Keresés

Részletes keresés

tillA Creative Commons License 2023.06.24 0 0 6227

(köszi, de én nem találom azt a magyar feliratot a kéttucatnyi többi között, biztos, hogy van?)

Előzmény: tippancs (6224)
Eolomea14 Creative Commons License 2023.06.23 -2 3 6226

Pavel Klusancev csinalt jo nehany szuper dokumentumfilmet (altalabn dramatizalt jelenetekkel megspekelve). Ezek meg Kubrick-ot is megihlettek, amikor a 2001-et csinalta. (Joggal mondhatjuk, hogy Klusancev filmjei nelkul a 2001 gyokeresen mas lett volna - fokent az uros/Holdon jatszodo jelenetek tekinteteben).

 

A ketszeres Oscar-dijjas trukkmester, Robert Skotak (akivel leveleztem egy darabig) nagy csodaloja volt Klusancevnek (meg talalkozott is vele). Sajnos, a rola keszult dokumentumfilmjet - lathatolag - nem fejezte be.) Az Outre magazinban megjeleno - nagyon reszletes es gazdagon illusztralt - cikksorozata a szovjet rendezorol [es mas szovjet SF filmekrol] ugyszinten nagy hirtelen maradt abba. A British Film Institute gondozasaban megjeleno Klusancev blu-ray doboz sem latott napvilagot (csatlakozva a megtorpedozott szovjet SF filmes gyujtemenyekhez).

 

Viszont Skotak kozremukodesevel, Pavel Klusancevrol szolo dolumentumfilm sikeresen megjelent (The Star Dreamer)

 

Klusancev legismertebb tudomanyos/tudomanyos-fantasztikus rovidfilmjei (kapasbol, szoval lehet meg tobb is):

 

- Meteorok

- Az anyag rejtelye

- Ut a csillagokhoz

- Univerzum

- Hold

- Mars

- Latom a Foldet (A cim Gagarin urben elhangzott tudositasabol van)

 

Ezek kozul a leglatvanyosabbak az Ut a csillagokhoz es a Hold.

 

Pavel Klusancev csak egy SF mozifilmet keszitette: a kivalo Viharok bolygo-jat.

Előzmény: tippancs (6224)
atherton_ Creative Commons License 2023.06.17 0 0 6225

ez szuper :) (von Braun disney-s filmjére emlékeztet)

Előzmény: tippancs (6224)
tippancs Creative Commons License 2023.06.16 0 0 6224

Hihetetlenül érdekes ismeretterjesztő film. A vége még mindig sci-fi. (Csak generált magyar felirat van, de elég jó.)

 

https://youtu.be/aT1s5s2LurM

Ko_uszNotDead Creative Commons License 2023.05.30 0 0 6223

Ahogy írtam a csimpánz se ragadozó, oszt mégis.

Előzmény: beauvois (6222)
beauvois Creative Commons License 2023.05.30 0 0 6222

lehet, hogy a Monolittal találkozó csoport nem volt ragadozó (leírás szerint mindenféle növényeket (bogyókat), meg ha tudtak szerezni mézet ettek. Nem vadásztak. űebben segített a monolit.

Előzmény: Ko_uszNotDead (6221)
Ko_uszNotDead Creative Commons License 2023.05.30 0 0 6221

Az állatvilágot nem kell ölni tanítani. A ragadozók tudják hogyan kell. Nem ragadozók, mint pl csimpánzok is rendszeresen agyonverik egymást, még monolit sem kell hozzá.

Előzmény: Eolomea14 (6220)
Eolomea14 Creative Commons License 2023.05.28 -2 1 6220

"Aztán, hogy az ősemberek az első szerszámot vadászat mellett a konkurencia ritkítására is használják az nem a monolit hibája."

 

A monolit celja az volt, hogy az ertelmesebb fajnak utat nyisson, ami [a filmben] csak ugy valt lehetsegesse, hogy - amint irod - a konkurenciat eltavolitja... ami ugye nagyon szalonkepesnek es celszeruenk hangzik igy leirva, de megiscsak a rideg teny az, hogy olni tanitja meg az eloembert (ami ugyebat pl. a Star Trek vilagaba sem passzol bele - mar maga a beavatkozas tenye sem, nem beszelve a gyilkolasra buzditasrol).

