"...A Malévnak mielőbb gondoskodnia kell a gép megjavításáról, hogy ez a krétai helyszínen történik-e, vagy máshol, azt még nem tudni..."
No most ha megsérült nem egyértelmű hogy helyben javitják meg? Hisz nem úgy van, kikalapáljuk aztán hazarepülünk vele. Nem túl rizikós onnan elindulni (átszelni az Égei tengert) és hazaérni
Azért gondolom nem csak annyi történt mintha egy kocsinak a kaszni behorpadt és majd azt kikalapáljuk.
Hülye kérdés törzs-szekció csere történhet, bár nem ismerem a 737es törzsszerkezezetét csak laikus módon hangosan gondolkodom
Ebből a fotóból nehéz okosat mondani. Nem látni, mi történt a törődobozzal/csúszóval a képtől hátrébb, meg hát a nyomok a betonon is sokat elárulnak, a rögzítőkről nem is beszélve.
Tegnap estig haldoklott a netem. Próbáltam újabb képet vadászni vagy kinti sajtóanyagot, de csak térképet sikerült, az viszont elég friss :))
A hasi sérülés nem tűnik olyan borzalmasnak, de ez lehet csalóka. A HA-LEJ hasa felhasadt a gerincfényeken annak idején, de szemre a sérülés rövidebb volt. Itt ha a varió nagyobb volt, lehet geometriai elváltozás, amit így nem látni. Az elég valószínű, hogy a futó berugózott rendesen. Ha süllyedésből egyszerre ért le a svanc és a futók, az valószínűleg kevésbé baj, még ha hosszabb is a sérülés. Goldeneagle olvtárshoz csatlakoznék: elsőre nem valószínű, hogy ez "beyond repair" lenne. Mások az árviszonyok, mint a hajdani Tu-154-es mutatványnál.
Mondjuk engem hidegen hagy, nekem csak repjegy kell, de mondjuk alkalomadtán és kétségbeesésükben eladhatják az utolsó megmaradt jegyeket nekem két nappal az indulás előtt, szállás nélkül :-)
ez mennyire lehetett a durva lepottyanás (nagy varioval való földeérés miatt a normálisnál jobban berugózó futók) és mennyire a gép rossz állásszögének az eredménye ? ...vagy mindkettő ?
Nem ördögtől való dolog a tailstrike, csak hát roppant kellemetlen, főképp hátat tartani érte... A farokcsúszó/ törődoboz inkább a felszálláskor már kirugózó futó és a farokrész felé húzott érintő geometriájához (és erejéhez) alkalmazkodik, itt azonban a kép alapján úgy tűnik, berugózott a főfutó is szépen. Alighanem megült a kisdisznó a betonon szépen... :(
Igen el lehet kerülni, vagy az iroda választással, vagy pl a green travel esetében akár 3 chartercég közül is választhatsz(malev, tailwind, freebird)
A média is befolyásoló tényező, no meg az emberi butaság. Erre pont jó példa volt az uborkabotrány is.
Annyit még kifelejtettem, tökéletesen egyetértek azzal a megállapításoddal hogy a MALÉV milyen célkeresztben is van akár a média részéről is. Sajnos a mostani komoly dolog, viszont az elmúlt időkben szinte minden bolhaf@sznyi dologról beszámolt a média, sok esetben nem kicsit túlozva. Más utazásos topicban már az utasok szinte kerülik a MALÉV chartereket, talán a késések miatt még jogosan is, bár ha belegondolnának a dolog biztonsági része pont az Ő érdeküket szolgálja. Azt már a szezon előtt lehetett látni hogy a charterek miatt lesznek késések rendesen, mert úgy nézett ki hogy túlvállalták magukat. Viszont mikor a multkori Római járatot emlegetik az 1db meghibásodott magasságmérő, vagy sebességmérő miatt, no azt nem látom megalapozottnak. Azt hiszem ez bármelyik légitársaságnál akár hetente előfordul valamelyik gépen, sőt talán komolyabb dolgok is.
