akebeR kollegával gondolati szinten felmerült, hogy idén elmenjünk oda valamelyik szürke-fehérrel a kettőből, de amikor érdemes lenne, az eisenach-i találkozó idején, az pont egy héttel a nyári TWK találkozó után van. Két egymás utáni hétvégét meg nem biztos, hogy tolerálna a család ... lehet, hogy vasárnapi apuka lennék utána ... :o)
Vigyázz az ilyen kijelentésekkel. A múltkor az olvastam Facebook-on, hogy ide csak a nagyképű, beképzelt megmondó emberek írnak, akik nem helyeselnek agyatlanul mások őrült álmaihoz, és túl zárt csoportosulás vagyunk, nem segítünk másoknak.
Ezt konkrétan a fejben Wartburg sportot építő kollega írta....
Amúgy már elvitték a kocsit, szóval biztos jó vétel lehetett. :)
Volt itt kb egy éve az az hombre, aki mindig posztolta, hogy milyen gyári motormatricákat sikerült szereznie a 4T Wartburgjához, amit csilliókért újítanak fel neki a meglévő nagyon komoly autói mellé. Ez volt az autó.
Az új kombim már tudna trélerezni, de nem érzem magam elég gyakorlottnak hozzá, hogy elhúzzuk oda. Félnék, hogy bebicskázna, és összetörném a szép Wartburgomat. :)
Picit OFF dicsekvés. Ma szereztem egy vitrint, igy végre az autóim nagy része már méltó és pormentes helyen van..... Ha valakinek kell, van még egy ugyanilyen, csak egy üvegpolccal. Annyiért átadom amennyiért én vettem, azaz 5 ezer jó magyar forintért.Ja a keret vas......
Van egy barátom,kinek a gépparkjában van egy 408-as,egy 412-es moszkivics és egy izs is.Az izs ajtó formája egyezik,de a zár máshol van bevágva,más az ablakmechanika. Más a sárvédő,homlokfal,mositető is. Eléggé el van porladva neki,de moszkvicsból építik majd ujjá az elejét. Ez a terv régóta. Nem tudom mikor kezdik el. Addig használja napi szinten. Bocsi az off-autó téma hozzászólásért.
Nagyjából annyi, mint a Wartburg furgonnak a Wartburg szedánhoz. Ugyanazokból az alkatrészekből állt mint a Moszkvics, csak Izsevszkijben rakták össze. Legalábbis én úgy emlékszem.
Dupla stabrúd, de alapvetően a lengéscsillapítókat kellene nem is keményíteni, más karakterisztikájúra cserélni. Evvel párhuzamban a rugókat vastagabb anyagból legyártatni.
A hátsó futómű instabilitására született már valami bevált és egyszerű átalakítás? Rugót vágni nem szeretnék, valami más megoldás érdekelne. Ha 4 en ülünk benne akkor szuper de ez a legritkább eset, 70% egyedül,20% 2személlyel a használati módja.
Igen. 1961-től 1965-ig ilyen volt a Pickup. Aztán már csak a Trans jött. Bár az biztos, hogy a Pickupok között vannak némi eltérések, meg vannak házilag gyártottak is.
Sokszor kis dolgok- motorház nyitó bovden, kilincs,... tol a féltengelyig, váltóig, sok minden benne maradhatott,volna mit bogarásznia annak akinek hiányzik valami.
Bár nem kérdezted, de elmondom, hogy sokan már engem is csókolomoznak, pedig fiatalabbnak nézek ki kortársaimnál. Ahogy mifelénk mondani szokták: túl vagyok már a vastagján :o) Nekem is volt/van Skoda (több is), Zastava, Wartburg, Trabant, sőt még Barkas is. Apám révén volt szerencsém Daciákhoz is. Rajongok az ócska keletiekért, főleg a kétüteműekért.
A kérdésem viszont nem erre vonatkozott. Arra lettem volna kíváncsi - nagy tisztelettel, hogy a képen látható vaskupacból mi lenne az, amiben még értéket látsz? Mit gondolsz ebből menthetőnek?
Kérdezted, hát elmondom- idős koromból kifolyólag volt a garázsomban néhány autó-, a Tr500-tól a koda Felicián át kb egy tucat 601-es, Wb is volt szervizes koromban, de a 601 jobb volt, néhány 120, kis, és nagypolák, dieseles is, utána már csak más autók.Tudtam örülni Karácsonyi Tomiék Trabi sikereinek, ugyan úgy mint Krinszki Berciék, Leitoldék WB sikereinek. A képen látható vasakból soknak szebb jövője lehetne.Műszaki érdeklődési körből adódóan még vénen is érdekelnek az autók, pláne, ha vezethettem is anno hasonlókat. Sok tisztelettel Plósz Gy.
Még sosem álítottam gyujtást 2t-n. Nemrég vettem bele hall jeladóst..eljutottam odáig hogy nekiáltam beszerelni..már csak bekéne álitani amit sajnos nemvágok...tudom hogy elég egy hengerre a többi meg kiadódik.....próbalampám az van .
Hmmm... Pont olyan piros TLX-et vett apám a Wartburg után. Ami mögötte áll kék Trabi, na pont egy olyan áll most a garázsomban. Barkas? Olyat is láttam már :o)
Mi a kívánság? Mi nem tetszik a jelenlegi motorral?
Van többféle tuning. Reszelgetni kell a jelenlegi motort. Így a motorszám stimmelni fog és kevesebb az átépítéssel járó zűr (papírozás, tervezés, kivitelezés)
Vagy ki lehet cserélni a motort és a váltót egy VW Golféra. 1.6 vagy 1.8 (pl. ABU). Ez esetben féltengelyeket is készíttetni kell és cserélni. Így viszont egy nem tuningolt de erős motor és 5 sebességes váltó lesz a kocsiban.
Ha a jelenlegi motort tartanád meg, akkor jó lenne tudni, hogy egyáltalán a jelenlegi állapotában a gyári értékeket tudja e. Ha nem tudja, akkor már bukott a dolog.
" Wartburg minituning: Nekem úgy sikerült elérni, hogy bármikor sík úton menjen 160km/h-val(GPS szerint) minimum, hogy sikerült beszereznem egy megkímélt darabot és a következőket csináltam méh rajta: - 67E kilométerrel vettem ami talán nem sok. Pláne úgy nem hogy nagyon figyelmes és óvatos gazdája volt előttem, szóval nem volt széthajtva - kapott márkásabb 165/80R13-as gumikat - a gyári által előírt guminyomást 3 tizeddel megnöveltem az összes abroncsban - úgy állítottam be a gázbovdent, hogy ha a pedált teljesen lenyomom, akkor maximálisan kinyisson a pillangószelep - futóműve be lett precízen állíttatva - a pótkereket kicseréltem egy mankó kerékre (sokkal könnyebb), minden kötelező cucc volt az autóban (elsősegyély+pótizzók, stb) - kapott Brisk sport gyertyákat (1mm-es elektród hézaggal, ami nem állítható, viszont 4 van belőle) Ilyen: http://www.tuninglinx.com/assets/images/img-brisk-premium-2.jpg - mivel eredetileg 91-92-es benzinhez készítették a járgányt és csak 95-98-as volt már akkoriban is leginkább kapható itthon ezért az előgyújtást növeltem amíg lehetett. 8fok helyett 12fokra. - spéci sport légszűrő a gyári helyére (nem direkt szűrő!!!) - kapott új váltóolajat (könnyebb futásút előírás, Repsol Matic III ATF) (így hidegben is könnyű a váltót kapcsolgatni) - kapott friss motor olajat, abból is jobbat mint az előírás (5W-40, API SN, ACEA A3/B3, A3/B4, VW 502.00/505.00) - karbit kitsztítottam kívül-belül, kicsit nagyobb fúvókát kapott - a hűtő rendszerét kimostam alaposan és kapott új fagyálló-ioncserélt víz keveréket
Mást nem változtattam, nem nyúltam hozzá. Így nekem bármikor (nem csak ha éppen kedve tartotta) 160-162km/h-val tudott menni GPS szerint. És a gyorsulása is elég jó volt városban. Ilyen autókkal bandáztunk sokszor, és autópályán párszor próbálkoztak elhagyni, de nem jártak sikerrel: Polo: http://www.osszesauto.hu/prg/autoinfo5.kk?fnMID=38477 Thalia: http://www.autoevolution.com/engine/renault-clio-symbol-thalia-2000-14-8v.html Itt pedig látható, hogy gyárilag 140km/h-t adnak meg az 1.3-as Wartburgnak. De annál jobban megy alapból is. 150-155 simán megvan egy bejáratott de jó állapotú 1.3-asnak. :http://hu.scribd.com/doc/44248279/Wartburg-1-3-szereles-hun Érdekes hogy annak ellenére, hogy ha nyomtam neki, akkor jobban ment, ha nem nyomtam neki akkor a fogyasztása is jó volt. Eljárt 6literrel országúton. "
Gyári dugattyú szett 90-100E Ft ha németből veszed. Itthon 20-40E Ft-ból kijöhet.
