni azért, hogy visszatérjenek a normál megszokott linuxos alapokhoz.
De nemsokára itt a 8.1, az talán jobb lesz.
Viszont ebből lehetne okulni az UHU-soknak is, hogy jobb lenne a kezdet kezdetén a megszokott alapokra helyezni a disztribet, mert aztán később baromi nehéz lesz...
Megnéztem az XF86 project honlapján, a 4.2.0 is tudja a TrioV2-t az övé az "s3" driver, tehát ez a hibalehetőség kilőve.
Mostmár kiváncsian várom mit állított be az a szerencsétlen UHU automatice ezekhez a hardverekhez...
hat, guru az nem vagyok, de ugy tudom, hogy nem minden meghajtot portoltak 4.X ala... nekem is volt a trio3d, amit 3.3.6 alatt siman eletre keltettem. igazad lehet, hogy 3.3.6 kell neki. mindenesetre a vesa 2.0 szabvanyt nem tudja, a telepito azert nem megy vele. a trio3d az mar mas volt, azzal kulon kellett szivni korabbi xfree-kkel, a rendes triot azonban mindig tamogattak. lehet, hogy a 4-esben tenyleg nincs benne.
lehet, hogy meg kellene probalni egy mdk-et vagy suse-t, hogy azzal mizujs. vagy egy olyan erzesem, hogy menni fog...
ja, a suse 7.3 a legjobb suse volt eddig, bar annak is oltak hibai. a laptopomon most is az van, a desktopon is fent van, a felesegem nem engedi, hogy leszedjem, es igaza van. nagy is, lassu is, de desktop szempontbol kivalo. szerintem csak a mdk8.2 ubereli, azzal meg kevesebb szivasom volt. (pl. HP OfficeJet V40 installja suse7.3-ra 2 het, mdk8.2-re 5 perc volt...)
udv.
gaboro
Teljes mértékben igazad van, sorry a pongyola fogalmazásért...
Viszont az is szembe jutott, hogy a VGA amivel küzd a kollega S3Trio. Emlékeim szerint, ehhez nem a régi 3-as sorozatú X kell? Nekem is volt egy Trio 3D karcsim, de már rég volt, nem tudom melyiket használta (és a SuSÉ-ban a mai napig benne van mind a kettő)
Guruk mi a véleményetek?? Melyik X kell az S3Trio kártyához?
Daxko: apache vitathatóságához egy kérdés: a kde helpje a htdig, az nem webszerveren keresztül megy?
dj: annak örülök, hogy lesz szerver edition, de úgy érzem, hogy nem kellett volna elkapkodni ezt a "kész az uhu" kampányt.
amit eddig is pedzegettem, hogy pl. ilyen egérbeálítások, billentyűkiosztás beállításai, csomagfrissítés mind-mind jóval "ügyesebb" fölhasználót igényelnek, mint a mandrake, illetve az "1 cd-s disztró a többit töldtsd le!" is igényel némi babrityolást. ezek pedig szembenállnak a w98-szerű desktop imázsával.
Kedvesem, aki tényleg csak egy desktopot akar használni, most, hogy csak linux van otthon, számomra tökéletes feedback-et tud nyújtani, az mdk8.2 közepesen használható szerinte (mplayer volt rajta, xine nem), az uhut nehezen használhatónak (nem tudott rá telepíteni, mondjuk már a kpackage-et megszokta), a suse7.3 viszont szerinte "egészen jó". Nekem ugyan más a véleményem, de az ő gépén most süsü van.
Köszönöm szépen, akkor holnapig próbálkozok, mivel a gépem otthon van, de majd minden részletet leírok, ha nem megy semmi, aztán meg feldombom ide, meg az uhuhonlapra is, had okosítsák ők is az uhu-t.
