Keresés

Részletes keresés

Pirítós Creative Commons License 2000.07.24 0 0 169
Kedves Triste!
Szerinted a felsorolásod azt bizonyítja, hogy Gosztonyi nem megbízható forrás?????
Uramanyám!
Van neked minimális fogalmad arról, hogy hányszor és hányszor írják át a munkáikat a kutatók? Látom eddig fényévekre elkerülted ezeket a figurákat, hát tájékoztatlak, hogy a kutatók a publikációiknak jóformán minden egyes kiadását újra és újra átdolgozzák, az időközben nyert, legfrissebb információk és adatok alapján.
Őszintén remélem, hogy ezzel a számodra nyilvánvalóan vadonatúj információval nem omlasztottam össze benned egy világot.
Hali,
Pirítós
Előzmény: Triste (163)
Pirítós Creative Commons License 2000.07.24 0 0 168
Kedves nyaki (vagymi)
Tudod, kettőnk között az a nem elhanyagolható különbség, hogy én 4 éve Pirítós vagyok minden vitában, te pedig nyitottál egy vadiúj nicket ennek a kedvéért.
Na ezért vagy te "vagymi" én pedig nem.
Valamint.
A másik nem apró különbség kettőnk között, hogy én például tudok olvasni, te pedig egy viszonylag egyszerű összetett mondatot sem vagy képes értelmezni. Ha képes lennél, akkor nem írnál nekem olyan baromságot, hogy nem vagy az "édesem" (vagy ám te édese a radai rossebnek), ugyanis a hivatkozott mondatban az "édes" szó nem megszólítás volt feléd, hanem a következő mondat jelzője.
Remélem tudsz követni.
Nomeg.
Ez a "kivanom, hogy a gyereked is ilyen modon sebesuljon, vagy haljon meg" olyan szintű förtelmes parasztság volt, hogy a továbbiakban csak Kicsi ÁVH-snak foglak szólítani.

Tehát Kicsi ÁVH-s!
Mielőtt darabokra szakadna az a fent jelölt mondatod alapján vélhetően velejéig rothadt szíved azokért a "szegény ÁVH-s kiskatonákért", talán ha nem felejtenéd el, hogy Nagy Imre miniszterelnök az egész mocskos alakulatot feloszlatta napokkal azelőtt.
Ez volt az utolsó parancs.
Úgyhogy már napokkal azelőtt vissza kellett volna kotródniuk a laktanyájukba letenni a vételezett fegyvereket és haza kellett volna takarodniuk, nem pedig a pártház környékén zaklatni az embereket (amire például nem tudom mikor is adhatott parancsot például a HM).
Hali,
Pirítós

Előzmény: nyaki64 (167)
nyaki64 Creative Commons License 2000.07.23 0 0 167
Tisztelt speaker
Tudod mit, kivanom, hogy a gyereked is ilyen modon sebesuljon, vagy haljon meg. En elhiszem, hogy ezek a gyerekek Molotov koktelokkal tankokat gyujtottak fel, ami nem biztos, hogy olyan nehez kulonosen egy varosban gyalogsagi fedezet nelkul. Nemzeti felkeles harcosainak lehet oket nevezni,de ez csak azok felelotlenseget mutatja akik odaengedtek oket.
A parthazban a kiskatonak orszolgalatot lattak el, amelyet csak felsobb parancsra lehet otthagyni. Ilyen parancs nem erkezett. (A parancs a HM-tol erkezhetett volna, de onnan tudjuk, hogy csak tankok jottek.)
Miutan a teren mar allt egy tank ami lotte a parthazat, nem teljesen csodalatos, hogy a parthazbol kilottek a tankra.
Itt a vita soran felmerult, de nem olvastam valaszt, tulajdonkeppen hany aldozata volt a felkelok oldalan a harcoknak ott a teren.
nyaki64
speaker Creative Commons License 2000.07.23 0 0 166
Egy történész 1981 és 1993 közötti kutató munkája során bukkanhatott olyan adatokra, mely pontosította az általa korábban leírtakat. Ráadásul az első adatokat, 1981-ben úgy volt kénytelen leírni, hogy itthon nem végezhetett munkát.
Előzmény: Triste (163)
Triste Creative Commons License 2000.07.23 0 0 165
Természetesen niemandot is csak alapos forráskritika után szabad komolyan venni - a Köztársaság téri történéseket illetően, bár amit leírt erről, az életszerűnek tűnik. A zsidózást és cigányozást illetően nem szükséges forráskritika, abban Almaitalnak van igaza, és örvendetes, hogy az ilyesmitől ő is elhatárolódik.
Előzmény: Almaital Returns (164)
Almaital Returns Creative Commons License 2000.07.23 0 0 164
Emellett Gosztonyi minden forráskritika nélkül fogad el olyan állításokat, melyek saját koncepcióját bizonyítják, ehhez nem is kell messzire menni, elég niemand hozzászólását elolvasni.

Hát aki niemand-ot komolyan veszi, annak úgy kell… álljék itt egy aranyköpése a Vasárnapi Újság - uszító?-topicból (1210.):

Crka,Tordjeanu,Salasian,Smicska,Orsós,Rocken-
bauer,Tirts,Thürmer,Eckstein-Kovács,Simicko,
Szájer,Gamsperger,Gogl,stb,ezek mind színtisz-
ta fajmagyarok.

