Tudna valaki nekem segítení?
Van egy OleoMac Sparta-26-s fűkaszám. Kellet vennem egy új damilfejet, mert a régi már tönkre ment és csak már az új fajtát lehet kapni hozzá és ez folyamatosan széthúzza a kuplungot, mert nehezebb. Legalábbis szerintem ez a hiba oka. Mit lehet tenni házilag, mert semmi kedvem minden egyes használat után 2000 forintot költeni a javítatására. Újra pedig nincs kb. 100 000 Ft-m!
Elhiszem, hogy lehet olyan a blokk kialakítása a hengertalpnál, hogy bele lehet rakni a nagyobb furatú hengert. Különösen, ha ez volt a tervezőmérnökök elképzelése.
De én a Strausról regéltem. Szerintem ennél nem így van. Szombaton szedtem szét a Straust, onnan tudom, hogy ennek a hengertalpán van körbe egy kiálló perem, mintha kilógna a hengerpersely. Ez cuppan be a blokkházba. Itt nehezen tudom elképzelni, hogy a 4 mm-él nagyobb furatú hengert a blokkház kimarása nélkül bele lehessen szuszakolni.
"Az erdőben egyszer összegyűltek az állatok, hogy eldöntsék melyik állat a legerősebb az oroszlán után. A medve azt mondta, hogy ő a legerősebb az oroszlán után. A farkas is azt mondta, hogy ő a legerősebb az oroszlán után. Az oroszlán megunta a vitát, a mancsával rácsapott az asztalra és kijelentette, hogy utána a legerősebb állat a nyúl. Mikor a nyúl ezt meghallotta, remegni kezdett. A felesége oldalba bökte: mit remegsz te hülye? Harapj meg valakit, és az majd félni fog tőled. A nyúl odament a farkashoz és jól... beleharapott a farkas fenekébe. A farkas azt hitte, kicsi dongó csípte meg. Hátranézett, és elfehéredett, mert látta, hogy a nyúl az. A nyúl a legerősebb állat az oroszlán után, hisz megmondták. Bocsánatot kért és elsomfordált. A nyúl odament a medvéhez és jól... beleharapott a medve fenekébe. A medve azt hitte, szúnyog csípte meg. Hátranézett, és akkor látta, hogy a nyúl az. A nyúl a legerősebb állat az oroszlán után, hisz megmondták. Bocsánatot kért és Ő is elsomfordált. A nyúl elszemtelenedett. Odament a tigrishez és annak is... jól beleharapott a fenekébe. A tigris hátracsapott a mancsával és agyonütötte a nyuszit. A tigris ugyanis nem volt ott az értekezleten, ezért nem tudta, hogy a nyúl a legerősebb állat az oroszlán után."
Ha az enyém nem tudja, akkor a straus 3,5 és a demon 5 loereje kb 1-1,5. Lényegtelen szerintem, erős, otthonra tökéletes , kb kétszer , mint a többi kinai.
Elvileg nem is lehet rárakni a nagyobb hengert, mert a forgattyúsház kialakítása a hengertalpnál nem egyezhet. Egy 44 mm-es belső átmérőjű hengert nem lehet a 40-es helyére berakni. De ha mégis, akkor még ott van a hajtókar, ami a löketet határozza meg. Ha rövidebb a löket, akkor nincs elég kompresszió és a "vezérlés" sem lesz jó, mert nem megfelelő pozícióban nyit-zár a szívó- és kipufogó csatorna.
Egyébként köszönöm a megerősítést, tegnap állítottam a karburátoron. Kicsit szegényítettem a keveréken (max fordulat és onnan vissza a csavarral 1/4 fordulat). Most nagyon könnyen indul és szépen kipörög.
+ a dzgü még nem mnden, a löket is számit. Tehát , ha egy straus kaszára teszünk egy fuxtec hengert és nagyobb dugót, akkor az még nem lesz 52cc, vagy 3Le.
Persze, az annyi, a 2 loerő körüli érték. A Fuxtec-et próbálta már sok hozzáértő is, akinek van hasonlitási alapja, igy merem igy kijelenteni, hogy tudja is a megadott teljesitmény adatokat. :)
Tisztelettel kérdezném,hogy az Fs410-nek damilfej használatánál,más szórásvédőt kell használni,mint a dikicskésnél?Más mint a 400-s?Milyen a levegőszűrője,mennyit bír?Hogy vagy megelégedve a géppel?Milyen a hámja a Husqvarna heveder kényelmét eléri?Kösz!
Nem mindegyik ugyan olyan. A FUXTEC marhára nem olyan, mint a straus, más a szimering, a csapágy, a hajtókar és a dugattyúk és a henger is.
A demonba 40mm es a dugó, mint a strausban. Ezt én magam néztem meg a nyáron, ugyanis vettem egyet. + a te kaszád is straus, ami 2Le max, a FUXTEc ezzel ellentétben tudja a 3 loerőt, igy sokkal könnyebb vele dolgozni.
Miért nem olcsó? Nem értem a számitást. Amiket irtál, 120-150ezer. Azért én adok 4-5 db-ot. Ha két évente döglik be egy, akko is 8 évre van kaszád, de inkább motorgond lehet, mivel 4 nem ugyan ugy romlik el, ami 20ezer/db, kompletten.
Közel negyvenezerért tényleg csak azok vegyenek hevedert, akik egész nap kaszálnak. A Husqvarna Balance X azt hiszem 37ezer. Én most vettem egy Trio Balance-ot. Ez egy kicsit mérsékeltebb áron van, de komfortban nem nagyon marad el az X-től. Nagyon profi cucc ez is.
Úgy biza. Mindegyik egyforma, csak az egyikre rámatricázták, hogy 52 cm3, a másikra meg 40 cm3. Nem mindenki olyan barom, mint én, hogy pusztán kíváncsiságból megbontja a motort és leméri, kiszámítja a valós hengerűrtartalmat. Az enyémre is 52 cm3 van ragasztva, de tegnap kiderült, hogy csak 43.
Ráadásul ezek a megadott teljesítményadatok, több mint elképesztők. Totál hülyének nézik az embereket.
A nagy Husqvarnám közismerten az egyik legerősebb motorral rendelkezik a kategóriájában, aztán mégsem közelíti meg a nagy kínai "márkák" teljesítményét. Van pofájuk 5.2 LE-t megadni egy kínai gépnél, míg a nagy márkák közül is csak elvétve található 3,5 LE feletti. Mivel mennek ezek a kínai gépek, dúsított uránnal? Mert én csak benzinnel próbálkoztam eddig.
A Demon terjesztőjétől,megkaptam a válasz a " kedves " hangvételű levelemre ! :-)
"Tisztelt XXXL! Elnézését kérem a félreérthető hirdetés miatt. Az RQ 480-as Demon fűkasza 33000 Ft szállítással együtt. A másik RQ 580 Demon fűkasza 36000 Ft szállítással együtt. A kettő közötti különbség , hogy ez egyik 4,8 LE a másik 5,2 LE a teljesítménye. Mind a kettőre 1 év jótállás vonatkozik és ingyenes szállítási díj. A hirdetés megfelelő csak a kettő nem egy és ugyanaz a gép.
Üdvözlettel "
Ennyi az egész ! a kettő,nem-ugyanaz !!! A 4,8 az bizony nem 5,2 !!!!! :-))
4 tized miatt, új,nagyobb motort terveztek....... :-)))))))))))
Üdv! Keresek egy erős fűkaszát, mert a Sparta 25 már csak kínlódás a magas gazban. Pénz van rá, de azért max. 170e Ft Jelöltjeim: Komatsu 5010 50ccm,3.3LE 9kg rezgéscsillapított 170e Kawa 48 tip? 50 ccm, 3LE 8,1kg. nincs rezgéscsill. 150e Oleo 420 40 ccm, 2.2LE 7,9kg van rezgéscsil? 125e Kínai cuccok 18-40e Ft-ig 50ccm 6-7 kg. 2-3-4LE ?? :) Főszezonban 2 hetente 3-4 óra használat lenne csak, tehát elvileg jó lenne a kínai is, mert az legalább könnyebb. Viszont ha 1-2 évente bedöglik, akkor már nem is biztos hogy olcsó Én a Komatsut venném, de a 9 kg kicsit elriaszt. Nem sok ez egy picit?
A másik kérdésem ez a rezgéscsillapítás? Mennyire szükséges ez? 1-2 óra kaszálást ki lehet bírni csillapítás nélkül is, nem? Legalább akkor könnyebb a gép.
Nincs tapasztalatom ezügyben, elvileg a Sparta 25-ben, amit eddig használtam, van valami csillapítás, de nem túl combos Továbbá nem tudom, hogy milyen hevedert adnak ezekhez a gépekhez, mert az sem mindegy, bár 1-2 óra kaszálásnál talán jó lehet egy nem túl jó minőségű heveder is?
De nálam is ez van.... a főnököm szerint pimasz vagyok,anyám szerint hülye vagyok ,az asszony szerint sokat iszok ,a lányom szerint ,túl szigorú vagyok,a kocsmában egy állat vagyok... ( na most akkor milyen vagyok ? :-))
Lényegében igen, egy szelep van benne alul, ami csavarral van rögzitve, de azt nem nagyon kell bántani. A csavarral be tudod lőni, szerintem benzint ad, ill vesz el. tehát igen L csavar. Elvileg befelé kell tekerned.
Nincs most motor darabokban, de a dugó 44mnm . + a hajtókar hosszabb valamivel, mint a strausokban.
Illetve a karbin van egy csavar, ami alatt egy rugó van. Ez lenne az alacsony fordulati "L" csavar? Kicsit finomítani kellene a karburátoron, mert úgy érzem, a max fordulat elmarad egy kicsit attól, amit tudna.
Kicsit fura nekem ez a Walbro klón karbi. Ebben olyan "síber tű" van, mint régen a kétütemű motorjaimban. Letöltöttem a Walbro szervizleírását, de az nem beszél a csavarról, csak ennek a tűnek az állítgatását taglalja. Ha jól értettem az angol leírást, akkor ennek a tűnek a két végállása határozza meg az alacsony- és a magasfordulati üzemanyag mennyiséget. Jól gondolom?
Lehet ezt forgatni, de angolul az "On" akkor is csak annyit tesz, hogy be van kapcsolva, az "Off", meg azt, hogy ki van kapcsolva.
Ha a mosógép "On" állásban van, akkor be van kapcsolva, ez mindenkinek egyértelmű.
És mivel az van odaírva, hogy "Choke On / Off", és a Choke az fojtást, jelen esetben fojtószelepet, szivatót jelent, akkor ez azt jelenti, hogy a szivató van be ill. kikapcsolva. Ha ráhúzom a szivatót valamire, akkor bekapcsoltam a szivatót és nem ki. Szerintem.
Ha az lenne, hogy "Air On / Off", akkor lenne helyénvaló a Te levezetésed. Ezért lenne jó a szokásos piktogrammos jelölés, akkor nem lenne szövegértelmezési probléma.
Szerintem nem leírni kell, hanem normálisan jelölni a gépen. A leírást újkorában átolvassa az ember, de a következő szezon elején biztosan nem veszi elő. Inkább ne raknának rá semmit, akkor nincs ami félrevezesse az embert. Ez nagy baklövés, és elárasztották vele a fél világot.
Te ezekkel foglalkozol reggeltől estig, nálad rögzül, de aki télen fél évig elő sem veszi, az a szezon elején megnézi a jelöléseket. Az autőm műszerfala is rogyásig van kapcsolókkal, gombokkal, mégsem kell a gépkönyvet lapoznom, ha ködlámpát kapcsolnék, vagy a klíma vezérlést állítgatnám.
Szerintem nincs ezzel gond ,csak rosszul értelmezed.
Nem vagyok egy született angol, de ez az én olvasatomban a következőt jelenti:
CHOKE= fojtás, fojtószelep, magyarul: szívató
"ON"= be
"OFF"=ki
Józan paraszti ésszel az on-off jelzés a fojtószelep helyzetére utal,hiszen benne van a nevében,tehát off: zárt állás ami azt jelenti hogy a fojtószelep zárva van,"magyarul" szivatón,on:fojtószelep nyitva.
Csak azok kaphatók tartozék, vagy alkatrészként, amik fent vannak a honlapon, vagy más is kapható, ha szükségét érzi a felhasználó (pl. légszűrő-betét, védőburkolatnál az alsó keskenyebb rész, stb.)?
Jó lesz az, látod most kellene egy straus, vagy demon, vagy ilyen 20ezres szar, egyből oldalakat tudnál irni, hogy mekkora különbség van a kettő között. :)
Mikor megérkezett, alaposan átnéztem, ami laza volt utánahúztam, ami nekem "csámpásnak" tűnt megigazítottam. Gondosan összeraktam, bekevertem hozzá az üzemanyagot, felpumpáltam a "gumicumit" és nekiálltam beindítani. A jelölések alapján állítottam be a karokat.
Már a harmadik rántásra pöffent, de nem indult be. Utána még több rántásnál is ugyanez volt, rögtön pöffent, de nem indult.
Gondoltam, jó idő van, nem kell a szívató, így OFF állásba tettem a kart.
Éppen hogy megrántottam, már ketyegett is gyönyörűen.
Pár percet hagytam így alapjáraton pöfögni, hogy bemelegedjen rendesen, megaztán mégiscsak járatós, nem kell azt mindjárt pörgetni.:-))
Aztán, ahogy gázt adtam, lehörgött, de ahogy elengedtem a gázkart szépen ketyegett tovább.
Közben fölhívtam Fuxi-Úramat, hogy kérdezzek tőle egyet-mást.
Mondtam neki a lehörgést, rögtön adta rá a választ: nyomd le a szívatókart alsó állásba!
És lőn, az alapjárat némiképp megemelkedett és gázadásra már nem fulladt.
Szvsz az összes fűkasza gyártónak egy fröccsöntő üzem gyártja a műanyag alkatrészeket, így azok egyformák.
Ma megjárattam a Fuxit.
Kihasználtam az utolsó fél tanknyi 1:33-as keveréket és elhasználtam még másfél tanknyi 1:40-est.
Fél tanknyi üzemanyagonként egy-másfél óra pihenővel, bár cseppet sem melegedett.
Amíg pihent a Fuxi, használtam a kis Stihl FS80-ast nosztalgiából, meg szusszantam Én is kicsit.
Erős a Fuxi, mint a bivaj, félgázon észre sem veszi, hogy vág valamit.
Igaz, hozzá képest az öreg kis Stihl egy pörgőgépnek tűnik a hangjáról és ugyanannál a nagyobb fűnél oda kell neki húzni pluszba, hogy tartsa a fordulatot.
Mintha vagy kétszer akkora fordulaton járna, pedig cseppet sem hangosabb, csak visítósabb.:-)
A gépek jól bírták, csak Én fáradtam el kicsit. Még finomítanom kell a heveder- és a kormányálláson, bár a vége felé már kezdett jónak tűnni.
Szerintem nem idióták. Mégis hogy irnád te ezt le, hogy inditásnál huzd fel, majd ha bemelegedett nyomd le, mert üzemben lent kell lennie?
Mert én leirom, a leirásba, az a tény, pedig, hogy a straus és Démon meg ilyen kaszákhoz ilyen nincs, vagy van, de szar, arrol a Fuxtec-nem tehet. :))))))))))))))))
És miként hidalták át ezt a problémát a kollégák? Nem olvasgatták a feliratot, csak ösztönből használták, mint eleinte én is? Hogy a redvásba lehet ekkora baklövést elkövetni?! Ez nem egy szimpla helyesírási hiba, ez kibaszás a köbön.
Nálam csak amiatt bukott ki, mert az elmúlt időszakban elég nagy jövés-menés volt kaszálógép fronton, és már nem tudtam emlékezetből lekövetni, hogy melyiknél hogyan működik. Ekkor kezdi el az ember értelmezni a gyári feliratokat. De ha ilyen balfaszok odaát, akkor miért nem rakják rá az egyezményes nemzetközi piktogrammot. Bár azt is felcserélnék.
Én grafikus vagyok, sok efféle dizájnt csináltam már. Rengeteg energiát fordítunk arra, hogy egy tájékoztató anyag "hülyebiztos" legyen. Vagyis egy kevésbé képzett, az átlagosnál gyengébb vizuális készséggel megáldott felhasználó is tudja dekódolni.
De Kína egy nagyon más világ, más kultúrkör. Dolgoztam velük, egy kész rémálom volt.
Üdv mindenkinek! Most vettem egy Dolmar MS 430-u fűkaszát. Hidegen nehezen indul, melegen viszont tökéletes. A nehézkes hidegindítás után rögtön tökéletes, jó az alapjárat is, ha beindult és leállítom utána már midíg jól indul. Nem tudjátok mi lehet a gond? Lehet, hogy nem jól indítom? Nincs leírása használom a benzinpumpáját és a szivatót is de lehet, hogy rosszul. Tudtok segíteni? Köszönöm!
Ez kényes téma, mert volt ez már forditva is. Az a gond, hogy , mondjuk nálam le van ez irva a leirásban.. , hogy inditásnál fel kell huzni, majd a beindult motornál le. Ezt elég nehéz jelölni, hogy fel, majd le, ... stb. Na most amig forditva volt, mindenki fenthagyta, igy nem is ment a gép, mert nem tudott kipörögni. A szivató felirattal van a gond. De az ON meg igy legalább lenyoják, aki nem olvas leirást...
Megnéztem a májusban TESCO-ban vett grasshopper CNBC 330-on is, azon is fordítva van :-) (ezek szerint mindegyik kínain)
Nekem eddig azért nem tűnt fel, mert a használati útmutató elég egyértelműen leírja a működtetést :-) (a légszűrő burkolatot meg a franc se nézegeti XD)
Nem ártana a kínaiaknak egy magyar tolmács. Olvastad a termékleírást?
Dolgozott a Google fordító :-)
Ami még rendben is lenne, de hogy a magyar, aki felcsinálta a weboldalra ezt a szöveget, legalább az lenne írástudó. Körbelengi ezeket a kínai gépeket valami penetráns igénytelenség.
Esztergályos szakmával ( is) természetesen tudom hogy mi az a lyukközép,de ez-esetben,most mégsem tudom :-) Valaki legyen-szíves, méretezze már be nekem a képen a felfogatási lyukközepet !