Méágegszer köszi... :-)
csak hogy okoskodjak, valoszinuleg XFree86.0.log lesz a fajl neve, ahol a 0 a display szama... bocs... :-0 vagy ebben is kulonbozik az uhu a tobbiektol?
udv.
gaboro
A monitorod beállításához u.azt az XF86Config-4 fájlt kell szerkesztgetned, amit az egér esetén írtam.
A Section "monitor"
Section "Modes"
Section "Screen"
és a Section "Device"
rész lesz az érdekes.
Ott minden beállítási paramétert megtalálsz.
Ha nem boldogulsz, akkor el kéne küldened az XF86 logját, ez elvileg a /var/log könyvtárban kell hogy legyen XFree86.log vagy XF86.log néven, és az XF86Config fájlt, hogy át lehessen bogarászni mi a tök baja van.
"konzolos felületen MC-ban az egér megjelenik egyébként, ugy mint régen az NC-ban vagy a DN-ban DOS alatt?"
Ha nem kell lelőnöd a gpm-et ahhoz, hogy grafikus felületen menjen az egér akkor igen. (mivel a gpm erre lett kitalálva)
Ha grafikus felület alatt le kell lőnöd a gpm-et akkor is megoldható a dolog, de akkor már a futási szintekbe is be kell kavarni, amit az UHU nem igazán használ. (De kb akkora módosítást igényel mint az egér beállítása)
Először is köszönöm az egérrel kapcsolatos tippeket, remélem fog működni. (konzolos felületen MC-ban az egér megjelenik egyébként, ugy mint régen az NC-ban vagy a DN-ban DOS alatt?)
Előre is köszönöm.
Még egy szót a lenti szerver vitával kapcsolatban. Az UHU koncepciója (ez van rajt a honlapon): Olyan linux disztro, amelyiket könnyen használhat és ismerhet meg egy olyan lunux-tudatlan mint én.
Az már más kérdés, hogy ilyenkor amikor problémáim vannak muszály kifutnom a forumra, meg a honlapra, bízva a segítségben, mert magamon nem tudok. Bár asszem ez utóbbi kölcsönösség szinten a linux része.
nezzuk a mandrake-et, ami megint csak egy desktop disztribnek van kikialtva. van benne a postfix, ami ha valakinek csak 1db mailbox.hu-s e-mail cime van, es nincs smtp lehetosege, akkor is e-mail kuldeni, ami ugye desktop feladatnak tekintheto. aztan van a samba. a felhasznalok a halozatban a desktop gepeken mappakat oszthatnak meg egymas kozt ugy, hogy a konquerorban jobb gomb, aztan megosztas es kesz. es ez a mdk eseteben ugy mukodik, hogy minden desktop gep egyben samba szerver is.
azt nem mondom, hogy apache is kell minden desktop gepre... de a fenti ketto nem hulyeseg.
-samba van ez OK (egyébként ez kell egy desktopra, mert mivel olsztod meg a könyvtáraidat hálón keresztül, ha win is van a környéken?)
-egy apró pici MTA nincs benne (sendmail/qmail/stb.) Ez rettentően hiányzik. Nem kell mailservert üzemeltetned, hogy szükséged legyen erre. Én sokkal jobban szeretem pl a qmail használni egy egyedülálló gépről is levelezni, mint a szolgáltató hol működő, hol nem működő smtp-jét. A rendszerüziket pedig szeretem látni a root postafiókban, erre pedig esély nincs...
-Apache, jó ez mondjuk vitatható...
-Hylafax/sendfax vagy valami hasonló. Ha már van egy szövegszerkesztőm, modemem, telefonvonalam, ne kelljen még egy faxot is vennem...
Nem véletlenül hoztam fel a W98 példát, azért látom valaki olvassa is amit írok :-))
A szerverek használata az teljesen más ügy ha kell természetesen használja az ember de a felhasználók 90% sosem fogja hiányolni például a sendmailt (ez vonatkozik az összes szerver alkalmazásra), mert beállítja a jól megszokott smtp-t és pop3-at a levelezőjében. Na ennyit és nyomjátok az uhusokat, hogy készítsék el a UHU Server editiont is :-))
dj, szerintem igazad van, valóban, az uhu egy desktop, tényleg olyan w98 szintű, csak abban nem értünk egyet, hogy ez így jó. aki w98-szerű desktopot akar használni és semmi mást, az akkor használja a w98-at.