 

A 2001 sokkal jobb ez a mellekvonal nelkul. Amugy Kubrick beijedt, amikor a bemutaton tucatjaval hagytak el a csalodott, vagy akar duhos nezok a vetitotermet. Gyorsan hazaszaladt, es nyomban elovette a legelesebb papirvago ollojat... Azonban a rendezo az egy fajta szakember, a vago pedig egy masik... Igy o kinyisszantotta, ami maradhatott volna, es meghagyta, ami nyugodtan mehetett volna a szemetesbe (mint pl. az emlitett majmos resz). Erdekessegkeppen, Kubrick garazsaban tartott egy kopiat az eredeti filmtekercsbol, de abszolut nem torodott vele (o ugyanis a legrosszabb filmjenek tartotta a 2001-et). Jo par eve valahonnan elokerult a kivagott kozel 20 perc, de - tiszteletbol [?] - nem hozzak nyilvanossagra.

 

Kubrick vagy leforgatta, vagy csak tervezte, de lett volna olyan jelenet is a filmben, ahol Dr. Floyd meglatogat egy holdi ovodat, ahol a kisgyerekek (kozottuk a rendezo ket lanya) eppen festegetnek. A 2001 - velemenyeme szerint - jobb lett volna az ilyen emberi es (szo szerint) szines jelenetekkel. (Inkabb az a resz nem kellene, ahol Poole erzelem-mentesen hallgatja szuleinek - kinos - szuletesnapi koszontojet.)

 

Kubrick tehat elegge meg volt zavarodva; eltert az eredetileg tervezett 3. Vilaghaborus vonaltol, de nem varta el a szalakat (vagyis maradt a majmos bevezetes). Mutatni akarta a technikai fejlodes "elembertelenito" hatasat (pl. a fentebb emlitett jelenet Poole-lal es szuleivel), ugyanakkor lefilmezte/meghagyta azt a kimondottan emberi - ambar a titkolozas miatt helyenkent kinos - jelenetet, ahol az urallomason Dr. Floyd talalkozik szovjet [!] baratjaval (pontosabban a barati hazastars noi tagjaval). Meghagyta, amikor Dr. Floyd az urallomasrol felhivja kislanyat videofonon - ugyanakkor kivagta azt, amikor az elmegy megvenni a kert jatekot. (Velemenyem szerint vagy teljesen ki kellet volna hagyi ezt a - film szempontjabol mellekszalat -, vagy teljessegeben kellett volna meghagyni az emberi vonatkozasa miatt.)  Ugyszinten, meg akarta roviditeni a filmet (es meg is kurtitotta) - de meghagyta teljessegeben a film vegen a majd' feloras "csillagkapus" jelenet. 

Előzmény: Ko_uszNotDead (6218)
Ko_uszNotDead Creative Commons License 2023.05.27 0 1 6219

A vontatottat nem is annyira a könyvre, inkább a filmre értettem.

 

A régebbi filmek általában lassabbak. Van amelyiknek a lassúsága ma sem zavaro, pls Dersu Uzala, Volt Egyszer Egy Vadnyugat. Amikor legutóbb megnéztem a 2201-et zavart a vontatottsága. Persze lehet, hogy másnak műküdik és ez az én egyéni problémám.

Előzmény: tippancs (6216)
Ko_uszNotDead Creative Commons License 2023.05.27 0 2 6218

>a monolit [altal az idegen civilizacio] tanitja meg az osembert olni

 

Én szerszámhasználatra tanításnak értelmeztem. Aztán, hogy az ősemberek az első szerszámot vadászat mellett a konkurencia ritkítására is használják az nem a monolit hibája. Bár előreláthatóan része a beinduló technikai fejlődésnek.

Előzmény: Eolomea14 (6217)
Eolomea14 Creative Commons License 2023.05.27 -2 2 6217

>>>"Lehet néhányan ezt szentségtörésnek fogják érezni, de a 2001 szerintem (feleslegesen) vontatott."<<<

 

Valoban - de en a fo problemat nem az urutazas alatti reszek lassusaganal latom (mert az latvanyos ahhoz, hogy lekosse az embert), hanem a kovetkezokben:

 

Eredetileg a film cselekmenyeben benne volt az is, hogy a Foldon kozben a 3. Vilaghaborura keszulnek. Tehat a 'majmos' jelenet utan - a hires hirtelen vagassal - feltuno urhajok mind katonai celt szolgalnak. Ez a szal azonban a vegleges valtozatba nem kerult bele - igy az egesz addigi hosszu oskori jelenet ertelmet vesztette. Ugyanis a levegobe feldobott csont (az elso, primitiv fegyver) atvaltozasa a modern fegyverre (atomraketat hordozo ureszkozekre) is ugrott - ami azt szimbolizalta volna, hogy hiaba a technikai fejlodes, az ember marad egy primitiv oldoklo leny.

