Köszi a válaszokat, tisztulnak a dolgok.
De: ami a Hargitát illeti, az már túlmegy a tervező művészi szabadságán!
(Én is erre gondoltam, de annyira nem hasonlít... Most újra megnéztem nagyítóval, és olyan, mintha egy ütköztetési kísérletben belapult volna az orra - mármint a vonatnak!)
Egyesített Éberrségi és Vonatbefolyásoló Berendezés
Dióhéjban: Ellenőrzi a mozdonyvezető aktív állapotát, a jelfeladásra kiépített vonalakon veszi a sebességjelzéseket, automatikusan működteti a féket, ha a mozdonyvezető elmulasztja a kezelését, vagy ha a vonat nem a megfelelő sebességgel halad el a jelző mellett.
Tavaly az Adtranz még 80t-re könnyített, 200km/h max 6MW gépről regélt, mert a mese könnyű, az ajánlatot már le kell írni. Verba volant scripta manent. (Volare, volare- elszállhatunk)A múlt nyáron elkészült a közelmúltban nálunk járt mozdony, s a zene elhalkult. Most az engedélyezés előkészítése címén idejött DB Cargo gép furcsa (remélem elég finoman fogalmaztam) bemutatókat tett, "korrekt" délbalkáni stílusban.
Remélem nem tartozol azok közé akiket a mozdony pirosa megcsapott. Tavaly ue. volt a másik pirossal, a Taurussal.
Nekünk mindenképpen egy rugalmas felfüggesztésű (HABIS) forgóvázas gép jönne jól(tíz év múltán úgy sem lesz más, remélem nem átépítésre, s jó napidíjas tárgyaló utak miatt vesszük), de az nem a széria! Remélem érzed mi a kettő közötti árkülönbség.
Ami a 140 km/h max-ot illeti jelenleg OK., de úgye nem ilyen magyar vasutat álmodsz pl. 2020-ra. Mozdonyt nem egy szezonra veszünk.
Rossz döntéssel tovább ásunk... lefele!
Választék bővítésként ott a vizes lepedő, de az legelább idő előtt forró fejekre húzható, hűtés gyanánt.
Egy mozdony vétel - sajnos - politikai döntés is, és ott - köztudott - tombol a szakértelem.
Merjünk 185-t venni (ami gépészeti szempontból,hosszú távon mégiscsak nonszensz) a osztrákookat vagy kikerüljük, vagy a vonat végére akaszjuk(madzag a húzója)mert átengedni soha nem fogják.
Suuma: a héten egy NÉMET(!) mozdonykonstruktör mondta " a magyarok figyeljenek az osztrákokra, ők tudják mit akarnak, a DB meg csak kapkod!"
(miközben fut a 152, és a 185 négyszázig- amiböl ugyanúgy leállás lesz mint a 152-ből - már az 1116 német változatát rendelték. Nyomában már ott 2002-re a 189(Siemens), és 186(Adtranz)- remélem ez elég bizonyíték az évente változó DB vezetés "következetsségére").
Ismerve a német mentalitást, a fentiek arrafelé hússzor keményebb szavak, mint a külföld imádó Duna völgyében.
Tessék rajta elgondolkozni! Nem akárki mondta. Remélem fennkölt köreinkben megbocsátható, hogy az illető tudta miről beszél.
Az árak amit az eredeti topicban írtál- lévén tavalyiak(csúszó leértékelés) - több mint lízing szaguak.
A pályázók nyílván több kondíciós csomaggal állnak elő.
A fő, tavasszal látjuk ki pályázik egyáltalán!
Ugyanis, áttervezett gyártásakor az eléviselhető ár, 100 körül kezdődik, ha meg mi túl igényeskedjük magunkat,(ide vonatkozó morgást kivitelezői oldalról volt szerecsém hallani: átttervezés, ami árfelhajtó stb:) könnyen ülve maradunk. (Remélem nem ez a cél)
"Alternatíva" a papagáj. Mai tempóban 2036-ra a végére érünk. Addigra a felújítottak fele már kileheli lelkét.
S végül, figyelmezzünk az angolok (múlt)század eleji külügyminiszterére: "Angliának nincsenek barátai, Angliának érdekei vannak". Nem szép de - szükségszerűségből fakadón -okos. Tanulhatnánk belőle valamit.
