Igen, tudom, hogy majd kitapasztalunk mindent, de azért jó a tanácsokat olvasni :)
A roti is kan lesz. Abban reménykedem, hogyha együtt nőnek föl, és nem kell nőért vetélkedniük, akkor nem lesznek viták. A boxer kicsit több, mint 4 hónapos lesz, amikor elhozzuk a 8 hetes rotibébit. :) Mekkorákat fognak játszani! :D Legalább mozognak majd eleget a sok játékkal. Bár a pici lehet, hogy még egész nap aludni akar, majd kiderül.
Vagy van valami jótanácsod?
Igen, a magyar fajták sokkal igénytelenebbek és erősebbek, ezért is akartam a boxer előtt mudit, de jellemre viszont kevésbé szimpatikusak... Persze biztos vannak kivételek!
A tenyésztő, az kicsit erős megfogalmazás.... Van egy gyönyörű szukám amely tavaly az Európa kiállításon kitűnő minősítéssel zárt, kiállítási eredményei mind kitűnőek-igaz csak kölyökbe voltam vele- megvan a tenyész szemlénk-Abony fajtagyőztes. És a kölykök apukája meg Sósrét-menti Pietro- na neki van egy egész "bűnlajstroma" cac-ból meg mindenből. Megvan a kennelnevem is már, úgyhogy szeretnék hosszútávon foglalkozni a boxikkal komolyabban . 15 éve van boxim, és most van több időm foglalkozni velük.... A fehér meg a lányom házikedvence, őt a barátomtól hoztam hobbykutyának.
Szia! A sok tanácsból majd kitapasztalod nektek melyik válik be. Mert minden kutya más...-egy fajtán belül is. Én először felesben adtam a házikosztot és táp keveréket,rizs-csirke verzió ahogy említetted.Utána kapott tojást,de én csak főzve vagy sütve keverem a kajába,és majd figyeled bírja-e,lesz-e allergiája stb. Az enyém pl; nem ehet tejet,joghurtot,tejfölt-de érdekes tojást és túrót igen.A főtt csirkenyakról is leszedem a húst,mert mohón falja az ételt,-nem rágja meg rendesen,a csontos részt megkapja a másik kutyám. A boxer főtt vagy füstölt marhacsontot kap,-azt kénytelen elrágni. Sokan félnek kipróbálni a házikosztos etetést,-emlékszem gyerekkoromban nem is léteztek száraz tápok.-A nyers húst én mellőzöm a boxernél,de más fajtájú főleg nagytestű kutyáknak nagyon jó,lényeg,hogy friss legyen.-A komondorosok csak azzal etetnek már kölyökkorban is.-Persze jót mosolyognak a mi érzékeny gyomrú kutyáinkon,-Egy ismerős komondoros mesélte,kiállításon nyertek minőségi száraztápot és a kutyái nem voltak hajlandóak megenni,csak miután bekeverte nekik nyershússal. A roti szuka lesz vagy kan?
Nálam a kutyák szabadon vannak, övék az egész udvar. 7 kölyök volt, de már csak 3 van. Sosem voltam híve a kennelben tartásnak. Addig voltak a kicsik az elletőben amíg nagyon muszáj volt.
Nálam 10 éve fordult a helyzet:) Amíg otthon laktam, rengeteg kutyám volt. Aztán férjhez mentem, gyerekek születtek, és most nem lehet annyi kutya, amennyit szeretnék. Férjem szereti a kutyákat, de ő egykutya párti. Már az is nagy szó, hogy nincs vita amiatt, hogy Sheena bent van. Megbeszéltük, hogy a szobák tabu a kutyának, ahhoz képest mindehova bejár :))
Én nem voltam soha menhely párti, valahogy féltem egy felnőtt kutyát magamhoz venni. Mindig kölykök kerültek hozzánk, talán egy volt, akit felnőttként örököltem meg. De a múltkor láttam egy boxert a fajtamentőknél és azóta nem tudom kiverni a fejemből. De beszabályozás van itthon :D Majd 2 év múlva...