Gyári gyűrűszett 20E ha németből veszed. Itthon 5-8E Ft-ból megvan ha szerencséd van.
Ha nem magad szereled, akkor még azért is kérnek munka díjat.
Így 90-100E-ből kijöhet sok-sok szerencsével ha magadnak csinálod, de 150-200E is lehet ha mindent németből rendelsz és munkadíjat is kell fizetned.
Én legutóbb 120E-ért vállaltam egy kombi motorfelújíását. Igaz ott még egyéb apróságokat is javítottam az autón. Szerencsére volt hozzá olcsó (gyári) dugóm, ezért tudtam ennyiért vállalni.
Műhelymunkát én is elviszem műhelybe. (Nem tudok hengert fúrni és hengerfejet síkolni otthon.)
Első lépés, hogy egyáltalán felfúrható még 75-re vagy 75,5-re. Ha nem, akkor a blokköntvény kukás, mert még nagyobb dugót (versenydugó?) nem nagyon látni, és ha van, akkor viszont méregdrága. Ha netán sikerül is beszerezni ilyen dugót, a hengerek közötti fal átszakadhat könnyen nagyobb terhelésre. A hf-tömítésnek is kisebb lesz az illeszkedési felülete... szóval, ilyenkor egy másik, legalízálható blokkot érdemes beszerezni.
Korrekt felújítás kb. 100...150 EFt, de a nagy kérdés, sikerül-e gyári dugattyúkat beszerezni..
A 2T-s motor korrekt felújíttatása kb. mennyibe kerül? Nekem az első hengerben a hajtókar tűgörgős csapágya törött szét és a darabjai két helyen is beleszántottak a henger falába. Tehát fúrni is kellene. Emiatt ugye új dugók plusz gyűrűk, illetve minden csapágy cseréje kellene még. Az alkatrészek minőségét és a szakikat nézve érdemes ilyen motorra költeni, vagy kuka és inkább vegyek egy másikat? Utóbbi esetben érdemes egy ilyen alapméretes blokkot eltenni? Ti mit tennétek?
Nem enged képet felrakni, de hasonló volt az is, amit Bagoréknak segítettem eladni. Az annyival volt súlyosbítva, hogy a belseje is barna plüssös volt.
Amúgy függött az bármitől is, hogy milyen színű kaszniba, milyen belteret raktak a 4T-éknél? Vagy éppen ahogy kiadta?
Szia Jani! Szerezz egy kb. kétdecis fecskendőt, szívd tele benzinnel, tanknál kösd le, tégy oda egy edényt és motor felől nyomd bele az üzemanyagot. etanol talán még jobb is, ha tudsz szerezni.
Szeretnék négyütemű Wartburg 1.3-ast motortuningolni ésszerű keretek között (egyenlőre).
Ahogy láttam, itt inkább optikára mennek az emberek (nekem most másodlagos lenne) Tud valaki segíteni merre keressek? Vagy tanácsot is szívesen fogadok.
Szerintem benzincsővel csak akkor kísérletezz, ha van hozzá tiszta tankod is, de ha abban is az van, ami a karburátor úszóház alján, akkor jobban jársz egy motor közelébe barkácsolt ejtőtankkal.
Amúgy 8 bar levegő a tank irányába néha utat tud találni. Ha az nem, akkor hosszú kerítésdróttal szurka-piszka, aztán a levegő.
Ma is foglalkozós nap volt. Lekerültek a buborékok az ajtókról, meg a rengeteg fekete szigetelőszalag amivel az előző tulaj "diszitette" az ajtókereteket meg az esőcsatornát. Valamint felkerültek az új rendszámtáblatartók.... :-) Ja és szintbe hoztam vissza a homlokfalat, most megint gyári módon áll és nem lóg a két oldala.
Sziasztok, megnéztük a kocsit. Szép piros színe van nincs kifakulva szerintem 2 éve fújták le műszakira. A jobb első ív elég rossz meg a jobb hátsó ajtó alja gondolom rossz volt az aládolgozás. Így púposodik és dúrja le a festéket. Indulni indult kicsit nehezen, de az aksi gyenge az önindító alig tekert. Másik autó vásárlása miatt csak áll már 2 éve. Mondták is hogy régen ment, tavaly 2 alkalommal használták, így nem csoda, hogy le van gyengülve az aksi. Csattogós hangja nem volt így a hidrotőkék rendben vannak gondolom. 2.-jára már indult könnyen mentünk vele, jól húz fékek fognak rendesen, napfénytetős és van rajta vonóhorog is. Összegzésben nem rossz, gondolkodunk még.
Elolvastam és közben eszembe is jutott hogy láttam én már annó ezt a képet, csak elfelejtettem hogy ilyen is volt. Mindenesetre az én szememnek akkor is furcsa. Azért szivesen megnéznék egyet élőben.
Cseréltál a váltóban olajat? Lehet hogy van a váltóban különbség, nem tudom, de az biztos, hogy ha pl. rajta tartotta a kezét a váltókaron, az koptatja a szinkrongyűrűt, mert állandó súrlódásban van. Különben pedig akár a kapcsolóbowden is okozhatja hogy hidegen nehezebben kapcsolható.
A Lublint 1988-ban kezdték gyártani, és inkább a Zuk vett át belőle a Zuk gyártás végén (1995-ig gyártották a Zukot). A Zuk megkapta a Lublin felnoket és az Andoria dieselmotort meg a Lublin váltót (a KIA-t nem). A motorsátor csak hasonló, de nem csereszabatos.
A Lublin II-kben még a lengyel váltó volt, aztán tértek át a 3-asnál a KIA-ra.
A Lublin csak annyiban hasonlít a Zukra, hogy alvázas. De az alváz is más. A hátsó híd hasonló bennük, de az sem teljesen azonos. Még a gyújtáskapcsoló egyezik meg (Nagypolski).
Olyan vagyok mint egy kisgyerek, tele kérdésekkel.... :-)
Valaki esetleg tudja hogy a négyütemű Wartburg váltógombját le lehet-e venni a váltórúdról és cserélni? Vagy rá van gyárilag öntve és csak rúddal együtt tudom cserélni?
