Keresés

Részletes keresés

Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.05.20 0 0 93
No, megnéztem:

,,Maga a fogalom a XVIII. századból ered, és kezdetben ,,a hadseregtől különálló, leginkább könnyű lovassági csoportok" tevékenységét takata, ,,amik elsősorban az ellenség hátországában, ellétó vonalain és szárnyain fejtenek ki zaklató támadásokat". Ezek a hadseregtől kirendelt csoportok leginkább a könnyű lovasság (huszárok, dzsidások), dragonyosok, vagy lovasított gyalogság csapataitól kerültek ki. Elsődleges feladatuk az ellenség ellátó, kommunikációs hálózatának zaklatása, felszámolása volt. Ezeket a francia ,,partie" szoval jelölték, innen ered a rontott ,,partisane" szó, és a későbbi ,,partizán-háború" fogalom. Ami figyelemreméltó, a legtöbb európai nyelvben a XIX. század elején még a ,,pártia", ,,párt" kifejezést alkalmazták, és nem a ,,partizán-csapatot". Eleinte a kifejezés nyelvbotlásnak, profanizmusnak, tautológiai kifejezésnek tűnt.
Viszont már a Napoleoni-háborúk során ,,partizánoknak" kezdték széles körben nevezni az irreguláris, illetve polgári lakosságból szerveződő fegyveres csoportokat, akik ,,partizán-háborút" folytattak az ellenséges csapatok ellen. Ekkor született a partizán-háború és partizán másik, spanyol eredetű elnevezése - a ,,gerilla" (a sp. ,,guerrilla" - ,,kis háború" - szóból).
Hivatalosan (katonai szakkönyvben) Gyenisz Davidov (a szövegben itt - Denis Dawidoff - Z.I. megjegyzése) jelent meg először a ,,partizán" kifejezés (lásd: Gyenisz Davidov ,,A Napoleon elleni partizánháború", S.P.-g, 1816.)"

(Forrás: Enciclopedia Britannica, 1911-es kiadás; direkt egy régi forrást kerestem!)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.05.20 0 0 92
Tiszteletem, Julien!

Megnézem, hogy honnan ered a kifejezés, mert már 1812-ben is, Platov és Davidov szabadcsapatait már partizánoknak nevezték.
Előzmény: Josic Julien (91)
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.20 0 0 91

Tiszteletem Mindenkinek...

Tito partizánjairól, tud valaki információkat, állítólag az ő egységeitől ered a partizán kifejezés.

Josic...

bimba5672 Creative Commons License 2007.04.22 0 0 90
Akkor én még porbafingo  voltam..................
Előzmény: - duplagondol - (89)
- duplagondol - Creative Commons License 2007.04.22 0 0 89

Érdekes, hogy magyarul elsőre csak az MSZMP vezető köreiben olvashatták, mint belső kiadványt; hogy miért, arra nyilván lehetne ötleteket találni...

Előzmény: bimba5672 (88)
bimba5672 Creative Commons License 2007.04.21 0 0 88
Igen én olvastam othon valamikor a 80' években azt hiszem Vajda Jànos volt a forditoja nem vagyok benne bisztos. A cime Che Guevara naploja vagy Che Guevara utolso naploi valami ilyesmi.
Előzmény: Zicherman Istvan (54)
Skog Creative Commons License 2007.04.16 0 0 87
Érdekes.
Köszi.
Előzmény: Zicherman Istvan (86)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.04.16 0 0 86

Szia!

Mindössze olyan gyorsan elment a topik a süllyesztőbe, hogy nem is tudtam, hogy kérdeztél valamit.

A lap a ,,Stars ad Strips" amerikai katonai  prop.lapban jelent meg, 1947-ben

Skog Creative Commons License 2007.04.16 0 0 85
Ezek szerint nem, kár.
Igazán kiváncsi lettem volna.
Előzmény: Skog (84)
Skog Creative Commons License 2007.04.10 0 0 84
Elismerésre méltó.
A forrást le tudod hivatkozni?
Előzmény: Zicherman Istvan (82)
Müller szakaszvezető Creative Commons License 2007.03.30 0 0 83
A háború után úgy megnőtt a partizánok száma Magyarországon , mint eső után a gomba.
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.03.30 0 0 82

2. 2 Showtime.

Ha még emlekszel, volt egyszer vitánk egy ukrán UPA-s csoporttal kapcsolatban, amely 1947-ben átgyalogolt fél Európán Bajorországba, az amerikai megszálló övezetbe.

Végre megkaptam a korabeli újság kivágását!

Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.12.02 0 0 81

Hat, ennek utanna kene nezni, de nekem most semmi forras sincs kez alatt. Marhasagot meg nem akarok irni.

