Az MM&MM képernyővédő ára 35 DM. Annyira reménytelenül nagy ez az összeg, hogy mindenáron fel kell törni ?
Nézz körül a Traffic képernyőkímélő oldalain (meg az MM honlapján ajánlott helyeken) és a szabadon hozzáférhető shareware verziók és magányos képek tömegét fogod találni.
>még vezérigazgató korában is fog emlékezni arra, hogy mi az az áteresz, és hogy azt időnként ki kell tisztitani Nna, kibújt a szög a zsákból :-)))
Szerintem: megette a fene azt a céget, ahol a vezérigazgatónak tudni kell , hogy az átereszt idonként ki kell tisztítani. Az a cég már most lehúzhatja a rolót.
Nem azért, mert az áteresztisztítás alantas munka, hanem mert sok más fontos dolga van, ez meg nem az o dolga.
Igazam van, Charleston szaktárs? :-))
A közelmultban sikerült leszednem az internetről egy vonatos képernyővédőt windows alá. A neve: MM Railway screen saver v3.0 (32bit). A gondom csak az, hogy license kódot kér. Nincs valakinek ilyenje véletlenül, vagy esetleg a feltőrt változat. Please segítsetek! THX
Nem, azt nem feltétlen, bár ha tudja, ártani biztos nem árt. Amiket felsoroltál (hogyan kell karbantartani alak és fényjelzőt, töltést és átereszt,stb.) nem kell tudnia, de azt igen, hogy van alak és fényjelző, azt igen, hogy mi az az áteresz, és azt is, hogy a bevágás nem az, amit szive szerint tenne néhány rosszakarójával. És ha ő valaha (gyakornok korában) eltöltött 1 hetet (nem többet!) egy pályabejáróval, biztos, hogy még vezérigazgató korában is fog emlékezni arra, hogy mi az az áteresz, és hogy azt időnként ki kell tisztitani.
Újrahuzatolt GOSA? Nocsak! Erről nem is hallottam... de azért ugye a semminél több, hogy legalább nyugatra valamivel szinvonalasabb kocsit küldenek... az meg, hogy nincs függöny? Én meg egyszer olyan DWA-kocsit láttam a Dravaban még amikor nem volt pótdíja, és azzal jártam Fehérvárra, hogy a bagós-nembagós részek közti üvegfalak közül csak ez egyik volt meg...
De ez se semmi... 1010-es... úgy látom az ÖBB se ad sokat a "keleti forgalom"-ra... igaz, a legszinvonaltalanabb mozdony eleddig a gyorsok előtt csak az 1042-es volt...
A mocsokról meg: anyám egy kollegája mondta anyámnak '74-ben, mikor anyám Stuttgartba utazott, hogy "odaát a fű is másképp nő"... igaza volt, és most is van, 25 év után is...
Az igazsaghoz az is hozzatartozik, hogy 2-3 eve a DB kiadott egy mindossze 700 oldalas modositast, amiben egy csomo vonalat ujra nyomtak. Ott is vannak am kovethetetlen dolgok! Es a DB menetrendje (foleg nemzetkozi viszonylatoknal) nem ad ki kozvetlen vonatokat es a legrovidebb eljutasi lehetosegeket, mindenaron TGV-re, THalysra meg ilyenekra akar szallitani, kerulovel.
V43 1276 meg letezik, ma 9425-tel jott Bp-re, legalabbis Gyorott azon lattam az Orientbol. Az Orientet egyebkent Becsig (Stuttgartbol) 1016 006-os Taurus hozta, onnan 1010.002-2, majd V63 156.
Egesz bosszanto az a szemetkupac, ami Hegyeshalom allomas utan, a hatar fele menet bal oldalt lathato. Megerkezik a kulfoldi es egybol ezt latja, szuper orszagimazs!!! Aztan ott vannak a nemzetkozi kocsik. Tegnap az Arrabonaban eppen egy szepen ujrahuzatozott ulesu, es uj asztalokkal felszerelt Gosa kocsiban utaztam, de fuggony az sehol. Aztan nincs szappan es keztorlo a WC-ben. Meg ilyen aprokasagok. Es akkor a vasut eloterbe helyezeserol beszelunk!
Mas.
