Keresés

Részletes keresés

oldgoldfox Creative Commons License 2019.03.22 0 0 2757

Gratula  ,  érdekel téged  a  dolog , vizsgázni mentél,  sikerült.  No kifogás , para ,  nyögdécselés   , ha7wdh,  73!

Előzmény: alfa117 (2755)
XANTIi Creative Commons License 2019.03.22 0 0 2756

Gratulálunk! Köszönjük a beszámolót és üdvözlünk a vizsgázott amatőrök között.

73, HA7VW   Tóni

Előzmény: alfa117 (2755)
alfa117 Creative Commons License 2019.03.22 0 1 2755

Köszi! Mindössze hárman vizsgáztunk tegnap, az elmondások szerint egész sokan visszamondták. Eléggé családias légkörben zajlott a dolog, mindenki nagyon barátságos, kedves, közvetlen volt.

 

Szerintem a műszaki kérdéssor nehézségét egyáltalán nem a megkövetelt tudásszint mélysége okozza. A 25 db kérdésből 10-15 könnyű, alap dolog volt. Ellenben volt 5-6-7 kérdés, ugyancsak egyszerű fogalmakról és jelenségekről, amik némileg elvonatkoztatva, beugratósra, nehezebben értelmezhetőre voltak megfogalmazva. Jópár, a régi tesztsorokból ismerős feladat is előfordult, valamint az elmúlt hónapok kérdéseiből is jött vissza néhány, változatlan formában.

 

A lényeg, hogy nem szabad kapkodni, elhamarkodni a válaszokat, főleg, hogy a válaszlapon nincs javítási lehetőség. El kell olvasni mindent, a rossz válaszokat is, még ha ismerős is a kérdés, néha csak egy apró csavar van a kérdésben, ami mindent megváltoztat. Ily módon talán egy kicsit szűkös az egy óra a tesztre.

 

Érdemes a Puskás és a HA5KDR jegyzetből párhuzamosan készülni, az aktuális RA rendelet követelmény táblázatát alapul véve, valamint ismerkedni a régi tesztkérdésekkel.

 

Nekem ez így működött, nem ördögtől való, meg lehet csinálni első nekifutásra, ezt kívánom minden jövőbeni vizsgázónak! :)

 

73!

Előzmény: Pista-77 (2747)
Veterán kezdő Creative Commons License 2019.03.21 0 0 2754

Köszi! Én két évvel utánad érettségiztem ugyan ott. Az összes általad említett név ismerősen cseng a fülemben.

Igazából csak a rókavadász sporttársakról tudok érdemben bármit is mivel nagy részük szintén a Krúdys diákok közül verbuválódott. Akikről most tudok az a HA0LR Dody és HA0LO Pali, valamint Miki felesége HA0MP Ildi

És igen! Ha nagyon leások az arcmemóriámban, elődereng az arcod s a neved is ismerős. Még talán a hangod is "megvan".

Előzmény: schlumberger (2753)
schlumberger Creative Commons License 2019.03.21 0 0 2753

Mostanában már csak ősszel szoktam eljutni a nullás körzetbe (temetői járat), legutóbb be akartam kukkantani az Iskola utcai házba, de nem tudtam, zárt kapu van.

Sipos Pista, Horváth Laci, a Szesztay testvérek, Berzeviczy Laci, Huszár Pista bácsi... vajon mi van velük? Érdekes lenne, ha valaki megírná a klub történetét. Akkoriban még sokat jártunk kitelepülni is, a főiskolán is volt állomás, hej de sok éjszakát átrádióztam én ott 80 és 40 méteren gyártva szebbnél szebb DX-eket (BM-adó, Marconi RG44, G5RV 4 emelet magasan). Otthon szerényebb berendezésem volt akkor, a kis ML-gyártmányú kémadó, nehézegységes vevő, 30 m LW. 

Előzmény: Veterán kezdő (2750)
schlumberger Creative Commons License 2019.03.21 0 1 2752

Én 1970-ben érettségiztem a Krúdyban, és bizony előfordult, hogy fizikaóra helyett a szomszéd adószobában QSO-ztam :-). Én is az Iskola utcai klubban kezdtem, 1965-ben, akkor még nyolcadikosként, külön engedéllyel járhattam oda. Akkor még Borbély Zoli bácsi (nekem) volt a klubvezető, Dr. Székely Imre (Doki bácsi) volt a konstruktőr. Adott egy nagy doboz csavart, hogy válogassam külön a hármas-négyes-ötös csavarokat :-). A tanfolyam és a vizsga után lettem HA0LS. Venczel Mikivel egy utcában laktunk, megfordultam náluk is néhányszor. Az új székházban én már nem sokszor jártam, mert érettségi után BP-re kerültem, majd a Kandó után Szegeden dolgoztam három évig (HA8EI) az OVIT alállomáson, utána meg Győrbe (HA1US) költöztem. Hát ennyi.