Lehet, hogy Nemedy Laszlonak van valami idevonatkozo anyaga.

Ha hazaertem Bp.-re - majd megnezem. (Csak szolj ram, mert elfelejthetem.)

Előzmény: showtimes (80)
showtimes Creative Commons License 2006.12.02 0 0 80
A felvidéken átvonult csapatok, magyarok és a szlovák partizánmozgalom kapcsolata elég jól feldolgozott, a galíciai is. Engem kimondottan a keleti területek, ezen belül is a Brajszki erdő és a Pripjaty mocsárvidék érdekelne.
Előzmény: Zicherman Istvan (79)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.12.02 0 0 79

Pardon, a magyar csoportokkal kapcsolatban nem vagyok olyan biztos, hogy vannak megbizhato adatok, de bovebben nem tudok mit mondani, mert konkretan evvel a temaval nem foglalkoztam.

Meg kene kerdezni M.Zolit, o biztosan tud valami adatot a Szlovakian at vonulo magyar egysegekrol.

Előzmény: showtimes (77)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.12.02 0 0 78

Van, es rengeteg.

Termeszetesen jelentos reszuk 1991 utan volt publikalva, de a legerdekesebbek az 1947-1965 kozott kiadott, katonaknak szolo zart kiadvanyok.

Gondolom sejted, hogy egeszen mas a hangveteluk, mint a ,,hivatalos parizanvisszaemlekezesnek".

Minden attol fugg, hogy mikor lesz leforditva magyarra.

Amugy eppen tegnap valtottunk par hozzaszolalast Nemedyvel azugyben, hogy kezdik kiadni a regi visszaemlekezesek cenzurazatlan verzioit. Allitolag mar Versigora es Kovpak is megjelent (Zsukovot, p.l. 1996-ban adtak ki ismet, vagatlan verzioban. Altalaban azt a konyvet hasznalom, ha idezni kell tole valamit).

Előzmény: showtimes (77)
showtimes Creative Commons License 2006.12.02 0 0 77
Arra lennék kíváncsi, hogy van-e a valósághoz legalább közelítő szovjet/orosz forrás az alább felsorolt mozgalmak csapatainak a létszámának alakulásáról a Polesieben? Illetve, hogy a partizánterületek belakása, ellenőrzése során mennyire keresztezték egymást?

A "felszabadítás" után távoztak a német, magyar, szlovák megszálló csapatok - illetve leszakadt alegységeik maradtak a Pripjaty mocsár és erdővilágában. A vörös partizánok jó részét besorozták, s elment a sereggel, másik része helyi rendfentartó lett az NKVD alárendeltségében, s a hatóság csapatai is maradtak harcolni az ellenséges csoportok ellen. Szerinted a vörösök helyét az erdőkben, mocsarakban mennyire vették át a nacionalista csoportok, lemaradt német katonák?
Biztos voltak ezen a vidéken is leszakadt magyar csoportok, róluk viszont még sehol sem olvastam. Mi lehetett a sorsuk? Logikus lenne, hogy a német alegységekhez, vagy a lengyel csoportokhoz csapódjanak...
Előzmény: Zicherman Istvan (76)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.12.02 0 0 76

bandaháborút

.........

Hivatalosan meg mindig partizanhaboru:))) Maradjunk ennel a kifejezesnel:)))

Amugy rendkivul jo es informativ, amit irtal.

Előzmény: showtimes (75)
showtimes Creative Commons License 2006.12.02 0 0 75
Már többször érintettek a Polesie vidékén, Galíciában dúló bandaháborút - amiben a vörösök mellett részt vettek az ukrán nacionalisták, lengyel partizánok, a németek és magyar, szlovák megszálló erők, a németeknek alárendelt helyi milíciák, valamint saját szakállukra dolgozó rablóbandák.

Az köztudott, hogy az ukrán nacionalisták és a németek közt egyes zónákban együttműködés alakult ki, a Kárpátok előterében a magyarok nem hivatalosan megegyeztek az UPA-val és segítették egymást. Azt már kevesebben tudják, hogy 44 nyárelején a keleti lengyel területeken (amit 39-ben a Szu-hoz csatoltak) az AK helyi csapatainak jelentős része felvette a kapcsolatot a németekkel. Fegyvert, lőszert, gyógyszert kértek a vörösök elleni harchoz - cserében helyi fegyverszünetet ajánlottak, s helyi szinten hajlottak is ennek elfogadására a németek, az SS birodalmi vezető viszont lefújta az egészet. Ennek ellenére több helyen megköttetett a megállapodás, kézifegyvereket, lőszert adtak a németek, a lengyelek pedig meghívtak német tiszteket, hogy a terepen láthassák, hogyan harcolnak a beszivárgó vörös csoportok ellen. A németek kicsit rugalmasabbak, akkor a Vörös Hadsereg hátában jelentős partizántevékenységet generálhattak volna. A német-lengyel együttműködés csak az ország keleti régióiban kezdődött el - s a varsói felkelés gyakorlatilag véget vetett ennek.

A beérkező vörös hadsereg ellen az AK kevés helyen vette fel a harcot - inkább a fegyvert lábhoz megoldást választotta, vagy illegalitásban maradt, a partizánok és ukrán nacionalisták ellen viszont harcoltak. Az oroszok az AK-sokat vagy besorozták a vazallus lengyel csapatokba, vagy elfogták és irány Szibéria. Szórványos fegyveres ellenállás bontakozott ki az AK részéről az oroszok és helyi klienseik ellen, ami 47-ig tartott. A keleti végeken élő lengyelek nagy részének kitelepítése (többségük az elűzött németek helyére, kisebb része, a rendszer feltételezett ellenségei Szibériába, Kazahsztánba) véget vetett a harcoknak, Lengyelországon belül pedig azért szüntette be a fegyveres harcot az AK, mert rájött nem tudja megdönteni a komcsikat, felesleges áldozatvállalásnak nincs értelme.
opossum Creative Commons License 2006.11.09 0 0 74
Mármint a partizánháború európában című könyvet. Írója Kühnrich Henrik
Előzmény: opossum (73)
opossum Creative Commons License 2006.11.09 0 0 73
Sziasztok nem tudjátok, hogy hol lehet megvenni??
Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.11.01 0 0 72

Guevara konyvenek utolso fejezetenek fele fenn van (holnap estere elkeszulok a masik felevel).

http://www.commandomedia.com/xxszazad/kon/5160/ernesto/25.html

Erdemes elolvasni, sokat elmagyaraz arrol, hogy miert ruhellik az USA-ban:)))

Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.10.31 0 0 71

Bovitettuk ujabb ket fejezettel Guevarat. Mar csak egy fejezet maradt hatra.:)))

http://www.commandomedia.com/xxszazad/kon/5160/ernesto/1.html

Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.10.31 0 0 70

Bovitettuk ujabb jopar fejezettel Guevara konyvet.

http://www.commandomedia.com/xxszazad/kon/5160/ernesto/1.html

Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.10.28 0 0 69
Az hogy antikommunistak - az hagyjan (ott veszett volna az osszes, ahol volt), de az a baj, hogy a '90-es evek eleje ota gyartott ukran lapok erosen orosz-ellenesek is, pedig a regebbi (meg OUN vagy Bendera-mozgalmi kiadvanyok is!) joval korrektebb es visszafogottabb nyelvezetu cikkeket, es rendkivul jo tortenelmi tanulmanyokat adtak ki!
Előzmény: showtimes (67)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.10.28 0 0 68

Kosz a net-cimet.

Mostani ukran lapokrol beszelsz, vagy az 1991 elott kiadottakat?

Előzmény: showtimes (67)
showtimes Creative Commons License 2006.10.28 0 0 67
meglepően bonyolult a címe:))

http://www.hhrf.org/kisebbsegkutatas

egyébként az angol nyelvű ukrán lapok egy részét ismerem. Érthetően erősen antikommunisták.
Előzmény: Zicherman Istvan (66)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.10.27 0 0 66

Pontos cimet megtudnad esetleg adni? Mar csak osszehasonlitas vegett. (Nem muszaj azonnyomban, raer.)

Az ukran resze a szovjeteknel/oroszoknal/ukranoknal van nagyon jol feldolgozva (foleg mostani orosz es regi ukran kiadvanyok (a mostani ukran kiadvanyok szinte olvashatatlanok:((()).

Előzmény: showtimes (65)
showtimes Creative Commons License 2006.10.27 0 0 65
a lengyel része rendkívül jól feldolgozott, magyarul is hozzáférhető ( Kisebbségkutatás c. folyóirat).
Előzmény: Zicherman Istvan (64)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.10.27 0 0 64

Valoszinuleg ezekrol a teruletekrol lesz szo.

Amugy az ukranok Lengyelorszagbol torteno deportalasarol az asszony javasolt most valami konyvet, ami a helyi intezuet konyvtaraban (Max Plank-intezet) elerheto oroszul, nemetul es ukranul. Megnezem a pontos statisztikakat, mert szamomra is meglepetes volt a film! Majd utanna valaszolok, jo? (Meg megnezem a pontos szamadatokat a lengyelek deportalasairol, kitelepiteseirol, ,,hazatoloncolasairol"...

Amugy egy ugyancsak erdekes tema, az ketsegtelen!

Előzmény: showtimes (63)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!