 

A vegleges valtozatban a feltuno urhajok mind bekesek, a technikai fejlodes szimbolumai - amelyek megnyugtato Strauss keringore uszkalnak. Ez szerintem igy jobb is - optimistabb. De ez azt is jelenti, hogy a "majmos" - bazi hosszu, es filmes szempontbol is elegge primitiven* megcsinalt unalmas - jelenetsort (*tele van ravetiteses allokepekkel) semmi ertelme nezni. Az egyetlen megmaradt tema, hogy a monolit [altal az idegen civilizacio] tanitja meg az osembert olni, ugyszinten elegge vitathato erkolcsi mondanivalot takar - es mivel a film a pesszimista megkozelitesbol amugy is atment optimistabba, most mar ki is log a sorbol.

 

Szoval legjobb az egesz oskori reszt atugrani - igy a film lerovidul vagy egy fertaly oraval (es tartalmi szempontbol is inkabb javul).

 

Előzmény: Ko_uszNotDead (6215)
tippancs Creative Commons License 2023.05.27 0 1 6216

Valóban vontatottnak tűnik a könyv (nekem a film nem tűnt annyira vontatottnak, lehet azért, mert olvastam már előtte), de világűrben való utazás a mai ismereteink szerint megvalósítható módon ilyen vontatott, azaz unalmas és hosszadalmas lenne. Bennem is felmerült olvasás közben, hogy milyen unalmas, de a fentebb leírtak miatt tudtam elfogadni.

Előzmény: Ko_uszNotDead (6215)
Ko_uszNotDead Creative Commons License 2023.05.27 0 1 6215

Lehet néhányan ezt szentségtörésnek fogják érezni, de a 2001 szerintem (feleslegesen) vontatott.

 

Összehasonlításképpen a Volt Egyszer Egy Vadnyugat első jelenete, a film elejétől addig amíg Bronson végre előbukkan, hogy lepuffantsa a három másikat, több mint 11 perc. "Semmi sem történik" csak várunk és mégsem unalmas. (a többség valszeg észre sem vette milyen hosszú)

Előzmény: Eolomea14 (6210)
Ko_uszNotDead Creative Commons License 2023.05.27 0 0 6214

>melyik iro volt elegedett a regenyenek filmvaltozataval?

 

Palahniuk szerint a Fight Club film jobb mint a könyve. Persze lehet ezt csak azért mondta mert többet keres a film jogdíján mint ahány kötetet elad.

Előzmény: Eolomea14 (6208)
Eolomea14 Creative Commons License 2023.05.25 -2 1 6213

Igazad van... (OFF)

 

Amugy az epe's, McLane-ek orra ala borsot toro ficko Lt. Michael Spring-Brauner.

 

Az Orion-nev felreertelmezese, gyerekfejjel, pedig mokas :)

Előzmény: Patreides (6212)
Patreides Creative Commons License 2023.05.25 -1 3 6212

OFF: A negatív és a pozitív pontozás is leginkább azt mutatja meg, hogy a tetszést/nemtetszést nyilvánító éppen mennyire érzi jól magát a bőrében, vagyis legtöbbször egyáltalán nem az adott tárgytól, pontozott kommenttől függ.

 

ON: Ha jól emlékszem, sz Orionban is volt valami segédfigura, aki nyilván szarul érezte magát saját magában, és ezt a Cliff Allister McLane utálatában vezette le, és ott tett nekik keresztbe, ahol csak tudott.

