Tegyük fel, hogy a jogszabályok nem állnának útjába senkinek, hogy a néha neten is keringő "hobbitlakokat" és egyebeket csináljanak kalákában a rokonsággal. Ez itthon gyakorlatilag vert falas/vályogtéglás házakat jelentene inkább.
1. Élnél egy ilyen házban? Szinte biztosan penészedik, dohos, és a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem olyan jó hőszigetelő, tehát a fűtése is sok pénz a mai energiaárak mellett.
A komfortossága nagyjából kimerül abban, hogy tető van a fejed felett, és nem fúj át a szél.
(most szigorúan a régi épitési mód szerintit nézzük)
2. Szerinted mekkora lenne az értéke egy ilyen háznak? Konvergál a nullához, mert a piac/az élet ezen már túlhaladott, és egy-két hagyományörző zöldet kivéve kevesen adnának ki pénzt azért, hogy ilyenben éljenek.
3. Nem egy belvizesebb-árvizesebb időszaki hirben lehet olvasni, hogy egyszerűen kidőltek az ilyen épületek falai, hála égnek nagyon ritkán van belőle sérülés.
4. Ezek az épületek zömmel hosszúházak, egymásból nyiló helyiségekkel, mert se a fal, se a födémszerkezet nem tett lehetővé nagyobb fesztávokat.
stb.
Magyarul az emberi igények ezen már régen túlléptek, viszont ahogy az igényszint közeledik a manapság megszokott minimumhoz, úgy nőnek az ezzel kapcsolatos beruházási költségek is, hiszen senki nem akar 20-40 millából épitkezni úgy, hogy csak 10-15 évig álljon a ház, utána komolyabb javitás/felújitás kelljen.
Sok olyan dolog van, amit én is bürokratikus szarságnak tartok, és csak emiatt kell mondjuk erősebb vas az épületbe, vagy nem nagyon lehet 7-8 méternél hosszabb merevitetlen falszakasz, stb.
Viszont ha valaki leül, és kiveszi azokat, amik tényleg csak bürokratikus előirás miatti hülyeségek, akkor kijön egy 10%-nyi felár kb. Tudom, hogy ez is sok, de azért nem annyira, mint sokan morgolódnak.
Ehhez persze hozzátartozik az, hogy tényleg komfortos és szerkezetében szilárd épületet akarjon az ember, ne egy olyat amihez folyamatosan nyúlkálni kell.
A sokadik dolog egyébként:
a) nincs megfelelő képzettségű szakmunkás, akire nyugodt szivvel rá lehet bizni manapság egy épületet. Vagy nincs tisztában az anyagokkal, vagy egyszerűen link, és mindenen gyorsitani akar, hiszen neki az idő pénz. (tisztelet a kevés kivételnek)
Emiatt aztán kell föléjük egy MEGFELELŐ ellenőr, és/vagy egy komplett terv, kvázi egy használati útmutató, ami nem enged teret az önálló gondolkodásnak.
b) Kishazánkban mindenki ért mindenhez. Az utolsó faluszéli tüzépes rakodója is tud ajánlani anyagokat, amihez persze alkalmazástechnikailag nincs fingja sem. Igy születnek a hagyományos habarcs+Ytong falazatok (parapetvasak nélkül, hogy meg is repedjen a fal azonnal), vagy a HS téglára rakott EPS hőszigetelés és társai.
Rohadt nagy divat a szakágaknak egymásra háritani a felelősséget, és a másik munkáját fikázni (sajátért természetesen nem vállalni felelősséget).
Hiányzik a hierarchia, ami mondjuk még 20 évvel ezelőtt megvolt.
Manapság még a mérnökök tudása sem naprakész, és a 20-30 éve betanult séma szerinti anyagokkal terveznek, mert van 2-3 műszaki leirás minta, és lusták újat kreálni, inkább ráerőltetik az épittetőre. Ha valamit elkúrnak, akkor ráfogják arra, hogy az csak engedélyezési terv.