A 3-ik norveg gep ma du 2 korul, a negyedik ma du 5 korul kell induljon Sopronbol, Fradis iranyvonatokkal. Tehat holnap hajnalnal korabban nem halad az utolso Szolnokon, es Bekescsaban tuti, hogy mar vilagosban el lehet csipni. De az is lehet, hogy kesobb megy csak, errol meg nincs infom.
Szánom-bánom bűnömet! Nics mit felhozni mentségemre!
A tragédia az, hogy még nekem sincs képem róla. Már többször láttam a fűtőházban, de mire hazarohantam a gépért mindig eltünt. Közelebb kéne költöznöm.-)))
A leendő nyári egyetem helyszínének kiválasztására két alternatíva létezik:
1. Egy vidéki; ahol adott a jó levegő, bográcsparti, szabadtéri pecsenyesütés, horgászat stb. lehetősége. Természetesen ennek a helyszínnek az elérhetősége korlátozott (5-6 vonatpár) és a napi hazautazás lehetősége nem adatik meg mindenkinek.
2. Budapest; ami mindenkinek központi helyen van, de az 1-es pontban felsorolt, jó dolgok közül semmit sem lehet megvalósítani.
Hol rendezzük meg?
SZAVAZÁSRA bocsátom a kérdést!
Mail cím: molyhos@index.hu
>fontos, hogy egy vasúti vezeto (még a vezérigazgató is) tudja azt, hogy egy váltót rendszeresen tisztitani, kenni kell. Hmm... Ugye, azt is tudnia kell, hogyan kell karbantartani a villanymozdonyt? Meg a dízelt? Meg a személykocsikat? Meg a tehert, meg a kar- és fényjelzot, meg ennek a vezérlojét, meg a fél- és egészsorompót? Meg az épületeket, hidakat, alagutakat? Távközlési hálózatot? Pályát, töltést, támfalat, átereszt? Meg a közúti jármuveket? Meg a számítógépeket? Meg a szerszámokat, gépeket? Nomost, neki van személyzeti, pénzügyi, és jogi beosztottja is... Biztos, hogy kell tudnia a vezérnek, hogy hogyan kell a váltót karbantartani?
Hello, segítség!!
Információim szerint a mai napon a Kelenföldi pályaduvarra érkezik egy Norvég Nohab Sopronon és Gyorön keresztül, majd Szerbiába megy tovább. Kérdéseim: Mikor van Gyorben, ill. Budapesten és meddig marad itt?
Tudtok errol valamit? Köszi - ggbb
Jól látod. A VkV "egyemberes" cég.
Ezt nem úgy kell érteni, hogy egyetlen ember dolgozik csak ott, de lényegesen kevesebb, mint manapság. A mozdonyvezető értsen a gépészethez, a díjszabáshoz, a forgalomhoz, javítsa meg az elromlott fénysorompót és ha nincs vonat, járja be a pályát, mint vonalgondozó. Van ilyen ember? Szerintem jelenleg nincs, de ezek olyan dolgok, amit meg lehet tanulni. Ehhez négy szakág dolgaiban kell otthon lenni, a feladat ellátásához szükséges szinten.
Én elindultam a tudás megszerzésének útján, de megálltam, mert már nem érzem magam elég fiatalnak ehhez. (10 évvel ezelőtt kellett volna elkezdenem) Végezetül egy idézet Bede Andristól: "Minél több dologhoz értesz, annál több pénzt tudsz megtakarítani!"
"...ha nem tudom azt a munkát elvégezni jobban mint a beosztottaim, ne legyek a vezetőjük!!!"
Ebben nem értek teljesen egyet.