Sajnos az enyém kettétört, kaptam most egy váltókart amin rajta van a gomb, viszont azon nincs rajta az alsó gumiharang és nem tudom elképzelni hogy annak a mini méretű lukán hogyan lehetne az egész váltógomb hatalmas fejét áterőltetni úgy hogy ne szakadjon szét.
Én augusztus óta hajtom a kocsit. Mivel Németországban női tulaja volt, ezért kellett egy kuplungtárcsa-csere, plusz most novemberben a váltókonzol csere. Előbbi azért mert rettenetesen fent fogott a kuplung (igaz nem csúszott), a másik meg azért, mert a hölgyemény elég agresszívan válthatott, a váltókonzol kis műanyag gömbje teljesen ki volt szopósodva. Amúgy óra szerint 167 000 km volt a kocsiban vásárláskor, ez nagyjából reálisnak tekinthető egyéb részletekből.
Maga a váltó amúgy, ha üzemmeleg, akkor most már nagyon pontos könnyen kapcsolható, de hidegben nagyon nem szereti a gyors váltásokat, főleg az 1-2, illetve 4-ből vissza 3. Nem recseg, meg semmi egyéb mechanikus zaj, csak kelletlen a váltási érzet. Mivel a családban van egy ugyanilyen típusú autó (csak 5 ajtós, és 1.4, ez meg kombi, 1.6) van minimális viszonyítási alap, ott gyorsan könnyen kapcsolható hidegben is a fokozat.
Igazából nem tudom eldönteni, hogy konstrukciósan más (mert hát gondolom egy 1.4 és 1.6-os motoron nem ugyanaz a váltó van), vagy ez a konkrét példány kapott annyi az élettől, hogy hidegen jelentkezik a probléma, 0 km-es kocsihoz nem volt szerencsém.
Mondjuk amúgy a nagypapám Wartburgja se szereti annyira hidegen, az 1-ből 2-be kapcsolást, de ott betudom a szinkron gyűrűk kopásának.
Ezt nem is tudtam, hogy a Lublinba KIA váltót szereltek. Azt hittem az is valami lengyel házi kreálmány.
Pizo!
Te jobban rá láttál a dolgokra, és már régóta foglalkoztat a kérdés, a Lublin műszaki alapjai mennyire épületek a Zuk/Nysa párosra? Csak mert a motorelhelyezés, motorburkolat megoldás gyanúsan hasonlít a Zsukéra például.
2t motor felújítás közben vagyok, és évekkel ezelőtt a hengerfejből leszedettem x mm-t, de nem tudom mennyit, kb. 3-4 mm-t.
A préssávot nem módosítottam, - azt sem tudtam hogy mi az. / a topicot végigolvasva rájöttem csoda hogy a dugattyú nem vert bele a hengerfejbe./
Ennek fényében 2 segítséget kérnék:
1. ha valakinek van síkolatlan hengerfeje, megkérném mérje le hogy az égéstér milyen mély a hengerfej síkjához viszonyítva, én is megmérem az enyémet, a kettő különbsége a síkolás.
2. a préssáv módosításához kérnék egy egyszerű rajzot, ami alapján megtudom csináltatni.
Tudomásom szerint a Váradi-féle WR-en vannak. Meg a hűtött fék ... meg az 5G váltó ... Hajti Peti azt mondta, csak a kicsontozott bódé maradt Bonyhádon, az is csak azért, mert menthetetlen.
Fura, nekem volt olyan Daewoo Motor Kft. céges Lublinom, és nem volt gond a váltóval. Ráadásul lehetett kuplung nélkül váltani. Ezzel kint a gyárban dicsekedtek. És tudta is.
Nekem egy Daeewoo Lublinom van gyárilag KIA váltóval. Az is nehezen veszi hidegben (főleg télen érezhető) a 2.sebességet. pedig a könyvben megadott olaj van benne.
Köszi a tanácsokat. Ezekre voltam kíváncsi, tudom milyenek az öreg kocsik egy 32 éves Skodám van :) Volt régebben a családban 1 wartburg, de az már 15-16 éve el lett adva. Hát igen nem fiatal, de hátha egyben lesz.Elektronikus formában van hozzá valakinek könyve? Motorral szokott gond lenni?
Min. 27 éves autó, MINDENRE figyelni kell. Erősen tud korrodálni a padlólemez az ülések előtt, a csomagtér oldalfala a hátsó sárvédők alatt, az első sárvédők Íve, az ajtók alja.
A váltó a típus gyenge pontja új korától. A 2-est szinte mindig nehezen veszi, főleg hidegen.
Segítséget, tanácsot szeretnék kérni. Öcsémnek most lesz meg a B kategóriás jogosítványa, és baráti körön belül van egy eladó 1.3-mas Wartburg. Gondoltuk első autónak jó lenne, meg amúgy sem lenne agyon használva. Az lenne a kérdésem mire kell figyelni egy ilyen autónál, típushibák, hol szokott rohadni? Eddigi tervek szerint vasárnap mennénk el megnézni.
Ne csak azt nézd, hanem a WR-sárvédőket is ... Ez, ha minden igaz akkor a bonyhádi Pusztai-féle autó. Legutolsó infó róla Hajtós Pétertől van, hogy menthetetlenre rohadva áll ott, a kert sarkában. Ha még megvan, több éves infó ... :o(
Szerintem egyszerűbb varratni egy másikat a régi alapján mint szenvedni egy bontottal. Tudod fel van ragasztva az oldalán (az ajtók felső kédere alatt) meg talán a szélvédő és a hátsó ablak alatt is a peremre egy kb 1centis darab, na azt lebontani és újra felrakni normálisan erősen kétséges.Főleg hogy a legfiatalabb eredeti is 30+éves....
Az anyag métere kb 6000ft de lehet ha utánajársz tudsz venni olcsóbban is. Én a Bp. XIX.ker határ úton vettem egy kimondottan kárpitanyagokra szakosodott üzletben.
Le cserélném a Wartburg 1.3 tipusú űrszekeremben a váltó olajat. Az olaj már megvan, annyi gondom van csak, hogy nem igazán jövök rá pontosan hol helyezkedik el a három ominózus csavar a váltón. Tehát a leeresztő, az ellenőrző és az utántöltő. Már megkaptam elektronikus formában a javitási könyvet, de sajnos nem a legjobb minőség, igy ami benne van kép erről a lényeges dologról, az nálam kivehetetlen.
Esetleg valaki be tudna rakni egy olyan jó képet a váltóról, amin bekarikázná nekem a csavarok helyét?
Először azt hittem, hogy ez a Hogyan tovább? könyvben emlegetett VEB Feinmessgerätewerk Suhl által gyártott mérőóra lesz (ilyen nem tudom hogy a szakszervizeken kívül létezett-e nálunk bárkinél is) :O De aztán látom nem, ettől függetlenül valóban kincs!
Jártam már így. A kétütemű autómon szakadt ki. Bementem a helyi MÉH telepre, volt ott egy Wartburg alváz, nem volt rohadt, leszereltem, megvettem.
A kicserélése egy Wartburghoz értőnek nem lehet gond. Ha alámászol magad is meg tudod
ítélni a munka nagyságát. Én a felszerelés előtt a beépítendőt rozsdamentesítettem, festettem,
igaz addig a kocsit nem tudtam használni, mert nekem teljesen kiszakadt, és az úthibáknál leért az útra. Ha jól tudom az 1,3-as és a 353-asé megegyezik. Több megoldás létezik a beszerzésre,
bontóból, hirdetésekből, shopokból, még nem gond a beszerzése. A google segítségével többet is találtam. Újonnan drága.
Én kiszerelném mintának, majd először a bontókban, hírdetésekben szereplőket nézném meg.