A szakiknál szintén van 2-3féle anyagra eszközpark és "tudás", ettől eltérni nem szeretnek. Ilyenkor szétfikázzák a tervet, és rábeszélik a kuncsaftot a saját szájuk ize szerinti anyagokra, ráadásul bónuszként sokszor még azt is szarul alkalmazva. Az ellenőrt és mérnököt elhajtják a picsába, ha bele mer szólni, de amikor elmérik a falat, és hosszabb/rövidebb lesz az épület, akkor az esetleges épitésfelügyeleti ellenőrzésnél (és birságnál) mossák kezeiket. A sajét femüjük ők maguk, vagy sógor/koma/jóbarát, tehát mindent le tudnak pacsizni egymás között, és "úgysem lesz baj, máshol is igy csináltuk 20 évvel ezelőtt is".
De hogy az épittető se maradjon ki a szórásból...
Mindent legolcsóbban, leggyorsabban, és persze a legjobban. Érdekérvényesitő képessége nulla, mert kiviteli tervre sajnálja a pénzt, független műszaki ellenőrre pláne. Én tudom, hogy az ezekre elköltött 5-800e Ft (családi ház) kurva sok pénz, csak én azt látom, hogy 100 épitkezésből kb 20nál vannak ezek meg, a maradék 80nál viszont a felénél komoly gondok támadnak. Elszámolási viták, elbaszott szerkezetek, stb.
Van kb 40% olyan, aki "szerencsés", és megfelelően elkészül a háza engtervből, külön ellenőr nélkül. És ez a százalékos arány annál jobban csökken minél bonyolultabb az épület (hőszigetelésileg, szerkezetileg, gépészetileg).
Nálunk itthon kicsit hozzá vannak szoktatva az emberek az elbaszáshoz, a folyamatos morgolódáshoz, a javitgatásokhoz. Egy házépitésnél sokaknak beleférnek kisebb-nagyobb hibák, legalább van kit/mit szidni.
Csak aki egyszer is látott rendes munkát, és utánaszámolna, rájönne hogy egyszer kell normálisan megcsináltatni kicsivel több pénzért.
Az hogy fogadó lemez vagy szerelőbeton nagyon nem mindegy. Többek között más a betonminőség. A középre tett egy sor hálós vasalásnak az az előnye, hogy mindkét irányban (alulról fölfelé és fölülről lefelé) dolgozik. Az a hátránya, hogy a teherbirása elhanyagolható. A vasbeton teherbirása négyzetesen függ a betonvas és a beton túlsó széle közti tévolságtól. Ezért szoktak két sor vasat tenni a betonba. (gerendába, koszorúba nem ezért) Ha alulról fölfelé hat az erő akkor a fölső dolgozik, ellenkező estben forditva. Egyszerű példa az egy és kétsoros vasra (egyszerűsitett) Ha a beton túlsó széle és a vas közti távolság 1, akkor a teherbirás 1x1=1, ha középre teszem akkor a távolság 1/2. Azaz 1/2x1/2=1/4. Ennyi.
Ha a járdára kilóg a lekerekités az valószinűleg engedély nélküli. Alap tudnivaló, egy lépcső (nem létra) az nagyobb mint a kivülállók hiszik. Magam részéről a csigalépcsőt és a húzottkarú lépcsőt kerülöm, mert nagyobb a balesetveszély mint normál lépcsőnél. De ha nincs más akkor ez van.
Ezt rendesen úgy szokták csinálni, hogy nyomás alatt megy be a kitöltő habarcs egy (vagy több) lukon, amikor a másik végén levő lukon (lukakon) kijön akkor jó.
Válasz egy dolog, én speciel leírom mikor mennék ki megnézni és amit úgy gondolok kérdezni kell azt megbeszélni :) ne csodálkozzál ha a végén egy sem tesz érdemi ajánlatot rá.
Hamarosan belekezdek egy teljes fürdőfelújításba. Összeszedtem a főbb igényeket (pontos munkaterv, időterv, költségterv rejtett költségek nélkül anyag és munkadíjjal, stb.) és elő körben megcéloztam 10 gondosan kiválasztott "generálkivitelezőt".
12 már válaszolt is.
Szerintetek???? :))) (nem vicc, tényleg 12 tök különböző, de, h az a 2 kakukktojás hogy keveredett bele?)
Ma jött volna az első felmérni. "Természetesen" nem ért ide. További másik kettő felhívott, hogy hümmögjön egy kicsit, és, hogy elmondja, nem tudja mikor jönne felmérni majd a hét második felében felhív. ???????