Az teljesen OK., hogy ha valaki vasutas akar lenni, legyen először gyakornok, tanuljon meg mindent. Legyen "pénztáros, forgalmista, váltókezelő" (ahogy az Úttörővasutas induló mondta a 70-es években), azonkivül jegyvizsgáló, sorompóőr, sőt, még sarus is. Mondjuk egy hónapig mindegyik. De ne évekig! A fenti kiragadott mondatra egy példa: fontos, hogy egy vasúti vezető (még a vezérigazgató is) tudja azt, hogy egy váltót rendszeresen tisztitani, kenni kell. Kell, hogy tudja, hogy ezt hogyan kell csinálni, vagy ha nem tudja, és megnézi egy könyvben, akkor tudja, mi az a sinszék meg gyökkötés. De nem biztos, hogy ezt ugyanolyan rutinnal kell tudnia, mint a váltóőrnek, aki ezzel foglalkozik 30 éve. Fontos, hogy tudja, hogy egy pénztáros hogyan dolgozik, hogy kell utána nézni valaminek a dijszabásban, de nem kell, hogy fejből tudja a kilométereket és a jegyek árait. Folytathatnám a sort, de a lényeg: ahhoz, hogy valaki vezető legyen, és tudása is legyen ahhoz, hogy (ha nem is szeretik, de) elfogadják a beosztottjai, nem kell feltétlen 10 évet lehúznia az adott területen. Sajnos, még ma is él az a régi beidegződés, hogy a munkás (aki attól, hogy munkás, nem rosszabb és nem kevesebb ember, de kisebb tudású) lenézi és lebecsüli a (ma mondjuk úgy) nyakkendős mérnököt, aki "ahelyett, hogy dolgozna, különböző úri huncutságokkal tölti az idejét". Például marketinges, és eladja mindazt, amit a munkás megtermel, vagy például minőségbiztositási vezető (ISO), és azon dolgozik, hogy a céggel igényesebb partnerek is szóba álljanak. Természetesen itt már nem a MÁV-ról beszélek (ISO...), hanem a szemléletről, a mentalitásról.
Szerintem a gőzöst felesleges volt 6 hónapig tüzelnie a mérnöknek ahhoz, hogy megtanulja, hogyan kell, és főleg, hogy megtudja, milyen meleg van ott, és milyen kormos lesz estére az ember. (Ez utóbbira szerintem is mindenképp szükség van) De ezt 2 hét alatt is meg lehet tudni.
VT.
"Egy VkV Rt. nagyságrendű cégnek viszont nincs szüksége személyzeti vezetőre..."
Szerintem sincs, sőt, sok másra sem. Illetve mindenre van szükség, de ezek nem igényelnek külön, teljes embert (státuszt). Épp ez lehet az erőssége a VKV Rt.-nek.
Amikor én a VKV személyzetiséről irtam, egy "virtuális személyzetisre" gondoltam.
Vaskalap kartárs, hmsoft, Váci, manhattani és BAKTER !
A tegnapi termésetekre témakörönként írnám le reakcióimat.
Hierarchiák
Merev alá-fölérendeltségek alakulnak ki egy szervezetben, ha a cég egésze nem halad egy fejlődésnek nevezhető pályán, mert az alkalmazottak előtt nem lebeg újszerű feladatokra való kiválasztódásuk és anyagi előrelépésük lehetősége. Kénytelenek lesznek egyre apróbb dolgokban kinyilvánítani különleges elhivatottságukat, apró részleteket kizárólagos hatáskörüknek tekinteni, mert csak így tudnak "valakik" lenni a társaságban. Az eredmény, hogy a szervezetet nem definiált feladat- és hatáskörök, hanem konkrét személyek jellemzik, ahol mindenkinek megvan a kiépített státusza. A mechanizmus rendkívül merev, mert nincs két egyforma fontosságú ember és a hierarchia nagyon sok lépcsőfokból áll. Senki nem helyettesíthető senkivel, továbbá a lépcsőfokok közötti igen kicsi tényleges különbségek láthatóvá tétele, azok tiszteletben tartása vagy az azokkal való küzdelem felemészti az alkalmazottak energiáit. A valós feladatra nem marad elég figyelem, sőt megeshet, hogy a szervezet a külvilág lényeges változásait észre sem veszi.
Tekintve, hogy a társaság befelé fordulóvá alakult, a reformokhoz nélkülözhetetlen a külső löket, az iránymutatásnak a belső erőviszonyoktól független helyről kell érkeznie. Nagyon fontos a félig-meddig patriarchális hierarchiák csökkentése, egyenrangú beosztottakból álló csapatok létrehozása. A vezetés definiálja a célokat és a folyamatokat, a dolgozók lássák tisztán saját szerepüket, feladatukat, továbblépési esélyeiket.
