Ha alacsonyan jönnek vele, akkor gondolom a hermetizáció sérülése (ill. annak kockázata) sem számít. Az oroszok biztos hazavinnék ilyen esetben.
Itt meg nyilván a gyári Boeing szerelők sem fogják javasolni "biztonsági okokból", hiszen egy ilyen kitelepült sátras javításért egy sokkal-sokkal zsírosabb számlát lehet benyújtani... (...meg munka után szabadidőben egy kis lubickolás a kék tengerben is vonzóbb, mint a kutyaszart kerülgetni egy lepukkant pesti szálloda előtt ;-)
Ez a sérülés, esetleg némi óvintézkedés árán (mint a hajókon a lékponyva), nem tenné lehetővé a vállalkozó kedvű személyzettel való hazarepülést? (Bár a szaloniki gépen tudtommal kevesebb volt a sérülés, mégsem repülték haza, vagy a gyárba.)
Az eddigi kár felmérések alapján nagy a baj ,de javítható a madár.
Folyamatban van a gép kiburkolása és eddig 7db törzskeret van eltörve ,de ki tudja még mit találnak.A külső burkolaton két ökölnyi horpadások keletkeztek a megroggyanás miatt.A hermetikus fal nem sérült ,de az összes olyan kötőelem ami az erőt viszi át a törzsre vagy meghajlott vagy eltört.Még egy ideig eltart amíg végig nézik a gépet ,de ha tudok újabb információkat majd megosztom.A javítás némi bonyodalmat okoz mert a betoncsíkon kívül nem sok minden van a helyszínen.Állítólag van egy épület a reptéren ami a tranzit és ,ha Alekosz feláll egy hokedlire akkor van irányító torony is.Eleve a Boeing team fogja javítani akik erre szakosodtak.A gép köré építenek egy sátor hangárt és már mehet is a kalapálás.Csak még nem tudják ,hogy miből mit és mennyit vigyenek
Tetszik a videofile ami a cikk végén van. Nem is gondoltam, hogy ekkora meló megjavítani. Nem lennék a pilóták helyében! Tényleg ilyenkor mi a felállás? Ki fizeti a "révészt"? Biztosító???
>Amihez én értek, az a repülésnek csak egy pár szelete.
Nem hinném, hogy ma létezhetne e Földön olyan személy, aki a teljes repüléstechnikához ért. Az utolsók tán a Wright-fivérek lehettek, de csak azért, mert akkor még nem volt földi repülésirányítás, sem ILS, de még Pitot-cső se nagyon :-)
Okay, köszönöm a véleményetek Antera, johnny737 és CATTIIIc, ezek szerint optikai csalódás és árnyjáték az egész, én néztem rosszul.
Mondjuk, jogos, ha leért volna a gondola, akkor valószinüleg lett volna szikrázás meg nagyobb károk, mármint a feltételezetet nullához képest. Gondolom, úgy van kitalálva, hogy erős landolásánál sem tud leérni, akkor sem ha a főfutó rugózása maximum összenyomódik és a nagyfékszárny teljesen nyítva van.
A repülésszakértő titulust el szoktam hártani. Amihez én értek, az a repülésnek csak egy pár szelete. A többit szigorúan letagadom :)) Amihez értek, még annak is utánamászom... Ezért készül hetek óta a 777 vs A330 stall cikk is. :P
Megnézve még egyszer az fura, hogy a visszapattanás utáni pillanatban fullra nyílnak a spoilerek. Ami szvsz ekkor a legszarabb, hiszen ettől huppan durván vissza, vagy ezt megfogandó húzzák farokra túlságosan. Rosszul gondolom, hogy a spoilerezés ilyenkor nem bölcs dolog?
Ezt ilyenkor a pilóta nyitja, vagy a futóberugózástól/mittudoménmitől indikálva valami automata? Mert ha igen, azon az automatán is lenne mit "okosítani" szvsz.
Többször is megnéztem a videót és csak optikai csalódás ,hogy leérnek a fékszárny csónakok.Ha megfigyeled a szárny által vetett árnyék miatt látszik úgy,hogy leérnek.Nem kezd el szögletessé csiszolódni.Azon kívül pedig a fékszárnyak nem szakadtak ki a helyükről mert nem lóg egyik sem.A mérnökök számoltak ilyen lehetőséggel és csak úgy nem tudnak kiszakadni a helyükről.Egy bazi nagy kétemberes fékszárny sin tartja a cuccot és annak a rögzítése olyan ,hogy kiszakadni nem tud csak ha jelentősen leér és valami erő által hátrafelé kicsavarodik.Akkor is a fékszárny görgők szakadnak ki a merevítő bordából .Na akkor fog lógni.A Flaps-ok alatt pedig valóban akkora rés tátong amikor maximálisan ki van engedve minden.Ja és a legalacsonyabban az első fékszárny csónak van amit mi a melóba csak fogorvosnak becézünk,mert ha nem figyelsz oda pont a fogadat veri ki (1.4-1.6m magasan található).Ami a szárnyvégeken van ( ez egy 800-as) ott jóval két méter fölött van a vége.Ha az leér akkor felbillent a gép.