Itt már kezdem érezni, hogy szép lesz ez a projekt is...
azt hivjak huzott karu lepcsonek. lakasban elmegy, de mindenkeppen rendesen hozzaertovel rajzoltatsd meg, es ragaszkodj hozza hogy a lakatos mm-re a rajz szerint csinalja meg, ne pedig "ahogy szokta". a nem jo kiosztasu lepcson kenyelmetlen jarni. a kanyarban a lepcsofokok nem haromszogek, hanem jo torz negyszogek, nem trivialis a matekja.
Sok olyan megoldást láttam a környéken, hogy úgy oldották meg a felső lekerekítést, hogy a lejárat előtti járda van kicsit megsüllyesztve, ami már a kerítésen kívül van... Vajon ez szabályos lehet? Vagy nem törődnek velem amíg nem veszélyes a gyalogosokra?
A lépcsőnél láttam már ezeket a számokat, csak lehetne trükközni itt, hogy a lépcsőfordulókban nem sík rész lenne (ha jól mondom) hanem ott is folytatódnának a fokok ívesen...
Lehet a garázslejárón alakitani, csak pénzbe kerül. Függőleges lekerekitést kell csinálni mindkét végén, de a lejáró igy hosszabb lesz. Ellenőrizni kell hogy van-e elég hely.
Csakugyan fogalmi tévedés. A szerelőbeton vagy aljzatbeton a vasbeton lemez alatti vasalatlan vékony betonréteg eredetileg. Azt, hogy a pince (vagy a földszint ha nincs alatta pince) padlóját vasalni kell azt régóta tudom, a saját házamat is ilyenre csináltattam. Én azt hiszem, hogy a kettőnk közötti véleménykülönbség összesen az (a szigetelést leszámitva), hogy nem ugyanazt értjük egy adott kifejezés alatt.
"Laposabbra" tudod venni (ökölszabály a 2M+Sz=60-63 cm, ahol M egy lépcsőfok magassága, Sz a mélysége), de egyre figyelned kell: Ha nem akarsz nagyot "faragni" a házon, akkor a födém áttörés "lyukához" tartanod kell magadat. Márpedig ha nem emelkedik elég meredeken az új lépcsőd, akkor fel- és lemenetel közben a fejed előbb éri majd el a plafont, mint ahogy a kivágás van, és akkor szó szerint fájhat a fejed. :-)
Nézegetünk egy házat és 2 gondolatom támad hirtelen vele kapcsolatban:
Tetőtér beípítéses és a lépcső elég meredek, legalább is egy kisgyereknek. Hely úgy néztem lenne, hogy kevésbé "meredek" legyen. Ez egy sima fém vázas lépcső, fa lépcsőfokokkal.
Vajon milyen áron lehet ennek a lecserésével/átalakításával számolni? Neten csak hiper-szuper üveg és full fa lépcsőket találtam...
Másik hogy pincegarázs van, lejáróval. Az a gyanúm hogy azért nem használják, mert felakadhat az autójuk. (Régen még dacia-val még leálltak, a manapság már nem..). Lehet valamit alakítani a lejárón? Lekerekíteni az íveket?
Az építőmesteri tapasztalat már 100-500-1000 éve is létezett, csak még nem volt szabványosítva. Ahogy egyszer valaki mondta: nem igaz, hogy a régiek jobban, masszívabban építkeztek, csak ami nem úgy épült, az már rég összedőlt, ma meg már csak a "maradékot" látjuk. :-)
Ezen a "minimum műszaki követelmény" dolgon már én is elgondolkodtam. Kedves szakik, javítsatok ki, ha tévedek:
Alapozásnál régen volt az egy ásónyomnyit leásunk, követ bele, meszet rá. Oké, az olyan is volt, sokszor saroktól sarokig repedtek a házak. Később jött (80-100 éve?) a fagyhatár alá levitt, úsztatott, vagy a csömöszölt beton sávalap. Aztán a korszerű vázkerámiák és a könnyűbeton falazóblokkok miatt bejött a vasalt alap. És -javítsatok ki, ha tévedek- mostanra elvileg már az alappal összekötött pillérek kellene hogy legyenek, hogy földrengésálló legyen a ház.
