Sziasztok. Óriás kosorrú nyulat szeretnék tartani, és kérném a véleményeteket hogy érdemes e ezt a fajtát tartani és ha igen akkor milyen színűt és származási laposat vegyek - e ?
Az érdekelne a belinkelt ketrecekkel, hogy mennyire hasznosak. Nem rágják szét a műanyag rács aljzatot?
A fa ketreceket folyamatosan eszik, még akkor is kapnak rágni valót.
Az 50x50 cm nem kicsi egy anyának, főleg amikor előjön az alom is az ellető ládikóból? Na és persze ez a műanyag ellető láda is, nem melegszik fel nagyon? Szellőzése milyen, kapnak kellően levegőt a kicsik?
De mondjuk a süldők tartására is a 75x50 cm nem kicsi? Mondjuk ezt tudom elképzelni az anyáknak is. Jelenleg a házi építésű amit használok 75x60 cm, a süldőké duplája. Csak sajnos nagyon leromlott az állapota, újra kellene építeni. Ezt akarom elkerülni valami jó megvásárolhatóval. (időhiány az építéshez...)
Az etetőből ha kikaparják a szemes takarmányt (sok helyen ezt olvasom, itt is sokan írtátok a kikaparást, a belepiszkolást....), ettől van jobb ötlete valakinek mint ezeken az épített ketreceken látható önetető?
Minden vélemény érdekelne. És esetleg fotók is méretekkel, ketrecekről. Tud valaki az alábbihoz hasonló ketrec építéssel foglalkozó helyet?
Ezt a fajta itatot tevizidejen hasznalom mert meg mielott elfagyna ki tudjak inni, de ha megis befagy konnyen kiolvad.
A linkelt ketrecekbol is van idehaza, a tapasztalat az hogy hasznalhatoak, habar a bakknyulak erosen kivizelnek belole :D Amugy konnyen takarithatok, es a muanyag racs benne meg magyaroriasok szamara sem kenyelmetlen. A tragyatalca leejtese arra jo, hogy a vizelet lecsurogjon rola, de a szilard urulek nagyresze fennmrad, en azt hetente 2szer takaritom aloluk.
Sziasztok! érdeklődni szeretnék hogy ti hogyan oldjátok meg a nyulak etetését 2 műszakos munkarendbe a reggeles az még oké de a d.u az kérdéses vagy van aki besegít nektek ebbe? bocs ha hülyeséget kérdeztem és előre is köszi a válaszokat
Az ilyen itatók max. egy törpenyúlnak megfelelők. Az alga nem káros, nem kell vele foglalkozni. A ketrec méretek is hasonló nagyságrendű állatoknak valók. Építs egy rendeset. :-)
Ha használtok ilyet, hogyan oldjátok meg a tisztán tartását, és hogy ne algásodjon. Reggel este cserélem a vizet és pár nap használat után elkezdett zöldülni.
Aztán érdekelne még, hogy van e valakinek ilyen ketrece?
Nem vagyok nagy nyultenyésztő, ez kb egy hónapos kép. Most is van egy amelyek fel van üzetve, de elég nagy mostmár a hőség... tőlem tapasztaltabb tenyésztők inkább az átmeneti tavaszi őszi időszakot ajánlják.
de majd csinálok füstölőt mert majd saját házi disznó kolbászt is akarok füstölni.
előbb még kipróbálnám igy is, még vennem kell hurkatöltőt, mert amik a rokonságba vannak,azokat már vagy 15 éve nem használtuk,inkább legyen saját töltö:))
és ha füstölöd menyi ideig tart? és milyen fával? pl. akác? nekem ami volt régebbi füstölő az falécekből volt, de papirral körberagasztottam a szigetelés miatt, és kb, 1.5 méter volt a füstvezetö a földben.
Szeretném megtudni milyen nyulak a képen láthatók? Egyik kedves ismerősöm szülei lebetegedtek és emiatt kellett eladni az itt látható nyulakat. Jó lenne tudni milyen fajták mert ők nem tudják csak szépek aranyosak és ennyi! Annyi bizonyos (szerintem)hogy nem törpe oroszlánfejüek mert legalább 2,5kg a súlyuk a nagyoknak. Szóval tud nekem valaki segíteni?
Jogos az észrevétel ! :-) Legutóbb 7 nyúlból készült a kolbász. Élősúlyban 15 kg voltak, vágva 7.5 kg. Ebből 4 kg kolbászkészítésre alkalmas színhús lett, ehhez adagoltam 1,30 kg hasaalja szalonnát és fűszereket. A végeredmény 5,5 kg kolbász lett. Tőlem az élő nyulat 1000 Ft/kg áron viszik, tehát 15 ezer Ft lenne maga a nyúl. A szalonna 650 Ft, a fűszerek, fokhagyma, bél 400 Ft. Tehát 16700 Ft = 5,5 kg kolbász önköltsége, azaz 3040 Ft/kg. A munkadíjat nem számítom, viszont maradt másra 3,5 kg húsos csont és belsőség. ( Francia mustáros nyúlragu ! ) 3000 Ft alatt nem adtam volna el a kolbász kilóját, de erre nem volt szükség, megette a család és megszabadultam hét nyúltól. Szerintem marhaság felvásárlónak odaadni negyed áron, ha akartam volna lett volna vevő a füstölt nyúlkolbászra, ami füstölés nélkül, grillezve is fejedelmi étel ! :-)
Ugyan tudom hogy nonprofit a farmod, es nagyon szep, vadregenyes, de ez 2000 nem olcso kicsit? Ha azt nezem nalunk 2300 a sertes kolbasz, es a te altalad hasznalt receptbe emlekeim szeint csak 1/3-ad a disznotermek, a tobbi nyulbol van, ami filezett aron eleg dragara jon ki, es meg akkor nem is szamoltunk a rengeteg munkaval amit bele kell olni...
szia!meg kérdezhetem hogy kell ahoz valami orvosi vagy más engedély ,hogy árulhasd a kis piacokon a nyúlhúst vagy a kolbászt?mert én is szeretném igy el adásra vinni. vagyis először a vevőkört meg találni.köszi!