23370 mdbz, 23394 czzf50:
Köszi a mailt, az információt meg a képet! Ilyen volt, csak mire közelebb értünk, megszökött a galád néhány tartálykocsi társaságában.
23382 Carpy:
"Feluljarora nehez feltekerni, fent is csak minimalis sebesseggel lehet haladni, viszont a lefele iranyban vett lendulet nem fogy el, mint pl az aluljarobol kifele vezeto rampan. De ez off, bocs."
Szerintem nem off, hogy a műtárgyakról is beszélünk itt. Ha mégis, nézz át az Útépítés, úttervezés topicba. Ráférne egy kis élesztés. Gyalogosként egyébként egyáltalán nem bánom, hogy a felüljáróra nehéz feltekerni biciklivel és szerintem az aluljárókban sem egészséges, hogy egyesek biciklivel, gördeszkával száguldoznak. Külön alul-felüljáró a gyalogosoknak és a bicikliknek: ez meg bilikategória.
Miskolc-Mezőcsát:
Annakidején nekem is komoly érvelésembe került, hogy a barátnőmmel busz (Avas-délről a Tapolcai elágazáshoz lesétálni, mezőcsáti buszra felszállni, 10 percet gyalogolni) helyett vonattal (31-es busszal a Tiszaira, vonatozni, átszállni, vonatozni, 20 percet gyalogolni) menjünk az édesanyjához. Az ilyen közlekedési mód mélypontját az jelentette, amikor a Mezőcsátra menő vonat Hejőkeresztúrról egy Tiszaújvárosba tartó vonathoz csatlakozva indult. Az időközbeni menetrendváltozás óta Nyékládháza-Hejőkeresztúr között viszont csak munkanapokon járt a kapcsolat, így a Hejőkeresztúr-Mezőcsát vonatnak nem volt mihez csatlakoznia. El tudom képzelni, ahogyan szombatonként elindult a világtól elzárt állomásról nulla utassal. Néhány hét alatt azért észrevették, hogy valami nincs rendben, azután szombatonként már Nyékládházától és -ig közlekedett.
23395 pg54
"1. Jendrassik György születésének 100. évfordulójára kiadott bélyegen milyen vasút (szerelvény, motorvonat, mozdony, akármi) látható?"
MÁV HARGITA típ. négyrészes motorvonat, Ganz, 1944. Motorkocsi: 1B'2' 450 LE/331 kW dízelmechanikus, 120 km/h
"2. A magyar vasút 150 éves évfordulójára kiadott három bélyegen a hivatalos tájékoztató csak a legelöl láthatóakat írja. Ezek sorrendben a következők:
17 Ft: 303, 24 Ft: 325, 24 Ft: "Pest"
A mögötte levőket részben felismertem:
17 Ft: M44, 24 Ft: V40, 24 Ft ???"
??? - 259. sor. mozdony
"A leghátul ábrázoltak:
17 Ft: ???"
- BDVmot, M41, By v. Ap kocsi
"24 Ft: ???"
- ABbmot v. Bbmot, középen nem tudom, mi, MÁV III. osztályú fővonali felvételi épület típusterve
A balesettel kapcsolatban még annyit: ma vasárnap, azaz kamionstop van. Ez nem vonatkozik az élőállatot és gyorsanromló árut szállítókra, a betakarításban résztvevőkre (ez most ugye nem aktuális) és akülföldi kamionokra a határállomástól az első pihenőhelyig vagy ROLA terminálig (ha nem jól tudom, korrigáljatok!!!)
"Tudtommal egy ma korszerünek számító mozdony ára 800 millió Ft körül van, ha esetleges extra igényeinket is hozzászámoljuk (-30 C, EÉVB, stb.), akkor is maximum 1 milliárd Ft körül lehet. A fenti értékhatárban valszeg egyebek is szerepelnek (pótalkatrészek, szállítás, oktatás-kiképzés)."
Köszönöm, elso hallásra kicsit soknak tunt a többmilliárdos nagyságrend, így már emészthetobb az összeg. Egyébként az egyéb szolgáltatások a vételártól függetlenül is értelmezhetok? Nekem úgy tunne szokásosnak, hogy az oktatás meg ilyesmi benne van a vételárban.
marslakó! > Vitazzunk? Akkor irj adatokat! Aztan majd en is irok!!! Dehogy írok számokat! Tudjuk, hogy te abban verhetetlen vagy! :-))
A lényeg, hogy közúti közlekedés kell, és az üzemanyagadón meg az útilletékeken (meg a vállalkozók adóján, stb.) nagy állami bevételek vannak belőle. És aki tönkre akarja tenni, az nagyon rosszul gondolkodik.