A kéményeknél is hasonló a fejlődés. A falazott kémény régen jó volt, aztán a gázfűtés elterjedésével már ki kellett bélelni. Először azbeszt csővel, aztán fémmel, végül a fém is csak korracél lehetett. Ma meg már csak a "rendszer kémény" felel meg, nemám csak úgy falazgatunk nyakra-főre.
(Én meg csak egy könnyűszerkezetes nyaralót szerettem volna, és szinte többe került volna az alapozás, mint maga a ház, amit ma már hiába terveztetnél meg egy statikussal, szintén nem építhet meg egy ács, csak ÉMI engedélyes gyártótól vehetsz "kész" épületet. És akkor a fűtéssel-káménnyel nem is kellett számolnom, mert a villanyfűtés is elég lett volna.)
Ez sajnos nem arról szól, hogy "berakom a legjobbat", hanem a MINIMUM műszaki követelményről. Mivel egy pince elbaszott vizszigetelését többe kerül javitani, mint megcsinálni rendesen, és sokszor egyszerűen lehetetlen, akkor el kell gondolkodni.
Ha a homlokzati hőszigetelésnél elfogy a pénzed, ott nincs gond, legfeljebb 1-2 évig több lesz a gázszámlád, és a hőszigeteltre méretezett fűtési rendszered a nagyobb hidegekben kicsit küzdeni fog.
Vagy ha pár évig nincs befejezve a ház egy része belülről...
De a vizszigetelésen egyszerűen nem szabad spórolni, ahogy a szerelőbetonon/tömöritésen sem szabadott volna, mert egy 3 éves háznál szerkezeti hibák jönnek elő, amik nagyon gázak, és sokba kerül a javitásuk.
Lehet az átmérőt növelni, meg a fala sem lesz teljesen síma, a lényeg inkább az lenne, hogy a beöntött híg cementes homok a vibrózástól szétfollyon az öregekbe és felkeményítse az alsó réteget.
"Sajnos a FEMÜ ismerős ismerőse, nem is fizettem még ki teljesen."
Nem is kell kifizetni, mert ha tényleg süllyedés van, meg ilyen szarul csináltak meg mindent, akkor nem is végezte a dolgát rendesen.
(Az már csak bónusz, hogy havert/barátot nem bizunk meg ilyesmivel, mert őt nem lehet számonkérni utólag.)
-
Nekem volt tavaly egy házam, ahol a pinceszintet csinálták meg, de a kivitelező balfaszsága miatt igencsak belecsúsztunk a novemberbe, mire a födémet öntötték. A feltöltést már nem volt idő betömöriteni (a mellette lévő lakóház már visitott, hogy jönnek az esők, és megcsúszik a domb a lyuk miatt), igy bobcattel betöltöttük. Viszont én (mint tervező), és a femü is külön beleirta az épitési naplóba, hogy megértjük a dolog sürgősségét, de szakmailag nem értünk vele egyet, és tavasszal valószinűleg ki kell ásni, és tömöriteni. A tulaj ellenjegyezte ezeket, tehát megértette.
Modifikált, nem módositott. Onnan tudod, hogy megmondod a pontos tipusát. Ha ez nincs meg, akkor az árát. A modifikált kb a duplájába kerül, mint a sima.
A falakra min 4 mm-es modifikált szokott kelleni egy rétegben (talajpára ellen), én mindig vékony+vastagot rakatok, igy a két réteg tuti biztosan jó lesz.
A labvibrózás nem elég, ide a kemény béka kellett volna. (lapvibro=általában gumis, és 60x60, vagy nagyobb felületet tömörit egyszerre; béka=fém talpa van, kb 30x30-as)
Félreértettél, nem azt mondtam, hogy nem fogadják el, persze, hogy elfogadják, csak aztán jön a másik fél statikusa is ellenszakértelemmel, és akkor jön a bíróság által kirendelt szakértő.
Sajnos a FEMÜ ismerős ismerőse, nem is fizettem még ki teljesen.
Az építési naplóba majd belenézek, mert azt rendesen vezették, abból kiderül, hogy volt e lapvibrózva.