én ugyan szingli fölhasználó vagyok, ténylegesen a "külvilág" (kedvesem 1 db gépe) felé egy samba és egy apache megy, ennek ellenére pontosan azért tértem át linuxra, mert a sok szerver és démon megkönnyíti a desktop használatot. számomra a felixibilitás, végtelenségig manipulálhatóság és a szerverszolgáltatások jelentik a linux mint desktop előnyét (pl. mivel váltod ki az accesst, ha nincs semmilyen sql szerver? jó persze, telepíteni lehet forrásból... kezdőnek...). ebből a szempontból az uhu inkább egy w98-klón (unix alapokon, persze), mintsem egy normális linux disztró. és ennek semmi köze a fölhasználóbarátsághoz, hiszen a mandrake is lámabarát, mégis használható akár intranetes szervernek is. egyszóval nem értem az uhu koncepcióját és hogy kinek is készül ez.
Hát asszem nem én vagyok igazán eltévedve, ha szerinted egy desktop rendszeren, mailszervernek, szambának, vagy egyéb szerver alkalmazásnak kellene működnie ahhoz, hogy az desktop oprendszer legyen (w98 is televan ilyen alkalmazásokkal ezexerint, csak én nem telepítettem anno). De szerintem ne kezdjünk erről vitát itt, mert teljesen felesleges. Azt nem állítottam, hogy nincsennek hibák az UHU-ban, de hogy a szerver alkalmazások hiánya használhatatlanná tenné ez elég kérdéses. Megint a mire használomhoz jutunk vissza és csak megyünk körbe-körbe.
Alighanem te nagyon el vagy tévedve. A szerveralkalmazások nem csak egy szerverként használt gépre kellenek, hanem egy normál desktopra is...
Szerveralkalmazás lehet az is ami a SAJÁT gépeden futó progikat szolgálja ki.
"Egy autógyártónál is hiába reklamálsz, hogy te repülni szeretnél a kütyüvel legfeljebb azt tudják mondani, hogy vegyél légijárművet erre a feladatra :-))"
Ez igaz, de ha a motor az utastérben van, vagy a váltóból hiányzik a 3. 4. 5. fokozat, akkor már jogos a reklamáció, nem?
Ezt a témát (init szintek) végigzongoráztam az UHU fejlesztőivel, ha érdekel lesd meg a z uhulinux.hu-n a #1460-as hibabejelentésemet.... (tanulságos lesz)
Csak megkérdezem: a W98-at miért nem akarja senki az NT4 szerverhez hasonlítani? SZVSZ az UHU egy desktop oprendszert adott ki amit, ha nem "extrém" hardverrel akarnak üzemeltetni, akkor a multimédiától az irodai programokig fel van készítve erre. Slussz. Ha neked szerver kell akkor van bőven választási lehetőséged, ez nem arra lett megcsinálva. Egy autógyártónál is hiába reklamálsz, hogy te repülni szeretnél a kütyüvel legfeljebb azt tudják mondani, hogy vegyél légijárművet erre a feladatra :-))
az uhu fejlesztoi egy regi problemat oldottak meg rosszul, ez pedig a gpm vs xfree86 problema. korabban (evekkel ezelott) volt valami olyan problema, hogy ha a konzolon ment a gpm, akkor az x-nel nem. a megoldas akkor az volt, hogy devicekent az x-nek a gpmdata-t kellett megoldani. ha jol tevedek, akkor ennel elegansabb megoldas (lsd. suse vagy masok...) a runlevelek helyes beallitasa. el nem tudom kepzelni, mi vette ra az uhusokat, hogy az xdm-et 2-es runlevelre tegyek.