Üdv Freddy!Vannak jobb kezes,meg bal kezes emberek,meg olyanok,mint én,kétbalkezes emberek .Na,a forditott markolat biztosan balkezes kezelő miatt van.
Végül is.. csak egy ilyen berántó szerkezetet kellene kerítenem,és üzembe tudnám helyezni az ATIKA fűkaszámat.. mert amúgy üzembiztos, megbízható, viszonylag erős gép.
a rugónak is annyi,meg furat körül a peremből is le-van töredezve..
Atikát már nem árulnak,és alkatrészeit sem :-) melyik fajtáé lenne jó rá ?
Bassza meg a veresseggű ördög ezt a fórummotort, lehagyta a fotókat.
Újra linkelem az ominózus részt:
Az én gépemen van egy kétirányú nyíl és egy felirat.
Felirat: "CHOKE" nyíl egyik irányába: "ON" ellenkező irányba: "OFF"
Íme:
"ON"= be
"OFF"=ki
A burkolat fotóján jól látható, hogy az "ON=BE", a nyíl szerint lefelé van. Vagyis a szívatót ráadni, a kar lefelé való állításával lehet. Az "OFF=KI" értelemszerűen az ellenkező irány, vagyis felfelé.
Miután szétszedtem a gépet, az alábbi dologra lettem figyelmes:
Jól látható, hogy a kar alsó állásban van, a jelölés szerint: (ON=BE), míg a fojtószelep nyitva!!!
Másik pozíció, a jelölés szerint szívató a felső "OFF" állásban, vagyis: "KIKAPCSOLVA":
A folytószelep mégis zárva, vagyis rá van adva a szívató!!
De valami szörnyű felfedezést tettem. Vagy én vagyok egy orbitális barom, vagy a kínaiak!! Perpillanat még kétesélyes a dolog.
Az én gépemen van egy kétirányú nyíl és egy felirat.
Felirat: "CHOKE" nyíl egyik irányába: "ON" ellenkező irányba: "OFF"
Íme:
"ON"= be
"OFF"=ki
A burkolat fotóján jól látható, hogy az "ON=BE", a nyíl szerint lefelé van. Vagyis a szívatót ráadni, a kar lefelé való állításával lehet. Az "OFF=KI" értelemszerűen az ellenkező irány, vagyis felfelé.
Miután szétszedtem a gépet, az alábbi dologra lettem figyelmes:
Jól látható, hogy a kar alsó állásban van, a jelölés szerint (ON=BE), míg a fojtószelep nyitva!!!
Másik pozíció, a jelölés szerint szívató a felső "OFF" állásban, vagyis kikapcsolva:
A folytószelep mégis zárva, vagyis rá van adva a szívató!!
Én eddig, bízván a gyári jelölésben, szívató nélkül rángattam hidegen és csodálkoztam, hogy a már vígan pöfögő motorról levéve a szívatót leáll. Agyonszívattam csórikámat. Meg magamat is.
Most már csak arra lennék kíváncsi, hogy ez a tavalyi szezonban hogy nem okozott problémát. Arra tudok csak gondolni, hogy észre sem vettem, ezt a feliratot és ösztönösen megfelelően használtam. Akárhogy forgatom, nem tudom fordítva összeszerelni. Ráadásul én ezt ma reggel szedtem először szét, vagyis így volt a csomagban.
Most az előbb kimentem a garázsba és a már megfelelően használt szívatóval (a gyári jelölés szerint pont fordítva) ismét rárántottam. Pöccre indul, szépen pörög.
Legyetek szívesek (Strausosok, Fuxisok) nézzétek már meg, hogy a Ti gépeteken hogyan van ez. Valami rosszul van összerakva nálam, vagy Mao szeleburdi népe szívatott meg.
Most vagy én vagyok nagyon hülye, vagy a ferdeszeműek. Ne hagyjatok kétségek közt tépelődni.
Az ilyen garanciát nyugodtan elfelejtheted, mert nem létezik.
A teljesítményük kb. ott van mint az Atika volt.
Indul a szezon, és ilyenkor magasabb árat próbálnak meg kipréselni a vevőből a kitalált újabb nevekkel és színekkel.
Már itt a fórumon vagy ezerszer le lett írva, hogy nem léteznek ilyen márkájú kaszák, ezek csak kitalált nevek, teljesítmény adatok, néha belekeverve nevesebb gyártók neve adatai is.
Pontosan ez a szomorú az egészbe....:-(( Ráadásúl, a garancia is érdekes rájuk... 9 nap csere garancia és annyi ! és aztán?) de van 3 és 6 hónapos verzió is ! meg a 38000-res ugyanarra a verzióra,1 évet is adnak... de ki ad garanciát ??? azt csak egy cég adhat ! de cég az nincsen,csak egy nyerészkedő hirdető... kamu garancia miatt,nem ér töddet 10-15000 forinttal ugyan az a ( jó esetben 2 szezonos) kínai szemét.
Tegnap vettem egy mozgóklíma berendezést,készűlve a meleg nyárra..
Rengeteg opció-időzítő-jégpárásító funkció meg minden.. (kurva gyors alkalmi vétel volt) itthon megnézem az adattáblát,hát Kínai gyártmány ! pfff......... hát nem örültem neki !
Én éppen ma jártam utána komolyabban a Starus és a Demon fűkaszáknak...
Hihetetlen hogy mi-megyen ezeknél a "márkáknál"..:-)
Egyszerűen,nincs egységes üzletpolitiki arculatuk ! ( gondolom egy valódi márkabolt hiányában) Ezeket a fűrészeket, ahány hirdetési portálon árulják,annyi féle az áruk :-)) a teljesítményüket is mindenütt más paramétereken tüntetik fel...
a szállításuk , hol ingyenes az ország egész területére,hól meg 2000-2500-3000 ft ! :-)) ez is attól függ, hogy éppen melyik honlapon hirdetnek...
Starusból egy féle van.. de az ára 19000-22000-24000-27000-32000-38000 között változik ! :-)) A Demonnal sem sokkal jobb a helyzet... A terjesztőének írtam ma egy szép emailt... biztos nem teszi az ablakba :-))
Hát elmennek a jó kurva anyjukba ! Ráadásul,minden kínai kasza, kiköpött egyforma !? ( az AL-KO-t kivéve) Az ATIKA fűkaszám is pont olyan mint ezek külsőleg...
Fűkaszánál nem vagyok olyan igényes mint a láncfűrésznél,de akkor is,teljesen elkeserítő a helyzet...:-(
Kellett nekem védeni a Straust. Tegnapelőtt kimentünk a telekre kaszálni. Én a 343-as Husival, öcsém a Straussal. Tavaly, mikor letettem, még rendesen működött. Most a szezon első kaszálásánál, nehezen indult és valamiért nem is akart rendesen kipörögni. Lehetett vele dolgozni, de egy kicsit rajta kellett hagyni a szivatót. Ha teljesen visszavettem a szivatót, meg is állt. Olyan, mintha nem kapna elég benzint.
Ma reggel szétszedtem, de semmi rendellenességet nem tapasztaltam. Azért elballagtam és vettem bele egy komplett karbi felújító szettet, mert elég szar tömítések voltak benne. Egy Walbro WYJ tömítésszettet vettem, mert teljesen csereszabatos az "eredeti" kínaival. Egy az egyben lekoppintották a Walbro karbit.
Ha már szétszedtem, gondoltam körülnézek a motorban is. Fuxi kollégának ígértem, hogy megmérem a hengerűrtartalmát. Nos, a dugattyú átmérője 40 mm, a löket 34 mm. Ez számításaim szerint 42 cm3. Ellenben a ráragasztott 52 cm3-rel. De számoljatok Ti is utána.
Egyébként a motor építése, minden híresztelés ellenére nagyon tisztességes. Egy kemény szezon után, 10 bar feletti kompressziót mértem, a dugó és a henger nagyon szép, a hónolás mindenhol látszik. Kétgyűrűs a dugattyú, gyűrűhézag gyakorlatilag nulla. A főtengelynél semmi kotyogás. A hengertalp, henger nagyon szépen, precízen lemunkálva, csavarok rögzítőpasztával behajtva. Nem egy motort láttam már belülről, a Straus sem marad el tőlük. Tisztességes munka, bárki, bármit is mond.
Csináltam új tömítéseket mindenhová és összeraktam. A motor most is nehezen indult, de már nem állt le ha a szivatót visszavettem. Ennek ellenére most sem akar felpörögni, sőt gázadásra lehörög. Alapjárat néha túl magas és nem egyenletes. Falsot biztosan nem szív, legalább is a tömítéseknél nem.
Mi lehet az oka? Szimering, vagy még mindig a karbi? De a karburátorban már kicseréltem mindent.
Köszi, elméletben már okosodom. Eszembe jutott, hogy letöltöttem a netről a 343-as kezelési útmutatóját, abban nagyon alaposan le van írva a fűrésztárcsa használata is. Ott is megemlítik a burkolatnak, mint támasztónak a szerepét, tehát nem kamu. Továbbá alaposan taglalja - amit Te is írsz, hogy milyen írányból támadva, milyen eredmény várható. Szóval nem túl egyszerű. Nem fogom elkönnyelműsködni, az biztos. Valszeg megveszem azt a burkolatszettet.
A burkolat komolyabb fák kivágásnál segít,akkor oda tudod támasztani a törzshöz.Elég sok 15 centi körüli fát vágtam már ki vele,akkor jó lett volna a burkolat,de nekem sincs,anélkül is ment.Viszont a damilvágós burkolat tényleg elakad mindenben,de levenni nem mertem soha,mert néha olyan szilánkokat fogott meg a védő,hogy azok tutira lecsaptak volna ha nincs rajta.Egy burkolatot már kellett is cserélnem,mert szétment a bozótozásnál,de megérte.Viszont elakad a kiálló csonkokban.Valamit valamiért.
Azért azt a jobbra csapok-balra csapok nyélgázon fűrésztárcsával azt hanyagold,ez nem damil és nem is dikicskés.Ez olyat vissza basz,hogy nincs az az ember,aki meg tudja fogni.Szóval ésszel és óvatosan.Rá fogsz jönni,hogy milyen irányból,hány óránál szabad nekiengedni a tárcsát a fának,ha nem onnét engeded,lesz csodálkozás....:-DDD
Szóval csak finoman először.Majd kitapasztalod.A csapkodást én sem erőltetem,pedig volt már egy két hektár bozótom,a szőlővel nem lesz gondod,az nem kihívás a tárcsának,a szőlő pont jó lesz kitanulni a tárcsa használatát.
Hát ez előbb is tudomásomra juthatott volna. Irtókapa vs. Husqvarna 343R. Mennyivel olcsóbb lett volna. Fejszével próbáltuk, de rugózott a szőlőgyökér, nem lehetett kivágni.
Nézegettem videókat a fűrészes bozótirtásról. Hát ott nem nagyon támasztgattak, sem burkolattal, sem szöghajtással, sem vádlival. Nyélgáz, oszt lóbálták jobbra-balra. Hullott a fás növényzet rendesen. Asszem megpróbálom burkolat nélkül. Sajnálnék rá egy újabb tizest.
Erről szóló tapasztalat engem is érdekelne, mert nekem sincs hozzá burkolat. Egyfolytában nem kellett még sokat dolgoznom vele, de nagyobb melónál hasznos lehet. Csak elég drága.
Ha a puszta munkavédelmi szemponton kívül van értelme, akkor csinálnék is. De annak szeretnék utánajárni, hogy az a funkció, miszerint megtámasztja vágás közben a szöghajtást ez a burkolat, ezáltal kevésbé fárasztó és jóval hatékonyabb vele a munka, ez valós, vagy csak madárnak néztek a husiboltban.
Ha nem szőlőgyökeret kellene vágnom (százával), hanem vékonyabb cserjéket, akkor tojnék rá, mert azt biztosan meg tudom tartani, de vastagabb fás szárak vágásánál biztosan jobban bele kell kapaszkodni. Csak azért gondolom, mert sokat dolgozom fával, gyakran fűrészelek, tudom, hogy milyen ellenállást fejt ki egy fűrész egy vastagabb fában.
Tehát az érdekelne, hogy nyújt-e valami gyakorlati pluszt, vagy csak annyi értelme van, mint a kipufogó védőrostélynak, hogy ne égesse meg a kezemet, ha netán arrafelé balfaszkodnék.
Az, hogy beleakad-e, avagy sem, az kevésbé aggaszt, mert ahová most kellene, ott van hely bőven. Leginkább az érdekelne, hogy a megtámasztás szempontjából adna-e valami pluszt. Mert ha nem, akkor leveszem a szórásvédőt és kész. Legfeljebb mindenkit elhessegetek addig a környékről.
Annó én is vettem fűrésztárcsát,ugyanezt mondták nekem is,de nem vettem meg a védőburkolatát.Nem tudom milyen lett volna vele,de tényleg élég szar volt dolgozni mert a damilhoz való védőburkolatot rajt hagytam,és az mindenben elakadt.Szerencsére csak két napos melóm volt vele,azóta nem használtam.
Oké ha az a legmagasabb pontja, de akkor mitől folyik? Kíváncsi leszek, hogy a szervizes mit csinál vele? Vagy karburátor tömítés lenne? Elég szépen csepegett meló közben is. Nekem úgy tűnt mintha levegőt szívna benzin helyett.
Tegnap vettem a 343-as Husihoz egy gyári fűrésztárcsát, mert ki kell vágnom egy örökölt szőlőültetvényt. Erre a célra az erdészeti tisztítófűrész tűnt a legalkalmasabbnak. Ma visszamentem a boltba, vettem egy Trio Balance, nagyon profi hevedert is, mert bár a városban annyi kertigép szaküzlet van, hogy egymásba ér a farkuk, éppen sehol sem volt olcsóbb, de azért profi kategóriás heveder. Éppen elvitték, már meg van rendelve, menjek, hétfőn, menjek kedden stb. A Husqvarnánál mindig van minden, csak bírjam kifizetni :-( Miközben próbálgattam a hevedert, beszélgettem a tulajokkal és említettem, hogy a tegnap vásárolt fűrésztárcsával, mire készülök. Megkérdezték, hogy van-e hozzá az a speciális fém védőburkolat szett, mert anélkül elég keserves lesz. Állításuk szerint ez azért fontos, mert a szöghajtásra felcsavarozott kiegészítő elemmel lehet megtámasztani a szöghajtást. Ha ez nincs, akkor nagyon nehéz tartani a gépet, a hosszú erőkar miatt ki is tud szabadulni és jobban terheli a szárat, a tengelyt is. Egy ilyen fordulatszámmal pörgő fűrésztárcsával lóbálni a gépet, nem egy életbiztosítás.
Arra lennék kíváncsi, hogy aki már használt ilyent, mit tapasztalt, tényleg olyan fontos ez a kiegészítő? Mert ez egy tízes lenne és már így is rámegy a gatyám erre a projektre.
Régóta olvasgatom itt a fórumot, aminek köszönhetően tavaly kb júniusban vettem egy oleomac bc 430T típusú fűkaszát. Viszonylag nagy gép kellett ezért erre esett a választásom anyagi okok miatt. Nagyon jó vele dolgozni.
A gondom a következő:
Valahol folyik belőle a benzin, ezért minden kaszálás után kénytelen vagyok kiönteni belőle a benzint és kijáratni a karburátort.
Tegnap kb 10perc kaszálás után elkezdett olyan hangot kiadni mintha készülne kifogyni belőle a benzin, majd leállt. Bementem benzinért a garázsba, majd mikor a tanksapkát levettem láttam, hogy még van benne benzin. Próbáltam beindítani, de nem indult csak ha a gázkart húztam közben, de utána ismét leállt. Ma beindítottam majd miután bemelegedett ráhúztam a gázt, de nem pörgött fel teljesen. Ha vissza esett alapjáratra újra leállt. 40-es HUSQVARNA-s keveréket használok bele. Mi lehet a baja? Segítségeteket előre is köszönöm.
Kínában gyártatja egy német cég. Komoly szervizháttérrel, tapasztalattal rendelkeznek. Alkatrészellátás, garancia van. Nekem nincs, de itt több embernek van, főleg a láncfűrészek területén bizonyított elég komolyan a fuxtec, de a fűkaszái sem utolsók. Persze nem ipari masinákról van szó, de otthonra tökéletes, főleg ilyen jó áron.
A stihl is nagyon jó, de az általad leírt modellt nem ismerem. Hondáról nem merek nyilatkozni, kapálógépben, fűnyíróban kiválóak. Fűkaszákról nincs sok információ.
Ha fuxtec mellet döntesz szerintem ezt is nézd meg.
Kösz a javaslatot. Nekem soha nem volt fűkaszám és lövésem sincs ezekhez a márkákhoz. A Stihlről hallottam, mert van egy favágó barátom, a Hondáról meg hétéves fűnyíróm kapcsán szereztem jó tapasztalatokat. A márkád honlapján látom, német szavak vannak. Ez egy német márka? Tartós? Neked volt ilyen?
Egyik probléma, hogy fordulaton nagyon ráz. Legutóbb alig bírtam már fogni. Okozhatja ezt a damilfej? Most nem tudom kipróbálni fej nélkül. Szabad amúgy fej nélkül odahúzni neki?
A másik, hogy a tavalyi utolsó nyírásnál nem sikerült beindítanom, pedig fél órát tornáztam rajta. Ilyen még nem volt vele, előtte mindig pöcc-röff volt.
Kedeves Fórumozók! Egy motoros fűkaszát szeretnék venni, amit két kertben használnék. Az egyik 1560 négyzetméteres kertet 20 év vad burjánzás után tisztítottuk meg mindenféle bokroktól és fáktól és elvadult szőlőktől. Arra számítok, hogy még néhány évig szárba fognak ott szökkenni minfenféle bokrok és kis fák. A másik kertben főleg az árokpartot kellene nyírni, ami nem veszélyes. Milyen gépet tudtok tanácsolni? Olyat szeretnék, amire lehet damilfejet és kést is szerelni, valamint akár fűrészlapot is. Szeretném az egészet megúszni 150 000 alatt. Gondoltam a Honda UMK 435-ösre és a Stihl FS 100-ra. Az előbbihez van három év garancia és vonzó, hogy négyütemű lévén nem kell a benzinbe olajat öntögetni.
A szórásvédőnél az zavar hogy rettentő gyenge anyagból van, szerintem nemsoká el is törik, a damilt meg van hogy 10-20 másodpercig sem vágja el csak csattog mint az ökör...
sejtettem hogy a hosszabb damil terheli a gépet de majd vigyázok vele. Azért egy próbát megér.
