De akkor már a két nappal korábban beadott vas és a naponta benyomott heparin is mellé kellett volna, h menjen. Nem tudom pontosan, mit takar az átereszt szó ebben az esetben, de én laikusként csak vmi gyártási hibára tudok gondolni.
Hogy igazán szakmába vágót is kérdezzek: mennyi az az idő, amikorra egy szövettani vizsgálatnak mindenképpen illene elkészülnie? Több mint egy hónapja műtöttek és még semmi eredmény... Nem aggódom, csak vannak további lépések, amikhez kell a szövettani lelet.
A branulon 2 db nyilas lehet: az egyik, ahol a folyadek bemegy, a masik, ahol a folyadek kijon. A ketto kozott nem ereszthet. A leggyakoribb problema szerintem, hogy nem a venaban vegzodik a barnul.
Ezt döbb orvostól/ápolótól is hallottam, h előfordul, h a branül "átereszt" (nem tudom, gondolom, ha a szövetek közé kerül a cucc, akkor fönt, rögtön a csap alatt), és egyébként elég általános jelenség, h a branül szó hallatán heves anyázásba kezdenek, legtöbbjük utálja a branült, mert többet árthat mint amennyit használ.
Ezen kerdeseidre pontosan a regionalis gastroenterologus szakfoorvos tudna adni korrekt valaszt, szakmailag o felugyel. Ha pedig gyomorukrozes tortenik HP vizsgalat celjabol, akkor abbol szovettani vizsgaltnak kell tortennie, es annak egy szovettani lelet (dokumentum) az eredmenye, amely tartalmazza azt az informaciot, hogy van-e HP, ha igen mennyi, es van-e antibiotikum rezisztencia benne, valamint azt, hogy a gyomornyalkahartya milyen allapotban van, van-e benne valamilyen elteres.
Szeretném pontosítani az eredeti kérdésem: 1. Ahol lakom azt hogy megállapítsák a fertőzöttséget csak tükrözés alkalmával vett szövettanból tudják elvégezni, mert itt helyben nincs UBT teszt.
2. A megyeszékhelyen tudnak UBT tesztet készíteni, de előtte kötelező a tükrözés, azaz csak úgy végzik el az UBT tesztet, ha beleegyezek a tükrözésbe is (itt nincs szövettan vétel). Tehát külön önállóan UBT teszt nem kérhető. Ezt eü-s dolgozó is megerősítette, hogy így működik, mivel még neki sem voltak hajlandók csak az UBT tesztet elvégezni.
Tehát a kérdés úgy szólt volna, hogy szakmailag indokolt, kötelező-e UBT teszt előtti gyomortükrözés (akár szövettan nélkül) elvégzése abban az esetben is, ha a páciensnek nincs gyomorpanasza.
Köszönöm, hogy válaszoltál, egy kicsit tartok tőle, hogy mit fognak mondani-tenni, ha megtagadom a tükrözést és csak az UBT tesztet kérem.
A magyar jogszabalyok szerint minden emberi testbol eltavolitott szovetbol szovettani vizsgalatot kell vegezni (nehany kiveteltol eltekintve). A tenyesztes nem azonos a szovettani vizsgalattal. Viszont szovettani vizsgalattal a leggyakoribb antibiotikum-rezisztencia megallapithato. Es azert keves az UBT, mert ez nem szurovizsgalat, hanem egy adott kerdest szeretnenk megvalaszolni.
De megegyszer: orvos csak azt teheti, amibe beleegyezel.
Igen, de az is benne van, hogy ha a második kezelés után is pozitív, akkor érdemes elvégezni antibiotikum specifikus kezelés miatt a szövettani tenyésztést. Mellesleg máshol miért nem így csinálják - azaz gyomortükrözés szövettannal+UBT, elég az UBT, ugyanis nem gyomorpanaszok miatt kérem, hanem bőrprobléma miatt. Több emberrel beszélve, akik átestek a gyomortükrözésen + UBT-n, nem volt szövettan.
A szakmai protokoll eppen arrol szol, hogy a legmegbizhatobb modszer a szovettan. Masreszt a szovettani vizsgalattal arra is valaszt lehet adni, hogy milyen gyogyszerre erzekeny a HP. A gyogyszer beszedeset kovetoen mar tenyleg eleg lehet a kilegzesi teszt.
Tisztelt Hozzáértők! A teljes sztorit a „Pikkelysömör gyógyítása” topic-ban leírtam, egy kérdésem lenne: Vérképből megállapították a Helycobakter antigén pozitív és ahhoz, hogy jelenleg is fennáll-e fertőzöttség előírás-e, kötelező-e a gyomortükrözés és szövettan, nem elég az UBT-teszt? Gyomorpanaszaim nincsenek, bőrgyógyászom kérte a Helycobakter antigént az arcomon lévő seborrhea-s foltok miatt.
