Keresés

Részletes keresés

jamie61 Creative Commons License 2008.09.11 0 0 37

Üdvözlet Topiktársak!

Tanácsra lenne szükségem,szeretnék egy kerti kiülőt késziteni,amit kivivel futtatnák be,olyan pergola félének 6x3 méteres lenne kb 2-3 méter magas.Kérdésem milyen kivit ajánlatok,mennyit,és hol tudnám beszerezni,illetve hol érdemes beszerezni?

Freddy56 Creative Commons License 2008.09.08 0 0 36
Ha rövid csapra metszed, mint a szőlőt (bár ott is van olyan fajta, amely ezt nem szereti), akkor már a metszéssel le is "szüreteltél". Nem lesz virág, nem lesz termés!
Előzmény: Trisaa (35)
Trisaa Creative Commons License 2008.09.07 0 0 35
Sziasztok! Mi lehet az oka annak, ha a kivi nem virágzik? Már sok éve megvan, de nemhogy gyümölcsöt nem hoz, még csak nem is virágzik. Azt sem tudom, h termős vagy porzós.. Most nagyon meg lett metszve, lehet h az a baj? Egyébként szépen nő, hatalmas levelei vannak!!
zotya papa Creative Commons License 2008.09.07 0 0 34
Én is észrevettem, egyenlőre meghagyom.Majd később nagy konténerbe átültetem,az egyik kedves Barátomnak úgyis szüksége van porzóra.A nagy tövet nem lehetett már átültetni.
Előzmény: bombaba (33)
bombaba Creative Commons License 2008.09.07 0 0 33
A kiviről még nem hallottam ilyet. Kár, hogy csak porzós volt.
Egyébként a Solo-val pont úgy jártam, mint Te.
Amit furcsának találok, a feltört hajtás levele. Nálam normális 'kerek' levelei voltak a Solonak, nem ilyen hosszúkás. Talán nálam is kihajt gyökérről, figyelni fogom.
Előzmény: zotya papa (32)
zotya papa Creative Commons License 2008.09.07 0 0 32
Már párszor kilett emelezve és boncolgatva/szószerint/,hogy ültetéskor vegyük figyelembe a kivi sekélyen szétterülő gyökérzetét.Ez öntözéskor a legfontosabb, hogy ne csak a tövét öntözzük, hanem távolabb is .Erre itt a példa a kertemből kiásott porzós Soló kivi tövétől,több mint másfél m távolságra a kinem ásott gyökérzet kihajtott.Kb 25 cm-ről tört fel .Bemutatom nektek ,hogy ilyen is előfordulhat.
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.02 0 0 31
Szia ! A kivik velem együtt Marcaliban /É-Ny Somogy/ laknak . Ha minden igaz Oriental Delight fajta ,valamelyik csomagküldőtől rendeltem anno.A metszéshez az ötletet v.melyik Kertészetben olvastam ,de aneten is adnak jó ötleteket. Kicsit hasonlóan a szőlőhöz,csak a z éves vesszőket nem rövidre metsszük,hanem legalább5-6 rügyre,mert a közelebbiek terméketlenek.Azért nekem is van még mit tanulni és igazából a metszést jobb ha látja az ember "élőben" mert szép egy képes leírás,de mi van ha az én kivim nem úgy görbül vagy pont ott nincs rajta vessző ahol kellene.Én a gyümölcsfáimmal is így vagyok.Kb 15 éve kezdtem -ma is csak hobbiszinten-de még mindíg van mit javítanom a technikán.
Előzmény: bombaba (30)
bombaba Creative Commons License 2008.09.02 0 0 30
Szia,
ha jól értem, szőrös kivid van.
Néhány kérdés:
- milyen szakirodalom szerint metszed?
- az ország mely részén lakik a két kivi?
- a fajtáját ismered?
Előzmény: Törölt nick (28)
Freddy56 Creative Commons License 2008.09.01 0 0 29
Sziasztok!
Pénteken Zalában jártam, ott csodálatos kiviket láttam! (meg egyéb más csodákat is).