Nem csak zsidózik, hanem cigányozik is a szerencsétlenje.

Előzmény: Triste (163)
Triste Creative Commons License 2000.07.22 0 0 163
"Gosztonyiról csak úgy, ex cathedra kijelented, hogy nem megbízható: felületes, pontatlan és elfogult. Ugyanis barátom ez nem cáfolat, mindösze végtelenül üres minősítés. Ennek megfelelően az értéke egyetlen, önmagába záródó vonallal jelezhető: 0."

Gosztonyi történészi munkásságának értékelésekor egyelőre maradjunk a Köztársaság térnél. Íme:

"A magyar páncélosok beavatkozása eldöntötte a csata sorsát - és eldöntötte a harci zaj elülte után a felzaklatott tömeg keze közé került 17 ember életét."
(Gosztonyi Péter: 1956. A magyar forradalom története, 1981, Újvári-Griff kiadó)

"Az ÁVH-s karhatalmista foglyok közül kilenc személy (és két néphadseregbeli politikai tiszt, valamint egy, a pártházhoz tartozó fodrász) szomorúan végezte életét." /Tehát 12 személyről van szó - Triste/
(Gosztonyi Péter: Föltámadott a tenger...1956, Népszava kiadó, én.)

"A népítéletnek tizenegy ember esett áldozatul. Hat karhatalmista, két honvédezredes, a pártház civil borbélya, egy pártiskolai tanár és ha úgy vesszük, Mező Imre parlamenteri mivoltában."
(Gosztonyi Péter: A magyar Golgota, Százszorszép kiadó, 1993.)

Kívánságra szívesen adok közre Gosztonyitól származó olyan adatokat és megállapításokat, melyek a fentiekhez hasonló "pontosságát" és "elmélyültségét" bizonyítják. De ahhoz egy külön Gosztonyi topic kellene... Emellett Gosztonyi minden forráskritika nélkül fogad el olyan állításokat, melyek saját koncepcióját bizonyítják, ehhez nem is kell messzire menni, elég niemand hozzászólását elolvasni. Azzal pedig - bármennyire is szeretnéd, kedves Pirítós - a valós Köztársaság-téri történet tisztázásának igényét nem fogod tudni lesöpörni az asztalról, hogy szerinted valakik az "elvtársaik, az ÁVH és a komcsik" nevét akarják tisztára mosni.

Előzmény: Pirítós (154)
speaker Creative Commons License 2000.07.22 0 0 162
A bíróság 7 embert akasztatott fel a lincselés miatt, közűlük egy sem volt börtönből 2 nappal előbb kiszabadult rab, bár ha azok lettek volna, ez elfogadható magyarázat lett volna a történtekre.
Az egész ügy kiindulópontja és oka a pártházban tartózkodók provokatív viselkedése, akik mint valami középkori kényurak zsoldosai jártak ki portyázni az épületből, rettegésben tartva a környéket.
Mint olvastuk az összes többi pártház, ávós laktanya kiürült, az elvtársak elszeleltek, alámerültek, csak itt hőzöngött néhány rákosista pribék, akivel Mező Imre sem bírt.
A pártház ilyesfajta fegyveres védelme is törvénytelen volt, nemhogy a csatározások, amiket folytattak. Ráadásul a védelmet biztosító alakulatot a törvényes kormány feloszlatta, és semmilyen más hatalom nem is volt az országban, amely őket felhatalmazta az ellenállásra, még az oroszok is beintettek neki. Lázadók, teroristák voltak, kommunista fanatikusok.
A HM néhány tankot küldött nekik, hogy békén elvonuljanak, de ők még ezeket a tankokat is lőtték, így teljesen érthető, hogy végül felszámolták ezt a rákosista tűzfészket. Sajnálatos, hogy minkét oldalon annyi áldozata volt ennek az esztelen csatározásnak, amiért a pártszékházat erőddé változtató, de még időben kereket oldó kommunisták voltak felelősek.
A pártszékház sikeres ostroma viszont bebizonyította, hogy Magyarországon a kommunisták végleg elvesztették minden eshetőségüket, arra, hogy saját erőből megvédjék törvénytelen hatalmukat. A forradalom oroszok általi leverése utáni terrorperek és évtizedejken át sulykolt rágalmak ma már nem kéne, hogy vélemény formálásunkban befolyásoljanak, hisezn még a Hornék alatt kiadott, 56-os intézeti összefogaló is a Gosztonyi által leírtakat igazolja.
Előzmény: niemand (161)
speaker Creative Commons License 2000.07.22 0 0 159
Már megbocsáss, de elég furcsa kívánalom, hogy egy nemzeti felkelés harcosait atyai pofonnal zavarjanak haza. Ezek a "gyerekek" sok tucat tankot gyujtottak fel, és nagy veszteségeket okozva nehezítették meg a megszállók hadműveleteit. Érdekes, Victor Hugo Nyomorultak-jának kis Gavrosh-át mindenki tisztelettel emlegeti, holtott tettei meg sem közelítették a pesti srácok bátorságát vagy önfeláldozását. Persze a Javier felügyelők ott is atyai pofonokat tanácsoltak volna ellenük.
Előzmény: nyaki64 (156)
pindiy Creative Commons License 2000.07.22 0 0 158
Kedves Tiborc, lehet velem egyet nem érteni, bár amit ott láttam nem igazán esik távol Gosztonyi leírásától.
És nem is arról volt szó, hogy 56 lényegéről vitatkozunk, hanem a köztérről.
A lényeghez viszont hozzátartózik, hogy a kormánynak édes kevés köze volt az utcán történtekhez és hatása sem volt rájuk.
Egyébként a Vöröskereszt szállitmányai (írtál róla) folyamatosan jöttek teherautókon a Péterffy utcai kórházba.
Előzmény: Tiborc (155)
Tiborc Creative Commons License 2000.07.22 0 0 157
Kedves nyaki64!