Nem, semmi hasonló sincs. Egy nagyon picit meg van duzzadva, de ezen kívül semmi, csak a sárga árnyalatú bőr, meg a seb. Köszi, szerintem ha hétfőig nem halványodik, vagy csökken a kiterjedése, akkor elmegyek dokihoz.
Ha nem folyik belole genny, es nincs begyulladva, es nem vagy lazas, akkor nem kell azonnal elmenni orvoshoz. Valoszinuleg a seb koruli szovetkozti beverzes felszivodasanak elszinezodeset vagy a jodtartalmu fertotlenito szinet latod. Ha nagyon aggodsz, akkor erdemes megmutatni orvosnak.
Sziasztok! Lenne egy kérdésem. Hétfőn hajnalban megkapott egy kutya, az nap el is mentem az SBO-ra. Kaptam tetanuszt, meg új kötést. Másnap leszedtem a kötést, maga a seb nem fáj, de a környéke sárgásan elszíneződött. Nincs begyulladva. Ilyennel még nem találkoztam. Ezzel menjek el dokihoz, vagy el fog múlni? Válaszokat előre is köszönöm!
Köszönöm a választ, pont ezeket csinálom a karommal, úgyhogy megnyugtattál! Vérszegénység, hát, ez egy jó kérdés... Volt egy méhpolipom, amit 1 hónapja kivettek, most azt gyanítjuk, hogy az okozta, mármint az erős menzesz. De ugyanakkor van egy urológiai vonal is, rendszeres mikroszkópikus hematúria, vesekő, jobboldali veseparenchyma 5 mm-re vékonyodott, eritropoetin 3,2 volt, szóval több dolog is lehet mögötte. A vénás vasat az 1,7-es vasam miatt adták automatikusan.
Az esetek jelentos reszeben az alkar nyugalomba helyezese elegendo, hogy a duzzanat elmuljon. A jegeles jot tesz, fajdalomcsillaitot szabad beszedni addig is, ezeknek altalaban vagy gyulladascsokkento hatasuk is. Ami viszont nehezebben ertheto szamomra, hogy elkeve miert is van szukseged venasan vastartalmu injekciokra. A vas onmagaban keves a vorosvertestek termelodesehez. Mi miatt van verszegenyseged?
2 napig volt branül a bal alkaromban (vénás vashoz kellett), akkor elkezdett nagyon fájni és dagadni. Sajnos a kivétel (másfél napja) után sem múlt el, sőt. Tegnap már úgy nézett ki a bal alkarom, mint egy Michelin-babáé, duzzadt, piros, forró, fogni nem tudtam vele, lógatni nem tudtam, mert lüktetett. Voltam háziorvosnál, sebészeten, de nem derült ki, hogy vénagyulladás vagy trombózis (ez a kettő merült fel), azt mondták, várjunk. Este már sírtam a fájdalomtól, pedig napközben jegeltem, bevettem egy Cataflam-ot, attól sokkal jobb lett. Ma megint fáj, ugyanúgy néz ki. Kérdésem: mire várjunk és hogy fog kiderülni? Mi a valószínűbb? Milyen vizsgálatokra érdemes elmennem? Ha használ a Cataflam, az inkább gyulladásra utal, ugye? Mondjátok, h igen :-) Másik kérdésem: én most egy jó ideig nem akarok tűt látni, branült meg végképp nem, de nagyon szar volt a vérképem (1,7 volt a vas, 73 a hgb, 0,23 a htk) és még elvileg 2 héten át kéne kapnom a vasat, háromnaponta. Vénám nincs, ezért is szúrtak branült. Érdemes egyáltalán kapnom, kaphatok-e bármit vénásan, amíg az a vénám rendbe nem jön? Gondolom, a jobb karomba bármit kaphatok, ugye?
Ja ugy. Tenyleg, ha keves a vese altal termelt eritropoetin, akkor nem termelodnek a vorosvertestek sem, es ez verszegenyseghez vezehet. Remelem kiderul a baj forrasa.
Egészen konkrétan nem tudom, a tanárnő annyit mondott meg kell nézni a vesét és be kell feküdni. )lehet, hogy azért fektet be, mert tudja, hogy elég nehezemre esik a jövés-menés...nem tudom)
A vasat már felpumpálták 10-10, aaz már csak kisfokú vashiány (főleg a 2-höz képest)
ezt most nem egeszen ertem. azert kell korhazba menned, mert feherversejtek es vorosvertestek vannak a vizeletedben? ezt altalaban ambulansan szoktak kivizsgalni, mint ahogyan eddig tortentek veled a dolgok. Vagy a nagyfoku verszegenyseg miatt kell korhazba menned?