A pengét nem sokszor fogom használni és akkor is csak kb5-10négyzetméteren szóval biztosan bírja majd egy darabig. Köszönöm még egyszer hogy megnézted!
Elvileg minden gyártó megad egy tartományt amiben lehet választani. A te géped esetében ez 2.4-2.7, tehát max. 2.7-es damillal lehet használni. Persze meg lehet próbálni vékonyabb illetve vastagabb damillal is. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya.
Husi 143R van nekem, 2 lovas. TAvalyelőtt narancssárga husi damil votl rajta, de állandóan beleszakadt a fejbe. gyenge szar volt. Tavaly husiban ugyanúgy sárga színút vettem, erősebb anyag, nem szakad bele.
Na de vastagságot mi alapján válasszak, vagy hogyan van ez?
Van az a verzió, hogy veszel 2,7 mm-es damilt. Rengeteg idő és benzin veszik kárba. A másik, hogy veszel normális minőségű 2-es damilt és gyorsabban végzel a munkával, de több damil fogy.
Nekem is sok fogy a 28 ccm-es husiba, de nem sajnálom bele a jó fajta damilt (stihl zöld, vagy hq whisper x) mert sz@rral nem lehet kaszálni.
Én nem eröltetném a damilt arra a masinára. Az a gaz, ami szaggatja a 2 mm-es damilt, nem annak való. Ilyen kis géppel a durva gazt késsel kell vágni. Szerintem .
És ezen még keresnek a csempészek, a forgalmazók is. Miből lehet ez? Én egy pár csapágyat szimeringet kaptam ennyiért a Husqvarnába.
Egy vágópenge 3-4 ezer, egy ilyen heveder átlag 5 ropi, egy gagyi damilfej 1-2 ezer. Ebből már össze is jött a 12 ezres ár. Tehát a gépet ingyen adják :-)
Egy 25 ccm-es habverőbe 2,7-es damil ? Szerintem meg még körülbelül sem megfelelő. Utolsó erejével tán megpörgeti, de hol marad az erő, amivel vág ? A műanyagot mindegyik koptatja. Az alus meg még jobban. Használj kést, az nem fogy.
Milyen damilt ajánlanátok Sparta 250T-hez?A vásári nem jött be,hamar fogy,foszlik.Ez ilyen narancs színű négyszög profilos,de a fej műanyag részét is koptatta belül.Gondolom a kör keresztmetszet a kíméletesebb.Alumíniumosat ajánlottak,hogy az jobb.Átmérőbe 2,5-2,7mm az oké szerintem.A 2mm-es szintén nagyon fogy.
Szerintem örüljünk, hogy legalább ezek nem egy kaptafára készültek. Megvan mindegyiknek a saját stílusa. A Stihl FS a jobb sorsra éredemes, fehérgalléros, közmunkás úrigyerek, A Husqvarna 343R, meg a születtet, szélesvállú parasztgyerek :-)
Ha bemelegedett, a 343-as sem riszálja a seggét és gázelvételkor sem rázza meg magát, legalább is az enyém így viselkedik. De hangja az van rendesen, ez tény. De az a természetesnek mondott torpanás, amit a kis 323R-nél tapasztaltam, ezen a behemóton az nem tapasztalható. Úgy emel alapjáratról, mint egy fűrész.
De ez tényleg meggyőző volt, amilyen finoman prüttyögött a fűben az FS. Nagyon tetszik.
Na igen, elég szép és nyugodt járású gépek ezek a kaszák, és ez így van vele munka közben is, hogy felpörgetéskor, vagy gáz elvételkor sem kezdenek rázkódni berázni.
Én ezt nem igen tudnám elmondani, kijelenteni a konkurencia gépjéről is(Husqvarna), hogy teljesen így van.
Viszont a fűrészeik a Stihl-nek már nem tetszenek annyira, szerintem azok durvább járásúak.
Fűrészből jobban bejön nekem a Husqvarna mint a Stihl, itt azt tartom szebb járású finomabb motornak, és formailag is jobban tetszik.
A hangjuk sem tetszik a Husqvarna kaszáknak, mert valami ordenálé hangosak szerintem.
Igaz az újabb fűrészeik sem semmi ahogy üvöltenek az erdőn, mint ha krossz motorok száguldoznának nyélgázon.
Persze ez csak az én véleményem, és nem szeretnék senkit megsérteni vele, vagy leszólni a Husqvarna kaszáit, mert nagyon jó gépek azok is, csak nekem kaszából jobban bejön a Stihl.
Húú de szépen megy ez az FS 400-as! Szinte meg sem moccan a fűben.
Az én 343-asom azért hidegen vergődik egy pöttyet. Igaz, eddig csak a térkő burkolaton melegítettem, fűben biztosan kevésbé pattogna. De az tuti, hogy ilyen biztosan és könnyen induló gépeim, mint a Husqvarnák még sohasem volt. Hidegen max második, langyosan, melegen első rántásra.
Nem tudom, hogy hogyan csinálják, de ugyanaz a ZAMA C1Q karbi van a 343R-ben, ilyen volt a 323R-ben, ilyen van a Stihl 018-as láncfűrészemben és az MTD fűkaszámban is. A két HQ kaszamasina hidegen-melegen pöccre, a Stihl hidegen 4-5 rántásra (nincs benne gumicumi) indul. Mindegyiknél ugyanaz a protokoll: szivató rázár, gyújtás ráad, aztán ha nem elsőre indul, akkor az első röffenés után szivató 3/4 állásba és már megy is a következő rántásra.
Kivéve az MTD. Tegnap felraktam a netre 15 ezerért, már jelentkezett is egy potenciális vevő. Gondoltam, ha tényleg eljön, ahogy ígérte megjáratom egy kicsit, mert több mint fél éve nem ment. Nekiláttam a fentiek szerint, de nem akart beindulni. Egyet-egyet böffent, de nem indult. Ellenben egy ilyen röffenésnél akkorákat rántott vissza a zsinóron, hogy azt hittem, letépi az ujjaimat.
Emlékeztem, mintha ennél más lenne a hidegindítási processzus. Előszedtem e kezelési útmutatóját. Ebben az áll, hogy zárjuk rá teljesen a szivatót, gyújtás nélkül, a gázkart ráhúzva, 5-6x rántsunk rá, majd a szivatót vissza 3/4 állásba, gyújtás ráad, és a gázkart továbbra is ráhúzva megrángatni, amíg el nem indul. Ezt követve mindjárt be is röffent és az ujjaimat sem akarta már letépni. A fene érti a lelkét, mondom, ugyanaz a ZAMA karbi mint a többiekben.
Én úgy csináltam....:D Letörött egyiken a kés...Másikról átraktam rá a burkolatot. Na ez a kasza meg nem hajlandó indulni, fasza. Másikat beröffentem,visszarakni nincs kedv...csípőfogó zsebbe.......:D
Ha a Brico-s kasza felbasz rárakom a Strausra a fogantyúját, ez elég fasza. Ez is ráz egy kicsit, de a Straus borzasztó. Ott legalább a motor jó. Még....:D Kénytelen voltam befejezni azzal a munkát, egy, azaz egy rántásra beindult. Fetrengve röhögtem komolyan....:D A madzag végét kell majd megmókolnom valahogy mert nem egyforma a kábelek csatlakozása.
Konkrétan mi zavar? Maga a szórásvédő, vagy a vágópenge? Anélkül is működik, de nem haszontalan alkatrészek. A nagyobb teljesítményű gépeknél szokták levenni, akkor hosszabb damillal lehet használni, mert nem vágja le a penge. De az azért a gépet is jobban terheli a hosszabb damil, tehát csak csínján ezzel a praktikával :-)
Közben kimentem a garázsba megnéztem a kínai pengét, mert már nem emlékeztem a felszerelésére. Igen, van ehhez egy külön alátét, kb. 40 mm átmérőjű. Enélkül nem is tudod meghúzni az anyát. Tehát előbb a penge, arra a nagy alátét és úgy a balos anya.
De azért ehhez a pengéhez ne fűzz vérmes reményeket. Elég gyenge darab. Összehasonlítottam az előbb a nagy Husqvarnához kapott pengével. A kínai 1.5 mm vastag, a Husqvarna 4 mm. A középfurata mindkettőnek ugyanakkora, tehát érdemes beruházni egy Husi pengére, ha gyakran használod. Bár nekem a kínai is elég sokat kibírt, még néhány szőlőtőkét is kivágtam vele véletlenül.
Igen, logikus, egy kicsit látszódik rajta a súrlódás de talán annyira nem vészesen.
Ha lesz időm még a héten szétszedem és megnézem a levegőszűrőt, bár annyit nem használtam hogy eltömődött volna ennyire. esetleg még a karbi vagy vmi tömítés, nem tudom. Ha rájövök feltétlenül megosztom.
A damil az kopik,de nem egyenletesen és nem is mindég egyformám és nem is mindég a vágóhossz méretéig...( sőt,sohasem addig) azt sem lehet pontosan kiszámolni,hogy a fej,hány centit adagol ! Éppen ezért van a tértemre vágó szerkezet. És ha szakad a damil ? és ha csak az egyik oldal szakad ? azt egyformára kell valahogy hozni.
A leállásnak szerintem ehhez nem lehetett köze. Ha a damilfej súrlódott volna a szöghajtás házához, az szerintem néhány perc alatt elolvadt volna a súrlódási hőtől. Nem tudom mi lehet a fél óra utáni leállás oka. De talán lesz itt valaki, aki tapasztalt már ilyent.
Alko kaszán meghalt a motor,henger,fötengely csere lenne.Régebben már beszéltűnk erről a gépről,akkor Fuxtec kolléga ajánlott rá egy általa forgalmazott motort.Aktuális lenne lassan a dolog,ugyhogy kérdezném,akkor most mit tud Fuxtec kolléga ajánlani.Van még abból az emlitett motorból,mennyiért,mit kell átalakitani,hogy passzoljon?Ugy emlékszem,simán passzol a motor az Alco hajtásához.
Na szóval, az egy Garfild kasza, akarom mondani Gardenfild (ez még nem csak az átmatricázott volt). :-)
De ez is még a jobbik szériából volt motorikusan, na meg ezen volt rezgéscsillapítós konzol ami 1 csavaros volt.
A kar is más volt mint a maiak, na azt kapta meg anno az ED Jonson(csak a kart) ez a Garfild meg kapott egy Stihl fogó kart markolatokkal, de az eredeti 1 csavaros felfogató konzollal.
Bocs hogy ilyeneket kérdezek de azt hittem ezért van ez a fórum.
Mint a faék? Na látod mégis sikerült kihagynom azt az alátétet a damilfej alá... Nem mindenki születik kaszával a kezében...
A damilhosszt hogyan tartom? Nyilván használattól kopik is. sok helyen láttam a védő/vágó nélkül használni kaszákat, igaz azok profi gépek stihl és tásai voltak... Csak egy véleményre voltam kíváncsi nem kioktatásra...
"Kell még erről a förmedvényről valamit tudni? A bozótírtó kést hogyan kell felrakni? Van valami trükkje vagy rá lehet jönni magától?"
Mint a faék,adja magát ! :-)
"A damil hosszáért felelős védőpajzs a damil vágó késsel (nem tudom mi a becsületes neve) nagyon szükséges a működéshez? Rettentően zavar ugyanis ráadásul nagyon törékeny is... Mi van akkor ha leveszem?"
És akkor mit gondolsz,hogy fogod a damil adagolás után a damil vágóhosszt tartani ??? :-) negálsz,leméred,levágod kézzel ? ( ???)
Óóó hát ott sem kell valami nagy dologra gondolni, csak a gyári kacat alu helyett rátettem egy bontott Ole Mac sparta 25 felfogató konzolt, amiben van gumi betét.
Nem teljesen lett tökéletes, de az eredetinél sokkal jobb lett.
A kar kicsit vékonyabb volt a kínain(19mm) mint a Spartan(20mm) de ezt kihézagoltam.
Húúúúúúúú, köszi szépen, már rájöttem mi volt a baj....
Vaterán vettem a kaszát valami donking vagy kicsodától és a magyar leírása az egyenértékű volt a 0-val...
Na ezért is maradt ki az az alátét szerűség ami rá kell menjen a bordástengelyre majd utána kell a damilfejet felcsavarni.... Most alig bírtam leszedni a damilfejet az alátét nélkül. Szenvedtem vele egy fél órát míg sikerült...
Na de most már lent van és mielőtt visszatettem volna ráraktam azt az alátétet. Most már bármikor le tudom szedni, köszi a segítséget!
Lehetséges hogy fél óra után azért fulladt a kasza mert ez az alátét ami mellesleg egy távtartó is nem volt rajta és súrlódott a damilfej a hajtásházhoz így erőlködött a motor?
Kell még erről a förmedvényről valamit tudni? A bozótírtó kést hogyan kell felrakni? Van valami trükkje vagy rá lehet jönni magától?
A damil hosszáért felelős védőpajzs a damil vágó késsel (nem tudom mi a becsületes neve) nagyon szükséges a működéshez? Rettentően zavar ugyanis ráadásul nagyon törékeny is... Mi van akkor ha leveszem?
Ha vennék tőled egy kaszát, és vállalnám hogy a létező összes fórumon csak dicsérném világba, ( mondjuk 1 éven keresztül) akkor nem tudnád egy kicsit olcsóbban adni ? olyannn...13%-kkal :-)))
Ez azért van, mert 5 éve még nem volak rosszak, nem mint most. :) Ezzel csak max akkor szembesülhetsz, ha majd ha elromlik a mostani, akkor veszel helyette megint egy Straust, na az nem fog 5 évig menni nagy valószinűség szerint.
Hát igen.. de azt írják itt,hogy még az ugyanazon nevű kínai gépekből is van vagy 3 féle minőségű ! :-)) Képtelenség már ezeken a gépeken és "márkákon" eligazodni.....
Oda jutottunk,hogy ezeknél a kínai gépeknél,a szerencse játssza a legnagyobb szerepet a történetben :-) Ha kifogsz egy jófélét,az megy egy ideig.. úgy-ahogy...ha meg szert fogtunk ki,lehet venni másikat :-) Minden esetre,25-30 ezer forintnál, semmiféle kínai kasza nem ér többet ! még akkor sem ha használható.. technikailag,ennyi van bennük. Ezért vagyok a plafonon egy takony AL-KO-n,amit 60 körül vesztegetnek...:-)
A módosításokat ki tudnád nekem fejteni picit ? :)
A fogókar meg a légszűrő burkolatot vágom, a rezgés csillapítás érdekelne :) Fater nagyon panaszkodik hogy Straus szétcseszi a kezét :D
Bricoline ma szépen cserben hagyott...lelőtte a maradék damilt, megállítom. Kb. 2 perc fent az új damil, de nem akart elindulni hogy rohaggyon meg...:D Holnap reggel megkergetem csak induljon el....:D
Amit ott abban a hozzászólásban belinkeltem, és ha alul a tartozékok között lévő szórásvédőre gondolsz, azon biztos hogy nincs, nem is lenne hova feltenni(volt nekem is olyan).
Én egy Straus nevezetű narancssárga színű gépet használok, immáron kb 5.éve. Eddig semminemű hiba nem volt vele, pedig 600m2 füves részt gyepálpk vele. Néha 30cm magas erősen tömött gazt, füvet kell levágnom, amit már csak a tárcsa visz le.
Ma volt az első gond vele. üzem közben úgy állt le a gép, mintha kifogyna az üzemanyag belőle. (tele volt a tankja) Szűrő, cső, membrán rendben. A karburátor levétele közben észrevettem, a tömítés kiégését, ami a henger és a közbetét között van. Egyszerűen apró por szerűre volt elégve a tömítés, ami fals levegő szívását eredményezte.
Egy 0,5mm vastag klingerit lemezből készítettem új tömítést bele, és össze rakás után a 2. rántásra vígan röfögött a gép. A mai további nyüstölésre sem jelentkezett semmi nemű probléma a géppel.
A kezdetek óta Castrol 2T 1:33 keverékkel, + 3,3L keverékhez 1 gyűszűnyi patikai ricinusolaj anyaggal használom a gépet.
Szóval az egészet csak azért írtam le, hogy nekem ezzel a márkával eddig még nem volt gondom.
Hát igen.. nagy-fasz a Kínai ! ha valamelyek Kínai termék véletlenül jól sikerül, még azt is képesek a többi manufaktúrás "cégérük" lemásolni... persze, sokkal szarabb minőségben.. Ezekért a dolgaikért ( többek között) én pofátlan,szemtelen, népségnek tartom őket....a világon, egyik ország sem csinálja ezt a másolósdit..
Egyvalamire jó ez ez egész,hogy letörjék a nevesebb gyártót barkácsszintű gépeinek az árait.
Az FS-400-on meg nem igazán van min meglepődni :-)
Egy kollégámnak is Ed Jhonson fűkaszája van,már negyedik éve nyúzza.. szőlősorok,gyümölcsös,porta kert... van mit vágni neki, és megy a gép. Az Auchan-ba vette egy 20-as ért. Én gyáva-voltam hozzá és nem mertem olyat venni...:-) ..már bánom.. A Fuxihoz is gyáva vagyok ! .. pedig nem fogom megúszni... úgy néz ki.
Pusztán marketing. A felületes, kínaifóbiában szenvedő vásárlóval megpróbálják elhitetni, hogy ez egy tradicionális európai gyártó terméke. És az, mint olyan, természetesen drágább is, mert a "minőséget" meg kell fizetni.
De én azért a másfél lovas kaszákra alapon, nem legyintenék. Ebben a műfajban nem olyan kevés az, nem traktorok ezek. Pl. a Husqvarna 323R II gépe is csak 1.2 Le és ezt a masinát a Husi már az ErgoPro kategóriába sorolja, ezzel a belépő szintű profi gépeit illeti. Másfél ló sok mindenre elég lehet, ha a gép építése tényleg karcolja a profi szintet, megfelelő anyagminőség, rendes acéltengely, szöghajtás, csapágyazás, ergonómia stb. Persze a trópusi őserdőnek én sem mennék neki vele, de ésszel használva, szerintem lehet azzal dolgozni. A 343R-em csak 2,7 LE, de brutális, amit azzal produkál.
Az erő önmagában szart se ér, ha nyiklik-nyeklik a szerkezet, és minduntalan tönkremegy benne valami. Lásd mások Straus-át, mert az enyém jó:-)
Végül kisebb vacillálás és további fórumtúrás után egy Hitachi CG31EBS-P fűkasza lett a nyerő. Az első próbán túl is vagyok már vele és egyelőre jól szolgált: az 1500 m2 füvemet levágtam egy délután alatt és nem evett csak két tank, kb másfél liter benzint. A kínai kaszával soha nem végeztem rendesen a területtel ennyi idő alatt, mindig maradt levágatlan folt és benzint is simán megevett több, mint két litert.
Egy problémám van csak vele: a hozzá adott damilfej elég kicsi és túl érzékeny: ha csak nekikoccan a földnek, adagolja a damilt és mivel nem fér bele sok, hamar kifogy. Van olyan stihl damilfej, ami használható ezzel a kaszával (a kínai kaszát is ilyen fejjel használtam és nagyon bejött) ?
A damilfej és a szöghajtás háza között van egy alátét szerű, a damilfejjel együtt forgó közdarab. Ezen kell lennie egy kb 5 mm átmérőjű furatnak. Ebbe bedugsz egy csavarhúzót, vagy imbuszkulcs szárat, majd ezt befelé tolva, lassan forgatva a beakad a szöghajtás talpában kialakított furatba. Ezzel kistiftelted, ezután letekerhető a damilfej. Nem emlékszem rá, de valszeg ez is balmenetes, mint a többi.
Az AL-KO fűkaszákat ugyan ott gyártják mint a fuxikat, de az AL-KO egy 20-assal vagy 25-tel többe kerül, ráadásul úgy,hogy a Fuxi dupla olyan erős !
Szerinted ennek mi az oka ?
Mert ha a fűrészeikből indulok ki,azok egy szánalmas valamik... a kaszájuk meg ennyivel nagyobb minőségű lenne ? .. én nem hinném. De akkor meg,miért ilyen pofátlanul drágák ?? A gyártó azt nem tudja,hogy az AL-KO,azért az nem egy olyan nagy valami ! Jó véleményeket,szinte nem is lehet olvasni róla.. Esetleg a Fuxinak, nem elég nagy még a neve a piacokon ? és csak az ismert, (de szarnak ismert) név a fontos az áraknál ?
Lenne 2 problémám egy straus 3,5LE-nek mondott kaszával:
- fél -3/4 órányi kaszálás után egyszerűen megáll. Újraindítás csak 10-15 perc pihentetés után lehetséges, majd pedig kb 5-10-percig megy megint és ismétlődik a leállás. Pihi és újra indítás. Mi lehet a baj?
- a damilfejet nem tudom leszedni. Bárhogyan próbálkozok. A tengelyt valahogyan meg kellene akasztani mert különben elforog de nem sikerül sehogyan sem. Ha valakinek ilyen gépe van kérem segítsen.
Szvsz most már ideje átállni egy szegényebb benzin/olaj keverékre, mint az 1:25.
Én az első tank 1:25-öst kb. fél és háromnegyed gáz között tartva kétszerre használtam ki belőle.
Aztán jött két tank 1:33-as, amiből az elsőt szintén kétszerre használtam ki és a másodikból még van egy egyszeri nekifutásra való adag. Mindegyik üzem között eltelt egy napnyi idő, mert csak munkából hazaérve tudtam használni és annyi időm már nem volt sötétedésig, hogy ha megvárom a teljes kihűlését, újra dolgozhassak vele.
Persze, nem volt csurig töltve a tank, mert akkor eleinte egy kicsit kifröcsögtetné a tanksapka szuszogóján.
Utána átállok 1:40-esre, ahogy Fuxi Uram javasolta.
Tényleg nagyon erős gép, legalábbis az eddigiekhez képest, amikhez volt szerencsém.
A "gyári" damilt elég gyorsan elhasználta, pedig inkább fűfélét, meg amolyan futógyomot vágtam vele, de az utántöltöttel már jól elvan. Előszőr azt hittem, hogy fölöslegesen, magától is adagolgat a damilfej, de nem.
Egyetlen negatívumot tudok felhozni, hogy a gázadagoló "ravasz" élei, rövid használat után, már bántják az ujjat.
Azt hiszem, hogy le fogom kerekítgetni, csiszolgatni, ha már komolyabb üzembe kerül.:-)
Nekem az szokott azzal a fejjel lenni, hogy ha nagyon hepehupás talajon használjuk, engedi a damilt . Vagyis elég kevés erő kell a damil kiengedéséhez. Kicsit keményebb is lehetne. Az új rugót meg szoktam kicsit nyújtani. Természetesen olyankor fullon megy a gép. És nem használunk szálvágót, mert a fű nagyságától függően mindig akkora damillal kaszálunk, hogy maxon kb 8-9000 legyen a fordulat.
No, ma délután kipróbálásra került a Husqvarna 343R.
Ha annyit mondok, hogy "akurvaannyát", akkor nem mondtam semmit :-)
Jobbára csak füvet nyírtam vele a hátsó kertben és a ház előtt, de volt egy kis kerítésmenti kórózás is. Elképesztő ereje van. Nem akartam vasárnap délután a járókelőket riogatni, ezért nem öltöztem jelmezbe, arcvédő nélkül, laza viseletben álltam neki. Pillanatok alatt szemem szám tele lett darált fűvel, lőtte át a kavicsokat az út túloldalára.
Amikor visszavettem a gázból (a félgáz retesz is sok volt neki), onnantól kicsit szelídebb lett a tánc. Meg kell tanulnom bánni vele, mert az eddigi gépeimnél megszokott nyélgázkörnyéki lóbálással ez elszáll.
De ehhez valóban kell egy rendes heveder, mert súlyos egy darab.
Egy Husqvarna T45X csapágyas damilfejet vettem hozzá. Mennyire kell ennél a koppintófejet a földhöz verni? Nem akartam nagyon kalapálni vele, de ahogy óvatoskodtam, pörgetve még nem adagolta automatikusan. Vagy valamit rosszul csinálok?
A a fuximaxival mentünk kb 1500 nm-t megint. Olyan 10-30- cm magas nem egynemű zöld fű, gyom vmiben. Repsol off road olajjal 1:25-el. A damilfej képes megragadni. Kell neki 2 pofon vagy szerelés. Az asszony szétszedegette. Van benne a sárga fej pattintós maga, 2db fémalátét meg egy rugó. Még 3/4 gáz sem kellet neki. Baromi erős eddig.
Valamit rosszul csinálsz, ha a gyári fuxtec damilfejek tönkre mennek. Pontosan mi történik velük? Összetörnek? Hetente kifizeted a damilfejet postaköltséggel együtt? Egyáltalán hány hete kaszálsz? Mert nálam még alig nő a fű.
Háát 2 ismerősnek is van 236, egyik 4, másik 3 éves és semmi gond velük :) Nekem is amire kell bőven jó, 40-45 centis fát kidöntöttem vele simán :) (nekem nagy sikerélmény volt :)) A gyári lánc mondjuk szerintem kula, Stihl lánc sokkal jobb (szerintem). Hobbi szinten csak elég :)
Nah de ez kaszás fórum ...:)
Rendben, lehet benevezek egy T35ös fejre :) A Stihl fejek amúgy jók ? :)
Mondjuk papíron jónak kéne lennie hozzá nem ? :D A gagyi "kínai" damilfejekről neten azt találtam hogy M10x1.25, meg a T35-ös fejből is van elvileg 10x1.25-ös. Amúgy a megadott damilvastagságot mennyire kell komolyan venni a T35-nél ? Csak mert a 10x1.25-öshöz azt írják hogy 2.7-est fogad, a 12-es menetes meg 3-ast.
Rahed Lee : Bizony rájöttem én is már :P Okos ember a másén, ..... :D
Amúgy ezek a Straus gépek annyira nem is rosszak ... :D Fater vett egyet tavaly, rohadt könnyen indul még most is. Mondjuk 2. nap leesett valami műanyag a tetejéről, elhagyta a légszűrő borítást, meg kiesett a gázkarból a csavar és elforgott...:D Vett hozzá Stihl boltban egy fűrészkorongot (vitte az akácnövéseket rendesen :P) mert a hozzá kapottról fél tank benzin után lerepültek a fogak xD Meg rá van írva hogy 3.5 lóerő....ami szerintem teljesen kamu. A Bricoline kaszám elvileg 1,9 lóerő, de semmivel nem érzem gyengébbnek egy próbakör után.
Jövőre szerintem én is benevezek amúgy egy komolyabb kaszára. Husqvarna 135R-t nézegettem, elég jónak tűnik. Ezt az évet csak kihúzom még a Brico-val :) Idén már sajna nem fér bele, a hőn szeretett MTD fűrészt kellett cserélni, ott is egy Husqvarnára esett a választás(236). Szerintem nem is kell mondani hogy melyikkel vagyok jobban megelégedve :D
De félreértetek!! Eszembe sem jutna, hogy megpróbáljam megmagyarázni, hogy a Strauss bármiben is nyomába érne a 343R-nek. Csupán azt próbáltam érzékeltetni, hogy tapasztalatom szerint nem olyan rossz, mint a híre. Ha olyan elégedett lennék vele, akkor nem Husqvarna-t vettem volna vezérgépnek.
Késsel elég egy lóerő is,az nem terheli a motort,csak a szöghajtást.
Tegyél rá hármas damilt,enged ki szép hosszúra és úgy próbálj odaállni a 343r mellé....:-))))Garantálom hogy minimum ötször annyit fog levágni azonos idő alatt.....
A hasonló teljesítmény alatt a megadott motorteljesítményre gondoltam csupán. Természetesen tisztában vagyok, hogy a vágásteljesítményt illetően ez csak egy adat a sok közül. Eszembe sem jutott, hogy a Strausom hasonlóan teljesítene a susnyásban, mint az új barátom, a 343R. Legalább is nagyon szomorú lennék.
Olyat én is szeretnék venni, de ugye ez nem így megy. Van baráti áron, meg van jó. Elviselhető áron jó a T35 Husqvarna fej. Ennek a menete alapból nem jó arra a műszerre, de létezik olyan, amihez több, különböző mutter van a fejbe. És abban van olyan is, ami kell.
Van egy Bricoline fűkaszám, a típust a franctudja. Neten egy hírdetést találtam róla, az is lejárt már - az szerint 1.4 kW-os.
Namármost egy használható damilfejet szeretnék hozzá venni baráti áron. Az 1000ft-os vásári mocskokból elegem van. Nehéz belefűzni a damilt, nameg pl. ma adagolni akartam a damilt és szétugrott a fenébe....
3 mm-es szögletes Grassmaster damilt használok, szóval olyan fej kéne ami 3mm-es damilt is tud "fogadni". Felfogatás az elvileg ugyanaz mint a jó hírű Straus gépeknek, mert szárat kellett cserélni a gépen tavaly nyáron (elment a hajtás + a kuplungharang is és így volt olcsóbb a javítás - komplett szár).
Amúgy maga a gép nagyon frankó. Sokat kibírt már.
A javítások listája : 2x csapágyas lett a kuplungharang, 1x meg a fent említett szárcsere - a kuplungharanggal együtt elszállt a szöghajtás - a poén az, hogy 4-5 év után szállt el és addig egyszer sem volt olajozva (vagy zsírozni kell ? :D) - lehet hogy azért ? (hogy-hogy csak annyi időre ? :D)
Most meg a karburátor lett kicserélve, mert kb. 10 perc munka után "fulladt" a gép. Pörgött, leesett a fordulat, felpörgött, megint le. Új karbival csodásan működik, annyi hogy teljes gázon tudom csak elindítani, a kipeckelt gáz nem elég neki :)
"Bár méretét, teljesítményét tekintve hasonló, mint a Husqvarna 343R, építését, ergonómiáját tekintve több fényévnyi a távolság."
Őőő.. vágtál te már a Husqvarna 343-al, úgy térdig, derékig, mellig éri nagy gazt damillal, vagy aprítottál dikicskéssel bozótot vele?
Csak azért kérdezem, mert ilyesmit írsz hogy teljesítményileg hasonló mint a Straus .
Ha nem haragszol, nekem "kicsit" más erről a véleményem, és szerintem a tiéd is meg fog változni, ha kipróbálod mindkettőt jó nagy gazban, bozótban. :-)))
Épp ma néztem egy külföldi fuxi fűkasza hirdetést,újonnan 99 euróért kínálták..Akciósan !!! de gondolom,ez csak ugyan olyan "technikai" kérdés,mint a csodálatos nagyáruházas leárazások... ( kreálnak egy kamu magas árat és mellébasszák a sokkal kevesebb,de még mindég szép haszonnal járót :-)) .. mint a Webshop, ha kettőt vez azonnal,négyet adunk !:-)
Akár gondod van a géppel, akár információra, vagy a használattal kapcsolatos tanácsra van szükséged készségesen áll a rendelkezésedre és a lehetőségein belül segít.
Épp mostanában volt árkorrekció, így nem hiszem, hogy lenne valami akció, ami az árra vonatkozna.
Egy McCulloch Cabrio 261 gépen volt, aminél beragadt a gyűrű.
Nem akart beindulni és a karburátorra gyanakodtam, amit 1-2 évvel előtte újítottam fel.
Ezért full felújítottam mégegyszer. Nem az volt a gond, így nem is ketyegett vele a motor. Van még egy bontatlan felújítókészlet is és két bontottból a maradék hozzá.
Az, hogy nem szerette a szegélyezést, az miben nyilvánult meg? Úgy általában a nagy teljesítmény, vagy ez az elektronikus motorvezérlés birizgálja folyamatosan a motort?
Kb. így van, ahogy írod. Az alacsony fordulatot nem szereti (jó, a régiek sem) de ez máshogy nem. A múltkor szegélyeznem kellett vele, (nem volt kisebb kéznél) nem szerette, az bizonyos. A beszívónyílások tényleg bezöldülnek hamar, de ettől a gép belsejében nem volt jelentős mennyiségű kosz. (most takarítottam ki az enyémet)
Ennek még mindig az újszerű, pattogós hangja van, mondjuk nem ment még túl sokat.
Tény és való, hogy nem szoktam szétbarmolni a gépeimet, minőségi olajat használok, rendszeresen karbantartom őket, figyelek az apró jelekre. De természetesen kéretik értékén kezelni az újan 20-40 ezres gépeket. Csodák nincsenek :-)
Az előző kis Husqvarna 323R gépemhez, egy pár főtengelycsapágy / szimering került egy tizesbe. Az is túlzás.
Van fuxikaszám. 3 liter benzint evett eddig kb 1000nm-en. Holnap folytatja. És kb félgázon ment mert olyan ereje van, hogy félek elszálok vele. Damil az kell hozzá .
Már a Starust is 27000-ét nyomják néhol... mondjuk ha 3 évet elmegy,megéri az árát.
Az én ATIKA 43 cm3( Kínai, 43000-volt 2 éve) fűkaszám is nagyon jó volt,méteres füvet is vágtam vele,nagyobb területen ! amíg a berántó szerkezet meg nem adta magát...
10-et még áldoznék is rá. Kösz a véleményt, hétfőn benézek az Oleós boltba. Én sokat nem kaszálok, kb 2 hetente egy délutánt és nem golfpályát. Amennyivel jobban elfáradok egy olcsóbb hevederrel, azt a különbözetet másnap kipihenem az irodában :-)
Nálam az MTD nem bírta nagyobb megpróbáltatásokat. Rendbehoztam, most eladósorba kerül.
A Straust, tavaly vettem, egy szezont használtam, nálam nagyon bevált. Igaz elejétől csak full szintetikus olajat kapott. Röhej pénzért 18 ezerért vettem újan. Mondják, hogy széthullik, meg nem is 52 cm3, meg 3.5 LE, meg semmi minősítési dokumentummal nem rendelkezik stb. De ez engem nem érdekel. Rendesen összeraktam, bejáratás címén, egy több, mint 2000 m2-es telken aprítottam vele az ujjnyi kórót, pengével, csak tankolni álltam meg vele. A helyzet komolyságát illusztrálandó, a bérkaszás ember 100.000 Ft-ot kért volna, hogy rendbeszedje. Ketten csináltuk az öcsémmel, ő az MTD-vel én a Straussal. Az MTD fél óra után kifingott (lelazult a henger!!) a Straus vígan rágta a kórót. Néha úgy kicsapott egy-egy a gazban megbúvó szőlőtőkét, mint a huzat. Lehet, hogy nincs 3.5 LE, de van benne elég kraft.
Akinek van és használja, attól még nem hallottam, hogy rossz lenne. Aki csak hallott róla, vagy látta messziről, azok szokták fennhangon hirdetni, hogy szarra való. Ár-érték arányban szerintem verhetetlen. Szarért-hugyért lehet hozzá alkatrészt kapni, ha kinyiffan, nem nagy költség ujjáépíteni. Bár méretét, teljesítményét tekintve hasonló, mint a Husqvarna 343R, építését, ergonómiáját tekintve több fényévnyi a távolság. A Strausnak semmi rezgéscsillapítása, egy többórás bevetés után még egy óráig nyargalásznak a hangyák a tenyerem és a hónaljam között, faszán lezsibbaszt. De ebben az olcsóbb kategóriában a rezsgéscsillapítás más típusokra sem jellemző.
A nagy Husqvarna mellett is megtartom, mert általában ketten kaszálunk.
Hám anyaga, vastagsága, pánt vastagsága, tartása, anyagok minősége stb.
Oleoé 10 körül mozog, én itthon azt használom. Megfelelő a tartása, kényelmes(már amennyire az lehet), vékonyabb az anyaga, nem olyan merev, minőségi mint a stihlé, de jól használható.
A gond csak az,hogy mindennel együtt 40 ezerbe lenne... ( drágább mint a fűrészük :-) mondjuk 30-ért nem gondolkodnék rajta... de a 40-et sokallom egy kínai kaszáért ! még akkor is ha a legjobb kínai fűkasza a világon :-)
Szóval ott tartok hogy gyötröm még egy kicsit magam rajta :-)
..esetleg valami használt nevesebb gép is jó-lenne.
Tapasztaltak véleményét, javaslatát kérném hám ügyben. A Strauss-hoz, MTD-hez csak szimpla vállpántot használtam, de szar volt még azokkal is, kidörzsölte a nyakamat, a csípőizületemet szétszedte a szár.
A 343R-hez már vennék valami jobbat, kényelmesebbet, de azért tízezreket nem adnék érte.
Ha van valakinek elfekvő használt, az is érdekelne.
Két hete kinyomattam 3 tankot a Stihl Fs 460 gépből. Szórásvédő ároknál zavaró lehet először, de megszokható. Motor indítás után alacsonyabb fordulaton ketyeg alapjáraton mint a régi gépek, de stabilan indul. 10 perc állás után kéri a szívatót, még ha nem is ugyan az a funkciója mint a régi gépeken.Ha ráhuzzúk, indul szépen. Alacsony fordulatot érezhetően nem szereti, néha szükséges így is használni.Kerítés mellett, kavicsos részen, stb. Alacsony fordulaton érezni ahogyan dolgozik az elektronika, mert egyszer nyit a kuplung, néha zárva marad ugyan azon a gázálláson.Szinte csak ezt az eltérést találtam a régi gépekhez képest. Ha kis fűben vágunk, akkor zavaró egy kicsit, de ez is megszokás kérdése.Nagyobb gáznál ez a jelenség megszűnik.Kipufogó szintén hangos, bár nem olyan rossz a hangja. Alapjába véve ha megszokjuk nem rossz új gép.Bár három tank után már a beszívónyilasok jelentősen bezöldültek.
Igen, fekete-sárga-fehér tubus. A Husqvarna ugyanolyan tubus, ugyanolyan kupak, csak kék mintával. És valóban a Husqvarna a gyártó ennél is. 1400 Ft. vs. 2000 Ft.
A "gumidugó" alatt a membránra gondolsz, ami a karbi alján van és egy kis szegecselt perforált fémtárcsa van a közepén? Mert ezen kívül még a fólia membránszelepek vannak, meg a tűszelep a membrán alatt. Ezeken kívül nem nagyon szokott tönkremenni semmi a karburátorban. A ZAMA / Walbro / Tillotson szentháromság gyártja a kertigépek karburátorainak 99%-át. Vannak szinte teljesen csereszabatos modellek.
De egy karburátor felújítószett (membránok, tűszelep, szelepemelő, szűrő, tömítések stb) 1500-3000 Ft körül kapható, típustól függően. Ezekkel teljesen új állapotba hozható egy karburátor. Ezek a kopó alkatrészek, Ha veszel egy használt karbit, nagy valószínűséggel ezeket abban is ki kell cserélni. Egy membrán állásában is tönkremehet, ha hosszabb leállítás alkalmával nincs a gépből kijáratva a benzin. Totál felesleges új karburátort venni. Én minden hozzám kerülő használt gép esetében felújítószett cserével kezdem. Nem nagy költség, de sok bosszúságnak, hibának lehet az okozója.
A leírásod alapján látszik, hogy nem igazán rendelkezel tapasztalattal e téren, ezért óva intenélek, hogy a beállítással próbálkozz. Nem nagy dolog, de ha találomra állsz neki a csavarokat tekergetni, azzal elég könnyen a másvilágra küldheted a motort. Kétütemű lévén az üzemanyagba kevert olaj adja a kenést. Ha az optimális üzemanyag szint alá állítod (szegény keverék) akkor hamar megszorulhat a motor. No, az már drága dolog lesz.
Egyébként a neten rengeteg videót találhatsz a karbifelújításról.
Jól fogtad meg a dolog lényegét. Az a döbbenet, hogy már a Stihl is belemegy egy ilyen gagyiversenybe.
A mi fajtánknak nem lenne gond akár kéthavonta kicserélni ezt az alkatrészt. Ott rúg öngólt egy ilyen megoldással a gyártó, hogy meginog a nimbusza, amit évtizedeken át építgetett. Mert egy laikusnak ez úgy jön le, hogy vett a nagy márkától egy megbízható gépet, amiben csalódott, mert állandóan szervizbe kell hordani. Még ha nem is falrengető a javítási költség, de a rendszeres meghibásodáson elgondolkozik és legközelebb mást vásárol.
Bízzunk a józan ész erejében. Láttunk már az elmúlt évtizedekben nagy márkákat letérdelni, de aztán megrázták magukat és visszataláltak a helyes útra.
Amikor az 50 éves 08-as Stihl fűrészemet restauráltam, teljesen le voltam nyűgözve a minden részletre kiterjedő gondos tervezéstől, a kiváló anyagoktól. Látszott, hogy az még úgy készült, hogy a mérnök mondta meg, hogy mi, hogyan és miből legyen, aztán gondolom ez alapján utólag állapították meg az árát. Aztán néhány hónapja egy kosárban vásárolt 018-ast újítottam fel. Hát, itt már látszott, hogy itt inkább az osztalékra ácsingózó részvényes, a marketinges mondta meg a mérnöknek, hogy mennyiből kell kihozni azt a gépet. És még így is fasza kis masina lett, nagyon szeretem. A legújabbak esetében már nem is szeretném tudni a teremtés körülményeit.
A karburátorban van az üzemanyag befecskendezését szolgáló gumidugó, réz dugózással (nem vagyok szakember, így tudom elmondani), az a kis gumi dugó mozdult el. Most egy zalma (vagy ilyesmi) w26c lett berakva,ami a tükörképe az eredetinek: Viszont igy nem egészen frankó (jó kis házi barkács volt), mihelyst lehet próbálom eredetire cserélni. Még a beállítással próbálkozok.
Nem az ára a sok,meg a szervizdij sem,hanen inkább a folyamat a lényeg,hogy már a Stihl is ennyire"butul".Ha ők is,akkor a többi nyugodtan mutogathat,hiszen a Stihl is mit művel,ugye.És ez még nem a sor vége,hanem az eleje sajnos....Szerintem.
Üdv Lee!A hozzászólásod utolsó mondatával teljesen egyetértek.Mi lesz ennek a vége,ki tudja?Meddig mehet még ez az irányzat,hát ameddig igy is megveszik a tulárazott gépeket.Annak idején ugy gondoltam,a Stihlnél az FS-36 kaszánál nincs lejebb,aztán pedig lehetséges,hogy van....Persze hozzátéve,hogy szerintem.
Igazad van, lévén négyütemű, és csak egy bütyök van rajta, fele annyit kell, hogy forogjon a vezérlő kerék:-)
De nekem akkor se legyen műanyag. Szervizes körökből úgy tudom, hogy elég gyakori vendég náluk a 4Mix és ezt a kereket gyakran kell cserélni. Egy sportmotorban, robogóban, autóban hány üzemóránként kell vezérműtengelyt cserélni? Biztosan vannak olyan műanyagok, amik jobb tulajdonságokkal rendelkeznek az acélnál, de élek a gyanúperrel, hogy ez nem az. Tapintásra szimpla danamid-nak tűnik.
Én úgy tudtam, hogy az Electrolux az anyacég. De a McCullogh az a Husi márkája, vagy tévedek?
Ha a henger felől a felfogatása (furattávolság) megegyezik, akkor működhet mással is. De ott van a másik vége, a légszűrőnél, illetve a gázbowden bekötés és a szivató kar. Ezeknek is passzolni kellene, de itt még alakítható. A hengerfelfogatásnál nem ajánlatos, mert ha falsot szív, akkor nem működik rendesen, sőt meg is sülhet a motor.
De miért kell kicserélni az eredeti karbit, nem javítható?
Persze a műanyag vezérléstől még működhet, de én zsigeri viszolygást érzek, ha egy 10 ezer körül pörgő motorban egy ilyen fontos alkatrész műanyagból van. Azt még el tudnám fogadni, hogy súlycsökkentés okán került bele, de legalább a palástja, ami a szelepemelő rudazattal érintkezik, súrlódik, abban lenne valami fém betét. De én nem láttam ott olyant.
Ez sem bizonyít mást, amit Te is, Kriszbon is, Apii is mondott, hogy ha igazán megbízható, strapabíró igáslovat keres valaki, akkor a régebbi (5-6 éves) Stihl, Husqvarna ipari gépek közül válasszon.
Ha ugyanazt a fekete-sárga-fehér tubust vásároltad, mint én, akkor ha alaposabban megnézed a címkéjét, ott van rajta a Husqvarna, mint gyártó. A boltban volt Husqvarna és McCullogh szöghajtás zsír is, az eladó ajánlotta az olcsóbbat, mondván, hogy teljesen ugyanaz, csak a tubus színe más. Tudtommal a McCullogh is a Husqvarna cégcsoport (Electrolux) tagja. Bolondok lennének külön-külön fejleszteni minden márkára. Elég egy grafikus és mindjárt van "saját márkás" kenőanyag, meg alkatrész a márkasovinisztáknak :-)
Sziaszok! Én egy partner 330pro-hoz keresek WALBRA WT628 karburátort. Helyettesíteni nem tudom lehet e valamilyen kínai kütyüvel. Az ára a használtakra szűkíti a lehetőségeimet.
Husqvarna márkaboltban vettem ma zsírt a szöghajtáshoz (Oleo-Mac Sparta 250T gépem van). Az eladó az mondta, hogy a Mcculloch zsír ugyanaz, mint a Husqvarna, csak az ára kevesebb. Én ezt elhittem neki. Jól tettem?
Üdv Lee!Valóban műanyag a vezérlőkerék,és el is tud kopni.Viszont nem drága.Érdekességként csak,a Honda bizonyos motorjaiban is műanyag a vezérlőkerék,még sem mondjuk emiatt tul rosz motornak azokat a motorokat.
Én is láttam egy 4Mix-es Stihl motort belülről. Nekem ijesztően gagyinak tűnt. Műanyagból volt a bütyköstengelye. Mindegyik ilyen? Meddig lehet rábízni egy ilyen alkatrészre a precíz szelepvezérlést?
Én egy Oleo-mac 730T-t vettem, eddig még csak egy szezont használtam, 3000 négyzetméteres területet vágok vele szezonban 2 hetenként.
Tavaly szezon végén picit szétszedtem, frankón kitakarítottam, ahol kell lezsíroztam stb.stb.
Jó dolgozni azzal a kaszával, és most hogy láttam kicsit a "belét" is, nagyon kellemesen csalódtam a gépben! Tényleg minden stabilan, jól van kialakítva, az egész berántó mechanika, a gép eleve fém házas, ahogy a blokköntvény rögzül a szintén fém kuplungházhoz stb.stb. tényleg minden faxán van kialakítva szerintem.
Egy szezon után igazából kopásnak -se a kuplungon se máson- még csak nyomát se láttam.
Ehhez az általam most felújított Makita DBC290-es kasza -ami az Oleommal egy teljesítmény kategóriában van- egy vicc. Véleményem szerint rendkívül gagyi megoldások vannak benne, eleve ami miatt felújításra szorult, az is egy nevetséges béna és gyenge megoldás miatt volt!
Ami az Oleoban nem tetszik:
- a tank felfogatása nem a legpraktikusabb, a rezgésmentesítése nincs igazán megoldva, erre oda kell figyelni a használat során, és akkor nincs gond.
- a stop kapcsoló vezetékelésének az "útja" nem jó, nincs rendesen rögzítve, néha előfordul, hogy be-be akad valahová, volt h a hám kampójába akadt be a vezeték
Ami a Maiktában szerintem jobb az Oleotól:
- a tank felfogatása nagyon szépen rezgésmentesített, a tank nem tud kidörzsölődni
- az elektromos vezetékek teljesen praktikusan el vannak rejtve, nem akadhatnak fel semmin.
Ezt a két pozitívumot leszámítva azonban -véleményem szerint- egy vicc a Makita az Oleohoz képest!
A másik.....
Édesapámnak egy Stihl FS87-ese van, a 4mix motoros kasza. Ez teljesítményben kb. ugyanott van mint az Oleo 730T-m.
Az Oleonak milliószor jobb a rezgésmentesítése -eleve ennek a Stihlnek, ennyi pénzért amennyiért azt adják, mégcsak meg se kíséreltek rezgésmentesítést tenni....- szerintem sokkal ergonómikusabb, én százszor jobban szeretek dolgozni az Oleoval, mint azzal.
....és hát az a 4mix motor se arról híres, h hú de nagyon golyóálló lenne. Nekünk még egyben van, még nem esett szét, a múltkor már kicsit szelephangja volt, beállítottam a szelephézagot. Hát wazze..... elnézve a "belét" a gépnek..... nem voltam seggre esve.
Nekem ennyi tapasztalatom van az Oleo Mac vs. Makita vs. Stihl témában.
Én tuti Oleot vennék, eddig nagyon kellemes csalódás a gép! :-)
Az ára meg...... hát igen, nem egy Stihl/Makita! :-DDDDD
Feszegetik a határokat. Tudják ők, hogy meddig lehet szivatni a felhasználókat.
Figyelik a konkurenciát, az övék se menjen előbb tönkre, mint a másiké. A "tervezett avulás" híveinek egy ilyen elektronikus vezérlés az maga a kánaán. Ezzel a technikával taccsra tenni egy motort nagyon egyszerű. Pusztán kreativítás kérdése, hogy milyen titkos jelre, paraméterre induljon az a protokoll, ami olyan üzemi körülményeket teremt a motorban, ami pl. a megszorulásához vezet. Azt meg rá lehet kenni a "balfasz felhasználóra", aki képtelen kikeverni a megfelelő benzin / olaj mixtúrát.
Sajnos nem láttam még ilyen megoldású karbit, pedig kíváncsi lennék rá. Bízom benne, hogy nem csak komplett karbit lehet majd cserélni, hanem elég a tűt+fészket.
Azt sem tudom milyen anyagból készítik, de ha a benzines befecskendezőkre, vagy a diesel porlasztó csúcsokra gondolok, ott azért százezer km-t még az elektromos is elmegy.
Ha feltünően hamar tönkre megy, és/vagy nagyon drága lesz a javítása, akkor a lehető legnagyobb piacot dobja el magától, a háztájiban használó usert.
A kínyai meg röhög majd a markába...
Esetleg közbetéttel más, egyszerűbb karbival lehet majd javítani, mint pl a diesel autóknál előszerettel alakítják vissza a magasnyomásút a hagyományos rendszerű adagolóra.
Magyar viszonylatban még nem láttam/hallottam, hogy tömeges panasz lett volna rá, ami attól persze még lehet. Esetleg külföld....
Szerintem is arrafelé tekeredik majd a dolog, hogy élelmes szakértők, kínai háttértámogatással ráálnak majd a komputertelenítésre, az analóg állapot visszaállítására.
Ennek meg az lesz a következménye, hogy az érdekelt szervizek érdekképviselete eléri majd, hogy műszaki vizsgára kelljen vinni a fűkaszát meg a láncfűrészt. Aztán lesznek mobil kommandók, akik lecsapnak az árokparton békésen kaszálgató atyafiakra és a kitelepült műhelykocsiban bevizsgálják izibe a környezetpusztító instrumentumot. Tuningolt kaszamasina lefoglalva, ember meg a gulágra.
Aztán jönne vissza helyette a bio tehén, de az meg szétfingja az ózonréteget...
Az olemac fűkaszák sokkal olcsóbbak mint egy Husquarna vagy stihl. A 2 Le körüli gépekre gondolok. Ezek a gépek ennyivel rosszabbak vagy ez üzletpolitika?
Ez pont így van a tűszelepnél is, egy szimpla csere, és kész. Mondjuk a beverődés miatt elszegényedő keverékre viszont nincs megoldás. Aztán meg az is kérdés, lehet-e kapni. A gépgyártóknál (most inkább hagyjuk melyikre gondolok inkább) azért van rá példa, hogy egyszerűen nem jutott rá cikkszám, csak a kertkapuval, meg a gémeskút súlyával együtt, csomagban, csillióért.
Előfordul,hogy nem csak számitógépes baj van,hanem mechanikai is.Ezek a porlasztók ugy működnek,hogy az állitócsavar helyén van egy kupos tű,amit egy kis elektromágnes mozgat,amit ugye az elektronkia vezérel.Na,ha ez a kis kupos felület,meg a tű beverődik/ez a keményebb/,a rezgéstő főleg,akkor ugye nem lesz szabályos az adagolás.Valamennyi esély van a gépben a helyesbitésre,de ez a szint véges.
Azért ebben a valóban rosszban akad egy reményt keltő rész. Várható a neten a szoftveres életre pofozás megjelenése, ahogy ez eddig mindennel bekövetkezett.
Nem mondasz hüleséget,mert az uj generácós gépek most jutnak oda,hogy már nem garisak,és kezdenek megbolondulni.Viszik a szervizbe,szoftverfrissités,aztán fizess.Persze ugyanugy nem lesz jó a gép,csak időlegesen.Ehhez kell hozzászokni,ez az ujirány sajnos.A gazdának két lehetősége van,vagy belemegy ebbe a játékba,vagy vesz uj gépet.Vagy,ha ügyes,akkor átalakitja régi tekergetős porlasztóra a gépét.Nézd meg,milyen sok,nem idős,furcsán megkimélt gép van fenn eladóként hirdetve a neten,tipus ebben az esetben lényegtelen.Mindenki tipust vált,családi gond,üzleti gond,ugye?Ehhez az avuláshoz még ugye hozzájön tipikus magyar hozzállás,benzin minőség,szóval halmazati a dolog,sajnos.És a kerskedő,akitől vetted a géped,csak széttárja a kezét-már nem garis a masina,nem tudja csak pénzért megjavitani,az meg horror összeg.Konkrét ilyen esetekről,névvel-cimmel tudok,géptipus nem érdekes.Itt nem a tipus,hanem inkább a folyamat a káros,szerintem.
Fejlődik az iparág rendesen. Minden tisztességes, szandálos, tarisznyás, szakállas, fokhagymaszagú sötétzöld természetvédő tudja, hogy mi fúrjuk az ózonlyukat odafenn a mennybe a 25-45 cm3-es géppeinkkel.
Természetes, hogy meg kell szivatni a gyártókat, meg a felhasználókat a szigorított környezetvédelmi normákkal. Ezért sülnek meg könnyen az új gépek, az elektronikus szabályozással szerelt karbik miatt, már nem kergethetjük úri kedvünkre a "H" meg "L" csavarokat. Sőt lassan már ugyanúgy vinni kell ezeket is computer diagnosztikára, hibakód kiütésre, mint az autókat. Amikor majd megáll a nagy magyar pusztában a gép, valami komputerhibára hivatkozván... Na az lesz a fasza!