 

Más: Amikor az Oriont először adták a magyar tévében, az első pár részt elszalasztottam, mert a sorozat címéből azt hittem, ez valami unalmas dokumentumfilm az Orion gyárról, ahol egy rokonom dolgoztt abban az időben... És a kisgyerek agyammal így asszociáltam. :)

Előzmény: Eolomea14 (6211)
Eolomea14 Creative Commons License 2023.05.25 -3 1 6211

OFF - Kiabranditalak, te "bator forumtars" (akinek lathatolag csak arra telik, hogy ra tud kattintani a 'negativ' tetszes-nyilvanito gombra egy rajongoi forum targyat tekintve pozitiv hozzaszolasara), hogy amirol itt irok, azok mind tenyeken alapulnak - ugyanis valamennyit konyitok a fantasztikus filmekhez [is]. Ha ezt nem latod, akkor talan villanyt kellene gyujtanod (bar, ahogy Sándor György mondotta volt egy eloadasa kozben akadekoskodo nezonek: 'felesleges - akkor is sotet marad!' :D

 

 

Előzmény: Eolomea14 (6210)
Eolomea14 Creative Commons License 2023.05.24 -2 0 6210

Gyorsan hozzateszem: termeszetesen a 2001 trukkjei lenyegesen jobbak az Orion-nal (aranyosan a a ket film/sorozat koltsegevel). Amire celoztam az az, hogy meg a mestermu 2001 sem mentes a hibaktol.

 

Egy valami azonban eszembe jutott: Kubrick ugyebar megnezett egy csomo SF filmet, mielott a 2001-be belevagta a fejszejet. George Pal Conquest of Space vagy Pavel Klusancev Ut a csillagokhoz filmje egyertelmuen visszakoszon a 2001-ben.

 

Ugyanakkor azt a kulonleges trukkot/effektust, hogy a csillagos hatter nem oldalt mozdul el (pl. egy szaguldo urhajo mogott), hanem felfele - igy a szokatlan "sullyedes" hatasat keltve [ami a 2001-ben akkor fordul elo, amikor Poole az urkapszulaban a holtan lebego Bowman utan megy] - azt egyes egyedul az Orion-ban lattam. (Marpedig az urbe jatszodo filmeket - talan egy-ket kiveteltol eltekintve - mind volt szerencsem latni...) 

Előzmény: Eolomea14 (6209)
Eolomea14 Creative Commons License 2023.05.24 -2 2 6209

>>>"Nem szeretem amikor mindig az Orion "megmosolyogtató" technikai megoldásairól beszélnek."<<<

 

En sem... Ennyi erovel izekre lehetne szedni barmelyik fantasztikus filmet (beleertve a - szamomra is - nagyra ertekelt 2001 Urodusszeiat is.

 

Azutan, az Orion technikai megoldasai, trukkjei - az akkori szinthez merten - igenis nagyon jol kimunkaltak --- es legfokeppen: nagyon is eredetiek. A lakberendezesek/diszletek pedig a mai napig is a legtetszetosebbek a SF filmek vilagaban.

Előzmény: Ko_uszNotDead (6207)
Eolomea14 Creative Commons License 2023.05.24 -2 2 6208

>>"Én ebben nem vagyok olyan biztos."<<

 

En sem - ahogy az ido valtozik (ertsd: altalanossagban romlik), ugy ujabb es ujabb kozegbe helyezve az Orion-t, ujfent meg lehet allapitani, hogy az Orion nemcsak idotallo, hanem egyre inkabb ertekelheto.

 

Mint ahogy Ray Bradbury modotta volt: kimondottan nem szerette a 451 Fahrenheit megfilmesiteset (zarojelben: melyik iro volt elegedett a regenyenek filmvaltozataval?!), de ahogy ment le a filmes szinvonal [is] az ido haladtaval, ugy emelkedett szamara a francia adaptacio erteke.

 

 

Előzmény: roszner (6202)
Ko_uszNotDead Creative Commons License 2023.05.17 0 2 6207

Nem szeretem amikor mindig az Orion "megmosolyogtató" technikai megoldásairól beszélnek. Az Orion vezérlőterme egy alternatív világ technologiáját mutatja. Van cyberbpunk, steampunk, raygun gothic, casette futurism, etc. Mindegyiket lehetne "megmosolyogtatónak" hívni. Az Orion stílusát lehetne Orionpunknak, vagy Orion futurismnek hívni és komolyabban venni.

 

Ugyhogy tessék itt van egy új ötlet Orion ügyben: Orionpunk style.

roszner Creative Commons License 2023.04.24 0 0 6206

"...kettőtök hívására regisztráltam ide, s ő közben eltűnt mindhárom fórumról."

 

6203. hsz.  utolsó három mondat.  :)

 

És az Orion űrhajó port.hu  17.hsz.  :)

 

(Kíváncsi vagyok, sikerül(t) felvenned vele a kapcsolatot?)

