Kivételesen annyira nagy baromságot nem mond, ugyanis a Bécs-Budapest világkiállítás elreszelése előtt komolyan foglalkoztak a GYSEV-nél egy, a vasfüggöny alépítményére építendő kisvasút ötletével. 1993-ban még elém is dobott egy dossziét az egyik főmérnökük, ahol a részletes vonalvezetéssel, a meglévő, átalakítandó és újonnan építendő műtárgyakkal foglalkoztak.
A járműparkról kérdeztem, ők azt mondták, hogy múzeumvasúti jellegűnek álmodták meg és a nagycenki kiállítás tárgyaiba vertek volna életet.
Legújabb agymenésem, építek egy életnagyságú Mk48 mozdonyt. Egész jól állok. Ha bárkinek lenne bármije, ami a mozdonyhoz való, vagy épp jó lenne hozzá és meg is válna tőle, kérem jelezze az alábbi e-mail címen. Köszönöm szépen! :)
Köszönöm! A pdf-nek is örvendtem, mikor ráakadtam. Találtam még néhány érdekes dolgot.
Zámoly történetében olvastam, hogy ez az egész környék eredetileg hozzájuk tartozott (a buszmegállókon ma is mind Zámolyi dűlők, Zámolyi szőlők felirat olvasható kilométereken át; csak nem akarták odaadni bányászatra, ezért elvették tőlük. Nem tudom, fizettek-e érte, nem-e?
(Érdekes módon a MAL majdnem ugyanezt adta elő Szárral: ott is találtak bauxitot, ott se adta a község a területet, mire a MAL kijelentette, hogy most már presztízskérdésnek tekinti a dolgot, hogy bánya legyen. Ezt így szó szerint leírták. Kevés híján úgy is tettek, csak - közbejött a vörösiszap.)
A németek aztán a háború végén vagy 200 vagon gépet és műszert vittek innen Töging am Inn nagy alumíniumipari üzeméhez Felső-Bajorországba; abból vagy 80 vagont később megtalált a magyar küldöttség, de az se került mind haza. Maradt azért még annyi felszerelés, hogy az oroszoknak is jutott.
"A munkálatok év végéig még folytatódnak: ennek keretében felújítják Fertőboz állomáson a fűtőház épületét, amely így a nagyközönség számára is látogatható lesz. Emellett megtörténik a múzeumvasút biztosítóberendezési rendszerének teljes modernizációja."
Magánvasúti pályaszám, mivel nem hagyták el a vonalukat, nem volt szükség az "a" betűre, mint a MÁV-nál. 1949-től a MÁV már Cak > 1956. Bak pályaszámmal látta el a forgóvázas kisvasúti kocsijait.
Ide hivatalból el kellett jönnöm. Ezek a képek speciel tavaly újéviek. Itt a műhely / fűtőház (?), a következő kis épület állítólag labor volt, azután van két bunker, egy sziklába vájt, félköríves, és egy téglával kibélelt, egyenes , pont az épületek mögött, ezért jobb télen jönni, itt nyáron pokoli a bozót.
Utánuk az egykori őrház alapjai a deltában, attól beljebb, a bányában egy rakodó / tároló, de a tüskebozóttól még télen is alig megközelíthető, utána találtam egy kis, természetes sziklaodút, a legutolsó képeken pedig... a rácsajtóst én robbanóanyagraktárnak nézem, de volt, aki még az üzemelés idején járt benne, azt mondja, izotóplabor volt. nem tudom, cseppkőbarlang jellege van, és csöpög. Vezet ki belőle egy kétméteres vascső szellőzőkürtő a fölötte levő mezőre, azt mintha keresztüllőtték volna puskával, bent olyan hét kis kamra van, drót lámpaakasztók nyomai, és egy betemetett kút.
A rácsajtót a denevérvédők követelésére tették fel, mert ez az állatok kedvelt telelője. Én még voltam bent az ajtó nélküli időben, tavalyelőtt.