Szakszervezetek
Nem mondanám, hogy a szakszervezeti mozgalomnak csak hátránya van a vezetés szempontjából, inkább csak egy átalakulási fázisban ezek a dominánsak. A szakszervezet hibája szerintem, hogy rugalmatlan. Garantált biztonságot, a juttatások teljes bebiztosítását várják. Joggal vagy alaptalanul, de nem bíznak abban, hogy a rugalmas munkavégzésből származó társasági haszonból visszakapnak valamit. Marad, hogy millió korlátozó szabályt és filléres juttatásokat harcolnak ki, miközben a munka hatékonysága, így az alapfizetés alacsony. Előnye a szakszervezetnek, hogy mivel maga is pártolja a fent említett finom hierarchiák megmerevítését, elősegíti, hogy a dolgozók a csekély fizetés ellenére is bizonyos büszkeséggel jöjjenek dolgozni. Ezért az a nézetem, hogy a szakszervezet kiiktatásával a szükséges bértömeg nem lenne csökkenthető. Mert lehet, hogy most egy jól dolgozó kalauz büszke rá, hogy a +1,375%-os személyi differenciálást kapja, de egy új belépő az abszolút számot nézi, ami kevés. Viszont a cég rugalmassága egész biztosan növekedne.
Amit nem lehet ledönteni, azt meg kell kerülni. A szakszervezeti befolyás csökkentésének legjobb módja paradox módon a munkaerő-felvétel. Olyan dolgozókat kell kiválasztani, akik nem tartoznak a jelenlegi érdekkörökbe, következésképpen közvetlenül és rugalmasan lehet velük megegyezést kötni. Ha a szakszervezet látja, hogy a dolgok tőle függetlenül is működnek, maga fogja újragondolni szerepét.
Szamárlétra
Szó esett a szamárlétráról, pro és kontra is hangzott el vélemény. Én a szamárlétra más alapokra helyezésének vagyok híve, több okból is. Aki nagyon alul kerül be a rendszerbe, az alsó szint érdekrendszerét fogja megismerni, és ezt középszinten is képviselni fogja, akár akaratlanul is. Nehezebben fogja tudni elfogadni a vezetés másmilyen céljait, így kialakult nézetei könnyen a saját előrelépését nehezíthetik. A másik, hogy a hatékonyság a folyamatok tisztaságára, egyértelműségére és dokumentáltságára épül. A tehervonat példájánál maradva, a felelős személynek álljon rendelkezésére olyan adatbank, tervezési irányelv vagy bármi, amiből egyértelmű a szükséges állomási idő mértéke. A tervező bízhasson a kézhez kapott adatokban, az alapadatokat pedig más munkatársak rendszeresen tartsák karban. Ha a létező papírok nem fedik a valóságot, a valóság pedig mesterséges szubjektív elemekkel tűzdelt, gyakorlat ide vagy oda, garantáltan nem optimális és egyúttal betarthatatlan tervek készülnek.
"A karcagi személyen még mindig szolnoki szili dolgozik ? "
Kedves V43 2376!
Lehet, hogy rosszul emlékszem, de pár ezerrel előbb már egyszer megírtam Neked, hogy a karcagi személy (ex 6032/6035) megszünt, a megmaradt Kisújszállásig (-ról) közlekedő 6034, 6023, 6036 sz. vonatokat Debrecen (Püspökladány) GF. továbbítja. Gépmenet Sl / 6034 / 6023 (Cegléd) / Sv menet Sl / 6036 / Gépmenet P.ladány
Egyedül a 6049. sz. vonatot továbbítja Szolnok GF.
Gépmenet Kj / 6049 / 3337 / ...
En peldaul biciklivel jartam annak idejen gimnaziumba. Meg volt az a nagy elonye, hogy orak utan en ertem legeloszor a kajaldaba :) (2 utcaval arrebb)
Jelenleg is mindenhova biciklivel jarok, mert szgk-t fenntartani tul draga es bonyolult lenne. Fizetnem kellene a hazam elotti parkolohelyert, a munkahelyem elotti parkolohelyert, olyan felelossegbiztositast, ami egy evre annyiba kerulne, mint egy 2-3 eves hasznalt auto, autopalyan utdijat.