Ezeket kézbefoghatod, ha nem tetszik nem veszed meg. A shopokban hirdetett felújítottakkat
ha már megvetted, utána nehéz megreklamálni, mert FU.
Sziasztok! Járt már így valamelyikőtök? Ma kiszakadt az 1.3-as Wareszom bal hátsó lengőkarjának az alja... Ezt mekkora munka cserélni ha van aknám meg emelőm? Meghegeszteni nem lehet? Az utángyártottlengőkar mennyire jöhet szóba?
Az a baj, hogy pötyögsz abba a topicba. Nem tudom miért, mazochizmusból ? Szerintem nem te vágtad ki a kocsiját. Ebből nem lesz sem új vallástudat, sem veterán-reformáció sem múlt visszacsinálás, sem haszon, sem pedig felejtés. Ebből maximum harag, békétlenség, idegesség, utálat, fáradtság lesz. Van ami nehezen felejthető, de egyszer tovább kell lépni. Persze nagyon olvasmányos, gondolom a salabakter jól szórakozik hogy ölitek egymást egy olyan dolgon, ami körülbelül már kétszer elévült.
Sziasztok! Rendeltem a Zsombitól egy 1.3-as Wartburgra bal első ajtóra gumikédert, de a minősége kritikán aluli, sehol sem passzol, sokkal hosszabb, egy helyen szakadt is... Szóval egy utángyártott használhatatlan szar... Honnan lehetne jó minőségűt szerezni?
Bármelyik autófesték-boltban lehetséges. Én speciel Csepelen szoktam ezt intézni, ami a legközelebb van hozzánk, ott elég jól tudnak árnyalatot eltalálni.
Jó régen talán TWK004 kolléga említette, hogy egyszer elvitt festett alkatrészt színvizsgálatra, ahol festett rész vizsgálata alpján meg tudták határozni, miből keverték ki az adott színt, illetve szinkódot tudnak mondani. Hol, kihez érdemes vinni festett alkatrészt ilyen célból Budapesten? Köszi.
Gyönyörű darab, bár a képeket nézve volna rajta mit csinálni. Pláne ha tizensok évet állt egyhelyben, akkor azért eléggé gatyába kellene rázni hogy közlekedni is lehessen vele. Gyanitom mivel túl sok olyan mondat szerepel a szövegben hogy " fellellt állapotú, kulcs, papir nincs hozzá, kincsekkel a csomagtartóban" ezt nem a gazdája árusitja, sajnos azt hiszem már egy kereskedő adja tovább elég rendes felárral.
Mert mindenkinek a kétütemű kinézet jelenti A Wartburgot, mint ahogy a Trabantnál is. Nem véletlen hogy a négyütemű Trabantokat is sokan kétütemüsitik küllemileg. A négyütemű nem a világ leggyönyörűbb autója, azért az valljuk meg, nem tett túl jót neki a ráncfelvarrás. Én is csak azért hagyom meg az eredeti kinézetet, mert igy érték az autó.
Annó volt ismerősöm, aki a 353 alvázra rakott rá egy 312 kasztnit, a kasztnin kivül minden 353 volt. De úgy tudom, illetve mintha valahol láttam volna is, hogy 1.3 alvázra is raktak már 312 kasztnit.
Nem nagy munka ... már akinek .nekem volt egy 4T tourist 2 T bódéval,de idő hiányában a 2T eleje nem került fel Vaspörgető fórumtársnak is volt/van ilyen autója De ha nem magad csinálod sosem lesz szép, vagy ha szépen megcsinálják, a szemed kiesik az árától...De ha van NAGYON jó barát lakatos talán kevésből is kihozza
Sok Tuning 4T-n látni 2T homlokfalat,de az első sárvédő és a géptető 4T marad,csak a 4T homlokfal keretébe hegesztik bele a krómos 2T frontot. Szé-szép, de annak idején az enyémhez elkészült az a jobbos sárvédő aminek a doblemeze 4T ,de külső borítás pedig 2T
Bár most hogy írogatok jutott eszembe hogy egyszer 'versenyezni 'akartam egy ???2T??? zöld Wartburggal GKM rendszámúval , később kiderült , hogy egy 2T deluxe 1,3 alvázon .Gyönyörű színben és állapotban ,egyébként a nyomtávkülönbség miatt kimondottan vagány a kerekek távolsága a 2T sárvédőhöz
Érdekes, hogy kétüteműt még nem nagyon hallottam, hogy akartak volna 4T kinézetűre alakítani. (Az összelegózott faluautóktól tekintsünk el.) Pedig az igazán meglepő lenne, ha meghallanám a 2T hangot egy 4T kaszniból :-)
Szevasztok! Lenne valakinek képe róla, hogy a hátsó ködlámpa milyen módon van felszerelve a gyárilag ezzel szállított autókra? Illetve 79 év végi standardra milyen ablaktörlő való, kampós vagy a régebbi?
Nekem is megfordult a fejemben a négyütemű kétütemű kinézetre való átalakitása, de annyira jó állapotban van a vas amit vettem, inkább megtartom gyárinak és azt a vonalat erősitem.... :-)
Ezek a házilagos kasztnizási munkák nálam is esedékesek lesznek. Oszd meg velünk a tapasztalatodat! Sikerült leszedni a doblemezt, sárvédő ívet végül? Minden könnyűnek tűnik elsőre, azután kiderül, hogy "valami még fogja".
Esetleg azon érdemes elgondolkozni, hogyan lehetne a 4T homlokfal közepét kivágni, és úgy illeszteni bele valamiféle hűtőrácsot. Ilyet még senki nem csinált. Nyilván előtte érdemes körbejárni a megvalósíthatóságot.
Kellenek hozzá első-hátsó sárvédők, homlokfal, hátfal, fényszórók, első irányjelzők, hátsó lámpák, lökhárítók tartóval, motorháztető - de azt is alakítani a 4T fűtőtesthez, csomagtérfedél, a hátsó ajtónál lévő sárvédőíveket vissza kell alakítani a 2T-ére, a hűtőtartókat fel kell hegeszteni a homlokfalra. Kb. ennyi, ez elég nagy adag pénz.
Olyan kérdésem lenne hogy egy 1.3-as Wartburgot mekkora munka króm hűtőmaszkosra visszaöregíteni? Gondolok itt arra hogy a homlok és hátfal, illetve a lökhárítók mennyire csereszabatosak?
Az mennyire gyári megoldás, hogy a kábelköteg bele van fűzve a rugók tetejénél lévő tartófül alá?
(ahol a 16-os kulcsnyílású csavar található.) Tehát a lemez cseréjéhez a motortérben (elől) lévő vezetékeket mindet vissza kell ott fűznöm?
A három csavart kiszedtem az ajtónál, ötöt a kerékjáratból, egy nyolcast aaz a oszlop aljánál az utastérből, illetve a rugó tetejénél a nyolcast(a 16-os laptávú), d valami még mint ha tartaná.
Van még valahol valami? A könyvekben (jav. útmutató illetve "Hogyan tovább?") nem, sok minden van írva sajnos.
Bármilyen 8 személyes gépjárműre D2-es autópályadíjat kell fizetni. Tervezték, hogy jan. 1.-től a háromgyerekeseknek D1-et kell fizetni, de mégis maradt minden a régiben. Halkan megjegyzem, a Barkáccsal még nem jártam autópályán. Nem azért, mert nem tehetném meg.
Igen, nekem is ez a bajom. Ha tehergépkocsinak van minősitve, akkor minden x kettő. Autópálya matrica is, megyei matrica is és a többi. Egyelőre marad a Wartburg, aztán majd meglátjuk hogyan tovább. Most élvezem őt.