Nem egészen ideillő adalék, de emlék.
56-ban közelharcot vívtam a lehullott csillagért a többi sráccal, ki vigye a MÉH-be. Két atyai pofon tett vesztessé.
A nyertes 1957 elején disszidálni kényszerült.
Én nem.
Így alakult.
Nálunk nem volt lincselés, csak utána bírósági megtorlás. A legtöbbet az MDP legfiatalabb, józan tagjai kapták.
Elnézést az elkanyarodásért.
Tiborc

Előzmény: nyaki64 (156)
nyaki64 Creative Commons License 2000.07.22 0 0 156
Tisztelt Piritos(vagymi)
Hozzaszolasomban is leitam, hogy itt speaker egy mondataval teljes mertekben egyetertek.
Az AVH kiskatonat csak ugy illethetem, mert az volt. Aki ossze vissza vert valakit azt rohat budos csavargonak lehet hivi. Evvel en nem hangsulyoztam senki artatlansagat.(Neked egyebbkent nem vagyok az edesed)
"Senki nem engedte oda a 15 éves suhancokat, akik senkitől sem kértek engedélyt, hogy odamenjenek. Ez egy népfelkelés volt, aminek soha nem jellemzője a szigorú alá és fölérendeltségi viszony betartása, így nem olyan szervezett, hogy bárki is felelősséget vállalhatna a környékbeliek csellengéseiért, főleg egy sűrűn lakott városban." En ugy gondolom, hogy ehhez nem kellet volna semmi fele felerendeltsegi viszony, eleg lett volna egy apai pofon is. Mar csak az o erdekukben is. Ahol lonek ott kerlek ki van irva az ertelmes emberi agyakban, hogy oda gyerekeket nem engedunk
Tisztelt Tiborc
Teljesen egyetertek
Nyaki64
Tiborc Creative Commons License 2000.07.22 0 0 155

Néhány megjegyzés a Köztársaság téri csatához.

Tiszteletben tartom Zmac kívánságát, legyen új vita. Megjegyzem, a munkásőr rovat eltévelyedését sem értem, a munkásőrségtől én a Kossuth téri „vérengzéshez” jutottam volna vissza.
Tiszteletben tartom Zmac felkészülését, hasonlóan viszonozom.
Nem tartom viszont meggyőzőnek pindiy személyes tapasztalatai alapján kialakított véleményét. A pártház ostroma, a kegyetlen népítélet csak egy mellékszál volt a forradalom történetében, mellékes történet akkor is, ha benne mély nyomot hagyott.
Üssük fel az 1956-os Intézet 1996-ban kiadott kézikönyvét. Az 1956 október 30. keddi események ismertetése a 151-162 oldalszámú 12 oldalon át történik.
Ebből a pártház ostroma 12 sor!

Négy oldalt merek belőle idézni, nem akarom mind a 12 oldalt bemásolni.
Göncz Árpádot csak emlékezetből idézem, lehet pontatlanul:
”Mindenkinek megvan a maga 56-ja.”
Így igaz, és számára, számunkra, mint elfogult átélőknek az a legfontosabb.
A Bérkocsis utcai kurvának, a köztörvényesnek, pindiynek, speakernek, de Göncz Árpádnak, és nekem is az a meghatározó, amiben részt vettem, aminek részese, tanúja voltam. Ezt ismerem, meglehet, nem is úgy, ahogy valójában történt. Az embernek rálátása csak utólag lesz.
Jöjjön az idézet:

„KRONOLÓGIA 151. oldal

1956. OKTÓBER 30. KEDD

BUDAPEST Mikojan és Szuszlov táviratban javasolja a szovjet csapatok magyarországi bevonulásának leállítását, és Konyev Budapestre küldését. Jóváhagyják a magyar kormány lépéseit a többpártrendszer létrehozására, de a semlegesség bejelentésével nem értenek egyet. A megbeszélések befejezését követően elhagyják Budapestet. A szovjet különleges hadtest törzse Malinyin hadseregtábornok vezetésével a HM-ből a tököli szovjet főhadiszállásra települ át. A minisztertanácson belül Kormány Kabinet néven szűkebb testület létesül Nagy Imre, Tildy Zoltán, Kovács Béla, Erdei Ferenc, Kádár János, Losonczy Géza részvételével. Az SZDP részére fenntartanak egy helyet a kabinetben. Kádár Jánost és Losonczy Gézát államminiszterré nevezik ki. A kormány elismeri a forradalomban létrejött, helyi önkormányzati szerveket. A rádió Szabad Kossuth Rádió néven sugározza adásait a továbbiakban. Megjelenik a Magyar Szabadság című lap, volt pártellenzéki újságírók, Gimes Miklós, Kende Péter, Kornai János és Lőcsei Pál szerkesztésében. A megszűnt Néphadsereg helyett Magyar Honvéd néven új politikai napilap jelenik meg. A Magyar Függetlenség "Nem ismerjük el a jelenlegi kormányt!" címmel közli Dudás József Nemzeti Forradalmi Bizottmányának 25 pontos követelését. Velvárt Richárd "Nyílt levél Benjámin Lászlóhoz" című cikkében élesen bírálja a forradalom oldalára állt volt sztálinista, később pártellenzékivé vált költőket. A kiskunmajsai, a bajai, és a jászberényi ezred hajnalban beérkezik Budapestre. 7.20-kor a HM közli a rádióban, hogy folytatódik a szovjet erők kivonása Budapestről.

Reggel leváltják Kovács Istvánt, az MDP budapesti első titkárát, helyére Köböl József kerül. Az MDP Budapesti Pártbizottság Köztársaság téri épületét, amelyet a feloszlatott ÁVH és a pártapparátus forradalomellenes központjának tartanak, felkelők megkísérelik ellenőrzésük alá vonni. Az őrség több felkelőt elfog, majd tüzet nyit rájuk. A hírre a környékről egyre több fegyveres felkelő gyűlik össze, és viszonozzák az őrség tüzét. Közel 3 órán át tart a pártház ostroma, az ÁVH-sok a mentősökre is tüzelnek. A csata kimenetelét kora délután az ostromlottak megsegítésére érkező, esztergomi harckocsik (parancsnokuk Galló István) döntik el, amelyek ágyúikkal tévedésből a pártházat lövik rommá. A védők beszüntetik az ellenállást, a kijövő parlamentereket - Asztalos János, Papp József honvéd ezredeseket és Mező Imrét, a pártbizottság titkárát - lelövik. A felkelők elfoglalják az épületet, a feldühödött tömeg több védőt meglincsel. A harcban számos felkelő veszti életét. A védők közül 23 áldozata van az ostromnak és a népítéletnek.

KRONOLÓGIA 152.oldal 14.30-kor Nagy Imre a rádióban bejelenti az egypártrendszer megszüntetését, a koalíciós kormány létrejöttét. Beszéde után Tildy Zoltán bejelenti a begyűjtési rendszer megszüntetését, és a szabad választások előkészítését. Délután a Parlamentben tárgyalnak az MDP vezetői (Kádár János, Münnich Ferenc), a IX. kerületi felkelők (Angyal István, Bárány János, Csongovai Per Olaf, Pruha József motorszerelő, Mürtz László segédmunkás, Rajna Tibor fodrászsegéd), valamint a Forradalmi Ifjúsági Szövetség képviselője (Almásy Ferene). Szóba kerül a párt és a fegyveres erők helyzete és a közbiztonság megszervezése. Kádár ígéretet tesz a felkelők székhelyének meglátogatására. A bajai forradalmi bizottság delegációja, több más küldöttséggel együtt átadja követeléseit tartalmazó memorandumot a kormány jelenlévő tagjainak (Nagy Imre, Kádár János, Tildy Zoltán, Erdei Ferene). ,.A felkelők, a honvédség, a rendőrség, valamint a munkás és ifjúsági fegyveres egységek képviselőiből Király Béla vezetésével megalakul a Forradalmi Karhatalmi Bizottság Előkészítő Bizottsága. A Forradalmi Karhatalmi Bizottság a tervek szerint az új kormány hivatalba lépéséig működik, és a nemzetőrség megszervezésével biztosítja a konszolidáció feltételeit. 18 órától Nagy Imre a Parlamentben tárgyal Dudás Józseffel és a MÉFB képviselőivel. 18.30-kor a honvédelmi miniszter bejelenti, hogy megállapodtak a szovjet fegyveres erők parancsnokságával esapataik Budapestről váló kivonásának rendjéről. A megegyezés szerint a fővárosban lévő összes szovjet esapatok kivonulásukat 30- án délután 16 órakor megkezdik, és 31-én virradatig befejezik. A rend fenntartását a honvédség, a rendőrség és a nemzetőrség együttesen fogja biztosítani. A rádió irodalmi összeállításában elhangzik: Örkény István: "Fohász Budapestért" című írása, Eörsi István "Milyen jó..." című verse, valamint Háy Gyula és Devecseri Gábor írásai. Örkény nyilatkozatban ítéli el a rádió múltját: "A rádió .F..... hosszú éveken át a hazugság szerszáma volt. Parancsokat hajtott végre. Hazudott éjjel, hazudott nappal, hazudott minden hullámhosszon." ,
Újjáalakul az FKgP. Ideiglenes Bizottsága bizalmáról biztosítja Kovács Bélát. A párt szervezését régi, Semmelweis utcai központjukban kezdik meg. Újjáalakul az SZDP, 21 tagú ideiglenes vezetőséget, 7 tagú ellenőrző bizottságot és 7 tagú elnökséget választanak. Elnöke Kéthly Anna, főtitkára Kelemen Gyula, főtitkárhelyettese Révész András. Megalakul a Szociáldemokrata Ifjúsági Szövetség. A Szocialista Internacionálé üdvözli a magyar pártot, s meghívja képviselőjét irodájának november –1jei bécsi ülésére. Erdei Ferenc bejelenti a Nemzeti Parasztpárt újjáalakítását. A párt ideiglenes szervezőbizottsága a Dorottya utcában rendezkedik be. A budapesti lengyel nagykövetségen menedéket kap Ács Lajos, az MDP KV le váltott titkára és Révai Dezső. A Nemzetközi Vöröskereszt repülőgépeken megkezdi a segélyszállítmányok Budapestre küldését. A légihíd a repülőterek szovjet megszállásáig működik.