 

Előzmény: b.veronik (6205)
b.veronik Creative Commons License 2023.04.22 -1 0 6205

Egyébként azért érdeklődtem, mert kettőtök hívására regisztráltam ide, s ő közben eltűnt mindhárom fórumról.

Előzmény: roszner (6203)
b.veronik Creative Commons License 2023.04.22 -1 0 6204

Egy másik vélemény a  port.hufórumról, 2016-ból, ahol Penthatlon szintén orionozott. :-) 

 

"Nagyon ritkán bukkan fel ez a sorozat, most viszont kitûnõ minõségben, eredeti szinkronnal, minden nap egy részt felvéve, magunkévá tehetjük ezt a rendkívül bájos, ma már talán megmosolyogtató technikai megoldásokkal bíró, de igazi színészekkel, valódi karakterekkel, izgalmas történettel a nézõket a képernyõhöz szegezõ sorozatot, a sci-fi történetének egyik nagy klasszikusát.
Nagyon örülök, hogy újból átélhetem gyerekkorom egyik legizgalmasabb élményét nyújtó szériáját.
Köszönjük, M3!"

 

Előzmény: roszner (6203)
roszner Creative Commons License 2023.04.19 0 0 6203

"...mi lehet Penthatlonnal?"

 

Rámentem az adatlapjára, kíváncsi voltam mikor volt az utolsó hozzászólása a Filmkatalógushoz - és nagyon meglepődtem. Ezzel a névvel csak az Orionhoz szólt hozzá. 

Tiszteletből? Vagy csak a sorozat érdekelte és más film nem? Vagy több nickje is van? Erre a kérdésre csak ő maga tudna válaszolni, reméljük olvassa a kérdéseket. Sajnos a Filmkatalógus megszüntette azt a lehetőséget, hogy e-mailt lehetett küldeni fórumtársaknak - kár, mert több eltűntnek szerettem volna már írni!

 

Tovább turkáltam, most már az Indexen.

Penthatlon névvel itt is csak az Orionhoz van hozzászólása. De adatlapján az van, hogy küld e-mail címet. Esetleg meg lehet próbálni...

Előzmény: b.veronik (6201)
roszner Creative Commons License 2023.04.19 0 1 6202

"Azt hiszem, már keresztbe-hosszában, átlósan és lólépésben, alaposan átbeszéltük a sorozatot, sok újat nem tudunk hozzá tenni."

 

Én ebben nem vagyok olyan biztos. 

Hála az internetnek mindig lehet valami újat/újabbat felfedezni erről a halhatatlan sorozatról. Tapasztalat mondatja velem. Csak bátran hozzá kell nyúlni az internet adattengeréhez!

Előzmény: b.veronik (6200)
b.veronik Creative Commons License 2023.04.17 0 0 6201

Az eltűntről jut eszembe: mi lehet Penthatlonnal? 

 

Előzmény: roszner (6199)
b.veronik Creative Commons License 2023.04.17 0 1 6200

Azt hiszem, már keresztbe-hosszában, átlósan és lólépésben, alaposan átbeszéltük a sorozatot, sok újat nem tudunk hozzá tenni. Ettől még otthon meg-megnézzük, újra és újra. Eszembe jutott, a filmkatalógus fóruma, hát bóklásztam kicsit ott is. Jó volt újra olvasni a véleményeket, egy idézetet hoztam is.

 

"Annyira emberi, nagyszerű jellemekkel és emberi gyarlóságokkal, hogy szerintem mindig időszerű lesz. Persze technikailag - ahogy itt a kritikákban olvasom - alaposan eljárt fölötte az idő, de véleményem szerint ebben a sorozatban már a bemutató idején is mellékes volt, milyen kütyük lesznek a jövőben. Az egész csak háttér egy nagyszerű csapat viselt dolgaihoz, ami mindig mélyen emberi és meseszerűen igazságos, hősies."

 

 

roszner Creative Commons License 2023.04.09 0 3 6199

Áldott húsvéti ünnepet kívánok minden (eltűnt) fórumtársamnak!

roszner Creative Commons License 2023.04.06 0 2 6198

Egy újabb/régebbi cikk az Orionról.

 

https://24.hu/kultura/2021/10/22/az-orion-urhajo-fantasztikus-kalandjai-sorozat-sci-fi-star-trek/

 

(Hátha felrázlak benneteket Csipkerózsika álmotokból...)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!