Köszönöm, remekül leírtad a dolgokat. Az a gond hogy most szinte már majdnem mindegy mi is volt a pilóta ebből ki nem mosakszik. Lehet ludas volt benne, lehet nem, lehet ha nem így cselekszik akkor nagyobb gond is lehetett volna, de lehet hogy épp semmi. Olvasom hogy a "liftezéssel" többen is találkoztak HER esetében. Nem tudom egy Pilcsi mennyire van tájékoztatva/tájékozódva ezekről, pláne ha csak alkalomszerűen repül oda egy légitársaság. 2 dolgot azért szeretnék megjegyezni HER esetében, lehet tzök felesleges, de talán nem. Mi csak egyszer voltunk, már írtam amit leszállásnál tapasztaltunk, ránézve a google earth-re szépen látszik a pálya küszöb vonalától kb 100-200 méterre merőlegesen húzódó kanyon. Gondolom ennek a hatását éreztük. Méég ehhez tartozik hogy épp ott Krétán van elég sok hasonló. Autóval közlekedve az egyik kanyonba egy parkolóba megálltunk, a szél majd leborított a lábunkról, kiérve szinte érzékelhetetlen volt a szél, viszont a bejárata szinte tölcsérszerű. azt hiszem az ilyennek a hatását nem kell ecseteljem. A másik dolog a Heraklioni reptér betonja/aszfaltja. Leszállásnál még nem tudtam mire vélni az iszonyú rázkódást és rezonanciát (első landolásunk volt) mikor viszont felszállásnál végigszáguldottunk a pályán még ettől is nagyobb rázkódásban volt részünk, konkrétan azt hizzem széthullik a gép. Ezt semelyik másik reptéren nem tapasztaltam még, igaz túl sok viszonyítási alapom nincs is(BUD,BCN,PRG,AYT,HER)
Nemtom a Malév 800-as hányra van beszékezve, de nálunk a 800-as 189, ehhez jön általában 10-12 baba a törököknél ez full normál :) plusz a crew, simán vagyunk 200 felett a gépben. Egy kicsit zsufis amikor elhelyezkednek és próbálják a pianínót a kalaptartóba beletuszkolni :)
Igazad van, de döbbenten veszem észre, hogy anno a pokolba elkívánt kőkemény olykor bunkóba átmenő oktatók (és ezzel nem szeretném egyiket sem megbántani, mert megtanítottak egy csomó mindenre) mennyi nyomot hagytak az emberben. És ezek a dolgok visszaköszönnek a mindennapi munkában, vagy oktatásban, az ember használja a kommunkációban és szerintem megfelelő szűréssel és tálalással valóban mókás lehet és átsegítheti az oktatmányt a stresszesebb állapoton egy rosszul sikerült bejövetel esetén...és egy sör mellett az jó téma is tud lenni.
...a másik ilyen beszólás volt, és sajnos ez 800-ra is igaz, anno ezt 400-ason kaptam meg ami szintén hosszú :" ne lifegtesd Bmg!" miközben próbáltam huzogatni az orrát a gépnek. A többit már le sem merem írni, mert kizárnak a topikból.
CB=Circuit Breaker, olyan mint a hálózati kismegszaktó. Ha zárlat keletkezik a rendszerben, kiugrik a helyéről, amit vissza tudsz nyomni. Viszont ki is tudod te magad is húzni, mint amikor ottlon lecsapod a vllanyórát. A repülőn szinte minden rendszernek van ilyen. A pilóta mögötti/ feletti rész tele van vele mint a süni tüskével.
A fedélzeti hangrögzítőt úgy tudod magad arhiválni, hogy leveszed az áramról, ergo nem megy tovább és nem írja felül magát...
...Ahogy az egyik oktatóm mondta, "feszítsd elő a motort királyfi". Alapon bejönni, az azt jelenti, hogy egy húzásod van nem több. Ha befordul a szél, akkor az kapufa. Nagy szélben turbulens időben, a gázt lassan 10-lábon vesszük le. Ha ez magasabban tesszük kapufa megint. Egy 600/700-ast be lehet lebegtetni "kihéheztetve" agyáig elhúzva, de egy 800-ast nem...
Ezek a "szakkifejezések" mosolyt csalnak az arcomra annak ellenére nem túl vicces topik ez és a tém se éppen vidám