Majd teszek fel képeket, de előtte azokat le kell kicsinyítenem, meg, megvárom, hogy a csodálatom egy kicsit alábbhagyjon, nehogy azt gondoljátok, hogy félrebeszélek az ámulattól!
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.01 0 0 28
Szia Bombaba !

Nekem két bokor önporzósom van.Több mint 10 évesek , de csak néhány éve teremnek.Valószínűleg metszés-tudománybeli hiányosságaim miatt. Amióta próbálom a szakirodalom szerint metszeni azóta terem.Viszont baromi nehéz kordában tartani ,mert hajt mint az őrült.Tenyérnyi levelei vannak,atermés a kisebb dió és atyúktojás között.Sajnos a rengeteg virághoz képest nem túl sokat terem,igaz eddig virágzáskor legtöbbször pocsék idő volt vagy rovarjárás nem volt./talán ki kellene próbálni az ecsetelős módszert,deaz elég macerás.../.A talajról csak annyit: az egyik anyu háza előtt,kb 1 m-re a betontól van ,töltésföldbe ültetve.Néha egy kis szerves trágya ,ezen kvül semmi.Amióta "nagykorú" nyaranta nemis öntözöm,mert így is a ház tetejéről kell metszéskor leoperálni.Kártevője,betegsége eddig semmi.
Előzmény: bombaba (-)
aniggina Creative Commons License 2008.08.22 0 0 27

Van valakinek eladó kiwinövénye? Egy olyan példányra gondoltam, amit egy darabig még cserépben dédelgethetek.

Köszi.

grifi Creative Commons License 2008.08.19 0 0 26

Köszi, ismerem.

Én keserűsót szoktam használni, csak gyakrabban kéne.

Előzmény: kertészboy (24)
Arth_ur Creative Commons License 2008.08.19 0 0 25

Lehet igazság abban amit mondasz!

Ráadásul összecseng a keserűsó (magnézium-szulfát) adagolással kiegyensúlyozható mészérzékenységgel.

Előzmény: grifi (23)
kertészboy Creative Commons License 2008.08.18 0 0 24
Kezelheted "zöldítő lombtrágyával". Magnéziumot tartalmaz, folyékony, kb. 1 l-es kiszerelésben kapható, magyar termék. Én gazdaboltban vettem.
Előzmény: grifi (23)
grifi Creative Commons License 2008.08.18 0 0 23

Sziasztok!

Én is láttam már többször Horvátországban a kivilugasokat, egyiknek sem sárgultak a levelei.

Szerintem az lehet a magyarázat, hogy ott a dolomit miatt magas a talaj magnéziumtartalma. Nálam is meszes a talaj, és a kivim erősen magnéziumhiányos - néha vashiányos is. Ráadásul a kútvizünk is meszes, és ha azzal öntözzük, újra előjönnek a hiánytünetek. Erre azt találtam ki, hogy egy kevés ecetet keverek az öntözővízbe.

Sajnos itt nálam megfelelő gondoskodás nélkül nem sokra menne a kivi.

Arth_ur Creative Commons License 2008.08.17 0 0 22

A zacskóra ráírt koncentrációban.

Ha jól emlékszem 1%, azaz 50 g egy 5 literes kanna vízben feloldva, a növény méretétől függően pár literes mennyiséget adtam minden mészkerülőnek egyszer tavasszal és egyszer nyár közepén.

Előzmény: szalmaszál (20)
kivi Creative Commons License 2008.08.17 0 0 21
Örülök hogy topic nyílt rólam... :-)
szalmaszál Creative Commons License 2008.08.16 0 0 20
Milyen töménységben adagolod? Mennyi időnként? Talán segítene nálam is.
Előzmény: Arth_ur (19)
Arth_ur Creative Commons License 2008.08.14 0 0 19

Talán Jozsó48, vagy Zotya papa írta válaszul a Fagytűrős topikban, hogy ő is látott már meszes talajon jól növő kivit. Úgyhogy megfordítanám a kérdést: mitől tartunk mészkerülőnek egy növényt, amikor sok helyen láthatóan jól bírja a meszest is?

