Sziasztok, a mai nappal megszünt a kis drágaságom napi távolléte, átvittem az autószervizembe, így tudok már vele dolgozni, és több időm lesz szépítgetni, fejlesztgetni:)
szetbrozoltam a netet de nem talalok kepet rola. hogy nez ez ki?
kozben az jutott eszembe hogy a tesomnak van vizvezetek szerelo keszlete, abban van menetvago, nem tom milyen atmero es minoseg. de ha lenne rajta menet akkor csak letezeik valami kupak is ra. vagy az tul finom menet? na majd meginterjuvolom.
van egy pvc csovem. kulso atmero 25mm, belso 17, szoval viszonylag vasag falu. hossza 50mm. az egyik vegere szerkeszteni kene egy kupakot. de olyat amit konnyu kezzel levenni, viszont nem is eshet le. a nehezseg az hogy menetvagas nelkul kene megoldani. nyilvan legjobb lenne egy csavaros kupak de azt nem tudok csinalni. amit elso korben kigondoltam hogy valaminek a menetes reszet letermelni es erre ratenni (pl egy válat esztergalni es arra raragasztani). de hasonlo atmeros muanyag menetes vegu izem nincs. egy dolgot talaltam, a kolasuveg menete es annak a kupakja. de ez nem annyira szep igy raberhelve. azt se tudom mivel lehetne stabilan raragasztani.
de nem ragaszkodom a menethez, teljesen mas megoldas is jo, lenyeg hogy ne tudjon leesni es kezzel nyithato legyen. nem kell legmentesen zaronak lennie, az se baj ha lotyog csak maradjon a helyin es le lehessen venni. otlet?
Tudok segíteni. Van rajz a munkadarabról? Ha méretileg belefér van cnc-s kapcsolatom,ha nagy akkor a hagyományos nagy esztergámon legyártom. Várom válaszát.
Nos én nem ragaszkodom a CNC géphez. De gondolom jól sejtem, hogy nem minden esztergályosnak van annyi türelme, hogy mm-ről mm-re kiesztergálja nekem a parabolámat.
De ha tudsz ajánlani olyasvalakit, aki megcsinálja kézzel, nekem az is jó.
Egy forgás parabola kiesztergálására kereszek szakembert. Gondolom jól sejtem, hogy ehhez CNC gép szükséges. Tudna valaki ajánlani egy szakit, vagy céget? Lehetőleg Budaörs, vagy Budapest XI. kerület környékén. Tudom, hogy a gugli a barátom, de szénné kerestem már magam és nem igazán találtam semmit.
Sziasztok! Békés megyében tud valaki megbízható ügyes esztergályost? Egy tengelyt, és hozzá lendkereket szeretnék esztergáltattni. Az alapanyag már megvan csak a szaki hiányzik.
Köszönöm a hozzászólásokat mindenkitől. Mint írtam nekem még az 500 gép is nagy, így pl egy E1N nem igen fér el nálam. Azt meg, hogy nem leharcolt mivel nem vagyok szakmabeli nehezen tudom eldönteni, felújítani, megjavítani még nehezebben, ezért bízom inkább egy új, garanciális gépben. Hogy a tisztelt eladók mire írják, hogy újszerű, keveset használt, stb. azt mindannyian tudjuk :-( Persze azért tudom, hogy néha lehet gyöngyszemet is találni, csak ritkán.
Lehet, hogy majd kérek Tőled egy szikrás címet, ami már bevált. A vésnök bácsim éppen az idén tette le a lantot. Legalábbis az én apró vackaimhoz már nincs szeme, türelme.
Én azt tanácsolnám, hogy inkább tegyél hozzá még egy kis pénzt és vegyél egy kisebb régi magyar ipari gépet. Inkább várni kell kicsit, gyűjteni a pénzt és figyelni a hirdetéseket és keresgélni.
Egy nem leharcolt géppel jól jársz és abban biztosan nem fogsz csalódni.
A vésnököt gyorsan felejtsétek el! Az ilyesmi nem művészt igénylő kihívás.
Létezik már CNC-huzalszikra - alapanyagnak meg tökéletes a beszakadt lyukasztótüske a présszerszámból... Több egyedi beütőm készült már ezzel a felállássall - elérhető áron - szinte elnyűhetetlenek.
Van kínai öntött ABC készletem is (3e Ft-os) - szerintem az ár/használati érték aránya jó.
Nekem van Ferm MD-500 szerintem ugyanaz mint a Hyundai.Én meg vagyok vele elégedve már pár éve megvan aránylag sokat használtam,nem volt vele semmi gondom!
Új vagyok a topikon, és a tanácsotokat szeretném kérni eszterga vásárlás ügyében. Hobby célra kellene, 230V- om van. Az itt ott felbukkanó használt gépek vagy egyértelműen hulladéknak néznek ki, és/vagy horror áron adják (és el is viszik, pl Univerzál 3, 150 ezerért) Arra gondoltam, hogy egy Hyundai-t vennék inkább újonan, az Expresszen hetek óta hirdetik a 300-ast (140 ezer) és az 500-ast (180 ezer) is. Mi a véleményetek? A kisebbel a legfőbb gondom az elektronikus fordulatszám szabályozás, én még jó elektronikával nem találkoztam pl. fúrógépekben /akár Bosh is/, ha lassú akkor gyenge is. A nagyobbik kicsit talán nagy nekem /hosszú/ és nincs hozzá zollmenethez fogaskerék. Ha jól látom akkor Gyula65 hozzászólásában a képen lévő FERM 500-ra hajaz? Ha valakinek van konkrét tapasztalata ezekkel a tipusokkal ne tartsa vissza magát! Előre is köszönöm
"Hacsaknem a nagy sorozatgyártás miatt rendesen megcsinálták, és a betűk ellendarabjában mint egy "betétben" megkovácsolták. De erre kicsi az esély."