Vannak olyan varosok, ahol kiepult a kerekparos infrastruktura, es jol lehet hasznalni a biciklit munkaba jarasra is. (pl. Szombathely) Lehet fejleszteni sokat, kerekparutak, kerekpartarolok, de a kerekparos forgalomnak is van egy hatara, amin nem tud tulnoni. Vannak foldrajzi/tarsadalmi/nepessegi/idojarasi/varosszerekezeti stb. adottsagok, amik kedvezoek a kerekparnak, masok lehetetlenne teszik a hasznalatat. Tulzasba vinni tehat valoban nem kell a B+R rendszereket, de ma Magyarorszagon ez a veszely egyelore nem fenyeget.
"Ha pedig a vasútállomásokon a kerékpártárolás megfelelően meg lenne oldva..."
Ez lehet, hogy 10-15 év múlva jó lenne, de szerintem ma nem sok értelme lenne. A múltkor már irtam arról, hogy a mai Magyarországon az emberek nagyobbik része presztizskérdést csinál olyan dolgokból, amiből nem lenne szabad. Például egy kisvárosban, aki eddig (kerül amibe kerül) kocsival járt dolgozni a szomszédos nagyvárosba, nem fog reggelenként biciklire ülni, és kikerekezni az állomásra, csak azért, mert az olyan "öko-bio", és mert ezentúl nem kell féltenie a biciklijét.
Példaként egy rövid történet. Néhány alkalommal Fehérgyarmatra kellett utaznom hivatalos ügyben, ami szerintem egy tipikus kisváros. Mivel délután hamar végeztem, de a másnapi programom miatt ott kellett aludnom, megpróbáltam estére szerezni egy biciklit, mondván: szeretnék átkerekezni Túristvándiba, megnézni a vizimalmot. (Persze eszem ágában sem volt oda menni, de azt mégsem mondhattam, hogy Jánkmajtisra akarok menni, megnézni a GV nyomait.) Szóval: mikor érdeklődtem a bicikli után, mindenki felháborodva közölte: bicikli??? Én kocsival járok. (Pedig ha valahol, Fehérgyarmaton tényleg lehetne biciklivel járni dolgozni.) Majd többen felajánlották, hogy átvisznek engem kocsival. Egyszerűen nem akarták megérteni, hogy én biciklizni akarok. (Végül azért mégis csak sikerült, és voltam is Jánkmajtison, és két falunyit sikerült is felderitenem a régi vonalból.)
Ezen kivül tavaly volt valami füstmentes nap (Pécsett is), amikor felhivták a lakosságot, hogy legalább egy napig - akinek nem feltétlenül muszáj - ne menjen kocsival, a cégnél én voltam az egyetlen, aki biciklivel ment aznap. Rajtam röhögtek egész nap. Pedig nyár volt, szép idő volt, és a kollégák többsége nem lakik 5-6 kilométernél messzebb.
"1997-ben félmillió német márka (67,5 millió forint) volt, senki sem fizette ki. Ezért a mozdonyokat szétvágva végül másfél millió forintért értékesítették ócskavasként."
Na, közgazászok! Ezt magyarázzátok meg!!! Pék vagyok, sütök kenyeret, ha nem veszik meg kilóját 500 Ft-ért, akkor kidobom a kukába, a kuka mellett lakó csöves meg hálás érte, és a kezembe nyom 10 Ft-ot :-)))
Ebben az országban mindent lehet.
Vonatpotlo busz ugyben, ha figyelmesen olvastal, lattad, hogy Komlo eseteben en sem tamogatom a buszozast, hiszen a tobbi vonat miatt fenn kell tartani a magas allando koltseget okozo infrastrukturat es szemelyzetet. En a 49, 64 vonalakrol beszeltem. De azert koszonom a reszletes szamitast. Ezek szerint a BZ 1 km-re eso futaskoltsege csak akkor versenykepes a buszevcal, ha elvonatkoztatunk az allando koltsegektol...
"... a mainál jóval nagyobb összegekkel kellene a vasutat támogatni, bár lenne 3 nyereséges vasúti vállalat..."
Mar megint azok a franya nagysagrendek. A 3 "vallalat" nyeresege lenne egyutt X forint, a tamogatas meg modjuk 100-szor X forint.
A Szabad Vasutasban lehet ilyesmit irni, de ide inkabb ne.
"A vonat általában nem megy be a városközpontba, így ráadásul nem a lakóterületeken szennyezi a levegőt."