KRONOLÓGIA 153.oldal

1956. OKTÓBER 30.
A Határőrség Országos Parancsnokságán megalakul a Határőrség Forradalmi Katonai Bizottsága. Butkovszky Emánuel fegyveresei elfoglalják a Fő utcai Katonai Ügyészség és Bíróság épületét, valamint az ÁVH Gyorskocsi utcai irodáit és fogdáit. Butovszky vezetésével létrehozzák a II. kerületi Forradalmi Katonai Bizottmányt. Helyettesei Pálfia Sándor és Roboz Ottó. A Széna téri felkelők megszállják a Maros utcai ÁVH-s laktanyát. Az őrségnek szabad elvonulást biztosítanak. A laktanya a csoport központja, ahol a főparancsnok Szabó János, helyettese Fónay Jenő. A Maros utcai csoport vezetését Bán Róbert, a Széna tér parancsnokságát Ekrem Kemál veszi át. A II. kerületi Nemzeti Forradalmi Bizottmány Szeifert Tibort a kerület katonai parancsnokává nevezi ki. Újpesten Kósa Pál vezetésével nemzeti bizottság alakul. Emericzy Kálmán és Moór József vezetésével megalakul a Legfőbb Ügyészség forradalmi bizottsága. A VII. kerületi rendőrkapitányságon szerveződött felkelőcsoport egy része Kovács Dezső és Drbál Ferenc vezetésével átköltözik a Wesselényi utcába. A kapitányságon maradó csoport parancsnoka Csabai László rendőr főhadnagy, majd Bencze László. A VIII. kerületi rendőrkapitányságon Újvári József vezetésével nemzetőregységet állítanak fel. Szirmai Ottó rádiódramaturg csatlakozik a Tűzoltó utcai csoporthoz. Megalakul a Forradalmi Ifjúsági Szövetség, amelynek fő célja minél több felkelő kommunista befolyás alá vonása. A szövetség vezetői (Petrák Lajos, Almásy Ferenc) és a Tompa utcai felkelő csoport parancsnoka, Bárány János megállapodásának értelmében kettéválik a Tompa utcai csoport. Megalakul a Ráday utcai csoport Bárány János parancsnokságával. A Tompa utcában maradók irányítását Mezei Lajos műszerész veszi át. A Hámán Kató úti laktanyát id. Pongrácz Endre és Herman József gyári munkások vezetésével egy nemzetőregység elfoglalja. Orvostanhallgatók foglalják el a IX. kerületi pártbizottságot, s kollégiumnak rendezik be. (Az épületet csak 1957 májusában adják vissza.) A felkelők elfoglalják a X. kerületi pártszékházat. A Kőbányai Gyógyszeráru- gyárban Dénes János segédmunkás vezetésével megalakul a munkástanács. A budapesti Országos Börtönben Péterfi Miklós műegyetemi hallgató és Darvas Iván színész kiszabadítanak több politikai foglyot. Forradalmi nemzeti bizottmány alakul a XIV. kerületi tanácsnál. Elnöke Szalai Dénes, helyettese Horváth Géza. A zuglói felkelők elfoglalják a Május 1. úti BM épületet. A XX. kerületi felkelők házkutatást tartanak Ratkó Anna volt egészségügyi miniszter házában. A csepeli nemzetőrség Major Ernő, valamint helyettesei, Buri István és Kamarás Géza vezetésével a kerületi rendőrkapitányságon rendezkedik be.

KRONOLÓGIA 154. oldal
BÁCS-KISKUN
A kecskeméti Alföldi Konzervgyárban munkástanácsot választanak. A gyár védelmére, a sztrájk biztosítására gyárőrséget állítanak fel Jámbor János parancsnokságával. Az esti órákban megválasztják a 3. hadtest forradalmi katonatanácsát. Zalavári [?] alezredes, hadtest törzsfőnök parancsára lefegyverezik az elhárító osztály és az ÁVH tagjait, és eltávolítják őket a laktanyából. A városban a nap folyamán viszonylagos csend és nyugalom van. Baján megválasztják a forradalmi bizottságot, elnöke Antony János. Jánoshalmáról a forradalmi bizottság élelmiszert küld a budapesti felkelőknek.
Dunavecsén a kunszentmiklósi nemzeti bizottság kezdeményezésére megválasztják a járási nemzeti bizottságot. Elnöke Faragó Sándor. Kalocsán a műszaki dandár laktanyáját éjjel felkelők támadják meg.
BARANYA
A megyei munkástanács küldöttsége, Domján Mihály vezetésével, Győrbe utazik, hogy részt vegyen a Dunántúli Nemzeti Tanács alakuló ülésén. A küldöttség délután utazik tovább Budapestre, ahol Domján Kéthly Annával és Király Bélával tárgyal. Király utasítást ad Pécs védelmének megszervezésére.

A Dunántúli Napló (a megyei napilap) nevét Szabad Dunántúlra változtatja.