Szerintem nem kicsi, sőt!
Én minden évben vésetek egy beütőt, az adott évszámmal, meg egy kis "cirádával", és bizony ahhoz is megcsinálta a vésnök bácsi az anyatövet/apatövet (mindig keverem ezt a matricát és patricát...) vagyis csak egy évszámot kell mindig újravésnie (a többit igazítani) mégis 10rugó körül van az ára... (igaz, ezek 1mm-es betűk) Viszont bírják a rozsdamentes anyagba történő ütést is.
Abban igazad van, hogy régi készletekben találhat az ember szépet, de én figyelgetem jó ideje, nem találtam olyat ami szép is, hiánytalan is, ép is és megfizethető is.
Amit másodjára linkeltem, ott tényleg biztató, hogy jelölték a Rockvell keménységet. Hasonlót kínaiban ezt találtam.
Vannak szerszámgépek, amin, ha, más tipusú menetet akarsz vágni, mint metrikus, át kell cserélni a kerekeket, miközben, Norton szekrényben is állítanod kell a karállást!
Köszönöm a választ én is így gondoltam,csak azt elég morbidnak találom hogy a legfelső fogaskerékhez le kell vennem a szíjtárcsát?!Különben nem tudom a legfelső kereket cserélni!!!
Inkább gy olyan MK szerszámtartót kéne alkalmazni, aminek téglalap menesztőnyaka van a szerszámfelfogó hengeres rész előtt. Marógépeknél használtak ilyet régen, nem tom ma is használják-e még, de az EM1000 marógép orsójában megvolt ehhez a fészek, hogy ne a kúp oldala vigye át a nyomatékot, hanem a téglatest menesszen.
Na egy ilyenre mér fel lehetne rendesen applikálni egy tokmánytárcsát, akár hegesztés nélkül is.
Két dolgot érdemes észben tartani: egy jó beütőkészlet anyagának keménynek kell lennie, és mivel vésnöki munka elkészíteni, a,keményebb anyagú jelentősen drágább lesz.
A második készletnél legalább megadják a keménységét, az első egy szerintem nem sokra használható darab, valszeg biliacélból. Hacsaknem a nagy sorozatgyártás miatt rendesen megcsinálták, és a betűk ellendarabjában mint egy "betétben" megkovácsolták. De erre kicsi az esély.
Érdemes szétnézni régi szerszámokat áruló boltokban, vagy vaterán, mert a régi, üzemi darabok nem bilivasból voltak. Nekem van pár készletem, de mind rendesen edzett, kemény.
Ami a betütipust illeti, annál sok jóra ne számíts, nem csináltak túl nagy faxnit abból, hogy jól nézzenek ki, mivel ezekkel nem valami szép feliratok készítése volt a cél, hanem csak vagy géptábla készítés vagy gépalkatrészek összejelölése.
A szép betűkből álló feliratokat vagy vésnökökkel készíttették el, vagy gravírozták a felületbe, vésnökök által készített szép betűk használatával, pantográfos marógéppel. Ma ennek csökken a jelentősége, CNC-vel akármilyen betütipus alkalmazható.
Ilyen talpas betűt beütőben .... hát drága lesz ha lesz
Ami az ötvösszerszámokat illeti: alapból van náluk egy legalább kétszeres szorzó a normál tesókhoz képest, gondolom csak simán leveszik a népet, más okot nem látok rá.
Egy jó ötvösbolt van a Népligetnél, a Győrffy István utca 1-ben, esetleg ott érdeklődhetsz
Én meg ugy gondoltam egy ilyet csinálni,hogy egy 3m végü szar furót a főorsóba .leesztergálni valamilyen vállasra amire egy tokmány felgotató tárcsa lenne felhegesztve. Kihulés után a tokmány vállához igazitani. És mindezt kifogás nélkül.Tehát végig a főorsóba lenne igy biztos hogy központosan szaladna.
Betű beütő készletekkel kapcsolatban dilemmázom a minőségről. Viszonylag nagy árkülönbségk mutatkoznak, de fogalmam sincs, hogy például a szerszám keménységében ez hogyan mutatkozik meg?
Az olcsó készletek 3.000Ft körüliek, mint például ez itt, aztán persze van drágább is. És persze nagy választékban külföldi oldalakon... Éppen csak azt nem tudom eldönetni, hogy a drágább azért drágább, mert például keményebb anyagok jelölésére is alkalmas (pl rozsdamentes) vagy mert dizájnosabb a betűtípus, szép fadobozban van, stb. (amit például ékszerész oldalakon árulnak, azok eleve drágábbak, ugyanakkor nemesfémhez nem kell különösebben kemény anyag...)
Nekem egyébként 2-2,5mm körüli "szép" betűtípus kellene. Valami ilyesmi: