Keresés

Részletes keresés

pucros Creative Commons License 2010.01.01 0 0 9
Nem vagyok biztos benne, hogy a Természetgyógyászat a helyes kategória a paleolit táplálkozás számára. Talán határeset.
Annyiban igen, hogy a "vissza a természethez" elvvel harmonizál, illetve hogy a hivatalos orvoslástól független.

Nem független viszont a tudománytól, sőt, igen kényes a tudományos megalapozottságra.

Az alapelv az evolúció. Vagyis, hogy a "mi a jó az emberi szervezetnek" kérdésre az ismert emberi szervezet analízisénél többet mond az ember evolúciós múltjának ismerete plusz az az elv, hogy amihez régebben alkalmazkodtunk biológiailag, az inkább való nekünk.

Ez máshol is felmerül, csakhogy míg a legtöbben növényevő múltat feltételeznek, vagy arról beszélnek hogy vannak vadász-halász illetve gyűjtögető ősökre hajazó típusok és ennek megfelelően van akinek a húsevés a jó de a többi meg legyen vega, a paleolit eszme az utóbbi néhány ezer év mezőgazdasági kultúráját teljes tévedésnek tartja, és egy nyers zöldség-gyümölcs, hús, telítetlenzsír piramist javasol. A fő ellenségek a tej, a glutén és általában a magas szénhidrátterhelés.

Színfolt a hivatkozás az egyébként vitatott vízimajom-elméletre, miszerint az ember evolúciós múltjában lett volna egy hosszabb Hany Istók-periódus, melynek emlékére a halolaj a mai ember számára is valóságos életelixír.

Eredetileg egy Cordain nevű illető a paleolit táplálkozás nagy nemzetközi guruja, magyarok számára Szendi Gábor teszi emészthetővé - és ez nemcsak fordítást jelent, hanem tompítást, továbbfejlesztést is. Szendi a mindig mindennek mániákusan utánanéző ember, aki minden egyetértése mellett sem elégszik meg pusztán az evolúciós elvvel, hanem megköveteli, hogy a jelenlegi embereket vizsgáló kutatások támasszák alá az állításokat. Ezért ő engedményeket ad az "ortodox paleo" elvek alól, de talán tesz is hozzájuk valamicskét.

Lektintilalom, ami a hüvelyesek (babok, lencsék, amerikai mogyoró) kizárását jelenti (mert a lektin áteresztővé teszi a bélfalat ezért emésztetlen fehérjék szívódnak fel) és hogy az omega zsírsavaknál ügyeljünk az omega3/omega6 arányra valamint a forrásra.

És jön még hozzá az, hogy egyáltalán, együnk keveset, legyünk egy állandó enyhe éhezés állapotában, szedjünk különféle vitaminokat és ásványi anyagokat a hivatalosan ajánlottnál nagyobb mennyiségben, ügyelve ebben is bizonyos korlátokra.

Az egész elsősorban azoknak jó, akik már közelednek életük derekához és(/vagy) jönnek az egészségügyi problémáik. Allergiák, autoimmun betegségek, metabolikus szindróma áldozatai sokat profitálhatnak az étrendből.

Biztos kihagytam valamit, de röviden ennyi. Szendi szerint neház abbahagyni a paleolit táplálkozást, mert a szervezet ezt pavlovi erejű büntetéssel sújtja. Különösen ha valaki azért kezdte el, mert valami konkrét baja volt. Ugyanakkor nem nehéz betartani a szabályokat, más, mint a nyugati világban "normális" étrend, de könnyen megszokható (persze ha valaki addikcióval indul, az más, de az olyan embernek bármi is nehéz lenne).
Evicke Creative Commons License 2010.01.01 0 0 8
a lényeg, hogy fehérje legyen (kivéve a tejet, de sajt mehet). + zöldség és gyümölcs.
egyébként a szalonna egyáltalán nem kérdéses, hiszen a kőkori ember nagyrészt vadászott, az elejtett állatok zsírját is ette. :-)
Előzmény: Törölt nick (6)
gergoagainstcd Creative Commons License 2010.01.01 0 0 7
ez nem ilyen szigorú, az hogy paleo az csak elnevezés és már írtam előbb, h honnan a név. próbálunk olyan alapanyagokból készíteni ételt amikből a kőkori ember ehetett.

egyébként tényleg érdekel vagy csak cukkolsz? :)
Előzmény: Törölt nick (6)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.01 0 0 6
a szalonna miképp paleolit kori? miként tudjátok eldönteni valamely ételről, hogy paleolit körülmények között elkészülhetett-e?
Előzmény: gergoagainstcd (5)
gergoagainstcd Creative Commons License 2010.01.01 0 0 5
paleolit az azt jelenti h kőkori, és a kőkori ember evési szokásait próbáljuk leutánozni a mai modern korban, innen az elnevezés.
Előzmény: Törölt nick (4)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.01 0 0 4
mitől paleo a paleo?
Előzmény: gergoagainstcd (3)
gergoagainstcd Creative Commons License 2010.01.01 0 0 3
A tiltott dolgokon kívül bármit, fantáziára van bízva. Tücsök, bogár és a nyersárú teljesen megengedett ízlésen múlik :) . Én elszoktam tekinteni tőle, általában. Tojást , szalonnát, salátákat, husokat, halakat szoktam főleg. De rájöttem, h a pörkölt például maximálisan paleo. Jövő hétvégén gulyáslevest akarok főzni, krumpli helyett zöldségekkel , fehér és sárgarépával. Kiváncsi leszek. Halászlé is teljesen jó.
Előzmény: Törölt nick (2)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.01 0 0 2
és mit kellene enni? tücsköt-bogarat? esetleg valami nyersárút? Nemesített gyümölcsök szóbakerülhetnek, vagy csak kökény vackor meg berkenye mehet?
Előzmény: gergoagainstcd (1)
gergoagainstcd Creative Commons License 2010.01.01 0 0 1
A lényeg nagy vonalakban annyi , hogy próbáljuk leutánozni azt a táplálkozást amihez hozzáfejlődtünk az evolúciónk során vagyis, hogy ne együnk gabonafélét, tejtermékeket, hüvelyeseket. A miértekről írt egy könyvet Szendi Gábor rengeteg szakirodalmat feldolgozva, azt nehéz elmondani nem hozzáértőként.

http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleo20091214.mp3 Ez egy beszélgetés Szendi Gáborral, itt elhangzik egy-két érdekes dolog.
Előzmény: zsuzsi07 (0)
zsuzsi07 Creative Commons License 2010.01.01 0 0 0
A téma érdekes, bár nem hiszem, hogy 0 provokatőr fog majd felbukkanni...
Érdekel a táplálkozás, vitassuk meg. Jó lenne először is valakinek leírni, mi is az a paleolit táplálkozás pontosan.
Előzmény: Evicke (-)
Evicke Creative Commons License 2010.01.01 0 0 topiknyitó
jobb híján a Természetgyógyászat csoportban nyitottam, bár belegondolva, nagyon sok beteg ember számára gyógymódnak is tekinthető, sőt, ténylegesen ez áll legközelebb az ember természetes táplálkozásához...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!