Előzmény: Veterán kezdő (2750)
HA7AJ Creative Commons License 2019.03.21 0 0 2751

TE nem vizsga nélkül leszel ismét amatőr,miután rendelkezel RH-A-B vizsgával!Azt se a "legyek hordták" össze!Bár ha valaki magába néz

önkritikusan a mai "elktrotechnikai ismertek" tesztlap lehet,hogy sok réginek nem menne/kivéve szakmabeliek!/Miután amatőr barátaim egy része nem az/30-40-es múlttal/van köztük szobafestő stb,mindig szakemberrel javitatott ,és már az a a kellemes gond nyomasztja,hogy nem nagyon talál új DCXX-t.Ha mód van rá válassz kétbetűs suffixot,célszerűbb,pláne ha távírózni akarsz....De akkor "sovány malac" vágtában,mert emiatt ne álljon az eljárás!Kevés káros izgalmat!

73'

Előzmény: Veterán kezdő (2736)
Veterán kezdő Creative Commons License 2019.03.21 0 0 2750

...Nálunk, a nyíregyházi klubban... 

Bevallom ezzel a mondatoddal kíváncsivá tettél mivel '54 -től 2008-ig Nyíregyházán éltem. Anno még az Iskola utcán lévő

MHSz Rádióklubba kezdtem a klubéletet, ha jól emlékszem a Hibján Laci volt a klubvezető. Majd az MHSz székház felépülte után az Arany J. utcán. A rezet pedig a Krúdy-ban a Venczel Miki (0LZ) vezette HA0KLZ állomáson döngöltem.

Nem tudom kit tisztelhetek benned, de ha nem akkora titok, legalább a hívójeled elárulhatnád. Szerintem személyesen is találkozhattunk akkoriban.

73'

Előzmény: schlumberger (2745)
0.hatvány Creative Commons License 2019.03.21 0 0 2749

Az éjjel itt felütötte a fejét Lem, tudod, a sci-fi író. Beírtam a keresőbe. Visszatérés a novella címe. Pont úgy beszélsz, mint Bregg, aki 130 év múlva tért vissza a Földre. Ne aggódj, én is! Ahogy látom, pár évtized alatt majdnem úgy elsilányult minden, mint a regénybeli 130 év alatt. Szóval Lem optimista volt. Nem gondolta, hogy a silányulás ennyire gyors lesz.

Tudom, hogy szó szerint nem erről írtál, de valahogy mégis ez jutott eszembe.

Vagy én vagyok kövület...

Előzmény: oregbela (2748)
oregbela Creative Commons License 2019.03.21 -1 1 2748

Ezt a békababát még nem hallottam! :-)

A pipásbácsit, a libáslilit, a karcsikám, a misziszipit, a picirit használtuk anno! (Ezekre emlékszem)

Én vitáznék ennek a tiltásáról!

1969-ben, elsőéves ipari tanulóként, egy haverommal estünk be az MHSZ tanfolyamára, alig néhány héttel a vizsga előtt! Rögtön egy sokkal indult a dolog, mivel egy általános iskolai tanárom tettetett haraggal ránk ordított, hogy mit keresünk ott! :-)

Ő tanította a morzét, civilben énektanár volt. A következő mondata pedig az volt, hogy már lekéstünk, mivel mindjárt itt a vizsga és lehetetlen behozni a lemaradásunkat a többiekkel szemben, akik már több hónapja űzik az ipart!
Jelentem levizsgáztunk a haverommal, a többiekkel együtt! Nem is akármilyen eredménnyel!

Alig egy hét után már ismertünk minden betűt és jelet, de csak nagyon lassan ment a dolog. Állítom, hogy ebben az időszakban hasznos a pipásbácsi és társaik! Aztán elmehettünk egy egy hetes DX lágerbe Csárdaszállásra, ahol kis túlzással, napokig szünet nélkül morzét hallottunk és persze adtunk is. Sokszor zsongott tőle a fejünk. Az elején szintfelmérés volt, csoportokra szedtek minket a tudás szerint. Ha jól emlékszem három vagy négy csoport volt és közben folyamatos felmérések után ugrani lehetett magasabb szintre. A hét végére nagyjából mindenkinek egy szinten volt a tudása! A pontos létszámra természetesen már nem emlékszem de legalább harminc körülire saccolom.

A morze szünetekben elektronikát és forgalmazást is tanítottak nekünk.