A képeken látható, az 5. ajtóra szerelendő szockó tuning légterelőt keresek, melyet a 90-es években lehetett kapni. Börzéken sem találok már. Egy pár, vagy egy jobbos (hátulján "R" betű) kellene. Hátha... Köszönöm!
Na, ma délután két komment között volt időm megnézni a Barkas fékjét. Jól sejtettem, a bal elejében pukkant ki az egyik munkahenger. Felnéztem a polcra, volt még 4db. Jobbosból viszont egy sincs...
Az, hogy teher, nem attól függ, hogy hogyan adózol utána, vagy hogy magánszemély ill. cég-e a tulaj. A forgalmiban levő besorolása határozza meg, hogy személy vagy teher. Viszont egy tehergépj. után magasabb lehet a biztosításod és az adód. Egy Wartburg Trans pl. akkor is tehergépjármű, ha magánszemély használja közértbe járásra.
Kisbuszokból is szokott lenni felújított, és felújítandó is. Itt van pl. egy felújított. A menthető kategória 300eFt környékén mozog, a felújítottak valóban 2-3 mFt körül szoktak lenni, de mire magadnak megcsinálod, Te sem úszod meg olcsóbban :-(
(Minden gyári Barkas vezethető "B" kategóriás jogosítvánnyal, ebből a szempontból mindegyik személygépkocsi. A vállalkozásba bevitt járművek lehetnek adózás szempontjából tehergépkocsik, de azok is vezethetők "B" kategóriával. Ilyen autó lehet akár egy Ford Fiesta is.
Vannak piros rendszámos lassú járművek is Barkaszból kialakítva, azok is vezethetők "B" jogsival. Tehát ha látsz egy arra alkalmas kisbuszt, bátran vedd meg :o))
Ha én vennék, a körablakost venném, személykocsinak vizsgáztatva, na az olyan ritka mint a fehér holló. Nekem nincs rá millió vagy afelett, igy marad a gyönyörködés bennük... :-D
Az enyémet meggurítottam múlthéten. Három-négy kereszteződés után elfogyott a fék, beesett a fékpedál. Valószínűleg a bal elsőben ment meg az egyik munkahenger (az nem fogott, próbáltam feléleszteni egy kis pumpálással). Pedig novemberben úgy tettem le, hogy semmi baja nem volt :-( Még nem volt időm megnézni mi történt.
"a Magyar Posta is már vagy 20 éve kidobta az utolsó B1000-seket"
Idén, 2018-ban lesz 20 éve. 1998 12. 31-ével álltak meg. Előtte volt egy 300 darabos T4 beszerzés 1998. 11. hóban (GTZ 001-től GTZ 300-ig, ebben volt 25 db Mixto, az utolsó 25 rendszámot ezek kapták), és azok váltották ki a Barkasokat ... :o(
központi zár Wartburgba. ugye nem lehet, mert az első ajtó nem tili-toli záras.
ötletes emberek hátsó ajtózárat szoktak betenni előre, azt mozgatja a motor. de ez azért nem jó, mert így nem nyitható kulccsal az ajtó, ha elromlik a központi zár.
van egy megoldás, hogy megmaradjon a kulcsos nyitás is, de központi zárral is nyitható legyen:
kulccsal be kell zárni az ajtót. ha a központi zár zárva van, nem történik semmi. ha nyitva van, egy mikrokontroller egy rc-tag késleltetéséből méri a zár kapacitását.
ha az ember kézzel megérinti a zárat, a kapacitása megnő, egy elektromágnes benyomja a zárat, kinyílik az ajtó. hiba esetén kulccsal ki lehet nyitni.
Mit csinál a gépműhely egy ilyen kopott hajtókarcsapággyal ? Semmit. Kidobja. Vesz K28x38x20-ast. A csapszeget leköszörüli, általában kiadja a 28-at, és az még nem hiper-vékonyítás. Hajtókarba csinál 38x40x20-as perselyt. Így a hajtókar anyaga sem fogyott el vészesen, és ha a persely anyaga megfelelően kemény, akkor mindegy hogy hány mikron a kéreg-edzés amit kiköszörült a hajtókarból. Szóval ha nincsen gyári új hajtókarod meg főcsapjaid akkor ez történik, és így is jó főtengelyhez lehet jutni.
Amúgy azért nincs ez benne a könyvekben, mert hogy annó a gyártómű cseredarabos felújított főtengellyel látta el a márkaszerviz-hálózatát. Senki nem állt otthon csapágyazgatni, kifűz, visszafűz, mehet. De mára már eléggé kihalt a márka, gépműhelyek is átálltak inkább hengerfej síkolásra meg szelepfészek-köszörülésre. A mai autókhoz ez kell inkább (vagy ez sem) a wartburgból meg éhen halnának, a Magyar Posta is már vagy 20 éve kidobta az utolsó B1000-seket. Azóta nincs kétütemű főtengely-kereslet szinte.
Atomi sem mindenható, ő sem tudhat mindent. Viszont amire szükséged van, az elég speciális alkalmazás, mivel ilyen görgős hajtókarcsapágyakat leginkább a kompresszortechnikában és a kétütemű motoroknál alkalmaznak. Külső gyűrű nincs mert maga a hajtókar, belső gyűrű sincs, mert az meg maga a csapszeg. Tehát a csapágyunk mindösszesen egy fehérfém csapágykosár és néhány görgő. Hmm. Eőbb mérjük meg egyáltalán mekkora micsodával kell számolni.
K29X39X20,
valamint ha egybe görgős, akkor 13 görgő. Viszont ugye a wartburg-gyár megpróbált bizonyos hajtókar derékszögelési hibákat kettéosztott görgők alkalmazásával kompenzálni. Viszont ha már ilyen szinten bele ugrunk fejest a komplex gépelemekbe, akkor használjunk nútolt hajtókart, és nem kell osztani a görgőket, derékszögeljük beszerelés előtt a hajtókart pontosan !
Az INA-nak volt K29X39X20-asa annak ellenére, hogy a normália katalógusokból is kimaradt. Nem tudom még rendelhető-e valahol. Az hogy veszünk K28X38X20-hoz csapágykosarat, az kicsit paraszt dolognak látszik, de lehet hogy működik, oda a centrikus görgő-tartás.
Anélkül hogy Dr. Igaz Jenő okleveles gépészmérnök mérnök tanár szintjén kezdenénk beszélgetni a fene sem tudja milyen gépelemekről, inkább nézzünk meg ki alkalmazott még valaha ilyen hülyeséget a Wartburg méretében. Na vajjon ? A japánok ! Igen. A SUZUKI-nak volt pont ekkora méretben hajtókar-csapágya, pont ilyen helyen alkalmazva. Tehát be kell menni a motoros-boltba, esetleg Suzuki márkaszervizbe, jó mélyen zsebbe nyúlni, és venni három ilyen csapágyas izét, utána jóvilág. Rendelési száma :
09263-29002
(Azért azt hozzá tenném, hogy darabja tizenezer Ft.)
22-es csapdaja megvenni elore az ilyen gorgosort. Fotengo felujitasa kozben derul ki, hogy milyen turesu valo oda (hajtokar also/felso csapagyazas). Fugg a hajtokar felujitott furatanak meretetol es a csatlakozo csap (fotengo) felujitott meretetol. Idonkent probalgatassal valasztjak ki a megfelelo gorgosort ugy, hogy passzentos legyen az illesztes. A felujitonal valogatjak hozza ossze a fotengo fuzesekor. Elore legfeljebb jo nagyot erdemes venni gorgosorbol, es felujitaskor annak megfeleloen furnak es koszorulnek. Csakhogy ezzel a megoldassal csokken a tovabbi, kesobbi felujithatosag eselye. A koszorult feluleteket edzeni szoktak a kopasallosag miatt. Ha ezt nem teszik meg felujitaskor, akkor az atedzett keresztmetszet eltunese miatt nem lesz kopasallo a felulet 1...2 felujitas utan.
