Egyet értek veled! Sajnos úgy látom hogy mind a munkát vállaló néhány "szakember" mind néhány nagyon hozzáértő rokon, kolléga, igen csak vagdalkoznak 180-200-250 ezer forint / nm -es árakkal, miközben saját magam látom a körülöttem folyó minimálpénzes kompromisszumos építkezéseket!
Persze ne értsen félre senki nem azt mondom, hogy fillérekből meg lehet építeni egy házat, de az biztos hogy egy kis ügyeskedéssel, odafigyeléssel és kompromisszummal drasztikusan lehet csökkenteni a kivitelezési felujitási költségeket!
Én is azt vallom hogy egy odafigyeléssel számolt anyag-kivitelezés költségvetés nagyon sokban segíthet és rámutathat akár alá akár fölé tervezésre!
Megjegyzem nem vagyok szakember és miis most állunk építkezés előtt, így csdak az általam észlelt, tapasztalt dolgok alapján mondom mindezt.
De az is biztos hogy eléggé megnehezíti az elmúlt évek építési szabályváltozásai az alacsony költségű kivitelezést!
És köszönöm az infokat hogy mire is van szükség egy szakmunka elvégzéséhez engedélyezéséhez! Az biztos hogyha valaki csinál egy költségvetést ( gyári ajánnlás az anyagszükségletre + 15% ) és összehasonlítja mondjuk egy generálkivitelező, vagy éppen szaki ajánlatával akkor dobni fog egy hátast!! Én legalábbis majdnem elájultam!
Nem tudom lenne e lehetőség arra hogy feltöltöm az anyagszükségleti költségvetést és valaki átfutná hogy helyesek e a számítások??
"Ezzel sajnos csak az a gond, hogy ilyen lakás hiába lesz tip-top belülről, maga a társasház ugyanaz marad, ami rendesen nyom az értékén, nyílván lefelé..."
Ez bizony gond.
Egyszer egy lakásmustrán amikor megláttam a társaház kapuját majd a léopcsőházat elhárítottam az ingatlanos invitálását a további bemutatásra- kár lett volna az időért. A lakás belülről megváltoztatható a társaház, a lakóközösség nem.
Értékbecslésért kár fizetni... (én is az (is) vagyok, de nem vállalok már régóta ilyesmit)
Úgy készül, hogy hasonló tipusú, alapterületű és állapotú épületek hirdetéseit kell keresni a környező utcákban, vagy tágabb környezetben. Az árat elosztani az alapterülettel, kijön egy fajlagos m2 ár.
Kell ebből 5-6 db.
Ezeket átlagolják, levonnak belőle 10%-ot, mivel kinálati árak.
A felbecsülendő ingatlan területét be kell szorozni ezzel az átlagolt árral.
Aztán az épület állapotától, és egyéb tényezőitől függően repkednek a + és - %-ok (5, 10%). Végül nagy valószinűséggel kijön egy hasonló ár, mint amennyiért árulják pl a szomszéd utcában a házat.
Erre rá kell tenni még 10%-ot, hogy legyen miből alkudni, és kész.
Jobb értékbecslők adásvételi szerződésekből dolgoznak, tehát ott konkrét és valós árak vannak az összehasonlitási alapban. Ehhez viszont banki és/vagy földhivatali kapcsolatok kellenek. (Annak idején nekem több évre visszamenőleg több tizezres adatbázisom volt minden településre a megyében.)
kértem árajánlatot villanyra , mikor már tető alatt lesz kösse be.....aszongya anyagköltség 150e munkadíj 300-350e:
Hát be vannak ezek baszva.
kollegám is így járt ,kérdezte tőle mennyi lenne ha ő kiássa ,meg ő tesz be a kapcsolókat ajzatokat..... rögtön 170.000 lett belőle Pffffffffffff 3 kocsmatöltelék véste ki a villanyszerelőnek nemis a szerelő
Úgy döntöttem h. még én vésem is ki és 100-130 nál én többet nem adok egy 3 napos munkáért.
Én is Kecskeméten keresgetek, de kíváncsi lennék hogy a sok házat vajon hírdetgetik csak vagy el is kelnek?
Mert már lassan kívülről tudom a nézett árkategória ingatlanjait, sok ami már 1-2 évről is ismerős...
Most várok egy ismerősre aki elméletileg januárban becsülteti fel a házát mennyit érhet... Nem tudom mennyire reális, piaci árakat mondanak ilyenkor az értékbecslők..
Igen, ezért is írtam, hogy nagyon nem mindegy hol veszel felújítandó lakást. Én is látok nagyon szép állapotban lévő paneleket, amikre tényleg látszik, hogy költöttek. Nagyon nehezen jön vissza az ára...
Szerintem meg részletes költségvetést kell csinálni. Akkor kiderül, hogy mennyiből lehet megépíteni a vágyott házat. Lehet, hogy még extrák is beleférnek vagy nagyobb alapterület, vagy a tetőtér elkészülte.
Aki akar dolgozni, az többnyire dolgozik is. (Oké, szakma azért nem árt hozzá, okleveles test- és műkörömépítők után lehet, hogy tényleg nem kapkodnak.) De nem kötelező, csak akkor nem szabad sírni... Az ingázásról meg csak annyit, hogy én a nagyfaluban ingázom napi 2*25 km-t immáron 16. éve. A kollégám 30+-ban van ezügyben. Kilométerben is, évben is.