A MÁV-on meg főleg kiadás, állami dotáció van. De azért vasút kell, és senki épeszű nem akarja megszüntetni. Mert vannak olyan területek, ahol verhetetlen.De szerintem azokat a funkcióit, amiket más közlekedési eszközzel sokkal gazdaságosabban lehet ellátni, a gazdaságosabbra kell bízni. De ez csak az én véleményem.
Budapest, 2001. január 21. (MTI) - Öten sérültek meg abban a balesetben, amely Kiskunfélegyháza közelében vasárnap kora délután történt egy fénysorompóval védett vasúti átjáróban, ahol kamion ütközött egy személyszállító vonattal - tájékoztatta a MÁV ügyeletese az MTI-t.Közlése szerint a mozdonyvezetőt és a kamion sofőrjét a mentők súlyos, nem életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba.
Két jegyvizsgáló és egy utas könnyű sérülést szenvedett. A baleset körülményeit jelenleg is vizsgálják.
A MÁV tájékoztatása szerint a néhány órás pályalezárás négy személyvonatot érint, helyettük vonatpótló autóbuszokat indítanak.+++
A tenderen - feltehetőleg - hárman fognak részt venni (ui. ide vonatkozik a közbeszerzés).
Ezek: Siemens TAURUS. Adtranz 185, Alstom Cybic 2600.
A Taurus jelenlegi ára 5m DEM. A 10+5 MÁV-GySEV értendő(elképzelés legalábbis ez volt).
Az általad írt ár lizing veszélyt jelent. AZ pedig a túrós hátú ló esete.
Így lett a Samu (egységenként)700m-ról 1mrd fölötti a,la Postabank.
A dologban a beszállítóknak is lesz néhány szava. A Siemensnek saját bankja, Adtranz-nak is bankháttere van. Alstomról tudni a legkevesebbet.
A legszebb azonban a következő:
Az 1116 230km végsebességű univerzális, a 185 140km max. tehervonati, a 2600 200km. max unverzál gép.
Urak,tessék, tessék! Lehet "objektív" módon összevetni.
Lesz itt még mi szem(könnyek) és szájnak(forgó gyomor) ingere. Jó lenne, ha végre valami részrehajlás nélkül, rendre történne!
A gyors ügyintézést ismerve, lesz időnk szemlélődni.
....esetleg a fékjének müszaki állapota olyan volt, hogy nem tudott volna megállni 300 m-es fékúton sem, ezért inkább belelépett a gázba.... Lásd: Hidasnémeti, M41 2178
Sziasztok!
Matiz, az asztalon Rocco 2,5-es sínrendszer van, lehet hogy rlfogult vagyok, de szerintem ez a legjobb. talán ez nem volt egész idevaló, a többiektől ezért bocs...
A képek kellenének a "postás"-ról.
Köszi, Üdv.: maczko.
"2000 oszén a kormány felhatalmazta a Közlekedési Minisztert, hogy kezdjen tárgyalásokat
10 db MÁV és 5 db GySEV , kétáramnemu mozdony vásárlása céljából 48 500 000 000 Ft.-
értékhatárig"
"Csak tájékozódni szeretnék: ezek szerint egy korszeru mozdony ára 2-3 Mrd Ft körül lehet? "
Tudtommal egy ma korszerünek számító mozdony ára 800 millió Ft körül van, ha esetleges extra igényeinket is hozzászámoljuk (-30 C, EÉVB, stb.), akkor is maximum 1 milliárd Ft körül lehet. A fenti értékhatárban valszeg egyebek is szerepelnek (pótalkatrészek, szállítás, oktatás-kiképzés).
Emberek!
Olvasgatom azt a többször emlegetett, szép színes új vasúttörténeti könyvet. Hát nem tudom, hányszor állt égnek a hajam, és nem tudtam, sírjak vagy nevessek...
De amit ma találtam, minden eddigit felül- (alul-) múlt!
A svájciak híres vörös motorkocsiját úgy nevezi: "Rotorpfeil", és hogy biztosak legyünk, hogy nem egyszerű betűhiba, le is fordítja: "Forgó Nyíl"...!!!???