Köszönöm, de ez a nyelestengely végén van, ahol a főtengelyhez csatlakozik.
A német oldalakat már végignéztem régebben, és a topicot is elolvastam célorientáltan, de semmi. Nem szeretek tudatlanul /felkészületlenül/ szerepelni.
Tapasztalt alkatrészvadász vagyok, de ez kifogott rajtam. Amit nagy nehezen megtudtam, hogy a méret kb.28x38x20.
Ez a váltó hajtótengelyéhez és a főtengely/lendkerék részhez csatlakozik, ahogy az általad linkelt képen a számozás mutatja is(pirossal bekarikáztam). Pont megegyezik a Simson felső tűgörgő méretével. :)
A kollega szerintem azt keresi amit én zölddel bekarikáztam.
Köszönöm warti88 segítségét, de Atomi csak a hajtókar alsó hengergörgők méretét írta meg, nem az ezeket tartó komplett kosár méretét, vagy egyéb azonosító adatát.
A görgőket ez alapján megtudnám vásárolni, de akkor a kopott kosárból kell kiszednem a régi görgőket, és az újakat pedig berakni.
Még ha sikerülne is, nem lenne értelme, mert jellemzően nem a görgők kopnak el hanem a kosár.
"Egy főtengelyhez a ma kapható jobb minőségű alkatrészek :
Főcsapágyak:
3x FAG 6209-C4
1x FAG 6209-NC4 FAG-ból ezek mind 10golyós csapágyak, utóbbi palást-nútolt a lendkerék oldali.
Hajtókar alsószem görgők :
78x INA NRB 5x8 hengergörgő (hajtókaronként két sorban 13-13 db emlékem szerint, 22Ft/db)
vagy
39 x INA NRB 5x15,8 hengergörgő (nútolt hajtókarok esetén)
Hajtókar felsőszem görgőskosarak :
3x INA KK 20x24x26
Hajtókarok :
Gyári új, de ez már nem kapható. Akinek nincs régi beszerzése, marad a szemperselyezés.
Dugattyú :
A motorblokkot szerintem előbb méresd meg hogy mekkorák a furatok, mennyire oválisak. Ezután 1 vagy két mérettel nagyobb gyári (megu) dugattyúkészlet(gyűrűvel és csapszeggel) beszerzése. Ehhez kellene a motort hónolni vagy fúrni, gyárilag 0,06mm beszerelési játékkal. A dugattyú mérete a tetején van beütve, de kúpos, ha méred azt kb a csapszeg vonalában kell mérni, mert feljebb/lejjebb kevesebb lesz.
Olvastam az előző hozzászólásodat is, de sajnos én személy szerint nem tudok segíteni.
Ha találtál egy felújított főtengelyt, akkor hogyhogy nem azt használod fel? Félsz, hogy nem jó minőségű alkatrészekből újították fel?
Ez csak találgatás részemről, de ezek a kosarak nem szabványosak? Csodálkoznék, ha tizedmilliméteres lépésközzel minden méretben lennének, ha elviszel egy gyárit, akkor nem tudnak pont olyat adni? Vagy esetleg a főtengelynek azt a darabját, és akkor ki lehet próbálgatni.
Tavaly december végén már kértem,hogy aki tudja írja meg a hajtókar alsó tűgörgős kosár méretét. A javasolt Horst Ihling könyvben sincs meg. A főtengelyt szeretném felújíttatni, de ennek a méretét sehogy sem tudom kinyomozni. / vajon a felújító műhelyek honnan tudják ?/
A főtengely golyóscsapágyak méretei sok helyen szerepelnek, azok rendben vannak.
Nagyon jó, és érdekes. Ez az anekdota jut róla az eszembe a színválaszték dolgában:
Lengyel dolgozó a húsboltban a 80-as évek közepén: kérnék 10 dkg tarját - az nincs. Akkor 10 dkg párizsit - az sincs. Akkor 10 dkg kenőmájast - ki az, aki így válogat!
Sziasztok! 1990.06 1.3-as standard 4T Wartburgnál mi lehet a fékkörkiesés kapcsoló melleti kapcsoló? A kézikönyv műszerfalvilágítás kapcsolónak írja, de semmit nem csinál ha kapcsolom... (bekötve be van valahova, azt megnéztem)
1976-os papírok, de a dísztárcsa meg a műszerfal alapján nekem úgy tűnik, hogy régebbi gyártmány lehet. Mi a véleményetek róla? Használat során kicsit átalakítgatott eredeti "bácsiautó", vagy "felújító" nepperek szüleménye?
Mindenesetre ha kicserélnék a kormánykereket meg a lámpaburákat, az sokat dobna az összképen. Akkor már csak a motorháztetőbe fúrt antenna szúrná a szememet.
Műanyag, utólagosan beszerelhető kerékdob létezik 2T-hez? Én nem találok a neten semmi nyomot. Legalább hátra szerintem érdemes lenne beszerelni, főleg a kombikba. Gyártatni próbált már valaki?
Igen. Annó a Gyuri is először az NDK-s Trabantokban látott gyári 800-as motort és ötgangos váltót. Mai napig nem felejtem el, hogy az egyes a rükverccel szemben volt bent. Sokan meg azt csinálták a Trabantos versenyzők közül, hogy a rükinél a váltóból kiszedték a golyót, igy amikor esetleg tolatniuk kellett, csak elengedték a váltókart, az magától leeset rükvercbe és már tolattak is ki. Mondjuk váltásnál oda kellett figyelni és fogni a váltókart..... :-D
Szabó Gyurival egyszer megcsináltuk, hogy összeraktuk a Trabantot, kasztni csere után. Aztán úgy ahogy volt még a gyári fényezésü kasztnival elmentünk kipróbálni. Persze abban már a gyári technika volt, a nagymotor, ötös váltó. Talán az M7-re mentünk ki, már nem emlékszem. Ahogy haladtunk, beállt a fenekébe egy Lada és elkezdett a Gyurinak villogni hogy menjen már. Na Gyuri ment. A Lada tulaja meg csak nézett ki a fejéből hogy a Trabant hova teleportál előle.... :-D
Barátomékkal annó versenyeztünk, Salgó rally. B csoportban indult egy Trabanttal. Hiába mondtam neki hogy ne keményitse agyon az autót, mégis beerőszakolt két Lada első gátlót a hátuljába. Úgy tudta csak a csavart rárakni a tetejére, hogy ketten ráültünk a hátuljára hogy kijőjjön fent a csavar. Aztán meg is lett az eredménye, az első gyorson megdobta őket egy bukkanó és felborultak. A szervizponton még valahogy összeraktuk az autót, a szerviz Trabiból szedtünk ki dolgokat /pl hátsó lámpát/ hogy valahogy kinézzen az autó, de onnantól igazából nem volt versenyzés. Pluszban még a verseny előtt az edzéseken az egyik hosszú gyorson elment a főtengely vadászni, Pestről kellett baromi gyorsan hozni egyet és a falu közepén cseréltük ki. A kedves falusiak meg álltak körül minket és nézték hogyan cserélünk főtengelyt. Szép idők voltak.