Az tényleg nagy szó, ha egy kutya nem darázik viharban! Nálunk a németjuhász a legkisebb lyukon is bepréselte magát a házba, ha dörgött az ég.
Köszi. Nem azért csináljuk, hogy dicsérjenek minket, hanem mert nem lehet nem gondoskodni róla... Amikor kidugja a pofáját a kerítésen, és kinyújtja neked az egyik mancsát, hogy simizd meg.... Annyira édi!
Hát igen, nehéz jó rotit találni, párom is aszondja. Mi is inkább gyűjtünk a biztosan jó minőségű kutyára. Az első rotija tökéletes volt. Mesélte, hogy az viharban, mennydörgések közepette kint feküdt az udvaron és rágicsálta a csontját :D Úgy kellett rászólni h jöjjön már be végre :) Mindenki imádta, kiképzett, okos kutya volt.
Na én is ilyesmi boxert szeretnék :D
Jó, hogy Téged nem korlátoztak a kutyázásban. Nálam pont fordított volt a helyzet, panelba nem hozhattam kutyát, pedig gyerekkorom óta könyörögtem érte. Aztán mikor már kezdtem felnőni, 21 évesen végre elhozhattam a menhelyről az első kutyámat: egy idősödő, nagyon dagi fekete tacsi-csivava keveréket, akit aztán lefogyasztottam 10-ről 6 kg-ra, és azóta is boldogít :) Eléggé fura kutya, inkább cica és kutya keveréknek mondanám... Állítólag az egész életét a menhelyen töltötte, és ez meg is látszik rajta. A kutyákat utálja, tele van sebhelyekkel, nem szeret a szabadban lenni... De azért nagyon szeretem.
Amúgy sosem gondoltam volna, hogy én egyszer VENNI fogok kutyát, mindig is menhelyi kutya párti voltam... Aztán 3 lelkibeteg, fura kutya után úgy döntöttem, szeretnék egy OKOS, tanítható kutyát. Így jutottam el a boxerig :) Előtte mudit akartam, mert az kisebb, igénytelenebb, nem kényes. Kikértem egy kutyakiképző véleményét, és mondta, hogy ő nem szereti azt a fajtát, szó szerint "szarházi kutyák"-nak hívta őket :/ Nem volt velük jó tapasztalata. Aztán ez elbizonytalanított.
Nekem is volt rottweilerem, kettő is. Igaz, ez kb. 15 éve volt, akkor mindenki rotit vagy dobermannt tenyésztett. Tök véletlenül kerültek hozzám, szerencsémre elég kutyás családból származom, ebben az egyben nem korlátoztak :D
Nekem sikerült kifognom a két végletet: a kan annyira harcias, agresszív volt, hogy avval simán elmehettem este 10kor sétálni 16 éves lány létemre, bárkinek neki ment, aki csúnyán nézett rám, vagy túl közel jött. Meg volt ennek is előnye, de akkor sem volt normális. Aztán egyszer vacakul volt, tesóm közeledett hozzá, hogy "mi van, blöki?", erre Argo neki ment. Na, akkor mennie kellett a háztól. Sajnáltam, mert gyönyörű volt, nekem szót fogadott, de hát mégsem eheti meg a családot. Eladtam, egy családhoz került, garanciát! kellett vállalnom rá 17 évesen, hogy a kutya megfelel telepőrzés céljára. Nem jöttek reklamálni :)
A másik egy szuka volt, az meg egy idegileg roggyant volt, nagyon félős volt. Inkább volt szobakutya, mint házőrző. Két ismerősömnek is rotijai voltak, azok nagyon nyugodtak voltak. Minden tenyésztő kérdése szerintem :)
Jó fejek vagytok, hogy így gondoskodtok a szomszéd kutyáról.
