Annak, aki még nem ismerné, itt megtalál minden infót róla: http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-taplalkozas.htm
Várom szeretettel mindazokat, akik részben vagy egészben áttértek erre a táplálkozásra és már tapasztalják jótékony hatásait, de azokat is, akik még csak ízlelgetik, és mások tapasztalataira, tanácsaira van szükségük. Természetesen bevált ételreceptek is jöhetnek.
A fentiekből is látszik, hogy ez NEM a paleo táplálkozás megvitatásának tere, ezért kérem a kételkedőket és vitatkozós kedvűeket, nem beszélve a provokatőrökről, keressék fel a másik "szendigáboros" topikot e célból.
Az elnevezéssel kapcsolatban: Látom, a "paleolit" szó elég komoly indulatokat vált ki azokból, akik először találkoznak ezzel. "Mamutot kőbaltával..." "Tücsköt, bogarat, vackort..." stb. Ez kb olyan reakció, mint amikor a vegetáriánusoknak azt mondják, legeljenek füvet. Leegyszerűsítés. A paleolit itt csak annyit jelent, hogy bizonyos értelemben az élelemtermelés (vagyis tej, gabonafélék, hüvelyes kultúrnövények) előtti táplálkozást próbáljuk imitálni. Ne azt jelenti ez feltétlenül, hogy kultúrnövényeket tilos enni (tehát pl a gyümölcsöknek, novényeknek, állatoknak csak a vad változatát lehetne fogyasztani), hanem inkább arról, hogy azokat az összetevőket próbáljuk kiszűrni, amik az elmúlt 10 ezer évben terjedtek el alapélelmiszerként, előtte viszont hiányoztak az étrendünkből. Nevezhetnénk, glutén-, laktóz- és lektinmentes étrendnek is, de ez előtt még értetlenebbül állnának az emberek, nem mindenki szeret elemezgetni. Sokkal egyszerűbb egy tilalmi listát felállítani, és az azon szereplő ételeken kívül mindent lehet enni. És az a jó, hogy bármilyen gyakorisággal, bármilyen mennyiségben. (Úgysem lesz éhes egyhamar az ember ezen a koszton, korlátokat fog szabni a befogadóképesség) Az evolúciós alkalmazkodás egyébként annál jobb, minél korábban terjedt el az adott vidéken a neolit életforma. Tehát pl mediterrán országokban jobb az alkalmazkodás, skandináv országokban rosszabb (lásd SZG könyve). De ez csak statisztikai adat, valójában a glutén-laktóz-lektinmentes táplálkozás mindenkinek csak hasznot hajthat.
Az lehet, hogy a kevés evés hosszú távon többet számít, mint hogy mit eszünk - ha azzal jár, hogy amit nem kéne, abból ezáltal igazán nagyon kevés kerül be abszolút mennyiségben.
De, biztos hogy alkalmazkodott. Minél régebbi egy hatás, annál jobban. Pont erről van szó. Biztosan ettek hüvelyeseket is a paleolitban, meg gabonát is, meg sok minden mást is. És azóta is eszünk sok mindent. Akik nem pusztultak bele gyerekcsinálásig, azok utódai jobban is bírják, és a gyerekcsinálásig többnyire szintén eljutnak. De aztán?
Te sem gondolod ezeket egybitesnek, hogy vagy belepusztulsz azonnal, vagy ha nem akkor ártalmatlan. Nem. Jól elvagyunk vele, eszegetjük pár évtizedig, aztán kapunk metabolikus szindrómát, rákot, infarktust, autoimmun nyavalyákat, minden vackot. Aki alkalmazkodottabb génekkel van megáldva, az tovább bírja egészséggel. A Churchillek nagyon ritkák.
A hosszú élet meg a jóegészség persze soktényezős dolgok, de a legtöbb embernél a kajálás nyom a legtöbbet a latban (leszámítva evidens dolgokat, mint a dohányzás, alkohol, sínrefekvés stb).
Biztos, hogy az ember nem alkalmazkodott és "evoluált" az azóta eltelt időben a megváltozott tápanyagokhoz? És honnan tudjuk, hogy a paleolitban nem ettek hüvelyeseket, pl? Azzal egyetértek, hogy a szénhidrát-terhelést csökkenteni kell, meg hogy nem kell folyamatosan jóllakni, a többi viszont megalapozatlannak tűnik. Kicsit.
Ha már én is átnéztem ide (és beregisztráltam), azt beírom, hogy legjobb lett volna ebbe születni! Sebaj… Akárhány évesen, és mielőbb, mindenkinek hajrá! Talán már én is függök; enni nem is fontos, vagy csak igaz finomságokat. :-)
annyival egészíteném ki, hogy mindenkinek hasznos és GYÓGYÍTÓ, nemcsak a hajlottabb korúaknak. mert ugye milyen korban nincsenek az embernek bajai? különböző gyulladások folyamatosan és visszatérően, gyakorlatilag csecsemőkortól küzdhet mindenki a manifeszt vagy rejtett gluténérzékenységével. ha belegondolok, hogy 2 éves koromtól megúszhattam volna az autoimmun ízületi betegségemet.... :-S
Nem vagyok biztos benne, hogy a Természetgyógyászat a helyes kategória a paleolit táplálkozás számára. Talán határeset. Annyiban igen, hogy a "vissza a természethez" elvvel harmonizál, illetve hogy a hivatalos orvoslástól független.