Szabó Györggyel beszélgettem egy korábbi (még 90-es évekbeli) Klub-találkozón: elmesélte, hogy volt olyan BBK futam (Salgó), amin itt voltak a Wartburg gyáriak 3 darab A-s W460-nal, és olyan egyformák voltak az autók, hogy Kazáron lefelé mindhárom autó egyformán 2:47-et ment ... :o)
Igen, csak aztán többre vágyott, megvette a FIAT-ot, most meg a 2017-es Rallye Évkönyvben arról beszél, hogy hiba volt hátsókerekesbe ülnie, inkább maradt volna az elölkaparósnál. Megcsinálta a Valvoline-os Wartburgot, köze nem volt a Historichoz (nem sorolom fel, a lényeg, hogy nem volt homológ), aztán egy verseny után eladta, és vette a 131-est. Mert akkor éppen úgy futott a VW szalon, hogy megtehette. Csak az már egy más kávéház volt, minden szempontból. Hadd meséljek el egy sztorit, egy korabeli, vele együtt versenyző emberke mesélte, nekem, telefonban: tartottak egy évzáró vacsorát, és minden Historic-versenyző ott volt. Kövesdán Andrással épp a Historic EB-s élményeiket mesélték, ő volt soron. Mesélte, hogy itt átfűzte a FIAT-ot, ott megfogta, amott meg szépen kiadta, ésatöbbi, KA meg csendesen mosolyogva odaszólt: "Jól van Karcsi, de azt is meséld már el, hogy mennyit kapsz gyorsonként a finn Wartburgosoktól ...".
Én csak azt nem értem, ha felborult a vas, és meg pókhálósodik az üveg, nem jobb azt kirúgni a helyéről, és kvázi akadályozott kilátás nélkül menni, mint sem a pókhálókon keresztül nézni a rohanó világot?
Egészen sokáig a magyar rallye-ban is feltétel volt ez a négy kis lemezke, hogy ha feldől a vas, ne essen ki belőle az üveg. A ragasztott szélvédőkkel ez értelmét vesztette, de nézz meg régebbi rallye-fotókat, minden autón megvannak ezek.
Tudd miért? ők japánból rendelték a FŐTENGELY csapágyakat, itt Karácsonyi Tomiék örültek, ha 3. ban ment 100-at a trabi, Wb első fékekkel amit a váltógyárban szegecseltek fel a régi helyére, no meg a sok forditott felni? Leitold csináltatott alu motorháztetőt, hogy csökkenjen a súly ? Megszálottak sportja volt AFIT, ÁFOR... támogatókkal.
Ja meg OFF jutott eszembe. Ferjánc Attila a középmotoros Renault 5-el, Salgótarján, Hidas kanyar előtti egyenes a dombról lefelé. Jöttek tőgázon, az egyenes alján ugye bal kanyar és rá a hidra, ha egyenesen mész egy parkoló. A parkoló végén keresztben egy büfékocsi. Szóval jöttek ezerrel, a kanyar előtt meg leállt a motor. Egyenesen be a parkolóba, a büfékocsiban állt egy hölgy, aki elkezdett sikitani és takarta el az arcát, mert pont szemből jöttek. Öcsi az utolsó pillanatban tudott megállni, pár centire a büfékocsitól. Nagy nehezen beinditotta a motort, kitolatott, mentek tovább. A büfés hölgy meg kijött a büfékocsiból, elment a parkoló legtúlsó oldalára és a verseny végéig nem volt hajlandó visszamenni.... :-D
Mondjuk Wartburggal is itt láttam a legnagyobb zakót, a nyilegyenes úton sikerült a versenyzőnek úgy felborulnia, hogy totálkárosra törte a Wartburgot. De hál istennek épségben kiszálltak belőle.
A magyar rallysportból a Szabó testvérek és Ranga Laci barátom volt kölyökkoromban, amikor ők még huszonéves fiatal srácok voltak. Mai napig emlékszem az "edzésekre", amikor mindenki beült a saját Zsigulijába és az volt a cél, hogy ki tud a leggyorsabban megfordulni Balatonlelle és Budapest között oda-vissza..... :-D
Életre szóló élmény volt Ranga Laci autójában hátul a csövekbe kapaszkodva utazni a gyors bejáráson.... :-)
Ismertem Szabó Gyurit a Trabantos fenegyereket, aki vagy nyert, vagy kasztnit cseréltünk a Táblás közi Trabant szervizben ahol kollégák voltunk..... :-D
Élőben láttam Leitold Karcsit is a csodás hangú Wartburg rally autóval, mai napig a fülemben van, nem fogom soha elfelejteni. Akkor szerettem bele halálosan a tipusba, amikor az ő versenyzését néztem, meg a többi Wartburgost. Persze ott is a németek vitték a primet, mint a Trabantoknál is.
Karcsi sokat mesélhetne,meg a mitfárere is- öcsike- mármint Berci- a vizesároknál megküldöd 130 al átrepülsz felette- mitf. ne higgyél neki, nincs a Wb nak eleje hi- Jó volt mindenki Stomil babossal ment.
L.Karcsi, v. az egri K.Berci sokat mesélhetne a Wb- ról, évekig mentek vele - a középső ajtó oszlopnál 100mm csövön jött ki a láng 3db MZ karburátornak köszönhetően.
Olvastam Flakvierling fórumtárs 2014.12.15-i hozzászólását hajtókar felső tűgörgő témában.
A meglepő tapasztalatom a következő: most pénteken bementem a helyi jól ismert alkatrészboltba, hátha van nekik elfekvőben valamilyen 2t főtengely alkatrész. Nincs már semmi, de van valahol egy felújított főtengelyük, amit kedvezményes áron rögtön meg is vettem. /20 eFT/ Otthon próbálgattam hogy mit is vettem. A hajtókar nem volt perselyezve, a hozzáadott
tügörgő és egy nem kopott csapszeg pontosan illeszkedtek. Nekem volt gyári tűgörgőm, azt akartam betenni véglegesen, de a bepróbálásnál nagyon lötyögött. visszatettem a kapott tűgörgőt és a csapszeget, majd tolómérővel megmértem a tűgörgő külső átmérőjét, ami mintegy 24,5 mm-re adódott. Tehát van néhány tized mm-rel nagyobb tűgörgős kosár.
A gond az, hogy a kosáron nincs semmilyen felirat, legfeljebb fényképet tudok róla csatolni.
Versenyautó könnyen borul, ez arra szolgál, hogy olyankor nehezebben essen ki/ veszítsük el az ablakot. Inkább egy repedt szélvédővel tovább, mint egy semmilyennel.
Csak ezekhez kell bontóznod egy kopott vagy törött wartburg kormányt, amiből kivágva a bordás részt át tudod hegeszteni, mivel ilyen hirdetésekben elég ritkán szokott pont wartburghoz való lenni.
Van vagy 7-8 féle fuser szar. Ami jó, az a RAID agy wartburg bordás-résszel, vagy a kecskeméti Autoflex-féle. Ez utóbbi kettő rogyó-agy, a többi átmegy a fejeden típusu.
Nem tudom kié autó ez, de egész sok munkát és nem is rossz anyagokat használ.
"Egyből az ellenőrző furathoz nyúltam és bizony sajnos, igaz csak picit, de nedves volt. Mivel nem volt vízfolyás nyoma a blokkon és csak nagyon-nagyon kevés (max fél deci) hűtővíz folyt el, én arra gyanakszom, hogy a tömszelence, külső gumiháza alatt ereszthet át,"
Szerintem nem. A zsírral megkent O gyűrű a lapátkerék közepén átszivárgó vizet nem állítja meg. Pasztázni kell, mondjuk a szürke Loctite-tal. Vagy a chopper vagy a fekete ha más nincs. Bőven, a gyűrű elé és mögé is.
Hátul hűt :) Kicsit fura, hogy nem a rendszer legfelső pontja a tartály, így a hűtőnél is lett rátöltve a próba előtt. Bár a hengerfej tömítés akkortájt derült ki, nyomhatta ki amiatt is... Na mindegy, a pakolás cseréjével egyetemben szeretném a fagyállót is letudni (G12 alubarát).