Komlón Pulszky László parancsnoksága alatt megkezdődik a nemzetőrség szervezése. Lefegyverzik a korábban kommunistákból szervezett bányaőrségeket, nemzetőrök és bányászok veszik árt a szolgálatot. A bányászok megkülönböztetésül fekete-fehér karszalagot viselnek a nemzetiszínű mellett. A városközpontban 3-400 fős tömeg követeli a rendőrség leszerelését, és a katonaság távozását Komlóról. A Kossuth-akna ideiglenes munkástanácsának képviselői felkeresik a kenderföldi táborban elhelyezett KMKA-bányász zászlóaljat. A bányászalakulat katonái küldötteket delegálnak a munkástanácsba.
BÉKÉS
Békéscsabán Tóth István alezredes letartóztatja az alakulat elhárító tisztjeit. Szarvason megalakul a községi forradalmi bizottság. Elnökévé Szarvasi György tanítót választják.
BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN
A Diákparlament megbízottjaként Mihala Ferenc adjunktus részt vesz a Borsodi Szénbányászati Tröszt munkástanácsának alakuló ülésén, ahol felolvassa az MÉFB- lapokban megjelent felhívását. Bejelenti, hogy a Diákparlament támogatja a kormányt, ellenzi a sztrájkot, és elítéli a személyes megtorlást, leszámolásokat. Darin Sándor tanársegéd és Mayer Béla egyetemi hallgató Győrbe repülnek, és Borsod megye nevében csatlakoznak a Dunántúli Nemzeti Tanácshoz. Az Észak-magyarország című napilap a megyei munkástanács irányítása alá kerül.

A további oldalakkal nem merem türelmüket igénybe venni.
Elnézést kérek ennyiért is.
Egyetlen nap történéseiből állóképek.

Tisztelettel
Tiborc

Előzmény: Zmac (44)
Pirítós Creative Commons License 2000.07.22 0 0 154
Ugyan-ugyan Triste!
Mielőtt el kezdenéd a cipőddel verni a pulpitust, hogy hiteles forrást neked, talán ha tájékoztatnád a T.tórumot, hogy kit is tisztelhetünk benned, hogy Gosztonyiról csak úgy, ex cathedra kijelented, hogy nem megbízható: felületes, pontatlan és elfogult.
Ugyanis barátom ez nem cáfolat, mindösze végtelenül üres minősítés.
Ennek megfelelően az értéke egyetlen, önmagába záródó vonallal jelezhető: 0.

Valamint remélem tisztában vagy azzal, hogy az, hogy momentán egyetlen fórumjárónak sem áll rendelkezésére az 44 évvel ezelőtti áldozatok névsora még véletlenül sem jelenti azt, hogy a Köztársaság téren az ÁVH-sok nem lőttek le sebesültszállítót.
Csak annyit jelent, hogy nehéz megtalálni a névsort.
Ezt csak azért mondom, mert nem szeretném, ha nagyon belelovallnád magadat abba a tévhitbe, hogy ha az itt megjelenő 3-4 valószínűleg nem kutató-történész vitapartnered nem tud nevet idézni, akkor tisztára mostad az elvtársaid nevét.
Nem.
Az ÁVH és a komcsik nevét soha semmi sem fogja tisztára mosni.
Ahogy a ideológiai ikertestvéreik, a nácik nevét sem mossa soha semmi tisztára.

Kedves nyaki64 (vagymi)!
Látom haladunk.
Egy körrel ez előtt még a lincselés volt a nagyobb bűn, mint az fegyvertelen egészségügyisek lepuffantása (127.), mostanra már elértük, hogy "hasonlónak" minősíted a kettőt.
Egyszer talán elérjük azt is, hogy felfogod, hogy mennyire visszataszító éveken át megtiport, ráadásul masszívan provokált emberek gyilkos dühét hidegvérű gyilkosok bűneihez hasonlítgatni.

Egyébként édes, hogy a sorállományú és/vagy továbbszolgáló ÁVH-sokat a "kiskatonák" szóval illetitek, mintegy jelzendő az illetők ártatlanságát.
Pedig frászt.
Ilyen "kiskatonák" hajtották végre a padlássöpréseket, az ennek ellenálló, vagy egyszerűen csak kevesebbet terményt produkáló parasztok hülyére vagy agyonverését, ezek az egyszerű parasztgyerekek deportálták saját kezűleg az osztályidegeneket és egyáltalán nem jutott eszükbe, hogy egyszer valakinek is magyarázkodniuk kelljen az embertelen cselekdeteik miatt, inkább nagyon büszkék voltak arra, hogy a kék parolijuk miatt gyakorlatilag érinthetetlenek, azt tesznek, amit akarnak, azzal, akit csak kinéznek maguknak.
Ha ezeket a bunkóságukban megelégedett "kiskatonákat" sajnáljuk, lassan itt az ideje, hogy kegyelettel emlékezzünk az SS "kiskatonákra" is, akik nem tettek mást, mint az őrtoronyban ácsorogtak.
Végül.
Látom, nem bírsz elszakadni attól a kényszerképzetedtől, hogy a 15 éves suhancokat valaki "odaengedte". Az előbb már próbáltam célozni erre, ez sajnos nem ment át. Akkor leírom.
Senki nem engedte oda a 15 éves suhancokat, akik senkitől sem kértek engedélyt, hogy odamenjenek. Ez egy népfelkelés volt, aminek soha nem jellemzője a szigorú alá és fölérendeltségi viszony betartása, így nem olyan szervezett, hogy bárki is felelősséget vállalhatna a környékbeliek csellengéseiért, főleg egy sűrűn lakott városban. A környéket nem zárják le sárga fóliaszallaggal, amelyen "Pártházostrom" felirat jelezte, hogy belépni tilos.
Hali,
Pirítós