A kis rotit már vagy fél éve megbeszéltük, már a tenyésztőt is kiválasztotta párom (szülei is attól vették a rotit, aki most egy éves, és gyönyörű szép nagyfejű kutya lett). A boxert meg én szerettem volna... Nem is baj, hogy lesz két jó kis házőrzőnk, majd senki nem mer bejönni :D
A két öreg kutyus már nem olyan, akiket tanítgatni lehetne, egész nap alszanak. Ők most már csak kaját és szeretgetést kapnak :) A boxerrel meg majd járok sportolni.
Amúgy a szomszéd szuka rotit is mi gondozzuk. Elköltözött a tulaj a házból, a kutya ott maradt a kennelben egyedül. De legalább a kaját hozza neki, meg kulcsot is kaptunk hozzá, így tudjuk normálisan etetni, meg sétáltatni szegényt. Borzasztó szeretetéhes, már 10 éves elmúlt. Fura, hogy roti létére mennyire nincs önbizalma :( Úgy megalázkodik mindig, pedig semmi oka nincs rá. Most nemrég dokihoz is elvittük -szerencsére arra is adott pénzt a tulaj - és kiderült, hogy elég súlyos fülgyulladása van :( Úgyhogy csepegtetjük neki.
De tök jó, a környéken mindenki ismeri meg sajnálja, és hordják neki a kaját :D
Szóval van egy csomó kutya, de imádjuk őket, én mindig erre vágytam :))
Megnéztem a Gelenkraft árát, elég húzós :/ De mindenki csak dícséri.
Én nem adok neki semmi ilyesmit, az állatdokink kifejezetten lebeszélt róla. Szerinte a tápban meg van minden, amire szüksége van, nem kell mellé plussz csonterősítőt adni, mert avval csak a csonttömeget növelnénk, és az ízületek később nem fogják elbírni. Ha úgy látom, hogy kevesebb tápot evett, akkor hetente 1-2x adok neki csonterősítő tablettát, de nem napi rendszerességgel.
A múltkor kaptam egy roboráló-immunerősítő port, kíváncsiságból időnként adok neki belőle, hátha felturbózza az étvágyát. De még nem zabál ki minket a vagyonunkból :D
Írtad, hogy lesz kis rotitok is. Hogyhogy ennyi új lakód lesz hirtelen?
Megértem, hogy a házi kosztot jobban szeretik a kutyák. Változatosabb, és finomabb is. Valahogy régen is megoldották, hogy egészségesek legyenek a kutyák, amikor még nem voltak csodatápok...
A hússal én is így vagyok - nyerset adni nincs gusztusom. Bár tuti szeretnék úgy is:)
Adsz neki valami kiegészítő tablettát vagy port? (Dömper Gelenkraftot kap az ízületek, kötőszövetek erősítésére.)
A miénk Happy dogot kap(na), de nem rajong a száraztápért. Én főzök neki vmilyen szárnyashúst levesesen, és összekeverem a táppal. Vagy kevés natúr joghurttal, vagy kefírrel. Egy héten egyszer kap tojássárga-túró-pici méz keverékét, attól nagyon szép lesz a szőre. Ezt még akkor tapasztaltam meg, amikor skótjuhászaim voltak. Egyszer egy héten kaphat csirkemájat is, én ezt is megfőzöm. Tudom, hogy ehetne nyersen is húst (kivéve a disznóhúst), de ahhoz nekem nincs gusztusom. Csontokat nem kaphat még, majd fogváltás után.
Összességében a miénk jobban el van házi koszton, mint tápon.Sheena szereti a túrós tésztát, a bundás kenyeret, a tojásrántottát sült paprikával, a tarhonyát, a sült húst, a párolt halat, szóval tud élni :)) Most is megkapta a reggelijét (táp-kaukázusi kefír keverékét), mégis az én szendvicsem kellett.
Ennyi idős kutyának naponta 3x kell ennie, 5 hónapos kortól elég 2x is.
Ami még felmerült bennem, az az etetés. Nagyon remélem, hogy ő nem lesz válogatós (olvastam, hogy sokatoknak az)!