Úgy tűnik, jónéhány mészkerülő-savanyút kedvelő növényről kiderült már, hogy egészen jól tűri a meszet, savas pH sem kell neki, csak kapjon bőven magnéziumot. Azaz csak a magasabb pH-n, a kalcium-túlsúly miatt kialakuló relatív manéziumhiánytól senyvednek olyankor ezek a növények.

Ilyen megfontolásból újra próbálkozom rhododendronnal és hortenziával a kertben, és a magnoliáknak, szelíd gesztenyéknek is adok bőven keserűsót (mintha jobban néznének ki: zöldebbek, jobban hajtanak, mint tavaly, de nem szeretném elkiabálni).

Egyébként én is főleg kocsibeállók, teraszok árnyékolásaként, pergolának nevelve láttam a kiviket.

Előzmény: bombaba (18)
bombaba Creative Commons License 2008.08.14 0 0 18
Üdv!
A Tied jegyezve.
A 90-es években Umagban én is láttam nagyon jól termő kiviket, leginkább lugas formára nevelve, többnyire kocsibeálló tetejét befutva, iszonyatos mennyiségü kivi lógott rajtuk. Onnan jött az ötlet, hogy én is lugast nevelek kiviből.
Hogy őszinte legyek, az umagi talajt nem figyeltem. (Füge is sok volt.)
'Mitől bírja ott egészen jól egy ilyen mészkerülőnek tartott növény???'
Erre én is kiváncsi lennék.
Előzmény: Arth_ur (16)
Arth_ur Creative Commons License 2008.08.13 0 0 17

Bocsesz!

Új hsz-nek szántam Bombabának, csak félrekattintás miatt "kapcsolódom" Feribá-hoz.

Előzmény: Arth_ur (16)
Arth_ur Creative Commons License 2008.08.13 0 0 16

Most vettem észre az új kivis topikodat, ime amit a "Fagytűrő"-be írtam:

"Javaslom, hogy próbáljuk meg megkeresni, az ország mely részein vannak minimum 10 éves termő példányok. Aki ismer ilyet, fotózza le, írja meg, milyen talajon, milyen környezetben lelhető fel. "

A mi Hayward-Tomuri párunk a Starkltól jött legalább 15 éve. Eleinte kötött fekete öntéstalajon nőttek (Szolnok), 2001-től földlabdával átkerültek tőzeggel, fenyőtűvel lazított barnás duzzadóagyagba (Deszk). Termés csak két éve van rajtuk (ennek a fórumnak köszönhetően), előtte "szőlőmetszés" áldozatai voltak, de mindvégig nőttek mint a bolondgomba, 3-5 méteres fákra, tetőre felkúszó hajtásokkal, arasznyi, egészséges levelekkel.

Ehhez kapcsolódó friss, és engem meglepő tapasztalatom: a mostani nyaralásunk során Hovátországban, a Peljesac félszigeten láttam a kertekben sok helyen szép, egészséges és termő kiviket. Tiszta mészkő alapú vidék, sovány sekély (mész)köves talajjal. Mitől bírja ott egészen jól egy ilyen mészkerülőnek tartott növény???

Előzmény: Feriba51 (15)
Feriba51 Creative Commons License 2008.08.08 0 0 15
Üdv Bombaba!

Nagyon kedves vagy és köszönöm a figyelmességed. Tulajdonképpen leirtad, hogy milyen növények szeretik a kertemet (alma, szamóca, málna) és melyek azok, amik csak szenvednek (kajszi, meggy, a meggyet már ki is irtottam)
Ezek szerint majdnem biztos, hogy valamennyire savas kémhatású a talaj.
Nekem is van vejki fajta kivim, ami az idén terem elősször. Saját dugvány, majd teszek fel képet is.
Jó kertészkedést!