Ha igazán kezes, használható gép a cél, akkor csakis az 545RX. Én eddig két hibájáról tudok. Az a "visszafelé" légszűrő tényleg nem jó ötlet. A másik meg gyakorlatilag az összes új, csilivili károsanyag adatú gép hibája: oda kell figyelni, mert könnyű megsütni. Szar olajjal, eldugult üzemanyag szűrővel vagy tankszuszogóval elszegényedik, és egyből kész is.
Husqvarna 343 R vagy STIHL 350-400-at ajánljátok? Mindehárom ipari gép, szervíz mindkettőhöz nagyon közel van hozzám, a közelben tudnám venni mindkét gépet, tehát már csak személyes tapasztalatokra vagyok kíváncsi. Valami az súgja, hogy a husival jobban járok, de cáfoljatok meg ha nem így van. Egész napos használatra kellene.
Azt hittem ezek a motorok úgy vannak tervezve hogy ne égjenek le egy folyamatos használattól. De nekem amúgy fél óra alatt a tank is kifogy annyira béna vagyok.
Ja és nem 400 hanem 4000 az, a tulajdoni lapról néztem..
4-5 óra volt elektromossal, fűgyűjtés nélkül. Egy megállással lenyomtam. Az elektromos nem égett le, csak csapágyas lett egy szezon után.
De benzines fűkaszánál gondolom számít a külső hőmérséklet is, bár nem tudom mekkora üzemi hőmérsékletre tervezik ezeket.
Mert mondjuk hajnali 15 fokban gondolom nem fog besülni ha nem állok meg, de mondjuk 35 fokos hőségben már lehet nem díjjazná a folyamatos munkát.
Én is úgy gondolom, hogy a 343 R nekem több mint megfelelő. A görbenyakú MTD 700-as volt az első. Ehhez képest az 52 cm3-es Strauss is maga volt a kéjmámor. Legalább ekkora élvezeti faktor növekedést várok a Husi esetében is :-)
Ráadásul a megörökölt haciendán kivágásra ítéltem egy szőlőültetvényt. Ehhez már kell a 343-as ereje, már csak egy fűrésztárcsát kell hozzá vennem.
Szerintem nem fogsz benne csalódni,nekem a kisöccse van 335rx,8 szezont kaszáltam vele, kb 5000nm évente négyszer-ötször.Nemrég mértem kompótot :11 bár.Én a légszűrőszivacsot nem fújkálom semmivel,használat után elmosom szappanos vízbe oszt kész.Tavaly kopott el a damilfej alsó része,meg eltörött a berántó rugója,ennyi hiba volt 8 év alatt.Ja meg időnként kifogy a damil,de azt már megszoktam.DDD
Nem is lohasztottad le a lelkesedésemet, buddhista üzemmódban leledzem, annak örülök ami éppen megadatott :-)
Én nem ipari körülmények között fogom használni, engem biztosan kiszolgál. Ha éppen egy FS 350, FS 400 került volna ilyen kondíciókkal az utamba, akkor azt vettem volna. De ebbe a gépbe volt hajlandó beszámítani az eladó a 323 R-t.
Nem akartam sem vitát,sem feszültséget kelteni,de legfőképpenn nem szerettem volna a lelkesedésedet csorbitatani a hozzászólásommal.Nem tudom,mi a hatékonyabb megoldás,mint rezgéscsillapitásra,mint másra,én nem vagyok jogosult eldönteni,mi a célravezetőbb dolog.Majd ha egyszer véletlenűl ugy alakul,hogy szerelsz egy 400-ast,kiváncsi leszek a véleményedre szerelői szempontból.Amugy persze gratulálok az uj Husidhoz,használd egészséggel.
Lánckenőt ne tegyél bele szerintem. Nem tudom milyen hatással lenne a karburátorra, ha áthúzná az olajat a levegő a szivacsból.
"Az, hogy lefagy a szivacs a hajtógáztól, gondolom átmeneti állapot. Csak felenged előbb-utóbb :-)"
-Így van, a megtisztított száraz szivacsot enyhén befújom az olajjal (a szivacs belső oldalát fújom csak, mert 343 FR esetében a levegő útja fordított a téli üzemhez is kialakított légszűrőház miatt), aztán egy zacskóban átdörzsölöm - eloszlatom a cuccot. A kéz melegétől a lehűlt szivacs normál hőmérsékletű lesz.
Használattól függően egy ilyen 600ml-es flakon nekem egy szezonig kitart , és van bőven terület, amit ezzel a géppel gondozok.
Nem világnézeti alapon közelítem meg, nem vagyok én márkasoviniszta, de valóban nincs összehasonlítási alapom a Stihl vs. Husqvarna fűkasza viszonylatban. Ennek ellenére továbbra is lelkesedem :-)
Láncfűrészem Stihl, azt is nagyon szeretem.
Nem tudom, hogy mennyivel lehet szerelőbarátabb egy hasonló kategóriájú Stihl, mert azt még nem szereltem, de rövid időn belül ez a második Husi kaszám és mindkettőt, egy db 4-es imbuszkulccsal, negyed óra alatt atomjaira lehet szedni. És minden jegyzetelés, fotózgatás nélkül össze is tudom gyorsan rakni, mert minden logikusan kapcsolódik, csak egyféleképpen lehet a helyére rakni, szinte minden csavar egyforma stb. Lehet, hogy van akinek ez nem elég, de én nem vagyok telhetetlen.
Nem tudom, hogy ennél kifinomultabb rezgéscsillapítást miként lehet létrehozni. Biztosan vannak más megoldások is, de nem hinném, hogy hatékonyabbak, könnyebben szerelhetők lennének. Benzincső mizériám nem volt, de lehet, hogy azért, mert azt minden felújított gépnél cserélek. Ezen abszolút jó állapotúnak tűnt, nem volt megkeményedve, de inkább megvettem a gyári, fekete, kurvadrága csövet a Husi szervizben. Egy arasznyi darab több mint 2000 Ft volt. Szerintem ez nem mállik szét egy szezon alatt. De azt a Husinál és a mellette lévő Stihl szervizben is említették, hogy a mai benzin sokkal agresszívebbnek tűnik, mint néhány éve. Sokkal gyorsabban eszi a vele kapcsolatba kerülő alkatrészeket.
Nem akarok én ideológiai tüzet szítani, de nekem még ilyen profi gépem nem volt. Ami nem jelent semmit, sőt azt sem, hogy az általam nagyra tartott Stihl-t bármiben rosszabbnak tartanám. Más gyártó, más ideológia, más tervezési és kereskedelmi felfogás. Ha bármelyik is szarabb lenne a másiknál, akkor azt a profik biztosan nem használnák. Ki akarna magának gondot? Mindkettőnek megvan a maga rajongótábora.
Én semleges vagyok. És továbbra is nagyon elégedett :-)
Nem szeretnék vitázni senkivel,nekem jobban passzol a Stihl régebbi sorozata,minden nyűgjével együtt.Nekem nem baj a kombinált gázjárat,mert ismerem a hibáit.Jobban bejön,mint az ujabb fajta,a két vezetékes.De ez egyéni hozzááállás,stilus kérdése is,én inkább a letisztult dolgokat kedvelem,minek bonyolitani a dolgot,ha nem muszály.Sajnos sok Husi gép is van javitáson,most éppen két régi 265RX,meg mostanában ezek az ujabb csúcsfűrészek is jönnének,de azokba,pont a bonyolultságuk miatt,nem megyűnk bele.Vigyék őket a saját szervizűkbe,játszanak velük az ottani szerelők.
Értem én. Kell javítani, csakúgy, mint a Stihleket. Neked jobban tetszenek a Stihl megoldásai, erre írtam a hovatartozást. Én úgy gondolom, a Stihl szétszedése zsigerből megy, ezért a más elv szerint történő husi NEKED bonyolultabb. Stihlekkel kezdtem, most is van pár, de több új már garantáltan nem lesz nekem. Engem meggyőzött a konkurrencia.
Nekem a konkurrenciánál a fő kedvencem a szar filléres csúszótalp kés alá. Van úgy, hogy KÉT egész hónapot is kibír. Aki látta már a Husqvarna megoldását, érti . Aztán a 20 centes gyújtáskapcsoló megspórolása miatt a gázbowdenről lefoszlott tefloncső okozott gyújtásslussza a másik kedvenc. Klassz nagyon a lehúzós kilyukadó damilorsó a "vegyél sokat, attól gazdagodunk" jeligével. Ugye a T45 ebben is más. A lötyögős rezgéscsillapítót meg tényleg nem érdemes a Husqvarna profi megoldásához hasonlítani. Majd egyszer a Stihl is feltalálja az automata deco szelepet, gondolom. A súlyelosztása a Stihlnek szánalmas a konkurrenciához képest. A motor elé rakott tank "jobban teljesít". :-))))))
Tény, a husi benzincső elég szar. Viszont ha gondolod, küldök neked egy Husqvarna 165R doksit 1977-ből. Abban is a "Stihl" műanyagcsőben fut a tengely. Biztosan úgy van, ahogy mondod ezzel a tartóssággal, gondolom ezért hívják a szakmában a 343R elődjét, a 240R-t agyonverhetetlennek.
Odairtam,hogy szerintem,olvasd csak el szépen lassan,és értelmezd,mit irtam.Nekem ez a véleményem,és nem a hovatartozásom miatt.Sajnos kell javitani a Husikat is,nem is keveset.Nekem valahogyan a Stihl megoldásai jobban tetszenek.Tisztább,sallangmentesebb volt eddig,ez az ujakra nem annyira mondható el már sajnos.Még egyszer,nekem ez a véleményem,de ezzel senkit nem akarnék támadni a "világnézetében".
"Elismerem,hogy jó,erős gép,de sem tartósságban.sem felépitésében nem mérhető az előbb emlitett márkához,hát még szerelésben." - Mondjuk inkább úgy, hogy szerinted. Persze a hovatartozásod miatt érthető.
Ne haragudj hogy beleszólok a nagy husis extázisba,de ez az uj géped,ami neked annyira tetszik szerelésileg,szerintem nagyon messze van az "átgondolt"tervezéstől.Szerintem legalábbis.Nézzél meg egy fő konkurens gépet,mondjuk Stihl FS-400-450,sokkal letisztultabb,szerelőbarátabb megoldások vannak rajta.A műanyag csapágycső meg valami huszonéve már meg van Stihléknél,ott bevált dolog.Elismerem,hogy jó,erős gép,de sem tartósságban.sem felépitésében nem mérhető az előbb emlitett márkához,hát még szerelésben.Az a buzi több lépcsős,rendszeresen elmáló benzincső,az a fő kedvencem.Most nem akartam fikázni,csak ez a véleményem.
Engem nem zavar ez a megoldás, csak le kell lazítani a rezgéscsillapító rugótartó konzolt, kicsit előrehúzni az egész tubust, jön vele a tank is, oszt négy csavar és kint is van az egész. Ugyanúgy, mint a kisebb husin. Nem igazán több munka, mint a védőburkolatot, szöghajtást levenni. Egy 4-es imbuszkulcs, öt perc, plusz áfa :-)
Ez egy nagyon egyszerű és masszív megoldás. Ha ki lehetne húzni előről is, akkor meg a kuplung harang rögzítése, csapágyazása bonyolultabb, mert az nem kóvályoghat előre-hátra. Ráadásul ez nem olyan dolog, amit napi rendszerességgel szerelne ki az ember.
Na ezzel kapcsolatban vannak fenntartásaim, lásd mindjárt ezt a tengely szerelhetőségi ügyet, amit ugye "kicsit" jobban megbonyolítottak mint más gyártók által készített szintén profi gépeknél. :-D
Bakker hát ezen a kötsögön tényleg csavarral van rögzítve a tengely a kuplungnál.
Ilyent még nem is láttam, mert mikor én szétkaptam a két gépet, akkor az egész kuplungházzal együtt volt megbontva, ami ugye rajta volt.
Csak a cső volt lehúzva róla, én meg nem figyelgettem hogy hogyan van rögzítve a vége, mivel a kuplung harangot, házat, csapágyazást nem kellett javítanom.
Elnézést ha félre vezettelek, de valóban nem találkoztam még ilyen csavaros megoldással, az enyémeket meg ott nem kellett megbontanom.
Eddig amiket szereltem, vagy lapolt volt mindkét vége a tengelynek, vagy pedig bordás.
Megpróbáltam a szöghajtás felől kihúzni a tengelyt. Nem sikerült. De nem is vagyok biztos abban, hogy ezt ki lehet arrafelé húzni. A kuplungharanghoz szerintem menettel csatlakozik és még a csapágy is ott van. Egy kicsit feszegettem, aztán inkább fentről lebontottam. Nem volt nagy kaland és legalább lecsekkoltam a kuplungot is és kitakarítottam minden rejtett zugát.
Nagyon jó állapotban van az egész gép, a kuplung is teljesen újszerű. Tényleg nem mehetett sokat. A tengelyt is megzsíroztam. Nagyon tetszik a szárban a tengely "csapágyazása". Ebben nem 4-5 persely van, mint a 323 R-ben, hanem teljes hosszában ki van bélelve egy hosszbordás műanyag "csapággyal". Ez azért jobb, mert visszatoláskor nem húzza le a zsírt mindjárt az első persely, teljes hosszában megmarad a kenőzsír a tengelyen. Elég száraz volt, most nagyon könnyen forog.
Elképesztően megépített profi gép. Minden porcikáján látszik az átgondolt tervezés. Nagy élvezettel szerelgettem. Késő este végeztem vele, már nem akartam hangoskodni, de holnap röffentés!
Köszönöm a tippet, de ennyit nem szánnék szűrőolajra. Azt hittem, hogy lehet kapni 1-2 decis kiszerelésben is. Azt írod, hogy ragacsosabb, sűrűbb olaj az ideális a szivacsra. Lehet, hogy már a kérdés is eretnekség, de erre a célra a motorfűrészhez való láncolaj nem lenne jó? Az elég ragacsos.
Az, hogy lefagy a szivacs a hajtógáztól, gondolom átmeneti állapot. Csak felenged előbb-utóbb :-)
Kuplung harang papírvékony, főtengő lóg rendesen, henger tükörfényes belül némi apró karccal, szöghajtás cserés volt régi talán még bírná egy darabig, berántót én mokoltam működőkepéssé mert megolvadt a belseje, karbiba minden cserés lenne, kipufogó szétégett, hajtótengely üt szár belseje kikopott, kuplung csapágy darabol, rezgésmentesítő tubuson lassan tenyérnyi lyuk, hám varrott és elhasznált. Kb kiszolgálta a motor a gépet.
Megy alkatrésznek!
Karbinak, gázbovdennek, damilfejnek már van helye. :-)
Én jobban preferálom a hajtógázos (spray) levegőszűrő olajokat, mert nem kell annyit vacakolni vele, könnyebb kezelni (legalábbis nekem).
Annyi, hogy a hajtógáz miatt könnyen "lefagyaszthatod" a szivacsot, de ezt is lényegében bele kell dörzsölni a szivacsba, hogy érjen is valamit, illetve, hogy induljon a motor. (lefagyasztott szivacsot nem szereti a masina, nomeg a túlzásba vitt olajozást sem...)
A légszűrő olaj jóval ragacsosabb, mint a mezei motorolajak, nem ülepszenek le a szivacs aljára, jobban megtapad benne a por, kintről érkező szennyeződés.
Mindenképpen ajánlott a használata! Az új típusoknál már áttértek a papírszűrőre, ami jobban szűr, de nem takarítható [hatékonyan] (annál is inkább, mert fordítva - fonák oldal - van elhelyezve a légszűrőházban) arról nem is beszélve, hogy a papírszűrő csere több bevételt generál a gyártónak, mint a mosható szivacs...
Mai napon megállt a legrégebbi Stihl Fs 450 fűkaszánk. Bizonyíthatóan a nyolcadik szezonját kezdte. Elhagyta az erő, nehezen elindul, de már nem pörög ki. Kompresszió drasztikusan lecsökkent a motorba. Megkapta egy profi kaszás, aki öt centis damillal nyélgázon használta.Tanuló gépnek adtam, de ezt a bánást már nem bírta.
Agysebészek kezében nálunk k.b. ennyit tud egy gép piros stihlel.
Köszönöm a szakértést, megpróbálom a szöghajtás felől. Nincs kedvem nagyon szétdönteni. Jó lenne, ha már eltelne úgy egy hét, hogy nincs egy atomjaira szedett gép a műhely asztalon. Ha ki tudom húzni és zsírozni, akkor ma már pöfög. Már nagyon esz a fene, indulok is haza szerelni:-)
Jól mondod, a szivató zárt állapotában, rányit egy kicsit a gáz pillangószelepre is. Aztán mikor visszaveszem 3/4 állásba, az visszazár alapjáratra. Innentől alapjáraton ketyeg, csak kicsit szivatva van még, hogy a hideg motor ne álljon le. Aztán egy gázfröccs és mindenki megy a helyére. Szivató kinyit, gáz csappantyú alapállásba.
Azért gondoltam fentről bontani a tengelyt, mert úgy gondolom, hogy a tengelyre fent rá van rögzítve a kuplungharang. Azt nem tudom áthúzni a száron, a szöghajtás irányába. Eddig minden gépen úgy tudtam kiszedni, hogy levettem a motort és akkor hátra ki tudtam húzni a tengelyt a végén a kuplungharanggal. Vagy itt nem lenne csavarral rögzítve a harang, csak rá van tolva a tengelyre, mint a szöghajtás?
Nem tudom az milyen karbi és hogy van összerakva, de ami nekem van ilyen reteszelős félgázos vacak, az mind a gáz pillangó szelepen nyit egy kicsit a startgázhoz, amitől felpörög a motor.
Szerintem tök mindegy mit csinál az a rugó, mert mikor visszaveszed a szivatót és berántod, a motor felpörgése után mikor ráhúzod a gázt egy pillanatra, mindennek szét kell kapcsolnia(akadnia) szerintem, és ketyegnie alapjáraton.
Persze a tévedés jogát fenntartom. :-D
Nem értem mi a bánatnak a tank felől kezded meg, mikor lehúzod a szöghajtást, és előre kihúzod a tengelyt belőle.
Nekem nincs Husqvarna kaszám, csak volt kettő darab, de megszabadultam tőlük, mert elég az FS 400-as is.
Melóban meg 545 RX van, abban meg papír szűrő található.
Van aki pár csepp 2 T olajat rak rá beledolgozva kicsit, vagy kiöblíti keverékkel és be is van olajozva. :-)
De biztos kapható hozzá légszűrő olaj, én nem használtam még.
Nem egészen azt csinálja, mint a félgáz, mert ez zárva tartja a gáz pillangószelepet és csak a szivatón nyit kb egy negyedet.
Közben sikerült letöltenem egy magyar nyelvű használati útmutatót és egy angol szervizleírást is.
Azt írja ez is, hogy gázadásra vissza kell ugrania a szivatónak és a szervizleírás robbantott ábráján is látszik az a rugó. És nem olyan kurta, csípett végű, hanem az a kampós, aminek mindkét végét be lehet (és kell) akasztani. Meg is különbözteti a két pozíciót, "alap állás" és "indító állásnak" hívja, a félgáz reteszt meleg motor indításához írja ha jól emlékszem.
A tengely kihúzása némileg eltér a kicsitől, a szervizrajzokon úgy bogarásztam ki, hogy a markolat konzolnál kell megbontani és akkor előre lehet húzni az üzemanyagtartályt annyira, hogy a kuplungházhoz hozzáférjek.
A légszűrőhöz Te használsz speciális szűrőolajat? Az útmutató óva int a motorolajtól, mert az leszivárog a ház aljára
Délután, hazafelé bementem a Husqvarna szervizbe és megérdeklődtem annak a szivató mozgató rugónak a létjogosultságát.
Hát, biza' kell az a rugó a szervizes tulaj szerint is. Ugyanúgy kell működnie, a 434 R-nek is, mint a 323-asnak, vagyis teljesen zárni a pillangószelepet, röffenés, vagy azonnali felpörgés után bekattintani háromnegyedes állásba, így melegíteni egy kicsit. Ha ebben a pozícióban van, akkor a gázkar ráhúzásakor, a rugó visszarántja a nyitott pozícióba. Egy kis rugótolta golyó kattan be a tengelyen kialakított mélyedésbe, ez rögzíti, ugyanúgy, mint a 3/4-es állásban.
Megvizslattuk a rugót és a szervizes szerint is nem erre a karbira való. Rövid is és gyenge is. Volt neki gyári idevaló rugója, vettem is egyet a T45-ös damilfej mellé. Otthon összeraktam és szépen működik. Szivat, kattan, visszaugrik.
Nagyjából össze is raktam a gépet. De közben eszembe jutott, ha már így szétkaptam, meg kellene zsíroznom a tengelyt is. Ki tudja, mikor volt megkenve. Ebből azért nem olyan egyszerű kihúzni a tengelyt, mint a kistesőjából. Kriszbon, írtad, hogy egy-két 343 R-t már szétszedtél. Hogyan álljak neki?
Ahogy írtam: "inkább a helyesen beállított karburátor és a megfelelő hőértékű gyertya érdeme, az olaj minőségéhez kevésbé van köze..." Tehát van köze, de szerintem nem sok. Én ezt továbbra is fenntartom (persze ez csak a saját magánvéleményem, kéretik így kezelni).
Már gyerekkoromban is őzbarnára égett az összes kétütemű motorom (Riga, MZ, Jawa stb) gyertyája, ha sikerült jól belőnöm a karbit. Pedig abban az időben, az ÁFOR benzinkúton központilag keverték a kétütemű turmixot és nem volt benne más, mint a régi piros flakonos Arol 2T. Amiről sok mindent lehet állítani, de biztosan nem volt már akkor sem a kenőolajok királya :-)
Nekem is van olyan Stihl láncfűrészem, amin nincs "H és L" csavar, csak az alapjárati "T" csavar és nagyon szép barna a gyertyája. De szerintem ez nem bizonyít mást, mint hogy gyárilag jól van beállítva a karbi.
Ezzel így nem értek teljesen egyet. Nem minden karbin tudsz állítani. Nekem egy Partner B422X fűkaszám van. Ezen egy Warbro karburátor található. Csak egy csavar van rajta, amivel az alapjáratot tudod állítani, hogy mennyire nyisson a pillangószelep. Itt nincs L meg H csavar. Gyárilag van belőve és kész. Szép a gyertya szine, úgyhogy számít az olaj.
Ja, és az ideális gyertyaszín (őzbarna) az inkább a helyesen beállított karburátor és a megfelelő hőértékű gyertya érdeme, az olaj minőségéhez kevésbé van köze. Ha fekete, akkor túl dús, ha szürke, akkor túl szegény a keverék. Az utóbbi a veszélyes.
A mai olajakkal, különösen a full szintetikussal elég lenne az 1:50 is, de az általánosan elfogadott gyakorlat az 1:40. Ebben van még tartalék bőven, és már nem füstöl, nem köpi be a gyertyát sem.
A 25-ös mixtúra totálisan felesleges. Ahogy elhangzott már ezeken a fórumokon, "jó olaj kell a gépeknek, nem sok olaj"
Önvédelemből írják a gyárak az 1:25-ös mixet az ismeretlen olaj esetére. Az olyan kövér, hogy nincs az a szar minőségű olaj, amivel megszorulna. Illetve próbálják rávenni a vásárlót, hogy a saját olajat vegyék, ne a másét.
Na, végül vettem egy használt Oleo-Mac Sparta 250T-t. Az eladó azt mondta, hogy Husqvarna full szintetikus olajjal használta, mert azzal lett a legszebb a gyertya, meg bekukkantva a dugó teteje is letisztult. Úgyhogy ezt a tanácsot követném, de azt elfelejtettem megkérdezni, hogy milyen arányban keverte. A gépkönyv azt írja, hogy Oleo-Mac olajból 1:50, minden másból 1:25. A Stihl fűrészem meg azt írja, hogy a Stihl olajjal 1:50, minden másból 1:25. Mehet-e mindkettő 1:50-es Husqvarna full szintetikus keverékkel, vagy 1:25-öt mixeljek? Az 1:25-ös full szintetikustól lesz-e valami baja? Szerinte nem, max. beköpi a gyertyát a sok olaj, elvileg a full szintetikus nem kokszosodik. (?)
(Azért gondoltam az egyféle keveréket a két gépbe, mert akkor nem tudom összekeverni, másrészt jobb a keveréket mihamarabb elhasználni, amire nagyobb az esély, ha ketten fogyasztják.)
Ja, és ez a rugós szerkezet a 323-ason vezérli a gáz pillangószelepet is. A szivató bizonyos állásában rányit egy kicsit. Ez lehet az "automata félgáz". Ezt váltja ki a manuális retesz a 343-ason.
Nem nagyon indítgattam még, mert dzsuvátlanítás céljából azonnal szétborítottam. Gondom nincs vele, csak nem értem a funkció nélküli, a rudazaton lötyögő rugót. A 323-ason is ez van, de ott ahogy írtam van egy teljesen zárt állapot, az első röffenés után nyitni rajta egy pirinyót, ekkor bekattan úgy 3/4 állásba, majd így indul. Itt pöfög magában egy keveset, majd az első gázadásra a rugó hatására beugrik a teljesen nyitott állapotba és itt egy kis golyó rögzíti a tengelyt.
Szerintem a félgáz retesz körül keresendő az ok. A 323-ason nincs félgáz, legalább is azon a régebbi kiadáson nem volt. Az újabbakon már látom azt a kis gombot. Valószínű, hogy itt a félgáz állapot váltja ki azt a 3/4-es állást. Az, meg hogy a karbin ott a rugó, azt a globalizált gyártástechnológiának is betudható. A Zama CQ1 ezzel az automata visszaugrasztóval jön ki a gyárból. Amelyik gépen erre nincs szükség, ott elcsípik a rugót, oszt jónapot. Nem szedik szét ahhoz, hogy kivegyék onnan, nem zavar senkit. Kivéve az ilyen tudálékos majmokat mint én, akik mindent érteni akarnak :-)
Másrészről az egyéb gépeimet, eszközeimet alapul véve (pl. fényképezőgép), általánosságban elmondható, hogy minél inkább professzionális felhasználásra tervezték, annál kevesebb ilyen hülyebiztos automatika van benne. A profiról feltételezik, hogy tudja mi az a szivató, miként kell használni. Tény, hogy egy kézzel fokozatosan állítható szivató pillangószeleppel, hamarabb neki lehet állni dolgozni. Az automata vagy alapjáraton melegszik, vagy kikattan, de akkor hidegen még lehörög.
Ahol meg pénzért kaszálnak, ott drága az idő.
No, már meg is magyaráztam magamnak a dolgot. De úgyis leugrok mindjárt a Husi szervizbe damilfej alkatrész ügyben, azért rákérdezek. Itt a zsebemben a karbi :-)
Nocsak hogy mik vannak, végre van egy profi géped fűkaszából. :-)
Lehet neki adni 3-as damillal(pl. ötszög meg hasonlók), bele a dzsindzsába nyélgázon, had szóljon. :-D
A 2.7-es elég harmatos rá. :-D
Ezt a szivatós dolgot nem egészen értem, hogy mi a gondod vele?
Mert ha indul rendesen, akkor nem tudom mit foglalkozol vele.
Ennek is úgy kell indulnia, hogy szivató rátesz, első röffenésig ráncigál, majd szivató vissza, és beránt, amikor is fel kell pörögnie.
Persze gondolom indítás előtt a félgázt ráteszed úgy, hogy a kapcsoló melletti sárga kis gombot benyomva tartva a gázkart beakasztod félgáz állásba(ez a reteszelése).
Ha nem eléggé pörög fel így, akkor a gázbovden mellett a markolat alján nézd meg nincs-e kitekerve nagyon a kicsi állító csavar (4-es imbusz).
Ezzel állítod be mennyit nyisson a pillangó szelepen a bovden.
Múlt évben szétborítottam 2-őt is, de csak az egyiknél bütykörésztem a karbit, és ha jól rémlik ott is hasonlóan nem volt semmi funkciója a rugós reteszelésnek.
De erre nem esküszöm meg, még ha agyon vernek sem, csak az rémlik hogy nem tudtam hova tenni a dolgot, de ettől függetlenül úgy indult ahogy kell.
No, egy huszárvágással megoldottam a 323R dilemmámat. Reggel telefonon megegyeztem egy eladóval, autóba vágtam magam, mentem egy 70 km-es karikát és elcseréltem a kis Husit egy nagy Husqvarna 343R-re. Rádobtam egy huszast és most van egy igazi erőgépem:-)
Most már értem Kriszbon, hogy miért mosolyogtál, amikor a 323-ast profi kategóriásnak tituláltam. Vagyis nem én, hanem a Husqvarna sorolta a professzionális kategória aljára. Hogy ez a 343R mekkora egy dromedár...
Iszonyat masszív építés, fasznyi vastag szár, öklömnyi szöghajtás, elképesztően hatékony elasztomer+rugós rezgéscsillapítás, jó kis vaddisznós hang stb. Úgy vélem ezzel nem nagyon kell majd óvatoskodni. Nagyon fel vagyok dobva :-)
Az eladó egy nagyon szimpatikus fiatal srác, egy kis Vas megyei faluban, volt egy erdészeti munkája, arra vette 6 éve. Elmondása szerint, a meló beállt egy szezon után, azóta csak a ház körüli munkára használta. Arra nagy volt ezért belement a beszámításba. Az én kis gépem is jól szerepelt, ráadásul csillogott-villogott. Miután tegnap sikerült jól beállítanom a karbit és a "torpanásról" is kiderült, hogy nem az aminek látszik, igen vívódtam, hogy a biztosan jó gépemet elcseréljem-e egy ismeretlenre, ami ismét tartogathat drága meglepetéseket. Hozta is a formáját, első rántásra indult. A cseregép úgyszintén, úgyhogy elhoztam.
Hazaérvén azonnali kompresszió mérés, az eredmény vastag 10-es. Megnyugodtam. Jó szokásomhoz híven azonnal szétszedtem. Látszik, hogy nem kellett bolygatni, több éves vastag olajsár mindenütt. Brigéciol, víz, kompresszor és már ki is vakartam a szutyokból. A motort nem bontom meg, mert szépen járt, kompót rendben, gyertya őzbarna. Érdekes, hogy egy ekkora ipari gépben egy gyűrűs dugó van. Belestem a likjain, nagyon szép a dugattyú és a hengerfal - már ami látszik így kintről. Holnap már rakom is össze.
A karbinál van egy kis dilemmám. Ugyanaz a karburátor van rajta, mint a 323-ason (Zama CQ1). Azon úgy volt, hogy a szivatót teljesen zárva, egy pöttyet rányitott a gáz pillangószelepre, majd az első röffenés után lehetett nyitni rajta egy kicsit, majd az első gázadásra visszaugrott a szivató teljesen nyitott állapotba. Ezen, minden ugyanolyan, kivéve az a rugó, ami ezt a mechanikát vezérli, kicsit rövid. Nem ér el addig a tengelyig, ami megtámasztaná ahhoz, hogy meg lehessen spanolni. Ha nem ér el, akkor semmi értelme, mert nem tud erőt kifejteni. Mégis ott van. Nem tudom, hogy esetleg ezen a típuson a szívótorokhoz támaszkodik, vagy valamiért el van vágva, ki van iktatva. A vége nem látszik töröttnek, szabályosan, hegyes szögben végződik. Enélkül is tökéletesen működik a gép, csak nem értem, hogy miért van ott a rugó, ha nincs funkciója. Holnap beugrok a Husqvarna szervizbe, rákérdezek, talán rugót is tudnék venni. Vagy csinálok hozzá egyet.
Ezt a kompresszió dolgot meg jegelem egy ideig. Műszer nélkül senki sem mondaná meg, hogy csak 7 bar körül nyom. Én is úgy gondolom, hogy bejáratás után emelkedni fog, mert össze kell még kopnia.
Még nem volt dolgom kompresszióbetegségben szenvedő géppel, de akinek igen, az mind azt mondta, hogy amíg könnyen indul és van alapjárat, addig ne bolygassam. Márpedig az enyém hidegen melegen pöccre indul, szép, egyenletes az alapjárata, szépen pörög.
"Ha végiggondolom, akkor egy alapjáraton ketyegő 25 cm3-es motornak ezt mind egy pillanat alatt kell meglódítani. Ezeknek azért van tehetetlensége, ellenállása, logikusnak tűnik, hogy egy pillanatra lefogja a motort. Ráadásul, éppen elkezdene felpörögni, amikor befog a kuplung. Meg ha a gyakorlati részét nézem, akkor sincs jelentősége, mert nem alapjáratról rángatjuk a gázt neki.
Lehet, hogy olyant várok tőle, amit nem is kellene?"
Nagyon is jól gondolod végig.
Még az én 400-as kaszám sem ugrik úgy mint egy fűrész, de amik melóban vannak kaszák azok sem.
Túl hosszú és áttételezett hajtáslánc van, a végén egy kolonccal. :-)
Csapágy / szimering is új, a karburátor alatt a tömítést nem cseréltem, mert teljesen ép volt. Szerintem is kellene emelkedni még a kompressziónak, ha majd bekopnak az új gyűrűk. De biztos, hogy határeset a dugattyú. Egyébként pénteken elugrottam egy motorfelújító céghez, ők saját maguk gyártják a dugattyúkat, még az öntvényeket is. A Stihl láncfűrészbe is tőlük vettem és nagyon jó. Volt nekik raktáron, de a tulaj beszélt le a cseréről, mondván, ha rendesen indul, van alapjárat, akkor ne foglalkozzak azzal, hogy mit mutat a kompressziómérő. Kárt nem teszek a motorban, a főtengelyt még meg is köszöni. De van egy másik dilemmám is. A halott dugó tetején egy kis bemélyedő égéstér van, amit meg a bontott hengerrel kaptam, az az újabb típusé, azon sokkal nagyobb a kimélyített égéstér. Ezzel eleve kisebb kell, hogy legyen a kompresszió. Bár elvileg ezek együtt teljesítettek szolgálatot. Akárhogy nézegettem, méregettem a két hengert, tök egyformák, minden paraméterüket tekintve. A dugók is, kivéve a tetejüket.
Gondolkoztam, amit írtál, hogy alulról nem ugranak úgy, mint a láncfűrész. Bár a többi gépemen ezt a torpanást nem tapasztaltam, de azok elég gagyi masinák, spiráltengellyel lötyögősebb szöghajtással. Az MTD 700-as hajlított tengelyes, még kuplungja sincs.
A 323-as Husqvarna ellenben 5 vagy 6 helyen perselyezett acéltengelyes, jó masszív szöghajtás van rajta, abban is 4 csapágy, nagy damilfej. Ha végiggondolom, akkor egy alapjáraton ketyegő 25 cm3-es motornak ezt mind egy pillanat alatt kell meglódítani. Ezeknek azért van tehetetlensége, ellenállása, logikusnak tűnik, hogy egy pillanatra lefogja a motort. Ráadásul, éppen elkezdene felpörögni, amikor befog a kuplung. Meg ha a gyakorlati részét nézem, akkor sincs jelentősége, mert nem alapjáratról rángatjuk a gázt neki.
Lehet, hogy olyant várok tőle, amit nem is kellene?
Gyenge kompresszió okozhat alapjáratról gázadásra egy kis torpanást?
Hiába állítgatom az "L" csavart, valamennyire mindig érezhető. Gyenge hetes kompót van a gépben, új gyűrűkkel, úgy néz ki, nem úszom meg az új dugattyút. A henger hibátlannak látszik. A magas fordulat rendben van, magasabb fordulatról ugrik is rendesen, de alulról csuklik egy pöttyet. Új membrán, benzinszűrő, benzincsövek, a tűszelep nem vállas. Csak alapjáratról torpan egy pillanatnyit. Egyébként pöccre indul, hidegen is második, harmadik rántásra, az alapjárat stabil, a magas fordulat is ok.
Csak megerősítést várnék, mert potyára nem vennék új dugót.
Volt szerencsém a tescos garanciához egy MTD-vel. Az Istenért sem vették vissza, pedig ott nem én voltam a hibás. A motor kopásról meg csak annyit, hogy nem fog bekövetkezni, ha normális olajjal használod. Ha valaki beindítja tiszta benzinnel az ne várja, hogy megjavítják ingyen.
"Ráadásul még a csavarokat is nekem kell meghúzni :)" Gondozásmentes fűkasza nem létezik.
Nem kényszer a fuxtec, a te pénzed, te döntesz. Ott a jó kis tescos fűkasza, de ne sírj ha széthullik, mi szóltunk!
Fogalmam sincs hogy mennyiért tudnak hozatni neked, mert nem hinném hogy minden polcon ilyesmi henteregni szokott a szaküzletben/szervizben.
Elég érdekes hogy lekerekedett a sarka, mert én még olyannal nem találkoztam.
Ott valami nem kóser akkor, mert annak nem igazán szabadna annyira lötyögni, hogy lesarkazódjon.
Jobb lenne leellenőrizni a szöghajtásban a kicsi kúpkerék tengelyének végében a négyszög épségét, mert ha az hibás akkor tönkre megy hamar az új tengelyed is.
Melóban a miénk is kapott elég bozótot a 14-15 év alatt(és nem vékonyat), de a négyszögnek semmi baja.
Hát használtan vettem tavaly,megcsinálta egy ember mert már nem négyszög alakú volt hanem kerek,de ennyit bírt mondta is garanciát nem vállal. :)
Azt mondta hogy azoktól ahonnan vettem biztos sok kökényt vágtak vele.Ősszel már megint zörgött a szöghajtásnál ugyanúgy ahogy akkor és ez volt a baja a tengely.És köszönöm a válaszod. Ja még valami szöghajtás zsírral kell lekenni?Használat közbe kell amúgy?
Onnan kezdve is ki lehet cserélni, ha fellazítod a szár szorító bilincsének a csavarját, és kitekered a szár pozicionáló csavarját.
Fellazítod a gázbovdent hogy mikor húzod ki az egész szárat a kuplung házból ne feszülhessen meg, és ha szerencséd van nincs bele szorulva a kuplungcsészébe a tengely vége, akkor utána ki tudod húzni a tengelyt.
Vékonyan lezsírozod végig, majd forgatva visszatolod az új tengelyt amíg a helyére nem megy a négyszög vége a szöghajtásban, majd vissza az egész szárat a helyére, és csavarok meghúz.
Azt szeretném kérdezni hogy van egy Stihl FS 120-as kaszám és valószínű hogy meghajtó rudat kell cserélni vagy nem tudom mi a neve.És az lenne a kérdésem hogy itthon meg tudom oldani a kicserélését?Csak bele kell rakni és kész nem kell zsírozni vagy ilyesmi?Köszönöm előre is! :)
Mert ha veszel egy uj gépkocsit, akkor a gumiabroncs talán garanciális? Vagy a fékbetét az az? hm? Azt gondolod, hogy ha máshol veszel, akkor ezeket a feltételeket nem veszik alapul? Le kell irni, mert rengeteg a visszaélés. Természetesen ez csak irányt mutat, de nem kizáró ok.
Igen, tudni kell, mikor melegedik túl egy motor. Mert ha füstül, vagy éget, akkor nem vágunk vele tovább.
Bár...
... Szerintem te nem is akarsz venni semmit, csak keresed a fogást.
Egy évig voltam beugrós szervízes Al-ko szervízben. Inkább nem mesélek...
Forgó, mozgó, kopó alkatrészre garancia nincs. Valóban ( sok esetben) a szervízes dönti el, hogy az a hiba user, vagy gyári hiba.
Lehet tovább menni panaszra, amit egy telefon megelőz, és a szervízzel lebeszélik, mi a gond. Mielőtt a gép odaér a központba, már meg van mi lesz a válasz.
A tapasztalat pozitív. Kollégámnak van, három év garanciával vette, ebből másfél év ment le, és cseréltek kétszer komplett karburátort meg egyszer valami berántó-alkatrészt. Garanciában, és a megyében négy szervizcímet is kapott, ahová viheti (a neten vette). (Az mondjuk ennek alapján gyanús, hogy az Al-Ko kaszája nem a megbízhatóság mintapéldánya...)
Az is gyanús, hogy a karburátor csere felesleges volt, (szerintem meg sem próbálták javítani), lehúzzák a szervizek a kereskedőt. Ezt onnan gondolom, hogy ugyanabba a nagyon univerzális kisgép szervízbe (ez is gyanús, ha valaki mindenhez ért...) egyszer bevittem egy Braun szájzuhanyt, aminek nem volt semmi baja, de azért frankón megcsinálták gariban, és gondolom kiszámlázták a kereskedőnek. (Elfelejtettem, hogy a mosdónál lévő konnektorban csak akkor van áram, ha ég a villany, aztán ahogy hosszabbodtak a nappalok, előjött a "hiba")
Szóval a szerviznek nem érdeke, hogy kekeckedjen velem, mert ha beveszi garanciális javításra, az neki bevétel, ha meg elzavar, az nem.
Megnéztem a fuxtec garanciális feltételeket, és nem győzött meg a magas minőségről. Mondjuk eleve kellemetlen, hogy csomó pénz visszapostázni, ha gond van (a Tesco meg útba esik jövet-menet).
De az, hogy nem vonatkozik a garancia ezekre:
"Berántó, damilfej, vágókés, kuplung, motor kopás, hóterhelés! Üzemanyag tank felső repedése. (erős ütés esetén igen, elreped+ inditáskor nyomás hatására)"
-Elképzelhető BÁRMILYEN hiba, ami nem esik a fenti kategóriákba? A damilfejet és a vágókést, esetleg a kuplungot megértem, de hogy hőterhelés? (gondolom nem a hó kaszálásáról van szó :) Beadja a kulcsot kaszálás közben, és nem garanciális, mert túlmelegedett? Azt a felhasználónak honnan kellene tudni? Vagy szétkopik a motor egy éven belül, és az nem garanciális, mert hát az kopó alkatrésznek számít? Akkor ez miért magasabb minőség, mint a Straus?
"Javasolt a csavarok ellenőrzése, utánhúzása, a karburátor beállitása időközönként. (ezek nem garanciális tényezők) Mielőtt a gépet visszaküldené, győződjön meg a hiba mivoltáról, esetlegesen gondolja át, hogy megfelelően használta e azt, majd egyeztessen velünk, mert ha a hiba nagyon kicsi (nem megfelelő beállitások, 1db csavar lelazul, helytelen összeszerelés, hozzá nem értés) nem engedhetjük meg magunknak a fenti kedvezményeket. + Önnek sem mindegy, hogy mennyi a szállitási költség. "
Ráadásul még a csavarokat is nekem kell meghúzni :)
Párszor már leírtam,de most még egyszer.A simsont ne hasonlítsátok ezekhez a kínai tömegszemetekhez.Az meg volt csinálva,komoly anyagokkal volt összerakva,precíz mérnöki munka alapján készült.Üzemi fordulaton elzenélt öt -hatezres fordulaton 65-70nel.Lement a térképről.Az enyémet 34000-nél kellett széthúzni.
De egy fűkaszának meg kell lenni a 10000-es motorfordulatnak,különben nem vág a damil csak nyekeg.Kicsit más a terhelés.Meg sebváltó sincs mint a simsonon,hogy feltetted négybe,hogy ne visítson annyira.Szóval a két igénybevétel nem is hasonlít egymásra.
Már csak magánvéleményem az,hogy egy fűkasza még a motorfűrésznél is többet kap.
>Ennél azért kisebb munkákra tök jül használható a fuyrec. :Ö
-Hát meg vagyok lepve... Azt hittem, hogy ez nem számít komoly terhelésnek. Amúgy nem évente négyszer akarom levágni egy nap alatt, (nem is egy darabban van, 3 terület egyesített mérete ennyi), csak úgy saccolom, hogy az éves üzemórák száma kb. 4*8= 32 óra. Segédmotoros kerékpárra átszámítva (mert abban tudok gondolkodni) ez mondjuk éves ezer km futásteljesítmény. Egy Simson szakszerűen használva gyári blokkal elment húszezer km-t, azaz húsz évig bírná az ennek megfelelő terhelést. Egy utángyártott blokkal meg elmegy ötezret, egy übergagyi utángyártottal kétezret.
Ennek fényében úgy saccolom, hogy ezt a terhelést egy márkás+erős gép húsz évig bírná, egy minőségi kínai 4-5 évig, egy legalja gép két évig. De lehet hogy sántít a hasonlat, mert a fűkasza motorok magasabb fordulaton pörögnek, tehát hamarabb kopnak.
Olyant, ami 20 évig bírja, nem is akarok, mert elkezdtem számolgatni, hogy mi kiadás a telek (építményadó, növényvédőszer, (mű)trágya, kaszálás, stb.), és olcsóbban jövök ki, ha veszem a gyümölcsöt, tehát csak addig érdekes a dolog, míg a 71 éves apámban buzog a munkakedv. Sajnos az már nem olyan nagyon sok idő.
Áh,belehalna,ez egy kicsi motor.Én vigyázok rá,nagy fűben soha nem ment,nem is bírná.Mondjuk a briggsekre is vigyáztam,de két évente mind elhasalt,ették az olajat már a második szezon közepén.Megbízhatóak voltak nagyon az igaz,de silány minőségű az egész motor már nem a régi sajnos..A honda baromira nem ilyen....még most sem fogy belőle egy deci sem 6 szezon után.
4000m2 re nem is ajánlom, legalábbis, ahogyan nekik kell, hogy 2x egy évben. Kibirná, de ahhoz ember is kell, aki ugy használja, ahogyan az elő van irva.
Ennél azért kisebb munkákra tök jül használható a fuyrec. :Ö
De amire itt ki akartam térni, hogy Straust gondolt venni, na az hogyan birná? Ha a Fuxtec is és a többi olcsóbb gép is nehezen...
Hát igen! A legtöbb amit egyhuzamban kaszáltam (csak tankolás és ivás meg damilcsere) 5,5 óra volt. Egy 4400 m2-es telek volt de t..kig érő részben elszáradt jó sűrű gazzal- zabálta a damilt de késsel meg lassabb lett volna. Fák között ahol csak 25 cm-es fű volt 1 hektárt is vágtam egy nap de lógott a belem is a végén.
Persze ezt nem tescos géppel hanem FS 460 -al. Alapvetően ilyen nagy területeket nem éri meg folyamatosan kaszával vágni, inkább traktor kell hozzá! :)))
Ja biztos hagyományos kaszával, akkor nincs benzin meg damil csak szalonna, hagyma, kenyér meg van rá két nap ideje az embernek. Meg kaszakő!!! :))) Egyébként viccet félretéve a múltkor néztem ahogy kaszált egy ember és le a kalappal az előtt aki szépen és gyorsan tudja használni.
Én a legdrágább és papiron legerősebb piacos átverős szart vettem meg. Összehasonlitottuk a Fuxtec-el.
Itt a video.
Eredmény, nem rossz, de 30ezer a Demon, azonos területen 3x annyi damilt fogyasztott , mint a FUXTEC. ez egyértelmű, hogy az is gyengébb, pedig papiron 55cc 5,2lóerő :))))))))))))))
Akkor milyen egy Straus? 1,5Le-vel, mivel az amire 2,3 van irva abba is 40mm a dugó, szóval...
Üdv! A Tescos masina amortizációja elég NAGY lenne 4000 m2-en ha folyamatosan gondoltad levágni, ha meg sokat pihenteted akkor rámegy a napod! Attól függ, hogy milyen vastag és sűrű gazt vágnál de valószínű 1000 Ft benzinpénzből nem jönnél ki, damillal együtt meg ...........sok pénzbe kerül :))) Ha felénk lenne aki 5000 Ft-ért levágna ennyit én folyamatosan azzal vágatnám a munkáimat, az FS 460-ast meg eladnám :))))
>1,2Le ez már viszont előrelépés, hogy nem hazudnak. A FUXTEC az 3Le.
-Van 2,3 Le-s is háromezerrel drágábban (23eFt), én azt fontolgatom. Csak a motor más (hasonló dobozban).
A Fuxtec-et is néztem, be is tettem a kosárba a webáruházban, de aztán gyorsan ki is vettem, mert szállítással együtt már túllépi a lélektani 40eFt-os árat.
-Tényleg, mennyi benzint meg damilt esznek ezek óránként? Ha a négyezer négyzetméteres területem egy kaszálására elmegy talán (?) ezer forintnyi benzin meg ugyanannyi damil, meg 2500 Ft gépamortizáció, akkor már talán jobban megéri kaszás embert fogadni. Felénk nagy a munkanélküliség, állítólag ötezerért lekaszálják. Neki még mindig dupla pénz, mint a közmunka, én meg megspórolom a saját időmet. (Az egyetlen aggasztó dolog, hogy vajon elvisz-e mást is a kaszás ember a munkabérén kívül...)
A 2500 Ft gépamortizáció kijön úgy, hogy mondjuk egy ilyen teszkós gép bír két évet, vagy egy százezres Oleo-Mac tízet.
Szia Rahed Lee. A billegetést még nem figyeltem,kiprobálom. A gépet tavaj vettem és keveset használtam. A helyzet az hogy mikor megvettem be akartam járatni(amit nem kellet volna).Megált alapjáratás közben,aztán egy hq m.szervizeshez el vittük.Jol kipörgette + kicserélte a gyertyát. Aztán azota müködik csak arra gondoltam hogy lehet maradt valami baja a vétel utáni akcioból. Vagy a szerelö állitotta így be így mikor elvittük hozzá. Valamelyik csavaron tekert de nem néztem melyiken. A fordulatszámot mért még az 9500 v.10500 volt. Lehet hogy normális ,de menet közben mindha csökkene az ereje meg a hangja is kicsit csak de halkabb lessz . Én arra gondoltam korábban hogy birni fogja majd a nagyobb füvet. (na persze nem szét hajtva)
Konkrétan a Tesco fogja akciósan árulni, pontosabban már most is annyiért árulja, de még alsópolcos. Ja, és a reklámújságban nem írnak márkát, de a dobozon Straus Austria van.
Miért, melyikre van 1 év garancia? Melyiket árulja hivatalos kereskedő? straus és a hivatalosság :) Ausztriában nincs ilyen cég :) De még bolt sem. Akkor a hibára, vagy a garanciára vajon mi lesz a reagálás? Csak kérdezem ezeket, ne érts félre.
Kivétel ezalól a multiáruházak, nekik meg mindegy, mert nem ők fizetnek a hibákért. + bevizsgálva sincs.
Meg egyébként melyik motortípus/-fajta érzékenyebb a rendszeres tisztogatás, szétszerelés elmaradására? Mint mondtam, nem értek a gépekhez, úgyhogy nekem egy szimpla benzinadag-állítás is kínai, egy esetleges gyertyacseréről nem is beszélve.
Igen, láttam, hogy FuxTecHU elég aktív tagja a fórumnak és nem emlékszem negatív kommentekre sem igazán. Sajnos a név ismeretlenségével viszont meg kell neki még küzdenie :)
Annyira azért nem erőlködök, hogy a kínai kaszát használjam, mert eszméletlenül hangos volt, a beindítása pedig valóságos kínszenvedéssel járt.
Egyébként most egy Makitát nézegettem, egy 1 LE-st 87-ért, egy 1,2-est 100-ért kapni, állítólag akciósan. Nem tudom, kellene-e nekem egyáltalán egy 3 lóerős gép, ami a Fuxtec oldalán van, a Kawasaki motoros meg náluk is 1 LE-s 90 000-ért. De még nem mondom azt, hogy nem vagyok meggyőzhető :)
Van egy lejtős 4 ezer négyzetméteres gyümölcsösöm. Arra gondoltam, hogy felesleges a maximális teljesítményű (50+köbcentis) fűkaszát vennem, mert a lejtőn + fák között történő nehézkes mozgás miatt úgysem tudnék lendületesen haladni.
-Kérdés, hogy a nagyobb köbcentis gép többet fogyaszt-e üzemóránként, vagy csak akkor, ha vastagabb vágásszélességgel haladva ki is használjuk a többletteljesítményét.
-Másik kérdés, hogy meddig lehet/érdemes lemenni teljesítményben, mert a kis teljesítményű (1LE és alatta) gépekhez vékony damilos fejet adnak, gondolom nem véletlenül. Az meg kérdés, hogy elviszi-e a nagyobb félfás gyomszárakat.
-A négyezer négyzetméter évi négyszeri kaszálása mennyire sok/kevés? Az érdekel, hogy egy huszonpárezres Straus hány évig bírná vajon. (Ok, szerencse kérdése is...)
Ugyan gyerekek McCulloch, Husqvarna meg Fuxi, és kínai társai, hova és mit is gondoltok ti, csak is Stihl a régebbi szériából, de nem a kicsik (szerintem). :-D
Még ha hq lenne...de az egy komatsu.Igaz nem ipari gép és kissé gyenge,de ez enyém ilyen gazban damillal is simán dolgozik.....annak ez nem kihívás....ott valami nem kóser.
" A fuxi kasza is jó, még a zasszonyom is elbír vele. "
És Fuxi-Úr egy nagyon segítőkész, korrekt és az ügyintézés terén gyors, megbízható és pontos termékforgalmazó.
Ez is fontos része egy termék vásárlásának fontolgatásánál, a döntést elősegítő információknak.
Bármelyik nagynevű cég felkapott világmárkájánál előfordulhatnak gondok, meghibásodások, de a legnagyobb gond, ha az ügyintézés, a szakmai tanácsadás nem elérhető, vagy csak nehezen, bosszúságok árán található meg és érhető el.
Nem tudom, hogy a mostani Mc Culloch gépek milyen minőséget képviselnek, de a Cabrio 261 jó 6-7 évet szolgált különösebb gond nélkül, pedig az nem is az erősebbekből való típus.
Gyanítom, ha szintetikus olajjal lett volna elejétől használva, még mindig kutya baja lenne, pedig csak 1 gyűrűs megoldású.
Nagyon meg voltunk vele elégedve (az öcsémmel felváltva használtuk) és ha kapni lehetne még ugyanezt, bizony nem gondolkodtam volna, hogy mit vegyek. Már csak azért is mert már bizonyított és a henger-dugattyú-dugattyúgyűrű kivételével, még mindig tökéletesek az alkatrészei (persze a megbontása után már a tömítéseket is kivéve).
Én gyakran járok egy kisgép szaküzletbe ahol a Husqvarna mellett McCullogh gépeket is forgalmaznak és szervizelnek. A tulaj szerint semmivel nem rosszabbak a Husinál és mutogatta a gépet, hogy egy csomó alkatrészén ott a Husqvarna logo. Gyakorlatilag egy marketing szempontból jóárasított Husqvarna :-)