Most a Happy Dog csökkentett fehérjetartalmú kölyöktápját kapják a tenyésztőnél, én viszont magam szeretném a hamiját összeállítani rendes husiból. Arra gondoltam, hogy a főtt csirkefarhátről leszedegetem neki a husit, összekeverem rizzsel, és ráütök egy tojást. Csak milyen sűrűn szabad neki tojást adni?
Csirkenyakat kaphat? Vagy kölyöknek még nem szabad adni?
Úristen! Az szép baleset lehetett :D Jó kis csapatépítő tréning :)
Remélem, hasonlókat nem kell átélnem.
Amiket írtál fegyelmezésről, azt megtapasztaltam már én is. Leszidtam vmiért, és erre visszapofázott. Hasonló szituban a német juhászunk lapított és szemlesütve pislogott, de ő nem. Meg kellett vívnom vele a csatát, és most már oké. Viszont a fiamat nem veszi "emberszámba", mert hiába beszéltem neki, hogy ne hergelje...csak azért is. Most meg állandóan megkergeti a kutya, elkapja a bokáját, hiába játéknak veszi, bizony a kutya sem marad kiskutya. Szóval mi most evvel küzdünk.
Imádom a ragaszkodását. Amerre megyek, jön velem, ha fürödni megyek, addig ott fekszik a kád előtt. Ha kint alszok a nappaliban, mellém bújik sunnyogva és ott alszik reggelig. Csak arra ébredek fel, hogy már megint nincs helyem.
Sziasztok! Nekem 4 éves csikos ,kan boxim van. Imádom és baromi jókat tudok rajta szórakozni! Persze nekem is volt olyan, hogy azt hittem szétdurran az agyam,mert mire hazajöttem, kiszedte a falból a vezetéket is! Háromnegyed órát voltam csak el! Máskor csak egy fél órát és mikor beléptem a lakásba, majdnem rosszul lettem! Feldöntött egy katedrál üveges aztalt. Képzelhetitek, mi volt itt! Az üveg millió pici apró darabra robbant szét! Az asztal -ki tudja hogy- a lakás másik végében volt és ami az útjába került azt összekercolta! A szekrényeket ,a padlót , a tapétát -nem volt egy épp hely a lakásban! De szerencsére a kutyának nem lett baja! Viszont ahogy beléptem és meglátta a reakcióm,lefeküdt és olyan búsan nézett rám, hogy nem is tudtam rá haragudni! A párom reakciójától viszont rettegtem, mármint hogy kutyástól kivág! Igy gyorsan összetoboroztam a családot, hogy ne az a látvány táruljon a párom szeme elé, mint nekem. Igy talán könnyebben megemészti! Viszont egy éves kora óta, olan, mint egy angyal! Semmi rosszat nem csinál! A boxert nem szabad úgy kezelni, mint a rotit! Hihetetlenül érzékeny lelke van! Nem szabad hagyni, hogy a fejedre nőjjön, de ha kabálsz vele ,akkor dacos lesz és "csakazértse" csinálja! Ha bántod, akkor meg idegbeteg lesz! Tehát meg kell találni az arany középutat!
Sheena Kiskunfélegyházáról való, a Félegyházizsivány kennelből. A tenyésztő egy igazi boxer bolond, órákig tud mesélni és áradozni a boxerekről. Mikor odamentünk, egy igazi boxerparadicsomba érkeztünk, kb. 12 felnőtt blökihez és két alom kicsihez.
Nyugodt, kiegyensúlyozott kutyái vannak, rendszeresen jár velük kutyasuliba. Szépek a kutyái, láttuk papát-mamát is.
Igen, most azt mondom, egész nyugodt kutyát sikerült választanom, remélem, ez így is marad. Előtte egy németjuhászunk volt, szintén szuka. Na, az kicsinek olyan szintű pusztítást végzett, hogy ott volt minden: előszobában linoleum 5x5 cm-es darabokra tépése, slag 2 méterenkéti megrövidítés, virágok, bokrok kiásása, stb.