Bocsánat, én nem tudtam menni. Más program is volt tervben, Púpos is alszik ... szóval, majd tavasszal. Remélhetőleg kissé megújult külsővel, ez lesz most a téli projekt. Mármint a Púposnak ... :o)
Ez még erősen a 4-dobfékes verzió, ahol nem biztonsági a kormányoszlop. Az csak 1975 márciustól jött a tárcsafékes 353W-vel. Ezért áll úgy a kormánykerék, ahogyan. De ez az egész csalóka: ugyebár akkoriban 100% átfedéssel ütköztették a járműveket, még a komoly autógyárak is (Mercedes, BMW, stb.), falnak, efféléknek. Később jöttek azok a statisztikák, hogy a balesetek túlnyomó része 40-50% félátfedéssel történik. Innentől jöttek ezek az NCAP-szerű tesztek, amelyek egy keleti vagy idősebb nyugati jármű részére teljesíthetetlenek, hiszen nem így lettek tervezve.
Tehát az jön le ebből, hogy miféle fém koporsók ezek, csak az út szélén lassú közlekedésre ajánlottak. Ami nem igaz, szálltunk ki ilyen autókból sértetlenül, csak hát egy mai, modern vizsgálat szerinti eredményt várnak el 40-50 évvel ezelőtt tervezett járművektől. Jóhogy nem a favázas T-Fordot ütközteti az NCAP a falnak ... :o(
353 kiegyenlítő tartályra új kupak és szelep került, de lejtőn légtelenítve ki tudott buggyanni rajta valamennyi víz (hűtőközeg langyos volt, nem forrás okozta túlnyomás miatt volt). Mi a tapasztalatotok, meddig érdemes tölteni, illetve hogyan a legjobb légteleníteni? Talán nem tömít jól a szelep? Azóta lekerült a hengerfej, új tömítést kap, csavarok meghúzása a topicban részletezettek szerint természetesen.
Igen, a 10W-40 közel esik hozzá. Ezért Simsonban ez is ajánlott, vagyis egy mezei 10W-40-es motorolaj. De azért Wartburgnál szerencsésebb hajtóműolajat önteni a váltóba.
Nekem már régóta 75W-90 hajtóműolaj van benne, és mindig könnyen kapcsolódik, a szabadonfutó se szalajt. De még a régi Wartburgomban sokáig volt MOL Hixol-T is (amit elvileg nem ajánlanak Wartburghoz), azzal se volt gond.
@Billzzz:
A te táblázatod alapján a 10W-40 tűnik a legjobb közelítésnek. Neked milyen van most benne?
Az egyébként miért van, hogy a ilyen eltérő számértékek is hasonló viszkozitást jelentenek? Pl. ez a 10W-40 meg a 75W-90 nem sokban különbözik látszólag, pedig a számértékben nagyon távol állnak egymástól...
Értem,és milyet ajánlotok bele hogy könyen kapcsolódjon a valtó??.....nemtudom milyen van benne ,ez a második telem vele,de ilyenkor mindég recseg hidegen.Olyan sokat meg nem megyek vele hogy jol bemelegedjen.
Szerintem a Horst féle könyvben benne vannak a méretek. Nekem most nincs a kezem ügyébe de ha nincs meg mindenképpen vegyél egyet. Kb 500 forint de a benne lévő tudás megfizethetetlen!
Egy 1986-os autó tulajdonosa vagyok. A topicot rendszeresen olvasom, sok hasznos infót szereztem innen, ami jól jött, mert az autót 99%-ban magam javítom. De most egy olyan problémával szembesültem amit sehogy sem tudok megoldani:
-fel kell újíttatnom a főtengelyt, de sehogy sem sikerült megtudnom a hajtókar alsó tűgörgős kosár méretét, pedig minden lehetséges módon próbálkoztam.
Atomi fórumtárs korábbi hozzászólásában írta az INA hengergörgők típusát, de ez csak a görgők típusa, a hajtókar alul pedig kosárban fut. /vagy valamit nem értek?/
Bár látom itt már terked az infó, azért ide is beírom:
Mindenkit szeretettel várunk december 31-én a Trabant-Wartburg Klub Népautós találkozójára a Lurdy háznál 10-től 14-ig! Keleti és nyugati veterán járművek megjelenésére egyaránt számítunk.
A tavalyihoz hasonlóan magánakció keretében lesz felvonulás is, 13 óra körül.
Meg kell jegyezni, minden lendtömeg növelés gázreakciót ront kissé. Fordulat emelés és ejtésnél érdekes ez. Persze telisonkás főtengely+200-as lendkerék-kuplung szettel nem kunszt alapjáraton ráengedett kuplunggal elindulni... :)
A lesikolas utan, novelt kompresszio mellett mar csak minosegi szintetikus olajt szabad hasznalni a benyaban. Erdemes a regi benyat kiautozni elotte a kocsibol.
A legtöbbet a kompresszió növeléstől javul, kb. 15-20%-ot. A második legtöbbet pedig az elektronikus gyújtás hoz, kb. 3%-ot. A Barkas lendkerék csak azért jobb, mert jobban átviszi a motor erősebb nyomatékát. Amúgy nem hoz fogyasztás csökkenést a tapasztalat szerint. De finomabb lesz a motor járása/alapjárata.
Ezeket a linkeket nemnyitja ki nekem..lehet a mobilom a hibás,majd holnap laptopról...Alapméretben a hengerre gondolsz ugye?? De neked vannak más átalakitások a kicsidon ugye?? Mert nekem minden szériás...valamit remélem igy is javul a fogyasztás hogy csak a hengerfej lessz tuning ..a többi széria.....majd idővel mehet Barkaszos lendkerek meg stb. ...de most egyenlőre enyire van időm.
A főtengelyt eheti meg ha sűrűn kihasználod a nagy nyomatékot. Szóval alsó fordulaton nem szabad erőltetni, mert a főtengely nem szereti. Amúgy lehet nyomni neki.
Nekem 2012 óra van fent a hengerfej. Nem kellett szétbontani azóta soha, igaz én Hermetikkel tettem fel.
A motor azóta 60E km-t ment és eltelt 6 év.
A gyakorlat azt mutatja, hogy nem árt a kocsinak. A kocsimban gyári motor van. 105E km-el. Szóval fél életét tuninggal tette már meg. A mai napig jó erőben van. Most ugyan meghalt a vízpumpája, de az még a gyári ami benne van. Ennek a javításához sem fogom levenni a Hermetikes hengerfejet.
Azert nemgondoltam volna hogy ekkora valtozás van a tuning után :o ..a napi használósnak szeretném a kocsit...remélem nemfogja enni a hengerfepakolást a 4mm es síkolás után .
Sziasztok...Kinek menyit javult a fogyasztás kompresszió növelés után. Az en hengerfejem még sosem volt síkolva..vagy 4mm szeretnék én is síkoltatni belőle...mit kell tudnom erről a hengerfej tuningolásról??..esetleg szükséges e még valami más átalakítás a motoron a síkolás végett??
Hagyományos megszakítós gyujtáshoz való trafót vegyél. Ezeknek a primer oldali ellenállása legalább 3...4ohm. Ha ez az ellenállás kisebb, akkor túl nagy áramok mennek át a teljesítmény-FET-eken az elektronikában és túlhevülve szétégnek.
Sziasztok...ma megyek trafókat venni a wartiba...milyen trafót vegyek az elektonikus gyujtáshoz?? Mondtátok hogy jo az eredeti meg a ladás is...ha ladást akkor milyen ladást mert mondtátok hogy nem mindegy.