Előzmény: bombaba (8)
Belohin Creative Commons License 2008.08.08 0 0 13
A növény iszonyú buján növekszik, tehát alapvető baja nem lehet a talajjal. Igyekszem mindenféle olyat alátenni mulcsnak, amiről azt sejtem, hogy savanyít: ribizli, málna maradványait, gesztenye héját, fakérget, stb.
Amikor téli nyugalmi állapotban van, jól bírja a fagyot, csak tavasszal a rügyei nem. Igaz, hoz másikat a lefagyott helyett, csak azon sosincs virág.
Az idei gyümölcsök mintha nagyobbak lennének a korábbiaknál - most nincs szárazság.
Előzmény: bombaba (11)
zotya papa Creative Commons License 2008.08.08 0 0 14
Fotók a callosáról.
zotya papa Creative Commons License 2008.08.08 0 0 12
Nekem az ültetéssel kapcsolatban lenne egy-két észrevételem.Egyetértek veled abban,hogy a kivid azért ment tönkre /amit le is írtál/,hogy az aránylag vizszintesen földben csavarodó gyökerek végei 50 cm és 1 m körül mint egy több ágú ostor szétágaznak. Hajszál és vékony gyökerek formájában. Ezek veszik fel a legtöbb tápanyagot és vizet. Ha meszes talajba ütköznek, egy része elsorvad illetve elkanyarodik más irányba ,tápanyagot keresve.Kialakul egy bonsai gyökerű növény  mely 4-5 év múlva szép lassan elsorvad.Némi tápoldat adagolással egy ideig kedvezően fenntartható a növekedés de nem sok értelme van. Az én kivim 20 éves ,/tudsz róla :)))/ actinidia callosa ,fiu-lány. Talaja közepesen savanyú. A befutott felület 2x2,5m+ a lugas teteje, amely kb 6 m2.Talajcserét azért én is alkamaztam, sőt fenyőkéreggel is takartam, csak gyűjtött esővízzel öntöztem.Ekkora felületen másfél vödör kopasz kivi termett.Nagysága nagyobb egresnyi méret. Gyümölcsét fürtökbe hozza/10-12/db/muskotályos ízű, jól fagyasztható.Alulról növő vesszőit, jobbra-balra és középre elhúzva, gyakorlatilag metszés nélkül befutja a felületet. Intenzív növekedésű.Lombos rövid termőkarokat nevel. Betegsége nálam nem volt.Elég korai kihajtású de mivel említettem, hogy sok elágazású de rövid termőkarokat hoz nem minden rügy hajt ki. Tehát ami elfagy az helyett bőven hoz másikat és ugyanúgy virágzik mintha semmisem történt volna.A porzó növényt csak 80x2,5m magasra engedtem futni. Ennyi elegedendő a beporzáshoz. Dugványozással jól szaporítható.Talán röviden ennyi.Zala megye.
bombaba Creative Commons License 2008.08.08 0 0 11
Az északi lejtés fagyzuggal kombinálva kiváló a weiki fagyállóságának tesztelésére. Viszont a talajod kiváló neki, ha ennyi ideig megmaradt. A katalógusokban a termés méretét elég nagyvonalúan kezelik, nekem pl. apró dióm van (olyan apró, hogy fel sem szedem), talán ekkora dióra gondoltak :-)
Előzmény: Belohin (10)
Belohin Creative Commons License 2008.08.08 0 0 10
Viszonylag hamar sikerült előkotorászni. Íme:

Előzmény: Belohin (9)
Belohin Creative Commons License 2008.08.08 0 0 9
A Bakonyban terülök el egy északi lejtésű patakvölgyben. "Remek" fagyzug, a diófa is a kiviéhez hasonló termésbizonytalanságú.

"A fahamu lúgosítja a talajt, feltehetően ezért nem tetszett neki."
Én is erre a következtetésre jutottam.

A kivikről van egy-két képem, ha rájövök, hol tartom, majd beteszem.
Előzmény: bombaba (4)
bombaba Creative Commons License 2008.08.08 0 0 8
Feribá!
Ezt találtam Neked:
- savanyú talajt kedvel: áfonya, gesztenye, alma, mogyoró, málna, szamóca
- mész igény: kajszi, mandula, meggy
A szederről semmit, de az lehet, hogy toleránsabb, mert errefelé is van.
A talaj kémhatásának egyszerű vizsgálatához egy dokument,
http://www.sulinet.hu/ikep/2004/09/talajtanar.pdf
a 3. oldal vége-4.oldal eleje. Lakmuszpapit kell venni, valószinű iskolai felszereléseket (papirárut) forgalmazó boltban kapható.
Jó kertészkedést!
Előzmény: Feriba51 (7)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!