A szerző, az angol lektor, a fordító, a magyar lektor - összesen ennyit ért a vasúthoz???
Lehet, hogy nem hülye, csak fáradt.
Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy a kamionvezetője pihenés, alvás nélkül vezetett hosszú időn keresztül. Így nagyobb profitot érhet el, sok más közlekedő életének kockáztatásával.
Régebben is előfordultak közlekedéssel kapcsolatos bélyegek errefelé.
Most lenne néhány kérdésem (még van egy csomó tartalékban):
1. Jendrassik György születésének 100. évfordulójára kiadott bélyegen milyen vasút (szerelvény, motorvonat, mozdony, akármi) látható?
Akinek nincs keze ügyében, megtalálhatja:
http://www.posta.hu/BELYEGEK/1998/magyar/index.htm
2. A magyar vasút 150 éves évfordulójára kiadott három bélyegen a hivatalos tájékoztató csak a legelöl láthatóakat írja. Ezek sorrendben a következők:
17 Ft: 303, 24 Ft: 325, 24 Ft: "Pest"
A mögötte levőket részben felismertem:
17 Ft: M44, 24 Ft: V40, 24 Ft ???
A leghátul ábrázoltak:
17 Ft: ??? 24 Ft: ??? 24 Ft: első vasút avatása
Szeretném, ha valaki segítene a kérdőjelek behelyettesítésében!
Ezek is fellelhetők a következő címen:
http://www.posta.hu/BELYEGEK/1996/magyar/index.htm
Macibb:
"Milyen típusú iparvasúti mozdonyt láthattam a Dunai Finomító állomáson ma délután, vöröses
(bordó?) festéssel? "
A MOL-nak vannak ott ilyen bordó (kék csíkkal) színü Bobói, több is, ezek valamelyikét láthattad. Szerintem ez a festés kimondottan jól áll ennek a mozdonynak.
V42 515:
megkaptam, köszi, majd küldöm az észrevételeket!
"Minden napra egy mese?" Tegnap Császárszállás, ma ez? Holnap meg esetleg egy kis kődobálás, betondarab vágányra helyezése, kábellopás, fű-fa-virág...
Más. Carszkojeszelói hírek.
1.
Luganszk honlapján most sem találok semmiféle utalást iker-motorkocsikra vonatkozóan. Esetleg megér annyit a dolog, hogy megkérdezzem tőlük, tudnak-e arról, hogy ilyet kéne gyártaniuk? Hátha tőlem tudják meg, és hát jobb később, mint hülyén :)))
2.
Az ADtranz-Novocserkasszk közösködésből származó EP10 sorozatú, kétáramnemű (3kV=/25kV~) villamosmozdonyból a protó elfogadása után az orosz vasút egyelőre egy 21 darabos szériát rendelt, a gyártás folyamatban.
Gyere emillel a vasutandmodell@matavnet.hu-ra. Ott kitárgyaljuk!
Többieknek, üdv &:
Megéritek a pénzeteket! A latinnal non e (tanto) vero ma ben trovato. Jól eső, hogy íly gyorsan reagáltok. A fennkölt külhonban nyugaton nyugodtan karattyolhatnánk, a kutya se értené( a végén még nemzeti büszke leszek).
pg54 irigyelellek a latin miatt, nekem csak a retoroman jutott (tudod a svájci ősrómai latin, mint egy nyelvi óskövület- de azért pazar).
A héten hosszabban tárgyaltátok a magyar áramszedőket. Valamit firkáltam rá.Ha érdekel Benneteket, egy áttekintést szívesen felteszek, egészen az Afp 321-ig.
"[Havaria] Súlyos vasúti baleset történt vasárnap dél körül Bács-Kiskun megyében. Tiszaalpár közelében egy vasúti átjáróban összeütközött egy személyvonat és egy nyergesvontató. Az elsődleges információk szerint a kisiklott vonat vezetőjét súlyos, életveszélyes állapotban vágták ki a tűzoltók a mozdony fülkéjéből. Rajta kívül súlyosan megsérült a kamion sofőrje is, valamint egy idős hölgyet szívpanaszok miatt kellett kórházba szállítani. A mentési munkálatok folyamatban vannak, a roncsok elszállítása és a forgalom helyreállítása még órákig eltarthat. "