A nem szakavatott szemnek csak az tűnik fel ,hogy egy kicsit hiányos a fényezés,de akik evvel foglalkoznak azok tudják ,hogy nagy a baj.Én is sokat dolgoztam a LOCharlin és én is aggódom mit mondanak a Boeinges szakemberek akik jelenleg is a gépet kár felmérik.Ilyenkor nem csak a farokrészt kel átvizsgálni hanem rengeteg más részét is a gépnek.Mivel a HARD LANDING fölötti határon landolt a gép szinte az egész gép átvizsgálásra szorul.Szárnyfőtartók,futók bekötési csomópontjai,hosszanti főtartók stb: .Azt már tudni,hogy a farokrészben nagyon sok stringer leszakadt vagy sérült.Persze nálunk is hírzárlat van és nagy a csend és,ha érdeklődik az ember , csendben azt beszélik , ha a hátsó hermetikus fal is sérült akkor halmozott a baj.
Mivel az egy elég kemény szerkezeti része a gépnek bizonyos határig tud deformálódni,de után csak felfele tud elmozdulni.És ha elmozdul akkor a felső stringer-eket deformálja.Ha ez bekövetkezett itt is akkor ez a gép is kint marad örökre a görögöknél mint a HA-LCR.A képeken látszik ,hogy mennyire behullámosodott a külső burkolat és ez a szerkezeti tekeredésre utal.Úgyhogy most mi is fohászkodunk a repülőgépek istenéhez ,hogy javítható legyen,és utána újra itt áljon és üzemeljen az LHBP-n.
"Na viccet félretéve, a mi gépünk (1 hetes volt TCABP) rondábban nézett ki, bár az nem ugyan pattant el, de szépén cizellálták a leszállást és földetérés után elegánsan seggrehúzták egy kicsit. Állt vagy 6 hetet management nem örült, a pilóták egy házi képzés+ szim után repülnek azóta. A dolog pikantériája az volt, hogy utána még repültek vele 4 szektort, mert senki nem vette észre, mert a farokcsúszót nézte mindenki nagy loholva. Aztán este az éjszakás szerelő szólt a megérkező crewnak, hogy lenne itt egy kis gond, van egy kis "miújság" a gép hasán. Persze ők hökkenten néztek..."
Ettől rondább sérülést nem észrevenni - számomra ez elég hihetetlennek tűnik.
Lehet, hogy a Malév gép kék festése miatt tűnik rondának a sérülés, de más színű festés esetén nem lenne ennyire feltűnő?
Amit ír, az viszont aranyos, hogy a cpt utána búcsúzáskor azt kívánta az utasoknak, hogy jobban sikerüljön a nyaralásuk mint neki ez a földetérés... :-)))))
Szerintem nem ér le itt semmi, fura is lenne geometriailag. Egyszerű optikai csalódás szvsz, a betonra vetülő árnyék, különösen a gondolák árnyékai "emelik a betont" és keltik azt az érzetet, hogy leér a gondola vége.
A fura lyukaid sem mások, mint hogy a kinyílt spoilereken át látni a betont és a rá (meg magára a szárnyra a spoilerekről) vetülő, a szárny mechanizációjától "érdekes kontúrú" árnyékok. Legalábbis elsőre én így látom.
Köszi, és tényleg nem vita a célom, és szakértő sem vagyok. Az engem sem lep meg, hogy egy B737-es szárnyán át lehet látni mint a videódban ha kinyilik spolier :-)
Amire én gondoltam, persze, lehet hogy tévedek, az általam belinkelt videón leér a fékszárnyak mozgatója a földre 00.56-nál és utána szinte folyamatosan. Ezután (szerintem) 1.04-től kb 1.20-ig egy szokatlan (legalábbis számomra szokatlan és szabálytalan formájú) lyuk látható a főfutó mellett a bal szárny alsó síkján. Pont a törzshöz legközelebbi spoiler felnyílása miatt látható, a 2. spoiler alatt. A képen bejelöltem, de a tőle balra fel lévő lyuk kontúrja sem tűnik természetesnek.
De ha annak ott úgy kell kinéznie akkor ezer bocs.
Örülök, hogy új helyed van. Látszik, hogy alaposan dolgoztatok a rovaton. A domainnévbe gondolom túl sok beleszólásotok nem volt. Az angolul tudóknak azonban feltűnhet, és esetleg angolul oldják fel a rövidítést (http://www.abbreviations.com/IHO. Angolból spanyolba is voltak bajok: http://index.hu/gazdasag/vilag/forditas0813/). A szakértőd által a hőmérsékletről mondottak így nem teljesen világosak.