Előzmény: nyaki64 (140)
nyaki64 Creative Commons License 2000.07.22 0 0 153
Tisztelt Speaker
Ha egy objektum vedelmere kirendelnek egy alakulatot, akkor az csak akkor hagyhatja azt el ha erre kifejezett parancsot kap. A segitseget a HM-tol, tehat a kormanytol kaptak. Torvenyessegi alapon tehat ez nem kerdojelezheto meg.
" A pártszékházi csata halottai mindkét oldalon tragikus szerencsétlenség áldozatai lettek." Evvel a mondattal teljes mertekben egyet tudok erteni,
Tisztelt cogito
Gosztonyi nem 1 orvosrol ill. noverrol ir, hanem 1 noverrol + 2 sebesultszallitorol.
Tisztelt Morpheus
Hol olvasol kadari propagandat?
nyaki64
pindiy Creative Commons License 2000.07.22 0 0 152
cogito, azok a frászt kazamaták, azok a fáspincék a házakban, csak minden ház között van lerabicolt átjáró, amit minden ottlakó lyól ismert, még az ostrom idejéből.
Előzmény: cogito (122)
cogito Creative Commons License 2000.07.22 0 0 151
Harmincévig nem is olvashattad, mert az ápoló meg az orvos nem szocializmusért estek el, csak kötelességüket teljesítették. Akkortájt ők csak illusztrációk voltak a forradalom "borzalmai" című propaganda hadjáratban.
Előzmény: Triste (150)
Triste Creative Commons License 2000.07.22 0 0 150
"A mentőorvos és ápolónő lelövését a kádári időkben és azóta is vagy százszor mutatták a
tv-ben"

A kádári időkben a Köztársaság téren meglincselt védőkről készült filmet mutatták be, manapság - 90 óta - viszont gyakorta éppen ez a jelenetsor hiányzik az 56-ot elénk táró dokumentum-összeállításokból. Az állítólagos lelőtt mentőorvosról és az ápolónőről ezek szerint még filmfelvétel is van, mi sem egyszerűbb tehát beazonosításuknál. Ám soha sehol nem olvastam a neveiket, pedig ma már nem lenne tilos megírni. Mint a kádári időkben, amikor - cogito szerint - ugyancsak mutogatták a tévében az állítólagos lelövés jelenetet, jóllehet ha valami, az aztán tényleg terhelő, leleplező erejű lett volna a párttház védőivel szemben.