Ismerek egy faszit, aki nem hajlandó igénybe venni a melós gyűjtőbuszokat a bejáráshoz, hanem azt akarja mindenhol elérni, hogy fizessék neki a saját autó használatot (benzin+amortizáció), de ráadásul mást nem vesz fel a kocsiba utasnak, mert félti belsejét.
nekem a villanyos 150ért egy 60nm házrész komplett vezetékcseréjét, megszakitó csere 2 tábla, fi relé, beépitését csinálta meg. annyit vésett hogy két hétig hordtam alóla a sittet. aszittem hűlyét kapok
Lent vannak azok, 6-7 éve ami 18 millió volt, most 13 misi. Nálunk - kicsit nyugatabbra és délebbre - inkább azt vettem észre, hogy még mindig túlárazottak a kisvárosok, viszont a falvak is feljöttek, megnőtt az igény, nem nézik hogy napi ingázás lesz vagy 1-2 óra is. 10-15 percre ami itt 13 millió, ott 8-9. Cserébe rosszabb az infrastruktúra. És ezekre még 4-5 milliót nyugodtan rá lehet számolni, fentebb említett jó, de régi és elavult kockaházak.
És azért nincsenek olyan munkahelyek, mint Győrben, az átlagfizetés is alacsonyabb...
Viszont hallottam, hogy egy vállalkozó panaszkodott, mivel Győrtől kb. 20 percre, fél órára van a telephelye, és hiába ajánlja fel a munkásnak, hogy ha olyan helyre költözik, el is viszi autóval, egyszerűen annyit már nem hajlandóak az emberek ingázni, vagy messzebb költözni. És ez Győr környéke.
Jó, ellenpélda is van, Győr környékéről ingáznak 60-70 km-eket naponta, mert olyan munka nincs a környéken :D
ezeken felűl + az anyag díja. anyagban nekem azt mondták hogy nem a barkácsboltos beton kell hanem hoztak cementet stb-t és ott kevernek betont
konyhabútort megvettem a kikába /80e/ és ingyen összeraktam
festés dettó.
"Ezzel sajnos csak az a gond, hogy ilyen lakás hiába lesz tip-top belülről, maga a társasház ugyanaz marad, ami rendesen nyom az értékén, nyílván lefelé..."
sztem társasházas lakásra nagyon nem kell költeni. én minimál padlólappal stbvel csináltam meg a panelt anno 10 éve , el is vitték. ablakot sem cseréltetttem. a szomszédok ott árulják azóta is a felújitott panelt másfél millával drágábban kutyának se kell. soha nem jön vissza az a pénz.
Igazatok van, az építkezést elfelejtem. Sokan kecsegtetnek, hogy márpedig meg lehet csinálni, én sem hiszek benne igazán. (Mármint a 140.000 Ft-os bruttó kivitelezési árban).
Akkor még egy kérdés. Egy lakásfelújítás esetén milyen nm árral lehet számolni? Gondolok itt a komplett burkolatcserére, konyhabútor, fürdőfelújítás, festés. Jól érzem, hogy egy 60 nm körüli lakás lenyel kb 2 M Ft-ot? (Burkolás: 500.000 Ft, Konyahbútor: 300.000 Ft, Festés-tapétázás:200.000 Ft; Füdőszoba: 300.000 Ft, Nyílászárócsere:500.000 Ft).
Ezzel sajnos csak az a gond, hogy ilyen lakás hiába lesz tip-top belülről, maga a társasház ugyanaz marad, ami rendesen nyom az értékén, nyílván lefelé...
Akárki akármit mond, ennyi pénzből nem szabad belevágni az épitkezésbe, mert ez nagyon kevés rá.
Felénk pár éve épült új társasházi lakásokat lehet kapni ennyiért, de a garázs még 2 milla pluszban. Viszont azt meg lehet venni utólag is, ha később lesz rá pénz... csak olyan társasházat kell választani, ahol erre van/lesz lehetőség.
Most adtuk egy Bp-en a lakásunkat, 2003-ban épült, mélygarázsos. A mai napig adják-veszik egymás között a beállóhelyeket az ott lakók, a vevőnk is most alkudozik egyre.
Addig is viszont bérel egyet havi 10e Ft-ért ugyanott.
A 16 M Ft a határ fölött van bőven, mert telekkel együtt lenne mindenestől 17-18 M Ft-om rá...
Sajnos akárki akármit mondd, szerintem az ingatlanárak sincsenek lenn... Itt a megyeszékhelyünkön 1990 után épített, 60 nm-es lakást 14-15 M Ft alatt nem találni és sajnos ebben még garázs, vagy kocsibeálló sincs. Garázzsal együtt nem lehet 16 M Ft alatt megvenni egy ilyen lakást. Ez rengeteg....
Utána van egy szakadék, jönnek a 70-es, 80-as években épített panelek és téglaházak.
Ezzel óvatosan, mert nagyon helyfüggő. Nálunk (szintén Alföld) tízmillió körül van egy üres telek, 10-14-ért max. vályogházat kapsz, vagy apró a telek (vagy mindkettő :-) ).