 

Visszatérve a morze oktatás módszertanára! Szerintem az elején nincs semmi baj azzal ha ezeket a tréfás emlékeztetőket használja az oktató! A memorizáláshoz nagy segítség, aztán ha már magasabb szintre lép a delikvens, akkor a növekvő sebesség miatt már úgy is rögzítődik a hangkép! De tiltani a használatát dőreségnek tartom!

 

Ez a DX láger egy tizenöt éves gyereknek egy óriási élmény volt! A legmagasabb csoportban morzézó emberek ülhettek felváltva az adó mellé, felügyelet mellett ott születtek az első QSO-k! A vevő ML-400 volt, az adó amatőr építésű cucc.
Az amatőr élményeken kívül rengeteg más behatás is ért minket, ami feledhetetlenné tette a dolgot! Egy tehenésztelep melletti munkásszálló szerűségben laktunk, szalmával töltött párnáink voltak. Egyik éjszaka olyan párnacsatát vívtunk a szobában, hogy mikor a táborvezető dühösen felkapcsolta a villanyt, az egész szobába bokáig ért a szalma! :-)
A másik feledhetetlen élmény az volt, hogy hasmenésjárvány ütötte fel a fejét, amiből mi, a mi szobánk szerencsésen kimaradt, mivel mi nem ittunk az előtérben található vízcsapokból. Helyette leginkább tejet ittunk, amit a helyi fejőnőktől kaptunk. Négy-öt, fából ácsolt budi állt egymás mellett és mindegyik előtt sor állt, sűrű topogással várakoztak az emberek, aztán aki nem bírta kivárni a sor végét, az a budik mögött guggolt le! ;-)

Előzmény: Veterán kezdő (2743)
Pista-77 Creative Commons License 2019.03.21 0 0 2747

Nagy kalappal a ma vizsgázóknak.

schlumberger Creative Commons License 2019.03.21 0 1 2746

Ő először lassan, majd 50-60-as ütemben mutatta be nekünk a jeleket, később, mikor már ismertük az ABC-t, 100-as ütemig felmentünk. A betű hangképét kellett megjegyezni.

Előzmény: schlumberger (2745)
schlumberger Creative Commons License 2019.03.21 0 1 2745

Nem! Nálunk, a nyíregyházi klubban az 1965-66-ban zajló rádióamatőr tanfolyamon az oktatónk (HA0LG) kifejezetten tiltotta, és a betű hangképét tanította.

Előzmény: 0.hatvány (2744)
0.hatvány Creative Commons License 2019.03.21 0 0 2744

Ezzel a káros módszerrel tanították az MHSZ klubokban és néphadseregnél is.

Előzmény: Veterán kezdő (2743)
Veterán kezdő Creative Commons License 2019.03.20 0 1 2743

Levizsgáztam, levizsgáztam... Középiskolás diákként. Persze akkor sem voltam már igazi zöldfülű már csak az RTV műszerész fater miatt sem másrészt éppen a "szakmát" tanultam.

Az elmúlt több évtizedes szakmai múltam okán egy vizsga szakmai részének nem volna különösebb "sportértéke" ahogy manapság szokás mondani. Ahogy korábban írtam, a morze vizsgától tartottam nem is kicsit. Azért biciklizni könnyebb nem elfelejteni.

Ezzel kapcsolatban egy megjegyzés: A fater anno Lillafüreden volt híradós katona (biztos ismerős egyeseknek a hely). Mikor anno tanultam a morzét, bár csak néhány betűnek de óvatlanul elmondta a szavakba öntött képét/ritmusát. PL: békababa, feribácsi, stb...  Bár ne tette volna. Nem így jegyeztem meg de mint káros módszer azóta is mérgezi a morze tudásom.

Előzmény: 0.hatvány (2737)
Veterán kezdő Creative Commons License 2019.03.20 0 0 2742

Egy kalappal minden vizsgázónak!

Előzmény: HA5OPI (2740)
0.hatvány Creative Commons License 2019.03.20 0 0 2741

Hajrá magyarok!

Előzmény: HA5OPI (2740)
HA5OPI Creative Commons License 2019.03.20 0 0 2740

Holnap vizsganap!

0.hatvány Creative Commons License 2019.03.20 0 1 2739

Mondjuk úgy inkább szerényebben, hogy a céllövöldék táján ólálkodtam. :-))

Előzmény: schlumberger (2738)
schlumberger Creative Commons License 2019.03.20 0 0 2738

Látod-látod! Mentél volna el akkor vizsgázni! Sokkal könnyebb dolgod lett volna. D e biztos akkoriban vödröt akasztgattál :-)))

Előzmény: 0.hatvány (2737)
0.hatvány Creative Commons License 2019.03.20 0 0 2737

"Nem szeretném ha e miatt az éppen vizsgára készülők orrolnának rám,"

 

Te most hülyéskedsz? Egyszer már levizsgáztál. Ha lehetne én is hivatkoznék rá, hogy egyszer már jól megtanultam, meg használtam is a haccseregben. De nem lehet.