Előzmény: cogito (149)
cogito Creative Commons License 2000.07.21 0 0 149
A mentőorvos és ápolónő lelövését a kádári időkben és azóta is vagy százszor mutatták a tv-ben, minden 56-os dokumentum filmben szerepel, mert teljes egészében lefilmezték külföldi filmesek. Ezt letagadni nem lehet.
Előzmény: Triste (148)
Triste Creative Commons License 2000.07.21 0 0 148
Megbízható forrást kértem. Gosztonyi nem megbízható: felületes, pontatlan és elfogult. Az aznap - 1956. október 30-án - elesettek neveit bizonyára fel lehet kutatni, így azt is, van-e, volt-e közöttük orvos és nővér. Ha van, akkor igaz lehet - de csak lehet, még akkor sem biztos - a védőkre vonatkoztatott vád. Ha nincs, akkor ismét szegényebbek lettünk egy rémmesével; ami bizonyára nem fogja zavarni azokat, akik ma is mindenképp agyon akarnak lövetni néhány orvost és nővért a védőkkel.
Előzmény: Zmac (129)
Messire Creative Commons License 2000.07.21 0 0 147
Az.
Előzmény: Berlioz (146)
Berlioz Creative Commons License 2000.07.21 0 0 146
Ez ugyanaz a pártház, ahol ma az MSZP tanyázik?
MorpheuS Creative Commons License 2000.07.21 0 0 145
Ez a pártház olyan lehetett, mint Csák Máté vára. Az elvtársak ki-ki ruccantak portyázni egyet a környékbeli jobbágyok közé, szajréért.
Előzmény: speaker (142)
cogito Creative Commons License 2000.07.21 0 0 144
A felháborodást nem kell összetéveszteni a részegséggel.
Előzmény: nyaki64 (140)
MorpheuS Creative Commons License 2000.07.21 0 0 143
A dolog tényleg tragikus, meg az is, hogy ma is még ilyen szenvedélyes módon képesek ismételgetni a kádári propagandát.
speaker Creative Commons License 2000.07.21 0 0 142
Azért megkérdezném, hogy melyik törvény írta elő a Rákosi korban (tételesen idézni, ha lehet), hogy a pártszékház olyan fontos állami objektum, amelyet egy egész kisebb hadseregnek kell őrizni, és az őrzőik minden felelősségre vonás veszélye nélkül portyázhatnak a pártház környékén, összeszedhetnek és letartóztathatnak embereket, célba lődözhetnek járókelőkre az ablakaikon keresztül, vagy egyáltalán, megtámadás esetén az arányos önvédelmen messze túllépve hadi cselekményekbe kezdhetnek?
Jó, tudjuk, hogy az 1956 őszi politikai helyzetet nem lehet a bársonyos demokrácia napjai közé sorolni, de ilyen törvényt, rendeletet, mely a pártszékház alkalmazottait, őrzőit erre feljogosították volna, még Rákosi rendeletei, törvényei között sem találhat senki. Ráadásul a pártszékház pártja és kormánya az őrkatonákként alkalmazott fegyveres testületet feloszlatta. A pártszékház védői tehát október 30-án már törvénytelen katonai alakulat volt, amely nem engedelmeskedett saját pártjának és kormányának, tehát lázadók voltak. Nyílván ezt látta be Mező Imre, amikor úgy döntött, hogy a bolsi kibicek utasítása ellenére megadja magát és feladja a teljesen jogtalanul hadállássá átalakított épületet. Ezért a döntéséért is kellett nyílván meghalnia, és a társainak is, akik először ugyan bedőltek a rákosista gazemberek propagandájának ("életetek árán is, utolsó csepp véretekeig kell védelmeznetek a pártházat!") és csak későn jöttek rá, hogy törvénytelen útra tévedtek. Vonatkozik ez a pártszékház civil alkalmazottaira is, akik ahelyett, hogy napokkal korábban szépen elmentek volna haza, amint ez egy polgári pártalkalmazotthoz illik, fegyvert fogtak a törvényes Nagy Imre kormány ellen.
A pártház esetében a törvényt és a törvényességet a szabadságharcos csapatok képviselték, amelyek a kormánnyal és a párttal együttműködtek, és a tűzharc során sokkal humánusabban jártak el, mint a bolsi különítmények, amelyek annak idején, már a demokratikus rendszerben nekik nem szimpatikus rendőrkapitányt szurkálta halálra a kórházban, vagy tömeggyilkosságokat követtek el rejtekhelyről a békés tömegbe tüzelve.
Itt a neten most a balos olvtársak azokat a hamis érveket szajkózzák, amelyeket a pártszékházat törvénytelenül fegyverrel "védő" realitásoktól elrugaszkodott kommunisták elvtársai az önkényuralom harmincöt éve alatt ismételgettek. Ezek az érvek, mint látjuk, már a kiinduló ponton sántítanak és minden magyar ember előtt már réges régen megbuktak.
A pártszékházi csata halottai mindkét oldalon tragikus szerencsétlenség áldozatai lettek. A védők oldalán a a naívitás és hiszékenységé (hiszen felbújtóik egytől egyig megszöktek, a kazamatákon keresztül kereket oldottak) a szabadságharcos erők oldalán meg a tapasztalatlanságé és jóhiszeműségé, hogy a bolsevista rendszer fellázadt erőszakszerveivel szemben nyiltan, a nemzetközi jog betartásával lehet harcot vívni.
Az ostrom után meg a lincselők és provokátorok egymást túllicitálni akaró borzalmas cselekedetei már csak a kialakult a törvénytelenül indult helyezetet tetézték. Ez szomorú és targikus. Ezért került a Köztársaság téri csata minkáét tábor töténetírásának szomorú lapjai közé.
Előzmény: nyaki64 (140)
blasted Creative Commons License 2000.07.21 0 0 141
de a szovjetek azok igen! azok tudtak olyat is!)
Előzmény: Derek (139)
nyaki64 Creative Commons License 2000.07.21 0 0 140
Tisztelt Piritos
Nem kisebb, hasonlo. Az AVH-s katonak kozul csak azt lehet igazan gyilkosnak nevezni aki lott es a feletteset. A Genfi konvekcio megszegese minket oldalon elofordul tehat egyforman kell itelni.
Senki nem vedi az AVH-s kiskatonakat, de ebbol a szempontbol a 15 eves suhancok megjelenese es odaengedese akkor is bun. Nem orvosokrol es noverekrol, hanem egy noverrol es egy hordagyrol(+2 ember) van szo a leirasban.
Az erkolcsi erzekek korroziojarol nem kene nyilatkozni, mert jelenleg nem az a vita targya.
Golyoszoro: Gosztonyi leirasabol is kiderul, hogy elozoleg nem vittek magukkal golyoszorot csak utana szerzett valamilyen baratjatol a hadnagy.
Tisztelt cogito es speaker
Ha egy kitort tuzharcban el tudjatok donteni, azt hogy a golyo merrol jott 44 ev utan hat leemelem elottetetek a nemletzo kalapomat. ELoremenetben vagy menekules kozben lottek?
Cogitonak azon megjegyzese, hogy Mezot azert lottek le a parthazbol, hogy martirt csinaljanak belole, szep feltetelezes, de ugyanolyan feltetelezes lehet, hogy valaki a tomegbol reszegen ralott a parlamenterkre
nyaki64
Derek Creative Commons License 2000.07.21 0 0 139
"Szovjet aknára. OK. Nem lelőtték, felrobbantották. "

Tudod en muszaki katona voltam es meg olyanrol sose hallottam, hogy egy ostromra keszulo sereg elaknasitja sajat maga elott a terepet:-)) Pedig raktam le es szedtem fel aknat eleget.

Előzmény: cogito (138)
cogito Creative Commons License 2000.07.21 0 0 138
Szovjet aknára. OK. Nem lelőtték, felrobbantották.
Az eredmény ugyanaz.
Előzmény: Derek (137)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!