Teljesen korrekt interjú. Közölte nem szakértő csak a tapasztalatait mondja el.
Azt mondja a leszállásnak négy epizódja volt, "elöször földet ért a hátsó futómű, utána elpattant a gép a földről, és amikor visszapattant akkor ért a gép farka a földhöz egy óriási koppanással és reccsenéssel." Utána jött a 3 epizód, a hátsó futómű ismét és utána sikerült letenni az orrát. "Az egész gép felpattant az első földet érés után. Szerintem nézzétek meg mert laikus létére eléggé ért hozzá, elmagyarázta a hosszú törzsű gépek leszállási sajátosságait.
Az 54-es sem volt "kemény" ilyen szempontból, bármennyire is körbe lett legendázva. A legtöbbnek volt egy enyhe hajlás a törzsében, mikor nyugdíjba mentek. Ha teljesen hátulról szúrt be a nap a hangárba, akkor pedig deréktól lefelé a centroplán mögött hátra lefutó felületi hullámokat is lehetett látni rajtuk, pont olyan csálén mint a prágai LCF-en a törésvonal. Ez a döccenések és a tripla hátsó hajtóműelhelyezés + T vezérsík súlytöbblet eredménye volt. A Kistuskókon viszont ilyet nem nagyon lehetett látni.
Egyébként elég rugalmasak ezek a szerkezetek. Szépemlékű B.K. kapitánynak sikerült egyszer az első 767-300-ast úgy odacrabbingelni a betonhoz, hogy csavarás irányban szemmel jól láthatóan lengett a svanc...
Ezt bírni kell a gépeknek, hisz vannak helyek, ahol állandó erős oldalszelekkel kell számolni. Nem véletlenek az ilyen típusú gyári tesztek sem nyúlásmérőkkel, g-mérőkkel és egyebekkel.
Aztán van egy határ, ami felett jön trottli olvtárs idézett képe :)
Ha keményen odab...odott a betonhoz a farokrész (törzs hátsó része) elképzelhető a törzs máshol előrébb megsérült (repedés), hisz kemény fizikai behatás érhette.
Nem tudom mit érezhettek az utasok, de hogy a "fogtömések kiesnek szerű érzés" már kellemetlen tud lenni, bár lehet ez a géptörzsnek meg se kottyan (kérdés mi az erőbehatás határa ami már káros)
Tudjuk a 154es masszív volt alapjában véve (bár az is kettéreccsent Prágában) A 737eseben meg már nincs anyi anyag, de nyilván az se ropiként törik el
"...A Malévnak mielőbb gondoskodnia kell a gép megjavításáról, hogy ez a krétai helyszínen történik-e, vagy máshol, azt még nem tudni..."
No most ha megsérült nem egyértelmű hogy helyben javitják meg? Hisz nem úgy van, kikalapáljuk aztán hazarepülünk vele. Nem túl rizikós onnan elindulni (átszelni az Égei tengert) és hazaérni
Azért gondolom nem csak annyi történt mintha egy kocsinak a kaszni behorpadt és majd azt kikalapáljuk.
Hülye kérdés törzs-szekció csere történhet, bár nem ismerem a 737es törzsszerkezezetét csak laikus módon hangosan gondolkodom
Ebből a fotóból nehéz okosat mondani. Nem látni, mi történt a törődobozzal/csúszóval a képtől hátrébb, meg hát a nyomok a betonon is sokat elárulnak, a rögzítőkről nem is beszélve.
Tegnap estig haldoklott a netem. Próbáltam újabb képet vadászni vagy kinti sajtóanyagot, de csak térképet sikerült, az viszont elég friss :))
A hasi sérülés nem tűnik olyan borzalmasnak, de ez lehet csalóka. A HA-LEJ hasa felhasadt a gerincfényeken annak idején, de szemre a sérülés rövidebb volt. Itt ha a varió nagyobb volt, lehet geometriai elváltozás, amit így nem látni. Az elég valószínű, hogy a futó berugózott rendesen. Ha süllyedésből egyszerre ért le a svanc és a futók, az valószínűleg kevésbé baj, még ha hosszabb is a sérülés. Goldeneagle olvtárshoz csatlakoznék: elsőre nem valószínű, hogy ez "beyond repair" lenne. Mások az árviszonyok, mint a hajdani Tu-154-es mutatványnál.
Mondjuk engem hidegen hagy, nekem csak repjegy kell, de mondjuk alkalomadtán és kétségbeesésükben eladhatják az utolsó megmaradt jegyeket nekem két nappal az indulás előtt, szállás nélkül :-)
ez mennyire lehetett a durva lepottyanás (nagy varioval való földeérés miatt a normálisnál jobban berugózó futók) és mennyire a gép rossz állásszögének az eredménye ? ...vagy mindkettő ?
Nem ördögtől való dolog a tailstrike, csak hát roppant kellemetlen, főképp hátat tartani érte... A farokcsúszó/ törődoboz inkább a felszálláskor már kirugózó futó és a farokrész felé húzott érintő geometriájához (és erejéhez) alkalmazkodik, itt azonban a kép alapján úgy tűnik, berugózott a főfutó is szépen. Alighanem megült a kisdisznó a betonon szépen... :(