Nem független viszont a tudománytól, sőt, igen kényes a tudományos megalapozottságra.
Az alapelv az evolúció. Vagyis, hogy a "mi a jó az emberi szervezetnek" kérdésre az ismert emberi szervezet analízisénél többet mond az ember evolúciós múltjának ismerete plusz az az elv, hogy amihez régebben alkalmazkodtunk biológiailag, az inkább való nekünk.
Ez máshol is felmerül, csakhogy míg a legtöbben növényevő múltat feltételeznek, vagy arról beszélnek hogy vannak vadász-halász illetve gyűjtögető ősökre hajazó típusok és ennek megfelelően van akinek a húsevés a jó de a többi meg legyen vega, a paleolit eszme az utóbbi néhány ezer év mezőgazdasági kultúráját teljes tévedésnek tartja, és egy nyers zöldség-gyümölcs, hús, telítetlenzsír piramist javasol. A fő ellenségek a tej, a glutén és általában a magas szénhidrátterhelés.
Színfolt a hivatkozás az egyébként vitatott vízimajom-elméletre, miszerint az ember evolúciós múltjában lett volna egy hosszabb Hany Istók-periódus, melynek emlékére a halolaj a mai ember számára is valóságos életelixír.
Eredetileg egy Cordain nevű illető a paleolit táplálkozás nagy nemzetközi guruja, magyarok számára Szendi Gábor teszi emészthetővé - és ez nemcsak fordítást jelent, hanem tompítást, továbbfejlesztést is. Szendi a mindig mindennek mániákusan utánanéző ember, aki minden egyetértése mellett sem elégszik meg pusztán az evolúciós elvvel, hanem megköveteli, hogy a jelenlegi embereket vizsgáló kutatások támasszák alá az állításokat. Ezért ő engedményeket ad az "ortodox paleo" elvek alól, de talán tesz is hozzájuk valamicskét.
Lektintilalom, ami a hüvelyesek (babok, lencsék, amerikai mogyoró) kizárását jelenti (mert a lektin áteresztővé teszi a bélfalat ezért emésztetlen fehérjék szívódnak fel) és hogy az omega zsírsavaknál ügyeljünk az omega3/omega6 arányra valamint a forrásra.
És jön még hozzá az, hogy egyáltalán, együnk keveset, legyünk egy állandó enyhe éhezés állapotában, szedjünk különféle vitaminokat és ásványi anyagokat a hivatalosan ajánlottnál nagyobb mennyiségben, ügyelve ebben is bizonyos korlátokra.
Az egész elsősorban azoknak jó, akik már közelednek életük derekához és(/vagy) jönnek az egészségügyi problémáik. Allergiák, autoimmun betegségek, metabolikus szindróma áldozatai sokat profitálhatnak az étrendből.
Biztos kihagytam valamit, de röviden ennyi. Szendi szerint neház abbahagyni a paleolit táplálkozást, mert a szervezet ezt pavlovi erejű büntetéssel sújtja. Különösen ha valaki azért kezdte el, mert valami konkrét baja volt. Ugyanakkor nem nehéz betartani a szabályokat, más, mint a nyugati világban "normális" étrend, de könnyen megszokható (persze ha valaki addikcióval indul, az más, de az olyan embernek bármi is nehéz lenne).
a lényeg, hogy fehérje legyen (kivéve a tejet, de sajt mehet). + zöldség és gyümölcs. egyébként a szalonna egyáltalán nem kérdéses, hiszen a kőkori ember nagyrészt vadászott, az elejtett állatok zsírját is ette. :-)
ez nem ilyen szigorú, az hogy paleo az csak elnevezés és már írtam előbb, h honnan a név. próbálunk olyan alapanyagokból készíteni ételt amikből a kőkori ember ehetett.
A tiltott dolgokon kívül bármit, fantáziára van bízva. Tücsök, bogár és a nyersárú teljesen megengedett ízlésen múlik :) . Én elszoktam tekinteni tőle, általában. Tojást , szalonnát, salátákat, husokat, halakat szoktam főleg. De rájöttem, h a pörkölt például maximálisan paleo. Jövő hétvégén gulyáslevest akarok főzni, krumpli helyett zöldségekkel , fehér és sárgarépával. Kiváncsi leszek. Halászlé is teljesen jó.
A lényeg nagy vonalakban annyi , hogy próbáljuk leutánozni azt a táplálkozást amihez hozzáfejlődtünk az evolúciónk során vagyis, hogy ne együnk gabonafélét, tejtermékeket, hüvelyeseket. A miértekről írt egy könyvet Szendi Gábor rengeteg szakirodalmat feldolgozva, azt nehéz elmondani nem hozzáértőként.
http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleo20091214.mp3 Ez egy beszélgetés Szendi Gáborral, itt elhangzik egy-két érdekes dolog.
A téma érdekes, bár nem hiszem, hogy 0 provokatőr fog majd felbukkanni... Érdekel a táplálkozás, vitassuk meg. Jó lenne először is valakinek leírni, mi is az a paleolit táplálkozás pontosan.
jobb híján a Természetgyógyászat csoportban nyitottam, bár belegondolva, nagyon sok beteg ember számára gyógymódnak is tekinthető, sőt, ténylegesen ez áll legközelebb az ember természetes táplálkozásához...