Előzmény: Veterán kezdő (2736)
Veterán kezdő Creative Commons License 2019.03.20 0 1 2736

"...a NMHH nál Kiss Nándor ügyintézőt,kedvesek,korrektek..."

 

A tapasztalataim teljesen egybevágnak az általad leírtakkal. Ma beadtam az engedélykérelmem. Ha minden igaz, már csak a hívójel a kérdéses (ötös lesz), melyiket kapom ténylegesen. Májusban már bizonyára hívójeles amatőr leszek a biztatásotoknak hála vizsga nélkül. Nem szeretném ha e miatt az éppen vizsgára készülők orrolnának rám, van mit nékem is felfrissíteni avagy új dolgokat pótolni.

 

Azt nem gondoltam hogy ezzel a hívójel körzet kérdéssel így felpörgetem a topikot, többeket vélemény nyilvánításra késztetve.

A jókívánságaidat, biztató szavaid pedig köszönöm!

73' HA5...?

 

Előzmény: HA7AJ (2646)
0.hatvány Creative Commons License 2019.03.18 0 0 2735

Ezek még a néphaccseregben ragadtak rám. Így pl. az is, hogy fóniában nem használunk távíró kódokat és rövidítéseket. Minden esetre nekem a forgalmi ismereteket kell jól bebifláznom. Komolyabban azóta nem tanultam, 5KDR jegyzetét lapoztam át.

Azért a kollégák javaslatait is figyelembe veszem, sosem árt.

Természetesen a te javaslatodat is és a linkelt jogszabályt is.

Köszönöm!

Előzmény: Desert Rat (2734)
Desert Rat Creative Commons License 2019.03.18 0 0 2734

Tökéletesen megfelel a jogszabálynak, és attól többet pedig jogszerűen nem várhatnak el egy hatósági vizsgán. Az összeköttetés elején és végén bemondtad a hivójeledet. Közérthető nyelvet (magyar) használtál és a nemzetközileg elfogadott rádióforgalmi röviditéseket (PL QSO), mellőzted az információrejtő eljárásokat. Kizárólag a rádióamatőr tevékenységgel kapcsolatos dolgokról esett szó, nem volt műsorsugárzás vagy magánjellegű közlemény, különösen nem használtad az amatőr rádiót a nyilvános távközlőhálózat helyettesitésére ...stb.

( Lásd:  https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1300015.NMH    15. paragrafus: "Forgalmazás" )

 

Előzmény: 0.hatvány (2715)
HA7AJ Creative Commons License 2019.03.18 0 0 2733

HA hazaértél figyeld!17 .00 utc 14.017 5V7EI  up 2 599 még mindig!!!

73'

Előzmény: Törölt nick (2731)
HA7AJ Creative Commons License 2019.03.18 0 0 2732

Szép is volna ,ha az adás-vétel rovat nem vezetne a "látogtottsági " sorban,igaz sokszor oda nem való megjegyzések stb kerül oda,de szinte mindenki bekukkant oda vagy a Pannonra, na ugyan mit árulnak?De tán fals volna egy érdemi véleménytopiccal összehasonlítani...Ez már inkább "a szembe babám ,ha szeretsz/meg ha nem is " műfaj,nem mindenki szereti inkább lapít abból nem lehet konfliktus...hi

Előzmény: HA5OPI (2728)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.18 0 0 2731

Sajnos nem tudok most rádiózni.

Én még nem kapom, hanem előteremtem a nyugdíjat.... ;)

Előzmény: HA7AJ (2729)
HA7AJ Creative Commons License 2019.03.18 0 0 2730

Valami van/lehet/ ebben..../by Arkagyij Rajkin/ mert néha egy hsz után megugrik a QRZ.com vagy  QRZ.CQ látogatottságom

73'

Előzmény: HA5OPI (2728)
HA7AJ Creative Commons License 2019.03.18 0 0 2729

Nos remélem olvassák!Tartok tőle,hogy nem...Nálam még eggyik sem tiltakozott.... hi

Kevés káros izgalmat! Most pL. 5V7EI-vel próbálkozom,ajánlom figyelmedbe..

73'

Előzmény: Törölt nick (2727)
HA5OPI Creative Commons License 2019.03.18 0 0 2728

A fórumot ugyanis sokkal többen olvassák, mint ahányan hozzászólnak.

 

Egyes helyeken 10-20-szoros is lehet a faktor, ezt megtapasztaltam villanyvonatos adásvétel vonalon. Aztán megtudtam, hogy ez valóban így is van.

Előzmény: Törölt nick (2727)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!